Stranica 16 od 21 PrviPrvi ... 61415161718 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa što su onda meni koja sam imala izrezanu maternicu punu mioma kad mi se trudnoća uredno razvijala rekli da mogu vaginalno roditi? Što su me htjeli poroditi vaginalno kad sam došla bez kapi plodove vode u 32. tjednu na hitnu? (sreća da se našao jedan pametan, inače ne bih sada tipkala ovdje). Kako to da žene koje baš hoće na carski jer imaju ovu ili onu poteškoću teško nađu doktora sa kojim se mogu 'dogovoriti'?
    Možda hoće još nešto 'izžicati' kao što je netko na drugom topicu napisao, uz te bonuse koje dobiju za carski?

Nikad, nikad nisam čula da doktori kod nas predlažu ili forsiraju, ili su uopće skloni carskim rezovima. Imam prijateljice koje su trudnoće vodile kod prijatelja, kod bliskih rođaka, i koje su proželkjivale carski ali su im doktori bili izričito protiv. Doktori po našim bolnicama se naoperiraju i bez dogovorenih carskih. I osim toga, oni su ginekolozi, i porodi su samo djelić njihovog posla. Imali bi i bez poroda što raditi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako se izgleda mora deklarirati - ja sam apsolutno protiv izabranog carskog reza bez indikacije. Ali mislim da su i doktori kod nas takvog stajališta.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mima, mislim da je poanta toga da se kod nas na medicini uči ono što sam ja pisala, da je ipak CR operacija, a operacija nije banalna stvar...drugačije bi bilo kad bi se dozvolilo elektivno CR, onda bi i lječnike učili drugačije, da je CR jedna od opcija, a ne rješenje u slučaju problema. Bili onda lječnici (NEKI!!!) zaključili da je jednostavnije obavit CR u 20min, nego isčekivati porod?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A čuj to je meni ki bi da bi .. nemam pojma što bi neki liječnici zaključivali u imaginarnim situacijama.

Moja rođakinja je doktorica i trudnoću je vodila kod kolege sa godine - i kad joj je rekao da će morati na carski rekao joj je - neću ti lagati, i ti i ja znamo što znači sekcija. Mislim da svaki doktor zna što je carski rez.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mima, mislim da danas svaki lječnik zna i-da napravim usporedbu-šta znači oporavak od epizotomije, šta znači ležanje na leđima tijekom izgona, šta znači...pa ne odustaju.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Mima, mislim da danas svaki lječnik zna i-da napravim usporedbu-šta znači oporavak od epizotomije, šta znači ležanje na leđima tijekom izgona, šta znači...pa ne odustaju.
    mislim da to puno manje znaju... tj. to su onom jednom (a velikog mi uzorka sorry) studentu ginekologije kojeg poznam čiste gluposti i prenemaganje.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

probaj mu reci nek si zareze skrotum sa skarama pa da onda mozete razgovarati.

i nek proba kakati recimo u stavu stoja na glavi, iako nije ni priblizno, ali bar da dobije neku dimenziju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neznam, a ja sam jučer baš s frendicom lječnicom pila kavu, ona je taman u dilemi pedijatrija/ginekologija, odslužila je ginekološki staž i tvrdi da se zgražala nad činjenicom da žena na izgonu leži, da je baš GLEDALA kako je zdjelica stisnuta i poluzatvorena i da joj je to totalno nepojmljivo.
    Živim u nadi, radi budućih generacija, da će izabrat ginekologiju, i da neće zaboravit sve ovo.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    probaj mu reci nek si zareze skrotum sa skarama pa da onda mozete razgovarati.

i nek proba kakati recimo u stavu stoja na glavi, iako nije ni priblizno, ali bar da dobije neku dimenziju.

je al to je sve nebitno jer rađaš, znaš ti kako je to opasno, ako nešto pođe po krivu (mislim da je njemu i sporo otvaranje - po krivu) ti moraš bit spremna isti čas. zato lezi mirno i prepusti onima koji znaju. ukratko: žena nema pojma.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

viš ja to od ove frendice NIKAKO nisam doživjela, možda jer me poštuje na neki drugi način. A i ko ženu. Nije ni opsjednuta patologijom porođaja. Naprotiv. Ali jest činjenicom da je CR ipak operacija, a porođaj to nije. I smatra porođaj nečim što dodje i prodje.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

istina, ima to veze i sa njegovim općenitim viđenjem žena. pa sigurno on je neki "teži" slučaj.
    ali - ne bih rekla da se to na faksu baš naglašava kao bitno. u svakom slučaju kao da sve što otežava neku intervenciju potpuno gubi na važnosti. bolje epiziotomija nego ... neki đava koji se događa u 0.08 promila...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kako kaže Wagner: cesaren is extremly doctor-friendly, 20 minutes and Ill be home for dinner :/
    Pa nije to baš tako.
    Tj. nije uopće tako

Mene su i nadgledali, i obilazili, i provjeravali.
    Jedno dijete je rođeno po danu, dugo navečer. I procedura ista.

A Wagner? Ako je to onaj što je autor "the članka"... njegov stil izražavanja mi je malo
    Ne znam jel prije za Moju tajnu ili za džirlo narod

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marsden Wagner, born in San Francisco, his education at University of California at Los Angeles (UCLA) included an M.D., clinical specialty training in pediatrics, then in perinatology (neonatology and obstetrics) followed by two years post-graduate study with an advanced scientific degree in perinatal science. Following several years of full time clinical practice and some years as a full time faculty member at UCLA, he was a Director of Maternal and Child Health for the California State Health Department. After six years as Director of the University of Copenhagen-UCLA Health Research Center, he was for 15 years Director of Womens and Childrens Health for the World Health Organization. He is now an independent consultant.

With extensive experience in maternity care in industrialized countries, including midwifery and the appropriate use of technology during pregnancy and birth, he has consulted and lectured in over 50 countries and given testimony before the US Congress, British Parliament, French National Assembly, Italian Parliament, Russian Parliament and others. His publications, in 11 different languages, include 131 scientific papers, 20 book chapters and 14 books.
    Pa nije baš da nije kvalificiran pričati o porodu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam iznijela svoj osobni dojam o članku i stilu pisanja članka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Anci, nasmija me u zadnjoj rečenici, iste su nam percepcije . A svi konzultanti moraju imat catchy phrases za prodat svoju optiku i u svojoj strategiji komunikacije obraćat se nekoj ciljanj publici. A propos "bonusa" (?) za carske, spremnosti na "skoči i zareži", već sam iznijela i svoje iskustvo (hrvatsko!) koje je vrlo daleko od ovdje opisanog američkog, a stekla sam dojam da je bolnicama carski ne super, nego trošak kojeg i u onako skučenom budžetu trebaju pravdat jer je trošak em materijala em angažira razno osoblje. I da mu, posebno elektivnom, pristupaju oprezno. Slažem se s Mimom - sve i da je postotak carskih 0, imali bi ginići (drugog) posla (uz uvjet da se žena odluči pratit trudnoću kod liječnika, naravno). Ono što mene mori u (ovakvim) raspravama o carskome je izostanak nijansiranja, ali, iskreno, možda je to ide i uz prirodu aktivizma na bilo koju temu - za progurat neki cilj, često ispadaju (meni najdragocjenije) nijanse sivog, jer život nije crno-bijeli, pa neće onda niti porodi biti. Mislim da postoje suptilne prekretnice zašto će se u nekoj situaciji ići na carski, u nekoj drugoj ne, a prostor za izbor vidim i u tome čemu žena naginje, čemu je sklonija pa eventualno dr-ovi mogu izaći u susret i pokušati krenuti u smjeru A ili u smjeru B. A mislim da je Hrvatska općenito, evo samo iz kriterija našeg standarda , daleko nekakvom operiravanju zato što je to "lako".

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ina33, slažem se s tobom. Ja isto nisam stekla dojam da je carski peace of cake, bilo rodiljama bilo liječnicima.
    A članak, kad sam se već dotakla autora, me nije nešto uvrijedio. Mislim da sam to već pisala. Mislim, nije mi baš rekao nešto novo. Da sam imala operaciju i da su mi dijete, tj. djecu izvadili sam već znala i prije
    Samo mi stil nekako nije legao.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    kako kaže Wagner: cesaren is extremly doctor-friendly, 20 minutes and Ill be home for dinner :/
    Pa nije to baš tako.
    Tj. nije uopće tako

Mene su i nadgledali, i obilazili, i provjeravali.
    Jedno dijete je rođeno po danu, dugo navečer. I procedura ista.

A Wagner? Ako je to onaj što je autor "the članka"... njegov stil izražavanja mi je malo
    Ne znam jel prije za Moju tajnu ili za džirlo narod
    Slažem se...

Mislim, pa kod poroda bez intervencija doktori uopce nisu ni potrebni, dok je kod carskog njihova uloga i odgovornost puno veca. Tako da ne znam o cemu Wagner prica.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Marsden Wagner, born in San Francisco, his education at University of California at Los Angeles (UCLA) included an M.D., clinical specialty training in pediatrics, then in perinatology (neonatology and obstetrics) followed by two years post-graduate study with an advanced scientific degree in perinatal science. Following several years of full time clinical practice and some years as a full time faculty member at UCLA, he was a Director of Maternal and Child Health for the California State Health Department. After six years as Director of the University of Copenhagen-UCLA Health Research Center, he was for 15 years Director of Womens and Childrens Health for the World Health Organization. He is now an independent consultant.

With extensive experience in maternity care in industrialized countries, including midwifery and the appropriate use of technology during pregnancy and birth, he has consulted and lectured in over 50 countries and given testimony before the US Congress, British Parliament, French National Assembly, Italian Parliament, Russian Parliament and others. His publications, in 11 different languages, include 131 scientific papers, 20 book chapters and 14 books.
    Pa nije baš da nije kvalificiran pričati o porodu.
    A... sad mi je malo jasnije...

S obzirom da u svom poslu dosta citam tudje zivotopise i procijenjujem strucne kvalifikacije, biti cu slobodna komentirati i ovaj CV.

Dakle, gosp. Wagner ima prakticno iskustvo i terorijsko obrazovanje (stecene diplome), ali cinjenica je da je zadnjih vise od 20g izvan prakse, odnosno

he was a Director of Maternal and Child Health for the California State Health Department. - Direktor u Ministarstvu zdravstva nekih x godina

After six years as Director of the University of Copenhagen-UCLA Health Research Center- Direktor u istrazivackom institutu 6g

he was for 15 years Director of Womens and Childrens Health for the World Health Organization. - 15g Direktor u WHO-o

He is now an independent consultant.

Ispada da zadnjih vise od 20g g. Wagner nije aktivan porodnicar, nego vise teoreticar.

Mislim da svi znamo kako nije isto biti aktivan lijecnik, baviti se pravim , zivim slucajevima ili sjediti u nekoj kancelariji i premetati papire.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a ti misliš da oni koji pišu preporuke u who-u rade 8 sati dnevno u ordinaciji?
    a njima kao više vjerujemo od doktora koji primaju pacijente svaki dan al ne prate šta se događa i imaju totalno zastarjele informacije... od načina kako se vadi krpelj pa nadalje...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    a ti misliš da oni koji pišu preporuke u who-u rade 8 sati dnevno u ordinaciji?
    a njima kao više vjerujemo od doktora koji primaju pacijente svaki dan al ne prate šta se događa i imaju totalno zastarjele informacije... od načina kako se vadi krpelj pa nadalje...
    Gle, pitala sam se ko je taj g-din i kakvo mu je iskustvo, s obzirom na tekstove koje pise. Nakon njegovog CV-a sve mi je jasno. To je moj dojam.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja moram izraziti zgražanje nad time da ima onih koji misle da liječnici (pa i s disclaimerom "neki") biraju carski da bi dobili bonuse ili bili ranije kući
    Pa zar stvarno to mislite o liječnicima? Meni je to strašno... Vjerojatno su i bahati kad traže veće plaće kad ionako samo misle kad će se prije riješiti dosadnih pacijentica i otići na pivu, naravno plativši je bonusom taj dan zarađenim zbog carskog kojeg su izveli eto, jer im se htjelo, bolje nego da zakasne na utakmicu...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja mislim da je nezahvalmo uspoređivati situaciju u Americi, u kojoj se zaista carski rez prakticira preko svake mjere, i kod nas, gdje je carski "izlaz" iz poroda koji se ne mogu dovršiti vaginalno. Naravno da je problem što se nepotrebnim intervencijama često rodilje dovedu do te nemogućnosti. kod nas je manje problem u carskom, a više u sustavu koji je totalno neprilagođen rodilji.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    negdje mi je ostalo u glavi--mozda i krivo--da oni dobivaju bonuse na operacije kao sto je carski. i ovo sto krumpiric pise. a i takav porod opravdava njihovu prisutnost na porodima opcenito--sta bi inace radili? pili kavu po cijele dane i noci?
    Mislila sam na ovo...Mikka, znaš da te volim, ali ovo mi je ispod svake razine, i u rangu sveprisutnog komentara da što profesori hoće, ionako imaju tri mjeseca godišnjeg...
    I zapravo, osim što mi je ružno, i tužno je

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne, ja tu struku poštujem DALEKO iznad svake ostale!!!
    totalno sam krivo shvaćena.
    Kod nas, u HR , liječnici JOŠ UVIJEK i NASREĆU smatraju da je CR invazivna operacija s anestezijom, rezanjem više slojeva tkiva, mogućim komplikacijama i RIJETKO I NIKAKO to ne rade iz želje za slobodnim vremenom, bonusom (kakvim bonusom??)ili lovom. Rade je kad su prisiljeni.

Ja pričam o situaciji da Milinović dodje i kaže "ok, Andja, ti možeš odabrati carski ko Britney Spears, da ti se ne raširi organ il da te ne bole trudovi il...čisto onako, jer ti to tako želiš"-ovde govorim o meni neprihvatljivim razlozima odabira CR, a tu ne spadaju psihičke traume, fizički problemi i slično...
    i da se takav stav prenosi studentima od prve godine medicine, pa do završetka specijalizacije ginekologije, da je CR samo alternativa vaginalnom porodu i ništa više od toga, bili naši lječnici onda radili operacije u jednakoj mjeri ko i ameri?
    DAkle, ja ne pričam o greškama i stavovima struke, ja pričam o mogućoj promjeni stavova, ako CR postane uobičajena, legalna i normalna opcija.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK, krumpirić, shvaćeno
    BTW, ja podržavam pravo na izbor poroda, u tome se u potpunosti slažem sa stavovima Deaedi, koja je to već xy puta lijepo obrazložila

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne podrzavam nikako pravo na elektivni carski. Sibensko rodiliste ima jednu op. dvoranu, za koju nikako ne bih htjela da je zauzeta nekom Andjom koja nije htjela da joj se rasiri organ dok meni ili mom djetetu zivot visi o koncu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Iskreno, meni su tako smješne ove generalizacije: elektivni carski = razmažena žena koja brine da joj se vagina ne raširi.

U razloge tuđih izbora druga osoba nema što ulaziti (a ponavljam, zaista sumnjam da je većini žena koje odobravaju el. carski glavni razlog rastezljivost).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ja ne podrzavam nikako pravo na elektivni carski. Sibensko rodiliste ima jednu op. dvoranu, za koju nikako ne bih htjela da je zauzeta nekom Andjom koja nije htjela da joj se rasiri organ dok meni ili mom djetetu zivot visi o koncu.
    Razlog za elektivni carski nije nužno širenje doticnog organa. Ista dvorana mozda moze biti zauzeta nekom Andjom kod koje se zakomplicirao ab, jer nije htjela trudnocu. Pa ipak ta Andja ima pravo na izbor ab-a.

To što je u nekom rodilištu 1 op. dvorana nije problem rodilje, nego sustava. Ta ista dvorana može biti zauzeta i od strane druge rodilje (npr. od strane neke Andje koja je pokusala roditi doma, zakompliciralo se, ino-babica nije stigla, pa sada joj radi neozbiljnosti op. dvorana treba hitno) kojoj isto život visi o koncu. Ajmo ne banalizirati ovu raspravu i ne spustati se na nivo rasprave na placu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I da pitam: nismo smjeli imati Safetu, ali Andju smijemo :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

može bit i Marija, majgad, to mi je ime prvo palo na pamet.
    Nije asocijacija na ništa ni na nikog.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Razlog za elektivni carski nije nužno širenje doticnog organa. Ista dvorana mozda moze biti zauzeta nekom Andjom kod koje se zakomplicirao ab, jer nije htjela trudnocu. Pa ipak ta Andja ima pravo na izbor ab-a.

To što je u nekom rodilištu 1 op. dvorana nije problem rodilje, nego sustava. Ta ista dvorana može biti zauzeta i od strane druge rodilje (npr. od strane neke Andje koja je pokusala roditi doma, zakompliciralo se, ino-babica nije stigla, pa sada joj radi neozbiljnosti op. dvorana treba hitno) kojoj isto život visi o koncu. Ajmo ne banalizirati ovu raspravu i ne spustati se na nivo rasprave na placu.
    x

mislim da nije nimalo u redu omalozavati one zene koje nisu psihicki nikako spremne na vaginalni porod...vec smo sami rekli da rodilja i psihicki mora biti spremna za porod, ako ne...kad se tamo nade u napadu panike nastaju ogromne kompjikacije i treba doci do sokova koje su dozivljele neke forumasice....da bi se poslije pristalo na carski!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Iskreno, meni su tako smješne ove generalizacije: elektivni carski = razmažena žena koja brine da joj se vagina ne raširi.

U razloge tuđih izbora druga osoba nema što ulaziti (a ponavljam, zaista sumnjam da je većini žena koje odobravaju el. carski glavni razlog rastezljivost).
    koji su, po tebi, razlozi za el.carski. Jer psihički i fizički problemi nisu el., oni su realni razlozi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakve to veze ima s elektivnim carskim?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa

x

mislim da nije nimalo u redu omalozavati one zene koje nisu psihicki nikako spremne na vaginalni porod...vec smo sami rekli da rodilja i psihicki mora biti spremna za porod, ako ne...kad se tamo nade u napadu panike nastaju ogromne kompjikacije i treba doci do sokova koje su dozivljele neke forumasice....da bi se poslije pristalo na carski!
    ajmo skrenuti raspravu?Kada žena postaje nespremna za vag.porod? Zbog čega ga se boji?Edukacija?Priče?Naslijeđe?

Priznajem opciju loše iskustvo, npr. Ili gubitak majke na porodu...ili...u biti bilo što što bi psihijatar mogao proglasiti razlogom. A onda to nije elekcija, to je realan razlog.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam odgovarala single.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

koji su, po tebi, razlozi za el.carski. Jer psihički i fizički problemi nisu el., oni su realni razlozi.
    Pa meni sad padaju na pamet samo "psihički i fizički". Ako želiš osobno moj razlog radi kojeg shvaćam izbor carskog - činjenica da sam cijeli porod provela sama samcata. A da MM nije počeo urlati, sama bih i rodila. I hvata me napad panike od osjećaja bespomoćnosti.

No, zaista ne vidim kako moje viđenje tuđih razloga smije i treba utjecati na slobodan izbor druge žene? Što sad - ako dvadeset forumašica okarakterizira neki razlog kao "valjan" onda carski nije el iz hira?
    Zašto omalovažavati pravo i sposobnost druge žene na izbor? Ma iz kog bilo razloga.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne mogu vjerovat da je opet došlo do krive uporabe izraza elektivni carski nakon stranica i stranica (ne)sporazumijevanja oko tog termina

elektivni carski može imati indikaciju (pa rodilja bira hoće li na carski ili ne) ILI biti na zahtjev. i jedno i drugo je elektivni, samo se nitko ne buni na onaj prvi.

dogovorili smo se bili oko neke kratice (al sam ju zaboravila...) koja je značila: carski na zahtjev.

samo nemojte za pet stranica skužit da govorite o različitim stvarima

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

No neću ulaziti u to jesmo li se shvatile ili ne (ja sam odgovarala krumpiric )

No, naprosto mi je smiješto (i lagano ponižavajuće) kao glavni razlog Anđinog (ili Maričinog ili čijeg god želite) izbora carskog (za zahtjev) isticati rastezanje vagine.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hvala, kory, bas sam krenula to iskomentirati.

elektivni moze imati indikaciju pa rodilja bira oce li na carski ili ugroziti zivot sebe i/ili djeteta.

placenta praevia totalis je razlog za carski koji moze biti elektivan.
    moze biti i hitan- ako majka dobije trudove pa ju hitno otvezu u salu, jer ne smije roditi vaginalno.

ili recimo opasnost od rupture maternice. tanak sav/oziljak od proslog carskog. majka zna da ne smije roditi vaginalno.
    ako odrede datum kada ce roditi carki- to je elektivni carski.
    ako krenu trudovi ili dodje do nekih komplikacija, ide hitni carski.

itd, itd.

zar je to tako tesko za razumijeti?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kakve to veze ima s elektivnim carskim?
    radi se o izboru....o izboru na nacin poroda kako svaka pojedina zena osjeca za sebe, a ne o hiru....mislim da bi se u 21.stoljecu vec mogla postivati razlicitost misljenja......
    sam strah od vaginalnog poroda ne mora biti izazvan nekim vlastitim iskustvom, moze biti izazvan iskustvom bliske prijateljice, moze biti izazvan nakon sta se procita tema u podforumu 'nakon poroda'...naziv teme mi se cini da je 'izgled vagine nakon poroda.-horor'......itd.....i nakon sta se procitaju teme kako su rodilje zanemarene u nasim rodilistima...a nekome jednostavno je urodeni strah u njemu i jednostavno se osjeca da je za nju i dijete najbolji izbor carski....i zasto ne ne bi trebalo postati pravo izbora?!?!

elektivni carski može imati indikaciju (pa rodilja bira hoće li na carski ili ne) ILI biti na zahtjev. i jedno i drugo je elektivni, samo se nitko ne buni na onaj prvi
    .
    stvar je o tome da svatko svaku indikaciju gleda drukcije...nekome zadak nije indikacija dok nekome je.....itd.....sama nespremnost zene da rodi prirodno ili vaginalno za mene je jedna velika indikacija....nijedna koja je spremna i zeli tako roditi neci izabrati carski; e sad nemojmo o pricama doktora kako je carski opasan...doktori isto govore za porode kod kuce, no kako je to stav udruge protiv takvih poroda se ne smije ni pisnuti, a dok svi omalozavaju i pljuvaju po izboru carskoga bez problema(makar bio bez indikacija mislim da se nema sta pljuvatui protiv, jer i iz takvog poroda su rodena djeca ziva, zdrava i sretna)

ja cu samo navest slucaj jedne mame koja je rodila prije 20 godina, trudnoca sve ok..i sve u redu, no jednostavno se bojala poroda, i nije bilo nikakvog izbora carskoga, dijete je moralo biti rodeno na vakum i ostale su posljedice na sluh......vec imam jako puno primjere djece koja su rodena na vakum da slabije cuju!!!!!!! znaci treba doci do takvih posljedica , da bi rodilja sljedeci put MOZDA mogla izabrati carski rez....

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

No, naprosto mi je smiješto (i lagano ponižavajuće) kao glavni razlog Anđinog (ili Maričinog ili čijeg god želite) izbora carskog (za zahtjev) isticati rastezanje vagine.
    Da. To mi je u rangu izjave npr. da žene žele roditi kod kuće kako bi mogle imati dlakavu vaginu. Banaliziranje rasprave.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    jel ovo provokacija meni?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sad ću je ovako s "neba", zar uopće ima potrebe raspravljati o carskom koji IMA REALNE indikacije?Jer ako ima, ja sam promašila poantu.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

elektivni moze imati indikaciju pa rodilja bira oce li na carski ili ugroziti zivot sebe i/ili djeteta.
    nema na čemu al sad te moram malo ispravit...
    ne bih rekla da u tom slučaju bira carski ILI ugrožavanje. bira između dvije opasne stvari: carski vs. rizičan vaginalni.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sad ću je ovako s "neba", zar uopće ima potrebe raspravljati o carskom koji IMA REALNE indikacije?Jer ako ima, ja sam promašila poantu.
    Pa raspravlje se o i tome šta je u stvari REALNA INDIKACIJA.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala, kory, bas sam krenula to iskomentirati.

placenta praevia totalis je razlog za carski koji moze biti elektivan.
    moze biti i hitan- ako majka dobije trudove pa ju hitno otvezu u salu, jer ne smije roditi vaginalno.

ili recimo opasnost od rupture maternice. tanak sav/oziljak od proslog carskog. majka zna da ne smije roditi vaginalno.
    ako odrede datum kada ce roditi carki- to je elektivni carski.
    ako krenu trudovi ili dodje do nekih komplikacija, ide hitni carski.

itd, itd.

tema je carski rez kao izbor...nije uopce bitno ima li razloga i koji su razlozi....radi se o SLOBODI IZBORA NACINA PORODA, U OVOM SLUCAJU CARSKOG REZA, kao sta se raspravlja o slobodi izbora poroda kod kuce, bez obzira na razloge i indikacije!!!!!!!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ako nije jasno o čemu se priča, kad tad će se počet javljat uvrijeđene mame koje su rodile elektivnim carskim s indikacijom. vidila sam masu takvih situacija na ovom forumu i zato kontam - čist račun duga ljubav

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nema na čemu al sad te moram malo ispravit...
    ne bih rekla da u tom slučaju bira carski ILI ugrožavanje. bira između dvije opasne stvari: carski vs. rizičan vaginalni.
    koji moze prouzrociti smrt majke ili djeteta, zar ne?

singl, znam ja sta je tema, ali se forumasice koriste frazama u kontekstu koji je zapravo krivi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ako nije jasno o čemu se priča, kad tad će se počet javljat uvrijeđene mame koje su rodile elektivnim carskim s indikacijom. vidila sam masu takvih situacija na ovom forumu i zato kontam - čist račun duga ljubav

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hajdmo vako, zašto smatrate da je za ženu bez prethodna iskustva vaginalna poroda i bez trauma bilo kojeg tipa (ab, silovanja, nemampojma čega) realan strah od boli ili komplikacija (ne pričam o psihijatrijski potvrđenoj panici) bio indikacija za abd. operaciju?(koja tkđ boli i ima komplikacije)
    jeli takva situacija rezultat realnih promišljanja ili je rezultat pogrešna "odgoja" i dezinformacija?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •