Stranica 17 od 21 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    sad ću je ovako s "neba", zar uopće ima potrebe raspravljati o carskom koji IMA REALNE indikacije?Jer ako ima, ja sam promašila poantu.
    Pa raspravlje se o i tome šta je u stvari REALNA INDIKACIJA.
    X na ovo.
    A moja dopuna - zar zaista ima potrebe raspravljati o tuđem izboru? Kakav god bio, slagali se s njim ili ne.
    Omalovažava se sposobnost žena (koje možda drukčije razmišljaju) da donesu svoju odluku - jer razlozi njihove odluke se svode na razmaženost i izgled vagine.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moze jedna relativno slicna paralela? Odmah naglasavam, u prici nema djeteta, ali ima, recimo, potencijalne majke.

Vadjenje zuba.

Obavlja se, barem kod nas, u lokalnoj anesteziji (jedini slucajevi za koje znam da idu pod potpunu (a mozda sam u krivu) su osobe s teskom/tezom mentalnom retardacijom). Moze se, u iznimnim slucajevima (alergija, npr.) obaviti i na zivo. Koliko znam, ne moze se traziti potpuna anestezija ako, npr., osoba jednostavno umire od straha.

Morala sam izvaditi dva umnjaka i jednu sesticu, s koje se granulom prosirio sve na celjusnu kost. Uzasno sam se bojala. U-Z-A-S-N-O. Trpila sam bolove jer vadjenje zuba, zbog prica koje sam se naslusala, jednostavno nije bila opcija. Naravno, ipak sam zavrsila kod zubara (oralnog kirurga). Privatnog. Imao je vremena i strpljenja. Dao mi je lokalnu anesteziju i izvadio zub. Nisam ni trepnula. Druga dva sam dosla izvaditi za 14 dana, bez ikakvih problema. Zbog ovog prvog sam skoro otegnula papke. Ne zato sto je boljelo (nije, ni najmanje.. nisam ni znala). Ne zato sto je vadjenje zuba bilo opasno. Pa stalno ih vade, zar ne? JEdnostavno sam se bojala, iracionalno.

Da sam bila u Americi, pitali bi me sto hocu, ili me ne bi stigli ni pitati, vec bih ja s vrata vikala da zelim potpunu anesteziju jer se bojim drugacije izvaditi zub. Je li i ovo nedopustivo? Pod uvjetom da znam sto je opca anestezija i sto mi se od nje moze dogoditi.

I dalje ne zagovaram niti jedan nacin poroda (nekima sam vise sklona, nekima manje, ali to je samo moje misljenje i moj stav), vec sam samo pro-choice. S naglaskom na edukaciju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

quote="Deaedi"]
    sad ću je ovako s "neba", zar uopće ima potrebe raspravljati o carskom koji IMA REALNE indikacije?Jer ako ima, ja sam promašila poantu.
    Pa raspravlje se o i tome šta je u stvari REALNA INDIKACIJA.[/quote]

Potpisujem! To je u dubini ove rasprave oko izbora jer, iskreno, teško mi je zamislivo ovo gore spomenuto, što me nasmijalo(širenje vs. nebrijanje kao argumenti odlučivanja za jedno ili za drugo). Tu se uvijek radi o dubljim, ne tako banalnim razlozima - kao što će neki ženu vodit za porod doma, drugi će je vodit u drugom smjeru. Mislim da je carski as sucz ostao kao kolateralna žrtva Rodinih nastojanja humanizacije poroda u rodilištima. A propos kako izgleda onaj gore CV, i tu se možemo igrati Đavoljeg odvjetnika pa kao kontrargument što on navodi - pijenja kava i home for dinner za neke, a onda bi se njemu moglo reći da je njegov kruh sada konzultanstvo nešto što mu donosi kruh, a to treba znati plasirati, odabrana strategija plasmana čini mi se senzacionalizam, plus taj problem što je već dugi niz godina izvan prakse i po organizacijama.

Meni je ključno ovo nijansiranje pitanja indikacija, i zato ne volim ono što percipiram pretjerivanjem vezano za pristup CR-u, i zato sam rađe za širinu, nego za to odjeljivanje u stilu žene ga biraju kao lakši put jer mi se takve priče čine rijetke.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    bira između dvije opasne stvari: carski vs. rizičan vaginalni.
    koji moze prouzrociti smrt majke ili djeteta, zar ne?
    pa i carski to može :? i ne može se baš procijeniti što je manje rizično (ne samo po život nego po zdravlje generalno), i zato rodilja bira.

krumpiric izvini na pitanju ali jesi li ti pročitala ovu raspravu od početka? znam da je golema... ali to što ti pitaš je odgovoreno i analizirano i svašta nešto baš na ovoj temi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Omalovažava se sposobnost žena (koje možda drukčije razmišljaju) da donesu svoju odluku - jer razlozi njihove odluke se svode na razmaženost i izgled vagine.
    I na ovo. To je isto jednostrano gledanje kao gledanje na prirodni porod doma kao na alternativni hir.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam, imaš pravo.Ispričavam se.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Citiraj icyoh prvotno napisa
    I na ovo. To je isto jednostrano gledanje kao gledanje na prirodni porod doma kao na alternativni hir.
    Slažem se. Sloboda izbora mora biti za sve nacine poroda ili za nijedan. Ili je jednostavno nema.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

može li se sloboda "izbora" navesti kao sloboda izbora uz potvrdu medicinskog osoblja
    pa ako je sve savršeno, rađaj doma, ako oćeš
    ako je okej, izvoliš rodit vaginalno
    ako postoji imalo problema, moreš birat?

Jel to sloboda?Il nametanje?
    Il opet pišem nešto što je već raspravljeno?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

može li se sloboda "izbora" navesti kao sloboda izbora uz potvrdu medicinskog osoblja

idi čitat

može li medicinsko osoblje biti stoooo postoooo sigurno da nema nikakvog problema samo zato što oni nisu ništa našli?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Potvrda medicinskog osoblja o savršenom zdravstvenom stanju rodilje ne garantira savršen tijek poroda. Baš zato način poroda treba odabrati samo rodilja, a ne netko treći.

I gdje ovdje sloboda izbora, odnosno koji je izbor ponuđen osim vaginalnog poroda?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potvrda medicinskog osoblja o savršenom zdravstvenom stanju rodilje ne garantira savršen tijek poroda. Baš zato način poroda treba odabrati samo rodilja, a ne netko treći.
    Ovo mi štima. U mojoj situaciji netko drugi bi možda probao vag. porod, pa na hitni carski ako ne ide, netko tko prima neku terapiju, starija trudnica itd. može naginjati ovome ili onome, liječnik procijeniti rizik ovako ili onako. Netko može čuti nešto nesavršeno od liječnika (jako česti slučajevi - sumnja na starenje posteljice koja se ne pokaže točna itd.). Čini mi se da je rodilja ta čija treba biti zadnja, naravno, ako dođe u bolnicu za nju su odgovorni medicinari, ako ne - nisu. Ona i bebica su subjekti priče, a kako bebica u trbuhu nema poslovnu sposobnost, dala bi je njenoj mami-to-be.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. u bolnici su medicinari odgovorni da postupaju u skladu s kurentnim stanjem med. struke na tu temu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prihvaća li rodilja s odlukom i svu odgovornost za istu ili je medicinsko osoblje u apsolutno nepovoljnom položaju?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

prihvaća li rodilja s odlukom i svu odgovornost za istu ili je medicinsko osoblje u apsolutno nepovoljnom položaju?
    Ne razumijem? Rodilju medicinari informiraju što i kako su opcije koje oni vide, sigurno joj neće napraviti nešto što vide kao kurentnog stanja struke, a ona to prihvaća ili ne prihvaća, ide dalje do drugog liječnika ili odustaje od bolnice.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zašto negirati pravo na izbor ženama s čijom odlukom se ne slažete? Otkad odluka smije i može i treba utjecati na pravo izbora.

Znači slobodu izbora može imati ako će odabrati porod doma. A ako će odabrati carski onda joj se sloboda uskraćuje?

To mi je onak malo :/ kao da mi netko kaže da smijem glasati ako glasam za stranku a ili c. Ako glasam za stranku b (bez valjanog razloga) onda ne smijem glasati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne razumijem? Rodilju medicinari informiraju što i kako su opcije koje oni vide, sigurno joj neće napraviti nešto što vide kao KONTRA kurentnog stanja struke, a ona to prihvaća ili ne prihvaća, ide dalje do drugog liječnika ili odustaje od bolnice.
    ubacila gore KONTRA

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

opet ponavljam, zato što je rizik CR i na medicinskom osoblju, na kome je rizik poroda doma?!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

opet ponavljam, zato što je rizik CR i na medicinskom osoblju, na kome je rizik poroda doma?!
    to sam odgovarala ichoy, ako rodilja izabera CR bez indikacija, liječnik mora preuzeti odgovornost, makar se s istim ne slaže, di smo onda?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne kužim to ravnopravno-neravnopravno vis-a-vis rodilja-medicinari - svi su u normalnim položajima, kao suradne odrasle i ravnopravne stranke u procesu. A struka nije monolitna, postoje smjernice i sl. Sve to skupa nije crno-bijelo, individualno je, a rijetke situaciju su identične, rodilje su odrasle i nitko ih ni na šta prisiljava, ali je činjenica da sada ne mogu birati kuće za porode, babice i sl., što je meni žao, ali ne bih da širenjem opcija na tu stranu medicinari i rodilje stave na suprotne strane bojnog bolja, carski anatemizira kao nešto koma jer to nije. U ratu i revolucijama nijanse stradavaju. Za njih se ja... ma glupo mi je reći "borim" jer zvuči previše, ali pokušavam dati tu optiku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sada u Hrvatskoj na rodilji. Vani pretpostavljam na rodilji, njenom giniću i babici.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moram priznati da nisam shvatila što si htjela reći. Rizik svakog poroda je i na rodilji i osobi koja porađa (bio doktor kod carskog ili babica kod kućnog poroda). Ne razumjem zašto je to argument za dozvoliti jedno, a zabraniti drugo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

to sam odgovarala ichoy, ako rodilja izabera CR bez indikacija, liječnik mora preuzeti odgovornost, makar se s istim ne slaže, di smo onda?
    Kako je sada stanje, liječnici neće raditi CR bez indikacije (neke indikacije, nisu monolitne). Ako se stanje struke promijeni i situacija bude kao što se navodi s estetskim operacijama (u što NE VJERUJEM) sigurno će smisliti način za podjelu odgovornsti. U krajnjoj liniji, svi potpisujemo suglasnost za bilo koju operaciju. Ja ne vjerujem da će do toga u RH doći i baš zato mi smeta anatemiziranje carskoga (barem kako ja to percipiram), a sve iz premise (koju ja ne smatram točnom) da u RH postoji masa žena koje ide na carski kako se ne bi mučile. Jednako tako bi sigurno zasmetalo ženama koje su rodile doma da se njihovo iskustvo banalizira nekim površnim komentarom.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da se to radi u našim bolnicama,naravno da bi odgovornost bila na medicinskom osoblju
    npr.ginekologu zbog priraslica koje su u nekoj budućnosti dovele do ileusa,ili anesteziologu koji je imao problema kod intubacije pa je mozak malo duže ostao bez kisika,ili nije kod spinala odmah pogodio ili je likvora malo previše iscurio itd.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ako rodilja rađa sama doma, rizik je na njoj...Ali ako rađa uz primalju (a meni se čini da se zagovornici poroda kod kuće zalažu da se on odvija uz prisustvo babice, a ne baš da je rodilja Pale sam na svijetu).

Dakle, rodilje uvijek snosi rizik. Uz nju, kod poroda u bolnici snose ga dijelom ljecnici, a kod poroda doma i babica.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Gle, neki liječnici ne rade ni abortuse, jer se s njim ne slažu. Neke babice ne porađaju doma, jer se s tim ne slažu. Onaj tko ne želi, ne mora. Naći će se i liječnik koji će prihvatiti napraviti carski bez indikacija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ima ih i sada.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dakle, rodilje uvijek snosi rizik. Uz nju, kod poroda u bolnici snose ga dijelom ljecnici, a kod poroda doma i babica.
    a kako bi rodilja to u bolnici odgovarala ako se nešto zakomplicira (razumijemo o kakvoj odgovornosti ovdje pričamo)?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    da se to radi u našim bolnicama,naravno da bi odgovornost bila na medicinskom osoblju
    npr.ginekologu zbog priraslica koje su u nekoj budućnosti dovele do ileusa,ili anesteziologu koji je imao problema kod intubacije pa je mozak malo duže ostao bez kisika,ili nije kod spinala odmah pogodio ili je likvora malo previše iscurio itd.
    Medicinsko osoblje treba biti odgovorno za stručne propuste, bez obzira na svrhu operacije. U protivnom, to bi značilo da ako liječnik pogriješi npr. kod estetske operacije, onda nije odgovoran.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a kako bi rodilja to u bolnici odgovarala ako se nešto zakomplicira (razumijemo o kakvoj odgovornosti ovdje pričamo)?
    Ajde, pomozi nam - koja je uloga potpisivanja da se pristaje na med. postupke? Je li to znači dijelom snošenje odgovornosti?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam upoznata s detaljima zdravstvena sustava, al pitanje je, ako se legalizira npr. carski po izboru, koliku opciju odbijanja imaju lječnici?
    Razumijem da se ab npr. nekima kosi s nekim moralnim vrijednostima-njihovim-i da imaju opciju odbijanja, a CR?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam upoznata s detaljima zdravstvena sustava, al pitanje je, ako se legalizira npr. carski po izboru, koliku opciju odbijanja imaju lječnici?
    Razumijem da se ab npr. nekima kosi s nekim moralnim vrijednostima-njihovim-i da imaju opciju odbijanja, a CR?
    To bi ti trebao reći netko kako je vani, teško je ovako teoretski pitati što bi bilo kad bi bilo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da li liječnici i inače snose odgovornost za sve komplikacije ili samo za one nastale radi stručnih propusta (pogrešaka).

Tu nema nikakve razlike u odnosu na razlog carskog. Ako je liječnik napravio propust kod elektivnog carskog bez med. indikacija ili kod nužnog carskog, onda je pogreška njegova. Ako je došlo do komplikacija za koje nije odgovoran radi pogreške, nemara i slično, onda je to jednostavno viša sila.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ina33, mislim da nije riječ o oslobođenju od odgovornosti, ne.
    Nego davanje pristanka na liječenje, konkretno operaciju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo vidiš, znači smatraš da se elektivni carski ne kosi sa nečijim moralnim vrijednostima? Zašto ga onda ne dozvoliti? Iz inata, obijesti ili...?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vjerojatno se kosi s nečijim stručnim znanjem, pokušavam naći kategoriju u koju bi to utrpala, jel "prvo ne čini zlo" ili kako već, uključuje odbijanje elektivnog carskog, ako dr smatra da je bespotrebno izlaganje opasnosti?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ajde, pomozi nam - koja je uloga potpisivanja da se pristaje na med. postupke? Je li to znači dijelom snošenje odgovornosti?
    naravno da nije,radi se samo o informiranom pristanku
    (npr.netko tko je Jehovin svjedok to neće potpisati jer se ne slaže s transfuzijom krvi)
    vi možete odbiti CR,ali zatražiti

apropo estetskih operacija,ne može ni tu svatko biti operiran;netko tko ima npr. tešku aortnu stenozu pa nitko mu neće ići nos sređivati
    prema tome,valjda ipak postoji razlozi zašto da bi netko postao specijalista mora proći edukaciju od minimalno 11 godina

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Daedi i Anci, hvala, logično mi zvuči. Doduše, vani postoji i osiguranje od liječničke odgovornosti, koliko znam, ne znam kad se ono aktivira, vjerojatno je vezano za anglosaksonski pravni sustav.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Thnx i tebi, princess puffy. I to mi je logično - sve u skladu sa strukom.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa da, no to ne znači da nema odgovornosti.
    Samo će štetu snositi osiguranje, ne osiguranik sam.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    ina33, mislim da nije riječ o oslobođenju od odgovornosti, ne.
    Nego davanje pristanka na liječenje, konkretno operaciju.
    Da, to je samo pristanak na neki postupak, ne možeš unaprijed osloboditi nekoga od odgovornosti, čak i da želiš.

Čak, ako je došlo do nekog težeg propusta liječnika (npr. koji je uzrokovao smrt pacijenta) njega tereti Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eventualno, vjerojatno postoji neki pristanak koji daješ, u smislu da potpisuješ da si upozoren da npr. radi nekih srčanih bolesti se neki med. postupaki ne preporuča i može izazvati npr. teže oštećenje srca. Ako bi se dogodilo, a liječnik je obavio sve po pravilima struke, liječnik ne bi bio odgovora. Ali ako bi se to dogodilo jer je liječnik pogriješio tijekom zahvata, onda ga pristanak pacijenta ne oslobađa odgovornosti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hajdmo vako, zašto smatrate da je za ženu bez prethodna iskustva vaginalna poroda i bez trauma bilo kojeg tipa (ab, silovanja, nemampojma čega) realan strah od boli ili komplikacija (ne pričam o psihijatrijski potvrđenoj panici) bio indikacija za abd. operaciju?(koja tkđ boli i ima komplikacije)
    jeli takva situacija rezultat realnih promišljanja ili je rezultat pogrešna "odgoja" i dezinformacija?
    Čini mi se da je ovo pitanje od krumpiric ostalo netaknuto. Krumpiric, nije mi jasno što ovim želiš reći - da psiho-razlozi ne postoje ili da su rezultat "krivog" odgoja? Ako bismo zaključili da psiho-razlozi ne postoje onda bi smo sve psiho-smenje smatrali "razmaženošću", a ne bolešću (mislim da je sad ipak prevladavajuće shvaćanje drugačije). A ovo rezultat realnih promišljanja ili pogrešan odgoj i dezinformacija - a tko da to kaže čega je neko psiho stanje rezultat, a, osim toga, nije toliko bitno (osim za psiho-liječenje) - stanje je tu. Osim u proaktivnoj situaciji lobiranja da je porod lijep doživljaj i kruna trudnoće, ali to je druga stvar, to mi je OK, ali osuđivati nekoga zato jer netko drugi misli da je to nerealno, stvar dezinformacija i "pogrešnog" odgoja mi je malo tricky. Znsam da nisi rekla da osuđuješ itd., ali pokušavam raširit ovo tvoje pitanje u više smjerova.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Daedi i Anci, hvala, logično mi zvuči. Doduše, vani postoji i osiguranje od liječničke odgovornosti, koliko znam, ne znam kad se ono aktivira, vjerojatno je vezano za anglosaksonski pravni sustav.
    I kod nas postoji osiguranje od odgovornosti, znam da ga privatni liječnici imaju, a za one u bolnicama npr., vjerojatno država ima neki sustav osiguranja (kolektivni) kod nekog osiguravatelja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hajdmo vako, zašto smatrate da je za ženu bez prethodna iskustva vaginalna poroda i bez trauma bilo kojeg tipa (ab, silovanja, nemampojma čega) realan strah od boli ili komplikacija (ne pričam o psihijatrijski potvrđenoj panici) bio indikacija za abd. operaciju?(koja tkđ boli i ima komplikacije)
    jeli takva situacija rezultat realnih promišljanja ili je rezultat pogrešna "odgoja" i dezinformacija?
    Čini mi se da je ovo pitanje od krumpiric ostalo netaknuto. Krumpiric, nije mi jasno što ovim želiš reći - da psiho-razlozi ne postoje ili da su rezultat "krivog" odgoja? Ako bismo zaključili da psiho-razlozi ne postoje onda bi smo sve psiho-smenje smatrali "razmaženošću", a ne bolešću (mislim da je sad ipak prevladavajuće shvaćanje drugačije). A ovo rezultat realnih promišljanja ili pogrešan odgoj i dezinformacija - a tko da to kaže čega je neko psiho stanje rezultat, a, osim toga, nije toliko bitno (osim za psiho-liječenje) - stanje je tu. Osim u proaktivnoj situaciji lobiranja da je porod lijep doživljaj i kruna trudnoće, ali to je druga stvar, to mi je OK, ali osuđivati nekoga zato jer netko drugi misli da je to nerealno, stvar dezinformacija i "pogrešnog" odgoja mi je malo tricky. Znsam da nisi rekla da osuđuješ itd., ali pokušavam raširit ovo tvoje pitanje u više smjerova.
    ne, ni slučajno ne mislim da psiho razlozi ne postoje?
    Al pitanje je imaju li žene-prije prvog vaginalnog poroda-realne stavove o istom?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ne, ni slučajno ne mislim da psiho razlozi ne postoje?
    Al pitanje je imaju li žene-prije prvog vaginalnog poroda-realne stavove o istom?
    Pa ne možeš uvjetovati pravo na izbor brojem poroda, kamo to vodi?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma neeeeee, prvi sam napisala samo kao činjenicu da nešto nakon što iskusiš-barem koliko toliko poznaješ?
    da preformuliram-ima li društvo realne stavove o vaginalnom/prirodnom porodu i njegovoj usporedbi s CR?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ma neeeeee, prvi sam napisala samo kao činjenicu da nešto nakon što iskusiš-barem koliko toliko poznaješ?
    da preformuliram-ima li društvo realne stavove o vaginalnom/prirodnom porodu i njegovoj usporedbi s CR?
    Gledaj, uloga društva treba biti samo u smislu da podrži ženu u njenom informiranom izboru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

opet ja, ajd da probam još jednom, koji su relevantni izvori informacija za informirani izbor?Oćem tako?
    mama?
    knjiga?
    medicinari?
    DRUŠTVO*

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

opet ja, ajd da probam još jednom, koji su relevantni izvori informacija za informirani izbor?Oćem tako?
    mama?
    knjiga?
    medicinari?
    DRUŠTVO*
    Oni koje rodilja želi koristiti. Ali prvenstveno njezina želja, osjećaj i šta li već naćinu na koji ona želi roditi svoje dijete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Krumpiric, a kako imat realnu predodbžu o nečem što nisi nikad dotad iskusio, osim toga, i da jesi, na drugome se može nešto drugo dogodit (tipa tužni primjer rupture maternice pri VBAC-u itd.). Po meni je sve ovo izvor informacija, a kako sam ja doctor-loving žena, meni su prvo medicinari, pa ostala ekipa, pa mama, a što si mislila pod društvo, to ne kužim baš? Nekome tko "ne voli" (ma, sve uvjetno rečeno, ali jednostavnije mi je pisat nedipomatski) dr-ove bit će relevantan izvor I.May Gaskin (ako se tako zove) itd. Onda ostajemo na koji doktori - da li Odent ili porodničar u lokalnoj bolnici i onaj koji vodi trudnoću itd., to su sve filozofska pitanja. Meni je informiran izbor onaj koji dolazi od dr-a (dr-ova) koji je upoznat s mojim slučajem, nekome će bit nešto drugo, realno gledano - bilo prethodni porod, bilo porod neke fellow-forumašice itd.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •