Stranica 18 od 21 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    Citiraj leonisa prvotno napisa
    bira između dvije opasne stvari: carski vs. rizičan vaginalni.
    koji moze prouzrociti smrt majke ili djeteta, zar ne?
    pa i carski to može :? i ne može se baš procijeniti što je manje rizično (ne samo po život nego po zdravlje generalno), i zato rodilja bira.
    Moze se procijeniti, i nije bas da rodilja "bira". Moze odbiti neku proceduru, ali ne apsolutno - ako je zivot u pitanju, lijecnici ga spasavaju bez obzira na rodiljine zelje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ispada da sam rekla isto što i Daedi, samo opširnije. Dakle, u rodilji je ključ što će i kako i onda je on vodi na put zvanja babice iz Austrije, u jednom slučaju, u drugom na porod u lokalnoj bolnici sa ili bez plana poroda, na put prema Varaždinu i sl.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A isto je i, npr., pri odbijanju UZV-ova ili idenju na njih - što je tu relevantni izvor - medicinari, ako da, koji medicinari, da li osjećaj da će s trudnoćom bit sve OK. Jednako i kod prenatalne dijagnostike. Sve su to - izbori, i svaka od nas napravi informirani izbor kako najbolje zna i umije i kupi informacije iz izvora koji su njoj (po njenoj osobnoj procjeni) najrelevnatniji.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A i pitanje informiranog izbora. Šta je to informiranost - iz kojeg izvora, tko ima pravo informirati, tko će procijeniti razliku između informiranja, npr. samo čitanja i toga da li je problematika stvarno shvaćena. Hoću reći, razinu informiranosti je nemoguće utvrditi (mislim, šta bi trebali testirati rodilju npr. testovima).

Dalje, niti svaka rodilja neće istu stvar tumačiti na isti način: nekome npr. dolazak babice iz Graza za 4h može značiti veliki rizik, a netko će reći, ne to nije rizik, rizik bi bio da dolazi iz Australije.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Krumpiric, a kako imat realnu predodbžu o nečem što nisi nikad dotad iskusio, osim toga, i da jesi, na drugome se može nešto drugo dogodit (tipa tužni primjer rupture maternice pri VBAC-u itd.). Po meni je sve ovo izvor informacija, a kako sam ja doctor-loving žena, meni su prvo medicinari, pa ostala ekipa, pa mama, a što si mislila pod društvo, to ne kužim baš? Nekome tko "ne voli" (ma, sve uvjetno rečeno, ali jednostavnije mi je pisat nedipomatski) dr-ove bit će relevantan izvor I.May Gaskin (ako se tako zove) itd. Onda ostajemo na koji doktori - da li Odent ili porodničar u lokalnoj bolnici i onaj koji vodi trudnoću itd., to su sve filozofska pitanja. Meni je informiran izbor onaj koji dolazi od dr-a (dr-ova) koji je upoznat s mojim slučajem, nekome će bit nešto drugo, realno gledano - bilo prethodni porod, bilo porod neke fellow-forumašice itd.
    ovo mi je baš lijepo objašnjeno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    A i pitanje informiranog izbora. Šta je to informiranost - iz kojeg izvora, tko ima pravo informirati, tko će procijeniti razliku između informiranja, npr. samo čitanja i toga da li je problematika stvarno shvaćena. Hoću reći, razinu informiranosti je nemoguće utvrditi (mislim, šta bi trebali testirati rodilju npr. testovima).

Dalje, niti svaka rodilja neće istu stvar tumačiti na isti način: nekome npr. dolazak babice iz Graza za 4h može značiti veliki rizik, a netko će reći, ne to nije rizik, rizik bi bio da dolazi iz Australije.
    Da. Te su kategorije sve, ruku na srce - subjektivne i dolaze iz percepcije rodilje i nemoguće je testirati informiranost rodilje - uostalom, po kojim parametrima da se to testira - po čitanju knjiga o prirodnom porodu, po odlasku kod doktora xy i sl. Osoba koja odlučuje ovako ili onako mora biti mirna sa svojim izborom i nema druge i nemoguće je da osoba A za osobu B (ako su sve rodilje, nestručnjaci u porodništvu) objektivno procjenjuje - da, OK, ova je u redu informirana jer je išla kod (našeg) doktora, a ne, ova nije jer je čitala forum ili obratno.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

rizik bi bio da dolazi iz Australije.
    Ta bi patila od opakog jetlaga, pa samim tim nije dobar izbor

Ispricavam se na maloj neozbiljnosti

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene i dalje jako muči taj izvor informacija u informiranom izboru i kompetentnost rodilje (pri tom ne mislim da sam kompetentnija ja nego neka druga, al npr. uvjerena sam da sam nagutala puno veću količinu informacija-i NE SAMO forumskih).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

al dobro, mene muči i banalizacija estetskih operacija i svašta nešto.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    mene i dalje jako muči taj izvor informacija u informiranom izboru i kompetentnost rodilje (pri tom ne mislim da sam kompetentnija ja nego neka druga, al npr. uvjerena sam da sam nagutala puno veću količinu informacija-i NE SAMO forumskih).
    kako znaš? možda sve čitaju o porodu i vise na Rodi?
    šalim se naravno.

No ova rasprava o informiranostii kompetetnosti mi vuče na zaključak da će sve koje su "pošteno" informirane i kompetetne bježati od el. carskog kao vrag od tamjana.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa.. individualno je gdje ce tko traziti informacije, bas kao sto je individualno koje skole biramo, i zasto.

Gdje si ti pronasla informacije koje su tebi bile relevantne? Moguce da je rodilja koja se informirala o carskom koristila iste medije, ali je trazila odgovore na druga pitanja, njoj relevantna?

Sniff, nikog nije briga za moju zubnu paralelu...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Budjav mi posao tipkanja bez kvotanja na ovako prometnom topicu... haha.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nebi rekla, neke će informirane rodilje odabrati i CR.
    Gledam svoju okolinu, udaljenu od ovoga foruma, kojoj je informacija o porodu uglavnom na razini "ja tamo dodjem, užasno boli, doktori to obave"-doviđenja. I ne pretjerujem.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Glupih primjera i razloga ima uvijek i svugdje.
    No jedno bedasto objašnjenje za neki izbor ne umanjuje pravo druge žene na taj isti izbor.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    i ne može se baš procijeniti što je manje rizično (ne samo po život nego po zdravlje generalno), i zato rodilja bira.
    Moze se procijeniti, i nije bas da rodilja "bira". Moze odbiti neku proceduru, ali ne apsolutno - ako je zivot u pitanju, lijecnici ga spasavaju bez obzira na rodiljine zelje.
    ovdje govorim isključivo o elektivnom carskom s indikacijom, , ali to se zagubilo kroz kvotanje. pa netko hoće, a netko neće pokušavat vaginalno rađat npr. bebu procijenjenu na 5kg. a dok se ne proba ne zna se oće li ići ili ne - pa se ne može procijeniti što je manje rizično.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.
    S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.
    Budući da ona ima privatnu praksu sa još dvije primalje koje nisu spremne ići u inozemstvo, u principu se dogovore tako da je ona slobodna.

Porod kod kuće možeš imati ako imaš urednu trudnoći, beba je u položaju glavicom i prošlo je 36 tjedana trudnoće.

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.

Cijena je manja nego u privatnom rodilištu. 850 eura + putni troškovi, tj. za Zageb je to sve skupa oko 1000 eur. (Meni je naplatila manje jer je došla iza izgona.)
    Evo, ja npr. potpuno podržavam Poslid i drago mi je što je uspjela ostvariti porod koakav ježeljela.

Osobno, ja nikad ne bi mogla preuzet na sebe rizike:
    1. da babica zakasni
    2. ili da mi na porodu bude babica koja nikad me nikad prije nije vidjela
    3. ili tek rizik plaćanja babici koja radi na crno

Ona je bila spremna preuzti ta 3 rizika i to je njeno pravo. Kao što je pravo neke druge rodilje da preuzme neke druge rizike, npr. one koje moža nosi carski rez.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ne može se baš procijeniti što je manje rizično (ne samo po život nego po zdravlje generalno), i zato rodilja bira.
    ovdje govorim isključivo o elektivnom carskom s indikacijom, , ali to se zagubilo kroz kvotanje. pa netko hoće, a netko neće pokušavat vaginalno rađat npr. bebu procijenjenu na 5kg. a dok se ne proba ne zna se oće li ići ili ne - pa se ne može procijeniti što je manje rizično.
    I ja sam mislila na elektivni carski s indikacijom. Indikacije su vrlo raznolike - sasvim sigurno nitko nece pokusavati vaginalno roditi bebu ako postoji placenta previa totalis, ili npr. majka ima proliferativnu retinopatiju, ili zatajenje bubrega (koje je nastupilo prije kraja trudnoce ili cak i prije trudnoce same) i tako dalje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dakle, imala sam upravo takvu situaciju, elektivni carski radi indikacija (koje su btw manje drasticne od ovih navedenih) i istina je da su me pitali slazem li se s CR. Ali iz cijele price bilo je jasno svima da je CR daleko manje rizican nego pokusaj vaginalnog poroda.

[size=5]Nadam se samo da sad necu biti proglasena needuciranom jer bi to bilo prilicno daleko od istine[size]

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ah edit
    zadnja recenica je trebala biti napisana sitnim fontom
    kao ovim

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

jel to opet imamo nesporazum oko značenja što je elektivni carski
    elektivno je riječ koja meni znači PO IZBORU. eto u mom mozgu. pa tu mislim o situacijama gdje carski nije nužan, već rodilja bira.
    vidila sam da netko definira elektivni carski kao naprosto unaprijed dogovoreni carski, neovisno o njegovoj nužnosti. to mi nikako ne sjeda pa uvijek zaboravim na to. u primjerima koje ti navodiš to što je odabran datum i vrijeme ne znači da je odabran sam carski. nekad se na carski mora, a nekad se može i ne mora.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne, elektivni carski znaci unaprijed dogovoreni CR, hladna sekcija.

Ja sam imala elektivni CR s medicinskim indikacijama. To je definicija koju struka koristi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.
    S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.
    Budući da ona ima privatnu praksu sa još dvije primalje koje nisu spremne ići u inozemstvo, u principu se dogovore tako da je ona slobodna.

Porod kod kuće možeš imati ako imaš urednu trudnoći, beba je u položaju glavicom i prošlo je 36 tjedana trudnoće.

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.

Cijena je manja nego u privatnom rodilištu. 850 eura + putni troškovi, tj. za Zageb je to sve skupa oko 1000 eur. (Meni je naplatila manje jer je došla iza izgona.)
    Evo, ja npr. potpuno podržavam Poslid i drago mi je što je uspjela ostvariti porod koakav ježeljela.

1. da babica zakasni

Ona je bila spremna preuzti ta 3 rizika i to je njeno pravo. Kao što je pravo neke druge rodilje da preuzme neke druge rizike, npr. one koje moža nosi carski rez.
    Ispričavam se, nije Poslid, nego Fidji...

I isprike na tipfelerima.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dakle, radi se zbilja o izboru (od strane struke) nacina zavrsetka trudnoce.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

1. da babica zakasni

lijepo objašnjeno. No dojma sam da se rodilje koje odluče na kućni porod slove kao "nadinformirane", a one koje se odluče za el. carski (na zahtjev, bez med. indikacija - da kory bude sretna ) kao neinformirane (i da ponovo ne spominjem rastezljivost)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ispricavam se na lomljenju:

http://www.medterms.com/script/main/...ticlekey=14367

Definicija elektivnog zahvata opcenito. Npr. unaprijed dogovoreno vadjenje zucnih kamenaca je primjer.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kratice za ono o čemu bi se trebalo raspravljati ovdje su:

MRS - maternally requested sectio
    ili
    ECRBMI - elektivni carski rez bez medicinskih indikacija

samo da se zna da smo već oho-ho prije odredili terminologiju
    a i mnogo toga drugog što se ovdje opet spominje

dakle, solo elektivni carski rez je unaprijed dogovoreni carski rez, na hladno, a ne slobodni izbor carskog
    suprotno bi mu bio hitni carski

p. puffy će ispraviti ako sam i ja zabrijala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    lijepo objašnjeno. No dojma sam da se rodilje koje odluče na kućni porod slove kao "nadinformirane", a one koje se odluče za el. carski (na zahtjev, bez med. indikacija - da kory bude sretna ) kao neinformirane (i da ponovo ne spominjem rastezljivost)
    Na Rodinom forumu da, u RL-u u Hrv. ne itd. Tako da je to informiranost-neinformiranost u očima promatrača i subjektivan kriterij. Meni se nekako čini da se Rodin forum sve više transformirava u forum podrške za određene izbore, tj. izolirane topice gdje onda suprotnomišljenici, iz argumenta, pretpostavljam, da se ne troši dragocjena energija, nemaju upliva itd. Opet, meni i to žao, ja mislim da se tako gubi, ali, opet, optika nekoga tko ne želi informacije koje će percipirat uznemirujućima neće to tako vidit i htjet će biti na miru sa svojom ekipom. Ja sam uvijek od onoga da je više priča, više ponude razlčitih sadržaja, to bolje za korisnike, em se širi neka vizija jednih, em drugi utiču na tu viziju i u međusobnom tesanju i kresanju svi profitiraju jer propitkuju svojoe stavove - ovdje na korisnike mislim na čitače ovog i drugih foruma. Vidjet ćemo što će prevagnuti i hoće li se Roda strukturirati kao isključivi forum podrške po raznim temamama, sigurno će i kao takva imati svoju publiku. Dok je (još) uvijek otvorena, mislim da je OK da iznosimo različite percepcije.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    kratice za ono o čemu bi se trebalo raspravljati ovdje su:

MRS - maternally requested sectio
    ili
    ECRBMI - elektivni carski rez bez medicinskih indikacija

samo da se zna da smo već oho-ho prije odredili terminologiju
    a i mnogo toga drugog što se ovdje opet spominje

dakle, solo elektivni carski rez je unaprijed dogovoreni carski rez, na hladno, a ne slobodni izbor carskog
    suprotno bi mu bio hitni carski

p. puffy će ispraviti ako sam i ja zabrijala
    ovaj put nisi (zabrijala)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    ovaj put nisi (zabrijala)
    a inače brijem, ha?

sorry na off topic, neću više i gibam na lijevo tako mi mlijeka u prahu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ali nema uopće smisla naglašavati elektivni jer su sve operacije koje se ne rade u hitnoći elektivne (i op.karcinoma,žučnjaka,rhinoplastika itd)
    važnije pitanje su indikacije...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni nikog s mozgom ne profilira određena struja, ja sam član udruge, koji se nikad nebi odlučio(pardon, odlučila) za porod doma, ali ni za elektivni carski bez indikacija na hladno, il kako već. Isto tako sam spremna odbiti RUTINSKI drip i RUTINSKU epizotomiju ili ležanje čitavo trajanje poroda ili vaginalni pregled u terminu, al nisam spremna odbit CTG, nisam spremna odbiti sve UZVukove. Ili sam spremna odbiti tripple, al ne i krvne pretrage, na primjer...
    Tako da...smatram da je žena sposobna odlučit ako je čula prednosti i mane SVIH OPCIJA. I uglavnom onda odluči-ispravno. Za sebe.
    ALI ALI i dalje živim u uvjerenju da debela većina nema pojma o svim prednostima i manama iti jedne od opcija.
    I dalje tvrdim da većina žena koje poznajem ide na porod kao da ide negdje prepustit se nekom u ruke da obavi nešto mimo njena djelovanja- i da je jedina njena uloga-da ju boli.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ali nema uopće smisla naglašavati elektivni jer su sve operacije koje se ne rade u hitnoći elektivne (i op.karcinoma,žučnjaka,rhinoplastika itd)
    Istina, ali krenulo je tako sto je vecina diskutantica pretpostavila da se termin "elektivni" odnosi iskljucivo na CR po izboru rodilje, a bez medicinskih indikacija (ono sto se poslije na ovom topiku nazvalo MRS).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Istina, ali krenulo je tako sto je vecina diskutantica pretpostavila da se termin "elektivni" odnosi iskljucivo na CR po izboru rodilje, a bez medicinskih indikacija (ono sto se poslije na ovom topiku nazvalo MRS).
    ma znam

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

OK sad smo po n-ti put rasčistili tu dilemu sorry na zbunjozi...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A laicki receno (da ne bi bilo nesporazuma vise), ova tema nije o CR koje je odlucio doktor da budu carski, nego o zenama koje dodju kod doktora i kazu "ja zelim roditi na carski", dakle skracenica MRS se koristi.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Citiraj mikka prvotno napisa
    negdje mi je ostalo u glavi--mozda i krivo--da oni dobivaju bonuse na operacije kao sto je carski. i ovo sto krumpiric pise. a i takav porod opravdava njihovu prisutnost na porodima opcenito--sta bi inace radili? pili kavu po cijele dane i noci?
    Mislila sam na ovo...Mikka, znaš da te volim, ali ovo mi je ispod svake razine, i u rangu sveprisutnog komentara da što profesori hoće, ionako imaju tri mjeseca godišnjeg...
    I zapravo, osim što mi je ružno, i tužno je
    samo da ti odgovorim nakon 2 strane da ne zaboravim

ok, izgleda da sam krivo zapamtila--to je bila cak i vjerojatna opcija. nemam neko posebno lose misljenje o doktorima, usprkos bahatom i bogovskom ponasanju cak vecine s kojima sam se susretala. ostalo su moja razmisljanja, vjerojatno sam pogrijesila da ih napisem. meni se nekako cini da je njima u interesu veci postotak od ovih 2-5% carskih, ako vi tvrdite da nije, ok. mozda ste u pravu vi, a mozda i ja

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    A laicki receno (da ne bi bilo nesporazuma vise), ova tema nije o CR koje je odlucio doktor da budu carski, nego o zenama koje dodju kod doktora i kazu "ja zelim roditi na carski", dakle skracenica MRS se koristi.
    Ja bih to proširila i na situacije - ovakva i ovakva stvar, postoje mogućnosti ove i ove, rizici ove opcije su ovi i ovi , što ćemo - jer ima dosta takvih, a meni se čak situacije - mora se na carski no discussion od strane doktora (samo placenta previja i još neka stanja, sigurno će p. puffy to znati a sigurno bolje nego ja) ili ovih "doktore, ja želim roditi na carski " (iz vedra neba pa u rebra) čine rjeđe, možda griješim. Meni se čini da je to koji put zajednička odluka, nakon razmatranja rizika za ovo ili za ono, želja rodilje, promjenjiva, ovisna o raznim okolnostima, prvenstveno o završnici trudnoće. Ovo - ja želim roditi na carski mi se čini bitno rjeđe, a i u ovim gore situacijama postoje nekakve mogućnosti za izbor.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    na zalost, u mojoj okolini se takve stvari dogadaju u vecini, vec sam negdje pisala o tome. a vidim i da nije samo u mojoj okolini.

ja sam se o porodu informirala u periodu od nakon mog prvog poroda radi kojeg sam bila izuzetno nesretna. mogu slobodno ustvrditi da je (velika) vecina trudnica s kojom sam se susretala/susrecem htjela mrs iz otprilike istih razloga kao ovi o kojima pise krumpiric. to mi je uostalom bio i glavni razlog za nepodrzavanje mrs-a kao opcije poroda, dok nisam shvatila da brinem tudu brigu i postala pobornik prava na izbor (iako je to izbor s kojim se izuzetno ne slazem u uvjetima koje sam spomenula).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    to mi je uostalom bio i glavni razlog za nepodrzavanje mrs-a kao opcije poroda, dok nisam shvatila da brinem tudu brigu i postala pobornik prava na izbor (iako je to izbor s kojim se izuzetno ne slazem u uvjetima koje sam spomenula).
    A meni si pak ti bila katalizator razumijevanja želje za porodom doma . A propos okoline - što kažete na moju okolinu, dosta ih je iz svijeta potpomognute, mahom žene u najboljim godinama, "Rodiraju" i čini mi se da ih baš dosta želi prirodan neinterventan porod. Tako da - okoline su ovakve ili onakve, hoću reći da nismo mi i naše okoline baš toliko reprezentativne (možda).

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Naravno, nisam dobivala obavijesti o novim postovima, i sad nakon dvije stranice posve je irelevantan ovaj moj post, zato neću duljiti, nego samo poslati Mikki.
    Uz napomenu da potpisujem inu u izjavi da si baš ti bila i moj ključ za razumijevanje želje za porodom kod kuće.
    Već sam više puta naglasila (evo, ipak duljim ) da se moja percepcija poroda uvelike razlikuje od one koju zamjećujem kod velikog dijela ostalih Rodinih forumašica, stoga ja baš nikakav problem nemam sa prihvaćanjem MRS-a kao legitimnog načina poroda, isto tako i sa porodom kod kuće (na kojem neću jašiti da ne bismo opet krenuli u offtopic), tj., da se ponovim, u potpunosti podržavam pravo na izbor načina poroda. Za mene porod nije vrhunac mog dotadašnjeg postojanja, niti oslobađajuće ili predivno iskustvo, ne, za mene je ovo navedeno činjenica da sam postala mama jednom prekrasnom biću

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jedan zanimljiv članak o stereotipima da je do porasta carskih došlo jer ga rodilje olako izabiru...

Don't Blame Mothers for C-Section Vogue
    Run Date: 04/19/06
    By Declercq and Norsigian
    WeNews commentators
    One factor regularly cited as contributing to record high C-Section rates are moms who are "too posh to push." Judy Norsigian and Gene Declercq say this drastically distorts the story.

Editor's Note: The following is a commentary. The opinions expressed are those of the author and not necessarily the views of Women's eNews.

BOSTON (WOMENSENEWS)--"Too posh to push."

That catchy phrase originated in 2001 headlines of British tabloids and has been echoing through the news media ever since. It suggests a trend toward an increasing number of medically elective Caesarean sections requested by upper-class mothers.

In late March, the National Institutes of Health held a meeting called "Maternal Request Caesareans."

While dropping the emphasis on "posh," the title of the conference and its draft report seem to reinforce the general impression that mothers are fueling the trend toward elective Caesareans, which are at record levels in the United States.

Problem: No systematic evidence of this is available. In addition, focusing on maternal request obscures a more complex story concerning changes in obstetrical practice.

Although some studies do describe an increase in Caesareans without any medical indication, this may not represent real "maternal requests" at all. These studies, based on birth certificates or hospital billing records, have no way of documenting whether the surgery was sought by the mother or based on physician advice.

Childbirth Connection, a New York-based national nonprofit with whom we have each separately collaborated in the past, has conducted the only representative national studies, "Listening to Mothers," that directly survey mothers about their birth experience, including those who had a Caesarean section. The first study was published in 2002, initial findings of the second were completed in March.

In the most recent survey carried out in January and February 2006 among 18- to 45-year-old women who gave birth in U.S. hospitals to a single infant last year, only 1 in 252 women (0.4 percent) who had a primary Caesarean section without a medical reason actually chose this option herself.

Although there are undoubtedly some women who do seek elective Caesareans, they are hardly enough to increase the number of Caesareans by 400,000 nationally since 1996.

Great News Story
    With Caesarean rates at an all-time high--accounting for 1.2 million surgeries and 29 percent of all births in 2004--reporters and editors are naturally interested in seeking explanations and "patient choice" makes an attractive news story.

Such stories often include human interest elements, such as following one woman's decision to elect a Caesarean. They also involve broader ethical issues, such as whether individuals should have the right to choose elective surgery and, if so, who should pay for it.

The news coverage, however, too often gives a skewed impression of who is electing to have a Caesarean. Many stories on maternal request, for instance, feature suburban white professional women, often obstetricians themselves.

These stories may be interesting, but they feed an inaccurate stereotype. Mothers with the highest Caesarean rates in the United States--African American women over 35--are rarely featured in such coverage.

So if it's not maternal requests, what then is causing the increase in Caesareans?

Answer: Primarily changes in obstetrical practice.

Long gone are the days when a single obstetrician handled a caseload of women to whom he or she made the extraordinary commitment to attend her birth no matter when that woman went into labor.

Now, the overwhelming majority of obstetrical practices are group-based, substantially reducing that individual bond with a mother.

In Childbirth Connections' 2002 survey, 19 percent of mothers reported they had never met the person who delivered their babies and another 10 percent indicated they had only briefly met their birth attendants.

Reality of Lawsuits
    Another factor is the increasing concern about malpractice and the reality of lawsuits that may be brought even in instances when an obstetrician is not really to blame for a bad outcome.

It is not surprising that in the gray area of clinical decision-making during labor, many obstetricians have substantially lowered the threshold for when they would perform a Caesarean.

In cases involving maternal or fetal health risks, a Caesarean can be safer than vaginal delivery. But the core question in elective C-sections is whether they are safer when no medical risk is involved. That answer depends on many variables.

Are we are talking about the baby or the mother? Are we talking about this birth or the risks associated with future births (the more Caesareans a woman has the greater her risk of future delivery complications). Are we talking about short or long-term morbidity for the mother? Are we considering postpartum pain as part of the equation?

Caesareans, especially those that are scheduled and not matters of emergency, allow obstetricians to exercise their surgical skills, appear to decrease the likelihood of malpractice suits and provide more control over the scheduling of hospital and office hours.

Lack of Evidence
    Advocates of medically elective Caesareans will also cite an array of health benefits for mothers and infants from Caesareans, although the National Institutes of Health conference made clear that solid evidence of such benefits is not available.

Nonetheless, as we know from survey findings, many women do hold erroneous assumptions about elective Caesareans.

For example, they may think of Caesareans as reducing the pain that they will experience. However, while regional anesthesia such as epidurals can reduce the experience of pain during vaginal deliveries, this pain often pales in comparison to the substantial long-term pain after birth experienced by women who have undergone Caesareans.

There is much we still don't know about the impact of Caesarean or vaginal birth on health outcomes, either for the mother or the baby or both.

We do know, however, that Caesareans cause more respiratory-lung problems in the infant, even with technology to avoid births before 39 weeks when this risk is higher. At the NIH meeting one pediatrician described a rapid rise in the occupancy rates of neonatal intensive care units in Brazil, where some city hospitals are said to have 90 percent Caesarean section rates.

Thus, the information now available makes clear that the growth in Caesareans--which includes mothers of all ages, races and across all medical conditions--is the result of a complicated shift in professional practice that deserves careful scrutiny. It is not primarily about mothers pressuring doctors to take what they perceive to be the "easy" way out, as contemporary media coverage would have us believe.
    Gene Declercq is professor of maternal and child health at the Boston University School of Public Health. Judy Norsigian is executive director of Our Bodies Ourselves.

Women's eNews welcomes your comments. E-mail us at editors@womensenews.org.
    http://www.womensenews.org/article.cfm?aid=2710

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Naravno, nisam dobivala obavijesti o novim postovima, i sad nakon dvije stranice posve je irelevantan ovaj moj post, zato neću duljiti, nego samo poslati Mikki.
    Uz napomenu da potpisujem inu u izjavi da si baš ti bila i moj ključ za razumijevanje želje za porodom kod kuće.
    Već sam više puta naglasila (evo, ipak duljim ) da se moja percepcija poroda uvelike razlikuje od one koju zamjećujem kod velikog dijela ostalih Rodinih forumašica, stoga ja baš nikakav problem nemam sa prihvaćanjem MRS-a kao legitimnog načina poroda, isto tako i sa porodom kod kuće (na kojem neću jašiti da ne bismo opet krenuli u offtopic), tj., da se ponovim, u potpunosti podržavam pravo na izbor načina poroda. Za mene porod nije vrhunac mog dotadašnjeg postojanja, niti oslobađajuće ili predivno iskustvo, ne, za mene je ovo navedeno činjenica da sam postala mama jednom prekrasnom biću
    sama sebi ne vjerujem, ali potpisujem svimbalo

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi, super je članak.

Caesareans, especially those that are scheduled and not matters of emergency, allow obstetricians to exercise their surgical skills, appear to decrease the likelihood of malpractice suits and provide more control over the scheduling of hospital and office hours.
    Baš sam se vratila s projekcije filma "Bussines of being born" u kojem jedan OB/GYN objašnjava veliki strah od tužbi, dok drugi navodi da najviše carskih obavljalju u 4 popodne kad prva smjena ide kući i u 23 kad druga smjena ide spavati.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da najviše carskih obavljalju u 4 popodne kad prva smjena ide kući i u 23 kad druga smjena ide spavati.
    do 16h (da se ne bi ostavljalo dežurnima) i prije ponoći (da se nešto ne za.... preko noći)
    naravno da se ginekolozi boje tužbi,oni su na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju tužbi i broj sekcija je u usporedbi s prošlim desetljećem narastao (ne znam brojčano)a sigurno će i dalje rasti

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budući da se zadnjih par stranica vrtimo u krug, ajmo malo upotrijebit maštu.

Kad bi MRS bio legaliziran u Hrvatskoj...

...da li bi došlo da iznenadnog porasta carskih rezova?
    ...da li bi ga birale naše celebrity (glumice, pjevačice npr.)
    ...da li bi bilo uticaja na naše društvo, recimo na položaj žena?
    ...da li bi bilo uticaja na žensku samosvjest (bilo pozitivnih, bilo negativnih)?

Što mislite o Odentovoj teoriji da način poroda (uz trudnoću i život do, mislim, prve godine) definira kapacitit voljenja cijele jedne nacije, pa i čovječanstva?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Budući da se zadnjih par stranica vrtimo u krug, ajmo malo upotrijebit maštu.

Kad bi MRS bio legaliziran u Hrvatskoj...

...da li bi došlo da iznenadnog porasta carskih rezova?
    ...da li bi ga birale naše celebrity (glumice, pjevačice npr.)
    ...da li bi bilo uticaja na naše društvo, recimo na položaj žena?
    ...da li bi bilo uticaja na žensku samosvjest (bilo pozitivnih, bilo negativnih)?

Što mislite o Odentovoj teoriji da način poroda (uz trudnoću i život do, mislim, prve godine) definira kapacitit voljenja cijele jedne nacije, pa i čovječanstva?
    Ako bi bio uz plaćanje - ne bi do nekog velikog, po meni.
    Celebrityji - pojma nemam - a zašto je to važno? Svašta celebrityji rade pa ne rade nužno onda svi drugi.
    Ovo utjecaj na društvo i položaj žena - ne znam na što tu misliš?
    Utjecaji na samosvijest - ni to nisam skužila (nisam čitala Odenta da mogu odmah pretpostavit na što se to referira). Meni loše djeluje na moju samosvijest iščitavanje (kroz retke, a i kroz članke) stava da je carski nešto grozno, izuzetno opasno po majku i dijete (pretpostavljam da znaš na što mislim).

Ovo o teoriji da način poroda definira kapacitet voljenja nacije i čovječanstva to ne kužim, ali vjerojatno tu Odent ima nešto logično rečeno. I moj je stav kao od Svimbalo - da porod nije vrhunac mog bivstvovanja kao žene (for that matter, iako sam iz potpomognute, nije niti trudnoća, mislim da imam svoje bazične vrijednosti kao žena i kao osoba bez obzira na moje "peformanse" na planu trudnoće i rađanja). Majčinstvo - to da, to mi je krasno obogaćujuće iskustvo. Sigurno je i ženama koje su imale osnažujući porod to predivno iskustvo (vidim iz postova saradadevii, mikke, aque i drugih super priča) i tko zna - da sam to doživila možda bi to bio i meni takav događaj, ali nisam, pa kako da teoretiziram u tom smjeru, ja sam hepi i ovako. Dozvolite da nisu sve žene iste i da ove koje ne mogu tako stvari doživjeti nisu nefunkcionalne, neinformirane, zavedene. Svako je dovoljno kompetentan znati što mu u nekom trenutku odgovara, a žena ima raznih, kao i muškaraca, nisu svi na antipodskim podovima tipa alfa-ženke, rodilje, majke. Meni je važno i da se to prihvati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Podovi = polovi . Netko je napisao da mikkinom postu da žena rađa kako žena živi i super mi je to rečeno. Različite smo, a mi drugačije, probajte i tu misao dozvoliti, nismo niti needucirane, niti tupe, niti lijene, niti vjerujemo u doktore kao naše Bogove (i to se da ičitati ispod redaka) - samo se educiramo iz drugih izvora, možda, i djelujemo u nekim drugim smjerovima. E, pa kako žene s porodom kao obogaćujućim iskustvom imaju potrebu širit to da se dobor osjećaju u svojoj koži, neka i meni bude dozvoljeno reći da je i meni u mojoj koži vrlo ok.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Baš me zaintrigiralo ovo da trudnoća definira kapacitet voljenja čovječanstva, na što se tu mislilo? Ovako, izvan konteksta i na prvu loptu, ne kužim niti u peti što je s time htio reći.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpisujem sva tri Inina posta, te se pridružujem znatiželji vezano za Odentovu teoriju.
    Fidji?

Magriz, (ushićena sam)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Meni loše djeluje na moju samosvijest iščitavanje (kroz retke, a i kroz članke) stava da je carski nešto grozno, izuzetno opasno po majku i dijete (pretpostavljam da znaš na što mislim).
    Zapravo je danas carski relativno sigurna operacija zbog usavršenosti tehnike horizontalnog reza u donjem dijelu maternice.

Odent je često pogrešno shvaćen kao veliki pristalica carskog jer uvijek spominje veliki napredak tehnike i daje mu prednost nad forsiranim indukcijama kad porod ne napreduje.
    Znam da spominje studiju na ogromnom broju žena u više država koje su imale carski zbog stava bebe zadkom i da nije bilo niti jednog jedinog smrtnog slučaja po majku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •