Stranica 19 od 21 PrviPrvi ... 91718192021 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAprMay05p40.html

Ovo je Odentova knjiga o carskom.

Odent propitkuje razloge povećanja broja carskih i baš zato što je tako siguran, a bit će još i sigurniji, te hipotetski zamišlja društvo u kojem bi bilo 100% carskih.
    Teorija o razvijanju kapaciteta voljenja ovisno o primalnom periodu života (trudnoća, porod i prva godina) govori o "otvaranju" receptora za oksitocin u porodu i kod dojenja i najveća je kod hormonske kupke prirodnog poroda, kod neodvajanja bebe od majke i dojenja.

Nacija koja bi bila izrazito nježna prema trudnicama, rađanju i povezivanju majke i djeteta bila bi nacija ljudi sposobnijih za ljubav nego što samo mi sada. Čak smatra da je to izlaz iz ekološke krize jer bi takva nacija više cijenila okoliš.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAprMay05p40.html

Ovo je Odentova knjiga o carskom.

Odent propitkuje razloge povećanja broja carskih i baš zato što je tako siguran, a bit će još i sigurniji, te hipotetski zamišlja društvo u kojem bi bilo 100% carskih.
    Teorija o razvijanju kapaciteta voljenja ovisno o primalnom periodu života (trudnoća, porod i prva godina) govori o "otvaranju" receptora za oksitocin u porodu i kod dojenja i najveća je kod hormonske kupke prirodnog poroda, kod neodvajanja bebe od majke i dojenja.

Nacija koja bi bila izrazito nježna prema trudnicama, rađanju i povezivanju majke i djeteta bila bi nacija ljudi sposobnijih za ljubav nego što samo mi sada. Čak smatra da je to izlaz iz ekološke krize jer bi takva nacija više cijenila okoliš.
    Ovaj link koji sam brzinski pročitala mi je logičan, ali mi je too far fetched to razmatranje kad bi se 100% djece rađalo carskim, pa onda reprekusije na to da bi društvo bilo nesposobno za ljubav ili krvoločnije nego danas. Kad bi to bilo točno, onda bi sve ovo vrijeme prije tehnologizacije iliti postojanja zapadne medicine bilo predivno, humano (a sjetimo se samo Srednjeg vijeka), a mi danas nehumani. A propos ekologije, ne vidim tu poveznicu, ali možda ide s time mama koja će roditi doma koristit će platnene pelene? Ovo razmatranje od društvu sa 100% carskih mi spada u istu razinu paničnih proročanstava kao - ajme, evo ga, gotovo je - nastao je prvi mutirani čovjek (onaj prenatalni skrining za gen BRA za rak) - pa povezane reference na film Gattaca i pitanja kamo ide ovaj svijet) ili eto IVF-a, gotovo je, sad će žene odgađat roditeljstvo i hop poželit zatrudnit kad god hoće i referernce na susvita kakav je prikazan u onome filmu kad sve žene postaju neplodne a bande zavladaju svijetom. Da bi prirodni porodi bili izlaz iz ekološke krize mi se čini malo pretjerano i romantično (meni, koja NISAM ipak čitala Odenta pa možda on to bilda sasvim organski, kao nekakav logičan krešendo njegove misli). Meni se to čini kao pretjerivanje. Ne mislim da je hrvatska nacija nenježna prema trudnicama, meni se baš čini obrnuto (osim što je u odjelima babinjača drugačije, jer osoblje ne može svladati te količine i zato mi je super ako se to diverzificira pa žene budu mogle odabrati mjesto rađanja, bit će svima ljepše, čini mi se). Osobno, bez da sam čitala ikoga od njih (Wagner, Odent), a vidim kako je to nezahvalno kad neko isto izvana uleti u svijet MPO-a sa svojim nekim dubiozama, ali i drago mi je da ulijeću jer se jedino tako awareness širi, Odent mi se doima kao dobronamjerni stručnjak, a Wagner kao baš kao profil konzultanta koji svjesno ide senzacionalistički. Ali, i moja optika je posebna, dijelom "nenormalna" (uz ogradu da ne razmišljam u kategorijama normalno-nenormalno), ja sam sretna da živim u doba kad je carski available, uz IVF, uz umjetne kukove i sto toga. Da nema IVF-a, nikad ne bih rodila, da nema carskog, tko zna kako bi to podnio moj artrotičan kuk itd. Meni se čini da se ekipa s potpomognute (barem dobar dio njih) teško se može uživiti u optiku da su liječnici zlonamjerni i samo da bi poremetili ženin mir govore ovo ili ono (tipa uznemirivanje brojem UZV-a). U dvojbi priroda ili tehnologija, ja, iz svojih osobnih cipela, ću se nagnut tehnologiji, iz svojih osobnih razloga. Ja vjerojatno nisam ciljana publika za ove stvari, tako da vam je možda što ja mislim o tome irelevantno, ali evo, da ne ispada da nisam rekla što mislim. Doduše, kako da ja razumijem to o oksitocinu prilikom poroda kad to nisam osjetila. Dozvoljavam da bih možda bila promijenjena osoba. Iako, ne čini mi se, nije me ni majčinstvo baš toliko promijenilo, neke karakterne osobine su tu s nama od djetinjstva nadalje, pa se malo eventualno smekšavaju ili zaoštravaju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ja sam za onu da je svak za sebe odgovoran, tj. za izbore koje napravi i da su odrasli ljudi to u stanju napraviti, a stvari da se bezpogvorno vjerujem nečemu zato jer je na televiziji, internetu, novinama, jer je to napravila celebrity ova ili jer su rekli na Dnevniku - teško mi je u tim kategorijama onda micati odgovornost s osobe koja je odlučila ovo ili ono, ako je poslovno sposobna, naravno. Vjerujem da su odrasle osobe zdrave pameti dijelom i razumska bića, sposobna odlučivati čemu će stremiti i da su, samim time, sposobna na sebe preuzeti rizike odluka, bio to porod doma, carski, odlazak u bolnicu, konzultiranje liječnika ili konzultiranje fellow-forumašica ili susjeda i sl., pa nadalje. Gledam kako ide proces kod mene - za AS ću držati relevantnom ADAC+ Rodu, za porod (carski), svoje dr-ove, za dojenje Rodu i iskustva žena oko sebe (iako tu imam nadopunu na ono da svaka majka može dojiti - može, ali nekoj će to bit muka Isusova, ekstremni herojski napor pri čemu će biti tisuću kolateralnih žrtava (iz objektivnih razloga), nekoj će to biti milina, pravi užitak). Nemam niti jednog izvora kojem apsolutno vjerujem na sve teme, biram ono što meni paše i što vidim da kod mene pali, pa onda, samim time, ne mogu kritizirat ovoga ili onoga ako će napravit ovo ili ono jer je (samo) čitala na Rodi. Odgovornost je na osobi koja odlučuje, ako je punoljetna i ubrojiva.
    Jako lijepo napisano.

Ja nekako vjerujem u tu makakotosladunjavozvučalo "žensku snagu".
    Tj. da kad žena dobije relevantne informacije i od dobrim i o lošim stranama dovoljno sposobna izabrati ono što je za najbolje.

Iako se odluke više donose emocijama nego razumom i odluka o porodu je nešto što sazrijeva tijekom 9 mjeseci trudnoće i više informacija nas samo može ojačati.
    Ovo je sa ovog topica: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/postin...uote&p=2045929, o porodu kod kuce.

Da li to znaci, Fidji, da smatras da zena, kada dobije relevente informacije i od dobrim i o lošim stranama CARSKOG REZA (MRS) dovoljno sposobna izabrati carski rez?

Ima li majka koja odabire MRS također "žensku snagu"?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako budeš imala priliku probaj pročitati knjigu. Fora je u tome da Odent ne govori kako bi bilo ili daje svoje teoriju, nego propitkuje i stavlja te u situaciju da počneš razmišljati na jednoj drugoj razini.

Još jedna zanimljiva stvar koju i ti spominješ je prilično surova povijest čovječanstva ukljulujući mračni srednji vijek, ratovanja i porobljavanja.

Na doslovce svim kontinentima je zabilježeno ritualno uznemiravanje majke i bebe nakon poroda. Jako su česti slučajevi vjerovanja da je kolostrum otrovan i to su povodi da se beba odvaja od majke.
    (A ja sam mislila da je to slučaj sa bolničkim sistemom i da što je zajednica "primitivnija" u smislu tehnologije to žene imaju neposredniji kontakt s bebom nakon poroda.)

Takvim ophođenjem s djetetom zapravo se u njemu potiče da očvrsne, da je manje emotivno, a više ratoborno jer je to evolucijski bilo povoljnoje za ljudsku rasu.
    (Valjda da malac radije klepi dinosarusa nego da se primi mami za skute.)

Tako su Spartanci novorođenče bacali na pod, pa nek prežive najjači.
    Sjevernjaci su ih izlagali ekstremnoj hladnoći, a Indijanci ih bacali u zrak.
    (Oboje je bilo tjeranje zlih duhova.)

Danas nam je kontraproduktivno biti ratoboran i agresivan, pa bi prvi korak prema društvu ljubavi bila ekstremna brižnost prema majčinstvu i poticanje otvaranja oksitocinskih receptora.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ja sam za onu da je svak za sebe odgovoran, tj. za izbore koje napravi i da su odrasli ljudi to u stanju napraviti, a stvari da se bezpogvorno vjerujem nečemu zato jer je na televiziji, internetu, novinama, jer je to napravila celebrity ova ili jer su rekli na Dnevniku - teško mi je u tim kategorijama onda micati odgovornost s osobe koja je odlučila ovo ili ono, ako je poslovno sposobna, naravno. Vjerujem da su odrasle osobe zdrave pameti dijelom i razumska bića, sposobna odlučivati čemu će stremiti i da su, samim time, sposobna na sebe preuzeti rizike odluka, bio to porod doma, carski, odlazak u bolnicu, konzultiranje liječnika ili konzultiranje fellow-forumašica ili susjeda i sl., pa nadalje. Gledam kako ide proces kod mene - za AS ću držati relevantnom ADAC+ Rodu, za porod (carski), svoje dr-ove, za dojenje Rodu i iskustva žena oko sebe (iako tu imam nadopunu na ono da svaka majka može dojiti - može, ali nekoj će to bit muka Isusova, ekstremni herojski napor pri čemu će biti tisuću kolateralnih žrtava (iz objektivnih razloga), nekoj će to biti milina, pravi užitak). Nemam niti jednog izvora kojem apsolutno vjerujem na sve teme, biram ono što meni paše i što vidim da kod mene pali, pa onda, samim time, ne mogu kritizirat ovoga ili onoga ako će napravit ovo ili ono jer je (samo) čitala na Rodi. Odgovornost je na osobi koja odlučuje, ako je punoljetna i ubrojiva.
    Jako lijepo napisano.

Ja nekako vjerujem u tu makakotosladunjavozvučalo "žensku snagu".
    Tj. da kad žena dobije relevantne informacije i od dobrim i o lošim stranama dovoljno sposobna izabrati ono što je za najbolje.

Iako se odluke više donose emocijama nego razumom i odluka o porodu je nešto što sazrijeva tijekom 9 mjeseci trudnoće i više informacija nas samo može ojačati.
    Ovo je sa ovog topica: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/postin...uote&p=2045929, o porodu kod kuce.

Da li to znaci, Fidji, da smatras da zena, kada dobije relevente informacije i od dobrim i o lošim stranama CARSKOG REZA (MRS) dovoljno sposobna izabrati carski rez?

Ima li majka koja odabire MRS također "žensku snagu"?
    Da.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Lijepo mi je to procitati, moram priznati, posebno od nekoga tko je clan Udruge.

Iako, moram priznati da iz tvojih prijasnjih postova nisam stekla taj dojam. Drago mi je da sam se bila prevarila.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Danas nam je kontraproduktivno biti ratoboran i agresivan, pa bi prvi korak prema društvu ljubavi bila ekstremna brižnost prema majčinstvu i poticanje otvaranja oksitocinskih receptora.
    Baš zanimljivo ! Ali, ja ti i današnju mekoću vidim kao jednu fazu u spirali i nekako mislim da je čovječanstvo uvijek isto, jednako agresivno ili blago, samo na druge načine izražava svoju agresivnost ili blagost (prije možda direktnije, sad u rukavicama). Trenutno je produktivno bit blag, ako se ova kriza financijska i ekološka zaoštri možda postane produktivno bit oštar pa će popularnost steći neki drugi, a ne Odent i Juul, nikad se ne zna. Ja to gledam kao faze, sad smo u ovoj koja meni osobno paše - blagoj. Knjigu o porodima - možda pročitam ako kojim čudom ostanem opet trudna, ovako bi bilo čačkanje po rani jer se moje reproduktivne godine bliže kraju - ja sam na ovom topicu da branim dignitet slobodnog izbora i carskog for future moms to come .

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mislim da se prevelika fama dize oko toga prirodni vs. carski porod, pa me podsjeca ponekad na beskonacne rasprave oko pobacaja i posvajanja djece od homoseksualaca.

Mozda se nekome cini blesavo, ali meni je to tako. Mislim da treba biti tolerantniji i zalagati se za PRAVO IZBORA. Ako netko zeli platiti carski (cujem da to vec i rade neki (?)) njihov izbor.
    Ja sam htjela roditi prirodno i sve to - pa sam zavrsila na carskom izborom prirode, a moja mama je htjela carski, jer je smatrala da ne bi mogla podnijeti bol porođaja. I nas odnos nije hladan iako sam ja rođena carskim rezom. Mislim da smo jako bliske i nekako mi je sumljiva ta teorija o prorodnom porodu i bliskosti (?), ali dobro, ko voli nek izvoli...valjda. Ili sam ja mozda previse tolerantna...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa normalno da si bliska sa svojom mamom, kao što je tvoja kćer bliska (i biti će bliska) s tobom.
    način poroda nema nikakve veze s tim.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mislim da nacin poroda nema nikakve veze sa povezanosti jer vidim koliko je moje dijete povezano sa mnom, dok dijete moje sestricne koje je rodeno vaginalno ne dozivljava nesto nju

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kao sto rekoh: gledala sam film "The buisness of being born" i iako me se jako dojmio mislim da je teorija da carski rez utjece na ljubav totalni apsurd! (hormoni itd gluposti)
    Jedino sto se slazem sa tim da utjece na dojenje, jer je puno teze dojiti zbog rane (barem meni bilo).

Veliki sam zagovornik tolerancije izbora (valjda zbog struke ), i pristalica prirodnog poroda (da se zna), ali carski ne smatram "zlom" i to me malo ljuti, jer ispada da zene koje su rodile carskim ili su birale carski nisu, ne znam, nesto...

tolerancija ljudi, tolerancija!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne, ne, ne, ne, ne!

Način poroda utjeće na RANO povezivanje majke i djeteta i time olakšava početak dojenja. Tu se misli na onu hormonalnu buru koja nam pomaže u prvih par sati da se javi totalna međuovisnost majke i djeteta.

Žene uz hormone imaju i intelekt, ne može se to shvatiti doslovno. A djeca pak kapacitet da traže sve što im treba.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne, ne, ne, ne, ne!

Način poroda utjeće na RANO povezivanje majke i djeteta i time olakšava početak dojenja. Tu se misli na onu hormonalnu buru koja nam pomaže u prvih par sati da se javi totalna međuovisnost majke i djeteta.

Žene uz hormone imaju i intelekt, ne može se to shvatiti doslovno. A djeca pak kapacitet da traže sve što im treba.
    e pa eto ja sam prvi trenutak odmah bila povezana mojim djetetom...mislim da ipak ovisi o osoblju....mozda je tako kako pricas kod onih majki di su dijete samo odveli i gotovo, moje maleckani je jos onako prljav meni mirisao vrat i bio naslonjen na njega i dobio miljun pusica...niej dobio odmah podoj, ali ga je dobio za nekih sat dva....i bez problema smo odmah uspostavili dojenje! meni rana nije predstavljala nikakav problem....sestra je stavila dva velika jastuka sa jedne moje strane tako da sma bila okrenjena u polubok, i maleckani je sisao bez problema, odmah!
    ja mislim da do problema dode kad ti ne daju da podojis bebu skoro, nego tek sa dan dva...e tu mislim da bi doslo do istih problema i kod prirodnog poroda da rodilji ne daju odmah bebu!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takav lijepi pristup, kakav si ti dobila je još miljama daleko od nas.
    Moja draga šogorica je, iako se super osjećala, molila i gnjavila da želi dojiti što prije, bebu dobila na podoj tek drugi dan jer je na početku bila u sobi u kojoj nemaju pravilo donošenja bebe.
    To što je ta "neka poluintenzivna" soba pokraj sobe za bebe to je još veći apsurd u pitanju.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Takav lijepi pristup, kakav si ti dobila je još miljama daleko od nas.
    Moja draga šogorica je, iako se super osjećala, molila i gnjavila da želi dojiti što prije, bebu dobila na podoj tek drugi dan jer je na početku bila u sobi u kojoj nemaju pravilo donošenja bebe.
    To što je ta "neka poluintenzivna" soba pokraj sobe za bebe to je još veći apsurd u pitanju.
    grozno! zaistinu se nadam da ce se u hrvatskoj napokon poceti mjenjati stavovi jer ako ne....svatko tko ima mogucnosti ce bjezati van drzave roditi, ili ce radati kod kuce austrijskim primaljama......ako se i taj dio ne promjeni kod nas

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

početak dojenja (meni) ne može biti opravdan razloga za "zašto sam kontra el. car." - to komponenta na koju uvelike utječe stav osoblja, a ne sam način poroda.
    Moja kuma rodila na carski prije deset dana i dobila dijete odmah. Ja sam rodila vaginalno i dobila dijete odmah. Cimerica iz moje sobe nije dobila dijete odmah jer je bila gužva i nisu ju mogli ostaviti u rađaoni. A prvu noć je čak provela odvojeno od djeteta jer nije bilo mjesta na odjelu.

Treba se boriti za civilizirane uvjete u bolnicama (i van bolnica, ako ćemo i o kućnom porodu) i omogućiti ženama izbor. A ne tupiti po svom i loptati se između toga koji način poroda je bolji. Svakome je bolji drukčiji.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa

Dakle, rodilje uvijek snosi rizik. Uz nju, kod poroda u bolnici snose ga dijelom ljecnici, a kod poroda doma i babica.
    a kako bi rodilja to u bolnici odgovarala ako se nešto zakomplicira (razumijemo o kakvoj odgovornosti ovdje pričamo)?
    gorim od želje za ovim odgovorom

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dakle, rodilje uvijek snosi rizik. Uz nju, kod poroda u bolnici snose ga dijelom ljecnici, a kod poroda doma i babica.
    a kako bi rodilja to u bolnici odgovarala ako se nešto zakomplicira (razumijemo o kakvoj odgovornosti ovdje pričamo)?
    gorim od želje za ovim odgovorom
    Ja govorim o riziku, a ti o odgovornosti. To je razlika. Rodilja odabirom carskog bez indikacija snosi određen rizik. Liječnik je odgovoran za samo u slučaju stručnog propusta (kao i bilo tko drugi u svojoj struci) i on snosi rizik strucnog obavljanja svog posla.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne slažem se.
    definiraj mi razliku između rizika i odgovornosti
    tko u ovoj situaciji odgovara kod komplikacija,ne kod propusta?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jao princes pafi,
    zar ti se zbilja treba objasniti razlika između rizika i odgovornosti?
    ti se toliko trudiš kontrirat da ubiješ svaku temu
    evo ja na topiku carski rez pokušam postaviti neko praktično pitanje, svaki put uskočiš i moj upit ostane zaboravljen ured tvog prepucavanja oko ovog ili onog
    evo ti ovaj topik za prepucavanje oko elektivnog carskog i hrvatskog zdravstva, a meni pousti onaj da pitam žene kako izgleda carski rez

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ne slažem se.
    Rizik - prognoza nastupa neke okolnosti, npr. neke štete. Preuzimatelj rizika kod odbira bilo kojeg načina poroda je rodilja.
    Odgovornost - odgovaranje za posljedice nekih propusta.

Ako komplikacije nisu nastupile radi nekog propusta ili pogreske, onda ni nema odgovornosti. Mislim da ce ti svaki pravnik tako odgovoriti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    jao princes pafi,
    zar ti se zbilja treba objasniti razlika između rizika i odgovornosti?
    ti se toliko trudiš kontrirat da ubiješ svaku temu
    evo ja na topiku carski rez pokušam postaviti neko praktično pitanje, svaki put uskočiš i moj upit ostane zaboravljen ured tvog prepucavanja oko ovog ili onog
    evo ti ovaj topik za prepucavanje oko elektivnog carskog i hrvatskog zdravstva, a meni pousti onaj da pitam žene kako izgleda carski rez
    :shock:
    oprosti što su te zapostavili radi mene,ali nećeš mi ti valjda određivati gdje ću ja pisati???
    stvarno se ne mogu načuditi što si sve ljudi dopuštaju

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Rizik - prognoza nastupa neke okolnosti, npr. neke štete. Preuzimatelj rizika kod odbira bilo kojeg načina poroda je rodilja.

Ako komplikacije nisu nastupile radi nekog propusta ili pogreske, onda ni nema odgovornosti. Mislim da ce ti svaki pravnik tako odgovoriti.
    poanta je ipak ako sve ne prođe glatko,doktor će biti zakonski gonjen,bez obzira da li je usljedila "samo" komplikacija ili nešto dublje
    i to ti je sigurno jedan (mali) djelić razloga zašto car na zahtjev majke neće biti skoro legaliziran po našim bolnicama (eto nemedicinski razlog)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

poanta je ipak ako sve ne prođe glatko,doktor će biti zakonski gonjen,bez obzira da li je usljedila "samo" komplikacija ili nešto dublje
    i to ti je sigurno jedan (mali) djelić razloga zašto car na zahtjev majke neće biti skoro legaliziran po našim bolnicama (eto nemedicinski razlog)
    Ne bi se bas slozila da ce lijecnik biti zakonski gonjen samo tako. Cak mislim da je praksa bas suprotna.

E sad, ja mislim ( i nadam se) da ce odabir nacina poroda biti vrlo brzo legaliziran. Između ostalog, skidam kapu i hvalevrijednim naporima Udruge po tom pitanju.

I mislim da je prepustanje odabira nacina poroda itekako u interesu lijecnika. I dapace, itekako skida dio odgovornosti i rizika sa njihovih pleca i prebacuje ga se na rodilju.

Lijecnik, ako je rodilja odbrala carski, samo mora radi najbolje sto, dakle strucno i profesionalno.
    A ako on kaze rodilji, a ne, ne moze carski, pa se vaginalni porod zakomplicira, onda svakako treba razmotriti i njegovu odgovornost. Jer, ako je nametnuo nešto, onda je to drugi par rukavica - tu je onda rodilja samo objekt, a subjekt i nosioc sveg je lijecnik.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a ako on kaže nemojte gđo na cara zbog toga,toga i toga..
    a ona uporno hoće?pa Apgar 5,zbog fentanyla koji je mama dobila,pa dijete na neonatologiji,pa da sada ne slažem daljnji crni scenarij...
    pa mama i tata misle da je dr tu nešto zeznuo...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

oprosti što su te zapostavili radi mene,ali nećeš mi ti valjda određivati gdje ću ja pisati???
    čuj, do informacija ću doći na ovaj ili onaj način, ali ako postavim pitanje na primjerenom topiku onda mi se stvarno ne da svaki put ponadat da je netko dao odogovor a ono budeš ti i tvoje kritiziranje carskog ili komentiranje kako te iritira ovo ili ono.
    neću ti određivati gdje ćeš pisati, mene tvoje pisanje ne boli nigdje, ali ponekad mi padne na pamet da bi bilo dobro da postoji podforum na kojem bi se pojedinci mogli ispucavati, kako se ne bi uništavale zanimljive teme postovima koji služe samo za provociranje, kakvim smatram tvoj upit o razlici između odgovornosti i rizika, jer zbilja ne mogu vjerovat da kao medicinski radnik ne znaš razliku (ili for that matter, kako uopće i prosječno obrazovan čovjek ne zna razliku)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zato i postoje sudski vještaci, pa će se utvrditi čije mišljenje je bilo ispravno.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ako on kaže nemojte gđo na cara zbog toga,toga i toga..
    a ona uporno hoće?pa Apgar 5,zbog fentanyla koji je mama dobila,pa dijete na neonatologiji,pa da sada ne slažem daljnji crni scenarij...
    Zato i postoje sudski vještaci, pa će se utvrditi čije mišljenje je bilo ispravno.
    Mislim da u ovom konkretnom primjeru koji iznosi puffy i lijecnik nosi veliki dio odgovornosti, ali isto tako mislim ako lijecnik ne odobrava carski bez indikacija da ga nece ni napraviti.

Pacijentica ima pravo, gotovo u svim slucajevima, odbiti nezeljeni tretman. No, s druge strane, ona nema i paraleno pravo traziti tretman koji lijecnik nerazumnim ili suvise rizicnim. ... Lijecnik je duzan pacijentici, bez obzira na sve, objasnjenje o odbijanju te procedure iz moralnih, a i medicinskih razloga.
    Citat iz knjige 'Bioetički aspekti reprodukcijkog zdravlja'

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

e pa o tome i pričamo:
    osim zbog medicinskih razloga koji su najvažniji i taj faktor odgovornosti i krivnje je razlog zašto se car bez medicinske indikacije neće raditi olako i legalno

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne slažem se.
    rizici za rodilju su da ona prihvaca rizike koje carski rez nosi sa sobom...ne znam,,,npr....ajecaj trutosti u podrucje rane..ili sta ja znam..jer nemam pojma koji su rizici....
    a na lijecniku je odgovornost za posao koji obavi..recimo zareze rodilju na krivome mjestu, zaboravi nesto u trbuhu, ne zasije kako treba..zarebe bebu, beba mu isklizne i takve stvari koje on mora ok obaviti

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    čuj, do informacija ću doći na ovaj ili onaj način, ali ako postavim pitanje na primjerenom topiku onda mi se stvarno ne da svaki put ponadat da je netko dao odogovor a ono budeš ti i tvoje kritiziranje carskog ili komentiranje kako te iritira ovo ili ono.
    povlačim svoju ispriku jer je nisi zaslužila
    zbog mog JEDNOG posta nisi ti bila zakinuta za nikakvu informaciju

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

princess puffy nemas sta povlaciti jer ono sta si napisala je licilo na sve samo ne na ispriku!

a betty blue ako imas kakvih Tehnickih ili osobnih pitanja o carskome samo pisi...a bas o bolnicama nadam se da ce ti se tko javiti

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ima i tu nekoliko prica o carskim u nasim bolnicama ako te zanimaju
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam protiv toga da je carski stvar izbora. ljudi su dosta neupućeni tj. totalno neupućeni u medicinske stvari, a fascinantno je kako se u medicinu svi najviše vole mješati. nije mi normalno da netko potpuno zdrav i razuman želi da ga se reže za nešto za što nema potrebe.porod boli-točno-ali naravno da postoje načini kako da se ta bol ublaži i potpuno eliminira epiduralnom.
    na žalost, u našoj zemlji se velika većina ljudi ne zna potpisati, ne zna napisati obično slovo a, ne omalovažavam nikoga ali stvarno mislim da netko ko je skroz neupućen u neki postupak ne bi trebao na njemu inzistirati.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj megy prvotno napisa
    na žalost, u našoj zemlji se velika većina ljudi ne zna potpisati
    Ma daj, molim te.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

to sam i ja mislila dok nisam imala prilike vidjet ljude moje godište kako na mjesto potpisa stavljaju x. ljudi u rh su nepismeni, to je činjenica!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to sam i ja mislila dok nisam imala prilike vidjet ljude moje godište kako na mjesto potpisa stavljaju x. ljudi u rh su nepismeni, to je činjenica!
    Činjenica je da većina populacije u Hrvatskoj NKV, a samo mali dio njih je nepismeno.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa ja sam sigurna da one žene koje ne znaju napisati niti svoje ime neće ni inzistirati na elektivnom carskom rezu bez medicinskih indikacija. zato ti ne brigaj da će netko na formular za carski staviti x umjesto potpisa.

a s druge strane, ja bih voljela reći da su doktori ljudi koji najviše znaju i razumiju se u sve što se tiče našega zdravlja i dobrobiti, no ponekad to i nije tako i to prvenstveno zato što svoje pacijente uopće ne slušaju. ponekad je teško svoj život prepustiti u ruke ljudima koji djeluju iznimno nezainteresirano ili pacijenta tretiraju poput stoke sitnog zuba.

i ne znam zašto se ljudi ne bi mogli sami educirati o nekim stvarima. ne mislim pritom da zbog toga posve odbace mišljenje doktora, ali znati u što se upuštaš i što će se s tvojim tijelom događati za vrijeme neke operacije, procedure, liječenja - sasvim je normalno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ok, nemamja niš protiv da netko zdrav dođe i zamoli da ga se malo izrezucka iz pitajboga kojeg razloga ili zato kaj si je baš on to tak zamislil ali je onda opravdano i da ga se pošalje na razgovor bar sa psihijatrom.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

...
    na žalost, u našoj zemlji se velika većina ljudi ne zna potpisati, ne zna napisati obično slovo a, ne omalovažavam nikoga ...
    "U Hrvatskoj je val opismenjavanja počeo 1945. Nepismeni danas u Hrvatskoj čine 1,5% stanovništva."

Izvor. Nije mi se dalo traziti po stranicama Zavoda za statistiku i sl.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, nemamja niš protiv da netko zdrav dođe i zamoli da ga se malo izrezucka iz pitajboga kojeg razloga ili zato kaj si je baš on to tak zamislil ali je onda opravdano i da ga se pošalje na razgovor bar sa psihijatrom.
    možda bi i tebi razgovor pomogao? na tom istom mjestu.

pojaviš se na forumu, nakon par postova odmah se baciš na nešto što ti ne razumiješ, proglašavaš veliki broj ljudi nepismenima, a pismene šalješ psihijatru.

wow!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

može draga,al po tvom načinu vidim da ću i tebi termin morat dogovoriti.
    vidim da na ovu temu mogu samo "zdravi" koji bi se đabe rezali jer misle da na to imaju "pravo" iako im ne treba....da to je normalno
    evo dva za tebe, zaslužila si!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajmo konstruktivno i argumentirano, megy.
    Većina se učesnika ove rasprave na 19 strana stvarno trudila, možeš i ti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

na žalost krivo me se skužilo, sama sam si kriva jre sam očito krivo oblikovala ono što sam željela reći. a to je da nisu ludi svi koji idu psihijatru-kao prvo da to rasčistimo. kao drugo ako ikadaa carski ( i druge operacije) postanu slobodna volja pojedinca bno znati jako dobro bolnica će sebe sigurno znati dobro zaštititi raznoraznim dokumentima koji nikada nće ići u prilog pacijentu. ovaj postupak slanja na razgovor psihijatru se događa i kod plastične kirurgije ako netko dođe na neku operaciju za koju baš i nema razloga. to je bila svrha i poanta mog piskaranja a ne da su ludi svi koji znaju čitati i koji se znaju spojiti na net.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imala ili neimala razlog (ili ono sto ti smatras razlogom), kao pacijent nosis svoj dio odgovornosti. Ne znam za Hr, ali tu gdje ja zivim moras potpisati papire i za epiduralnu anesteziju, koju gore spominjes.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Imala ili neimala razlog (ili ono sto ti smatras razlogom), kao pacijent nosis svoj dio odgovornosti. Ne znam za Hr, ali tu gdje ja zivim moras potpisati papire i za epiduralnu anesteziju, koju gore spominjes.
    potpisuje se i kod nas prisatanak i za epiduralnu,ali to nije ništa drugo nego informirani pristanak,dakle da te je neko upoznao sa samom procedurom,njenim komplikacijama itd. (kao što se potpisuje za svaku invazivnu intervenciju )i ne predstavlja nikakvu odgovornost pacijenta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A to kao ide u prilog pacijentu, a potpisivanje kod carskog po izboru ne ide?
    Nije mi jasno zasto je megy uopce navela epiduralnu kao nesto dobro za zene koje se boje porodjajne boli ako, u slucaju komplikacija, sistem tako i tako pokusava sebe zastititi kojekakvim potpisivanjem od strane pacijenata.
    A drugo, nije mi jasno najvise zato sto i sama epiduralna povecava rizik od hitnog carskog i kao nije zdravorazumski da netko razuman zeli da ga se reze, a istovremeno je zdravorazumski da se ublazava porodjajna bol postupkom koji moze voditi upravo ovome sto, po megy, nije zdravorazumski.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A to kao ide u prilog pacijentu, a potpisivanje kod carskog po izboru ne ide?
    ne razumijem pitanje,ako si ga postavila meni
    budući da se kod nas ne radi car na zahtjev žene,onda se nema tko potpisivati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pitanje je bilo hipotetsko, zaboravi.
    Odnosilo se na ono gore od megy da ce se bolnice stititi kojekakvim dokumentima koji nikada nece ici u prilog pacijentu. Moja poanta je trebala biti da je to uvijek tako i da pokusaj sistema da sam sebe zastiti nema neke veze s ovom pricom o pravu na izbor ili neizbor.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo mi izgleda puno gore od carskog :? (malo prednosti, puno nedostataka...)

Prednosti epiduralne anestezije
    ˇ Nema boli tijekom trudova i poroda
    ˇ Za razliku od nekih drugih lijekova, ne čini ženu pospanom
    ˇ Vrlo malo lijeka dopire do djeteta
    ˇ Pojačan nadzor majke i djeteta daje trudnici veće povjerenje u osoblje

Nedostaci epiduralne anestezije
    ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
    ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
    ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
    ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
    ˇ Potrebna je kateterizacija
    ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
    ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
    ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
    ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna

http://www.medicina.hr/clanci/epiduralna_anestezija.htm

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •