Stranica 2 od 21 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Poslid prvotno napisa
    Postoji jedna izreka da elektivnim carskim rezom žena mijenja bol u porodu za bol nakon poroda.
    Glavno da je zena informirano odbrala da li hoce da je boli tijekom ili poslije poroda.
    Da li zene kod nas koje zele elektivni bez medicinskih indikacija dobiju SVE info o rizicima te operacije? ja ne bih rekla :/
    Da li kod nas zene koje zele prirodni porod kod kuce dobije SVE info o rizicima tog načina poroda? ja ne bih rekla. Ups, to kod nas nije ni zakonom dozvoljeno ups

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Imam ginekologa u obitelji, pa znam dosta o opasnostima koje nosi operacija kao što je carski rez i prednostima vaginalnog poroda, za to carski ne bi nikada bio moj izbor.
    Međutim, mislim da bi se fobija i paničan strah od trudova i rađanja isto trebao uvrstiti u indikacije za carski rez.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj prvotni izbor nije bio porod carskim, ali nakon 14 sati trudova, depresije otkucaja bebinog srca, mojom nesvjesticom, itd...dobro da je završilo carskim.
    Nisam mogla promijeniti tijek, niti ja, niti doktor, no ono što me pogodilo poslije jest komentar jedne meni bliske osobe koja je kad je čula da sam rodila carskim, rekla: "Ah, ti onda ni ne znaš što to znači roditi...".
    Imala sam trudove, da, ali grand finale, nažalost nisam doživjela,barem ne onakav kakav sam priželjkivala, samo što me ovaj komentar baš jako bio bocnuo....što li to znači da sam manje mama, manje rodilja, ako sam rodila carskim?!

I on topic, za pitanje iz naslova bilo je dovoljno odgovoriti sa tri četiri posta, na koncu tema puni svoju treću stranicu i nastavlja se vječito prepucavanje carski/prirodni, dojenje/nedojenje, cijepljenje/necijepljenje...ne znam ako primjetiste. Puno je već puta bilo govora o carskom, svađa onih koje su rodile carskim i one koje su prirodno i koliko je puta navedena riječ "komplikacija,rizik od carskog" mislim da već svi znamo sve o tome, pa mi nije jasno zašto se po n-ti put kačimo na te teme :/ .

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Postoji jedna izreka da elektivnim carskim rezom žena mijenja bol u porodu za bol nakon poroda.
    Glavno da je zena informirano odbrala da li hoce da je boli tijekom ili poslije poroda.
    Da li zene kod nas koje zele elektivni bez medicinskih indikacija dobiju SVE info o rizicima te operacije? ja ne bih rekla :/
    Da li kod nas zene koje zele prirodni porod kod kuce dobije SVE info o rizicima tog načina poroda? ja ne bih rekla. Ups, to kod nas nije ni zakonom dozvoljeno ups
    al nije ni zabrajeno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa mislim da nije zabranjeno da se rodilja sama porodi kod kuce. E sad, mislim da je ipak zabranjeno primaljama da asistiraju kod takvih poroda. Mislim da se to zove nadrilječništvo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budi sigurna da zena IKOME (bio to doktor ili netko drugi) kaze da planira roditi doma da bi dobila SVE informacije o opasnosti istog

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Budi sigurna da zena IKOME (bio to doktor ili netko drugi) kaze da planira roditi doma da bi dobila SVE informacije o opasnosti istog
    Zasto bi ja bila u to sigurna? Zato sto mi to kaze neka osoba pod nickom anchie na forumu? Na ovom forumu, npr. sigurno nece dobiti iste informacije o porodu kod kuce koje bi joj rekla strucna osoba (pod time podrazumijevam da se osoba identificira: imenom i prezimenom, diplomom priznatom u RH za obavljanje poroda kod kuce, i nakon uvida u medicinsku dokumentaciju rodilje oko njenog zdravstvenog stanja i tijeka trudnoce). Dakle, zasto se za porod kod kuce ne postavljaju isti uvjeti kao za druge nacine poroda, npr. carski. Evo, imali smo nekih rođenja kod kuce, opisanih ovdje. Da li su prosli navedenu proceduru prije glorifikacije na forumu? Ne bi rekla. Dakle, ako zena kaze da zeli na carki, upucuje ju se doktoru. Kome se upucuje zena koja zeli roditi doma? Jer osobe koja bi to procijenila i obavila u RH nema.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nemoj meni vjerovati, probaj sama reci ginekologu ili nekom drugom da ti je plan roditi doma, pa se sama uvjeri

A zasto mi glorificiramo porod doma? Zato sto zelimo da postane jedan od realnih opcija u hrvatskoj.. da zene zaista imaju izbor roditi doma ako zele. I zato sto je prirodan porod najbolja moguca opcija za majku i dijete, a carski je sjajan tool za spasiti majku i dijete kad stvari ne idu dobro, al je los tool da bi bio standard.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ledolin@ prvotno napisa
    Ja sam se odlucila za carski iako nemam nikakvih medicinskih indikacija (za sada). Neka me napada tko kod hoce- moje tijelo- moja odluka.
    Prestrašno je to što čitam!Ustvari tvoj ginekolog je prestrašan i da mu struka zna da pacijentica odlučuje o indikacijama za SC bio bi sankcioniran!!
    Draga Ledolina,nije carski rez odlučivanje koju ćeš haljinu obući na sebe pa da je to tvoja odluka,pobrkala si puno lončića!Zna se čija je to odluka i dobro se zna koje su indikacije za cara!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zadnji put sam na potpuno bezbolnoj operaciji zuba koja je trajala pola sata, dva puta pala u stanje soka i 6 puta u nesvijest.
    Sigurna sam da nisi pala u šok jer bi ta tvoja operacija zuba završila u jedinici intenzivnog liječenja, a i nisam nikada naišla u literaturi da je netko u pola sata 6 puta pao u nesvijest, a da se i to sve skupa dogodilo (osim ako tvom zubaru nije neki prvi susjed anesteziolog) ne vjerujem da bi se mi tu lijepo dopisivali.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Ja sam se odlucila za carski iako nemam nikakvih medicinskih indikacija (za sada). Neka me napada tko kod hoce- moje tijelo- moja odluka.
    Prestrašno je to što čitam!Ustvari tvoj ginekolog je prestrašan i da mu struka zna da pacijentica odlučuje o indikacijama za SC bio bi sankcioniran!!
    Draga Ledolina,nije carski rez odlučivanje koju ćeš haljinu obući na sebe pa da je to tvoja odluka,pobrkala si puno lončića!Zna se čija je to odluka i dobro se zna koje su indikacije za cara!
    Princezo, nacin poroda treba biti odluka rodilje. A ginekologu svaka cast, ako postuje njenu odluku.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I vezano uz "sankcioniranje", smatas li da one primalje koje su asistirale u nekim porodima kod kuce ovdje opisanim isto treba sankcionirati? Jer, to je zabranjeno i smatra se nadriljecnistvom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Zadnji put sam na potpuno bezbolnoj operaciji zuba koja je trajala pola sata, dva puta pala u stanje soka i 6 puta u nesvijest.
    Sigurna sam da nisi pala u šok jer bi ta tvoja operacija zuba završila u jedinici intenzivnog liječenja, a i nisam nikada naišla u literaturi da je netko u pola sata 6 puta pao u nesvijest, a da se i to sve skupa dogodilo (osim ako tvom zubaru nije neki prvi susjed anesteziolog) ne vjerujem da bi se mi tu lijepo dopisivali.
    A od kud ti mozes biti u to sigurna? Oko mene se skupilo 5 lijecnika koji su me pokusavali smiriti i lezala sam tamo s oduzetim i rukama i nogama (ne od straha nego doslovno).

Ali sta ja znam.. Pa ti znas bolje..

I btw muz mi je isto stomatolog, tako da sam jako dobro upucena sto se dogadalo i sto su mi radili..

Ako je porod kod kuce izbor rodilje, zasto ne bi mogao biti i carski rez? Moje tijelo, moje dijete, moj izbor. Ako ja potpisem da prihvacam sve posljedice ne vidim u cemu bi trebao biti problem?

Ali opet pa ti si sigurna...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je porod kod kuce izbor rodilje, zasto ne bi mogao biti i carski rez? Moje tijelo, moje dijete, moj izbor. Ako ja potpisem da prihvacam sve posljedice ne vidim u cemu bi trebao biti problem?

:
    pa recimo to da taj tvoj izbor HHZO nije duzan financirati

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pardon, HZZO

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    pardon, HZZO
    Da, i?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    pardon, HZZO
    Da, i?
    Stvar je u tome da sama želja rodilje da rodi carskim rezom nije medicinski opravdana indikacija za operaciju, koja, osim što je rizična i košta duplo više od vaginalnog poroda, pa se rodilje koje žele roditi na taj način u zadnje vrijeme obično odlučuju to obaviti u privatnom rodilištu, o svom trošku.
    Možda si ti uspjela sa nekim ginekologom u bolnici dogovoriti carski rez po vlastitoj želji (ima i toga), ali danas je to sve teže, liječnici se ne odlučuju olako ići protiv pravila struke (jer da nešto nedajbože krene po zlu, mogu ostati bez licence, a da ne kažem odgovarati za to pred sudom).

Evo, moja prijateljica je nakon traumatičnog prvog poroda odlučila za drugo na elektivni carski i pokušala naći modus da se dogovori ( )sa nekim odjelnim liječnikom, ali u našoj bolnici takovoga nije našla.
    No, barem ima opciju platiti porod kakav želi i tako će napraviti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ali opet pa ti si sigurna...
    Zato što,draga moja,carski rez ne može biti tvoj izbor!!Zato što tvoj ginekolog na svom stručnom kolegiju neće reći da si ti za cara zato što si ti to tako zahtjevala,nego će izmisliti indikaciju, i taj isti ginekolog ti neće napraviti cara za lijepe oči,nego ćeš ti to lijepo platiti (možda ne novčano,ali već nekako hoćeš jer ti on radi uslugu).
    Zato što tvoj ginekolog ne može sam napraviti carski rez, za to mu je potreban anesteziolog,anesteziološki tehničar,instrumentarka i barem još jedan asistent i svi oni bi lijepo to mogli odbiti raditi da im tvoj ginekolog iskreno kaže da su se svi oni okupili zato što si ti tako odlučila, a ne struka.
    Zato što,draga moja,bespotrebno svoju bebu izlažeš riziku!
    Dovoljno?!
    Da i u pravu si,ja sam sigurna!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Budi sigurna za sebe, a ne za druge.

pa recimo to da taj tvoj izbor HHZO nije duzan financirati
    Inace, ja sam iz svoje place u zadnjih 10g koliko radim, izdvojila u HZZO dovoljno da platim nekoliko poroda carskim rezom.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ako vec uvlacimo u raspravu trosak carskog reza za HZZO, onda mozemo i gledati koliko je tko i uplatio u taj isti HZZO. Ta mjera bi sigurno onda dovela i do smanjenja carskih rezova, ali bojim se i do povecanog broja samih rodilja poroda kod kuce, jer uplaceni iznosi nekih rodilja drugo ne bi ni mogli financirati. Stoga smatram da trosak određenog poroda za HZZO ne bi nikako smio biti kriterij za odlucivanje o pojedinoj vrsti poroda.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Carski rez je operacija i zato je pacijent ne moze sam zatraziti (barem ne bi trebao moci), jer ona nosi rizike za dijete i za majku, i kao sto ne moze pacijent zatraziti neku drugu operaciju tako ne moze (ne bi trebao) zatraziti ni ovu. Da ne nosi te rizike, onda bi svi radjali carski, zasto uopce pokusavati s vaginalnim ak je carski bolji?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

onda bi svi radjali carski, zasto uopce pokusavati s vaginalnim ak je carski bolji?
    Zato jer carski nije generalno bolji/gori za pojedinu rodilju, kao ni vaginalni porod u bolnici ili prirodni vaginalni porod kod kuce. Treba gledati sta je optimalno za pojedinu rodilju, a optimalno je da svaka rodilja izabere nacin na koji ce roditi. Kod kuce ili na carski.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ako vec uvlacimo u raspravu trosak carskog reza za HZZO, onda mozemo i gledati koliko je tko i uplatio u taj isti HZZO. Ta mjera bi sigurno onda dovela i do smanjenja carskih rezova, ali bojim se i do povecanog broja samih rodilja poroda kod kuce, jer uplaceni iznosi nekih rodilja drugo ne bi ni mogli financirati. Stoga smatram da trosak određenog poroda za HZZO ne bi nikako smio biti kriterij za odlucivanje o pojedinoj vrsti poroda.
    Nevezano za polemiku oko izbora nacina poroda:

Nas sustav zdravstvenog osiguranja zasniva se na tzv. principu solidarnosti, ne na jednostavnom "koliko love das, tocno toliko dobijes natrag." Postoje mnogobrojni razlozi zasto je takav sustav u nacelu bolji od onoga da svatko samostalno placa svoje lijecenje u punom iznosu, ali to nije tema ove rasprave.
    Usput, ja bih davno otegnula papke, kada bih imala pravo samo na pokrivanje terapije u iznosu koji odgovara onome koliko sam (dosad) platila HZZO-u. I to ne zato sto nisam uplacivala dovoljno (bas obrnuto, no necemo sad o ciframa ) nego zato sto za moje "odrzavanje na zivotu" jednostavno treba uzasno puno novaca. Moguce je da, ako me jos neko vrijeme odrze zivu i zdravu , ta lova koju placam ipak bude veca od one koju sam potrosila, ali u ovom trenutku, nakon 10 godina radnog staza, ona je jos uvijek manja.

Vezano za tvoj drugi post: kod izbora nacina lijecenja, jednako kao i kod izbora nacina poroda, najvazniji je objektivni medicinski kriterij. Zelje pacijenta, ili kod poroda, rodilje, tek su manji dio te slagalice.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a optimalno je da svaka rodilja izabere nacin na koji ce roditi.
    Ne rodilja nego doktor Ako zena ima problema i treba koristiti napretke medicine da spasi svoj i zivot svog djeteta, tu treba koristiti carski. Ako zena nema problema, skoro pa svaki doktor na ovom svijetu ce se sloziti da je bolje da ne rodi carski, jel tako?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

a optimalno je da svaka rodilja izabere nacin na koji ce roditi.
    Ne rodilja nego doktor Ako zena ima problema i treba koristiti napretke medicine da spasi svoj i zivot svog djeteta, tu treba koristiti carski. Ako zena nema problema, skoro pa svaki doktor na ovom svijetu ce se sloziti da je bolje da ne rodi carski, jel tako?
    Doktori nigdje u svijetu bas ne izabiru ni porod kod kuce, zar ne

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih se slozila.. malo pocni citati na tu temu pa ces se iznenaditi

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da se osvrnem na temu.. zivjela sam jedno vrijeme u dalekoj arapskoj zemlji, cimer mi je bio ginekolog i pricao da se tamo cesto radi 5-6 carskih, na sto se sjecam da sam zinula :shock:
    A sad cujem da i kod nas ima slicnih slucajeva... tamo je situacija takva da su sve obitelji sa puno djece i da se to cijeni i pokusava (gotovo pod svaku cijenu), bez obzira na prethodne nacine poroda... rekao je da je raditi 6. carski rizicno i da je maternica cesto puna oziljaka i priraslica, ali da svaki dan rade takve operacije... i jao njima ako nesto podje po zlu...

Početno

Ako je žena otvorena dovoljno da porodi svoju bebu ne radi se carski niti se ne može odlučivati kako će se se dijete roditi, o svemu odlučuju liječnici. Carski rez se radi ženama koje su zatvorene, kojima je već plodna voda prezrela a nisu otvorene za porod i najviše se može 4 puta roditi carski, jer maternica i rezovi koji se stalno ponavljaju na jedno te istom mjestu su sve kompliciraniji i može doći do puknuća šavova na tom mjestu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

čitam i neki postovi su mi onak malo :?

mislim, zalažemo se za nekakvu toleranciju i "očekuje" se da se zajednica (nazovimo je tako jer ne znam bolji izraz) otvori prema porodima kod kuće i zakonski ih dozvoli. Jer žena ima pravo izabrati da rodi kako i gdje hoće. U redu, nemam ništa protiv. osobno ne bih tako rodila, no podržavam toleranciju.
    A u isto vrijeme ne tolerirate pravo drugim ženama da odaberu carski kao način poroda. Tj. netko (neću citirati) napiše da želi carski i onda par forumašica uskače s izbuljenim smajlićima i komentarima kako je to prestrašno i ovakvo i onakvo.
    Meni je krajnje paradoksalno zalagati se za slobodu izbora, a onda se (najblaže rečeno) posprdno odnositi prema tuđim izborima.
    Ja iskreno sumnjam da su svi ovdje medicinski obrazovani (ja prva nisam). U redu, raspitali ste se i detaljno pročili temu, no ne možemo se nabacivati s izjavama koje bi samo doktor mogao dati.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nikome ne možemo zabraniti da izabere carski rez kao način poroda, ali u svakom slučaju možemo (i to i činimo iznova i iznova) pokušati upozoriti na sve negativne strane elektivnog carskog reza i pokušati približiti koncepciju prirodnog nemedikaliziranog poroda.

Niko nikada nije rekao da carski rez nije spasonosan kad stvaro za njega postoje indikacije.

A postoji i još jedan razlog zašto bi svaka žena trebala u porod ući pripremljena fizički i psihički, svijesna svog tijela i svojih potreba - da ne podlegne strahu i psihozi poroda kao nečeg strašnog što treba preživjeti, već da aktivno sudjeluje u svom porodu i da svjesno dovede svoje dijete na ovaj svijet.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    A u isto vrijeme ne tolerirate pravo drugim ženama da odaberu carski kao način poroda.
    Meni je krajnje paradoksalno zalagati se za slobodu izbora, a onda se (najblaže rečeno) posprdno odnositi prema tuđim izborima.
    Ja iskreno sumnjam da su svi ovdje medicinski obrazovani (ja prva nisam). U redu, raspitali ste se i detaljno pročili temu, no ne možemo se nabacivati s izjavama koje bi samo doktor mogao dati.
    Medicinski sam obrazovana i zato ponavljam da je carski rez odluka koja nije prepuštena trudnici ( ne bih smjela biti!!!) i indikaciju za operativan način dovršetka poroda isključivo smije donjeti nadležan ginekolog!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja uopće neću ulaziti u to je li zaista netko doktor ili ne jer medicinske savjete neću tražiti na forumu nego u bolnici/ambulanti (bez ikakve uvrede naravno)

niti ističem da je carski optimalan način poroda. Niti prirodan niti porod kod kuće. Ne ističem niti jedan "način" poroda kao univerzalno optimalan za ama baš sve žene ovoga svijeta.

No, ponavljam da mi je krajnje paradoksalno i netolerantno omalovažavati tuđi izbor. Naročito mi nije u redu postavljati se s visine i komentirati tuđe postupke. I ne prozivam nikoga naročito, isključivo iznosim svoje mišljenje.
    A odluka o carskom rezu je na ginekologu - u redu. No, da li bi tako rekla i da Ti netko kaže da je odluka o dripu, epi ili sličnom postupku isključivo na doktoru. Ako se borimo za to da u bolnici imamo pravo na prirodan porod, da svaka žena sama odlučuje o svom tijelu onda su komentari poput "carski...prestrašno" meni naprosto licemjerni.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao netko tko je imao 3 carska reza i znam o cemu govorim, mogu reci da je meni osobno zaista prestrasno da zena ODABERE carski rez. I ja se osjecam na neki nacin odgovorna da pokusam zenu navesti da jos jednom razmisli.
    Naravno da ja ne mogu nikome narediti ili zabraniti, ali mogu stalno i iznova objasnjavati i preporucivati.
    Pritom nikako nemam namjeru nikoga vrijedati niti mu mogu nametnuti svoju volju i misljenje

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A odluka o carskom rezu je na ginekologu - u redu. No, da li bi tako rekla i da Ti netko kaže da je odluka o dripu, epi ili sličnom postupku isključivo na doktoru. Ako se borimo za to da u bolnici imamo pravo na prirodan porod, da svaka žena sama odlučuje o svom tijelu onda su komentari poput "carski...prestrašno" meni naprosto licemjerni.
    Ne mozemo nikako izjednaciti odluku o carskom i odluke o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka ... odluku o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka moze donijeti rodilja naravno dok je sve u redu i sa njom i sa bebom, na osnovi informiranog izbora. Cijelu trudnocu citate razne informacije, citate o tome koliko je drip stetan za bebu i koliko su za vas i bebu bolji prirodni trudovi i dok god je sve u redu sa bebom i vama imate pravo na izbor zelite li drip ili ne, zelite li lijekove ili ne. Ali odluku o carskom ne moze i ne smije donositi rodilja jer to jednostavno nije isto, i ne mozes to izjednacavati ... carski je ozbiljna operacija i postoje indikacije kada je on neophodan ali odluku o tome donosi iskljucivo lijecnik.

Kako stalno usporedujete porodaj sa vadenjem zuba ... sto mislite kada bi ste dosli do zubara i rekli da vam izvadi sve zdrave zube jer imate pravo na izbor? Da li bi on to napravio? To jednostavno nije isti izbor kao traziti da vam popravlja zube sa ili bez anestezije!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uostalom, dijete nije zub.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Poslid, evo bas su mi tvoji zadnji postovi upali u oci, pa da se na njih osvrnem:

A postoji i još jedan razlog zašto bi svaka žena trebala u porod ući pripremljena fizički i psihički, svijesna svog tijela i svojih potreba - da ne podlegne strahu i psihozi poroda kao nečeg strašnog što treba preživjeti, već da aktivno sudjeluje u svom porodu i da svjesno dovede svoje dijete na ovaj svijet.
    Da li je moguce shvatiti da ima zena svjesnih svojih potreba i svog tijela koje ne zele aktivno sudjelovati u svom porodu? I da imaju pravo odabrati da ne sudjeluju aktivno.

Kao netko tko je imao 3 carska reza i znam o cemu govorim, mogu reci da je meni osobno zaista prestrasno da zena ODABERE carski rez. I ja se osjecam na neki nacin odgovorna da pokusam zenu navesti da jos jednom razmisli.
    Meni evo nije jasno da nekome moze prestasno da neka zena odluci kako ce roditi SVOJE dijete. Jasno bi mi bilo da ti to dozivljavas prestrasnim za sebe, ali nikako mi nije jasno da se netko tako moze osjecati za neku drugu majku, koja je svojim izborom sretna i zadovoljna.

Uostalom, dijete nije zub.
    Vidis, ja razmisljam na nacin da se cak ni zub ne vadi kod kuce, a kamoli rađa dijete. Ali ja tako razmisljam za svoj zub i svoje dijete, i zalazam se za pravo izbora zene oko nacina poroda: i za porod kod kuce, ali i za elektivni carski rez (bez medicinskih indikacija).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i zalazam se za pravo izbora zene oko nacina poroda: i za porod kod kuce, ali i za elektivni carski rez (bez medicinskih indikacija).

ma može draga,ali znaš kada; onda kad završi med.fak. (6 god),pa stažira (1 god) i odradi spec.iz ginek.(4 god).

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Ne mozemo nikako izjednaciti odluku o carskom i odluke o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka ... odluku o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka moze donijeti rodilja naravno dok je sve u redu i sa njom i sa bebom, na osnovi informiranog izbora. Cijelu trudnocu citate razne informacije, citate o tome koliko je drip stetan za bebu i koliko su za vas i bebu bolji prirodni trudovi i dok god je sve u redu sa bebom i vama imate pravo na izbor zelite li drip ili ne, zelite li lijekove ili ne. Ali odluku o carskom ne moze i ne smije donositi rodilja jer to jednostavno nije isto, i ne mozes to izjednacavati ... carski je ozbiljna operacija i postoje indikacije kada je on neophodan ali odluku o tome donosi iskljucivo lijecnik.

Kako stalno usporedujete porodaj sa vadenjem zuba ... sto mislite kada bi ste dosli do zubara i rekli da vam izvadi sve zdrave zube jer imate pravo na izbor? Da li bi on to napravio? To jednostavno nije isti izbor kao traziti da vam popravlja zube sa ili bez anestezije!
    naravno da možemo - u oba slučaja se radi o pravu žene da odabere porod kakav ona smatra idealnim.
    Iskreno, smješno mi je kad mi netko krene naglašavati razliku - što to znači? Da je izbor jedne žene manje vrijedan od izbora druge žene? Zašto? Jer ga netko više/manje odobrava?
    Koliko ja znam, pravo na selektivni carski je zakonom zajamčeno i dozvoljeno (kod Podobnika).
    Sasvim mi je u redu kada netko iznese svoje iskustvo - bilo pozitivno bilo negativno. Ono mi može pomoći da bolje doživim neku situaciju. No, tuđe iskustvo najčešće ne možemo primjenjivati univerzalno. Ono što valja meni, ne valja svakome. I obrnuto.
    Posprdni medicinski komentari i argumentacija koja uglavnom nije poduprijeta dokazima su mi u najmanju ruku :?
    Ja isto tako mou napisati da sam Janica Kostelić i komentirati (s visoka, naravno) tuđe odluke.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

teško s visoka možeš komentirati o selektivnom carskom rezu jer takav ne postoji

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

srećom pa imam medicinskog stručnjaka koji me upozorava na tipfeler

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Loše je to što se carski rez doživljava kao spas od boli (što je uostalom i nije istina) i kao takav se zaista može izabrati u privatnom rodilištu, ponegdje vani, a i u klasičnim rodilištima ako imaš vezu. I stalno se uspoređuje s vađenjem zuba ili estetskom operacijom. A čak i kod tih operacija imaš dugotrajno savjetovanje s lječnikom.

Carski rez je masivna operacija abdomena i kao takav bi trebao biti zaista zadnja slamka spasa, a ne moda ili stvar slobodnog izbora.

Prirodni porod je onaj kojem je naše tijelo prilagođeno, carski nije. U prirodnom porodu se luči koktel hormona koji otvara cerviks i gura dijete van, koji smanjuje osjećaj boli i pojačava osjećaj ljubavi i ekstatičnosti. U carskom rezu toga nema. A nedostatak tih hormona ne šteti samo majci nego i djetetu.

Cijelu trudnoću provedemo razmišljajući o tome što unosimo u svoje tijelo i nećemo li time učiniti nažao svom djetetu.
    No kad dođe vrijeme poroda - to više nije važno :?
    Odabirom carskog reza kao načina poroda tom istom djetetu za kojeg smo toliko brinuli u trudnoći- mi uskraćujemo hormon oksitocin, uskraćujemo mu krv iz pupkovine, uskraćujemo mu mogućnost da se samo pripremi za prvi udah, uskraćujemo mu majčin dodir kad se rodi i mačine grudi da na njima počiva.

Sloboda izbora postoji CR kao načina poroda postoji (teže je odabrati prirodni porod), ali da li je tu slobodu vrijedno eskploatirati?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo ti jedan članak,friškiji ne može biti,objevljen prošli mjesec:

1: Arch Gynecol Obstet. 2009 Feb 20. [Epub ahead of print]Click here to read Links
    Incidence, trends, risk factors, indications for, and complications associated with cesarean hysterectomy: a 17-year experience from a single institution.
    Imudia AN, Awonuga AO, Dbouk T, Kumar S, Cordoba MI, Diamond MP, Bahado-Singh RO.

Department of Obstetrics and Gynecology, Hutzel Women's Hospital, Wayne State University School of Medicine/Detroit Medical Center, 3980 John R, 7 Brush North, Detroit, MI, 48201, USA, aimudia@med.wayne.edu.

PURPOSE: To review the incidence, trends, risk factors, indications for, and complications associated with cesarean hysterectomy (CH) in our institution. MATERIALS AND METHODS: Retrospective study of 158 women who had CH at the Detroit Medical Center during a 17 period. RESULTS: During the study period, 158 of 202,356 deliveries were CH, giving an overall incidence of 0.78 per 1,000 deliveries. Of the 158 cases, 14 were elective while 144 were emergently performed due to complications encountered at cesarean section. Analysis of the eligible 144 cases showed that the commonest risk factors were previous cesarean delivery (76%) and placenta previa (35%). Abnormal placenta adherence was the indication for CH in 50.7%, followed by uterine atony in 34.7% and uterine rupture in 16.7% of the cases. Febrile morbidity (44.4%) and disseminated intravascular coagulopathy (22.9%) were the most common postoperative complications. Most complications occurred in patients with parity greater than two. Compared to the last decade, CH performed more recently were less likely to be complicated by bowel injury or disseminated intravascular coagulopathy. CONCLUSION: Morbidly adherent placenta has replaced uterine atony as the leading indication for emergent CH in our institution. High parity remains a risk factor for complications; however, we recorded a reduction in bowel injury and disseminated intravascular coagulopathy in recent years.

je li išta jasnije?ili ste još uvijek za izabrati SC?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nadam se da ti je i tipfeler izjava kako je carski zakonom zajamčen (onaj bez indikacija).To je teška izmišljotina!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

čekaj, neću se prepucavati, ozbiljno pitam.... napisala sam da nisam medicinske struke, no nisam bedasta.
    Na pregledu kod Podobnika u privatnom rodilištu možeš odabrati carski između ostalog... Ili sam krivo shvatila ili :?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na pregledu kod Podobnika u privatnom rodilištu možeš odabrati carski između ostalog... Ili sam krivo shvatila ili :?
    Naravno, možeš odabrati kod Podobnika, isto kao što možeš naći estetskog kirurga koji će ti od jedinica napraviti peticu.
    Pitanje je samo koliko je to etično i opravdano.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa jel onda zakonski dozvoljen ili nije????

Ne ulazim u izjednačavanje operacije prsa s porodom

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pacijentica xy ne voli svoj nos,rhinoplastika (estetska korekcija nosa se plaća u bolnici), ali se ta ista rhinoplastika ne plaća ako je u pitanju devijacija nosnog septuma.
    Pacijentica ab ne želi svoju trudnoću ali abortus (u st bolnici nije legalan) tj.kiretažu ne može napraviti u bolnici,ali ako je dg.missed ab.onda je
    jedina terapija kiretaža tj.abortus.

Poanta je ako imaš dogovor sa ginekologom on će pronaći medicinsku indikaciju za SC i ako je nema.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

OK, ali poanta je jeli dozvoljen ili nije? Ne da li ga plaća HZZO ili pacjent. To me zanima..
    Jer ako ga nude kao opciju u privatnom rodilištu onda mi je logično da je dozvoljen.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne,ako je jedina indikacija majčina želja.
    ali to nikada neće biti tako,uvijek se to može lijepo zapakirati.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Onda sam ja krivo shvatila - jer su ga nudili kao jednu od opcija...

iako se ne slažemo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •