eto i nečega u čemu se i slažemo![]()
eto i nečega u čemu se i slažemo![]()
moja je prijateljica išla na carski iz razloga ; šta joj je dr rekla da ima usku zdjelicu i da se nebi otvarala!!!! :/ :/ :/
tako je ona meni rekla, mislim koji razlog?!
pa kak netko može znati i prije nego porod počne dal češ se otvarati ili ne?
a zapravo je pravi razlog bio šta nije htjela da se muči, pa je ovo kao bolja opcija i veli da joj je bio lijep način na koji je rodila svoje dijete....
vidim o svemu se pisalo, pa i o porodu kod kuće,
to pak mi je jednostavno strašno!![]()
sve ide naprijed, tehnologija i sve živo,
a ono neke bi najrađe u spilju....
tehnologija i porod bas i nemaju veze jedno s drugim.
kad usporedim svoj prvi, tehnologizirani porod sa drugim, kucnim (spiljskim, kako bi ti rekla).. ma to je jednostavno neusporedivo. nakon prvog sam se osjecala kao da me silovala horda doktora, sestara i specijalizanata, a nakon drugog sam dotaknula nebo![]()
Ma sigurna sam da je zena i bez tih silnih diploma relevantna da odabere da li ce roditi doma ili u bolnici.princess puffy prvotno napisa
Naravno da je. Ali da bi znala odabrati mora poznavati svoje tijelo i donjeti informiranu odluku. A ta njena odluka bi se trebala poštivati.Deaedi prvotno napisa
No izbor carskog reza kao načina poroda, bez medicinskih indikacija, jednostavno nije izbor koji ima opravdanje.
Vezano uz izbor, evo sto sam rekla na onom drugom topicu:
Dakle, ili zene imaju pravo izbora ili ga nemaju. Varijacije u stilu moze izbor, ako je onaj koji je nama prihvatljiv, mi je kao da zene imaju pravo glasa, ali da im muskarci govore za koga trebaju glasati.Deaedi prvotno napisa
Izabrati carski rez se može - bilo to legalno ili ne. Dakle neka sloboda izbora postoji.
No ja se s tim izborom ne slažem i pokušavam to podkrijepiti činjenicama i iskustvom.
ja nikad neću reći ženi koja je rodila CR da je pogriješila i da je sama kriva, ali ću pokušati trudnici koja se boji porodne boli i poroda, koja je uvjerena da drugačije neće moći, približiti pojam i značenje prirodnog poroda za nju i bebu.
Uvijek će biti žena koje će razmišljati drugačije i kojima ništa što mi ovdje napišemo neće značiti puno. No bit će i onih (a i bilo ih je već dosta) koje su došle na Rodin forum uvjerene da nikad neće roditi drugačije nego carskim rezom, a postat će zagovornice prirodnog poroda.
Ukratko, zalažem se pravo na izbor nemedikaliziranog poroda u bolnici i asistiranog poroda kod kuće. Svi slučajevi kada se mora pristupiti nekom medicinskom postupku nebi smjele biti stvar izbora već potrebe.
Na osnovu kojih informacija zena donosi odluku o carskom? Govorim dakle iskljucivo o elektivnom carskom, dakle ne o situaciji kada je carski jedino sigurno rjesenje za mamu i bebu?
Koje su to informacije koje rezultiraju da zena odluci ici na carski?
Ovo moje gornje pitanje nije provokacija, mene to zaista zanima.
Ako usporedujemo sa izborom poroda kod kuce, mogu zakljuciti da zena izabire roditi kod kuce jer zeli poznatu atmosferu, jer zeli oko sebe ljude koje voli, jer zeli mir i neuzmeiravanost, jer zeli neodvajanja uopce od svog djeteta, jer zeli biti u svom krevetu.
Možda prema trenutnom trendu da većina poznatih osoba ide u privatna rodilišta na carski rez?srecica prvotno napisa
Ili na temelju tvrdnja liječnika da je carski rez apsolutno siguran za ženu i dijete?
Ili na temelju mišljenja susjeda i prijateljica da se žena ne muči ako rodi carskim rezom? Ili da se beba ne muči?
Uglavnom, ni ja ne mogu naći ni jedan suvisli razlog.
a da pričekate da vam netko odgovori prije nego pretpostavite što misle oni za koje vi ne znate što misle???
Strpljivo cekamokoryanshea prvotno napisa
![]()
ali nema nista lose u Poslidinom postu ... i ja sam u prethodnom postu napisala pretpostavke za odluku o porodu kod kuce.
gle, CR je ozbiljna operacija
ali su i plastični zahvati također operacije
...
edukacija na 1. mjestu
ostalo na osobnu odgovornost
Mogu odgovoriti i kontra pitanjima:Poslid prvotno napisa
Na osnovu kojih informacija žena donosi odluku o porodu kod kuće?
Možda prema trendu da većina poznatih forumašica i članica Rode stavlja na Forum priče o njihovim divnim porodima kod kuće?
Ili na temelju tvrdnja liječnika da je porod kod kuće apsolutno siguran za ženu i dijete?
Ili na temelju mišljenja susjeda i prijateljica da se žena ne muči ako rodi kod kuće? Ili da se beba ne muči?
I da dodam: I da babice koje porađaju kod kuće djeluju po važečoj zakonskoj regulativi?
Rekla bi da je hrvatskoj rodilji čak dostupno više informacija o carskom rezu, nego o porodu kod kuće, na hrvatskom jeziku i od relevantnih autoriteta. Tako da mislim da su žene koje se odluče na el. carski informiranije o rizicima i prednostima istog, od onih koje se odluče za porod kod kuće. Tim više što na ovom forumu, nažalost, na pdf-u o prirodnom porodu je moguća samo podrška.
Zašto uspoređujem porod kod kuće i elektivni carski - jer su oba jednako vrijedni izbori, za različite žene pojedinačno.
Hm. Nisam dobila odgovor.
Ne usporedujem elektivni carski i porod kod kuce, ali ste nekoliko postova iznad usporedili da je pravo na izbore jednog ili drugog isto ... pa me zanima, zaista me zanima, na osnovi kojih informacija zena donosi odluku o tome da ide iskuljucivo na carski?
Pretpostavke o tome zasto izabire porod kod kuce su tu samo radi lakseg opisa poante mog pitanja.
deaedi umjesto da odgovoriš protupitanjima probaj odgovorit odgovorima
kućorađalice su svoj izbor potkrijepile n puta raznim argumentima. još nisam vidila da neka "carica" to radi, ali ne znam otkud se ovaj topic stvorio ni šta u njemu piše pa nisam sigurna jel se dogodilo.
vidiš, ja smatram obrnutoDeaedi prvotno napisa
jer kad ideš doma rađati sva odgovornost je na tvojim leđima
kad ideš na operaciju, sva odgovornost je na doktoru
Prvo da kazem da sam carica, da mi to nije bilo traumaticno iskustvo, ali svjesna sam da je carski rez operacija i znam dosta o rizicima... ukratko, opcenito - ne mislim da je OK birati carski rez bez medicinskih indikacija tek tako.
Ali ako pokusam razmisliti o razlozima zasto neka zena (bez specijalizacije iz ginekologije) ipak inzistira na CR iako objektivno stanje ne ukazuje za potrebu za njim, pada mi napamet nesto sto ima veze s onom pricom "zenska snaga, zenska mudrost"... je li mozda moguce da ona osjeca, ili cak sigurno zna duboko u srcu i dusi da jednostavno ne moze izvesti vaginalni porod? Znate ono kad vam cijelo tijelo vristi da nesto ne stima, ili je npr. nemoguce to izvesti iako sve skupa izgleda iracionalno?
Ja sam imala takve situacije (nevezano za porod), neke stvari sam cijelim svojim bicem osjecala iako okolnosti nisu isle u prilog mom predosjecaju... i bila sam u pravu.
OK, i dalje racionalno mislim da zena treba puno vise informacija o trudnoci, porodu, fiziologiji itd. a da bi njen izbor CR bez medicinskih indikacija bio potpuno na mjestu... ali ipak ne mogu ignorirati ovaj iracionalni/intuitivni dio.
mislim da se prvenstveno radi o paničnom strahu od boli i sumnji u svoje snagesrecica prvotno napisa
(za to su prvenstveno krivi filmovi u kojima su scene rađanja vrlo slično prikazane - žena je sva znojna, grči se od boli, obično u bijeloj raskopčanoj košulji....)
jedna moja poznanica je rekla da će radije proživiti život bez djece nego da ide na vaginalan porod (pri tome mislim na vaginalni uz epiduralnu i sl.)
Gle, odgovorila sam vec x puta na n topica.koryanshea prvotno napisa
I za razlicite zene isti argument moze imati razlicitu tezinu.
možeš li ponovit samo u kratkim crtama, da ne pretražujem sve tvoje postove, molim te? zbilja ne pamtim da sam to pročitala...Deaedi prvotno napisa
ovim "kućnim" nikad nije tramak ponovit svoje razloge, možda su zato toliko i popularne!![]()
Postavljanje protupitanja o radjanju kod kuce je i skretanje teme. Tako da vas molim da ne idete tim putem, nego da se drzite OVE teme i razgovarate o carskom rezu.
Ne bi se s tim složila...Rekla bi da se radi o svjesno informiranom izboru.Mirta30 prvotno napisa
Nisam pratila tvoje postove, a ako mogu zakljuciti ti si se odlucila za elektivni carski (oprosti ako sam krivo povezala stvari). Mozes li ukratko napisati svoje razloge za tu odluku?Deaedi prvotno napisa
Znala sam da neće biti odgovora na protupitanja, pa sam stavila objašnjenje:anchie76 prvotno napisa
I zato da pokažem da ista pitanja mogu kod različitih žena dovesti do različitog odgovora i do izbora carskog kao načina poroda.Zašto uspoređujem porod kod kuće i elektivni carski - jer su oba jednako vrijedni izbori, za različite žene pojedinačno.
Danka_ zanimljivo je ovo o cemu govoris jer moze se primjetiti da su mnoge mame sa npr. losim ishodom poroda za bebu imale neke znakove koje su mozda same zanemarile ili su ih doktori zanemarili. Kao npr. jako lupanje bebe ili pretjerano umirivanje ili nesto trece ...
Deaedi prvotno napisa
gle, čitam tvoj odgovor i ne znam što da ti napišem a da ne ispadne bezobrazno ili uvredljivo...
mislim da izvor informacija nije bio objektivan
Pa mogu:srecica prvotno napisa
prva beba, na zadak....Doktor me pitao da li zelim na carski ili prirodno, jer je ta mogucnost postojala. Odabrala sam carski.
Zasto: pa procitala sam hrpu (ali stvarno hrpu) materijala o vaginalnom porodu i porodu carskim. I iz svega procitanog sam zakljucila da bi radije carski. Ne znam kako bi ti detaljno opisala na cemu sam tako odlucila: odluka se temeljila na mom informiranom izboru.
E sad, poslije svega, mogu reci da mi je cak konstantno pametovanje nekih da carski nije jednakovrijedan izbor samo potvrdio da je izbor bio dobar.
Vidis, ja pak mislim da etiketirati majke koje su odlucile roditi svoje dijete na carski paničarkama koje se boje boli i da imaju nedostatak samopouzdanja u svoje snage, je po meni vrlo uvredljivo. Jer ih indirektno etiketira kao psihičke bolesnike. Evo, ja to tako doživljavam, kada mi netko kaže da sam: paničarka i da nemam sampouzdanja. Generaliziraš bez potrebe. I argumenata.Mirta30 prvotno napisa
ja mislim da je ovdje doslo do velikog nesporazuma.Deaedi prvotno napisa
mislim da nitko ne misli da si ti sa zatkom trebala gurat prirodni.
ovdje se lomimo oko razloga za izabrati carski ako nije bilo ničeg zbog čega bi doktor uopće spomenuo carski...
Daedi zanima me (nadam se da nisam dosadna) da je dijete bilo u polozaju glavom za porod (iako mislim da ti tada doktor ne bi nudio opciju carskog na izbor) da li bi onda sama samoinicijativno inzistirala na carskom?
Moram reci da ja nisam o carskom nikad razmisljala, nekako sam u trudnoci taj carski uvijek povezivala sa problemima pa sam se klonila tekstova o njemu ... ali evo sad sam ukucala u google 'elektivni carski' i prvi info mi je bio veci postotak smrtnosti rodilje u odnosu na vaginalni porod ...
prebrzo kliknuh
ja sam MISLILA da se oko toga lomimokoryanshea prvotno napisa
Deaedi prvotno napisa
ja svoje stavove iznosim na temelju svojih životnih iskustava, bilo da su se odrazila na meni samoj ili na nekome iz moje blizine, stvarno ne znam zašto si se ti našla prozvanom.
Osim toga, ti si za carski imala indikaciju (po meni realnu).
ovo je forum na kojem se raspravlja i na kojem je slobodno iznositi svoje stavove - ne razumijem čemu onda takav napadači ton!!!!
Tako je.. mi pricamo o tome da trudnica dodje kod dr i kaze "ja zelim roditi na carski". Koliko ja vidim kod tebe Deaedi to nije bio slucaj, tak da ne kuzim bas onda ovo sve o cemu ti pricas :?
Ne znam, ali u ev. drugoj trudnoći bi tražila carski.srecica prvotno napisa
Pa cure su me pitale za moja iskustva, iako naravno, nisu baš relevantna...anchie76 prvotno napisa
No, u svakom slučaju, ja se zalažem da majka dođe kod doktora i samoinicijativno zatraži carski. Jer mislim da svaka majka ima pravo odbrati kako će roditi.
Danka_ prvotno napisa
Pronašla sam se u citiranom tekstu. Predosjećala sam da ću na porodu proći torturu i prošla sam je. No eto, htjela sam se uvjeriti tj. vidjeti da li me osjećaj vara ili ne. Hm... baš sam se uvjerila.
Nema šanse, nemaaaaa da više rađam vaginalno. Možda ima, a to je sitauacija kada bi me pitali smrt ili vaginalni porod. Tek tada bi pokušala vaginalni, ali kod kuće!!!!
Još nisam prožvakala činjenicu da sam mogla rađati kao ljudsko biće (a imala sam mogućnosti), a rađala sam kao.....
Bili smo ugroženi i ja i beba, hvala Bogu sve je dobro prošlo. Dakle, rizike ima i vaginalni i carski. Oporavak od carskog reza duži je. Aha, mene moje pukuće dan danas boli. Da sam napravila carski sada bi me bolio rez za koji bi bila spremna da će postojati. Na pukuće reza zarađeno nakon poroda stvarno nisam računala!
Možda griješim, ali to je moje mišljenje.
Ajme..rena7 prvotno napisa
ovaj vaginalni koji si ti imala zaista ima svoje rizike.. nazalost ti si iskusila svu "ljepotu" forsiranog vaginalnog poroda u hrvatskoj. Neki dr. se cak i hvale kako oni forsiraju vaginalni radje nego da naprave carski... Strasno.
Zaista mi je zao svake zene koja prodje vaginalni takav kao sto je bio tvoj. Da, on zaista ima puno rizika, i drip, i nalijeganje na stomak, i rezanje zene, i forsiranje brzog izgona i pucanje... Zato se mi zalazemo za prirodni porod koji je miiiiiljaaaaama udaljen od ovog prestrasnog iskustva, i nadamo se da ce biti sve manje prica kao sto je ova tvoja![]()
rena7, je li tvoja tortura bila sam vaginalni porod ili intervencije i tretman koji si dobila u rodilištu? s obzirom da bi vaginalno rodila kod kuće pretpostavljam da je ovo drugo ?
[deaedi]ja se zalažem da majka dođe kod doktora i samoinicijativno zatraži carski. Jer mislim da svaka majka ima pravo odbrati kako će roditi.[/quote]
znači, neka majka može odabrati roditi u padu s padobranom, i to je OK?
dakle neka naša hipotetska majka ima pravo izbora, koji su njeni razlozi zašto bi ona (bez ikakve medicinske indikacije) željela i odabrala roditi na carski?
Deaedi, svaka ti čast, zaista si nas sve vukla za nos sa svojim elektivnim po izboru carskim.
E pa sad ispada da si ipak imala carski rez zbog opravdane indikacije.
Dobro došla među nas smrtnice koje smo ipak odabrale način poroda koji je najbolji za našu djecu.
A o hipotetskom izboru carkog reza u drugoj trudnoći pričaj kad budeš trudna, onda ćeš zaista moći realno razmisliti što je ponovno najbolje za tvoje dijete.
Molim? Ajde molim te nađi gdje sam ja nekoga "vukla za nos"? Pa na x postova i tema sam pisala zasto sam isla na carski!Fidji prvotno napisa
Inače, ovakav način razgovora je prihvatljiv, s obzirom da dolazi od osoblja foruma? Odlično, da znam za ubuduće.
Oprosti ako sam te uvrijedila, ja sam uvijek primjećivala samo tvoje isticanje toga da si ti to izabrala.
sad mi je fidji ukrala paznju!
deaedi, molim te odgovor na pitanje... ma ne tebe, bilokoga!
koryanshea prvotno napisa
Zašto?koryanshea prvotno napisa
Kod nas je rašireno vjerovanje da se bebe nakon carskog rode neizmučene. Imaju lijepe okrugle glavice, nisu otečene. Nisu prošle majčin tijesni porođajni kanal koji ih je gnječio, njenu rodnicu koja je puna bakterija.
(Ipak nije tako.)
Porod sa sobom nosi bol, znoj, vrištanje, psovanje. To nas sve čini uznemirenima. Zato smo porod odijelili od života samog, smjestili u institucije gdje se to neće vidjeti.
Krv, znoj, suze, plodna voda, fekalije ...sve to ima epitet prljavog u današnjem fotošopiranom dezodoriranom svijetu.
Porod u sebi nosi i jaku žensku seksualnu energiju koju treba ugušiti jer nije prikadna.
Carski je nešto čisto, sterilno i bezbrižno.
Zašto većina ginekologinja izabere za sebe carski rez?
Jer ono što ode vide na svom poslu nije žena koja dostojanstveno rađa.
Vide ženu raskrećenih nogu koja ja morala odbaciti svoj stid jer su njene genitalije, njen najintimnije dio tijela na izložbi svima, od čistačice do studenata.
Vidi ženu položenu na leđa, nemoćnu, u bolovima.
Vide rezrezane međice koje krvare.
Vide sve te "disfunkcionalne lijene maternice i tvrde međice", grliće koji se ne otvaraju...
Zar je čudno što bi to radije prespavale?
Da sad ne spominjem celebrity fensi carske koji nam da ju do znanja da to ipak nije za nas obične smrtnike.
Veliki porast dogovorenih carskih rezova u cijelom svijetu uopće nije teško razumijeti.
(Plus, na carskome se može zaraditi više novaca ako pogledaš drugu stranu.)
eto sad sam se zeznila, pod "bilokoga" sam mislila "bilokoga tko bi izabrao carski bez indikacije"
fidji ne kazem da tvoj odgovor ne valja samo bih zeljela jednom odgovor iz prve ruke na ovo pitanje, a ne da vi prirodnjakuše () pretpostavljate ili prenosite...
uh, ja potpisujem fidjin zaneseni post (zar ste sumnjale).
nemam osobno iskustvo, ali sam puno pricala sa susjedom koja je rodila krajem prosle godine (dok je bila trudna, jasno). ona je po defaultu mislila (kao i vecina zena koje sam slusala) da je prirodni porod zivi uzas, bol do smrti, situacija sama po sebi smrtno opasna. jednom prilikom je rekla "ma da, ja bi carski, da ja spavam a da oni to izvade iz mene. sto manje sudjelujem, to bolje". moja sestra i vecina njezinih frendica (sve redom visoko obrazovane zenske) dijele takvo isto misljenje. ali o porodu znaju samo ono sto su cule (znaci price s bolnickih poroda) i ono sto im se servira na tv povremeno.
aha, i nitko ne prica o oporavku nakon poroda. ova susjeda koja je na kraju ipak zavrsila na carskom (inducirani porod jer je njezin ginekolog tada imao smjenu, busenje vodenjaka, prolaps pupkovine) je imala prilicno gadan oporavak. i moj oporavak nakon prvog poroda je bio strasan (nisam mogla hodati mjesec i pol, a sjediti 2 mjeseca). a nakon drugog--rodila sam u 20 sati u subotu, u nedelju u 14 smo isli kod mojih staraca na rucak, pjesice, a ja sam nosila k. u rukama![]()
Meni se samo nameće pitanje, kao "prirodnjakinji" - kako je došlo do toga da operacija kojom se spašava život bude odjednom mogući, ravnopravni IZBOR?!?!
Izbor na koji imamo pravo?
Meni to opako ne štima....
:/
Ne spasava se uvijek zivot, nekada se spasava "samo" zdravlje.
ok, ali poanta je spašavanje, znači ima konkretnu indikaciju...Danka_ prvotno napisa