Da, ali iz tvog posta ispada da je CR opravdan jedino u slucaju spasavanja zivota, a to ne odgovara istini.![]()
Da, ali iz tvog posta ispada da je CR opravdan jedino u slucaju spasavanja zivota, a to ne odgovara istini.![]()
pisala sam imajući na umu citat iz jedne knjige o povijesti CR gdje kaže upravo "great lifesaving operation" ... nisam htjela reći da je CR isključivo rezerviran za hitno spašavanje života. isprika ako je zaista tako zvučalo....Danka_ prvotno napisa
sve petkailash prvotno napisa
![]()
Kao žena koja se panično (ali zaista panično) bojala poroda ustvari i mogu razumjeti da netko želi carski rez i da jednostavno ne želi čuti za drugu opciju.
Jer ja sam u svom odrastanju slušala samo pregrozne priče o porodu. Moja šogorica je sa svoja dva poroda prošla sodomu i gomoru. Čak i moja mama koja i nije imala neke teške porode, o samom ophođenju u bolnici i svemu što je tamo proživjela pričala je u stilu teškog horora.
Ja nikad nisam čula za lijep prirodni porod - samo za muku, ponižavanje, užasne boli u i poslije poroda, puknuća, rezanja, grozno bolna šivanja bez anestezije, ležanja u mukama uz grozne komentare sestara.
Sve je to rezultiralo stvarnim napadajima panika svaki put kad bih samo prošla kraj rodilišta.
Kad je porod započeo (šou puknućem vodenjaka) ja sam bila toliko uplašena i toliko pod adrenalinom da to nije davalo nikakve šanse trudovima da se pojave.
Eh, da mi je onda bila Roda i sve ove informacije i znanja koje imam danas.
Da se razumijemo, ja ne krivim sebe, već okolinu i drušvo koje je do toga dovelo.
Zato se sada toliko trudim objasniti, nagovoriti, potaknuti na razmišljanje.
Jer mi smo ŽENE! Imamo tijelo koje ima sposobnost da rodi, imamo "sve mehanizme i svu infrastrukturu".
Imamo tijelo koje stvara novi život. Samo moramo vratiti vjeru u to tijelo. Kako same sebi, tako i drugima.
za sve postoji prvi puta, pa evo;Poslid prvotno napisa
prvi porod - induciran ; započeo prokidanjem vodenjaka, pa drip i nakon malo hopsanja na lopti, u ležećem položaju nakon samo 40minuta rodila se moja curka,
dosta su me recnuli al brzo prošlo,
mogu reći da mi je porod bio super i ostao u lijepom sjećanju,
možda nekome čudno, ali ali meni je stvarno bilo ok,
prošlo bez ponižavnja i ružnih komentara...
drugi ; dobila trudove, vodenjak puknuo sam, bez dripa nakon 45minuta rodio se moj dečkić, malo sam pukla i mogu reć da mi je oporavak bio gori nego kad su me recnuli...
isto mi je bilo ok, ista bolnica, iste sestre, samo drugi dr...
eto, pa nije ni vaginalni porod tolko grozan....
Ovo sve gore se odnosilo na predRodinu eru![]()
Sad sam prirodnjakuša.![]()
Da odgovorim na postavljeno mi pitanje. Moja tortura su bile intervencije i tretman koji sam dobila u Riječkom rodilištu. Da, onom istom rodilištu koje pored Varaždina slovi kao "najbolje". Intervencije i ostale "počasti" ne mogu odvojiti od vaginalnog poroda. Za mene je i jedno i drugo tortura. Probala sam na svojoj koži i ja ne znam drugačije. To je moje iskustvo!
Nemam pojma bi li se usudila još jednom probati. U prethodnom postu rekoh ne, jer ja imam povjerenja u sebe i svoje tijelo, ali nemam povjerenja u bolnički sustav.
Ustvari, tek odnedavno mi se je u glavi počeo smještati sam tijek mog poroda. Proradi nekakav prkos u meni i imam silnu želju roditi još jednom i to vaginalno, samo da "popravim" stvari, a onda opet- ne hvala, ja to ne bi preživjela. A kada se sjetim samog izgona, obuzme me nekakva milina. Savršenstvo, zaista je bilo veličanstveno i predivno to doživjeti. Evo, jedna jedina prednost vaginalnog proda nad carskim rezom je taj izgon.
Mislim da nakon svega što sam prošla imam apsolutno pravo izabrati carski rez i to već danas za idući puta, a nisam trudna! I ni malo me ne bi bilo sram reći, napravili su mi elektivni carski rez, stvarno ne bi.
ovo je s ginekološke strane jedna crtica (članak je vrlo svjež,prošli mjesec)rena7 prvotno napisa
1: Obstet Gynecol. 2009 Feb;113(2 Pt 1):293-9.Click here to read Links
Severe obstetric morbidity in the United States: 1998-2005.
Kuklina EV, Meikle SF, Jamieson DJ, Whiteman MK, Barfield WD, Hillis SD, Posner SF.
Quantell, Inc., Taneytown, Maryland, USA.
OBJECTIVE: To examine trends in the rates of severe obstetric complications and the potential contribution of changes in delivery mode and maternal characteristics to these trends. METHODS: We performed a cross-sectional study of severe obstetric complications identified from the 1998-2005 Nationwide Inpatient Sample of the Healthcare Cost and Utilization Project. Logistic regression was used to examine the effect of changes in delivery mode and maternal characteristics on rates of severe obstetric complications. RESULTS: The prevalence of delivery hospitalizations (per 1,000) complicated by at least one severe obstetric complication increased from 0.64% (n=48,645) in 1998-1999 to 0.81% (n=68,433) in 2004-2005. Rates of complications that increased significantly during the study period included renal failure by 21% (from 0.23 to 0.28), pulmonary embolism by 52% (0.12 to 0.18), adult respiratory distress syndrome by 26% (0.36 to 0.45), shock by 24% (0.15 to 0.19), blood transfusion by 92% (2.38 to 4.58), and ventilation by 21 % (0.47 to 0.57). In logistic regression models, adjustment for maternal age had no effect on the increased risk for these complications in 2004-2005 relative to 1998-1999. However, after adjustment for mode of delivery, the increased risks for these complications in 2004-2005 relative to 1998-1999 were no longer significant, with the exception of pulmonary embolism (odds ratio 1.30) and blood transfusion (odds ratio 1.72). Further adjustment for payer, multiple births, and select comorbidities had little effect. CONCLUSION: Rates of severe obstetric complications increased from 1998-1999 to 2004-2005. For many of these complications, these increases were associated with the increasing rate of cesarean delivery. LEVEL OF EVIDENCE: III.
a tek anesteziološke komplikacije opće i regionalne anestezije ...
frida editirala
ne znam odkud ovi sa naočalima,nisam ih ja tu stavila
princess puffy prvotno napisa
![]()
to je 8 pa zagrada
(ok, sad idem vidjeti i što piše)
jel ovo smrt empatiji, šta?princess puffy prvotno napisa
rena7 jako mi je žao zbog tvog iskustvarena7 prvotno napisa
i zbilja te mogu shvatiti...
Hvala ti puno na razumijevanju![]()
Rena, ono što je najljepše je fantastična snaga prirodnog poroda da izliječi stare rane. (Iskusila dvaput!)![]()
Daj si vremena, ono što si doživjela dugo ćeš još prokuhavati u sebi, vjerojatno ćeš tek u sljedećoj trudnoći, ako se odlučiš na nju, neke stvari moći pospremiti u povijest.
PP hvala ti na stručnom članku i objašnjenjima koje daješ, editirala sam prvi dio posta jer mi se čini si ipak bila mrvu pregruba prema Reni.
Rena, žao mi je zbog tvog iskustva, iskreno se nadam da ćeš do druge trudnoće ipak vratiti vjeru u sebe i svoje tijelo i dobiti porod kakav želiš![]()
to mi je stvarno žao što si učinila jer ne znam što je bilo tu grubo?!Frida prvotno napisa
i ne znam zašto se ovdje dvije stvari stalno brkaju medicinska indikacija za carski rez (između ostalih je i tu i nenapredovanje vaginalnog poroda) i nečija apriori želja za njim.
pa znate li vi koliki je majčin morbiditet nakon sekcije??
jel ti vidiš išta osim morbiditeta?princess puffy prvotno napisa
Cure, raspravljamo o CR, molim da se držite teme. Hvala.
koryanshea prvotno napisa
izgleda da ne vidim...
Ja ne trebam od tebe nikakvo sažaljenje, ma ni razumijevanje, ali nemoj mi dolijevati ulje na vatru. U svom postu pisala sam JA, MOJE ISKUSTVO i rekla sam MENE NE BI BILO SRAM (a ne tebe!) Tvoj početak posta koji je i editiran sažet je vrlo grubo. I naučila sam se vratiti istom mjerom, dosta su me šamarali kako je tko htio! Otuda i moj bezobrazluk. Oprosti, eto oprosti, ali morala sam ti odgovoriti na isti način. Uostalom, o porodu ne možemo razmišljati na isti način. Rodila si sa epiduralnom i pri tome si se smijala, barem tako si napisala. Da bi razumjela zašto bi ja u budućnosti na elektivni carski moraš probati roditi onako kako sam ja.... i tek onda bi izbacila iz svog vokabulara izraze ženo i tome slično.
Ne bi dalje, ne želim ići OT, niti da se ova tema zbog mene zaključa, stoga te lijepo pozdravljam i želim ti ugodnu noć
![]()
ne draga,nisam rodila s epiduralnom, niti s dolantinom niti fentanilom niti voltarenom niti s bilo kakvom medikamentom...
i usprkos tome ne sjećam se ama baš niakve boli, nego neopisive sreće..
a sekcija sam se nagledala i (nemoj mi vjerovati kao što i nećeš) jedino što sam ja cijelu trudnoću strahovala bilo je da ne završim na caru
Kad vec pricamo o osobnim iskustvima, ja takodjer pamtim samo osjecaj srece vezano za moj porod carskim rezom. (Vec sam napisala da znam zasto ne bih svjesno odabrala CR da sam imala mogucnost birati, da ne bude zabune.)
princess puffy, napisi koliki je morbiditet kod CR, postoje li razlike u morbiditetu kod planiranih i kod hitnih sekcija, kao i u ovisnosti o nacinu anestezije. Mislim da bi mozda bilo bolje da napises svojim rijecima sto znas o tome, nego da linkas sazetke clanaka (stavi reference).
Pa evo, ovo sto je Fidji navela, za mene jesu razlozi koje neka hipotetska zena moze smatrati opravdanim da ode na carski.Fidji prvotno napisa
A je lezati gola-golcata u sali, s kateterom u uretri, svezana i s par kanila u ruci, dok ti rezu trbuh a ti ne mozes poduzeti nista zbilja savrseno dostojanstvena situacija.![]()
Ipak moram reci da nije da rodilja na operacijskom stolu ne moze bas nista... ja sam suradjivala s ljudima koji su radili oko mene, razgovarala sam, trudila se dati im do znanja da se ne bojim i ne panicarim, inzistirala da mi, nakon sto su mi ga pokazali prije rezanja vrpce, prinesu sina licu i da ga poljubim...
Joj ovaj nedostatak edita...
dakle, prva recenica trebala je glasiti:
"A lezati...etc ... zbilja je savrseno dostojanstvena situacija"
ok, hvala. ali mene zanima iduće - ti znaš da porod ne mora izgledati tako. ti znaš koja su rodilišta bolja od drugih, znaš da možeš pregovarat, jednako kao što možeš platit carski kod podobnika možeš i civilizirani prirodni, znaš što je plan poroda... isto tako znaš što istraživanja kažu o pretjerivanju u postotku carskih rezova kao i o fiziološkim prednostima prirodnog poroda...Deaedi prvotno napisa
vjeruj mi, ni meni se ne riskira proživjeti NIŠTA od ovoga što je fidji navela. uopće ne mislim otić u prvo rodilište i nadati se najboljem, niti mislim ispravljati krive drine na vlastitoj koži, učinit ću sve da dobijem jedno sveskupa pozitivno iskustvo, koje ću onda rado ponovita ako prirodni porod zakaže iz pravih, fizioloških razloga, onda je carski prava stvar, tu nema dileme.
i ja opet, opet ne mogu shvatit zašto će netko a priori odabrati rizike carskog, i tu sad ide ono što se uvijek govori curama koje biraju porod doma: jer što ako nešto pođe po krivu?? a ti si sama izabrala?
a prirodnjakuše onda uvijek kažu: jako je mala vjerojatnost, dobra babica će prepoznat problem puno prije zadnjeg trenutka, bolnica je pet minuta od kuće za svaki slučaj, i tako dalje. one imaju svoje osigurače, koji nisu baš svakom dovoljni ali to je koliko toliko individualno. na temelju tih osigurača i svih drugih prednosti neometanog prirodnog poroda za majku i bebu, one su se recimo izborile za pravo izbora.
mislim da je nepravedno onda se "šlepati" na to njihovo pravo izbora (koje to i nije), jer ono nije tu samo tako, ono je tu s puno promišljenih argumenata, mene zanima koji su to ekvivalentni argumenti i osigurači koji čine elektivni carski jednako dobrim ili boljim izborom od prirodnog poroda.
Cure, mislim da se kod Podobnika u stvari ne moze birati carski.
ok pardon, to je onda samo slučajno tamo tako visok broj carskih...Danka_ prvotno napisa
Ne ulazim u to, samo govorim o legalnoj mogucnosti da se dobije CR.koryanshea prvotno napisa
Za neki drugi nacin, ne moras ici Podobniku.
Eh čitajući već sam početakiirraarraa prvotno napisa
![]()
![]()
Probala baš ovo i moju L. rodila na carski. I dala bih bila i da mi je vade na uši samo da znam da je sve uredu. Ponekad carski nije stvar izbora.
A osobno se ne volim mješati ni u tuđe izbore, pa neka svatko rađa kako hoće. U privatnoj klinici na carski, i u vlastitom stanu ako želi. Mi same biramo i sve smo svjesne da naši izbori nose i shodne rizike, za koje smo spremne preuzeti odgovornost, ja barem.
Fali mi taj čin prirodnog poroda, ali MM je preponosan i do kraja života će pričati kako je "tata nju prvi uzeo". I kad digne glavu i raširi paunski rep i ja rastem skupa sa njim i mislim si, ajde i to je posebna situacija, da je tata bio prvi.
A nakon iskustva sa početka priče, kažem ne zanima me kako, samo nek mi dijete izvade živo i zdravo.
Eh, kod poroda mrtvog djeteta postoje sasvim drugi razlozi zašto je porod vaginalni.iirraarraa prvotno napisa
Nije to zbog toga što osoblje želi dodatno mučiti ženu, već je carski rez u tom slučaju punooooooo rizičniji. Nisam sigurna, ali mislim da se javlja problem sa zgrušavanjem krvi i/ili mogućom sepsom zbog ulaska plodne vode u krvotok žene.
Ovo mi je bilo tako drago i lijepo za pročitati...drago mi je, rena7, što je bio predivan svjetli trenutak ipak prisutan u tvom iskustvu poroda.rena7 prvotno napisa
Mogu razumjeti da netko jednostavno NE ŽELI vaginalni porod, iz bilo kojeg razloga - strah, ružno iskustvo, nepovjerenje u vlastite moći...što god.
ALi definitivno bih željela naglasiti da postoji ogromna razlika (u posljedicama za mamu i dijete) između CR koji se učini kad je porod već krenuo, dakle, postoje trudovi i počelo je lučenje svih potrebnih hormona, beba je spremna....i CR koji je ODABRAN unaprijed datumom, drugim riječima obavlja se dok nije počeo porod.
HM, ja sam nedavno vidjela njegovu reklamu u novinama gdje piše da je u ponudi i porod carskim rezom (uz porodu u vodi, stolčiću...).koryanshea prvotno napisa
jako mi je zao zbog tvog iskustva. samo bih naglasila da tvoj porod nije bio ni malo prirodan. pitanje je da li bi mogla drugacije, obzirom na specificnu situaciju, ali pridjev prirodno nema veze s tim.iirraarraa prvotno napisa
Baš se sklanjam od ovakvih tema jer iako sam oba puta rodila carskim rezom (hitnim ne elektivnim) ne volim oba prepucavanja dvije očito različite strane.
Prvo, rekla bih da sigurno većina onih koje se odluče za carski jer se boje ili ne žele da ih boli (ovo su riječi 4 moje poznanice koje su odabrale carski a nisu imale nikakve indikacije). - ne - one nemaju bolje informacije o rizicima kao što je negdje na čini mi se 3. strani rekla Deaedi. Možda bih i ja voljela da je tako ali jednostavno nije. Strah je nešto sasvim normalno i događa se. No, nije dovoljno jaka indikacija (osim ako je patološki, no u to ne ulazim) za carski.
Opet, ne bih se nikako složila s Fidjinom izjavom:
jer to uopće nije istina. Na prvom sam imala spinalnu i em što meni nije bilo lako i kad mi je uhvatio spinalni blok nisam mogla disati pa su mi jedno vrijeme ručno upuhivali kisik, em sam se uplašila svega i molila zdravo marijo pola sata (ja, koja visim na emsinim nevjerničkim topicimaCarski je nešto čisto, sterilno i bezbrižno.
).. Nije čisto, jer sam i nakon pranja poslije operacije bila sva zamrljana krvlju po trbuhu ukama, nogama (nije strašno ali nije bogami ni čisto) a sterilno, pa ne znam kaj bi to trebalo uopće značiti, tako da ne želim komentirati.
No, sjećam se da na prvom porodu nisam imala niti jedan podatak o carskom u svojoj glavi. Čitala sam stručne i manje stručne tekstove o vaginalnim (ja sam ih tada zvala normalnim) porodima. I usput budi rečeno, jako sam se bojala onih kojekakvih rezuckanja, pucanja isl koje u pričama o porodu često čitamo. Kad je doktor rekao da predlaže carski jest da sam malo ustuknula ali na tren mi je laknulo, jer sam pomilsila kako ću preskočiti frku od škara LOL Eto, priznajem ovako nešto prvi put javno![]()
I drugi mi je porod bio hitni carski kojim je dovršen ja bih rekla skoro pa prirodni porod (voljela bih da jednom Maja, moja doula napiše kako je vidjela moj porod, pa da možemo to uspoređivati, a i možda bi mnogima pomoglo tih par info o pokušaju VBACa).
Mogla sam odabrati da dodjem na carski ili prije termina ili da sama odaberem ili pak da čekam trudove i onda dodjem na carskim. Bilo mi je najnormalnije ponuđeno. No, omogućili su mi i da pokušam doći s trudovima i roditi vaginalno. Mislim da je to poprilično dobar izbor.
Birati carski neutemeljeno - rekla bih da niti je dozvoljeno (ok, radi se ali je to siva zona i zapravo se falsificiraju dijagnoze) - niti bih voljela da je.
No, ja ne bih voljela ni da se porodi kod kuće samo tako rade, ipak bi mi bilo normalnije da se prvo omogući primaljama da obavljaju svoj posao i van rodilišta. TEK TADA bih dozvolila zakonom porod kod kuće.
To mozda znaci da obavljaju porode i carskim rezom. Ali ne govori nista o tome moze li ga rodilja sama odabrati.Fidji prvotno napisa
Nisam sigurna da bi mu Komora dozvolila da CR bez medicinskih indikacija nudi rodiljama na izbor legalno. Receno je vec na ovome topiku da je to protiv pravila struke.
Naravno Tiwi da si u pravu, i ja koja imam prilično "jak želudac" sam se prilično naježila kad sam na tjubu pogledala snimku carskog reza.
Sve to nama "izvana" izgleda sterilno, a zapravo ima puno krvi, bogme i natezanja i izvlačenja bebe, no ono što me najviše iznenadilo da je da cijelu maternicu izvuku van dok je šivaju.
Tiwi, dobar ti je post, slazem se s napisanim, ali ovo za Fidji - mislim da je ona samo opisala kako se CR percipira. Naravno da nije sterilan ni "cist", sto god to znacilo. Niti se bome prespava, u vecini slucajeva. Ali u odnosu na ono kako se dozivljava vaginalni porod, nekome izgleda tako. Pa se to bira, kao da se izbjegne ono opisano o vaginalnom.
Nisam imala mogucnost odraditi trudove, da sam mogla ici vaginalno morala bih na indukciju (razlozi su neginekoloski). Pa sam imala tzv. hladnu sekciju : )
I meni se sviđa kako je Tiwi to napisala.
Imala sam dva carska. Nisam birala![]()
Meni se isto ne sviđa to što se u ovakvim temama uvijek naprave dva tabora. Zato mi se u principu ne da ni postati. Onda se javjaju cure koje su imale indikaciju pa se opravdavaju...
I ja ko Tiwi, priznajem, ja sam se bojala poroda![]()
Ležala sam u rađaoni, ono ne ide, kad su reki: ništa, carski... ja sam odahnula. Jer sam znala da će moja beba sad izaći van, brzo.
A bome drugi put kad sam išla roditi, bilo me jako strah operacije, najcrnje misli su mi se motale po glavi.
Ne bih izabrala carski (ok ni ne mogu) da nije bilo indikacije.
Ne zato jer misim da carski manje vrijedi, nego jer je ozbiljna operacije.
Ne volim usporedbe s vađenjem zubi, stavljanjem silikona.
U medicini sam laik, no to mi nije isto.
Na što sve ginekolog mora paziti kad radi CR?
Zašto su svi željno iščekivali moju stolicu koja je izostala nakon operacije?
Ova dva zadnja pitanja su čisto retorička.![]()
Gledaj, nije na tebi da shvatis tudje razloge. Bitno je samo da je majka donijela informiranu odluku. A odluka je njena, a ne tvoja. I nema potrebe da je shvaca netko treci, da bi bila opravdana.koryanshea prvotno napisa
Pa isto tako zene koje su odbarale carski kazu: jako je mala vjerojatnost za komplikacije, dobar lijecnik ce preopznati problem puno prije i minimalna je vjerojatnost da nešto napravi krivo, već jesi u bolnici za svaki slučaj i tako dalje. Carski isto ima svoje pluseve i minuse, prednosti, nedostatke i osigurače, koji nekome nisu dovoljni, nekome jesu i to je isto koliko toliko individualno.koryanshea prvotno napisa
Stvarno mi nije jasno da ne razumijes da nema univerzalnih i jednako vrijednih argumenata ni za jednu opciju. Medicina nije egzaktna znanost, a ni u zivotu ne znas kako ce se nesto odvijati. Dakle, hocu reci, za istu osobu prirodni ili carski ne mogu biti apriori i sa 100% sigurnošću bolji ili gori. Recimo, ja smatram da je porodu mjesto u bolnicu, da to što je bolnica 5min od kuće je u slučaju komplikacija 5 minuta previše. Ali, nekome je to prihvatljivo. I ja ga podržavam. Meni nije. Podrži i ti da su meni rizici carskog prihvatljivi, jer ja rađam svoje dijete. I shvati da to nema veze sa tobom ni sa nekom 3 osobom. Moj izbor. (govorim teoretski Fidji, samo da znas).koryanshea prvotno napisa
meni je to zao, jer nitko ne dovodi u pitanje carski s indikacijom.Anci prvotno napisa
isprika prihvacena, gorcina ostaje... bila je bolja u onom prvom obilku, jucer je bila drugacija, danas je dobila i nastavak... :/ dobro je imati edit, zar ne...Fidji prvotno napisa
Inace, da li i dalje smatras da se oko izbora nacina poroda smiju ocitovati i raspravljati samo trenutne trudnice ili je rasprava otvorena svima?
A o hipotetskom izboru carkog reza u drugoj trudnoći pričaj kad budeš trudna, onda ćeš zaista moći realno razmisliti što je ponovno najbolje za tvoje dijete.
deaedi, čemu uopće ova rasprava onda? ako nije poanta da itko ikoga shvati, što je onda poanta? :?Deaedi prvotno napisa
i ja ne mislim da su svi mogući argumenti izlistani na nekoj listi i da onda samo stavljaš kvačice na one koji vrijede pa dobiješ izračun sigurnosti. ali vrtoglavi rast broja poroda carskim rezom donosi i neke loše statistike i ja još nisam vidjela NI JEDNU studiju koja tome kontrira (a vidila sam ih n koje to zaključuju) i nemoš mi samo argumente prirodnjakuša izvrnit na svoju stranu bez ikakvog potkrijepljenja i reć da su to sad tvoji argumenti. opet šlepanje.
Gle, opet ne kužiš poantu: argumenti su individualni i stvar su tumačenja. Zato sam tako i pisala, da to shvatiš. Ne da mi se ponovno, pročitaj moj post i šta sam pisala gore.koryanshea prvotno napisa
izmišljene rečenice nisu argumenti, ma koliko individualni bili.Deaedi prvotno napisa
Sad kad čitam sve ovo ponovno vidim da se nigdje nismo osvrnuli na to koje su posljedice carskog reza za mamu i bebu.
Pa evo mog slučaja:
- alergija i astma kod prvog djeteta
- astma kod drugog djeteta
- treće dijete rođeno je s mekonijskim sindromom i još vuče posljedice
- meni izvađena štitnjača
- visok tlak
- u posljednje vrijeme problemi i sa srcem
- rupa s unutarnje strane maternice
- oštećeni trbušni mišići
A ima još puno mogućih posljedica koja ja na sreću nisam iskusila.
I to su ti, dokazano, posljedice CR?Poslid prvotno napisa
potencijalne posljedice, odnosno situacije koje se statisticki cesce dogadjaju nakon carskog reza nego vaginalnog porodjaja.
Ja nemam bas nikakve posljedice od CR.
Sad bih vas zamolila da me ne pocnete uvjeravati da cu sigurno vec imati, te da ce mi dijete sigurno biti bolesno itd. Jer svojih dijagnoza imam vise nego dovoljnojos otprije CR, a djecu ne bih uvlacila u ovo, ako moze
![]()