Stranica 5 od 21 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pa neznam baš dal su astma, alergije, problemi sa srcem povezani sa cr?! :?
    ja ne zagovaram cr, naprotiv
    al ovo još nikad nisam čula,
    pa moje dijete je isto alergično pa je rođeno najprirodnije moguće, u bolnici naravno....

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dogovoreno Danka

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    pa neznam baš dal su astma, alergije, problemi sa srcem povezani sa cr?! :?
    ja ne zagovaram cr, naprotiv
    al ovo još nikad nisam čula,
    pa moje dijete je isto alergično pa je rođeno najprirodnije moguće, u bolnici naravno....
    u pitanju je statistika tj. to se češće javlja kod djece rođene carskim rezom.
    problemi s dišnim putevima se mogu javiti ako se carski radi "na hladno" ili prije termina, jer 1. možda nisu dovoljno razvijeni 2. trudovi i izgon su važni za pripremanje djeteta na disanje "vani" jer istiskuju plodnu vodu iz dišnih puteva.

za štitnjaču, tlak i srce ne znam kako to ide... može li neko objašnjenje?

maternica i trbušni mišići - to je logično...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Astma i alergije se povezuju sa carskim rezom.

Pošto iz djetetovih pluća ne dolazi do potpunog istiskivanja plodne vode, kao što se to spontano događa prilikom vaginalnog poroda, mnoga djeca rođena carskim rezom imaju poremećaje rada dišnog sustava što je veliki «ubojica» novorođenčadi.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=135&Show=779

problemi sa srcem su posljedica problema sa štitanjčom, a problem sa štitnjačom je problem stresa i operacija.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Sad bih vas zamolila da me ne pocnete uvjeravati da cu sigurno vec imati, te da ce mi dijete sigurno biti bolesno itd. Jer svojih dijagnoza imam vise nego dovoljno jos otprije CR, a djecu ne bih uvlacila u ovo, ako moze
    sasvim sigurno te necemo u to uvjeravati.

kao sto ne bi uvjeravale majku koja nije dojila da ce joj dijete sigurno dobiti neku bolest, ili kao sto ne bi uvjeravale majku koja je dojila da joj dijete sigurno nece dobiti neku bolest.

statistika je statistika, pokazuje vjerojatnosti i sanse, i to je to. u svakom slucaju drago mi je da ti je dijete zdravo i nadam se da ce i dalje biti

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

svatko se priklanja onim rezultatima statistike koji mu trenutno odgovaraju....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma isprika, nisam zeljela imputirati kako je ispalo. Uostalom, imam maternicu s oziljkom i to je tako...

Teorija o stresu zbog operacije koji je uzrok problema sa stitnjacom ipak mi je malo nategnuta, u svakom slucaju je tesko dokaziva. Mislim, svaka operacija otvorenog abdomena je takodjer stres, ali nije bas da ljudi nakon toga masovno obolijevaju od bolesti stitnjace koje zavrsavaju totalnim odstranjivanjem tog organa.

Sto se tice rizika za zdravlje bebe, on jasno postoji, ne zelim da ispadne da sam sad zabranila spominjanje toga. Ovo sto je Poslid citirala vezano za istiskivanje vode iz pluca prolaskom kroz kanal pri vaginalnom porodu ne dogodi se pri CR, i to je uzrok nekih problema. Vezano za to, prosle godine na vijestima sam cula o novom zahvatu pri CR gdje se to navodno ipak izvede tako da se ta manjkavost CR izbjegne. Ali opet nedostaje kontakt bebe s majcinim domacim bakterijama pri prolasku kroz kanal, umjesto kojega se dogodi kontakt s tzv. stranim mikroorganizmima, sto je takodjer faktor rizika.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    svatko se priklanja onim rezultatima statistike koji mu trenutno odgovaraju....
    ne postoji statistika koja bi pokazala da je vaginalni porod, pa makar bio i medikalizirani aktivno vođeni vaginalni porod, davao lošije statističke šanse vezane za zdravlje i život majke i djeteta. npr. smrtnost majke nakon carskog reza je cca 6 puta veća nego nakon vag. poroda, i možemo se priklanjati čemu god želimo, ali ta činjenica ostaje.

kad proučavamo statistiku, važno je uzeti sve faktore u obzir. način poroda neminovno utječe na zdravlje, ali utječu i socijalna situacija, dob i zdravlje majke, pušenje, dojenje, kvaliteta prehrane, itd itd.

i ponovno kažem, to što djeca rođena carskim rezom statistički imaju veće šanse za astmu, ne znači da će ju neminovno dobiti, kao ni da ju djeca rođena vaginalno sigurno neće dobiti. ali razlika u vjerojatnosti postoji.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    statistika je statistika, pokazuje vjerojatnosti i sanse, i to je to.
    Naravno. Dakle kod Poslid je vjerojatnost veća, ali dokazano nije.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danka, ja sam imala TRI CR.

A stres je bio izražen radi bolesti djece. Doktorica mi je sama napomenula to kao kombinaciju koja je sigurno pogodovala razvoju bolesti.

Dakle, ja bih možda obolila svakako, ali ne sa 30 godina.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

princess puffy, napisi koliki je morbiditet kod CR, postoje li razlike u morbiditetu kod planiranih i kod hitnih sekcija, kao i u ovisnosti o nacinu anestezije. Mislim da bi mozda bilo bolje da napises svojim rijecima sto znas o tome, nego da linkas sazetke clanaka (stavi reference).
    ostala sam ti dužna članke u onoj priči o mlijeku za analizu,pa sad ne bih htjela ponoviti grijeh.

ipak ću ti staviti članak zato što je u biti u svakoj bolnici drugačije,a nažalost nisam našla podatke za naše bolnice (očekivano),ali vjerojatno si i očekivala slijedeće:

1: Acta Obstet Gynecol Scand. 2008;87(6):662-8.Click here to read Links
    Severe maternal morbidity and the mode of delivery.
    Pallasmaa N, Ekblad U, Gissler M.

Department of Obstetrics and Gynecology, Turku University Central Hospital, Turku, Finland. nanneli.pallasmaa@tyks.fi

OBJECTIVE: To define the rate of severe maternal morbidity in different modes of delivery and to find out if the rate of severe morbidity has changed over a 5-year time span. DESIGN: Retrospective register-based study. SETTING: Finnish Medical Birth Registry and Hospital Discharge Registry. POPULATION: All singleton deliveries in Finland in 1997 and 2002 (n=110,717). METHODS: Diagnoses and operative interventions recorded in the Hospital Discharge Registry indicating a severe maternal complication were linked with Birth Register data and compared by mode of delivery: spontaneous vaginal delivery (VD), instrumental VD, elective cesarean section and non-elective cesarean section. Main outcome measures were severe maternal morbidity: deep venous thromboembolism and amniotic fluid embolism, major puerperal infection, severe hemorrhage, events requiring operative intervention after delivery, uterine rupture and inversion, and intestinal obstruction. RESULTS: Severe maternal morbidity was more frequent in cesarean than vaginal deliveries (p<0.001), and more frequent in non-elective than in elective operations (p<0.001). The rate of severe maternal morbidity increased considerably from 1997 to 2002; from 5.9 to 7.6 per 1,000 in all deliveries (p<0.001), from 4.0 per 1,000 to 5.2 per 1,000 in spontaneous vaginal deliveries (p=0.005), from 9.9 per 1,000 to 12.1 per 1,000 in elective cesarean sections (CSs) (p=0.164), and from 19.6 per 1,000 to 27.2 per 1,000 in non-elective CSs (p=0.090), respectively. CONCLUSIONS: Severe maternal morbidity has increased both in cesarean and vaginal deliveries from 1997 to 2002. Cesarean delivery, even an elective one, carries a significantly higher risk of life-threatening maternal complications than VD.

PMID: 18568466 [PubMed - indexed for MEDLINE]

¸

Što se anestezije tiče,mislim da je anesteziološki uzrok na visokom trećem mjestu i to kod hitnih sekcija gdje se nema vremena za spinalni blok nego se radi opća anestezija.Budući da kod trudnica,zbog debljine i edema, nerijetko se nađu promijenjeni anatomski odnosi i posljedično nemogućnost intubacije tj.ventilacije koja dovodi do neopisivog horora...(za vrijeme svake operacije bolesniku se stavlja jedna cijev u dušnik tj.intubira se i on sam ne diše za vrijeme operacije nego to čini respirator tj.anesteziološki aparat)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisam mogla odoljeti i ovome

Gynaecologia et Perinatologia, Vol.14 No.3 Rujan 2005.
    Pregledni rad

CARSKI REZ U SVIJETU I HRVATSKOJ II. Porod zatkom, Višeplodna trudnoća, Posljedice na urogenitalni i analni sustav, Carski rez na zahtjev

Ante Dražančić

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
    U današnjoj visokoj učestalosti carskoga reza u razvijenim zemljama među indikacijama podjednaka je zastupljenost funkcionalne distocije, stanja nakon ranijega carskog reza, stava zatkom i fetalne patnje. Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom. U radu su za stav zatkom i za višeplodne trudnoće prikazani podatci o učestalosti carskoga reza te data usporedba rizika carskog reza i vaginalnog rađanja. Prikazana su novija istraživanja o oštećenjima dna zdjelice pri vaginalnom rađanju s mogućnošću razvoja trajne analne inkontinencije. Raspravljeno je pravo rodilje na »carski rez na zahtjev« u kontekstu prava pacijenta i autonomije liječnika. Zaključak. Vaginalni porod donošena djeteta u stavu zatkom, uz isključenje popratnih rizičnih čimbenika, zanemarivo je povišena rizika za dijete. Za nedonošeno dijete je veća dobrobit rađanja carskim rezom, važna je osposobljenost neonatološke djelatnosti. Nema dovoljnih dokaza o trajnom oštećenju analnog sfinkterskog mehanizma kod vaginalnoga poroda. ’Carski rez na zahtjev’ nema uporišta u našem zakonodavstvu i suprotan je autonomnosti i etici liječničke prakse.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo jednog filmica na ovu temu
    Prevent Cesarean Surgery

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Citiraj iirraarraa prvotno napisa
    trudna si , u42-om tjednu dođeš u bolnicu ujutro sa trudovima, kreneš u sobu za rađanje, prikopčaju te na ctg i vele ti:žao mi je ali djetetovih otkucaja srca nema, voze ta na uzv i kažu:"dijete vam je umrlo..nema drugog načina nego ga roditi......PRIRODNO.......pet sati prolazi kalvarije poroda, na dripu, rađaj prirodno svoje mrtvo dijete.......
    Eh, kod poroda mrtvog djeteta postoje sasvim drugi razlozi zašto je porod vaginalni.
    Nije to zbog toga što osoblje želi dodatno mučiti ženu, već je carski rez u tom slučaju punooooooo rizičniji. Nisam sigurna, ali mislim da se javlja problem sa zgrušavanjem krvi i/ili mogućom sepsom zbog ulaska plodne vode u krvotok žene.
    Pročitala sam neke od priča mama koje su prošle tu tugu i žalost i nikada mi nije bilo jasno iz kojeg razloga se mora prolaziti i ta agonija da se te patnje razvuku i na nekoliko dana, ne mogu to razumjeti...uvijek mi se u glavi postavljalo pitanje jel to ne može drugačije ( osim ako žena tako hoće )...jel ne može carski pa da nema još te dodatne patnje, ali nikada nisam htjela to pitati, a sad vidim da se tu piše pa sam se ohrabrila.
    Pa ako netko zna razlog konkretan zašto to mora biti inducirani porod i nema drugog rješenja?

Sve mame koje su to prošle oprostite ako sam uzburkala osjećaje, stvarno mi nije namjera ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kavin evo dijela odgovora
    [EMAIL PROTECTED] wrote:
    Here is a question on my Child Psychology list serve from a student.
    Does anyone know why they wouldn't use a general anesthetic to make
    the ordeal less painful (psychologically as well as physically)?
    Thanks for any information anyone can provide!
    Kathleen Kleissler

On anesthesia, there is a trade-off between the pain reduction, and the lessened awareness of contractions. You do not want all cessation of pain because then labor will not work. Mom has to time the pushing with the contractions. It is unlikely Mom will be denied all pain relief, however. There are a variety of relatively new methods that lessen the pain, but take the edge off the contractions.

My friend's sister-in-law was due to have her baby this time next week,
    but yesterday she went for a checkup and found that the baby had no heart beat and that the baby was dead. She was told that she still had to go through with the whole labor process even know thhe baby was dead. Why didn't she just have a c-section that same day? Today she gave birth to the baby and they had to have a funeral and all for her. I thought that it seemed alittle weird for her to stil got through with all that. It was bad enogh already that she found out that the baby had died a week before she was going to be born.

C-sections are major surgery for the Mom. If the fetus is less than full
    term, a vaginal delivery will be easier. A C-section increases the chances of another in the future (though this is not as true now, as it used to be). On the funeral, this is a personal matter. Some parents put alot into the
    upcoming birth, and it is sometimes good to have a ceremony with friends, family or church to help them past the crisis. Some parents will already have the nursery all fixed up, clothes bought, gifts purchased, names picked out, etcetera. The loss of the infant will coincide with physical changes Mom is going through, making the idea of a funeral or some other form of social support a good idea. There are technical medical references for some of these questions, but I suspect this student isn't quite up to that level yet. Alot of this stuff gets covered in introductory child birth classes, or infant loss support groups.

--
    * John W. Kulig, Department of Psychology ************************
    * Plymouth State College Plymouth NH 03264 *
    * [EMAIL PROTECTED] http://oz.plymouth.edu/~kulig *
    * "Eat bread and salt and speak the truth" Russian proverb *

* delivery of dead baby kleissler
    o Re: delivery of dead baby John W. Kulig

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Princess puffy, izuzetno mi je drago da si se javila na ovu temu I moram priznati da su ove info sto si stavila zaista fascinantne. Ovo intubiranje.. brrrr.. ocigledno mi je bolje sto znam ovoliko koliko znam

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, kad je opća anestezija, rodilja se intubira.
    Nakon carskog reza stavlja se na trbuh vreća pijeska ili nečeg drugog što teži oko 5 kg - kao kompresija. (U nekim rodilištima rade ručnu kompresiju :shock: )
    Kad se probudiš, osjećaš užasnu bol, ne znaš gdje si, a grlo te peče i tjera na kašalj. A kad kašlješ, rana te još više boli.
    Pa te nakon 24 sata dignu iz kreveta a ti misliš da će ti se crijeva prosuti po podu.
    Iritacija ne kašalj se javlja još 2-3 dana. Vrlo se teško okrenuti s jednog boka na drugi i nemoguće je iz ležećeg položaja uzeti bebu k sebi na krevet. Doduše, možeš normalno sjediti
    Kroz 3 dana dobivaš injekcije protiv bolova u guzicu i ne znaš dal te više boli naprijed ili otraga.
    Ako nema nikakvih komlikacija s ranom, negdje peti dan postaje sve manje bolno i onda je svaki dan sve bolje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Nakon carskog reza stavlja se na trbuh vreća pijeska ili nečeg drugog što teži oko 5 kg - kao kompresija. (U nekim rodilištima rade ručnu kompresiju :shock: )
    Kad se probudiš, osjećaš užasnu bol, ne znaš gdje si, a grlo te peče i tjera na kašalj. A kad kašlješ, rana te još više boli.
    Pa te nakon 24 sata dignu iz kreveta a ti misliš da će ti se crijeva prosuti po podu.
    Iritacija ne kašalj se javlja još 2-3 dana. Vrlo se teško okrenuti s jednog boka na drugi i nemoguće je iz ležećeg položaja uzeti bebu k sebi na krevet. Doduše, možeš normalno sjediti
    Kroz 3 dana dobivaš injekcije protiv bolova u guzicu i ne znaš dal te više boli naprijed ili otraga.
    Ako nema nikakvih komlikacija s ranom, negdje peti dan postaje sve manje bolno i onda je svaki dan sve bolje.
    :shock: Ajme, moj carski nije bio ni priblizno ovakav, ovo sto ti opisujes je stvarno strasno.

Mene nije nista previse boljelo, nikakvu kompresiju na trbuh nisam dobila, injekcija se ni ne sjecam, pa valjda onda nisu bile posebno bolne.

Pretpostavljam da ima razlicitih iskustava, kao i za svaki nacin poroda: i ovdje na forumu ima groznih prica o vaginalnom porodu, ali i onih stvarno idilicnih.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

nikakvu kompresiju na trbuh nisam dobila, injekcija se ni ne sjecam, pa valjda onda nisu bile posebno bolne.
    .
    dobila si i ti kompresiju na trbuh;kada otvore maternicu da bi operater mogao što prije izvući dijete,njegov asistent ,nalegne na trbuh da s vanjske strane pogura dijete!to je kompresija koja se kod vaginalnog poroda nikada ne odvija tolikom silinom.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme... da zene vise znaju ovih "insajderskih" info, definitivno bi prestale carski percipirati kao nesto jednostavnije :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa

nikakvu kompresiju na trbuh nisam dobila, injekcija se ni ne sjecam, pa valjda onda nisu bile posebno bolne.
    .
    dobila si i ti kompresiju na trbuh;kada otvore maternicu da bi operater mogao što prije izvući dijete,njegov asistent ,nalegne na trbuh da s vanjske strane pogura dijete!to je kompresija koja se kod vaginalnog poroda nikada ne odvija tolikom silinom.
    Drago mi je da si bolje od mene upućena u tijek mog poroda, svaka čast.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ne govori ona o tvom porodu, nego o tome sto se generalno radi kod CR

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Princess puffy, izuzetno mi je drago da si se javila na ovu temu I moram priznati da su ove info sto si stavila zaista fascinantne. Ovo intubiranje.. brrrr.. ocigledno mi je bolje sto znam ovoliko koliko znam

drago mi je ako bude koristi,ako se barem jednoj mami promjeni mišljenje zbog ove rasprave onda je to konstruktivna rasprava.

nije mi namjera razbacivati se s nikakvim člancima,nego suzbiti epidemiju mladih mama koje doživljavaju carski rez kao privilegiju,a da ih nisam stavila onda bi bilo upita tipa zašto bi mi vjerovali tebi.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

.
    pitaj bilo kojeg ginekologa kako se to radi!
    baš si ti neki slatki lik!¨vječita opozicija!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ne govori ona o tvom porodu, nego o tome sto se generalno radi kod CR
    Pa valjda govori:

.
    Na mene nitko nije nalegao a niti mi stavio kompresiju.

baš si ti neki slatki lik!¨vječita opozicija!
    A cuj, bolje biti u opozicji sa svojim misljenjem, nego samo ici uz dlaku vecine radi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi ti si radjala pod spinalnom? I vidjela si sve sto su ti radili i sve si osjetila?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Deaedi ti si radjala pod spinalnom? I vidjela si sve sto su ti radili i sve si osjetila?
    Da, pod spinalnom. Znam sta su mi radili, jer su mi govorili, a dio sam i vidjela.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa niste se razumjele

Zahvat o kojem govori princess puffy radi se ZA VRIJEME operacije, radi istiskivanja djeteta, ako sam dobro shvatila opis same pp

Ovo sto je opisala Poslid, a Deaedi nije imala, je stavljanje "vrece pijeska" na trbuh NAKON operacije, gdje tako stoji neko vrijeme. To se ne radi svakome.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Na mene nitko nije nalegao a niti mi stavio kompresiju
    Vjerovatno si imala spinalnu anesteziju pa ti je zato to nepojmljivo obzirom da si bila svjesna, ali ta spinalna oduzme tijelo ispod prsa na dolje i ti ne osjetis nista, a kako ispred sebe imas i platno niti ne vidis nista.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Na mene nitko nije nalegao a niti mi stavio kompresiju
    Vjerovatno si imala spinalnu anesteziju pa ti je zato to nepojmljivo obzirom da si bila svjesna, ali ta spinalna oduzme tijelo ispod prsa na dolje i ti ne osjetis nista, a kako ispred sebe imas i platno niti ne vidis nista.
    Vidis sve u lampi na stropu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali s obzirom da svi bolje od mene znaju kako sam ja rodila, sta su mi radili i na koji nacin, slobodno dalje razgovarajte o tijeku mog poroda.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I jos moram spomenuti - eventualna bolnost injekcija cini mi se ipak kao prebanalan argument u ovakvoj raspravi. Nakon 35 tisuca primljenih injekcija u zivotu do sada, imam to pravo reci

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da je ovdje samo stvar interpretacije, vjerovatno se nitko nije bacio na tebe ali je vjerovatno da postoji taj neki hvat kompresije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Deaedi, ne ljuti se, pa istisnuli su ti dijete onako kako se to uobicajeno radi, to uopce nije ni bolno (zbog anestezije) ni dramaticno, ne znam cemu frka.

Ovo sto je Poslid opisala sasvim je nesto drugo.

Nekad mi se cini da se postovi koji nisu flejmanje uopce ne dozivljavaju, kao da ni nisu napisani.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Mislim da je ovdje samo stvar interpretacije, vjerovatno se nitko nije bacio na tebe ali je vjerovatno da postoji taj neki hvat kompresije.
    Vjerojatno si u pravu. Interpretacija je kod izbora poroda vrlo bitna. Cijelo vrijeme govorim da su pojedini plusevi i minusi nekog od nacina poroda samo stvar osobnog tumacenja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cijelo vrijeme govorim da su pojedini plusevi i minusi nekog od nacina poroda samo stvar osobnog tumacenja.
    Naravno da nisu samo stvar osobnog tumacenja. Dokazano je da su neki nacini poroda bolji izbor od drugih. A sad, druga je stvar sto netko osobno misli da je bolje ovako ili onako usprkos dokazanom.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cijelo vrijeme govorim da su pojedini plusevi i minusi nekog od nacina poroda samo stvar osobnog tumacenja.
    Naravno da nisu samo stvar osobnog tumacenja. Dokazano je da su neki nacini poroda bolji izbor od drugih. A sad, druga je stvar sto netko osobno misli da je bolje ovako ili onako usprkos dokazanom.
    Dokazano? Kako?Istrazivanjima, med. studijama? Medicina nije egzaktna znanost. Istrazivanja pokazuju statisticki vece ili manje vjerojatnosti nastupa određenih komplikacija (pojava). Ali sigurno nisu dokaz nastupa određene pojave. Netko može na osnovi vjerojatnosti nastupa određene pojave samo odlučiti kakav će i koji rizik preuzeti. A o tome i govorimo: o pravu da se na osnovi dostupnih informacija donese osobna odluka.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ali s obzirom da svi bolje od mene znaju kako sam ja rodila, sta su mi radili i na koji nacin, slobodno dalje razgovarajte o tijeku mog poroda.

eto izgleda da opet trebaju članci!

to je situacija kao da me pitaš kako znam da za bakterijsku upalu grla trebaju antibiotici a ne krema za ruke.
    uostalom za vrijeme operacije ti ne vidiš u lampi,nego u onom malom dijeliću metalnom obruba i iz toga ne možeš vidjeti što ti sve rade.
    a skoro sam i sigurna da te je anesteziolog (ako je bio brižan) upozorio na nalijeganje kao mogući nelagodan osjećaj (ne bol).
    pa šta ti misliš kako bi dijete izašlo van kroz rez na uterusu ako nema sile (i koliki bi ti rez morao biti da dijete samo izađe)?

sada odlazim vani prošeteti dijete jer je predivan dan,pa ti ne mogu članak priuštiti ali dobiti ćeš ga ako te zanima.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dokazano? Kako?Istrazivanjima, med. studijama? Medicina nije egzaktna znanost. Istrazivanja pokazuju statisticki vece ili manje vjerojatnosti nastupa određenih komplikacija (pojava). Ali sigurno nisu dokaz nastupa određene pojave. Netko može na osnovi vjerojatnosti nastupa određene pojave samo odlučiti kakav će i koji rizik preuzeti. A o tome i govorimo: o pravu da se na osnovi dostupnih informacija donese osobna odluka.
    Sve dostupne informacije danas govore da je CR na zahtjev izuzetno losa opcija (zbog rizika koje nosi) i zato to i nije ni legalno ni eticki doktorima raditi bez indikacija, a kamoli da trudnica sama donese osobnu odluku i zatrazi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

----

sada odlazim vani prošeteti dijete jer je predivan dan,pa ti ne mogu članak priuštiti ali dobiti ćeš ga ako te zanima.
    Ne treba, hvala, i ja znam koristiti Google

I ono što me zanima čitam u cjelosti, a ne besplatne internetske sažetke.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

princess puffy, ne moras pejstati sazetak, samo prepricaj... pokusala sam to vec reci. Jer ljudi dodju do dijela gdje se spominje cross-sectional study i odustanu
    Ako objasnjavas laicima, koristi njihov rjecnik.

A kao pokrice spomeni referencu (casopis, godinu, volumen i stranicu). I/ili posalji na PP ako te netko eksplicitno zamoli.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam pisala postupak kod opće anestezije.
    Sigurno je kod spinalne drugačije.
    Čula sam žene da govore da su osjećale kako ih "navlače" i "drmaju"
    Vjerujem da, u svakom sučaju, nije to neki nježni postupak.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

princess puffy, ne moras pejstati sazetak, samo prepricaj... pokusala sam to vec reci. Jer ljudi dodju do dijela gdje se spominje cross-sectional study i odustanu
    Ako objasnjavas laicima, koristi njihov rjecnik.

A kao pokrice spomeni referencu (casopis, godinu, volumen i stranicu). I/ili posalji na PP ako te netko eksplicitno zamoli.
    Potpis.

A većina ih i preskače citate na engleskom.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

----

Ne treba, hvala, i ja znam koristiti Google

I ono što me zanima čitam u cjelosti, a ne besplatne internetske sažetke.

pa daj ga koristi onda,nemoj davati dezinformacije.

i stavi nam jedan konstruktivan besplatni internetski članak da i ja nešto naučim od tebe.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nisam mogla odoljeti i ovome

Gynaecologia et Perinatologia, Vol.14 No.3 Rujan 2005.
    Pregledni rad

CARSKI REZ U SVIJETU I HRVATSKOJ II. Porod zatkom, Višeplodna trudnoća, Posljedice na urogenitalni i analni sustav, Carski rez na zahtjev

Ante Dražančić

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
    U današnjoj visokoj učestalosti carskoga reza u razvijenim zemljama među indikacijama podjednaka je zastupljenost funkcionalne distocije, stanja nakon ranijega carskog reza, stava zatkom i fetalne patnje. Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom. U radu su za stav zatkom i za višeplodne trudnoće prikazani podatci o učestalosti carskoga reza te data usporedba rizika carskog reza i vaginalnog rađanja. Prikazana su novija istraživanja o oštećenjima dna zdjelice pri vaginalnom rađanju s mogućnošću razvoja trajne analne inkontinencije. Raspravljeno je pravo rodilje na »carski rez na zahtjev« u kontekstu prava pacijenta i autonomije liječnika. Zaključak. Vaginalni porod donošena djeteta u stavu zatkom, uz isključenje popratnih rizičnih čimbenika, zanemarivo je povišena rizika za dijete. Za nedonošeno dijete je veća dobrobit rađanja carskim rezom, važna je osposobljenost neonatološke djelatnosti. Nema dovoljnih dokaza o trajnom oštećenju analnog sfinkterskog mehanizma kod vaginalnoga poroda. ’Carski rez na zahtjev’ nema uporišta u našem zakonodavstvu i suprotan je autonomnosti i etici liječničke prakse.

Da, dr. Dražančić je vrlo stručna osoba. Ako ga već slušamo po pitanju carskog reza, onda ga treba poslušati i u drugim stvarima:

Takav prirodni porod («l'accouchement naturel» ili «natural birth») isključivo se provodio u našoj zemlji i u Europi do 30-ih godina prošloga XX stoljeća, a više-manje nastavio sve do 50-ih godina. To je bio porod u kući, uz nazočnost primalje te liječnika na poziv kad porod zapne, uz nazočnost ukućana, bez brijanja međice (klizma je ipak bila armamentarium primalja). Porodi su bili dugotrajni, bolni, zatvarani su prozori stana da se vika rodilje ne čuje, bili su dugotrajni. Takv se porod odvija i danas u zemljama u razvoju.

Tada u suvremenoj medicini započinje dirigirani porod (inicijatori su bili francuski opstretičari, oni su dali naziv «l'accouchement dirige»), koji se razvija tijekom 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. Uvodi se epiziotomija. Zašto? Brojnim je istraživanjima potvrđeno da se tijekom poroda oštećuje suspenzioni i sustenzioni aparat uterusa u maloj zdjelici, a posljedica je kasnija inkontinencija mokraće i/ili descensus i prolaps maternice; epiziotomijom se u većem broju poroda ta oštećenja mogu spriječiti ili barem smanjiti.

Brijanje međice je prevencija infekcije. Svaki kirurg zna da se vlasište ne može učiniti potpuno sterilnim. Ima li kirurga koji će učiniti laparotomiju kroz neobrijan trbuh ili plastičnu operaciju neobrijana lica? Klistirom se isprazni završno debelo crijevo od fekalija. Protivnici klistira bi trebali rađati dijete u žene s punim rektumom, pa bi vidjeli kako to izgleda. Nije pitanje samo estetike, već i zagađenja okoline.

Netočno je da se rodilju prisiljava ležati na leđima, štoviše, rodilju se potiče ležati na boku, na onome gdje su leđa i zatiljak čeda u maternici, s povremenim mijenjanjem položaja. Elektronički nadzor čeda u porodu (kardiotokografija) omogućuje rano otkrivanje fetalne hipoksije i pravodobno rađanje djeteta, čime se smanjuje ne samo mortalitet djece sub partu već preveniraju i kasnije posljedice u razvoju djeteta. Otkriće i klinička uporaba oksitocina, u obliku trajne infuzije kap po kap («drip»), jedno je od najvećih otkrića u perinatologiji. Njegova primjena omogućuje pojačati slabe trudove, uspostaviti oslabljene i regulirati nepravilne trudove. Amniotomija odnosno prokidanje (ne «bušenje») vodenjaka služi istoj svrsi. Spasmoanalgezija u porodu omogućuje smanjenje porodne boli i zajedno s amniotomijom i oksitocinskom infuzijom – ubrzava porod.
    Unazad 20 godina u porodništvo su uvedeni i preparati prostaglandina. Za amniotomiju, uporabu oksitocinske infuzije i prostaglandinskih preparata te davanje spasmoanalgetika postoje jasno određene indikacije, kojima se izbjegavaju ev. štetni nuzučinci. Danas porod u prvorotkinje traje i manje od 6 sati, a nekoć je vrijedilo pravilo da rodilja ne smije dočekati dva izlaza ili dva zalaza sunca! Jelo tijekom poroda se u suvremenom porodništvu ograničava iz objektivnih razloga. Želučana i crijevna peristaltika su u porodu (i u trudnoći) usporeni.

Tijekom rađanja i u trećoj porodnoj dobi ne rijetko je potrebna opća anestezija (carski rez, ljuštenje posteljice, eksploracija materišta, itd.) pa anestezija pacijentice s punim želucem predstavlja ne mali rizik. Uostalom, trajanje poroda je danas skraćeno; u prvorotkinja na 6 (+-) i u višerotkinja na 4+-2 sata, pa neuzimanje jela nije neka smetnja, ali se preporučuje piti zaslađeni čaj, uzimanje čokolade i sl; ako se porod produlji, rodilji se aplicira trajna infuzija 5%tne glukoze.

Zahvaljujući napretku perinatalne zaštite, u koju spada umjesto «prirodnog poroda» dirigirani porod, maternalni mortalitet je u hrvatskoj smanjen od oko 500/100000 u 1915-1917 godinama na manje od 10/100000 posljednjih deset godina, a perinatalni mortalitet djece od oko 90% na samo 7,3% u 2001. godini.
    Izvor: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=238

Dakle, treba li ga slušati i : brijati, klistirati, davati drip, zabranjivati jelo...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj skretati s teme, nego nadji clanak koji podupire tvoje razmisljanje. Samo to

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dr. Dražančić kao i svi naši ginekolozi zaista su stručne osobe za današnji medikalizirani porod i trudnoću. Dapače, mislim da su izvrsni kad je u pitanju patologja trudnoće i porođaja.

Za prirodni porod ne mogu biti stručni jer ga ne uče, ne provode i jednostavno ih ne zanima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nemoj skretati s teme, nego nadji clanak koji podupire tvoje razmisljanje. Samo to
    Moje razmišljanje je vrlo jednostavno: pravo na izbor načina poroda. Ništa više. Nemam drugo razmišljanje. Vrlo kratko i jednostavno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Dr. Dražančić kao i svi naši ginekolozi zaista su stručne osobe za današnji medikalizirani porod i trudnoću. Dapače, mislim da su izvrsni kad je u pitanju patologja trudnoće i porođaja.

Za prirodni porod ne mogu biti stručni jer ga ne uče, ne provode i jednostavno ih ne zanima.
    Iz ovog njegovog članka to ne proizlazi. Dapače, ne da ga ne zanima, nego očito smatra da nije najbolji izbor. Zašto treba zanemariti taj njihov stav, a onaj protiv carskog uvažiti?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato sto o jednom uce jako puno a o drugom ne uce skoro pa nista.

Stranica 5 od 21 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •