Page 6 of 21 FirstFirst ... 4567816 ... LastLast
Results 251 to 300 of 1039

Thread: Carski rez kao izbor?

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by Deaedi
    Quote Originally Posted by anchie76
    Nemoj skretati s teme, nego nadji clanak koji podupire tvoje razmisljanje. Samo to
    Moje razmišljanje je vrlo jednostavno: pravo na izbor načina poroda. Ništa više. Nemam drugo razmišljanje. Vrlo kratko i jednostavno.
    Ok, ti zelis da zena sama moze doci kod doktora i traziti CR. To je ok sto ti to zelis. No cinjenica je da to nikako nije najbolja opcija za zenu i dijete i da nema osnova po kojoj bi to postalo opcija (i u buducnosti).

Najlakse je u stvari ovo tvoje - ti imas takvo misljenje jer ga imas, i ne moras nikakve clanke stavljati ovdje da bi ga potvrdila. To je tvoje osobno misljenje. Ok. To ti nitko ne moze uzeti. No isto tako, nitko nama ne moze uzeti da govorimo o tome kao o losoj opciji ukoliko ne postoje idikacije za CR (a to je cak i znanost dokazala, znaci nije nase osobno misljenje)

Cubana's Avatar

Da, dr. Dražančić je vrlo stručna osoba. Ako ga već slušamo po pitanju carskog reza, onda ga treba poslušati i u drugim stvarima:
    Iako si ovo zgodno podcrtala, mislim da je stvar u jednome, pacijent ili rodilja ima pravo odbiti bilo koju intervenciju ako time ne ugrožava svoj ili djetetov život, ali po zakonu, nema pravo tražiti intervenciuj jer se podrazumijeva da nije dovoljno stručna da bi ocijenila potrebu za istom.
    Odbiti možeš uvijek, to je tvoje pravo, ali tražiti... osim ako nisi sposoban sam ju napraviti, nemaš pravo.
    Jer odluku o potrebi bilo koje intervencije donosi struka.
    Npr, odbiti drip možeš, ali ne možeš ga tražiti ako se procijeni da ti ne treba (što je vrlo rijetko doduše )

anchie76's Avatar

Vrlo dobro sazeto Cubana

ovoga nadlijeganja i injekcija znam da nije bilo kod mene...bila je jedna infuzija i ruci, i cim pocnes jesti mozes odbiti vise infuziju, tj.sedative protyiv bolova koji idu preko infuzije a ne u straznjicu

a ja jako dobro znam kako je isao carski kod mene, radilo se o spinalnoj anesteziji i imala sma metal na reflektorima, i masku(naocale) od doktora na kojima se je sve sjajno vidjelo sta rade....i uopce nema kompresa )))

a dublje u to necu ulaziti......a mislim da bi rode trebale biti bas najprve da se izbore za sve porode da se ima pravo izbora, a ne samo za prirodne......znaci za prirodne porode kod kuce zelite pravo izbora, a za carski ne.....eh toliko o demokraciji....kad se vec ne zelite boriti demokratski za izbore svih poroda barem ne nabijajte griznju savjesti nekim forumasicama na forumu koje su RODILE carskim rezom

Deaedi's Avatar

Ok, ti zelis da zena sama moze doci kod doktora i traziti CR. To je ok sto ti to zelis. No cinjenica je da to nikako nije najbolja opcija za zenu i dijete i da nema osnova po kojoj bi to postalo opcija (i u buducnosti).:
    Nije cinjenica. Vec sam ti gore rekla da to nije cinjenica, nije dokazano, istrazivanja pokazuju vecu ili manju vjerojatnost necega.
    Zanimljivo: otkuda znas sta ce biti u buducnosti?

No isto tako, nitko nama ne moze uzeti da govorimo o tome kao o losoj opciji ukoliko ne postoje idikacije za CR (a to je cak i znanost dokazala, znaci nije nase osobno misljenje)
    Gle, znanost to nije dokazala, opet ponavljam. Ti si interpretirala neke informacije na jedan nacin, ja na drugi. I to je samo tvoje misljenje, imas na njega pravo, ali nije ni manje ni vise vrijednije od mojeg, samo je drugacije. I bas zato ja trebam birati za sebe, a ti biraj za sebe. Nemoj ti birati za mene, ne treba mi to. Znas sto hocu, koje su posljedice ( i pozitivne i negativne) tog (Fidji, samo za tebe pojasnjavam: hipotetskog izbora) izbora i spremna sam ih prihvatiti.

Deaedi's Avatar

Edit (ja ga nazalost nemam)

...Znam sto hocu...

Fidji's Avatar

Vratimo se na temu, članak dr. Dražančića nije njegovo mišljenje nego stav većine naših ginekologa. I jedan i drugi naravno.
    Možemo se do besvjesti šamarati člancima, situacija je vrlo slična i u svijetu.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by single
    znaci za prirodne porode kod kuce zelite pravo izbora, a za carski ne.....eh toliko o demokraciji....kad se vec ne zelite boriti demokratski za izbore svih poroda barem ne nabijajte griznju savjesti nekim forumasicama na forumu koje su RODILE carskim rezom
    Mi se borimo za najbolji moguci porod za majku i za dijete, to smo odlucili davnih dana, kao sto smo odlucili da cemo neke druge stvari raditi a neke druge necemo.

A sto se nabijanja griznje savjesti tice, ja nemam problem s tim da su zene carskim rezom rodile, a vjerujem ni druge cure na ovoj temi. Tako da nema potrebe da nepotrebno skrecemo i zachatavamo dobru i konstruktivnu raspravu.

Natrag na temu molim, svi drugi postovi ce se micati. A vi slobodno otvorite drugu temu.

Osoblje foruma srecica's Avatar

kad se vec ne zelite boriti demokratski za izbore svih poroda barem ne nabijajte griznju savjesti nekim forumasicama na forumu koje su RODILE carskim rezom
    Zasto se to sto se ne podrzava elektivni carski rez odmah objasnjava kao nabijanje griznje savjesti? I to nabijanje griznje savjesti zenama koje nisu bile na elektivnom carskom rezu nego na carskom rezu uzrokovanom indikacijama.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by Fidji
    Vratimo se na temu, članak dr. Dražančića nije njegovo mišljenje nego stav većine naših ginekologa. I jedan i drugi naravno.
    Fidji me preduhitrila konstruktivnim postom.

Istina

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by srecica
    kad se vec ne zelite boriti demokratski za izbore svih poroda barem ne nabijajte griznju savjesti nekim forumasicama na forumu koje su RODILE carskim rezom
    Zasto se to sto se ne podrzava elektivni carski rez odmah objasnjava kao nabijanje griznje savjesti? I to nabijanje griznje savjesti zenama koje nisu bile na elektivnom carskom rezu nego na carskom rezu uzrokovanom indikacijama.
    Khm, khm.. vjerujem da si ovo pisala prije nego si vidjela moj post.

NATRAG na temu 8)

Fidji's Avatar

Za one koje zanima povijest, a i budućnost carskog reza preporučam knjigu M. Odenta "The Caesarean".

M. Odent je inače po struci kirurg koji je prije nego se posvetio prirodnom porodu sam izvodio carske rezove, pa u knjizi opisuje i svoja iskustva.

anchie76's Avatar

Naravno da ne mogu znati.. Mogu se samo nadati da ce biti i kao na mnogim drugim stvarima do sada. Da smo mislili da smo pametniji od Boga/prirode/neceg trece, pa se vremenom pokazalo da je IPAK najbolje ono sto je Bog/priroda zamislila.

anchie76's Avatar

Naravno da ne mogu znati.. Mogu se samo nadati da ce biti i kao na mnogim drugim stvarima do sada. Da smo mislili da smo pametniji od Boga/prirode/neceg trece, pa se vremenom pokazalo da je IPAK najbolje ono sto je Bog/priroda zamislila.
    Da se razumijemo, ne zelim da tema sad ode u off topic s kojekakvim primjerima na kojima se vidi da su ljudi/medicina poboljsali kvalitetu naseg zivota. Naravno.

Ja govorim o situacijama cry-out vs nosenje djeteta, adapt bolje od mm, cr bolji od vaginalnog itd. Neke stvari koje su funkcionirale stoljecima, i onda se mi sjetili promjeniti smjer.

Deaedi's Avatar

Istina
    Evo, samo jedan moj dojam:

Ti me pozivas da nađem clanke. Kada dam jedan clanak koji pobija vjerodostojnost onog prvog clanka, onda Fidji kaze da je besmisleno samarati se clanicima. I ti je pohvalis za konstruktivan post. Evo, moram priznati da mi je stvarno ovoliko

Evo jednog clanka koji se tice nase rasprave
    http://www.odisej.biz/revija/clanak.asp?id=3177
    Carski rez – pogled sa Zapada
    Politika hrvatskog zdravstva neće olakšati svaki i najmanje rizičan porod carskim rezom. On se primijenjuje samo u kritičnim situacijama, iako bolničkim hodnicima kruže priče o 'kupovini' carskog.

Što se krećemo zapadnije po kugli zemaljskoj, to je stav o carskom rezu ležerniji. Ovdašnji stručnjaci će to objasniti jednostavnim razlogom – novcem. Zapad sve naplaćuje, a što se može naplatiti, može se i prodati. Tako je i s carskim rezom.

S obzirom da žene često smatraju da im je porod imao nepotrebne komplikacije jer nisu odmah podvrgnute carskom, odlučili smo prolistati američku stručnu literaturu kako bismo izlaganjem tamošnjih stavova o carskom rezu ponudili objektivniju sliku o prednostima i rizicima tog zahvata.

Naime, Sjedinjene države dopuštaju elektivni carski, odnosno mogućnost njegova izbora. Ipak, postoje brojni 'savjesni' liječnici koji su žestoki protivnici svake operacije koja nije medicinski nužna. Bez obzira na te dvije struje, Amerikanke sve češće idu na carski. U samo dvije godine, od 1999. do 2001., stopa takvih poroda porasla je za 20 posto!
    i ovo
    Naime, žene koje odabiru carski rez zbog nemedicinskih razloga najčešće pretpostavljaju da su rizici za njih i bebu jednaki, ako ne i manji, kao pri vaginalnom porodu. To naprosto nije točno. Žene koje su podvrgnute tom zahvatu znanto su izloženije riziku postoperativne boli, infekcije, ponovne hospitalizacije i poteškoća u narednim trudnoćama. Uostalom, sam oporavak je u prosjeku dulji i teži nakon carskog reza.

A što se tiče mališana, bebe koje su rođene putem carskog reza manje će vjerovatno biti dojene, imat će viši rizik od astme, a ako se rode prije 39. tjedna, imat će i veći rizik od respiratornih problema nego djeca rođena vaginalno.

Usporedimo još neke činjenice na koje su ukazala brojna istraživanja o metodama poroda:

* Žene s carskim rezom u prosjeku će vjerovatnije imati poteškoća s ponovnim začećem od žena koje su rodile vaginalno.
    * Carski rez može utjecati na stvaranje problema u sljedećim trudnoćama, poput placente previee, stanja gdje se posteljica zapetlja blizu cerviksa čime se povećava rizik od krvarenja.
    * Žene koje rađaju vaginalno izloženije su problemu inkontinencije. No, on se znatno smanjuje unutar jedne godine nakon poroda. Osim toga, inkontinencija se javlja prvenstveno zbog intervencija tijekom poroda, poput epiziotomije, a ne zbog samog vaginalnog poroda.
    * Istraživanja su pokazala da u dobi od pedeset godina, nema razlike u problemima s inkontinencijom među ženama koje su rodile vaginalnim putem i onima koje su rodile carskim rezom. Kasnija pojava tog poremećaja povezana je s drugim faktorima, poput povećanja težine i pušenja.

Sve ovo trebalo bi ukazati da je carski rez, iako 'rutinski zahvat', ipak operativni zahvat i odlikuje se svim karakteristikama jednog takvog zahvata. On nije samo neznatni ožiljak na trbuhu, već i ožiljak na jednom važnom unutarnjem organu – maternici. Stoga, ako je planirate ponovno koristiti, a stvari teku kako treba, ne razbijajte glavu s mislima tipa ''Vani je to normalno''. Istina je da se carski može naručiti u nekim visokorazvijenim zemljama, ali osim što je on dobar izvor prihoda bolnicama, nema nekog opravdanog razloga zbog kojeg bi se netko mogao odlučiti na nepotrebni carski rez.
    Naravno svatko iz ovoga moze izvuci svoje zakljucke, ali kad vam negdje pise da je smrtnost veca za 2 do 4 puta kako si to mozes protumaciti sebi u korist?

anchie76's Avatar

Istina
    Evo, samo jedan moj dojam:

Ti me pozivas da nađem clanke. Kada dam jedan clanak koji pobija vjerodostojnost onog prvog clanka, onda Fidji kaze da je besmisleno samarati se clanicima. I ti je pohvalis za konstruktivan post. Evo, moram priznati da mi je stvarno ovoliko
    Oprosti al ti nisi nasla clanak koji PODUPIRE tvoju teoriju, ti si nasla clanak na osnovu kojeg bi POPLJUVALA clanak koji podupire nasu.

Velka razlika

Deaedi's Avatar

anchie, ja nemam teoriju. Ja sam za pravo na izbor načina poroda. A jedno od uporišta mi je u postojanju prava na izbor ab-a. Koji ima daleko veće i strašnije posljedice, a dozvoljen je. I koliko znam, taj izbor Roda podupire. Iz Statuta:

Udruga se osniva radi ostvarivanja sljedećih ciljeva:

zauzimanje za opće dobro i pravo izbora
    Može li mi netko objasniti da li ovo pravo izbora ulazi i pravo na izbor carskog reza kao načina poroda (elektivnog, bez med. indikacija), odnosno šta znači ovo pravo na izbor i koji su izbori podržani?

Ne mogu vjerovati da sam zbog ovog topica krenula u istrazivanje bespuca interneta na temu elektivni carski

Evo jos nesto na hrvatskom
    http://www.oaa-anaes.ac.uk/assets/_m...s_croatian.pdf
    pa pise izmedu ostalog
    Vaš carski rez može biti unaprijed planiran; ovo se zove e l e k t i v n i carski rez. On može biti poželjan ukoliko postoji povećana šansa za razvoj komplikacija tijekom normalnog poroda. Na primjer, može se desiti da je vaša beba u neuobičajenom položaju u kasnoj fazi trudnoće.
    Cak i ovdje elektivni koriste uslijed nekih indikacija, a ne uslijed zeninih zelja.

Jednom kad operacija počne možete osjećati potezanje i pritisak, ali ne biste trebali osjećati bol. Neke žene taj osjećaj opisuju kao “da netko pere u mom želucu”. Anesteziolog će vas tijekom cijele procedure procijenjivati i dati vam dodatni lijek protiv bolova ako je potrebno. Iako je to neuobičajeno, ponekad će biti potrebno da dobijete opću anesteziju.
    Dakle i ovdje se spominje ta kompresija o kojoj smo ranije raspravljale.

Fidji's Avatar

Elektivni znači zapravo "unaprijed dogovoreni", a može biti s indikacijom ili bez.
    Ono o čemu mi pričamo je elektivno carski rez na zahtjev žene bez indikacija.

Jasno ... gotovo svaka operacija je ustvari elektivna = dogovorena.

Cubana's Avatar

Elektivna operacija znači da je nije nužna, a ne da je dogovorena.

Fidji's Avatar

Htjela sam još nešto napisati vezano uz porod umrlog djeteta.

Meni se također isprva činilo da bi najbolje bilo napraviti carski rez, čisto zbog onog emocionalnog dijela.

Fizički dio je ipak egzaktniji. Većima žena želi imati još djece. Ako se ne napravi carski maternica je ipak tada u drugoj trudnoći bez ožiljka.
    Također maternica koja je prošla kroz trudove ima "otvorenije" oksotocinske receptore, pa će sljedeći porod biti jači, intenzivniji i kraći.

Ono što me iznenadilo je istraživanje koje se spominje u knjizi S. Buckley: "Gentle birth, gentle mothering". Istraživanje su radili psiholozi, a vezano je za proces žalovanja.
    Žene koje su imale priliku roditi dijete koje je umrlo u maternici, vidjeti ga nakon poroda, dotaknuti ga, oplakati ga i oprostiti se s njim, pokopati ga, lakše su se nosile s tom traumom. (Ma kako meni to nevjerojatno bilo.)

Nadam se da je ovo barem malo utješno nekom tko je morao proći kroz to iskustvo.

Evo jos malo literature na hrvatskom

Filipče, Klobučar, Kambovski : Bioeticki aspekti reprodukcijskog zdravlja
    http://www.scribd.com/doc/12604757/bioetika
    procitajte zadnjih nekoliko stranica, govore o tome kojim sve nacinima komunikacije izmedu se pacijenta i doktora se moze razgovarati o ovoj temi, te koliko aspekata treba uzeti lijecnik u obzir prije nego odobri ovakav zahvat. Steta da se ne moze cijela knjiga procitati, ali vjerovatno je ima u knjiznicama pa koga zanima.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by Cubana
    Ne bih se slozila. Elektivni znaci da nije hitni nego je planirani. Pa onda moze biti jos s indikacijama ili bez.

Poslid's Avatar

Moj treći porod je npr. trebao biti elektivni carski rez - dogovoreni s indikacijom (jer su bila prethodno 2 CR), ali je ispao hitni CR jer su u toku pripreme nastale komplikacije.

Cubana's Avatar

Ne bih se slozila. Elektivni znaci da nije hitni nego je planirani. Pa onda moze biti jos s indikacijama ili bez.
    Da, nije hitna, to sam imala na umu, al sam krivo povezala pojmove.

može li se javiti neka mama kojoj je napravljen carski rez bez medicinske indikacije i napisati tko joj je to napravio?

Felix's Avatar

jesi li sigurna? gdje si to nasla?

naime, za prijasnje rasprave o el. c. rezu bez med. ind. trazila sam tocne definicije razl. vrsta carskog reza, i poprilicno sam sigurna da 'elektivni' znaci da je unaprijed dogovoren. 'bez medicinskih indikacija' znaci da nije nuzan.

dakle, elektivni carski moze biti s med. indikacijom (placenta praevia, npr.), ili bez med. indikacije (na zahtjev trudnice).

Felix's Avatar

Quote Originally Posted by princess puffy
    može li se javiti neka mama kojoj je napravljen carski rez bez medicinske indikacije i napisati tko joj je to napravio?
    princess puffy, ako ti se da prosvrljaj po topicima od prije cca godinu dana, na puuuuno stranica, ima puno toga, od linkova na znanstvena istrazivanja do iskustava forumasica.
    jedini 'pravi' el. c. rez bez med. ind. kojeg se sjecam s ovog foruma je od iridane2666, u arapskim emiratima.

nisam mogla odoljeti i ovome

Gynaecologia et Perinatologia, Vol.14 No.3 Rujan 2005.
    Pregledni rad

CARSKI REZ U SVIJETU I HRVATSKOJ II. Porod zatkom, Višeplodna trudnoća, Posljedice na urogenitalni i analni sustav, Carski rez na zahtjev

Ante Dražančić

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
    U današnjoj visokoj učestalosti carskoga reza u razvijenim zemljama među indikacijama podjednaka je zastupljenost funkcionalne distocije, stanja nakon ranijega carskog reza, stava zatkom i fetalne patnje. Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom. U radu su za stav zatkom i za višeplodne trudnoće prikazani podatci o učestalosti carskoga reza te data usporedba rizika carskog reza i vaginalnog rađanja. Prikazana su novija istraživanja o oštećenjima dna zdjelice pri vaginalnom rađanju s mogućnošću razvoja trajne analne inkontinencije. Raspravljeno je pravo rodilje na »carski rez na zahtjev« u kontekstu prava pacijenta i autonomije liječnika. Zaključak. Vaginalni porod donošena djeteta u stavu zatkom, uz isključenje popratnih rizičnih čimbenika, zanemarivo je povišena rizika za dijete. Za nedonošeno dijete je veća dobrobit rađanja carskim rezom, važna je osposobljenost neonatološke djelatnosti. Nema dovoljnih dokaza o trajnom oštećenju analnog sfinkterskog mehanizma kod vaginalnoga poroda. ’Carski rez na zahtjev’ nema uporišta u našem zakonodavstvu i suprotan je autonomnosti i etici liječničke prakse.

Da, dr. Dražančić je vrlo stručna osoba. Ako ga već slušamo po pitanju carskog reza, onda ga treba poslušati i u drugim stvarima:

Takav prirodni porod («l'accouchement naturel» ili «natural birth») isključivo se provodio u našoj zemlji i u Europi do 30-ih godina prošloga XX stoljeća, a više-manje nastavio sve do 50-ih godina. To je bio porod u kući, uz nazočnost primalje te liječnika na poziv kad porod zapne, uz nazočnost ukućana, bez brijanja međice (klizma je ipak bila armamentarium primalja). Porodi su bili dugotrajni, bolni, zatvarani su prozori stana da se vika rodilje ne čuje, bili su dugotrajni. Takv se porod odvija i danas u zemljama u razvoju.

Tada u suvremenoj medicini započinje dirigirani porod (inicijatori su bili francuski opstretičari, oni su dali naziv «l'accouchement dirige»), koji se razvija tijekom 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. Uvodi se epiziotomija. Zašto? Brojnim je istraživanjima potvrđeno da se tijekom poroda oštećuje suspenzioni i sustenzioni aparat uterusa u maloj zdjelici, a posljedica je kasnija inkontinencija mokraće i/ili descensus i prolaps maternice; epiziotomijom se u većem broju poroda ta oštećenja mogu spriječiti ili barem smanjiti.

Brijanje međice je prevencija infekcije. Svaki kirurg zna da se vlasište ne može učiniti potpuno sterilnim. Ima li kirurga koji će učiniti laparotomiju kroz neobrijan trbuh ili plastičnu operaciju neobrijana lica? Klistirom se isprazni završno debelo crijevo od fekalija. Protivnici klistira bi trebali rađati dijete u žene s punim rektumom, pa bi vidjeli kako to izgleda. Nije pitanje samo estetike, već i zagađenja okoline.

Netočno je da se rodilju prisiljava ležati na leđima, štoviše, rodilju se potiče ležati na boku, na onome gdje su leđa i zatiljak čeda u maternici, s povremenim mijenjanjem položaja. Elektronički nadzor čeda u porodu (kardiotokografija) omogućuje rano otkrivanje fetalne hipoksije i pravodobno rađanje djeteta, čime se smanjuje ne samo mortalitet djece sub partu već preveniraju i kasnije posljedice u razvoju djeteta. Otkriće i klinička uporaba oksitocina, u obliku trajne infuzije kap po kap («drip»), jedno je od najvećih otkrića u perinatologiji. Njegova primjena omogućuje pojačati slabe trudove, uspostaviti oslabljene i regulirati nepravilne trudove. Amniotomija odnosno prokidanje (ne «bušenje») vodenjaka služi istoj svrsi. Spasmoanalgezija u porodu omogućuje smanjenje porodne boli i zajedno s amniotomijom i oksitocinskom infuzijom – ubrzava porod.
    Unazad 20 godina u porodništvo su uvedeni i preparati prostaglandina. Za amniotomiju, uporabu oksitocinske infuzije i prostaglandinskih preparata te davanje spasmoanalgetika postoje jasno određene indikacije, kojima se izbjegavaju ev. štetni nuzučinci. Danas porod u prvorotkinje traje i manje od 6 sati, a nekoć je vrijedilo pravilo da rodilja ne smije dočekati dva izlaza ili dva zalaza sunca! Jelo tijekom poroda se u suvremenom porodništvu ograničava iz objektivnih razloga. Želučana i crijevna peristaltika su u porodu (i u trudnoći) usporeni.

Tijekom rađanja i u trećoj porodnoj dobi ne rijetko je potrebna opća anestezija (carski rez, ljuštenje posteljice, eksploracija materišta, itd.) pa anestezija pacijentice s punim želucem predstavlja ne mali rizik. Uostalom, trajanje poroda je danas skraćeno; u prvorotkinja na 6 (+-) i u višerotkinja na 4+-2 sata, pa neuzimanje jela nije neka smetnja, ali se preporučuje piti zaslađeni čaj, uzimanje čokolade i sl; ako se porod produlji, rodilji se aplicira trajna infuzija 5%tne glukoze.

Zahvaljujući napretku perinatalne zaštite, u koju spada umjesto «prirodnog poroda» dirigirani porod, maternalni mortalitet je u hrvatskoj smanjen od oko 500/100000 u 1915-1917 godinama na manje od 10/100000 posljednjih deset godina, a perinatalni mortalitet djece od oko 90% na samo 7,3% u 2001. godini.
    Izvor: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=238

Dakle, treba li ga slušati i : brijati, klistirati, davati drip, zabranjivati jelo...

članak ti je prestar 2002.god.

odgooglaj nešto svježije kada si se već pohvalila da znaš

Quote Originally Posted by Felix
    princess puffy, ako ti se da prosvrljaj po topicima od prije cca godinu dana, na puuuuno stranica, ima puno toga, od linkova na znanstvena istrazivanja do iskustava forumasica.
    jedini 'pravi' el. c. rez bez med. ind. kojeg se sjecam s ovog foruma je od iridane2666, u arapskim emiratima.

arapski emirati ...
    znači eto možemo zaključiti da smo poštena zemlja u kojoj se ne može (olako) dobiti car na izvolite!

točno tako

anchie76's Avatar

arapski emirati ...
    znači eto možemo zaključiti da smo poštena zemlja u kojoj se ne može (olako) dobiti car na izvolite!
    Ne mozemo to zakljuciti Moze se olako dobiti,samo kosta :/

anchie76's Avatar

točno tako
    Vidis, vidis.. isplatilo mi se davno sudjelovanje u onim beskonacnim trakavicama na temu poroda 8)

jesi li sigurna? gdje si to nasla?

naime, za prijasnje rasprave o el. c. rezu bez med. ind. trazila sam tocne definicije razl. vrsta carskog reza, i poprilicno sam sigurna da 'elektivni' znaci da je unaprijed dogovoren. 'bez medicinskih indikacija' znaci da nije nuzan.

dakle, elektivni carski moze biti s med. indikacijom (placenta praevia, npr.), ili bez med. indikacije (na zahtjev trudnice).

ne,ne, tek sam sad vidjela zadnju rečenicu, nikakva operacija ne može biti bez indikacije (istinite ili lažne);znači operacija može biti elektivna (imamo indikaciju ali se može napraviti i sutra ili u nekim slučajevima za mjesec dana)ili hitna (odmah ili za pola sata ili 2 h).

(ajme,dopisujem se sama sa sobom )

anchie76's Avatar

ne,ne, tek sam sad vidjela zadnju rečenicu, nikakva operacija ne može biti bez indikacije (istinite ili lažne)
    pa u teoriji ne moze, ali kod CR moze u praksi jer se to desava, al se onda fingira indikacija pa je na papiru opet sve ok. Ne?

Felix's Avatar

kao sto anchie kaze, govorim o praksi, a ne teoriji
    uopce ne sumnjam da je i kod nas moguc takav izbor, samo uz mito i fingiranje indikacija.

Felix's Avatar

kopiram svoj post sa topica Pravo na izbor načina poroda http://roda.hr/forum/viewtopic.php?p...carski#1720776
    ajmo prvo elektivni carski rijesiti:

Citat:
    Elective caesarean section refers to a cesarean section (CS) that is performed on a pregnant woman on the basis of an obstetrical or medical indication or at the request of the pregnant patient. The elective CS is a "planned CS" and executed prior to labor. In contrast, a CS done during labor by necessity is termed an emergency cesarean section.

postoje 3 vrste carskog reza:

1. elektivni = unaprijed planiran
    2. nehitni carski u tijeku trudova
    3. hitni carski

razlika izmedju 2 i 3 je taj sto je hitni carski neodgodiv, obicno spasava zivote, i nema diskusije i izbora. to je situacija u kojoj odlucuju lijecnici.

2 je npr kad se ceka da pocne porod i tek tada ocijeni da li ici vaginalno ili carski. ali tada nije hitno, moze se sjesti i popricati i polako. npr zena ceka blizance i dogovoren je carski, ali on ce se izvrsiti tek kad pocnu trudovi. a tada se moze cak i odluciti da ipak ide vaginalno, ako sve ide glatko, bebe glavom dolje, itd, dakle nije unaprijed definirano ni da li ce biti carski ni kada ce tocno biti. nije neka zivotno opasna situacija.

1 unaprijed planiran (elektivni) carski moze imati med indikacije (poprecni polozaj bebe, placenta praevia...), i ne mora (na zahtjev rodilje).

dakle, elektivni NIJE ISTO sto i bez medicinskih indikacija.

ne,ne, tek sam sad vidjela zadnju rečenicu, nikakva operacija ne može biti bez indikacije (istinite ili lažne)
    pa u teoriji ne moze, ali kod CR moze u praksi jer se to desava, al se onda fingira indikacija pa je na papiru opet sve ok. Ne?

tako je..

kopiram svoj post sa topica Pravo na izbor načina poroda http://roda.hr/forum/viewtopic.php?p...carski#1720776
    ajmo prvo elektivni carski rijesiti:

Citat:
    Elective caesarean section refers to a cesarean section (CS) that is performed on a pregnant woman on the basis of an obstetrical or medical indication or at the request of the pregnant patient. The elective CS is a "planned CS" and executed prior to labor. In contrast, a CS done during labor by necessity is termed an emergency cesarean section.

postoje 3 vrste carskog reza:

1. elektivni = unaprijed planiran
    2. nehitni carski u tijeku trudova
    3. hitni carski

razlika izmedju 2 i 3 je taj sto je hitni carski neodgodiv, obicno spasava zivote, i nema diskusije i izbora. to je situacija u kojoj odlucuju lijecnici.

2 je npr kad se ceka da pocne porod i tek tada ocijeni da li ici vaginalno ili carski. ali tada nije hitno, moze se sjesti i popricati i polako. npr zena ceka blizance i dogovoren je carski, ali on ce se izvrsiti tek kad pocnu trudovi. a tada se moze cak i odluciti da ipak ide vaginalno, ako sve ide glatko, bebe glavom dolje, itd, dakle nije unaprijed definirano ni da li ce biti carski ni kada ce tocno biti. nije neka zivotno opasna situacija.

1 unaprijed planiran (elektivni) carski moze imati med indikacije (poprecni polozaj bebe, placenta praevia...), i ne mora (na zahtjev rodilje).

dakle, elektivni NIJE ISTO sto i bez medicinskih indikacija.

ajme Felix,ne znam odakle ti te definicije,ali nema carskog na zahjev rodilje (barem ne javno!)
    da sumiramo: elektivan i hitan (kao i kod svih drugih dg)i naravno SA indikacijom

koryanshea's Avatar

ajme Felix,ne znam odakle ti te definicije,ali nema carskog na zahjev rodilje (barem ne javno!)
    da sumiramo: elektivan i hitan (kao i kod svih drugih dg)i naravno SA indikacijom
    nema u hrvatskoj, to ne znači da nema nigdje.

Quote Originally Posted by koryanshea

daj argument,članak ili što već gdje ima!

betty blue's Avatar

Šta nema u americi elektivnog carskog reza?

Quote Originally Posted by betty blue
    Šta nema u americi elektivnog carskog reza?
    naravno da ima elektivog carskog reza,pročitaj gore što smo pisali

kailash's Avatar

U Brazilu u javim rodilištima u kojima je stopa CR 50%, pa čak i do 80% (u privatnim bolnicama velikih graodva kao što su Sao Paulo i Rio). Tu je velik postotak CR na zahtjev rodilje.

Mogućnost izbora CR je počela u Italiji i velikim gradovima Latinske Amerike. Stopa izabranog CR raste i raste....

To su podaci iz knjige M. Odenta "THe Caesarean" potkovani člancima iz Lanceta i sl. medicinskih časopisa.

koryanshea's Avatar

joj princess
    pišem li ga pišem, znam da sam na OVOM topicu vidila priču o indikaciji... i onda nađem u TVOM POSTU slijedeće:
    "U današnjoj visokoj učestalosti carskoga reza u razvijenim zemljama među indikacijama podjednaka je zastupljenost funkcionalne distocije, stanja nakon ranijega carskog reza, stava zatkom i fetalne patnje. Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom."

i iz felixinog citata:
    "Elective caesarean section refers to a cesarean section (CS) that is performed on a pregnant woman on the basis of an obstetrical or medical indication or at the request of the pregnant patient."

odi sama tražit iridanin primjer iz AE

Quote Originally Posted by kailash

U Brazilu u javim rodilištima u kojima je stopa CR 50%, pa čak i do 80% (u privatnim bolnicama velikih graodva kao što su Sao Paulo i Rio). Tu je velik postotak CR na zahtjev rodilje.

Mogućnost izbora CR je počela u Italiji i velikim gradovima Latinske Amerike. Stopa izabranog CR raste i raste....

To su podaci iz knjige M. Odenta "THe Caesarean" potkovani člancima iz Lanceta i sl. medicinskih časopisa.

daj da vidim autore imenom i prezimenom koji su se potpisali da to rade,drugačije je tvoja izjava za mene rekla-kazala,sorry.
    Ako želiš ja ću ti staviti članak koji govori suprotno.
    Što se privatluka tiče,medicina se tu skroz isprostituirala i za novce nema šta se,nažalost neće napraviti,ali takvi doktori(rijetko)objavljuju svoje rezultate.

koryanshea's Avatar

"Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom."
    nego. ako je to indikacija onda uopće nemamo problem

"Sve je češća i indikacija ’zahtjev žene’ za carski rez pri potpuno normalnoj trudnoći i stavu glavicom."
    nego. ako je to indikacija onda uopće nemamo problem

pa pročitaj sprijeda pa ćeš vidjeti da je to pregledni a ne znanstveni rad.

Page 6 of 21 FirstFirst ... 4567816 ... LastLast