I kod ne privatluka se da isposlovati CR.. kod nekih se mora u koverti, a neki ce odraditi i bez koverte jer su dragiprincess puffy prvotno napisa
![]()
I kod ne privatluka se da isposlovati CR.. kod nekih se mora u koverti, a neki ce odraditi i bez koverte jer su dragiprincess puffy prvotno napisa
![]()
ako si se ti pozivala na njega onda valjda mogu i ja??
pardon, ovo je očito bio odgovor princess puffy
nisam ti zaboravila ono "smrt empatiji",pa me molm te ti i tvoja prijateljica zaobiđite.koryanshea prvotno napisa
sa Rodinog je portalačlanak ti je prestar 2002.god.
odgooglaj nešto svježije kada si se već pohvalila da znašI jedan je od novijih, ima i nekih koji kao referncu imaju proslo stoljeće
![]()
princess puffy i deaedi, molim vas da poslušate fidjin savjet i prestanete se "šamarati" sa člancima i uspoređivati koja je od vas našla noviji ili stariji.
je li to znači da se ne smije citirati članke uopće ili samo da se prekine priča "moj članak je bolji od tvog"Poslid prvotno napisa
?
princess puffy, moram priznati da me zbunjujes. najprije napises ovo:
a onda ovo:princess puffy prvotno napisa
sto sad, ima ili nema? postoji ili ne? ne kuzim.princess puffy prvotno napisa
nego, naidjoh na jedan znanstveni clanak iz 2006., mozda zadovolji deaedine standarde http://www.acog.org/from_home/public...v108n3p541.pdf
radi se o American College of Obstetricians and Gynecologists, naslov je Postpartum Maternal Mortality and Cesarean
Delivery
ili ovo nije dovoljno znanstveno? ili prestaro? ili nedovoljno jasno receno? ili je 3.6 puta veci rizik od smrti zanemariv?.....RESULTS: After adjustment for potential confounders,
the risk of postpartum death was 3.6 times higher after
cesarean than after vaginal delivery (odds ratio 3.64 95%
confidence interval 2.15– 6.19). Both prepartum and intrapartum
cesarean delivery were associated with a significantly
increased risk. Cesarean delivery was associated
with a significantly increased risk of maternal death
from complications of anesthesia, puerperal infection,
and venous thromboembolism. The risk of death from
postpartum hemorrhage did not differ significantly between
vaginal and cesarean deliveries.
CONCLUSION: Cesarean delivery is associated with an
increased risk of postpartum maternal death. Knowledge
of the causes of death associated with this excess risk
informs contemporary discussion about cesarean delivery
on request and should inform preventive strategies.
ne sumnjam da ces, deaedi, vec naci neki neoboriv dokaz da je ovaj clanak nistavan, kao i svaki put dosad![]()
![]()
meni je onaj tekst od dražančića vise kontra CR nego za. pa i struka koja se ne libi koristiti tehnologiu i kemiju u porodu, dapace, smatra da je vrlo pozeljna i korisna, je protiv cr na zahtjev. menoi to puno govori.
Felix, u ovom clanku, koliko sam na brzinu pogledala, su uzeti u obzir svi carski rezovi, dakle i oni koji su napravljeni u rizicnim trudnocama, sa medicinskom indikacijom. Npr. 98 zena je imalo neke komplikacije u trudnoci, a iskljuceno iz istrazivanja ih je samo 33. Naravno da su onda statistike porazne. Ja pokusavam naci (a ne uspjevam, jer ocito nije napravljeno takvo istrazivanje) koje je promatralo CR bez med.indikacija samo na zdravim trudnoćama. O takvima i razgovaramo, zar ne - o pravu trudnice da izabere CR u zdravoj trudnoći, koja je bez nekih komplikacija-indikacija.Felix prvotno napisa
Inace, stvarno se pitam da li ima smisla raspravljati, ako vec unaprijed moju komunikaciju klasificiras ovako:
Ja nemam neoborive dokaze, jer takvi ne postoje, iako ti vjerojatno takvima smatras one koje ti izneses. Moji stavovi vrlo su prizemni: da zena treba imati prvao izbora kako ce roditi svoje dijete, ako je imala pravo birati da li ce ga uopce zadrzati.ne sumnjam da ces, deaedi, vec naci neki neoboriv dokaz da je ovaj clanak nistavan, kao i svaki put dosad![]()
![]()
I zao mi je sto nema odgovora na ovo moje pitanje, jos uvijek se pitam sta znaci pravo izbora u Rodinom statutu. Da li je to samo u teoriji ili ima i neko značenje?Deaedi prvotno napisa
Deaedi opet skreces temu. Ili se drzi ove ili cu micati postove. Ako imas potrebu PONOVO o tome raspravljati, otvori pls zasebnu temu.
A zar nije ovo tema: Carski rez kao izbor? Da li mogu ovdje pitati tko podrzava taj izbor ili to ne smijem pitati?anchie76 prvotno napisa
ja ne kužim što ti ne kužišFelix prvotno napisa
oprosti a kako se argumentiraju stavovi?Poslid prvotno napisa
ja to ne znam na način:to je moje mišljenje a tvoje je drugačije itd.
taj članak iz 2002god.govori o nekim stvarima koje su se danas promjenile (npr.ja sam prošla bez klistira iako nisam tražila da mi ga preskoče).
nažalost naši ne objavljuju toliko svoja iskustva pa nisam našla ništa o toj problematici novijeg datuma.
ali ako se s omalovažavanjem i arogancijom gleda na moj trud (izvolite pronađite suvisli rad na netu o toj problematici,viditi će te koliko vremena treba za to),onda ću ja svoje vrijeme pametnije uložiti (naime, nisam na poslu pa da mi vrijeme ide i dobivam plaću za to),nego se nadmudrivati na principu rekla kazala.
Ako se tice same udruge i stavova, otvori novu temu. Ovo je rasprava korisnika foruma.Deaedi prvotno napisa
sorry, deaedi, sad sam se sjetila da smo vec razgovarale o tome da trazis takva istrazivanja. ok, zanemarimo onda ovo istrazivanje. ali koliko se sjecam, linkala sam ti jedno takvo istrazivanje (sad mi se stvarno ne da to ponovo traziti), koje naravno zakljucuje da je i elektivni carski bez med. indikacija rizicniji od vaginalnog poroda (koliko god bio isti medikaliziran i rizicniji od prirodnog poroda). ni to ti istrazivanje nije bilo po volji, jer... ne znam, nesto. iskreno, ne vidim smisla da ti linkam bilo sto, jer mi postaje ocito da uopce ne trazis racionalne, znanstvene, medicinske argumente, jer ova cijela rasprava nije na racionalnom, nego cisto emotivnom nivou.Deaedi prvotno napisa
moram priznati da sam se umorila od ponovnog prozvakavanja potpuno iste teme s istim argumentima s uglavnom istim sudionicama po petmilionti put, pa cu malo odmoriti od foruma. sve smo napisale i ti i ja vec nebrojeno puta, linkala sam hrpu istrazivanja i clanaka, nitko se nije pomaknuo s mjesta, a vani je tako lijep dan.![]()
Uklonila sam post od felix jer sam lijepo zamolila da ne skrecemo s teme.
Najinteligentnija poveznica koju sam imala prilike pročitati na ovom forumu, bravo, Deaedi!Deaedi prvotno napisa
(iako ne podržavam elektivni bez med. ind., a o abortusu ne želim niti pričati)
ne znam da li je ovo ironično?AdioMare prvotno napisa
ako nije mislim da ne živimo u nekim davnim vremenima kada su se abortusi radili bez da se ikog iša pita (mislim,postojala je socijalna indikacija),danas postoje etičke komisije koje odlučuju o abortusu,tako da ne stoji to oduševljenje ovim gore napisanim.
Ironično? Naprotiv!
Zaista?!princess puffy prvotno napisa
Iskreno sam iznenađena, obzirom da nisam upoznata da je i jedna moja poznanica prošla kroz tu obradu, (možda i jest, ali pro forme) a iz prve ruke znam za više od 10 učinjenih abortusa. Znači, svaka koja je odlučila tako, tako je i napravila, bez ikakvih komplikacija od strane etičke komisije.
Ne želim dalje na tu temu jer - nije tema.
Još jednom, Deaedi, odlično si to povezala.
Ali iza 10. tjedna. Do 10. tjedna nije potrebna komisija, jel tako?princess puffy prvotno napisa
Ajmo se ne previse udaljavati cure...
Ja ne vidim poveznicu (mislim da, mogu je vidjeti ak cemo nategnuti stvar) jer zena ne moze napraviti AB kad god pozeli tjekom trudnoce jer to nije dobro ni za nju ni za dijete. Isto kao sto ne moze doci i trazici CR (jer to nije dobro ni za nju ni za dijete). Niti jedno ne moze u teroriji, iako znamo da se u praksi da izvesti. Stvar se svodi na to da zena moze odluciti da li zeli dijete ili ne, ali ako ga odluci imati (zakonski) mora raditi stvari koje su najbolje i za nju i za dijete.
OK anchie, koliko sam shvatila, ovdje zelis da raspravljamo na temu Carski kao izbor (dakle o el.CR bez med.indikacija), tako da se koncentriramo na posljedice carskog reza i da navodimo istrazivanja koja se ticu CR (ali ne samo o el.CR bez med.indikacija).anchie76 prvotno napisa
Smatras da na ovom topicu nije mjesto raspravljati o :
- o opravdanosti tog izbora
- samom pravu na izbor dakle el.CR bez med.indikacija
- stavu Udruge oko el.CR bez med.indikacija
- povlačiti paralele sa pravom na izbor AB-a i izborom el.CR bez med.indikacija
- kao odgovor na istraživanja i članke stavljati druga istraivanja i članke koji pobijaju vjerodostojnost istih članaka ili samih autora
Da me stalno ne opominjes da sam izvan teme, molim te da mi preporucis pdf na kojem bi mogla raspravljati o gore navedenim temama i pod kojim nazivom da otvorim topic.
Anchie, meni nije logično da smo na jedno oko slijepi, a da na drugo gledamo preko povećala.
I u jednom i u drugom slučaju je u pitanju zdravlje žene (djetetovo zanemari, šta da drugo kažem? :/ ) pa ako u jednom slučaju ima pravo odlučiti, nema logike da u drugom nema.
Tako da, ima veze, itekakve, uopće nema potrebe natezati.
No, odlazim, da ne budem OT.
dajte (i bez članaka) napišite koje su blagodati carskog reza a da nije medicinski indiciran?
ludo me zanima..
Pretpostavljam za nekoga kao i blagodati seksa bez kondoma: znači osobni izbor.
Pa ti vidi.
Sretna majka koja je ostvarila porod kakav je zeljela.princess puffy prvotno napisa
izvrsna poveznica!za pasti u nesvijest od domišlatosti!AdioMare prvotno napisa
Deaedi prvotno napisa
a zašto to ginekolozi ne rade?jer su zločesti i lijeni?
Hvala, Princezo.![]()
Znaš, Deaedi, mjesecima sam se pitala zašto "tupiš" i pokušavala te shvatiti, unatoč tome što se nisam slagala s tobom.
Tek sam danas, u svojoj glavi, raskrstila s time da imaš potpuno pravo.
HvalaAdioMare prvotno napisa
![]()
Iskreno, vec sam zapitala da li ima svrhe dalje raspravljati...Tvoj komentar mi daje nadu da ce barem netko pokusati shvatiti sto govorim, bez da svaku moju rijec proglasi malicioznom.
I jedan konstruktivan prijedlog (navelo me ovo spominjanje etickih komisija za AB): stekla sam dojam da se smatra da zene koje se odluce za ECRBMI (evo, ja odlucila upotrebljavati skracenicu, jer nemogu vise pisati 100 dnevno puni naziv elektivni carski rez bez medicinskih indikacija) nisu dovoljno upoznate sa rizicima istog (odnosno da to odabiru iz x netocnih i krivih razloga, od utjecaja VIP i poznatih osoba, pa do nekih predrasuda prema vaginalnom porodu). To bi se moglo rijesiti na nacin da se zene koje odluce roditi na ECRBMI uputi na neki tecaj/radionicu/seminar (npr. u sklopu trudnickog tecaja ili slicno) pa da im lijecnici/educirane zainteresirane strane (npr. zagovornici prirodnog poroda) daju kvalitetne informacije. Ako i nakon toga zena odabere ECRBMI, njen izbor. E sad, bilo bi idealno da zena ima takvu edukaciju u sklopu trudnickog tecaja za sve vrste poroda (vaginalni u bolnic/kod kuce, da se prezentiraju poz. i neg. strane med. intervencija, tipa epi, drip i sl., i da je ECRBMI u to ukljucen).
Gle, u takvo pravo na izbor bi onda spadalo i pravo za eutanazijom.
Ja se ne slažem da bismo trebali imati neograničena prava na izbor.
U literaturi se nekad koristi skracenica MRS, Maternal Request Sectio.
Niti ja ne zagovaram neograničeno pravo na izbor. Prvao ne izbor nacina poroda je vrlo ograniceno, ima svega nekoliko nacina poroda.Poslid prvotno napisa
Eutanazija mi nikako nije usporediva sa izborom poroda. Iako, dalo bi se rastegnuti, preko prava na AB - ako vec imas pravo prekinuti djetetov zivot, onda valja imas pravo prekinuti i svoj. :/ I koliko mi je poznato, eutanazija je u nekim zemljama dozvoljena. No, ajmo ne u te filozofske vode, radije bi da pricekamo da mi anchie76 odgovori kamo ce smjestiti ovakvu raspravu, jer me vec opominjala da je to udaljavanje od teme.
Pa dozvoljen je i elektivni CR bez indikacija u nekim zemljama.
Kod nas nije, ali se svejedno provodi, dakle - pravo na to postoji. Pitanje je da li je dobro to pravo i iskoristiti.
Nije pravo, ako moraš nekome platiti van susutva PDV-aPoslid prvotno napisa
Kako moze postojati pravo na njega, ako nije dozvoljen. :?Poslid prvotno napisa
Mogu to samo usporediti sa porodom kod kuce: nije dozvoljen ni porod kod kuce, pa se provodi.
No, vezano uz ECRBMI, ne bi rekla da to sto se provodi je jednako tome kako je dozvoljen u drugim zemljama.
pa to je stvarno super ideja, nekako zvuči kao logična aktivnost na trudničkom tečajuDeaedi prvotno napisa
a ne "evo vam malo bočica i dudica"
no dok god ECRBMI nije legalan, ne može biti uključen ni u trudnički tečaj. kako ga legalizirati tj. kako se boriti za legalizaciju istog? nisam sigurna baš da bi išlo na temelju prava na izbor u nekim drugim stvarima. možeš probat.
ispričavam se opet na paraleli, ali borba za legalizaciju asistiranog kućnog poroda se temelji podosta na dobrim iskustvima izvana, na studijama o korisnosti istog i tako dalje. barem sam ja to tako doživila.
legalizacija ECRBMI (čak je i kratica duga) ne bi mogla počivati na takvim studijama jer koliko znam nema ih (rado bih vidjela ako ima).
ako tražiš platformu za tu borbu, ja bih se radije na tvom mjestu obratila nekoj feminističkoj udruzi nego ovdje, možemo se mi i dalje raspravljati koliko hoćemo ali tamo imaš više šanse nešto dobit tokom ovog života
ja isto nisam za taj izbor, no ne mogu ti branit da se boriš za njega.
Postoji kraca: MRS.koryanshea prvotno napisa
e ubrala sam, to se pojavilo dok sam ja tipkalaDanka_ prvotno napisa
![]()
Mozes o svemu pricati samo ne o tocki br 3, jer to nije tema ove rasprave. Sve drugo je ok.Deaedi prvotno napisa
Apsolutno se slazem s Poslid i Koryanshe-om. Deaedi, tvoje je apsolutno pravo da se zalazes za legaliziranje MRS-a. To ti nitko ne moze zabraniti.
No isto tako nase je pravo ukazivati na rizike MRS-a, i koliko nije dobar ni za dijete ni za trudnicu.
Netko je spomenuo da ak majka moze odluciti prekinuti djetetov zivot onda moze... Poanta u AB je da se do xy tjedna to dijete ne smatra djetetom nego fetusom, zato i je legalno odraditi AB do nekog tjedna. Neka me netko ispravi ako sam u krivu. Pa tu onda dolazimo do rascjepa u misljenjima jer drugi smatraju da je dijete dijete zacecem itd.
Dakle, nikako tu ne bi mogla povuci direktnu paralelu, ako mama moze odluciti prekinuti trudnocu, onda moze i zatraziti CR.
Zamisli da zena u 6 mjesecu dodje doktoru i kaze "znate ja sam se vec umorila od ove trudnoce, dosta mi je, ja bi se porodila/terminirala trudnocu". Mozemo zamisliti odgovore. Karikiram naravno. Ali samo da pokazem da mi nemamo slobodu izbora u nedogled.
anchie, upravo to sto si rekla!
tako ja vidim povezncu prava na AB i na MRS.
jer se nakon nekog tjedna stite prava djeteta, te majka ne moze preknuti trudnocu, pa se analogno tome i stiti pravo djeteta da dodje sto sigurnije na ovaj svijet.![]()
Ja mogu.anchie76 prvotno napisa
Radi se o pravu na izbor.
Rekla sam već, u slučaju AB djeteta/embija (od volje vam) nema ni pod razno. Majka je ta koja preuzima rizik za svoje zdravlje.
Zašto joj se uskraćuje pravo da i ovaj puta preuzme rizik?
Malo majka zna šta radi, malo ne zna?
Ma, dajte, molim vas...