Stranica 9 od 21 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kada se sve zbroji od nas svih tu,samo su se dvije izjasnile za cara bez indikacija: jedna kojoj su blagodati cara kao blagodati seksa bez prezervativa i druga koja opravdava svojom srećom.
    u biti zanemariv broj i sreća da su ostale žene ipak zrelije od tog nivoa.

što se ab.tiče neusporedivo je s carom; ginekolog ga može napraviti sam i ne radi se o ugroženosti djeteta (samo majke), traje 5 min kod iskusnog operatera,za razliku od cara gdje su u timu nužno ginekolog,anesteziolog,asistent,insrumentarka i anestez.tehničar,kao kod nijedne druge operacije radi se o dva života i toj operaciji se pristupa sa posebnim aspektom,traje kod vrlo iskusnog operatera 45 min.

u Hrvatskoj po bolnicama ima maksimalno dvije ginekološke sale (Petrova mislim da ima 4),dakle istovremeno bi u jednoj sali trebao biti operiran neki ca endometrija,cerviksa ili neka mlada žena koja se liječi od neplodnosti a u drugoj sali bi trebao biti netko poput vas dvije,koje radi svojeg komoditeta žele operaciju,i u tom trenutku onemogućavate nekoj drugoj ženi čiji su djetetovi otkucaji pali i gdje se radi zaista o spašavanju života da joj naprave cara.

ma čak i to nije važno,važno je ono čega vi niste svjesni a to je da to vaše dijete zbog vas onih 10 do 15 min,dok ga ne izvuku, transplacentarno dobiva sve anestetike koji kolaju vašem krvi.pa je li vam to bitno?da vam se dijete rodi i da je odmah prepušteno bezbrojnim intervencijama na neonatologiji (da,ta djeca češće završavaju na neonatologiji).

prije 7 (ili 8 ) godina nažalost preminula je trudnica sa svojim blizancima kojoj se trebala napraviti serclage,i to zato što je serviser zamijenio dovode plinova na anesteziološkom aparatu;bizarna i okrutna smrt -troje ljudi.zar to nije strašno da strašnije ne može biti??
    a vi se dobrovoljno želite podvrgnuti operaciji koja vam nije potrebna?

srećom o svemu tome odlučuju puno razumniji ljudi,ljudi koji na vaše argumente (u biti koje argumente,ne sjećam se da sam pročitala)ne bi ni trepnuli.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Inzistiranje na pravu na izbor povlaci za sobom i opciju majke da abortira u 6 mjesecu trudnoce itd (da ne nabrajam gore opcije). I sta cemo onda? Pravo na izbor ide do neke granice, a onda bas i ne moze u nedogled.
    Anchie, ne pričamo mi ovdje o nebulozama do u nedogled, pričamo o pravu na izbor poroda.
    Ako već imamo takav zakon u kojem do nekog zakonski/zdravstveno reguliranog okvira (10. tjedna) možemo izabirati roditi uopće ili ne, onda nije nenormalno očekivati niti da u isto takvom okviru donesemo odluku na koji način to i učiniti.
    Jer, kako god da je medicinski neopravdano zbog zdravlja djeteta jedno, isto tako je zbog zdravlja majke drugo.

Osobno, ne zalažem se ovdje za MRS jer sam ona kojoj je vaginalni porod ok.
    Željela sam samo reći i obrazložiti to, zašto mislim da Deaedi ima potpuno pravo zalagati se za to ako želi, ja sam s tim prvi puta danas načisto.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    što se ab.tiče neusporedivo je s carom; ginekolog ga može napraviti sam i ne radi se o ugroženosti djeteta (samo majke), traje 5 min kod iskusnog operatera
    Princezo, ti si ovim sve rekla.
    U stvari, bilo bi ti bolje da si šutjela.

Ostatak tvog posta me i ne zanima.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

iznenadila bih se da te zanima...

u biti da me neko pita što si ti cijelo ovo vrijeme pisala ne bih znala reći,zato
    što je to cijelo vrijeme preljevanje iz šupljeg u prazno,bez i jednog jedinog argumenta zašto bi se mogao izabrati SC?

pa mislim,najbolje da odeš i kirurgu neka ti makne i appendix da te ne bi zaskočio jednog dana!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Princezice, ad hominem argumenti ti upravo dobro pristaju.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

quod licet Jovi non licet bovi

i tebi Marice

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajd, baš lijepo da se ovako slažemo.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo što me buni...
    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    ab je "dovoljno pravilan" jer direktno ŠTITI zdravlje od opasnije alternative
    Samo zato jer se izvodi u bolnici?
    Možda i babice jednog dana odluče izvoditi AB u toplini naših domova, pa ćeš onda na ovo
    MRS (američka kratica, bolje da se ne zamaramo šta znači, samo da je što manje slova! ) ... ne štiti nikoga. čak i kad se radi (sa lažiranim indikacijama), radi se u istim uvjetima kao i da je legalan. nitko ne ide mesaru na carski, bar ja to još nisam čula
    pjevati pjesmice, jer će biti skroz bezazleno.
    I to zato što se izvodi u bolnici, pod paskom liječnika na kojeg se pozivaš.
    evo ovo mi ne drži vodu na više razina. čak mi ružno zvuči, jer ja pjesme ne pjevam ni na ab ni na carski. nemam volje obrazlagat pa možemo preskočit...

enivej, deaedi ima pravo zalagati se za ono što želi jer živimo u demokraciji. no ja i dalje ne mogu ab i cr u glavi gledat kao približno istu stvar i ne vjerujem da ću ikad moći, ali ne odustajem od rasprave, tko zna možda se za 20 stranica shvatimo, ko zorana i emsa

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam vec pisala da sam se odlucila na elektivni carski..

Moji argumenti?

Panicni strah od svega sto se dogada s mojim tijelom sto dovodi do gubitka svijesti i oduzmu mi se ruke i noge. (poblijede, ostanu bez krvi i ne moguu ih pomicati).

To je sve od straha, dakle dogadalo se i pri potpuno bezbolnim intervencijama. (Najvise sam pri operaciji zuba svijest izgubila 6 puta)

Do sada mi se dogadalo pri porezotini na prstu, vadenju zuba, posjekotini na nozi i operaciji zuba..

Sto dalje to je sve gore i u razgovoru s ginekologom objasnio mi je da ako bi pri porodu pocela padati u nesvijest, zavrsila bi svakako na carskom, a ja ne zelim da me bilo tko operira jel nemam povjerenja u sve ginekologe na nasoj bolnici (jako ruzna iskustva poznanica).

Zato sam se odlucila za elektivni.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti jedna zena ne bi smijela imati pravo na izbor sto se tice poroda na carski rez kao sto nitko nema pravo na izbor oko bilo kakve operacije na tijelu bez pristanka strucne osobe, odnosno, lijecnika... Da se to dozvoli, imali bi hrpe hipohondara koji bi svako malo mislili da im treba neka operacija, a carski rez je upravo to,...operacija... Carski koji spasava zivote (a to samo doktori mogu procijeniti nikako trudnice) je i vise nego dobrodosao i Hvala Bogu na ljudima koji to znaju prepoznati...ali sve ostalo... jao...te zene misle samo na sebe....a ne na tu bebicu koju su 9 mjeseci nosile pod svojim srcem i u 90% slucajeva nemaju pojma sta se ti istim bebicama dogadja na tim operacijama....

Poslid izbrisala drugi dio posta zbog vrijeđanja

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto se carskog kao carskog tice, uopce ga ne podrzavam. Ne podrzavam ni neprirodni porod, ni prirodni, ni kucni, ni onaj na cesti, ni na grani, ni u vodi, na stolcicu, u kamionu... vec samo i jedino - odabrani, s kojim je prethodno educirana zena sretna i zadovoljna. A to je, ocito, krivo pa kad dodje moje vrijeme, najbolje mi je da si potrazim psihijatra.

Poslid editirala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Niti jedna zena ne bi smijela imati pravo na izbor sto se tice poroda na carski rez kao sto nitko nema pravo na izbor oko bilo kakve operacije na tijelu bez pristanka strucne osobe, odnosno, lijecnika... Da se to dozvoli, imali bi hrpe hipohondara koji bi svako malo mislili da im treba neka operacija, a carski rez je upravo to,...operacija... Carski koji spasava zivote (a to samo doktori mogu procijeniti nikako trudnice) je i vise nego dobrodosao i Hvala Bogu na ljudima koji to znaju prepoznati...ali sve ostalo... jao...te zene misle samo na sebe....a ne na tu bebicu koju su 9 mjeseci nosile pod svojim srcem i u 90% slucajeva nemaju pojma sta se ti istim bebicama dogadja na tim operacijama....

poslid izbrisala dio posta radi vrijeđanja
    Eh kad bi to bilo tako jednostavno i jednoznacno

Ali neka si ti njih izvrijedjala; nakon toga ces ih sigurno lakse uvjeriti.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet kruske i jabuke... jedno je odabrani porod kojem prethodi educiranost rodilje...a sasvim drugo inzistiranje na operaciji... o kojoj pojma nemamo... porod...operacija .... dva sasvim razlicita pojma...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Opet kruske i jabuke... jedno je odabrani porod kojem prethodi educiranost rodilje...a sasvim drugo inzistiranje na operaciji... o kojoj pojma nemamo... porod...operacija .... dva sasvim razlicita pojma...
    Ali, mozemo se educirati i o carskom, zar ne? Bas kao i o prirodnom porodu. Educirana odluka znaci da osoba koja odlucuje zna sve sto je potrebno znati da bi se mogla donijeti najbolja moguca odluka. Jer o ispravnom i neispravnom je puno teze pricati.

Prilicno sam sigurna da bih, da napisem da cu za mjesec dana roditi u toplini doma svoga, dobila posebno mjesto na forumu podrske i hvalospjeve od tristo sedamdeset i osam stranica. Ne vjerujem da bi me previse ljudi pitalo znam li sto radim, gdje sam tocno te informacije dobila i jesam li u potpunosti sigurna da je to ispravna odluka za mene i dijete.

U isto vrijeme, da najavim elektivni carski za mjesec dana, napisem sto sam sve napravila i obavila da dodjem do te odluke, dam na uvid vise nego dovoljno nalaza prema kojima sam sposobna podnijeti postupak.. opet bih ostala bez glave.

Double standards, reklo bi se.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iva, nakon svega sto sam pisala na ovoj temi, a sto ocito nisi procitala, definitivno nisam ja ta koja je pomijesala kruske i jabuke.

Takodjer, trebala bi znati da zene koje po svaku cijenu zele carski bez obzira na to postoje li ili ne medicinske indikacije, nisu uvijek "kukavice", "too posh to push", "sebicne" i tako dalje.

Postoji percepcija o carskom rezu kao sigurnijem za bebu. Jedan od razloga tome je cinjenica da su rutinski vaginalni porodi u nasim rodilistima takvi kakvi su - o tome sigurno znas vise od mene. Dalje, po novinama se povlaci ne jedan slucaj gdje je doslo do fatalnog ishoda za bebu, pri cemu se cesto, (utemeljeno ili ne) komentira da je to toga doslo "jer nije na vrijeme napravljen carski"...

Kada bi se sve svelo na to da su majke koje nisu spremne za vaginalni porod samo "kukavice" (za razliku od hrabrih nesebicnih the Majki), ove rasprave ne bi ni bilo.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Iva, dobro, nemres sad bit tak iskljuciva. i onaj post ti je malo uvredljiv, moram priznati.

ja sam cijelo vrijeme u dilemi ili trilemi ili ne-znam-kolko-lemi:

prvo, ne mogu ne podrzavati pravo na izbor. jednostavno ne mogu! koliko god sam osobno protiv carskog, posebno MRS-a, smatram da pravo na izbor mora postojati. e, ali tu sad nastaju problemi. vec sam spominjala "slucaj" moje susjede i mase ostalih cura koje znam. one bi redom zeljele roditi carskim, ali one ne rade informirani izbor. jednostavno imaju taj s-koljena-na-koljeno (ili s-kave-na-kavu) strah od prirodnog poroda, i imaju neku iskrivljenu idealiziranu sliku carskog. mislim da niti jedna od njih (ovih koje ja znam) nije svjesna odredenih cinjenica i statistika koje se provlace po ovom topiku, nego je sve onako kako je fidji napisala u onom zanesenom postu--lezis, nema mucenja, znoja, cak ti se ni frizura i sminka ne pokvare.. i beba je tu, lijepa, okrugle glavice ili sta ja znam sta.

one jednostavno ne rade informirani izbor. to je vise izbor temeljen na bapskim pricama i nekom ceifu. e sad, kolko je to u redu i eticki, ja nemam pojma, ali pomisao da zene radaju na carski iz tog nekakvog strah-ceifa i (pogotovo) s krivim informacijama mi se jednostavno ne cini ok (mogu povuci paralelu s roditeljima koji ne voze djecu u AS jer su tako odlucili).

mislim da bi bilo korisno napraviti jedno istrazivanje o tome kako buduce rodilje gledaju na porod, za one koje zele MRS zasto ga zele i koliko o tome znaju.

bilo bi vrlo korisno napraviti i nekakvu sustavnu edukaciju za skidanje "ljage" (ne mogu se sjetiti prikladnije rijeci, ah, mozak velicine graska) sa prirodnog poroda.

i na kraju, definitivno napraviti veliki pritisak na promjenu ponasanja osoblja u rodilistima, omoguciti da postoje kuce za porode i legalni asistirani kucni porodi.

e, onda bi se to zvalo pravo na izbor. zasada se svi mi samo zavaravamo i snalazimo kako znamo i umijemo

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mislim da bi bilo korisno napraviti jedno istrazivanje o tome kako buduce rodilje gledaju na porod, za one koje zele MRS zasto ga zele i koliko o tome znaju.

bilo bi vrlo korisno napraviti i nekakvu sustavnu edukaciju za skidanje "ljage" (ne mogu se sjetiti prikladnije rijeci, ah, mozak velicine graska) sa prirodnog poroda.

i na kraju, definitivno napraviti veliki pritisak na promjenu ponasanja osoblja u rodilistima, omoguciti da postoje kuce za porode i legalni asistirani kucni porodi.

e, onda bi se to zvalo pravo na izbor. zasada se svi mi samo zavaravamo i snalazimo kako znamo i umijemo
    Jos da postoji i elektivni carski, ako i kad ga netko bas zazeli...

..i onda ja ovo potpisujem.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa o tom sam i pisala, ali nisam na kraju eksplicitno spomenula. elektivni carski kad je stvarno donesen informiran izbor. razumijes?

jer mi se cini da bi, da se sad odjednom dozvoli MRS, vise od pola rodilja islo na tu soluciju upravo zbog iskrivljene slike i o carskom i o prirodnom porodu. nekako se bojim da bi stopa carskog dosegla zastrasujucih 80%, kao u brazilu.

bas zato jer se zene (ne)opravdano boje prirodnog (citaj: bolnickog) poroda, a imaju idealiziranu sliku carskog (osim gore napisanog, jos i pomodnost, tako radaju carice itd).

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

prvo, ne mogu ne podrzavati pravo na izbor. jednostavno ne mogu! koliko god sam osobno protiv carskog, posebno MRS-a, smatram da pravo na izbor mora postojati. e, ali tu sad nastaju problemi. vec sam spominjala "slucaj" moje susjede i mase ostalih cura koje znam. one bi redom zeljele roditi carskim, ali one ne rade informirani izbor. jednostavno imaju taj s-koljena-na-koljeno (ili s-kave-na-kavu) strah od prirodnog poroda, i imaju neku iskrivljenu idealiziranu sliku carskog. mislim da niti jedna od njih (ovih koje ja znam) nije svjesna odredenih cinjenica i statistika koje se provlace po ovom topiku, nego je sve onako kako je fidji napisala u onom zanesenom postu--lezis, nema mucenja, znoja, cak ti se ni frizura i sminka ne pokvare.. i beba je tu, lijepa, okrugle glavice ili sta ja znam sta.

one jednostavno ne rade informirani izbor. to je vise izbor temeljen na bapskim pricama i nekom ceifu. e sad, kolko je to u redu i eticki, ja nemam pojma, ali pomisao da zene radaju na carski iz tog nekakvog strah-ceifa i (pogotovo) s krivim informacijama mi se jednostavno ne cini ok (mogu povuci paralelu s roditeljima koji ne voze djecu u AS jer su tako odlucili).

ovo je jako dobro sročena istina.

umjesto da se borimo protiv elektivnog carskog (a time i protiv prava na izbor) trebalo bi educirati, educirati, educirati.

ljetos sam razgovarala s prijateljicom i poznanicom čija je sestra taman tad rodila i ova je prepričavala strahote iz rodilišta, porođajne muke koje su trajale satima, bolove, broj šavova, nemogućnost sjedenja tjednima poslije. zaključak njih dvije je bio da će ova definitivno epiduralnu, jer satima se previjati na stolu od bolova joj ne pada na pamet, a druga će definitivno carski, jer radije će da joj režu trbuh nego "dolje" - brže se oporavi, to je valjda svima jasno.

i gdje da vi sada tu krenete s objašnjavanjem?

kad god se neka beba rodi na autocesti na putu do bolnice, vijest u sebi obavezno sadrži rečenice "na svu sreću pa je hitna stigla u rekordnom roku i sve je dobro završilo" ili "strah nas je i pomisliti što bi bilo da nakon svega nismo otpremljeni u bolnicu".
    mislim da je potrebno borbu okrenuti protiv posve drugih vjetrenjača.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Niti jedna zena ne bi smijela imati pravo na izbor sto se tice poroda na carski rez kao sto nitko nema pravo na izbor oko bilo kakve operacije na tijelu bez pristanka strucne osobe, odnosno, lijecnika...
    ...kao što imaju pristanak liječnika za porod kod kuće?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Iva, plastične operacije se izvode na zahtjev žene, tako da ti argument pada u vodu.

mikka je jako dobro sročila ono što je i po meni problem. elektivni carski, ali ne iz straha i bapskih priča, nego kad se lijepo odvagne pro i contra.

ovo za strah je u mojem slučaju bilo više nego istinito. prvi put sam rodila uz epiduralnu. drugi put samo uz drip. moji porodi su moja njaljepša iskustva, i sjećam se oduševljenja i uzbuđenja unatoč dripu, ali žao mi je što nisam rodila bez kemije, a u kontroliranom okruženju.

a prije prvog poroda sam priželjkivala carski, baš iz straha i neznanja. (ovo govorim o mojem slučaju a ne prosuđujem zašto bi netko drugi priželjkivao carski)

i još nešto: princess puffy, tvoj znanje je dragocjeno, šteta što ti je nastup arogantan.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa o tom sam i pisala, ali nisam na kraju eksplicitno spomenula. elektivni carski kad je stvarno donesen informiran izbor. razumijes?

jer mi se cini da bi, da se sad odjednom dozvoli MRS, vise od pola rodilja islo na tu soluciju upravo zbog iskrivljene slike i o carskom i o prirodnom porodu. nekako se bojim da bi stopa carskog dosegla zastrasujucih 80%, kao u brazilu.

bas zato jer se zene (ne)opravdano boje prirodnog (citaj: bolnickog) poroda, a imaju idealiziranu sliku carskog (osim gore napisanog, jos i pomodnost, tako radaju carice itd).
    Mikka, po običaju, pogađaš u bit problema.
    Informirani izbor nažalost, čak i danas u doba interneta, još uvijek nije dostižan širokoj populaciji žena...
    Niti informirani izbor za kućni porod, niti za carski rez, niti za način poroda u rodilištu.

Ne samo da nam fali informacija o lošim stranama, već i onim dobrim, koju god opciju gledamo.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    I jedan konstruktivan prijedlog (navelo me ovo spominjanje etickih komisija za AB): stekla sam dojam da se smatra da zene koje se odluce za ECRBMI (evo, ja odlucila upotrebljavati skracenicu, jer nemogu vise pisati 100 dnevno puni naziv elektivni carski rez bez medicinskih indikacija) nisu dovoljno upoznate sa rizicima istog (odnosno da to odabiru iz x netocnih i krivih razloga, od utjecaja VIP i poznatih osoba, pa do nekih predrasuda prema vaginalnom porodu). To bi se moglo rijesiti na nacin da se zene koje odluce roditi na ECRBMI uputi na neki tecaj/radionicu/seminar (npr. u sklopu trudnickog tecaja ili slicno) pa da im lijecnici/educirane zainteresirane strane (npr. zagovornici prirodnog poroda) daju kvalitetne informacije. Ako i nakon toga zena odabere ECRBMI, njen izbor. E sad, bilo bi idealno da zena ima takvu edukaciju u sklopu trudnickog tecaja za sve vrste poroda (vaginalni u bolnic/kod kuce, da se prezentiraju poz. i neg. strane med. intervencija, tipa epi, drip i sl., i da je ECRBMI u to ukljucen).
    Moje misli idu u ovom smjeru, no teško je izvedivo educirati veliki broj žena.

Ono što bi bilo idealno je kontinurani primaljski model skrbi za trudnicu, od trenutka kad zatrudni, u porodu, pa do pomoći iza poroda.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma ja mislim da bi se ta fama oko poroda trebala uvesti vec u osnovne skole, u sklopu onoga gdje se uce reproduktivni organi (jel to bjese biologija, ne sjecam se ). da se stvar preokrene iz temelja, i da se o porodu pocne uciti kako je to nesto lijepo i pozitivno, a ne krv znoj i suze.

u isto vrijeme dok se djevojcice, buduce majke, uci koliko je to ustvari lijepo iskustvo, dozivljaj i cin, da se stvari drastiscno promijene u bolnicama i ono sto sam gore pisala.

da trudnica ocekuje porod s veseljem i nestrpljenjem, a ne strahom i panikom.

neki dan velim svojoj trudnoj susjedi da joj zavidim, ona pita zasto--ja velim, pa roditi ces uskoro , bas sam se raznjezila, a ona je valjda mislila da sam poludila

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Iva, plastične operacije se izvode na zahtjev žene, tako da ti argument pada u vodu.
    Uopce nisam mislila na plasticne operacije...vec medicinske,

[qoute="mim"].kao što imaju pristanak liječnika za porod kod kuće?[/qoute]

Zene koje se odluce za porod kod kuce su sigurno puno bolje educirane o takvom porodu nego zene koje bez ikakvih indikjacija zele carski rez jer se kao sto je vec mikka spomenula vode nekim babskim pricama....

A uostalom porod je fizioloski proces...potpuno prirodan a ne medicinska intervencija....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je netko rekao nesto ruzno o zenama koje su rodile carski, molim te mi dojavi jer ce to sigurno biti uklonjeno kao i sve druge stvari koje nisu dozvoljene na forumu (vrijedjanje itd.)
    nisi uklonila kad je kikica vrijeđana. ni kad sam ja vrijeđana.

i ne da mi se dalje čitat ovu trakavicu.. jer ću počet pisati. i dobiti iste "komplimente" kao i deaedi... koja je na mene i osobno (ne samo na forumu) ostavila lijep dojam.

no vjerojatno smo nas dvije iz nekog drugog, autsajderskog filma.

(koji me vrag tjerao da ovo otvaram? )

p.s. neću nastavit pisati ovdje, pa možete zanemariti moj post.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Uopce nisam mislila na plasticne operacije...vec medicinske,

[qoute="mim"].kao što imaju pristanak liječnika za porod kod kuće?[/qoute]

Zene koje se odluce za porod kod kuce su sigurno puno bolje educirane o takvom porodu nego zene koje bez ikakvih indikjacija zele carski rez jer se kao sto je vec mikka spomenula vode nekim babskim pricama....
    Kako god-nisi mi odgovorila na pitanje. Mislim, kad već spominješ to da žena ne smije ništa učiniti bez odobrenja liječnika.

Plastične operacije nisu medicinske (što god ta tvoja konstatacija značila)? U čemu je razlika? Anestezija, rez, šivanje, oporavak... I ljudi ih rade na vlastiti zahtjev. Znači-povećanje grudi, operacija nosa, liposukcija...to može, ali CR ne može? Navedi bar 2 pametna razloga koja bi ženi onemogućila da sama odlučuje o tome ( a bez da spominješ bapske priče) i bez da prolijevaš virtualne suze nad "90% bebica" s kojima se ne znam što događa za vrijeme CR (usput se pitam od kud ti postotak i jesi li slučajno ginekolog da tako dobro znaš to o čemu pričaš). Ako imaš takve podatke slobodno stavi link. Ako nemaš-ne navodi neprovjerene podatke.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Navedi bar 2 pametna razloga koja bi ženi onemogućila da sama odlučuje o tome.
    nadam se da su dovoljno pametni:

The finding that cesarean deliveries with no labor complications or procedures remained at a 69 percent higher risk of neonatal mortality than planned vaginal deliveries

MacDorman MF, Declercq E, Menacker F, Malloy MH.
    Division of Vital Statistics, National Center for Health Statistics, Centers for Disease Control and Prevention, Hyattsville, Maryland 20782, USA

i isto to ali drugi autori

Delivery by elective caesarean section was shown to increase the risk of respiratory morbidity in all studies eligible for inclusion. The magnitude of this relative risk seemed to depend on gestational age even in deliveries after 37 completed weeks of gestation.

Hansen AK, Wisborg K, Uldbjerg N, Henriksen TB.

i malo o mami:

Cesarean history induces higher obstetric hysterectomy incidence in women with high-risk pregnancy, due to its relation to placentation disorders, as placenta previa that increases hemorrhage possibility, and thus, maternal morbidity and mortality.

Vázquez JA, Rivera GV, Higareda SH, Páez FG, Vega CC, Segura AP.
    Unidad Médica de Alta Especialidad, Hospital de Gincecoobstetricia, Centro Médico Nacional de Occidente, IMSS, Guadalajara, Jalisco, Méxic

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

p.s. molila bih jednakom mjerom (potkrepljeno autorima) dva pametna razloga zašto bi to trebalo biti omogućeno.unaprijed hvala!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    umjesto da se borimo protiv elektivnog carskog (a time i protiv prava na izbor) trebalo bi educirati, educirati, educirati.
    Tko se bori protiv elektivnog carskog? :? Pa poanta uopce postojanja ove teme je edukacija tisuca (ljudi koji nas citaju) o cinjenici da MRS nije pjesma, da ima rizike koje svakako treba uzeti u obzir.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a zašto to tako misliš? osobno, ne vidim niti jedan jedini argument koji bi ovoj tezi išao u prilog. :/
    misliš da u slučaju poroda kod kuće ne može osnovni povod za takvu odluku biti upravo bapska priča? tipa, porod je prirodan proces, nekoj xy je sve super prošlo, pa zašto ne bih i ja probala? i uz put, obzirom da je i trudnoća prirodan proces, a xy je imala vjeru u svoje tijelo, zašto ne bih i ja odbila sve UZV i vaginalne preglede u trudnoći, kad se tako savršeno osjećam. :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    a zašto to tako misliš? osobno, ne vidim niti jedan jedini argument koji bi ovoj tezi išao u prilog. :/
    misliš da u slučaju poroda kod kuće ne može osnovni povod za takvu odluku biti upravo bapska priča? tipa, porod je prirodan proces, nekoj xy je sve super prošlo, pa zašto ne bih i ja probala? i uz put, obzirom da je i trudnoća prirodan proces, a xy je imala vjeru u svoje tijelo, zašto ne bih i ja odbila sve UZV i vaginalne preglede u trudnoći, kad se tako savršeno osjećam. :/
    Ne bih rekla da je to tako jednostavno (ni blizu). Da je, puuuuuno vise zena na ovom forumu bi glat odbijale ovo sve sto ih salijece svaki mjesec, i vise njih bi doma radjalo. Tim cinom zena svjesno preuzima odgovornost za sebe, svoje tijelo, svoj porod, a kod MRS-a predaje odgovornost doktoru u ruke.

Nase drustvo je vise sklono prebacivanju odgovornosti drugima. Ne uci nas se da smo sami odgovorni kako god odlucis.

U skladu s tim vrlo je vjerojatniji scenarij "idem ja na CR, doktori ce znati sto rade i sve ce biti ok".

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

...
    Ne bi se sa ovim nikako složila. Mislim da je upravo suprotno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    i ne da mi se dalje čitat ovu trakavicu.. jer ću počet pisati. i dobiti iste "komplimente" kao i deaedi... koja je na mene i osobno (ne samo na forumu) ostavila lijep dojam.

no vjerojatno smo nas dvije iz nekog drugog, autsajderskog filma.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, zanimljivo. Koliko zena oko sebe znas da su trazile (ili u najmanju ruku htjele tjekom trudnoce) CR, a koliko trudnica oko sebe znas da planiraju (ili da razmisljaju) o radjanju doma?

Brojka ovih sto planiraju doma se maaaaalcice poboljsala u mojoj okolini zadnjih godina . Al jos uvijek nije ni blizu brojke ovih trudnica koje bi trazile (i traze) CR, i ne bi htjele roditi vaginalno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ne bih rekla da je to tako jednostavno (ni blizu). Da je, puuuuuno vise zena na ovom forumu bi glat odbijale ovo sve sto ih salijece svaki mjesec, i vise njih bi doma radjalo. Tim cinom zena svjesno preuzima odgovornost za sebe, svoje tijelo, svoj porod, a kod MRS-a predaje odgovornost doktoru u ruke.

Nase drustvo je vise sklono prebacivanju odgovornosti drugima. Ne uci nas se da smo sami odgovorni kako god odlucis.

U skladu s tim vrlo je vjerojatniji scenarij "idem ja na CR, doktori ce znati sto rade i sve ce biti ok".
    ok, ali ne misliš li, kad je riječ o neinformiranim izborima, da je u prvom slučaju ulog ipak malo viši nego kod carskog?
    i jedan neinformirani izbor je previše, ako se mene pita. ne trebaju horde neinformiranih žena rađati u kući i odbijati UZV. :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Tim cinom zena svjesno preuzima odgovornost za sebe, svoje tijelo, svoj porod, a kod MRS-a predaje odgovornost doktoru
    Recimo da ovo stoji.
    Čija je odgovornost kod krive procjene žene u svoje tijelo?
    Jer, uz nenametljivi liječnički nadzor (i svim instrumentima potrebnim za hitan zahvat CR) porod može proći manje više prirodno bez da žena rađa doma uz babicu na crno.
    Možemo to gledati i ovako, da se radi o neodgovornosti rodilje i iste asistentice u slučaju prirodnog poroda doma, nego prebacivanja odgovornosti na liječnika u slučaju nadzora poroda u bolničkim ili nekim drugim uvjetima.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da se ispravim, "nadzora" ako se radi o vaginalnom porodu, a o CR imam pitanje kao i Cvijeta:
    da je u prvom slučaju ulog ipak malo viši nego kod carskog

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa

ok, ali ne misliš li, kad je riječ o neinformiranim izborima, da je u prvom slučaju ulog ipak malo viši nego kod carskog?
    i jedan neinformirani izbor je previše, ako se mene pita. ne trebaju horde neinformiranih žena rađati u kući i odbijati UZV. :/
    U nijednom slucaju zena ne bi trebala biti neinformirana. I koliko vidim oko sebe, izuzetno educirane zene su uopce u stanju odbiti uzv i roditi doma. No to nije tema, pa ajmo mi ipak natrag na CR.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Tim cinom zena svjesno preuzima odgovornost za sebe, svoje tijelo, svoj porod, a kod MRS-a predaje odgovornost doktoru
    Recimo da ovo stoji.
    Čija je odgovornost kod krive procjene žene u svoje tijelo?
    Jer, uz nenametljivi liječnički nadzor (i svim instrumentima potrebnim za hitan zahvat CR) porod može proći manje više prirodno bez da žena rađa doma uz babicu na crno.
    Možemo to gledati i ovako, da se radi o neodgovornosti rodilje i iste asistentice u slučaju prirodnog poroda doma, nego prebacivanja odgovornosti na liječnika u slučaju nadzora poroda u bolničkim ili nekim drugim uvjetima.
    Ovo sad bi zahtjevalo sasvim jednu novu raspravu, pa ako te zanima, slobodno otvori temu da i o tome pricamo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo, jedno pitanje oko informiranja: prosječna trudnica, recimo ne zna dovoljno engl. da bi čitala stručne tekstove (osim toga, željela bi napomenuti da stručna istraživanja nisu namijenjena laicima koji ih polovično shvačaju, pa onda čitaju samo sažetke ili ih tumače sebi uz dlaku) ne provodi vrijeme na Rodi...

I sada, recimo da se ona želi informirati o prirodnom porodu kod kuće ili o el. carskom. Tko je u RH njoj ovlašten dati valjanu, stručnu i odgovornu informaciju oko poroda kod kuće i uputiti na način osvarivanja tog zahtjeva?

Mislim da za el. carski sigurno može dobiti dobro info od liječnika, ali za prirodni porod kod kuće, nisam baš sigurna tko bi bila ta osoba...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otkud bi se ta zena uopce odlucila za porod doma, kad takvih poroda kod nas bas i nema (osim par slucajeva tu na forumu)? koliko ja znam njen ginekolog bi joj sigurno dao vise informacija nego je trazila

Deaedi, tebi nitko ne brani da se boris za legalizaciju MRS-a. Samo ti daj. To sto se mi ne slazemo oko dobrobiti MRS-a, tebe ne sprjecava u borbi za legalizaciju

Ne moramo mi uporno uplitati porod kod kuce na ovim temama da bi se isticale prednosti CR. Mozemo valjda pricati i o CR i bez tih spornih poroda kod kuce? Ili ne mozemo?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U nijednom slucaju zena ne bi trebala biti neinformirana. I koliko vidim oko sebe, izuzetno educirane zene su uopce u stanju odbiti uzv i roditi doma. No to nije tema, pa ajmo mi ipak natrag na CR.
    Pa mislim da je informiranost bas vezana uz temu el.CR. Naime, bas i je zamjerka zenama koje ga odaberu, da nisu educirane o svim rizicima istog.

E sad, ovo sto kazes : izuzetno educirane zene su uopce u stanju odbiti uzv i roditi doma. . OK, mogu to prihvatiti. Vjerojatno su zene koje su odlucile roditi doma educiranije od prosjece rodilje. No, kazes:
    koliko vidim oko sebe
    . Koliko zena oko tebe je rodilo el. CR? Imas li neku kriticnu masu obje skupine da doneses neki zakljucak?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne moramo mi uporno uplitati porod kod kuce na ovim temama da bi se isticale prednosti CR. Mozemo valjda pricati i o CR i bez tih spornih poroda kod kuce? Ili ne mozemo?
    Pa mozemo, ali to ovisi o cemu pricamo. Ako pricamo o pravu na izbor nacina poroda i o el.CR kao jednom od mogucih izbora, onda su ta dva nacina poroda vrlo isprepletena.

Ako moramo pricati samo o + i - el. CR, onda naravno ne moramo pricati i o porodu kod kuce. Vec sam te prethodnim stranicama pitala oko toga, sjecas se?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    E sad, ovo sto kazes : izuzetno educirane zene su uopce u stanju odbiti uzv i roditi doma. . OK, mogu to prihvatiti. Vjerojatno su zene koje su odlucile roditi doma educiranije od prosjece rodilje. No, kazes:
    koliko vidim oko sebe
    . Koliko zena oko tebe je rodilo el. CR? Imas li neku kriticnu masu obje skupine da doneses neki zakljucak?
    Mislim da imam dovoljno primjera da mogu ustvrditi da je kod nas u drustvu kud i kamo cesci MSR nego porod kod kuce. Mislim, ne treba mi preveliki pogled oko mene (naravno da se ne moze donijeti zakljucak na osnovu moje okoline), no neke druge stvari upucuju da je MSR bolje prihvacen nego porod kod kuce. Probaj nekome reci da ces traziti MSR, a nekom da planiras roditi doma, pa vidi koja je jaca reakcija iznenadjenja. Mislim da svi znamo za koje pitanje ce ti reci "jesi ti normalna?!? :shock: "

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da imam dovoljno primjera da mogu ustvrditi da je kod nas u drustvu kud i kamo cesci MSR nego porod kod kuce.
    Ali zasto bi se trudnice koje se educiraju oko svog poroda onda odabrale vise MRS nego da rode kod kuće? Zar bi to znacilo da ake se zena educira i odabere porod kod kuce onda je izuzetno educirana, a ako se educirala i odabrala MRS - sta je onda?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Deaedi, tebi nitko ne brani da se boris za legalizaciju MRS-a. Samo ti daj. To sto se mi ne slazemo oko dobrobiti MRS-a, tebe ne sprjecava u borbi za legalizaciju
    anchie, zalosti me sto nakon ovoliko postova oko ove tematike jos uvijek ne shvacas o cemu ja cijelo vrijeme govorim. Zamjeras mi da nekad postavljam ista pitanja i da time provociram, a s druge strane, ja pak imam dojam, da ti mene konstantno krivo shvacas.

Pa evo, da lijepo, jos jednom kazem svoje misljenje: Ja se ne borim za legalizaciju MRS-a. Ja samo podrzavam slijedece:

zalaganje za mogućnost izbora maternalne skrbi tijekom trudnoće, porođaja i babinja, zalaganje za slobodu izbora mjesta i načina porođaja te sugeriranje i sudjelovanje u reorganizaciji rodilišta koja bi uključivala slobodu izbora procedura i asistencija koje su za pojedinca u porođaju i rodilištu prihvatljive
    Udruga je to tako odlicno rekla, mogu samo potpisati.

Zalosti me sto zena koja zeli MRS to moze samo ostvariti u privatnom rodilistu, iako placa drzavi zdrv. osiguranje, ili mora dati kovertu...I zalosti me sto zene koje su rodile doma svoja lijepa iskustva mogu iznositi samo inkognito, pod nickom na ovom forumu...jer u javnost ne smiju...

Dakle, ja smatram da je zena-rodilja kompetentna do odluci kako i gdje ce roditi svoje dijete, i da treba imati omogucene sve nacine poroda na izbor. (naravno, "patogene" čimbenike i motive treba isključiti kod svih izbora).

Dakle, nemoj moje stavove ogranicavati i etiketirati me tako uskogrudnom, moj pogled je puno širi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim isto da je ova rečenica koju je deaedi kvotala iz rodine misije ili vizije ključ svih rasprava na ovu temu. ona jednostavno NE stoji. pogrešna je. to jednostavno NIJE ono za što se udruga, kad je riječ o porodima zalaže. i gotovo. :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

jel se porod odnosi i na carski rez?

Stranica 9 od 21 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •