Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Sudjelovanje roditelja u aktivnostima grupe

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Sudjelovanje roditelja u aktivnostima grupe

Zaista se nadam da ne postoji već sličan post. Tražim već sat vremena.
    Dakle, postoji ona mogućnost da roditelji (ili samo jedan) sudjeluju jedno prijepodne u aktivnostima grupe. Bila sam već jednom i uglavnom sam samo "sudjelovala". Znači bilo je tu njihovih uobičajenih aktivnosti poput mješanja nekog tijesta, pjevanje pjesmica i sl. Međutim, skužila sam da neki roditelji dođu s nekim vlastitim osmišljenim aktivnostima, pa me sad zanimaju ideje. Nekako mi niš ne pada na pamet. U grupi su djeca od 3 i pol godine. Post bi mogao i u "kreativni kutak", ali pošto se baš radi o vrtiću.... Hajde pomozite

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja prvi put cujem za ovo :/
    moze malo detalja...u kojem vrticu i kako?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

državni vrtić Malešnica
    Može se dogovoriti s tetama, čak one opominju roditelje da zašto ne dođu, ohrabruju i tako.
    Ja sam bila prije godinu dana, kad sam bila trudna. Rekla mi je teta da donesem neku omiljenu priču i da ju pročitam. Ja došla oko pola deset, nakon doručka. Sudjelovala u tom mješanju tijesta, radili neke oblike i slično. Djeca su toliko PRESRETNA što je netko došao. A moj sin je bio sav ponosan i uzbuđen. E, ali kad je došao trenutak da se čita njegova omiljena priča (kralj lavova), onda je nastala drama. Nije dao drugoj djeci da dođu ni blizu mene, a kamoli da neki sjednu meni u krilo (iako je on imao tamo svoje mjesto) ili da ne daj Bože dirnu njegovu knjigicu i gledaju slike Tako da to nije ispalo kako treba, nego je onda teta smirila strasti, posjela sve na pod i ona sa stolice čitala jednu priču (tada prigodnu o Miffy i bebi). Onda smo servirale voće - bila sam ZADIVLJENA kako moje dijete spremno sjeda za stol, uzme ubrus, stavi ga ispred sebe i strpljivo čeka svoju bananu I tak... još bila malo s njima vani na otvorenom, ganjala se malo s dečkima, curice su htjele sve moju ruku za šetnjicu... Ma preslatki su bili. Prekrasan doživljaj. Tako sam u stvari tek skužila koji naporan posao te naše tete odrade svaki dan. Zaista sam dobila uvid u njihovu dnevnu rutinu, iako eto samo kratko i površinski.
    Znam da su jedni roditelji došli skupa (mama i tata) i organizirali pripremanje voćne salate, tipa rezuckanje voća, guljenje banana, mandarina i onda svi skupa miješali i to.
    Pa bi sad nešto odgovarajuće za 3-ipol godišnjake. Da im bude zanimljivo a ne da samo donesem priču. Iako bi to sigurno njima bilo dovoljno dobro i zanimljivo. Kažem.... toliko su sretni kad netko dođe

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je ovo predivno ja bi to u nasem vrticu....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

što ti je zanimanje - možda nešto uz to vezano

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

znam da su imali u vrticu tjedan doktora pa je dosla jedna mama koja je doktorica pa su taj dan pregledavali se i igrali doktora.

ovo sto Mma veli, mozda nesto vezano uz zanimanje?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrlo zanimljivo.
    Da ima tako nešto u našem vrtiću, ja bih svakako prihvatila ideju.
    Bilo je par takvih dolazaka roditelja, ali to je bilo uvijek vezan uz neki događaj, npr. djed pekar je došao za dane kruha pokazati kako se mijesi tijesto ili mama zubarica je pričala djeci o higijeni zuba i posjetili su je u njezinoj ordinaciji (i pregledali zube).

Meni pada na pamet ona knjiga s pokusima (Profilovo izdanje). Mi smo doma radili pokuse s vodom i dobro smo se zabavili.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam bila.... Pripremali smo zavrsnu priredbu kod mog starijeg, provela sam pola dopodneva u grupi (pomagala oko kostima) i bilo nam je krasno... :D

Predlazite na roditeljskim sastancima i informacijama, to je dobra ideja!

Inace, redovito sam znala ici s njima kao pomoc kad su djeca isla na izlete ili po gradu (bili u KD Lisinski, slusali i gledali "Peca i vuk"). Djeca to cijene, a i odgajatelji.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    I ja sam bila.... Pripremali smo zavrsnu priredbu kod mog starijeg, provela sam pola dopodneva u grupi (pomagala oko kostima) i bilo nam je krasno... :D

Predlazite na roditeljskim sastancima i informacijama, to je dobra ideja!

Inace, redovito sam znala ici s njima kao pomoc kad su djeca isla na izlete ili po gradu (bili u KD Lisinski, slusali i gledali "Peca i vuk"). Djeca to cijene, a i odgajatelji.
    Pitanje (malo nevezano uz temu pa se ispričavam): jesu li roditeljski sastanci normalna stvar i za jaslice ili samo za starije vrtićke grupe?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moje jedno dijete ide u vrtić, drugo u jaslice.
    Roditeljski sastanak je bio u obje skupine. Možda dva puta godišnje.
    Ja volim kad imaju radionice s roditeljima. Pred Božić smo bojali, pravili ukrase za njihovu sobu.

A na roditeljskom, običnom, ne ovom kreativnom , tete nam malo ispričaju što djeca rade tokom dana, koje aktivnosti vole ,koliko su vani, jel predstoje neki izleti i tako...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

To je moja tema :D !
    Roditelje treba više uključiti u vrtički život i to mora biti inicijativa odgajtelja.
    Kad sam ja to htjela provesti u praksi prije nekih 7-8 godina (individualne sastanke, mogućnost slobodnog boravka roditelja u grupi) nisam naišla ni kod kolegica ni kod stručnog tima na razumjevanje. Svejedno sam pokušala sa roditeljima dogovarati i to sam prezentirala kao poticaj roditelja. Ono što je mene tada jako iznenadilo je slab odaziv roditelja.
    Bilo je opravdanih razloga da zbog posla nisu mogli doći, ali svi su se počeli opravdavati.
    Razumijem jer to nije uobičajena praksa, roditelji ne znaju šta se od njih očekuje. Zato je dobro da odgajatelj pokaže što se od roditelja očekuje i sve dogovori.
    Hvala Bogu to se mjenja i sada imam prilike raditi ono što želim i kako želim, a to je uključivanje roditelja u sve aspekte vrtičkog života
    Oni roditelji koji se odazivaju imaju jako pozitivna iskustva.
    To je nešto prekrasno i za bolje upoznavanje roditelja i odgajatelja , za stvaranje partnerskog odnosa, roditelji dobe bolji uvid šta se i kako radi, odgajtelji od svakog roditelja nešto nauče, a djeca... djeca imaju najviše koristi od toga - oni pucaju od ponosa kad je njihov roditelj uključen.
    Divota!
    Ono što bi ti ja preporućila je neka atraktivna aktivnost.
    Čitanje priče ti spada pod individualni rad i teško ćeš okupiti puno djece i zainteresirati ih.
    Pod atraktvnu aktivnost ti svakako spadaju pokusi ( sa vodom, sa magnetima, recikliranje).
    Da li znaš svirati kakav instrument, da li znaš pjevati, da li si kreativna osoba?
    Instrument u grupi je nešto što oduševljava djecu, pokušaj neku igru s pjevanjem napraviti, pokušaj izvesti neku igru sa lutkicama ako imaju paravan.
    Isto tako možeš nabaviti puno materijala ( npr. Chemaco) i nešto izrađivati sa djecom.
    Ja sam jednom donijela od kuće aparat za pravljenje kokica jer je bilo vrijeme jesenkih svečanosti i to sam povezala sa sjemenkama.
    To je bila cika i vika po cijelom vrtiću. Na kraju sam posuđivala svim skupinama aparat.
    Probaj tako nešto smisliti.
    Bitno je da bude atraktivno, puno materijala i da imaš dovoljno za svu djecu.
    Želim ti puno sreće u tvojoj aktivnosti.
    Obožavam ovakve inicijative odgajatelja i ovakav odnos roditelja i odgajatelja

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ako ti treba još koja ideja, tu sam

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I ja, kao i Veki, podržavam ovakve oblike suradnje između odgajatelja i roditelja... i baš me veseli ovaj topic

najbolje ideje će vam pasti na pamet kad se malo raspitate kod odgajatelja što trenutno rade, što djeca posebno vole

ovako, općenito, uz ove ideje koje su već napisane... za tu dob bi bilo zanimljivo raditi neke aktivnosti na području zdrave prehrane (izrada limunade, soka od naranče, raznih zdravih namaza, voćnih ražnjića, voćnih salata), izrada kruna od kartona, žice, raznih perlica (i/ili nakita od vune, debljeg konca, raznih perlica, gumbića ili bilo čega za nizanje), izrada scenskih lutaka od raznih materijala itd... mogla bih nabrajati do preksutra, jer je djecu u grupi doista lako zainteresirati, samo treba izabrati nešto zanimljivo i prezentirati to na pravi način (i dobit ćete fascinantne rezultate)...ali najbitnije je da vi znate šta su ta djeca već radila ranije i što rade u zadnje vrijeme, pa javite... onda dam neke ideje vezane uz to

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dolazi proljeće - sijanje i sadnja cvijeća, povrća... u žardinjeri ili vrtu; nekakva radna akcija koju djeca vole. ali tada treba osigurati da sva djeca imaju lopatice, motičice i sl. tako da su svi nekako uključeni, a ne samo pojedinci zbog nedovoljno alata. možda tete mogu iz svih grupa posuditi da bude dovoljno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kokolina2 prvotno napisa

Pitanje (malo nevezano uz temu pa se ispričavam): jesu li roditeljski sastanci normalna stvar i za jaslice ili samo za starije vrtićke grupe?
    NARAVNO da su roditeljski sastanci uobičajeni. Čak su i češći za roditelje jasličara nego za starije grupe (barem su bili "u moje vrijeme" jer govorim o periodu prije 5-6 godina kad su moji školarci još bili u jaslicama).

Očito, to je do vrtića.

Ovako - ukoliko nema roditeljskog sastanka, treba se najaviti na informacije (pitati odgajatelje kad im odgovara) i tamo pitati sve što treba. Ja se ne bih (i nikad nisam) ustručavala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo još da dodam:

Najbolji način za participaciju roditelja u radu grupe je SURADNJA S ODGAJATELJIMA... Pitajte ih, sve ćete doznati! Barem smo mi godinama tako radili.

Nakon nekog vremena već smo se tako dobro uhodali da su odgajateljice same dolazile i tražile pomoć oko realizacije nekih ideja, ali one se često ne žele nametati i "vući za rukav" pa roditelj neće učiniti krivo ako se ponudi. MOže to biti i konkretna ideja... Neki su roditelji došli u vrtić u uniformama (imam negdje slike svoga sina i njegove grupe pored policijskog vozila jer je jedan tata-policajac s kolegom došao u vrtić). Bila im je i medicinska sestra i vatrogasac...

A mi, roditelji koji nemamo tako atraktivno zanimanje, obično smo sudjelovali u uređenju dvorišta (sadnice, kopanje rupa...), izradi panoa i plakata (zaštićene životinje, voće i povrće...), prikupljanju materijala za recikliranje, izradi kostima i lutaka, izradi radnih listića za djecu u starijim grupama itd.

U grupu mog starijeg sina roditeljskom donacijom (u dogovoru s odgajateljima) došlo je svojevremeno računalo, a kasnije je to postalo uobičajen pristup. Mislim da danas postoje računala u svim starijim grupama i sva su tamo došla na sličan način.

Po uputi odgajatelja računalo su doma "očistili od furde", instalirali ppt i igrice primjerene dobi djece, na njihovo veliko zadovoljstvo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

NARAVNO da su roditeljski sastanci uobičajeni. Čak su i češći za roditelje jasličara nego za starije grupe (barem su bili "u moje vrijeme" jer govorim o periodu prije 5-6 godina kad su moji školarci još bili u jaslicama).

Očito, to je do vrtića.

Ovako - ukoliko nema roditeljskog sastanka, treba se najaviti na informacije (pitati odgajatelje kad im odgovara) i tamo pitati sve što treba. Ja se ne bih (i nikad nisam) ustručavala.

Hvala na odgovorima. Mi idemo od rujna '08. u jaslice i još nikada nije bilo nikakvog sastanka pa me zato interesiralo. Ali tete su dobre pa ću se raspitati.
    Ovo sudjelovanje roditelja mi zvuči predivno, ali mi je ipak nekako za starije klince, ne znam. Ili se to može i s jasličarima (imaju ispod 2 godine)?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kokolina2 prvotno napisa

Očito, to je do vrtića.

Hvala na odgovorima. Mi idemo od rujna '08. u jaslice i još nikada nije bilo nikakvog sastanka pa me zato interesiralo. Ali tete su dobre pa ću se raspitati.
    Ovo sudjelovanje roditelja mi zvuči predivno, ali mi je ipak nekako za starije klince, ne znam. Ili se to može i s jasličarima (imaju ispod 2 godine)?
    Te aktivnosti roditelja u grupi dolaze u obzir tek kad se djeca počnu fokusirati na okolinu... obično je to nakon treće godine. U jaslicama mi smo imali radionice za roditelje, ali to je socijalizacija roditelja... Sjedili smo svi u sobi, izrađivali ukrase za bor, a naši "puzavci" sa starijom braćom i sestrama igrali bi se s nama i uživali u činjenici da su tata/mama/brat/sestra s njima u njihovom prostoru. Čini mi se da je to bilo JEDINO u to doba...

Dalje, na roditeljskom sastanku za jasličare odgajatelji su znali imati zgodan program za roditelje - npr. pitati KOJU DJEČJU PJESMICU PAMTITE IZ SVOG DJETINJSTVA i slično. Naše su se odgajateljice (u nekoliko različitih vrtićkih grupa) zaista jako trudile senzibilizirati roditelje i pridobiti ih na svoju stranu.

Rezultat: moja djeca su vrtić smatrala produžetkom naše dnevne sobe... I danas rado odlaze posjetiti svoje tete!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •