Ima nešto o Summerhillu i ovdje:
http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx...&ClanakID=1272
Inače, knjigu SLOBODNA DJECA SUMMERHILLA pročitala sam prvi put davno, možda i prije dvadesetak godina. Tada me oduševila, ali sada, kad sam majka školske djece, vidim i dosta nedostataka.
Sve je to divno, ima zaista pozitivnih elemenata, djeca su slobodna, aliiiii treba uzeti u obzir da je ta škola (i ta filozofija) nastala kao protuteža viktorijanskom engleskom sustavu školovanja, a ne ovom našem koji mi imamo danas. Eto, baš u članku piše da kabineti za prirodne predmete zjape prazni, a djeca koja se ondje školuju žele uglavnom biti umjetnici.
Svaki (pa i ovaj koji nudi Summerhill) školski sustav ima nedostataka. Ima, dakako, i prednosti. Svaki (pa i homeschooling) način školovanja također ima prednosti i nedostataka.
Inače, u Summerhill roditelji mogu upisati i sasvim malu djecu (kako je to u Engleskoj običaj, dati ih u internat :shock: u dobi od 7 godina) pa nek se snalaze.... Ne mogu zamisliti da bih svoje dijete osnovnoškolske dobi dala u internat. To mi je teško shvatljivo za naše uvjete, ali vidim razloge zašto je takav tip škole nastao baš u Engleskoj baš u to vrijeme. Tamo sam SUSRELA roditelje koji su jedva čekali da im djeca dorastu do desete godine i da ih se riješe upisom u internat.
Umijeće je prepoznati što od toga odgovara baš našoj djeci.
U ovoj državi osnovno (a i srednje, uskoro) školovanje je zakonska obveza. Ne znam kako bi se škola tipa Summerhill uklopila u naš zakon, ali nije to nemoguće - MZOŠ verificira programe svih privatnih škola.
Po mom mišljenju, bilo bi dobro da roditelji ipak ima mogućnost odabira (a stvari se kreću u tom smjeru) onoga što smatraju najboljim za svoje dijete, jer nije svaki način školovanja najbolji za svako dijete.