Results 1 to 7 of 7

Thread: produzetak porodiljnog dopusta

Default produzetak porodiljnog dopusta

Ispricavam se ako je tema bila,ali ja nisam nigdje nasla ovo sto me zanima.
    Dakle,trenutno koristim prvih sest mjeseci porodiljnog dopusta,porodiljni sam otvorila 19.09.08 i doznake mi vrjede do 19.03.09.Ali moja curica ce tek krajem cetvrtog mjeseca puniti sest mjeseci.
    Sad neznam da li moram kod doktorice svoje po nekakve papire,ili se samo javim na hzzo kad ce se maloj priblizavati sest mjeseci.
    Sva sam zbunjena,zbunjuje me taj period izmedu 19.03 i kraja cetvrtog kada moram produljiti porodiljni za jos set mjeseci.Nadam se da necu imati nikakvih problema u firmi.
    Nadam se da nisam previse zakomplicirala!

malena beba's Avatar

tih prvih 6 mjeseci ti se automatski u hzzo korigira tako da te to ne zbunjuje. kad beba napuni 5 mj odes u hzzo i tamo trazis produzetak rodiljnog dopusta za drugih 6 mj!

Administratorica puntica's Avatar

u hzzo-u znaju kad ti je dijete rođeno pa prema tome automatski produžuju porodiljni do datuma kad će napuniti 6 mjeseci (naravno to znaju zato što si predala zahtjev za jednokratnu pomoć za novorođenče i zdravstveno osigurala dijete, i pritom predala rodni list)

zašto misliš da bi imala problema s poslodavcem? :?

vesna72's Avatar

s obzirom da si započela s korištenjem po starom zakonu, sigurno si dobila i rješenje hzzo-a nakon otvaranja rodiljnog dopusta (tamo piše do 6 mjeseci života djeteta)
    najmanje 30 dana prije isteka tog roka trebaš podnijeti zahtjev za otvaranje roditeljskog (sad te kači promjena zakona, i tražit će te i potvrdu poslodava - i njega moraš obavijestiti da ćeš nastaviti s korištenjem roditeljskog dopusta)

do razlike je došlo jer ti je datum u doznaci 6 mjeseci od otvaranja rodiljnog, a ne od predviđenog termina poroda

od doktorice ne trebaš više nikakve papire, ali pazi da ne propustiš rokove za produženje. dakle ne kad će se "približavati" 6 mjeseci, nego najmanje 30 dana ranije (a s obzirom na obaviještavanje poslodvca, prepručila bih i malo prije)

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by vesna72
    s obzirom da si započela s korištenjem po starom zakonu, sigurno si dobila i rješenje hzzo-a nakon otvaranja rodiljnog dopusta (tamo piše do 6 mjeseci života djeteta)
    ja nisam za prvih 6 mjeseci ništa dobila. rekla je teta iz hzzo da oni to ne šalju jer se podrazumijeva će svi koristiti to pravo. šalju samo ako se neko vraća prije isteka 6 mjeseci (barem u uredu pod koji spadam).

vesna72's Avatar

moja greška. priznajem, ništa nije sigurno

načelno, ranije su se rješenja izdavala, a sada se rodiljni dopust može koristiti i na osnovu doznake i vlastite izjave bez donošenja rješenja

Hvala svima na odgovorima,znaci jos dva tjedna i pravac u hzzo produljit porodiljni.Ajme kako brzo polazi!