Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Pasija na vrticki nacin

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Pasija na vrticki nacin

ne znam da li ovo mozda spada u jaslice i vrtice, ako smatratate da da, adminice please premjestite.

uvod:
    M. ima tri i pol godine. Mi smo ateisti. U vrticu se mole prije spavanja, M. zna cijeli „andjele cuvaru“ napamet, u „zdravo marijo“ zapne nesto malo oko „utrobe tvoje“ ali polako ce i to savladati, Nakon prvotnog blago receno iznenadjenja, mi smo se dogovorili da nis ne komentiramo, dok nis ne pita da ne izrazavmo nista, a i inace msilim da on ima pravo izabrati. Kad je trazio da se i doma prije spavanja pomolimo, rekla sam da se u vrticu moli a doma ne, da ionako dobro spava doma i bez molitve, kao sto i inace na razlicitim mjestima radimo razlicite stvari. Pa molitva je uostalom i zgodna meditacija i sta smeta, i takitak ne kuzi i nista ne ispituje. Odlucila sam da tete nikad ne saznaju da uopce imamo neko (drugacije od njihovog) misljenje o religiji, jednostavno da svom sinu olaksam zivot, i da ga tete niti slucajno ne bi stavljale u drugi kos nego drugu djecu ( sto je doduse nevjerojatno jer ime i prezime bodu oci, = ali ako im to nije bio sumnjivo, onda sta se ja imam u to mijesati, je l'tak? Uostalom sa tom djecom ce ici u skolu i ne zelim da ga pamte ko nekog izdvojenka po bilo cemu...premda znam da mi to nece bas uspjeti, ali eto, dok do neceg dodje cu o tome razmisljati. I to je gotova o tome prica. Sluzi da shvatite moju krajnu dilemu.

zaplet i kulminacija:
    Danas mi je za ruckom nicim izazvan ispricao sljedece: vojnici su opasni, oni imaju stijele i mogu s njima nekog ubiti. Kazem-paaa, da, kako znas? Je, rekla mi je teta X! A mame su njima rekla da ni-ka-ko ne spavaju, neka budu budni da paze da ne dodje vojska! Pitam: Tko? On: „Pa mali andjeleki!“ Ja !??!? „Ali oni su bili taaako jako umorni da su zaspali, i ODJEDAMPUT!!!!...kad su se probudili, vojska je dosla i sve po njima strele! A mame su vikale „neee, nemojte ih, ali vojska bas-Bum bum i tu i po trbuhu i svuda! Ja sutim, polako gutam suze. On dalje, totalno zabrinut i uzivljen: I oni su malog isusa zabili sa cavlima po CIJEEEEEEELOM tijelu! Ja mrmljam: ma da?, nisu valjda? Jesu jesu, oni su mu zabili cavle i tu i tu i pokazuje na cijelo tijelo i glavu i veli: i u oci su mu zabili cavle i on je bio saaav krvav, ozbiljno ti kazem:.. ja se ne mogu snaci, nis pametno ne kazem, mijenjam temu. I cim stignem i niko me ne vidi odem u kupaonu plakati, jer ne vidim rjesenje, i sve mi se cini jezivo, i mijenjanje vrtica nikako ne bih htjela i najradje ne bih nista poduzimala ali mi ga je jednostavno zao i onda opet cvilim i ne zalim se ljudima okolo jer da mi netko kaze da pretjerujem bi tog nekoga vjerojatno zadavila. MM je puno vise cool, on je uvjeren da to teta nije njima tako jezivo ispricala nego da je nas mastoviti sin izmislio te cavle u ocima i to mu se ucinilo i to je njegov dozviljaj svega.

potraga za raspletom i epilogom:
    Sta sad da radimo ljudi? Da je normalna situacija, lijepo bih sva zgromljena ispricala to bas toj teti koja im je to ispricala, i pitala da otkud njemu to. A obzirom na gore navedenu situaciju, strah me da tete ne preokrenu sve na neko antireligijsko prigovaranje, da li me razumijete? A nije bio u vrticu od cetvrtka, i ja sam s njim punih 6 dana ( svi imamo streptokokcinu) i sad se toga sjetio, zelim reci da ga to ipak muci jako, ocito. Nikako ne bih htjela ici ravnateljici ili slicno, nikako ne bih htjela ikako se zamjeriti tetama jer ce s njima biti jos godinama vise sati nego sta sam ja s njim, kuzite, ali bih ga ipak rado zastitila od takvih totalno uzrastu neprimjerenih senzacija. Imate savjet, utjehu? I za kraj jos jednom, oprostite za duzinu posta.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel to vjerski vrtic?
    nije, jel tak?

ja bi razgovarala s tetom i s ravnateljicom
    obzirom da vrtic nije vjerski neka se ljepo suzdrzi od propovijedanja i ak bas mora neka nauk drzi doma, a ne u vrticu

ja ne znam kaj si ti ljudi umisle i kojim pravom to rade?
    jel negdje u vrtickom programu zapisano da se djeca mole prije spavanja i da uce molitve?

a tvoj mali mozda i je malo dao masti na volju, ali svakako ne bi to mogao da nije imao na temelju cega zamisljat isusu cavle u ocima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije vjerski vrtic, jasno da nije, najnormalniji zgrebacki vrtic.
    -ovaj prvi dio tvog posta smo mjesecima raspravljali:
    1. ravnateljica bi sigurno stala na tetinu stranu i sigurno zna da ova propovijeda i odobrava to. I to nije u drugim grupama, nego je ta nasa teta, samo jedna od njih dve tak religiozna. Inace je kao super i djeca ju vole i to je sve istina, a s druge strane..fanatik. I jos je bila dragovoljac domovinskog rata i pucala na prvoj crti bojisnice, tak bar ona kaze.
    2. ne bih postigla sto zelim, ona bi nastavila samo bi mozda moje dijete nekak mucila il se prek njega osvecivala ili tak nekaj, ne znam, luda sam, mozda pricam gluposti.

filozofija:
    1. da li ta teta zaista misli da su BAS SVA DJECA I SVI RODITELJI VJERNICI jer je jednostavno iz takve je l te..sredine,
    2.ili joj je jasno da nisu ali ju bas briga, sto nije u redu i nije toleratno niti odgojno, nego agresivno i primitivno, ili
    3 najnevjerojatnija : da je tak luda da misli da ce ona napraviti od nevjernika vjernike?
    eto Mukica, o tome ti mi razmisljamo evo sad vec dobrih 6 mjeseci..a odlucili smo ono sto sam napisala u 1 postu. ali ove oci, to je ipak previse

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas nju briga
    ona jednostavno ne postuje druge
    to su takvi ljudi
    pravo i ispravno je jedino ono sto je njima pravo i ispravno

i ravnateljica je ne bi smjela podrzavati
    kako znas da zna i podrzava
    jesi ju pitala?

ja ne mislim da tete "muce" djecu nakon sto im se nesto kaze
    jednostavno odbijam vjerovati u to da bi mogle tako postupati
    i skroz OT uzasno me smeta sto vrtickom osoblju niko nis ne govori iz straha da ce mu isto muciti ili zlostavljati dijete na neki nacin

i onda to isto vrticko osoblje provodi svoju volju (kao u tvom slucaju)
    jer zna da moze
    jer zna da niko nece nis rec
    jer se roditelji boje

to je po meni zacarani krug

ja ne mislim da trebas sutit i trpit
    al ti najbolje znas kaj je najbolje za vas

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa sve imas pravo Mukica
    I nije opce OT ovo o tom neprigovaranju vrtickom osoblju
    meni ti nekako cistis um i razumno mi govoris, jer sam ja sama zapletena u frustracije, a po to sam i dosla ovamo, HVALA.
    sad cu se malo hrabriti i skupljati snagu
    a sutra cu bok i bogme polustrogim tonom prijekornog pogleda , doduse puno nevjerice, pitati tetu da je li moguce da je on takve STRAHOTE cuo od nje??
    samo šta cu kad mi zlaže u lice da nije nista niti slucno pricala . nista niti slicno i da je mali sve izmislio?, onda cu tek bit u nebranom grozđu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj ju napadat jer ce se sigurno branit
    probaj nekako okolonaokolo saznat kaj te zanima

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo da ti pružim podršku, Ružice
    ova tvoja priča me je stvarno šokirala...
    Sjećam se topica sa pdf-a o vrtićima gdje je jedna mama ateistica pisala o predbožićnom raspoloženju u vrtiću i kako joj je kćer rekla da kako ona, mama, ne zna da će se roditi Isusek, pa je to već bilo dovoljno za zgražavanje, ali ovo
    Ja bih na tvom mjestu svakako reagirala i stavila naglasak možda ne toliko na nametnutu religijsku komponentu (i to samo zato jer poštujem tvoj strah od daljnje situacije, iako se slažem s Mukicom da nije u redu šutjeti iz straha od "osvete", i ja mislim da se teta nikako ne bi tako ponašala kasnije), koliko na očitu TRAUMU koju je tvoje dijete proživjelo. Možda i je sam nadodao neke detalje (ali to vjerojatno možeš i sama zaključiti, tj. znaš sigurno da li i inače ima bujnu maštu), ali kao što reče Muks, ne bi ni imao nadodati što da nije imao podlogu...
    Tako da svakako reagiraj, ovo je prestrašno, i izlazi iz "obične" "vjerske indoktrinacije" koja se nameće više manje u svim vrtićima (koliko sam ovdje uspjela pročitati na raznim topicima).
    Ja sam već pisala o tome kako sam mislila da smo sigurni od toga bar u jaslićkoj dobi, jer sam naivno mislila da su to još premala djeca da bi im se išta takvog nametalo, ali sam bila u krivu... Međutim, ipak takvih primjera nije bilo, i kod nas u jaslicama je sve ostalo na zapravo benignim "preporukama" roditeljima u roditeljskom kutiću (tipa odvedite dijete na misu, naučite ga molitvama...). Ali da mi jednog dana kroz par godina dijete dođe kući s ovakvom pričom , svakako bih se postavila!
    A ja sam inače poznati ljubitelj teta i općenito odgojiteljsko/prosvjetnog kadra, tako da znaš da je ovo stvarno...strašno!
    Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ajme...

Razmišljam o tome i nekako mi se čini da čak i da sam najveći vjernik ne bi bila zadovoljna da mi djetetu pričaju priče koje uključuju Isusa, čavle i mučenje.
    Mislim da na to nemaju nikakvo pravo.
    Kad bi sve lijepo funkcioniralo u našim vrtićima otišla bi vrtićkom psihologu, pedagogu ili ravnateljici, oni bi zaštitili tvoj identitet to jest identitet djeteta i rekli teti da ne može tako i da nije ok.
    Ali naša realnost nije nimalo tako jednostavna.
    Nadam se da ćeš skupiti hrabrosti i da ćete naći rješenje.

Ja osobno ne bi mogla šutjeti...možda bih se pravila blesava ili okolišala ali bi nešto sigurno rekla.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Pasija...

Ja ću reći djetetu da je drugačija, da smo svi drugačiji i posebni i da je to ok, u stvari da je to super.Tako zamišljam u teoriji , a kada dođe do problema...Voljela bih da odrasta znajući kako nismo svi jednaka mišljenja i da je to dobro, da joj to saznanje kasnije ne dođe kao neka loša vijest, već da to shvati kao svoju dobru osobinu.Zato ću joj dati da bira, pa može molitve i u vrtiću i kod kuće ako treba, ali ne krv, poniznost, čavli i ostalo; tu ću se malo umiješati. Dakle dio pjesmica i recitala ću prepustiti tetama i učiteljicama, ali priču o vrijednostima, prioritetima, ljubavi pričat ćemo joj kod kuće.
    Teti u vrtiću bi se izjasnila ne protiv molitvi, ali nevezano uz religiju, protiv eksplicitnih opisa krvi i muka, protiv nasilja.Pa ne čitamo ni Crvenkapicu u originalu(iako neki stručnjaci kažu da su takve bajke korisne).
    Ne zamjerite mi na "mudrovanju"...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Pasija...

Ja ću reći djetetu da je drugačija, da smo svi drugačiji i posebni i da je to ok, u stvari da je to super.Tako zamišljam u teoriji , a kada dođe do problema...Voljela bih da odrasta znajući kako nismo svi jednaka mišljenja i da je to dobro, da joj to saznanje kasnije ne dođe kao neka loša vijest, već da to shvati kao svoju dobru osobinu.Zato ću joj dati da bira, pa može molitve i u vrtiću i kod kuće ako treba, ali ne krv, poniznost, čavli i ostalo; tu ću se malo umiješati. Dakle dio pjesmica i recitala ću prepustiti tetama i učiteljicama, ali priču o vrijednostima, prioritetima, ljubavi pričat ćemo joj kod kuće.
    Teti u vrtiću bi se izjasnila ne protiv molitvi, ali nevezano uz religiju, protiv eksplicitnih opisa krvi i muka, protiv nasilja.Pa ne čitamo ni Crvenkapicu u originalu(iako neki stručnjaci kažu da su takve bajke korisne).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Pasija...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni, kao prvo, uopće nije u redu da šutiš o tome da niste vjernici. Zašto? Jel tebe sram tvog uvjerenja i života kojeg živiš? Po meni je puno stvari danas izmaklo kontroli i u vrtićima, pogotovo u školi zato što ljudi šute, prilagođavaju se većini eto da ne bi imali problema oni i njihova djeca. I baš onda djeca imaju problema jer mnoge stvari ne razumiju, doma se nisu s njima susreli i totalno su zbunjeni. Ja svoju djecu učim da smo svi različiti, da je baš u tome čar i ljepota jer bi bilo predosadno da svi živimo isto i razmišljamo isto, da treba poštovati svakog čovjeka, njegovu vjeru i svjetonazor. Očekujem to i od drugih, često ne dobivam, ali najviše me žalosti što u školi jako malo rade na razvijanju tolerancije među djecom, poštivanju različitosti...Počinje s tim da si glup ako ne treniraš nogomet (jer u razredu pola dečki trenira nogomet), a onda ide dalje.
    Moj ti je savjet da porazgovaraš s tetama,pa i s ravnateljicom i izraziš svoj stav. Pogotovo mi te teme nisu uopće prikladne za tako malu djecu. Dobro da im još nije rekla da će ako ne budu dobri gorjeti u paklu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I ja sam puno razmišljala o ovome kada mi je sin ispričao da u vrtiću puno pričaju o Isusu. Pitao me tko je bio Isus.
    Nisam ga htjela zbunjivati sa opširnim objašnjenjima o vjerovanju i nevjerovanju, pa sam samo kratko rekla da je Isus bio jedan jako dobar čovjek koji je pomagao svim ljudima. I zato ga se danas rado sjećamo.

Mi smo također ateisti i ja imam pravo tražiti od teta da mi ne uče dijete moliti se prije jela i zahvaljivati bogu na obroku koji im je dao. Jel mu bog NIJE dao taj obrok, skuhala ga je teta kuharica,, JA sam ga platila od plaće koju svaki dan 8 sati zarađujem na svom poslu. Povrće je izraslo u vrtu, nakon što je netko posijao to sjeme, a meso je nažalost došlo iz klaonice.

Nemam ništa protiv da jednom, kada budu shvaćali šta je vjera, postanu i sami vjernici. Ali sada je još prerano, zbunjuje ih to.

Da ne govorim o tome kako djeca jako vole svoje tete i to što teta kaže je zakon. I onda se ja sa svojim mišljenje njoj suprotstavljam, a inače mu govorim da tetu treba slušati. Kak sad?

Ja bi na tvom mjestu razgovarala sa tetom, ne bi odmah išla ravnateljici. Zamolila bi ju da ostavi molitvu i propovijedi za crkvu, a ako ni to ne bi upalilo, onda bi otišla ravnateljici.

Nije rješenje ne slušati svoje instinkte i ne reagirati na stvari koje nam se ne sviđaju. Jednostavno, treba se zauzeti za svoje stavove, bez straha od odmazde. To se može na lijep i ugodan način, i tete su razumna bića. Trebale bi prihvatiti tvoje zahtjeve. U protivnom, nije dobra teta, pa ju ni ne trebate.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Auuuuu, ja mora da sam živjela u nekom boljem svijetu...

Naime, u vrtiću u kojem su bili moji dečki NIKADA se nisu događale takve stvari. Sjećam se da su odgajateljice pitale za dozvolu da li u priredbu (za Božić/NG) mogu uključiti anđele jer je bilo djece iz obitelji koji nisu vjernici ili nisu katolici... Sve smo dogovorili. Na roditeljskom su uredno tražile savjet i što roditelji misle o tome. Na kraju je sve ispalo neutralno i ok, a roditelji su i te kako cijenili što odgajateljice uvažavaju njihove stavove.

Ovakav pristup (nametanje vjere) nije mi prihvatljiv. Ja bih jasno i glasno rekla na kakav način odgajam svoju djecu i što smatram prihvatljivim. To je zaista tema za razgovor prvo s odgajateljima, a onda s ravnateljem. Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto da se i ja pridružim općem zgražanju

da se nama nekaj takvog desi, mislim da bi MM napravio cijeli kraval u vrtiću (inače je sklon izazivanju škandala po šalterima, uredima i slično), a ne bi tak bojažljivo pitao dal da ode ravnateljici

vi i vaše dijete imate apsolutno pravo na to da vas nitko ne indoktrinira s nečim što ne prihvaćate

mislim, zbilja, pričati trogodišnjaku o razapinjanju isusa, helou..i još nije vjerski vrtić, dvaput helou?

nadam se da ćeš otići ravnateljici razjasniti stvari i onda to podijeliti s nama

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja ću se složiti s curama fda ne trebaš šutjeti.
    reci teti kako stoje stvari i zamoli ju da tvoje dijete isključi iz tih rituala. a ako zbog toga bude problenma odi na višu instancu- ravnateljici, i još dalje ako treba.
    jer kao što netko reče- zar ćeš zbog stzraha od odmazde šutjeti baš uvijek, i možda na taj način više štetiti djetetu nega da kažeš što te muči?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je tu veliki problem ta predstava uopće!
    šta djeca imaju gledati ubijanje Isusa? Pasija mora imati oznaku 12+
    to nije za malene i za ljude slaba srca

bez obzira bili vjernici ili ateisti

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ispričavam se zbog troduplih postova...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    reci teti kako stoje stvari i zamoli ju da tvoje dijete isključi iz tih rituala.
    definitivno treba reagirati
    ali se ne bih slozila s gornjom recenicom. ne treba iskljuciti tvoje dijete, nego prekinuti s ritualima. oni nemaju šta radit u ne-vjerskom vrtiću, sva djeca su jednaka i u vrtiću nitko ne smije biti isključen zbog svojih vjerskih (ne)uvjerenja. pitanje je hoće li teta pristati na to ali po mom mišljenju to se nju ne pita, to naprosto treba prestati.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja bih sigurno "podijelila" svoj problem s vrtićem. Vjerojatno bih poslala muža da fino kulturno kaže što mi mislimo o takvim temama (jer su njegovi prigovori puno "pristojniji" od mojih pošto ja imam iskustva iz djetinjstva s ovakvim stvarima).
    Pretpostavljam da to i nas čeka za koju godinu - no, ja planiram već u startu objasniti da smo mi drukčiji i to reći i tetama (i učiteljici).
    Inače, ovakve stvari su se dešavale i kad sam ja bila mala (ali puno puno gore jer je bilo ratno doba).
    Moja najbolja prijateljica i ja smo jedine bile druge vjere i bile smo svejedno godinu dana prisiljene ići na vjeronauk u školi, pjevanje u crkvi petkom, vjeronauk u crkvi subotom i misu nedjeljom - inače bi nas srušili iz tog predmeta. A časne setre - kakvih sam komentara čula

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

negdje je topik o ovjoj temi, i mi smo imali i imamo jos slicno iskustvo

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Vjernik sam i moje dijete zna za Isusa, zna da postoje anđeli, molimo se zajedno, ići će u katolički vrtić, jer tako mi živimo.

Ne odobravam ovo u vrtiću u koji tvoje dijete ide, jer prije svega to je gradski vrtić, dakle roditelji nisu apriori izabrali vjerski nauk. Osim toga u katoličkim vrtićima tematikom se bave educirani odgojitelji koji ne suočavaju malo dijete s mukom Isusa na takav način. To je za mene okrutno i nepedagoški.
    Ako učim svoje dijete o Uskrsu onda govorim o jajetu iz kojeg se izliježu pilići ( i pingvini, dodala bi moja cura), o proljeću, buđenju prirode, o Isusu koji nije umro nego je otišao na nebo i čuva sve ljude koji su umrli i žive na zvjezdicama i sve nas koji živimo itd.

Imamo krasnu knjigu koja se zove "Super je bit različit" (Golden Marketing) iz koje je naučila da ne vjeruju svi ljudi jednako i nismo svi isti i da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni.

Ono što ne razumijem zašto odgojiteljica nije upoznata s tim da ste vi ateisti. I mislim da nije dobro da dijete samo izabere. Za dijete je to prevelika odgovornost. Svakako mislim da trebaš razgovarati s odgojiteljicom i ravnateljicom i iznijeti svoj stav.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Vjernik sam i moje dijete zna za Isusa, zna da postoje anđeli, molimo se zajedno, ići će u katolički vrtić, jer tako mi živimo.

Ne odobravam ovo u vrtiću u koji tvoje dijete ide, jer prije svega to je gradski vrtić, dakle roditelji nisu apriori izabrali vjerski nauk. Osim toga u katoličkim vrtićima tematikom se bave educirani odgojitelji koji ne suočavaju malo dijete s mukom Isusa na takav način. To je za mene okrutno i nepedagoški.
    Ako učim svoje dijete o Uskrsu onda govorim o jajetu iz kojeg se izliježu pilići ( i pingvini, dodala bi moja cura), o proljeću, buđenju prirode, o Isusu koji nije umro nego je otišao na nebo i čuva sve ljude koji su umrli i žive na zvjezdicama i sve nas koji živimo itd.

Imamo krasnu knjigu koja se zove "Super je bit različit" (Golden Marketing) iz koje je naučila da ne vjeruju svi ljudi jednako i nismo svi isti i da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni.

Ono što ne razumijem zašto odgojiteljica nije upoznata s tim da ste vi ateisti. I mislim da nije dobro da dijete samo izabere. Za dijete je to prevelika odgovornost. Svakako mislim da trebaš razgovarati s odgojiteljicom i ravnateljicom i iznijeti svoj stav.
    Uvijek mi je drago kad od vjernika čujem ovakav stav.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj maxovamama prvotno napisa
    Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa

Uvijek mi je drago kad od vjernika čujem ovakav stav.
    X

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ovo prvo i mene zanima.
    a slažem se i da dijete, barem do neke dobi, recimo nekih 9 godina, kada se ide na pričest, ne može samo izabrati jer nema dovoljno ni znanja ni iskustva da bi po ovom pitanju bilo kompetentno.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odgojitelj sam i moram priznati da sam čitajući tvoj post prvo pomislila, pa ok, šta očekuje ako je dijete upisano u vjerski vrtić
    onda se opet vratim na početak, pa čita, čitam, čitam....ok nije vjerski vrtić...možda je vjerska grupa...ali mi opet nije jasno što dijete ima raditi u vjerskoj grupi ako su roditelji ateisti i ne žive u duhu te vjere, jer vidim iz posta da se ne slažete s nekim stavkama...hm...onda opet čitam i čitam i dođem do dijela gdje se spominje "obični zagrebački vrtić" i upitnik mi iznad glave....šta takva tema uopće ima raditi u skupini djece od 3-7 godina???

pa ionako je nasilja i previše oko njih još im i pribijanje Isusa na križ projiciraj u vrtiću...ludilo....mi ih nastojimo maknuti od nasilja a u vrtiću im se nasilje servira kroz priče....

mislim da bi trebala popričati s tetom o toj temi i to traži "individualni razgovor" i dobro se pripremi s pitanjima...

to što je ona bila branitelj i što im je samo Bog dragi pomogao na prvim crtama bojišnice je njena osobna stvar i nema šta raditi kao tema u vrtiću...

predivno je da djeca znaju ponešto od svake vjere i ja bi jako volila da djeca onako kroz neobične običaje upoznaju razne vjere i kulture življenja

ali ovo...mislim da to zaista nije OK i odi popričati s tetom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tete će ocito, uskoro saznati da smo mi ateisti, a jos ne znaju iz vise razloga:
    1smatram da je to vrlo privatna stvar, i usprkos tome sto se one nama mijesaju u tako privatnu stvar, i dalje sam oklijevala otici tamo i mahati im ispred nosa s necim sto ih se ne bi trebalo ticati.
    2. M je dosao u vrtic 1.9.08 u vec dvije godine postojecu grupu, pa mi je bilo najvaznije da se uklopi i stekne prijatelje medju njima koji su svi vec povezani i poznaju se otprije
    3.ako se nitko do sada nije bunio, nego su svi puni hvale za tetu X, sumnjala sam u svoju procjenu, i prvi puta kad mi je ispricao nesto grozno, a sto mu je ispricala opet ta teta, mislila sam da je to ona normalna, doduse neuobicajeno preuranjena, djecja zainteresiranost za smrt koju kad tad moramo proci, a i da je nesto pobrkao, negdje cuo, djecja posla, itd. Cinjenica da je u dve odvojene prilike kad sam ga pitala otkud mu to, rekao ko iz topa: pa to mi je rekla teta x! Ali stvar je bila grozna-odonda je ospjednut umiranjem i svaki dan bar jednom kaze--znas, ja cu jaaaaaako davno umrijeti, za TRI mjeseca!i kaze da on ne zeli da itko umre itd kaj vec svi pricaju kad ih to spopadne.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

razgovaraj s tetom. nekad i ono privatno treba postati javno, pogotovo ako je za dobro tvog djeteta.
    a ako ste potpuno uvjereni ateisti, što te briga ako se to zna?

a za zbližavanje s djecom... mislim da sa tri godine i nisu tak jako povezani da se tu ne može uklopit još jedno dijete, a osim toga, pred njim su još otprilike tri godine vrtićarenja i imat će se prilike povezat.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mc grubi, nisu gledali pasiju, to sam ja samo tak stavila naslov teme, nisu opce to gledali nego im je ona ispricala to o vojsci koja ubija andjeleke, mame koje placu "nemojte ih" i cavlima svud po tijelu i krvi do koljena, ovo kaj sam napisala u 1. postu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ružice, samo da ti kažem svoje mišljenje s obzirom na tvoj uvodni post, ostale sam pročitala onak na brzinu:
    1. ne vjerujem da dijete ima tako bujnu maštu, pa može izmišljati ono sa čavlima i krvi i sl., a vi ste ateisti dakle od vas nije čuo;
    2. ono što je meni rekla psihoterapeutkinja (tražila savjetovanje radi razvoda, pa smo završile razgovarati i na temu crtića i djece): jako mala djeca ne razlikuju stvarnost od mašte (to je vezano za crtiće, njima je to stvarno, pa vjerujem da je isto i za priče);
    3. imaš potpuno pravo biti ljuta - bez obzira na vjeru, smatram da je priča o pasiji neprimjerena za tako malu djecu jer je nasilna;
    4. smatram da se vaši osjećaji isto tako trebaju poštovati.
    E sad, ti odluči što ćeš točno reći, smatram da trebaš ići razgovarati i sa ravnateljicom i sa tom tetom zajedno u istoj sobi. Ako ne želiš izjavljivati svoje ateističke osjećaje to je o.k. i tvoja stvar, ali možeš reći što se dogodilo i da smatraš predmetnu priču neprimjerenom za tako malu djecu, bila ona vjerska ili ne.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nisam mislila da SADA izabere, nego neka vidi da ima razlicitih ljudi, kako je rekla mama jos malo:
    ...da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni. ..pa siroko mu polje, glavno da je dobar i sretan i da njegova sreca ne smeta drugim ljudima, jel tak?
    -a svakako mislim da jos par godina nije spreman za dubokoumna razmisljanja o tim temama i ne vidim zasto bi sada morao biti svjestan muka isusovih u svoj njihovoj punini, pa to je i za odrasle ponekada previse!

-a otprilike mi se polako ovo kristalizira u glavi: jos cu sada par dana ici po njega i odvoditi ga, i usput samo pitati pokojeg roditelja nesto neutralno tipa da li njegovo dijete prica neke strasne price, jer da moj mali brije sve u 16, pa mozda mi jos neko potvrdi te grozote.
    -najaviti se za razgovor sa tetom ( drz te fige da me prek telefona ne otpili il ne nagovori da joj ispričam o cem se radi)
    --hvala svima na podrsci, javim kad se nesto sazna.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Svakako bih razgovarala s tetom, a ako taj razgovor ne urodi plodom, tek onda s ravnateljicom ili nekom drugom nadleznom osobom. Mislim da je nevazno jeste li ateisti ili ne, barem u nastupnom razgovoru. Bitno je razjasniti odakle dijete zna za pricu o cavlima u ocima i mrtvim andjelima. I da je pridodao neke elemente, ne vjerujem da bi se malo dijete samo 'sjetilo' takvih detalja. Bila ovakva prica religijski nastrojena, ili ne, nije joj mjesto niti u osnovnoj skoli, a kamoli medju predskolcima. U svakoj slucaju, sve dok ne napadnes tetu, mislim da nema razloga za strah od odbacivanja djeteta ili nekakve osvete.

O religiji u svjetovnom, drzavnom vrticu popricala bih direktno s ravnateljicom. Cak niti u tom trenutku ne bi trebalo biti bitno jeste li ateisti.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da imaš svako pravo zahtjevati od ravnateljice i teta da se suzdrže od svojih propovjedi jer to osobno viđenje vjere može biti stvarno svakakvo malim vjernike može udaljiti od vjere i zbuniti kao i male ateiste. Ja ne dozvoljavam da se s mojim djetetom u vrtiću radi bilo što u što ja nisam upućena i što ne odobravam. Nemoj da ti ostaje neka gorčina koja će se prenositi na odnos pikule i teta, skupi svu poz. energiju i riješi to s njima na obostrano zadovoljstvo. Ja znam da mom Do netko ovako prezentira Pasiju da ga ne bih mogla odvuć u crkvu nikad više.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

woow, hvala cure, stvarno ste odlicne, zivot ipak ima smisla...hocu reci, tak ste optimistične, pa izgleda da se ta stvar stvarno moze nekako dobro razrijesiti!..mene su jucer samo crne misli opsjedale. tipa vjecna mrznja tete, mijenjanje vrtica i slicne grozote. ajoj hvala vam puno

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A joj. Baš mi je žao zbog te nesretne priče, ove s čavlima
    Mi smo vjernici, i moj četverogodišnjak zna da su Isusa ubili (kako ne bi znao, ide na misu, čuje), ali ne idemo u detalje. To mu ocrtamo onako ovlaš, kao nasilje u bajkama... koliko znam djecu ne uznemiri rečenica - ubili su vuka, ali bi bili vrlo uznemireni da čuju krkljanje, ili da im se daju eksplicitni detalji puni krvi i čigerice. Dakle, da, Isus je umro, ubili su ga - zašto - za nas, i tu je priči kraj, barem za ovu dob, a slažem se da detalje ne treba saznati prije određene dobi u kojoj dijete to može isprocesuirati. U vrtićkoj dobi od vjere dobija znanje da je voljen, željen, da postoji Bog koji nam pomaže, da ima anđela čuvara, i da je dobro ići na misu... i da postoji život vječni, dakle, samo ono veselo, nasmijano i vedro.

Meni se čini da tete poduzimaju akciju za koju nisu osposobljene, tj. nemaju katehetski faks, ili bar neko suvislo vjersko obrazovanje, i da tu treba reagirati. Ja bih reagirala - kao vjernica - jer ne prenose to znanje kako spada, na pravi način, i ja bih se bojala da mi djetetu ne ogade vjeru, i da ga ne obrazuju na način koji će onemogućit da mu prenesem bit kršćanstva.

Mislim da biste mogli razgovarati i s župnikom koji je nadležan za dotičnu župu; možeš i anonimno, otići u ispovjedaonicu i reći što te muči. Mislim da bi on trebao reagirati i upozoriti tete na propust... ako je jedan od onih koji dopuštaju Bogu da kroz njih djeluje (umjesto da se igra svećenika, a živi ko zadnji profani tip... ima toga puno... pa možda da se raspitaš o njemu kod lokalnih vjernika prije nego što odlučiš potražiti pomoć).

Ili možda možeš pisati negdje na Kaptol, pa da oni interveniraju, štiteći dostojanstvo svoje vjere i malih vjernika...

Eto, to mi pada na pamet...

Drži se!

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

vjerska sloboda ukljucuje i pravo ireligioznih osoba na ne-vjerovanje, a to bi u drzavnim institucijama trebalo biti postivano prije svega

drago mi je sto si odlucila reagirati jer se po meni ne radi o pitanju privatnog vjerskog (ne)opredjeljenja vec se radi o krsenju prava tvojeg djeteta

uostalom, kako cemo se svi zajedno u drustvu uciti toleranciji i suzivotu ako to svima nije jasno - da svi imamo jednaka prava

ukoliko je spomenuta teta prava vjernica onda bi to trebala razumjeti

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    vjerska sloboda ukljucuje i pravo ireligioznih osoba na ne-vjerovanje, a to bi u drzavnim institucijama trebalo biti postivano prije svega

.......

ukoliko je spomenuta teta prava vjernica onda bi to trebala razumjeti
    potpisujem.
    Možda teta nije mislila ništa loše (iako ne vidim ama baš nikakve potrebe u prenošenju osobnih uvjerenja drugima, naročito djeci).

A ova zadnja rečenica me nekako... da bar je....

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo prvo i mene zanima.
    a slažem se i da dijete, barem do neke dobi, recimo nekih 9 godina, kada se ide na pričest, ne može samo izabrati jer nema dovoljno ni znanja ni iskustva da bi po ovom pitanju bilo kompetentno.

bez uvrede, ali ja stvarno ne vidim zašto bi teta trebala biti upoznata s tim. mi smo ateisti i nije mi palo napamet ući u vrtić i to reći teti. mislim, nije mi jasno zašto bi. pa nisam ju upisala u vjerski nego u državni vrtić. i očekujem da ga polaze djeca čiji su roditelji različitih svjetonazora i religijskih uvjerenja. to što je ta teta vjerski fanatik se mene, pa tako ni Ružicu osobno ne tiče. Za to postoji i mjesto i vrijeme, a to je Crkva.
    I da, podigla bih veliku galamu oko toga. Voljela bih da im pričaju o različitim vjerama i kulturama.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

gitulja, x

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj gitulja prvotno napisa
    ovo prvo i mene zanima.

bez uvrede, ali ja stvarno ne vidim zašto bi teta trebala biti upoznata s tim. mi smo ateisti i nije mi palo napamet ući u vrtić i to reći teti. mislim, nije mi jasno zašto bi. pa nisam ju upisala u vjerski nego u državni vrtić. i očekujem da ga polaze djeca čiji su roditelji različitih svjetonazora i religijskih uvjerenja. to što je ta teta vjerski fanatik se mene, pa tako ni Ružicu osobno ne tiče. Za to postoji i mjesto i vrijeme, a to je Crkva.
    I da, podigla bih veliku galamu oko toga. Voljela bih da im pričaju o različitim vjerama i kulturama.
    ja sam to pitala u kontekstu dotične situacije, a možda bi trebalo preformulirati, dakle:zašto ne bi teta znala da ste ateisti?ili bilo kakvog drugog vjerskog (ne9uvjerenja.
    vjera je nešto što se nosi doma, nešto čemu te uče ili ne uče roditelji, a ne nešto što se nameće.

u dotičnom slučaju je nametnuta i treba reagirati, pa makar i objelodanjenjem svojih svjetonazora.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mogu potpisati Brane jer sam isto prvo bila zbunjena o kojem vrtiću se radi, a i Ifigeniju da vjerski odgoj u vrtićima trebaju provoditi educirane osobe.
    U gradskom vrtiću se ne smije provoditi vjerski odgoj.
    Vjerski odgoj se mora ponuditi kao opcija na početku i tada se formira skupina koja provodi vjerski odgoj. Taj program provode educirane osobe.
    Čak se i za obilježavanje blagdana ( naglasak na običajima, ne na vjeri) treba dogovoriti sa roditeljima.
    Po meni je to vrlo neprofesionalno od tete, jer od kuda njoj pravo nametati svoja uvjerenja, a ne poštivati pravo djece i roditelja.
    Baš sam ljuta.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i ja potpisujem gitulju osim ove zadnje njezine rečenice. Smatram da vrtić uopće nije mjesto za priču o vjeri kao niti škola uostalom. Onaj tko je vjernik taj će ići u Crkvu i za to će naći vremena, a na ovaj način se djeca odvajaju i to smatram lošim. Bez obzira što je Ružica ateist, u vrtić idu i djeca druge vjere i nisu u redu ovakve priče (izuzmimo da su nasilne i neprimjerene vrtićkoj dobi). Još je manje u redu da Ružica mora ići tamo i objašnjavati da je ateist, a k tome se žena još i loše osjeća i brine da dijete neće biti odvojeno od ostale djece. Ova teta je, bez obzira na njezine namjere, napravila nešto jako loše.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

I još nešto vezano uz to da sva djeca nešto rade. Sva djeca ne moraju slikati ako ne žele, sva djeca ne moraju slušati priču ako ne žele, sva djeca ne moraju pjevati ako ne žele i nemaju afinitete za to, e onda sasvim sigurno ne moraju moliti molitve.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    I još nešto vezano uz to da sva djeca nešto rade. Sva djeca ne moraju slikati ako ne žele, sva djeca ne moraju slušati priču ako ne žele, sva djeca ne moraju pjevati ako ne žele i nemaju afinitete za to, e onda sasvim sigurno ne moraju moliti molitve.
    ovo je vrlo lako u teoriji, no praksa je nešto drugo.
    Znam, bila sam u toj situaciji kao dijete. I mi se kao odrasli uvijek možemo raspraviti, odlučiti i argumentirati "zašto ja neću baš kako svi drugi rade", no ne možemo stavljati djetetu taj teret.
    U državnom vrtiću ne bi trebalo imati mjesta za vjerske obrede. A krenuti s molitvom (čak i u dobroj namjeri i ako je većina djece vjernika) samo znači izazvati probleme s prihvaćanjem djeteta koje je drukčije. Teta bi to trebala pretpostaviti i znati.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Citiraj Veki prvotno napisa
    ovo je vrlo lako u teoriji, no praksa je nešto drugo.
    To je iz prakse.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A onda je moja praksa drukčija. Jer ja sam u većini dječjih godina bila jedino "drukčije" dijete pa govorim isključivo iz svog iskustva.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono sto je bitno da se dijete moze ukljuciti u program kat. vjerskog odgoja samo uz pismeni pristanak roditelja, ovdje smo na dugo i na siroko o ovoj i slicnim temama

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ghlight=ateist

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ghlight=ateist

molim vas da nastavite na jednoj od te dvije teme

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove