Kako imam tehničkih problema sa preseljenjem postova ( :/ ), molim za oprost, jer ih selim kao citate...

Dakle:

Citiraj ivana zg prvotno napisa
može kratak odgovor jer mi se čini da nešto nisam shvatila; mogu li djeca kojima majke imaju produljeni porodiljni ići u vrtić na 4h (znači i one koje rade pola radnog vremena i one koje uopće ne rade)?
Na koga se odnose ta4h vrtića?
Hvala!
Citiraj split prvotno napisa
Mislim da se vrtićima nosi samo potrda da si u radnom odnosu. Ustalom možeš bit na porodiljnom potpunom iili na SRV, a vještačenje ti je npr. za tri mjeseca i postoji mogućnost da te odbiju. Upisi su sad tijekom travnja. Zašto ti ne bi dozvolili da taj period koristiš za postepenu adaptaciju?
da, ali tu sam negdje pročitala da HZZO traži da se donese potvrda na komisiju da dijete nije upisano i da ne ide u vrtić :/ ( mada kako je netko tu rekao, to je glupost jer potvrdu traže od Državnih vrtića a ti djete uvijek možeš upisati u privatni)

Inače moja mala je upisana ali ne ide...isto je rođena u travnju i čekali smo odluku komisije, i dobili smo samo 3 mjeseca znači negdje do 8g, ali kako su komisije spore evo ja to produžila na cijelu godinu, i ne mogu malu ispasati jer ne znam hoće li mi žalbu pozitivno riješit.
Teta u vrtiću je rekla da čuvam mjesto jer je jako teško upasti, a sutra mogu dobiti negativan odgovor na žalbu i počet raditi i što ću s djetetom ako ju ispišem.Inače ona ne ide u jaslice, adaptaciju smo prošli u 9mj. i morat ćemo ponovno ako krenem raditi.
Inače na komisiji kažem da ne ide u vrtić, što je i istina, samo je upisana za svaki slučaj.

A ono sam pitala jer sam nešto čitala da neki roditelji na produljenom imaju pravo na 4h vrtića, pa me zanima koji?
Citiraj mama sanja prvotno napisa
da, ali tu sam negdje pročitala da HZZO traži da se donese potvrda na komisiju da dijete nije upisano i da ne ide u vrtić :/ ( mada kako je netko tu rekao, to je glupost jer potvrdu traže od Državnih vrtića a ti djete uvijek možeš upisati u privatni)
Ne znam otkud informacija o 4 sata vrtića, kad u zakonu stoji:
Članak 6.

1. Jedno od prava iz članka 3. ovog Pravilnika rodite*lj ne može ostvariti dok koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena po drugoj osnovi.

2. Jedno od prava iz članka 3. ovoga Pravilnika ne može ostvariti rodite*lj djeteta s težim smet*njama u razvoju, odnosno prestaje mu to pravo za vrijeme dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete svakodnevno duže od osam sati.
link na pravilnik

Koliko mi je poznato, mijenjao se samo pravilnik o vještačenju i sa czss prešlo je u nadležnost hzzo-a, ali drugi pravilnici (i ovaj linkani) su ostali isti.

Vibram da ti pozitivno riješe žalbu!
Citiraj nessa prvotno napisa
ja san pitala pravnika u czss koliko mi mala ima pravo boravit u vrtiću s obzirom da sam na produženome i reka mi je da smi do 8 sati dnevno
pusa
Citiraj Pink-OS prvotno napisa
ček nesa ni meni ovo nije jasno! ja sam bila uvjerena da zri sa tri godine ide u vrtić na 4 sata a ja da radim ta 4 sata!
ne mogu vjerovati da je istina da možemo biti kod kuće na produženom porodiljnom a da dijete bude do 8 sati u vrtiću,ILI I OVO VAŽI SAMO ZA NEKE PODRUŽNE SLUŽBE :/
ajd pliz ako netko točno zna kako je nek napiše jer meni je ovo nevjerojatno
Citiraj otocanka prvotno napisa
ne mogu vjerovati da je istina da možemo biti kod kuće na produženom porodiljnom a da dijete bude do 8 sati u vrtiću,ILI I OVO VAŽI SAMO ZA NEKE PODRUŽNE SLUŽBE :/
Pa mislim da je to uobičajeno. I nezaposleni roditelji mogu (smiju) upisati dijete u vrtić. Da li će dijete biti primljeno ili neće, e to je druga priča. Prednost imaju djeca čiji roditelji rade.

V. sada ide na 3 sata u vrtić, a ako mi na jesen prime i sinka, onda će ići na cca 5 sati (ja radim SRV).
Citiraj mg1975 prvotno napisa
mama sanja pročitaj ove postove što su napisale nessa, Pink-OS, otočanka eto od tud mi, znam da su nekecure o tome pisale, i znam da zakon kaže da oba roditelja moraju raditi i da djete ne smije ići u vrtić da bi dobio produljenje, ali to isto nije u redu, jer oni tebi samo odjednom odluče da nemaš pravo na produljenje i nije ih briga što ti ne možeš upisti djete u jaslice u 2,3 mjesecu, a moraš raditi, nije ih briga što ti djete nema tko čuvat, i od kuda im onda pravo da mi brane da ja svoje djete upišem u jaslice ako su mi oni dali samo 3 mj. produljenje i pitanje je hoću li ga ponovno dobiti.
A ja sam doma upravo zbog toga što ne želim da mi djete ide u jaslice!
Lucija od 9. mjeseca 2008. ide u jaslice, prvo je išla na 4 sata iako sam ja bila na dopustu za njegu, sada smo dobili ugovor na boravak do 8 sati iako MM sada koristi dopust za njegu. Krenula je u jaslice jer je fizijatar to preporučio zbog socijalizacije. Za djecu sa pp je preporuka da se ako je to moguće što prije uključe u jaslice/vrtić/školu zbog socijalizacije.

U pravilnicima se nigdje izričito ne zabranjuje boravak djeteta u jaslicama/vrtiću do 8 sati, nego je samo navedeno da roditelji čije dijete boravi duže od 8 sati gube pravo na doupst za njegu ili srv.

Citiram člank 6. stavak 2. iz novog pravilinika objavljenog u NN 18/2009

(2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju ne može ostvariti odnosno prestaje mu jedno od prava iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika, za vrijeme dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, svakodnevno duže od 8 sati.

Sukladno ovom članku pravilnika HZZO-u treba dostaviti potvrdu da dijete provede u jaslicama/vrtiću do 8 sati dnevno.
Citiraj split prvotno napisa
Ivana zg to što ti primaš novce dok si u periodu dok se žališ ne znači da će tako biti kad novce bude isplačivao HZZO Pitala sam i njima je ta situacija još ?.
Molim one koji su dobili negativno rj. da mi napišu da li im je u rj. pisalo kad se javljaju na posao. Pretpostavljam kad rj. postane pravomoćno.
Citiraj nessa prvotno napisa
hvala mg meni se neda tražit po zakonima al eto drago mi je da si ti moje riči potkripila
a i ja sam svoju upisala prvenstveno jer nisan znala oće li mi produžit-i još čekam-ili neće a sadako mi produži muž će mi preuzest od male a ja idem na obavezni porodiljni-i to se može ali to je ˝tajna˝
Citiraj mg1975 prvotno napisa
o ljudi moji MG pa ja to nisam znala!!!

ajd Hvala Bogu još samo da nas prime bez problema,jel OTOČANKA,malo gnjave oko upisa!
U Zgb imaju pravilo kojeg bi se trebali držati, a to je da određeni dio od ukupnog broja djece trebaju biti djeca sa pp....ali i tu se nailazi na probleme. Pojedini vrtići imaju samo grupu za djecu sa pp (npr. vrtić Utrina). Kakva je situacija izvan metropole ne znam.

U svakom slučaju skokni malo na stranice Pravobraniteljica za djecu tamo imaš i njezin naputak oko uključivanja djece sa pp u odgojne ustanove. Ako ti budu radili probleme u vrtiću probaj zatražiti zaštitu pravobraniteljice za djecu.......i ja sam o tome razmišljala u slučaju da me odbiju.
Citiraj otocanka prvotno napisa
o ljudi moji MG pa ja to nisam znala!!!

ajd Hvala Bogu još samo da nas prime bez problema,jel OTOČANKA,malo gnjave oko upisa!
Mg1975 je sve lijepo objasnila. Istina je da Zagreb to ima bolje rješeno od ostalih gradova.
U "mom selu malom" postoji jedan gradski vrtić. Nemaju psihologa, logopeda i/ili defektologa tako da je stručna pomoć za moju curku = 0. Srećom sve te terapije idemo privat ili na Goljak.
Oko upisa su "zezali" . Ona je starija (5 godina, a "u glavici" 2-3 - u koju grupu ju staviti?). Ima celijakiju, pa im je problem predstavljala i prehrana. Trebala bi (stručnu) pomoć kad rade "zadatke", a to joj ne mogu pružiti. Ako ju prime, moraju smanjiti grupu za 2 ili 3 djece, ..., itd.
Razloga se nađe ko u priči.

No, nakon višemjesečnog "natezanja" smo se uspjeli dogovoriti . Ide na 3 sata, ne jede tamo, nitko ne radi s njom (pa čak ni teta jer grupa ima 32 djece, a teta je jedna).
Meni je bilo bitno da se ona nauči igrati i komunicirati s djecom i da polako shvati šta znači rad u grupi.
Nakon prve odbijenice u žalbi sam se pozvala na Zakon, ali nije pomoglo. Onda sam im "sjela na kičmu" tj. na telefon.
Valjda sam bila toliko dosadna da su je odlučili primiti (po njihovim uvjetima, ali bolje išta nego ništa).

Sretno!