jel neko ima iskustva sa sensory integration therapy BRUSHING/JOINT COMPRESSION TECHNIQUE
http://www.slc.sevier.org/sibrush.htm
hitno mi je (mi smo danas napokon poceli)
jel neko ima iskustva sa sensory integration therapy BRUSHING/JOINT COMPRESSION TECHNIQUE
http://www.slc.sevier.org/sibrush.htm
hitno mi je (mi smo danas napokon poceli)
Post je star vec vise od mjesec dana, a nitko nije odgovorio. Kako li mi je ovo promaklo....
stray_cat, kako ide cetkanje? Kakvi su rezultati?
Inace, htjela sam napisati ovo: moj stariji sin nije imao dijagnozu autizma, ali je kao malo dijete imao dosta raznorodnih sitnih poteskoca (smetnje sluha, vida, nerazvijen govor, usporen razvoj neuroloskog sustava, disperzivna paznja itd.) Kasno je prohodao, udarao glavom u svaku prepreku i ugao... Srecom, bio je (i danas je) drago i disciplinirano dijete spremno na suradnju.
Nekako mi je pala u ruke knjiga Jean Ayres "Dijete i senzorna integracija" i zakljucila sam da tamo opisane metode ne mogu stetiti ni najzdravijem djetetu. Kad je moj sin bio u dobi 2,5 godine poceli smo doma sami s redovnom svakodnevnom masazom. Nisam znala za ovo cetkanje kako je opisano na linku, koristila sam samo svoje ruke, ali u osnovi to je ista stvar.
I danas, dosta godina kasnije, izmasiram djecu svako jutro (ponekad i prije spavanja) i vjerujem da smo s tim napravili veliku korist.
Naglasak je upravo na povecanju tolerancije na dodir (kako je opisano na linkovima) i pritiskanju/razgibavanju zglobova, kako bi se pospjesilo razvoj neuroloskog sustava i umrezavanje osjetila. Isto, kuca nam je neko vrijeme bila puna ljuljacki (tricikl sa sanjkama za ljuljanje, konjic za ljuljanje...) koje imaju istu svrhu. Radili smo i druge vjezbe za razvoj osjetila (vid, sluh, opip, miris, okus) sve kroz igru i zabavu. Teziste prehrane samo smo malo pomaknuli prema makrobiotici (povecan udio zitarica, smanjen udio bjelancevina zivotinjskog porijekla) i vjerujem da je i to dalo odgovarajuce rezultate.
Ne mogu reci kako bi bilo da to nismo radili, ali moje dijete je danas zdrav 9-godisnjak koji se ni u cemu ne razlikuje od vrsnjaka.
Ako koga zanima, mogu ja i detaljnije opisati kako smo djecu masirali (mladjem sinu to nije bas trebalo, ali je volio, pa zasto mu to ne bi priustili...) kako smo poceli s kratkim masazama, kako smo ih postepeno prilagodili potrebama i kako danas s masaze polako prelazimo na gimnastiku koju djeca mogu i samostalno (zajedno s nama) provoditi.
Da, zanima :D !Peterlin prvotno napisa
Evo (srecom, zapisala sam to svojevremeno... offt. sorry - komplicirano mi je sada skidati kvacice sa slova, valjda nije problem):leonessa prvotno napisa
Masaža predškolskog i mlađeg školskog djeteta
S ovim aktivnostima započeli smo u dobi djece od 2,5 i 1 godine.
Osnovni pokreti temeljeni su na opisima iz knjige „Sve o masaži – istočne i zapadne tehnike“ (Mladinska knjiga, 1986? - negdje sam je zametnula, pa ne mogu provjeriti...) Napominjem da je ovo samo naše iskustvo, nije nikakav profesionalni program. Svaki roditelj ovo će "pripasati" željama i potrebama svog djeteta, raspoloživom vremenu i vlastitim afinitetima. Ja volim holističku masažu (pitajte MM) pa sam dosta toga radila i s djecom. Bilo nam je ugodno i korisno, a moj mlađi sin pokazuje iste sklonosti i već danas sasvim solidno umije izmasirati umorna ramena tati i mami.
JUTARNJA MASAŽA (svrha – buđenje i poticanje aktivnosti):
Napomena:
Ako imate hladne ruke, zagrijte ih trljanjem ili pod toplom vodom. Dodir hladnih ruku obično nije ugodan. Za vrijeme masaže UVIJEK držite obje ruke na tijelu – jedna može biti aktivna, a druga pasivna. Masiranje jednom rukom nikada nije tako efikasno.
Na kraju masaže također otresite ruke ili ih držite nekoliko minuta pod tekućom vodom ugodne temperature.
•Buđenje (dijete leži na trbuhu ili leđima) - češkanje oko uha s jedne i druge strane, sa 2-4 prsta češkati i lagano masirati predjele od temporalne kosti oko uha prema vratnim tetivama.
•Masaža vlasišta (dijete leži na trbuhu ili leđima) - svim prstima lagano masirati cijelo vlasište, počevši od čela prema tjemenu, pa dalje potiljku i vratu
•Masiranje vrata (kod manje djece samo palcem i kažiprstom, lagano masiranje vratnih tetiva)
•Ispiranje kralježnice (dijete leži na trbuhu) – kažiprst i srednji prst postaviti na bazu lubanje, svaki prst s jedne strane kralježnice. Pokretima nalik na gusjenicu (pritisak/pomak za duljinu jagodice prsta) u malim koracima izmasirati cijelu kralježnicu do trtične kosti u oba smjera... Ako se djetetu dopadne, ponoviti nekoliko puta. (Moja djeca to zovu „vođenje kralježnice“ i ako nemamo vremena za kompletnu masažu, obično traže upravo da im vodimo kralježnicu 3-4 puta)
•Masaža leđa (dijete leži na trbuhu) – nakon kralježnice, lepezastim pokretima izmasiramo cijela leđa počevši od područja ramena, pa lopatica, sve niže prema slabinama i trtici. Sakralna kost (trtica) je većini djece omiljeno mjesto, pa se dobro na njoj malo dulje zadržati. Palcima treba opipati sve „krivine“ koje možemo osjetiti (sakralna kost ima 2x4 rupe – v.sliku na linku: http://www.geocities.com/primaelgen/...rum-coccyx.jpg
•Masiranje guze (dijete i dalje leži na trbuhu) – kad smo izmasirali trticu, samo proširimo pokret na cijelo glutealno područje. Pokretima kao da mijesimo tijesto opustimo velike mišiće stražnjice. Ako dijete smatra ugodnim, možemo mu i „sjeckati“ guzu laganim udarcima dlana okrenutog uspravno, tako da mali prst kao oštrica „sjecka“ mišiće.
•Zatezanje nogu (dijete je na trbuhu) – uhvatiti noge za gležnjeve i pritisnuti pete na guzu, najprije zajedno, pa svaku posebno nekoliko puta. U nastavku ove vježbe može se malo izgnječiti velike mišiće natkoljenice i potkoljenice.
•Izvlačenje nogu (dijete se okreće na leđa). U tom položaju treba uhvatiti djetetu pete obje noge i „izvlačiti“ ih. Ako se djetetu svidi pokret, možemo dodatno zategnuti mišiće pritiskom na nožne prste prema tijelu (stopalo se nalazi u položaju 90 stupnjeva i kut treba smanjiti dok je noga u istegnutom položaju, kako bi se zategnuli mišići sa stražnje strane noge). Ponoviti na jednoj i drugoj nozi. Za umirivanje, opustiti noge na ležaju i izvući svaki prstić na nozi.
•Rastresanje nogu (dijete leži na leđima, noge su opuštene na ležaju) – stavljamo djetetu ruke na gornje dijelove stopala, pa rastresemo lijevo desno, zatim na potkoljenice i rastresemo, a na kraju velike mišiće natkoljenica na obje noge istovremeno).
•Opuštanje kukova (dijete leži na leđima, noge su ispružene i opuštene na ležaju) – lagano unutrašnjom stranom dlanova pritisnemo na velike kosti zdjelice i povučemo prema van. Treba biti oprezan, ovo nekima može biti bolno, a neke škaklja... . Ja obično gurnem prste s donje strane i pritisnem na mišiće guze, tako da dobijem čvrsti zahvat koji je djeci obično ugodan.
•Razgibavanje kukova (to je vježba koju smo radili i sa svojim bebama dok su još nosile pelene): dijete leži na leđima sa skupljenim, ali olabavljenim nogama. Stavljamo mu ruke na koljena i vrtimo – 3 kruga prema van, pa 3 kruga prema unutra. Kod veće djece može se primijeniti i pritisak na koljena prema van, ali postupno i oprezno, koliko im je ugodno.
•Izvlačenje slabina (dijete leži na leđima) – oprezno, bez naglih pokreta, uhvatimo slabine i lagano propustimo kroz prste idući od kuka prema struku. Ponoviti koliko je ugodno, 3-4 puta.
•Čišćenje između rebara (dijete je na leđima) – podmetnemo djetetu ruke ispod rebara i prstima slijedimo rebra od kralježnice prema gornjem dijelu trupa.
•Istezanje ruku (dijete leži na leđima) – lagano povlačimo obje ruke istovremeno (kod veće djece može se i svaka ruka posebno) da olabavimo ramene zglobove.
•Rastresanje ruku – nakon istezanja možemo izmasirati velike mišiće gnječenjem, idući od šake prema ramenu. Nakon toga uhvatimo ruke za zglobove i sasvim lagano protresemo. Ako ima vremena, dobro je izmasirati šaku i istegnuti i svaki prstić posebno.
•Ramena (dijete je na leđima) – dlanove stavimo djetetu na ramena i pritisnemo prema dolje nekoliko puta. Pritisak treba uskladiti s disanjem (udah „na prazno“, izdah uz pritisak).
•Glava (dijete leži na leđima) – lagano „valjati“ glavicu lijevo-desno nekoliko puta. Dijete može po želji otvoriti ili zatvoriti oči. Glavu se može i „izvlačiti“ (dok dijete leži na leđima, stanemo iza njega na čelo kreveta i potežemo glavu laganim nježnim pokretima. Glava je najprije ravno (nos gore) a onda je zakrenemo za cca 60 stupnjeva u jednu stranu, pa opet ravno, pa drugu stranu. Oprez – ovo treba raditi pažljivo i polagano.
•Završetak – gladiti tijelo od glave prema nogama širokim umirujućim pokretima dok dijete leži na trbuhu, pa još 2-3 takva dugačka pokreta kad se dijete okrene na leđa.
•„Fina mjesta“ – moja djeca imaju svoja omiljena „fina mjesta“ kojima poklanjamo posebnu pažnju. Starijem sinu to su ahilove tetive na stražnjoj strani potkoljenica, ručni zglobovi, izvlačenje prstiju, glave i pritisak na ramena. Te stvari obično ponavljamo nekoliko puta.
„Brzinska“ masaža za radni dan – djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:
•MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...
•MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.
•MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)
•PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.
•CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.
•Dijete može i samo izmišljati razne životinje (npr.moji su sinovi smislili ovo: SLON – punim dlanovima hodati djetetu po leđima, RODA – štipkati nasumično s 2 prsta, ZMIJA – prstom vijugati po leđima i drugim dijelovima tijela, opisujući znak osmice...)
VEČERNJA MASAŽA (svrha – umirivanje i priprema za spavanje):
•Umjesto oštrih stimulirajućih pokreta navečer obično primijenimo samo nekoliko umirujućih pokreta. Ispiranje kralježnice je uvijek primjenjivo. Ako je dijete u školi i sjedi duge sate, i rastresanje nogu i ruku dobro dolazi. Masaža ramena i vrata također. Za kraj - dugačko glađenje cijelog dijela od glave do stopala u oba smjera (završni pokret uvijek prema dolje). I lice se može na taj način obraditi, laganim pokretom „zaklapanja očiju“ (dlanom pogladiti lice od tjemena prema bradi) umiriti dijete prije spavanja. Kažu da taj pokret ima i svrhu zaklapanja trećeg oka (čeona čakra) i da je jako dobar za djecu koja su sklona pretjeranoj aktivnosti i teško se smiruju pred spavanje (v. literatura – Donna Eden & David Feinstein: Energetska masaža). U praksi kod moje djece to nepogrešivo djeluje.
Pametni pokreti („Brain Gym“ elementi)
Logičan nastavak masaže kod nas je bila gimnastika i razgibavanje. S vremena na vrijeme napravimo i poneku „amatersku“ vježbu disanja. Uglavnom radimo zajedno (vikendom) a djeca, kad žele i osjete potrebu, sama naprave po koju vježbu.
Nakon masaže, dijete ostane ležati i opušta se na leđima, ruku uz tijelo (dlanovi prema gore). Zatim se protegne, ruke digne i opusti iznad glave (udah), pa vrati uz tijelo (izdah) nekoliko puta. Može se pojačati zatezanje pri udahu tako da se privuku nožni prsti. Pokreti trebaju biti usklađeni s ritmom disanja. Ponoviti desetak puta, više ne treba.
Križno lateralni pokreti – dijete leži na leđima i roditelj mu naizmjence diže lijevu ruku i desnu nogu istovremeno. (Moj veliki sin i dan danas ima poteškoća u toj koordinaciji, pa si pomogne stavljanjem lijeve ruke na koljeno desne, da ne pogriješi stranu... ). Za manju djecu koja imaju poteškoće s izvođenjem ovih pokreta prirodna alternativa je PUZANJE. Potaknite ih da pužu npr. po rubu tepiha ili od fotelje do vrata i slično. Zgodne su i igre skrivača uz puzanje, pogotovo za dvoje ili više djece.
Razgibavanje vrata – dijete sjedi u turskom sjedu (ili ispruženih nogu, ili na rubu kreveta – svejedno, kako mu odgovara) i kruži glavom dva puta u jednom, pa dva puta u drugom smjeru. Ovu vježbu moja su djeca savladala tek oko šeste-sedme godine. Prije toga glava se razgibava masažom, kako je već opisano.
Razgibavanje kukova – dijete stoji u poluraskoračnom stavu (stopala razmaknuta na širinu kukova) s rukama u struku, a kukovima bi trebalo opisivati osmice (ne treba inzistirati na detaljima, najbolje je pustiti muziku i pustiti ga da se „razdrma“ na način kako god želi, bez dizanja nogu s podloge).
A za malu djecu treba napomenuti da su umirujući pokreti ljuljanja (mama u stolcu za ljuljanje - dijete u krilu, sve vrste konjića i drugih naprava za ljuljanje) dušu dali za umirivanje djece. Kod nas je redovito palilo...
Literatura (otprilike, kako mi pada na pamet, osim ranije spomenute knjige o masaži):
Jean Ayres – Uvod u senzornu integraciju (naslov originala: Sensory Integration and the Child)
Violet Oaklander – Put do dječjeg srca (naslov originala: Windows to our Children)
Barbara Meister Vitale – Jednorozi su stvarni (naslov originala: Unicorns are Real)
Peterlin predivna si, hvala na trudu! Volim masirati djecu (a i oni uživaju :D ), dala si mi sad dosta novih ideja .....Sina sam počela masirati sa par mjeseci na preporuku fizijatrice, bio je malo "krut", evo osam godina je to ostala naša omiljena aktivnost, u zadnje vrijeme se zbog nedostatka vremena uglavnom svede na "mačka po leđima" prije spavanja ali sad si me potakla da se malo više potrudim , hvala ti
.
znaci ovo bismo mogli sami primjenjivati kod kuce?
http://www.autism-spectrum-disorder....andautism.html
i mene zanimaju sva iskustva s metodom dubokog pritiska i cetki, mi bismo probali. na amazonu ima za kupit cetka, jel bolje uzeti cetku ili spuzvu?