Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Trudnica i vodene kozice - strah za bebu

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Trudnica i vodene kozice - strah za bebu

Drage moje, trebam vaš savjet, iskustvo...

T sam cca 27 tjedana. Upravo mi se javila časna iz vrtića gdje moja K ide, da se pojavio 1 slučaj vodenih kozica, upravo curica s kojom se moja K često igrala. K ima 4,5 godine i još nije imala vodene kozice.

Ja sam ih odradila kao vrtićko dijete.

Ako K dobije kozice, ima li kakve opasnosti po bebu?
    Trebam li išta poduzimati? Nemam nikakve predodžbe što bih uopće poduzimala, ali ako vi imate bilo kakvo iskustvo...
    Čula sam se sa svojom dr. opće prakse, ona veli da nema straha, ja sam ih imala, organogeneza je odavno zavrišila...
    Ipak, htjedoh pitati Rode, one uvijek imaju savjet i utjehu...

Zapravo, priznajem, malo me je strah. Ne zbog K, to moramo jednom odraditi, nego zbog bebe.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je slična tema već bila, samo je koliko se sjećam u pitanju bila mama koja ih nije preboljela...
    Uglavnom, nisam liječnik, ali sam uvjerena da ako si ih preboljela imaš gotovo nikakve šanse da ponovno oboliš. A bebica je fino zaštićena i njoj ne može ništa ništa biti.

Ja npr nemam pojma jesam li ih preboljela ili ne? Kad su ih svi u obitelji imali ja sam samo imala malo povišenu tempetaruru i to je to. Ne sjećam se da sam imala ijednu onu piknjicu. Možda sam i imala ali fakat samo jednu ili dvije (čega se ne sjećam). Odlučila sam se ne brinuti oko toga.

MamaShe, ne brini, sigurna sam da vama ne može ništa biti

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

betty, hvala, umirila si me. Jedna kolegica s posla mi je također odgovorila da je čak bila u 1. tromjesječju kad joj je starija kćer imala VK, pa je sve bilo OK.

Izgleda dam se se nepotrebno prepala.
    Ali uvijek bolje piatiti, zar ne?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

moja D. je imala voene kozice kad sam ja bila u 39. tjednu trudnoće.
    i nije se dogodilo ništa.
    njoj prošle, ja rodila.
    sve 5. za bebu u buši nema opasnosti.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mamaShe, pogledaj naš tekst na portalu o kozicama u trudnoći

http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=162&Show=1335

Što da napravim ako dođem u dodir s osobom zaraženom vodenim kozicama?

Ako već niste imuni ili ako niste sigurni jeste li imuni, nazovite svoga liječnika i zamolite ga da vam omogući krvni test koji će potvrditi vaš status. Ako test otkrije da niste imuni (ili ako ne dobijete rezultate testa unutar četiri dana nakon izlaganja virusu), liječnik opće prakse može predložiti da dobijete VZIG injekciju. Injekcija unutar četiri dana (96 sati) nakon izlaganja može smanjiti mogućnost teške infekcije, iako to neće doprinijeti zaštiti vašeg djeteta. (Napomena: Ova zaštita traje samo oko tri tjedna. Ako se ponovno izložite virusu vodenih kozica više od tri tjedna nakon dobivanja injekcije, morat ćete dobiti još jednu injekciju.)

Ako ih već nisam preboljela i budem u doticaju sa zaraženom osobom, koja je vjerojatnost da se zarazim?

Vodene kozice su jako zarazne i ako ih niste prije imali i niste bili u izravnom doticaju s zaraženim osobama, velika je mogućnost da ćete se zaraziti. Procijenjeno je da će 90% ljudi koji nisu nikad imali vodene kozice biti zaraženi ako je netko u njihovom kućanstvu zaražen.

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da i ja dodam-
    od mog kolege žena je bila u prvom tromjesečju kad je starija curica prebolovala, nije bilo nikakvih problema za mamu i bebu

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Curke,
    puno hvala!
    A moramo to odraditi prije ili kasnije, možda bolje prije nego rodim

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove