Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 114

Thread: ostavljate li bakšiš?

  1. #51

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by icyoh
    Pa ja bih rekla da postoji vidljiva razlika između novaca koji daješ očekujući protučinidbu (koja i ne mora biti u skladu sa zakonom) i "sitniša" koji daješ jer si zadovoljan uslugom.
    Već sam napisala - dajem uvijek ako sam zadovoljna uslugom. Ako mojih 20,30,50..kuna pomognu nekome tko se izrazito potrudio oko mojih pramenova da preživi do plaće, ja zadovoljna.
    Otprilike ovako i ja mislim: konobarov posao je da mi u skladu s pravilima struke posluži jelo i piće. Ako je to napravio kako treba, ali bez posebnog truda-za to će biti plaćen od strane poslodavca. Ako je uložio poseban trud, ako je bio posebno ljubazan, zapamtio sitnice koje napomenem ili mi sugerirao nešto što mi se kasnije svidjelo...dakle, ako napravi nešto što mu ne ulazi u strikti opis radnog mjesta onda ću mu zahvaliti i ostaviti napojnicu.

    Npr. MM i ja smo jednom na večeri s malom M. u kolicima. Usred večere je postala nemirna, konobar je vidio da se trudim zabaviti je i da sam prestala jesti. Ponudio se da zabavi malenu jer trenutno nema drugih gostiju. I da mu nakon toga ne ostavim napojnicu? Ili kad su joj u jednom restoranu umjesto uobičajenog jela s menija napravili kašicu točno po mojim uputama. To zaslužuje nagradu. Imam dosta takvih primjera u kojima je netko napravio nešto što nije morao i uložio ekstra rad i trud da bi bili zadovoljni. Osjećam zadovoljstvo ako kasnije zahvalim i nagradim taj trud.

  2. #52
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Potpisujem mim. Objasnila je puno bolje ono sto sam, ocito, propustila reci, ili rekla na krivi nacin.

    Nikad ne ostavljam zato sto je 'pravilo da se ostavlja' ili zato sto mislim da druga strana nije dovoljno placena. Nagradjujem (novcem ili drugacije) zato sto su napravili nesto lijepo za mene i, izmedju ostaloga, zato sto onda mene cini sretnom napraviti nesto lijepo za njih.

  3. #53

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Quote Originally Posted by icyoh
    Pa ja bih rekla da postoji vidljiva razlika između novaca koji daješ očekujući protučinidbu (koja i ne mora biti u skladu sa zakonom) i "sitniša" koji daješ jer si zadovoljan uslugom.
    Već sam napisala - dajem uvijek ako sam zadovoljna uslugom. Ako mojih 20,30,50..kuna pomognu nekome tko se izrazito potrudio oko mojih pramenova da preživi do plaće, ja zadovoljna.
    Otprilike ovako i ja mislim: konobarov posao je da mi u skladu s pravilima struke posluži jelo i piće. Ako je to napravio kako treba, ali bez posebnog truda-za to će biti plaćen od strane poslodavca. Ako je uložio poseban trud, ako je bio posebno ljubazan, zapamtio sitnice koje napomenem ili mi sugerirao nešto što mi se kasnije svidjelo...dakle, ako napravi nešto što mu ne ulazi u strikti opis radnog mjesta onda ću mu zahvaliti i ostaviti napojnicu.

    Npr. MM i ja smo jednom na večeri s malom M. u kolicima. Usred večere je postala nemirna, konobar je vidio da se trudim zabaviti je i da sam prestala jesti. Ponudio se da zabavi malenu jer trenutno nema drugih gostiju. I da mu nakon toga ne ostavim napojnicu? Ili kad su joj u jednom restoranu umjesto uobičajenog jela s menija napravili kašicu točno po mojim uputama. To zaslužuje nagradu. Imam dosta takvih primjera u kojima je netko napravio nešto što nije morao i uložio ekstra rad i trud da bi bili zadovoljni. Osjećam zadovoljstvo ako kasnije zahvalim i nagradim taj trud.
    X

    Ne ostavljam iz pristojnosti ili zato sto se to tako mora, nego ostavim jer sam zadovoljna uslugom.

  4. #54

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Radim posao u kojem je uobičajena napojnica. Zahvaljujem se svima na njoj, i direktno, a i sada nekoliko godina kasnije(makar u mislima-jer većinu ljudi naravno ne viđam). Neki ljudi su mi se urezali u sjećanje zbog toga kakvi su. A neki od njih su mi dali i napojnicu. Zapravo većina, stvar je u tome da sebe osobno ne možeš izuzet u tom poslu, i kad daješ sve od sebe, ljudi to vide i cijene. I nagrade bakšišom. On ne mora biti velik iznos, dobivam od 1-nekoliko stotina kuna, ovo potonje je za višednevne cjelodnevne angažmane...al iz tog posla ja imam povratnih informacija o mojoj pruženoj usluzi i nakon 4-5 godina.
    Mene ispunjava razveselit ljude i učinit sve što je u mojoj mogućnosti, i ako to izlazi iz redovnog opisa mog posla, to je jedan ekstra angažman koji, po meni, zavrijeđuje napojnicu.

    Ja, kad sam korisnik usluga, ako sam zadovoljna, osim kad sam u stisci s novcem(što je slučaj otkad sam bez posla ima dva tri mjeseca), dajem napojnice svim vrstama uslužnih djelatnosti-od autopraone, kafića, cvjećara...

  5. #55

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Kako se to zove kad liječniku dajemo novac za ekstra obavljen posao ?
    Zahvalnost ili plave kuverte , mito , korupcija....

  6. #56
    Iva's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Prečko
    Posts
    463

    Default

    Ajmo ne mijesati kruske i jabuke... usluzna zanimanja su od pamtivijeka bila takva da place nisu bile neznamkakve jer se nije nesto puno islo u skole za to (iako je i to po meni upitno...jer je moja mama za vrijeme Suvara isla u frizersku 4 god i mogla poslije upisati bilo koji faks) ... Ali po meni sve to je dio opce kulture i bontona...ako ste u doticaju sa usluznim djelatnicima i oni prema vama izvrse uslugu van ocekivanja ili ma sasvim je normalno da cete i tu osobu sami pozeljet nagraditi...ovako ili onako....

    U svim slikovnicama o bontonu stoji i ta stavka...

    A to sto smo mi s vremenom postali drustvo kojemu nije stalo ni do koga...e pa to je vec tema za sebe....

  7. #57
    abonjeko's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,120

    Default

    Priznajem, nisam pročitala niti jedan post unutar ovoga topica već samo naslov....
    Da, ja dajem i ostavljam bakšiš onomu tko ga zasluži....jer, danas u ovome kompetitivnom društvu nužna je i očekivana vrhunska usluga....onomu tko svoj posao obavi na najbolji mogući način - odriješujem kesu i dajem!

    P.S. Bacila sam pogled kroz retke i vidjela sam da se govori o uslužnim djelatnosti....ja ne znam kako kod vas, ali u DBK-u konobari (npr.) imaju najbolje plaće + bakšiše!!! Njihovu ljetnu lovu ne možeš zaraditi niti kao direktor!

  8. #58
    Iva's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Prečko
    Posts
    463

    Default

    Da...ali direktor placu prima cijelu godinu a ti konobari u DBK samo par mjeseci.....

  9. #59
    Iva's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Prečko
    Posts
    463

    Default

    A o radnom vremenu da ne govorim

  10. #60
    petarpan's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb-Trnje
    Posts
    2,136

    Default

    trinkgeld.sama mu švapska riječ govori kaj je. malo me svrbi to spominjanje mita. da,baš...podmićujem si frizerku jer me inače ne bi ošišala
    onda,da se ponovim, van naših granica postoje "pravila" koliko se kome uobičajeno daje i to je dio njihove kulture. Da, kulture.Isto kao što se u nekim zemljama smatra nepristojnim ostaviti "za kavicu".

    Osim toga, plave se kuverte daju unaprijed da se "izmiti" usluga unaprijed. i malo su deblje od bakše

  11. #61
    Iva's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Prečko
    Posts
    463

    Default

    Ovdje, koliko sam ja shvatila, nije rijec o mitu....

  12. #62
    petarpan's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb-Trnje
    Posts
    2,136

    Default

    Je,bravo, dobro si shvatila. Ja se referiram na 2-3 posta koja su ovo izjednačavala s mitom...

  13. #63
    melange's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    ebay
    Posts
    2,039

    Default

    Quote Originally Posted by Iva
    Ajmo ne mijesati kruske i jabuke... usluzna zanimanja su od pamtivijeka bila takva da place nisu bile neznamkakve jer se nije nesto puno islo u skole za to (iako je i to po meni upitno...jer je moja mama za vrijeme Suvara isla u frizersku 4 god i mogla poslije upisati bilo koji faks)
    evo, za raditi u prosvjeti se jako puno ide u školu, da te parafraziram, a i plaće su neznamkakve - bolje rečeno - nikakve. mislim da ćemo se složiti da je posao prosvjetara na malo višem nivou u smislu doprinošenja društvu, pa opet, nisam nikad čula da su roditelji išli od profesora do profesora i stavljali im kune u džepove kad bi im djeca upala na faks ili slično.

  14. #64
    icyoh's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,717

    Default

    imam dojam da su neki protiv "napojnica" jer ih osobno njihovo zanimanje ne dobiva. Ono tipa "meni šef ne daje 20kn ako mu uredno pretipkam dopis pa zašto da ja dam pedikerki".
    Raspravljali smo o tome na više topica - da, zanimanja se razlikuju. I da, ono što je za jedno zanimanje uobičajeno, za drugo možda i nije.
    Učiteljice dobiju (karikiram bezveze) zlatninu na kraju školske godine - barem smo mi uvijek kupovali poklon učiteljicama. A i moja svekrva predaje i ama baš svake godine dobije prigodni poklon od djece.

    I ponavljam - kod mita očekuješ protuuslugu (koja ne mora nužno biti uobičajena i zakonita), a napojnicom nagradiš izuzetno dobru uslugu koja je uobičajena i zakonita.

  15. #65

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by melange
    Quote Originally Posted by Iva
    Ajmo ne mijesati kruske i jabuke... usluzna zanimanja su od pamtivijeka bila takva da place nisu bile neznamkakve jer se nije nesto puno islo u skole za to (iako je i to po meni upitno...jer je moja mama za vrijeme Suvara isla u frizersku 4 god i mogla poslije upisati bilo koji faks)
    evo, za raditi u prosvjeti se jako puno ide u školu, da te parafraziram, a i plaće su neznamkakve - bolje rečeno - nikakve. mislim da ćemo se složiti da je posao prosvjetara na malo višem nivou u smislu doprinošenja društvu, pa opet, nisam nikad čula da su roditelji išli od profesora do profesora i stavljali im kune u džepove kad bi im djeca upala na faks ili slično.
    Možda zato jer su se prije toga naplaćali instrukcija i priprema za prijemni ispit? :/
    Ne lupam bez veze: "punila" sam rupe u znanju djece držeći instrukcije pa znam o čemu pričam i koliko djeca mogu malo znati, a dobivati relativno dobre ocjene.

    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?

    I, btw, profesori vrlo često dobivaju poklone od generacije kojoj su razrednici. Ponekad dosta skupe.

  16. #66
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    Točno tako ALI kad već povlačiš paralele onda:

    što je u opisu posla pedikera? da ispedikira nečije noge onako kako spada. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati? :?

  17. #67
    icyoh's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,717

    Default

    Quote Originally Posted by puntica
    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    Točno tako ALI kad već povlačiš paralele onda:

    što je u opisu posla pedikera? da ispedikira nečije noge onako kako spada. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati? :?
    kad mi dvadeset minuta crta cvjetić na noktu u tri različite boje. Eto to zavređuje posebnu nagradu

  18. #68
    melange's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    ebay
    Posts
    2,039

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    znači napojnica je ok samo ako je odnos klijent-davatelj usluge?

    i posao frizerke je da me ošiša i isfenira.
    ako sam super zadovoljna - ostavim joj 10kn, ako nisam-ništa.

    ako dijete dobije tri-ništa, ako dobije pet-???

    ok, sad smo se okomili na profesore, ali hrpa zanimanja počiva na nekoj interakciji, davanju usluga, pa opet ne podrazumijevaju davanje dodatnog novca za učinjeno, ako je klijent iz razmjene izašao ekstra zadovoljan.

  19. #69
    icyoh's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,717

    Default

    Quote Originally Posted by melange
    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    znači napojnica je ok samo ako je odnos klijent-davatelj usluge?

    i posao frizerke je da me ošiša i isfenira.
    ako sam super zadovoljna - ostavim joj 10kn, ako nisam-ništa.

    ako dijete dobije tri-ništa, ako dobije pet-???
    to idemo pod pretpostavkom da je trojka uobičajena usluga za koju profesori školuju djecu??
    Ako dijete ima ocjenu u skladu sa svojim znanjem znači da profesor radi svoj posao..znači ako moje dijete zna za pet i dobije pet, to nije "specijalna" usluga nego redovan posao.

    No, otišli smo OT. Poanta je da se različita zanimanja različito vrednuju i ne mogu se uspoređivati. Ako krenemo vući paralele između frizerke i učitelja ovaj topic će završiti na prepucavanju tko kako zarađuje.

  20. #70
    melange's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    ebay
    Posts
    2,039

    Default

    Quote Originally Posted by icyoh
    Quote Originally Posted by melange
    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    znači napojnica je ok samo ako je odnos klijent-davatelj usluge?

    i posao frizerke je da me ošiša i isfenira.
    ako sam super zadovoljna - ostavim joj 10kn, ako nisam-ništa.

    ako dijete dobije tri-ništa, ako dobije pet-???
    to idemo pod pretpostavkom da je trojka uobičajena usluga za koju profesori školuju djecu??
    Ako dijete ima ocjenu u skladu sa svojim znanjem znači da profesor radi svoj posao..znači ako moje dijete zna za pet i dobije pet, to nije "specijalna" usluga nego redovan posao.
    ne, nego pod pretpostavkom da je pet najbolja ocjena (/super frizura)

    ali da, krenule smo OT, a ja sam se krenula zaplitati u nemoguće paralele.

    činjenica jest da je novac (materijalno općenito) bolje prihvaćen kao način izražavanja zadovoljstva dobivenom uslugom (za razliku od iskrenog osmijeha ili jednostavno zahvale, koji ništa ne koštaju.)

  21. #71
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,855

    Default

    Otkako su Feničani izmislili novac ..

  22. #72

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by melange
    Quote Originally Posted by icyoh
    Quote Originally Posted by melange
    Quote Originally Posted by mim
    Ono o čemu pričamo je posebna usluga koju kao klijenti dobijemo i nagradimo. U opisu radnog mjesta profesora je da djetetu objasni gradivo, za to dobije plaću. Što bi tu konkretno trebalo posebno nagrađivati?
    znači napojnica je ok samo ako je odnos klijent-davatelj usluge?

    i posao frizerke je da me ošiša i isfenira.
    ako sam super zadovoljna - ostavim joj 10kn, ako nisam-ništa.

    ako dijete dobije tri-ništa, ako dobije pet-???
    to idemo pod pretpostavkom da je trojka uobičajena usluga za koju profesori školuju djecu??
    Ako dijete ima ocjenu u skladu sa svojim znanjem znači da profesor radi svoj posao..znači ako moje dijete zna za pet i dobije pet, to nije "specijalna" usluga nego redovan posao.
    ne, nego pod pretpostavkom da je pet najbolja ocjena (/super frizura)

    ali da, krenule smo OT, a ja sam se krenula zaplitati u nemoguće paralele.
    Tako je. Paralela je nemoguća zbog toga što ti, da bi dobila savršenu frizuru, sjediš udobno u frizerskom stolcu i čavrljaš s frizerkom tj. za nju ne ulažeš nikakav rad, a dijete, da bi dobilo odličnu ocjenu, uči. Ili je njegova petica samo zasluga profesora? Ili pak želiš reći da profesor poseban trud ulaže da bi nekoj djeci nešto objasnio pa zato dobivaju odlične ocjene? Nadam se da nisam jedina koja tu vidi drastičnu razliku :/

  23. #73

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Jesus, kud' ode ovaj razgovor.
    Pa naravno da ne mozemo govoriti o napojnicama kad pricamo o profesorima ili uciteljima u skolama jer bismo u tom slucaju govorili o mitu i korupciji, bez obzira sto je i prosvjetni rad zapravo usluzna djelatnost i sto se profesor za jedan skolski sat moze pripremati i 5' i 5 sati, a razliku ce ucenici jako dobro skuziti.
    Gore je netko spomenuo napojnica = mito i stvarno mislim da u dosta slucajeva nismo daleko od toga. Kad npr. frizerki ostavite 30 kuna zahvalnice, obvezujete je na neki nacin da se i sljedeci put tako lijepo posveti Vama (barem bih se ja tako osjecala), a to mi onako, vec malo vuce na podmicivanje. :/

    Ja sam protiv napojnica, ako su vec u nekim zanimanjima obavezne, najvise bih vollila da mi ih odmah uracunaju u cijenu.

  24. #74
    abonjeko's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,120

    Default

    Quote Originally Posted by Iva
    Da...ali direktor placu prima cijelu godinu a ti konobari u DBK samo par mjeseci.....
    6 mjeseci u godini...cca.10 000kn pa kada rasporediš na 12 mj. = izvrsna plaća bez ikakve škole i posebnog ulaganja!!!!

  25. #75
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Cekajte malo, kaj nije ova tema pocela sa ostavljanjem baksisa frizerskim naucnicama?
    Ne frizerkama nego naucnicama koje rade za badava!
    Kaj nije u tome poanta?

  26. #76

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by abonjeko
    Quote Originally Posted by Iva
    Da...ali direktor placu prima cijelu godinu a ti konobari u DBK samo par mjeseci.....
    6 mjeseci u godini...cca.10 000kn pa kada rasporediš na 12 mj. = izvrsna plaća bez ikakve škole i posebnog ulaganja!!!!
    Hm....5000 kn mjesečno za 12-satno radno vrijeme (većinom napornog rada, do jutra) baš ne bih nazvala izvrsnom plaćom jer je ispod hrvatskog prosjeka koji iznosi oko 5.200 kn.

    Drugo: za drugih 6 mjeseci u godini ti ljudi nemaju posla, ne ide im staž, nemaju socijalno jer većina njih zaposlena je sezonski...ne bih se baš mijenjala s njima. :/


    Koksy, malo te nema i već smo na mitu, korupciji i malim plaćama profesora. Baš me zanima jesi li se ti kao frizerska naučnica osjećala korumpirano kad si dobila 10 kuna

  27. #77
    petarpan's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb-Trnje
    Posts
    2,136

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Quote Originally Posted by abonjeko
    Quote Originally Posted by Iva
    Da...ali direktor placu prima cijelu godinu a ti konobari u DBK samo par mjeseci.....
    6 mjeseci u godini...cca.10 000kn pa kada rasporediš na 12 mj. = izvrsna plaća bez ikakve škole i posebnog ulaganja!!!!
    Hm....5000 kn mjesečno za 12-satno radno vrijeme (većinom napornog rada, do jutra) baš ne bih nazvala izvrsnom plaćom jer je ispod hrvatskog prosjeka koji iznosi oko 5.200 kn.
    Hrvatski prosjek je 5200 jer su u njega uračunate menadžerske plače. Inače bi prosjek bio daleko manji....Al zato valjda bakšiširamo uslužna zanimanja čije su plače ispod prosjeka...

  28. #78
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ne idem u salone u kojima 5 ljudi radi na meni. jer je to sistem tvorničke "trake"... sljedeći...

    naučnici koja mi opere kosu ostavim 10 kuna. šefici platim račun. obzirom da sam zadovoljna, ponekad donesem čokoladu, ili neke blokiće i olovke - dakle ono što će im biti korisno, a mali je znak pažnje.

    u kafićima - napojnicu ostavljam rijetko. prije sam više, no razlog je sljedeći: kava je često loša. neki dan sam dobila vodu u ZMAZANOJ čaši (kod cibone). osoblju moram mahati, i skretati pažnju na sve moguće načine da bih nešto naručila, a lokal je npr. poluprazan.

  29. #79
    donna's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    osijek
    Posts
    2,020

    Default

    meni je najjače kad na Ini tankam i uredno ostavim ostatak i jednom sam išla kao do 100 kn i ode mi za nekih 20 ak lipa ne znam ni ja sad više i NIJE mi naravno oprostio ma ..... nikad više!

  30. #80
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by donna
    meni je najjače kad na Ini tankam i uredno ostavim ostatak i jednom sam išla kao do 100 kn i ode mi za nekih 20 ak lipa ne znam ni ja sad više i NIJE mi naravno oprostio ma ..... nikad više!
    sve plaćam karticom . u lipu!

    a ne ostavljam ništa, jer kad netko s rukama u džepovima gleda kako ja tankam, a onda se odšeta za blagajnu i čeka dok dođem platiti.... :?

  31. #81
    amyx's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Zaprešić
    Posts
    2,197

    Default

    U principu ostavljam samo u restoranu ako je konobar bio uslužan i ljubazan, a ostavim i dečku koji dostavlja pizzu. Sve drugo plačam karticom u lipu. U kafiću ne ostavljam ništa jer mi se čini da konobari rade preko jedne stvari... ili samo ja naletim na takve :? :? :?

  32. #82
    Demi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Canada
    Posts
    276

    Default

    Gotovo uvijek ostavim koju kunu tj zaokruzim...i frizerki kojoj ionako rijetko idem...po ducanima bas i nemam obicaj zaokruzivati ali u restoranu ili kaficu obavezno ostavim osim ako je usluga bila losa...a ostavljam zato jer mislim da je to red i zato da me ne zapamte pa mi pocnu pljuvat u kavu.

  33. #83
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    vise manje kao Tiwi dijelim kome ostavljam kome ne, a prvenstveno ako sam zadovoljna. Kao i krumpiric, prema zasluzi...radila sam u kaficu i restoranu, i znam sta znaci manca/baksis. Sad sam u banci, ne ostavljaju i ne trazim/zelim/ocekujem novac, ali lijepo mi je (ne mogu lagati) kad mi nakon obavljenog posla donesu npr.cokoladu. Osjecam se zadovoljno, ali ne zbog cokolade vec zato sto je covjek zadovoljan izasao od mene.

    mene vise nervira MM koji ostavi i kad nije bas zadovoljan (u restoranu/kaficu...on ne ide kod frizera, njemu to ne treba ), a ako mu nesto kazem onda se jos posvadajamo.

    malo je OT
    ali uzasno me nervira kad si sami u ducanu zaokruze i uzmu mi par lipa..Znam da to nije neki novac, ali reci mi tocno koliki je racun npr. 29,96kn, reci da nemas 4 lipe i sve 5, a nemoj mi reci da je racun 30 kn

  34. #84
    marti_sk's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Skopje
    Posts
    1,302

    Default

    Kad idem na frizer ne ostvaljam baksis jer jako deblo placam i za sisanje i za sve ostalo...cene su tri puta veci od ostalih salona

    U restorane i kafice ostavljam ako sam zadovoljna uslugom

  35. #85
    Baby's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    321

    Default

    ostavljam kada mislim da bih trebala: u dućanu ne ostavljam ništa, u restoranu, kod frizera i sl. zaokružim (oko 10-15% od Rč).

  36. #86
    abonjeko's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,120

    Default

    Ja samo ne bih voljela kada bi taj "bakšiš" postao neko nepisano pravilo jer tada se više nitko za njega ne bi trudio! :/

  37. #87
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    U kafiću "zaokružim", kod frizerke jednom ostavim, drugi put ne, radi se o 10 kn.
    Što se tiče majstora ili slično, npr. nedavno su mi dostavljali laminat. Dostava je kod nas uglavnom do vrata, a dalje sami. Bila sam sama doma i spremala se kiša, pa sam zamolila dečka da mi odnese laminat na 1. kat, za to je dobio 50 kn.

  38. #88

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Nedodjija
    Posts
    2

    Default

    Ponekad.

  39. #89
    baps's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    206

    Default

    naučnici u frizeraju da... 10-20 kn, u restoranu/kafiću ovisno o zadovoljstvu uslugom i klopom/kavom, u dućanu/benzinskoj nikad, dostavljačima par kunica sitnog, a majstorima i sličnim po zaslugama i iznosu računa...

  40. #90
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by koksy
    Cekajte malo, kaj nije ova tema pocela sa ostavljanjem baksisa frizerskim naucnicama?
    Ne frizerkama nego naucnicama koje rade za badava!
    Kaj nije u tome poanta?
    Pa ak se prica samo o naucnicama..meni i dalje nije jasna poanta da ja platim nekome zato sto se on skoluje??? Naucnica ide u skolu..to joj je skola..kaj ne? :?

  41. #91
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by Baby
    ostavljam kada mislim da bih trebala: u dućanu ne ostavljam ništa, u restoranu, kod frizera i sl. zaokružim (oko 10-15% od Rč).
    10-15 % mi se čini previše.. :shock:
    Da li to znači da na račun u restoranu od 500 kuna ostavljaš napojnicu od 50-75 kuna?
    Znam da su kao neke uzance u restoranu ostaviti napojnicu od cca 5% ukoliko si bio zadovoljan uslugom.

  42. #92
    BebaBeba's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Mali Lošinj
    Posts
    1,859

    Default

    Ostavljam iskljucivo u kaficu od mog frenda cisto zato jer smo si dobri i to bude onak da zaokruzim iznos. Inace ne bas, eventualno u trgovini pustim one lipice..

  43. #93
    NetkoMiOteoNick's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zg
    Posts
    608

    Default

    kosky
    Kako razlikovati naučnicu od zaposlenice?


    Ja uglavnom idem samo na šišanje (bez pranja). To obavi gazdarica. Ništa ne ostavim.

    U kafićima ostavljam 2-3 Kn. U restorane idemo jako rijetko. Tamo MM-u prepustim plaćanje.

    Sestrična živi u Njemačkoj. Kaže da je tamo običaj konobaru ostaviti određeni postotak od računa (zaboravila sam koliko posto), ali ako sam dobro shvatila, njihovim konobarima je to plaća.

  44. #94
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default Re: ostavljate li bakšiš?

    Quote Originally Posted by nika612
    pritom ne mislim na kafice i restorane...nego na salone! bilo kakve!

    ja se svaki put glupo osjecam, kod mojih to nisam vidjela, nisu me naucili, a zadnjih god ostavljam npr.kod frizera. jer to svi rade, pa i ja. opce se ne osjecam "svoja", ali nema zene koja poslije placanja ne prosece po salonu i tutne u dzepove. pa je meni glupo da i ja ne ostavim. bezveze.

    e sad, u zadnje vrijeme, u frizerskom salonu me jedna farba, druga pere, treca sisa...a nekad cetvrta i fenira. i sad me to izludjuje. (a mozda je to namjerno?) jer ne znam kome da ostavim. ako prosetam do svih...pa 10-20kn tamte vamte...malo mi je prevec. ako idem po zadovoljstvu...nemrem odlucit. sve su oke.
    uzilakod pedikera nisam ostavljala, osim tu i tam naucnici. sad sam promijenila salon, sve pic pic, radi mi jedna cura, nije mi opce palo na pamet da joj nekaj ostavim. onda vidim zadnji put, teta ulazi u moju kabinu, mene vec pocela radit...i tutne!

    bas bih cula kako vi?

    Ja u salonu dam onoj na kasi, pa nek si misle...ja se oduzila...ionako mislim da polaju???

  45. #95
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    meni je bilo najljepše u francuskoj. išla sam u kafić, u kojem je bilo istaknuto: usluga uračunata.

    kad sam pitala što to znači - rečeno mi je da se konobaru ne ostavlja napojnica, već da on dobiva svoj dio od svakog prodanog pića. mislim da je to odličan sistem, jer se moj konobar ludo trudio da proda što više.

    ujutro i popodne sam išla na obaveznu kavu, osmijeh, i čašicu razgovora... a nakon posla mi je bilo super svratiti na "un boc"... čaša na stalku, a u njoj - 1 dl pive...

    imam ga i na slici, za uspomenu.

    dobar dio naših konobara ipak ne bih na slici, jel bi djelovali malo "paranormalno" ... (s bjeloočnicama dok kolutaju očima - jer ih netko ometa u prijepodnevnom / poslijepodnevnom / večernjem odmoru... )

  46. #96
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Sorci, meni su baš francuski konobari bili uvjerljivo najneljubazniji, a britanski (od kojih se očekuje poslovična hladnoća) ljubazni.
    Možda zato jer su plaćeni isključivo od napojnica.

  47. #97
    icyoh's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    3,717

    Default

    Meni je prošli tjedan u Budimpešti konobar donio račun i dodatno napomenuo da usluga nije uračunata u cijenu - pa valjda gost mora ostaviti tip.

    Inače (kad idem poslovno) dodatno forsanje napojnica me strašno nervira. Naročito kad to ide pod "must". Npr. ama baš uvijek mi donesu račun, ja dam karticu, donesu slip i na slipu osvane dodana napojnica. A napojnicu moja firma ne priznaje kao trošak i ja svaki put pišem elaborate kad mi ju u restoranu provuku na službenu karticu. A ne mogu si dozvoliti posvađati se s konobarom dok klijenti stoje kraj mene i čekaju da platim.

  48. #98

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    437

    Default

    ne, tema je bila prvenstveno za frizerske salone, pa onda sve salone...ne naucnice, to mi je nakak ok, mada im je to skolovanje. nego ono, jedna pere, druga farba, treca sisa...dzizs! umjesto da uzivam, kontam kome da ostavim. a neugodno mi, kad nitko ne izadje, a da ne prosece po salonu.

    svidja mi se ovo s pultom, mislim da cu tako ubuduce.

    bilo mi je zanimljivo citat komentare, i moram priznat da mi nikad nije palo na pamet baksis ostavit u ducanu. ono, u konzumu!?

  49. #99
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by piplica
    Sorci, meni su baš francuski konobari bili uvjerljivo najneljubazniji,
    il faut parler francais

  50. #100
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Quote Originally Posted by NetkoMiOteoNick
    koskySestrična živi u Njemačkoj. Kaže da je tamo običaj konobaru ostaviti određeni postotak od računa (zaboravila sam koliko posto), ali ako sam dobro shvatila, njihovim konobarima je to plaća.
    Ne to im nije plaća. MM je bio konobar u Njemačkoj, dobivao je plaću i još toliko bakšiša otprilike, kolio i plaće mjesečno. Ali je tamo običaj ostaviti 5-10% od iznosa računa.

    Kak sam ja puno s ugostiteljima, stekla sam naviku ostaviti tringelt, bakšiš, napojnicu, tip, manču... i to konobaru koji me je posluživao (a ne onome koji mi naplaćuje), frizerki koja me šišala/fenirala, a ne onoj koja mi pere kosu (to je obično naučnica). U dućanu ne ostavljam, jer se tamo svi jednako narade, pa mi glupo ostaviti tringelt blagajnici.

    Ono što sam primijetila je da me ljudi drugačije gledaju otkako to radim, ljubazniji su, i čak i ako je gužva ja ne moram čekati.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •