Originally Posted by
Peterlin
Kvaliteta drustva vidi se upravo po tome - po brizi za najranjivije clanove: djecu, stare i nemocne, djecu i ljude s posebnim potrebama.
Ja sam zahvalna na tome sto zivim u Hrvatskoj jer to ipak tu nije tako.
Druga je stvar kako i nase drustvo gleda na te svoje ranjive clanove - na rijecima svi su jaki, ali kad treba osigurati financije, primjereno radno vrijeme i druge STVARNE oblike potpore, stvari idu malo teze. No, ocito ne treba biti nezahvalan.
No, ovaj problem ima i nastavak - cesto je sve dobro dok su roditelji voljni i u snazi brinuti o djetetu s (recimo) teskom mentalnom retardacijom, gdje nije realno ocekivati poboljsanje stanja bez obzira na trud i volju. Takvo dijete/osoba nikada nece biti u stanju samostalno brinuti o sebi. A sto s takvim osobama kad roditelji ostare i to bude fizicki nemoguce???
U takvom slucaju institucija bi bila logican i nuzan izbor, ali treba voditi racuna da takva mjesta tim clanovima drustva omoguce zadovoljavanje njihovih potreba i pruze zivot dostojan ljudskog bica.
Nisam se bavila time (srecom, nisam imala potrebe) pa ne znam kakav je program javnih potreba za takve slucajeve, ali ovo sto opisujete (samice, sedacija) meni je pravi horor i jednostavno nezamislivo.