surfajuci netom nasla sam ovo, mozda nekoga zanima...
Sljedeće sastojke bi svakako trebali izbjegavati u proizvodima osobne njege:
1. Tea lauryl sulfate – kemikalija koja je zbog svoje kancerogenosti zabranjena u Europi za upotrebu u proizvodima osobne njege, a može izazvati i hormonalne poremećaje.
2. Hydroquinone – ovaj sastojak ne bi se smio koristiti niti na ljudima ni na životinjama jer je poznati kancerogen i otrovan je za jetra, krv, pluća, dišne i reproduktivne organe.
3. Ethyl Acetate – je vrlo toksična kemikalija koja se upotrebljava u kozmetici, ali i u proizvodima za skidanje boje. Ovaj sastojak nikako nemojte stavljati na svoje tijelo, a pogotovo ne na lice!
4. Methyl, Propyl, Butyl i Ethyl Paraben – su konzervansi koji prvenstveno produžuju rok trajanja proizvoda, a koriste se često iako se zna da se radi o otrovima. Parabeni mogu uzrokovati mnoge alergijske reakcije i osipe na koži.
5. Imidazolidinyl Urea i Diazolidinyl Urea – uz parabene najčešće korišteni konzervansi, dobivaju se iz životinjskog urina, a prema Američkom društvu dermatologa osnovni su uzrok dermatitisa.
6. Sodium Lauryl Sulfate – sintetička supstanca koja se koristi u šamponima zbog njezine sposobnosti pjenjenja. SLS uzrokuje iritacije očiju, osipe na koži, ispadanje kose, perutanje vlasišta slično prhuti, ali i alergijske reakcije. SLS je deterdžent koji uzrokuje ozbiljnu prijetnju našem zdravlju. Osim u šamponima, upotrebljava se i u sredstvima za čišćenje podova i u odmaščivačima. Istraživanja pokazuju da izlaganje SLS-u može uzrokovati oštećenja očiju, depresiju, otežano disanje, proljev ili ozbiljnu iritaciju kože. Naše tijelo nakon izlaganja SLS zadržava do pet dana, ali tragovi se zadržavaju na srcu, plućima, jetrima i mozgu.
7. Sintetičke boje – Sintetičke boje su česti uzročnici raka, a dobivaju se iz ugljena. Izbjegavajte kozmetiku koja sadržava sintetičke boje!
8. Sintetički mirisi/parfemi – mogu u sebi sakrivati i do 200 raznih sastojaka, a na deklaraciji će samo pisati – parfem. Neki problemi koje mogu uzrokovati su glavobolje, nesvjestica, osip, hiperpigmentacija, kašalj, povraćanje, iritaciju kože i mnoge druge.
9. Triethanolamine (TEA) – u kozmetici se upotrebljava kako bi regulirala Ph, a s druge strane uzrokuje iritacije kože, isušenost kože i kose, te može biti toksična ako se upotrebljava tijekom dužeg vremenskog perioda.
10. Talc – osnova za baby puder, makeup i punilo za kreme, prema nekim je istraživanjima povezan s rakom jajnika, kancerogen je ukoliko se udiše, te može uzrokovati razne alergijske reakcije.
11. Toluene – kancerogena tvar koja se najčešće koristi u lakovima za nokte, raznoj kozmetici, bojama i u naftnoj industriji kao dodatak prilikom miješanja benzina. Toluene je u većim koncentracijama toksičan narkotik.
ipak dođe mi slabo kada vidim da više ne možemo niti dijete okupati da ne pomislimo da ga trujemo...
čisto me je više strah živjeti u ovakvome Svijetu gdje neznam šta mogu ili ne mogu koristiti...
I šta da sada radim???? ništa... baš mi je super pomisao da sam djetetu 2g davala bočicu s otrovima i da sam ga kupala u kancerogenim kupkama...
Jadna naša dijeca...tko zna što ih tek čeka u ovome ludome svijetu...
:shock: da ne vjeruješ! ja sam cijelo vrijeme živjela u uvjerenju kako su proizvodi za bebe, posebno poznatijih brandova, pod povećalom... Čime mi sve trujemo svoju djecu, grozno!
Ja M.perem u običnoj vodi u koju ukapam malo balmandol ulja.I to je to...cure hvala na ovoj temi i obavjestima.(dojim ali je pio čaj,kako isl. iz (kršitelj koda)ove flašice )
za ove (kršitelj koda)ove plasticne flasice i parabene u djecjoj kozmetici,dobila sam info iz prve ruke od frendice-farmaceuta :
kaze mi da su flasice stetne ako se u njima grije u mikrovalnoj i ako se u njih ulijeva vrela tekucina.
ako se koriste za vodu,sok,topli caj ili mlijeko koje je ugrijano u nekoj salici u mikrovalnoj,ili nekom loncicu na stednjaku,onda su potpuno ok.
ako se steriliziraju flasice,treba ih ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu prije upotrebe.
parabeni su konzervansi koji se koriste se u kozmetickoj i farmaceutskoj industriji,a sprecavaju nastanak gljivica i bakterija.nalaze se u vise od 80%kozmetickih proizvoda kao sto su samponi,hidratantne kreme,pjene za brijanje,gelovi za ciscenje...
mogu izazvati alergiju i osip ako se proizvodi koji ih sadrze koriste nakon isteka trajanja.
to su u stvari esteri parahidroksibenzojeve kiseline(koja je prirodno prisutna u mnogim biljkama, u voću,osobito u borovnicama).
izgleda da i nije sve tako opasno kako se u pocetku cinilo