Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Legofer

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Legofer

Drage moje rodice, molim malu pomoć!

Bubac od 3 mj. uzima nadomjestak željeza Legofer. Prema uputama piše da ga se uzima 1.5 ml na kg tjelesne težine što je po momo skromnom matematičkom znanju oko 10 ml s obzirom na njegovu težinu od 6200. Međutim, teta u apoteci je rekla da ne,ne,ne,ne i cccccccc tj. da treba piti samo 2.5 ml iako je pedijetrica prepisala 2 boce od po 150 ml što čini ukupno 300 ml za mjesec dana. Teta u apoteci je rekla da to nikad nije čula! E sad, jeli teta ipa šporke uši pa ne čuje dobro ili smo u zabludi...Doduše, pedijatrica nije napisala na receptu koliko se toga pije....Ne da mi ju se zvat na mob sad preko vikenda, u pon. hoću ali do tada, ima li ko iskustva s tim čarobnim napitkom?

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nama je pedijatrica napisala na recept 2 x 2,5 ml po danu i dobili jednu bocu. Imala sam dosta problema oko davanja jer je stvarno ogavnog okusa pa je beba dosta protestirala. Beba je bila 2 mjeseca stara.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Odgovor belli11

Pozdrav,

prvo da se predstavim....ja sam mag.pharm. pa vjerujem da će ti sljedeće informacije biti korisne..........
    ZA LEGOFER- dnevna doza za dojenčad tj. bebice do 1 god starosti je 10mg na dan podijeljeno u dvije doze.Sirup se daje prije obroka tj. na prazan želudac, jedino u slučaju izrazito slabe podnošljivosti od strane dijeteta se može davati sa hranom .

Onih 1,5ml/kg što iznosi 4 mg je za djecu , što znači od 1god.-12 god.starosti (i to predstavlja dnevnu dozu koja se zatim uzima podijeljena u dvije doze-jedna ujutro ,druga navečer tj. npr. dijete je teško 10 kg....10kg x 1,5 ml = 15 ml......znači 7,5ml ujutro i 7,5 ml navečer)

[/i]
    KAKO SE IZRAČUNAVA POTREBA ZA ŽELJEZOM?
    Ovo ti je već malo kompleksnije , ali ću ti ovdje ukratko opisati jer ne znači da ako ti je doktorica propisala dvije bočice da se obje moraju i popiti do kraja....Za početak dijetetu se vadi krv i određuju parametri vezani za željezo...najbitniji su serumsko željezo, zatim TIBC (ukupni kapacitet vezanja željeza), UIBC ( nezasićeni kapacitet vezanja željeza), i možda ono najbitnije Feritin ,jer korelira serumski feritin sa feritinim u skladištima u tijelu.....najveća skladišta su jetra ,koštana srž, retikulo endotelni sustav ,bubrezi.....
    ...Deficit željeza se izračunava formulama iz ovih parametara...pa se doza koja se treba popiti prilagodi tako da se popune sva skladišta i da se popuni tj. normalizira količina željeza u serumu..........

...čudi me da ti pedijatrica nije propisala količinu željeza koju moraš davati...to je njen propust.....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Prolaznice

Hvala na iscrpnom objašnjenju!!!!!

Samo da pojasnim, moj V je ranije rođen sa svim popratnim problemima što to nosi...jaka žutica, jaka anemija, transfuzija krvi....Od početka smo na terapijama za anemiju i to shvaćam jako ozbiljno, naime, nije mi jasno kako neko može sam odlučiti ne uzimati željezo ?!? Prošli mjesec prešli smo na legofer i uz tešku muku , pronašla sam neki model kako da mu ga uvalim jer je stvarno bljak...Međutim, prema svemu što sam doasad pričitala, to je najbolji lijek i izvrsno se apsorbira. Dvala sam mu 7.5 ml jer je to odgovaralo kilaži od 5 kg i nisam imala problema. Danas sam zvala pedijatricu koja mi je potvrdila da mu moram davat 10 ml od puta i povećavat dozu kako raste kilaža jer to inače nema smisla. Moram priznat da se s njom slažem bez obzira na sve. Još jednom hvala na pomoći

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •