Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Pravni okvir za mamu koja je doma s djecom...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Pravni okvir za mamu koja je doma s djecom...

Odlučila sam ostaviti posao (i raditi nešto od doma, kad stignem, i ako stignem) i samo me zanima kako se sada može regulirati (i može li se) staž i zdravstveno osiguranje? Koje sve "statuse" zakon dopušta - npr. staž i zdravstveno preko honorarnog posla? Uopće nemam pojma o ovome pa je i moje pitanje očito loše postavljeno, ali ako ima koja pravnica ili mama u slilčnoj situaciji - vjerujem da će shvatiti što pitam.
    Hvala!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zdravstveno se prijaviš na muža,
    a staž si možeš uplaćivati sama.

Ali sigurno će ti se javiti još tko sa potpunijim informacijama.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mogao bi te muž prijavit kao kućnu pomoćnicu i po toj osnovi ti plaćat doprinose.

ili možeš otvorit kakav obrt pa si uplaćivat doprinose preko obrta.

zdravstveno ti nije problem, problem ti je mirovinsko. pazi da nemaš prekid staža (za slučaj da ostaneš trudna).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih ti rekla da dobro razmislis o tome. jesi li razgovarala s nekim tko je ucinio slicno?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

potpisujem ivanu

a uz temu - nažalost pojma nemam, u svakom slučaju nadam se da ćeš biti zadovoljna

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Pravni okvir za mamu koja je doma s djecom...

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Odlučila sam ostaviti posao (i raditi nešto od doma, kad stignem, i ako stignem) i samo me zanima kako se sada može regulirati (i može li se) staž i zdravstveno osiguranje? Koje sve "statuse" zakon dopušta - npr. staž i zdravstveno preko honorarnog posla? Uopće nemam pojma o ovome pa je i moje pitanje očito loše postavljeno, ali ako ima koja pravnica ili mama u slilčnoj situaciji - vjerujem da će shvatiti što pitam.
    Hvala!
    Nakon prve godine života, kod svojeg poslodavca zatražiš mirovanje prava iz radnog odnosa. To znači da te odjavi, ali ne raskidaš ugovor. Ovo pravo možeš koristiti do treće godine djetetova života.

Za vrijeme mirovanja, možeš se zdravstveno osigurati preko muža i uplaćivati mirovinsko.

Kad se odlučiš vratiti na posao, vraćaš se ponovo na svoje radno mjesto, jer ti ugovor nije raskinut.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi samo dodala da o otvaranju obrta dobro razmislis - nije uopce tako jednostavno ni otvaranje ni njegovo eventualno kasnije zatvaranje...

a unaprijed saznati sto ti tocno sve treba je gotovo - mission impossible :/

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    ja bi samo dodala da o otvaranju obrta dobro razmislis - nije uopce tako jednostavno ni otvaranje ni njegovo eventualno kasnije zatvaranje...

otvaranje obrta nije uopće komplicirano, pogotovo ako je u pitanju neka djelatnost za koju ti nisu potrebni posebni uvjeti, a pretpostavljam da njoj ne treba niš posebno, ako misli radit od doma. treba ti nekih 500kn i par papira, ali to ti sve kažu na hitro.hr ili na uredu za gospodarstvo.

problem je jedan što moraš mjesečno zaradit min.1500kn (odokativno) za plaćanje doprinosa. knjigovodstvo možeš vodit i sam, ako imaš malo mota.

o zatvaranju ne bi, jer nisam probala, ali vjerujem da nije neki problem ako nemaš dugovanja.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala svima na informacijama.
    Možda bi bilo lakše da kažem da sam nekad nešto pisala i tako zarađivala, pa me zanima što se može s time; ima li kakvih članstava, uvjeta pa da se preko onih nekih društava bla bla (kao što vidite nikad se nisam zanimala za detalje i prava i ostalo, tudum totalni, ja seispričavam na idiotskoj ravni na kojoj postavljam svoje pitanje...) dobije pravo na štojaznam mirovinsko?!
    Gadno je pitat kad ne znaš što zapravo pitaš, ali u tome i jest problem

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

problem je što je to malo prekompleksno pitanje za ovaj forum, pogotovo kada trebamo početi od samih temelja.

postoji nekoliko načina.

sandra ti je objasnila mirovanje radnog odnosa. tu je naravno preduvjet da si sada korisnica roditeljskog dopusta.

onda, ako se misliš ozbiljno baviti pisanjem - postoji samostalna djelatnost slobodnog znimanja (to je otprilike ova priča o obrtu, koja je krenula. s tim da se kod određenih zanimanja ne otvara obrt, nego prijavljuje samostalna djelatnost slobodnog zanimanja, koja je u principu izjednačena s obrtom i osiguurava ti mirovinski staž, sdravstveno osiguranje, ali i povlači za sobom poprilično obveza.)

Djelatnostima slobodnih zanimanja smatraju se profesionalne djelatnosti fizičkih osoba koje su po toj osnovi obvezno osigurane prema propisima koji uređuju obvezna osiguranja, odnosno djelatnosti fizičkih osoba kojima su to osnovne djelatnosti i koje su po toj osnovi upisane u registar poreznih obveznika poreza na dohodak.
    Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju:

1. samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika i druge slične djelatnosti,

2. samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja i druge slične djelatnosti,

3. samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost i druge slične djelatnosti,

4. samostalna djelatnost novinara, umjetnika i športaša.
    moje osobno mišljenje je da se ne isplati ako misliš "tu i tamo...kad stigneš...ako stigneš"

postoji i produženo mirovinsko osiguranje - onda je osnovica za doprinose minimalna (2.611,00 kn), a ne kao u slučaju samostalne djelatnosti (4.849,00 kn)

postoji i mogućnost povremenog i privremenog obavljanja poslova...

zdravstveno osiguranje nije problem (to je ono kao član obitelji osiguranika, odnosno preko muža). za mirovinsko - moraš sama ocijeniti/procijeniti što konkretno želiš, koliko si spremna mjesečno za to izdvojiti, koliko misliš raditi, koliko možeš zaraditi... i biti svjesna da kad postaneš obveznik doprinosa, te doprinose moraš platiti. radila ili ne.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    Citiraj litala prvotno napisa

otvaranje obrta nije uopće komplicirano, pogotovo ako je u pitanju neka djelatnost za koju ti nisu potrebni posebni uvjeti, a pretpostavljam da njoj ne treba niš posebno, ako misli radit od doma. treba ti nekih 500kn i par papira, ali to ti sve kažu na hitro.hr ili na uredu za gospodarstvo.

problem je jedan što moraš mjesečno zaradit min.1500kn (odokativno) za plaćanje doprinosa. knjigovodstvo možeš vodit i sam, ako imaš malo mota.

o zatvaranju ne bi, jer nisam probala, ali vjerujem da nije neki problem ako nemaš dugovanja.
    Nije nikakav problem zatvoriti obrt. Čak ako i imaš dugovanja, zatvoriš ga za 5 minuta na Uredu za gospodarstvo u svojoj županiji. Dugove rješavaš kasnije kao fizičko lice. Problem je zatvaranje d.o.o.-a. Sretno ti, ako se odlučiš za obrt!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam rekla da je problem zatvoriti obrt tek tako da nesto kazem. rekla sam zato jer smo prije 9-10 mjeseci zatvarali suprugov obrt, bez ikakvih dugovanja, pa nije trajalo pet minuta.

nama su isto mnogobrojni savjetovali prije nekoliko godina da otvorimo obrt jer je to ovako i onako vrlo jednostavno i voditi knjige je, po istima, mogla nasa 7ogodisnja kcer

na kraju nije ispalo bas toliko jednostavno.

zato sam napisala da se dobro raspita. razlika je, vrlo vjerojatno, i od ureda za gospodarstvo i obrtnicke komore do druge...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam ga i otvarala i zatvarala, bez ikakvog problema...doduše, ja uz posao koji radim, ali svejedno...procedure su iste. Vjerojatno je do ureda.
    Pozdrav

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

litala, znam o čemu pričaš

upravo rečenica
    Dugove rješavaš kasnije kao fizičko lice.
    poanta je priče o obrtu kad su u pitanju poslovi koje misliš obavljati "kad stigneš i ako stigneš" :/

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    litala, znam o čemu pričaš

upravo rečenica
    poanta je priče o obrtu kad su u pitanju poslovi koje misliš obavljati "kad stigneš i ako stigneš" :/
    Ili sam ja krivo doživjela, ili ste mi izvukli rečenicu iz konteksta i protumačili je nekako čudno (meni barem)...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninanana prvotno napisa
    Citiraj vesna72 prvotno napisa
    upravo rečenica
    poanta je priče o obrtu kad su u pitanju poslovi koje misliš obavljati "kad stigneš i ako stigneš"
    Ili sam ja krivo doživjela, ili ste mi izvukli rečenicu iz konteksta i protumačili je nekako čudno (meni barem)...
    moje tumačenje je sljedeće: priča s obrtom ne završava u trenutku odjave obrta, već se ev. dugovi mogu vući i narednih 10 godina i naplatiti ovrhom nad privatnom imovinom vlasnika obrta, stečenom davnih dana... budući da obrtnik odgovara sa cjelokupnom imovinom - iliti "dugove rješava kasnije kao fizičko lice"

čisto kao upozorenje da otvaranje obrta nije igra za 7godišnjake, iako ga "otvoriš i zatvoriš u 5 minuta i sa 500 kn", nego odluka sa dugoročnim posljedicama, koju treba preispitati kroz poslovni plan, dobro se upoznati sa svim aspektima i posljedicama, a ne se voditi savjetima na temu "kako ostvariti osiguranje" :/

meni je to prva asocijacija nakon pročitane rečenice. ispričavam se ako je čudna, izvučena iz konteksta i neprimjerena

činjenica je da mnogi obrti otvoreni sa idejom "odradit ću ti u tamo nešto" završavaju u dugovima i s ovrhom nad imovinom vlasnika

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

HUh, obrt nije moja ideja. Ja sam rekla da ću nešto raditi koliko stignem i ako stignem, a misli se pisati (honorarno, što sam i prije radila, dakle nisam vezana na količinu, nego kad hoću, ako hoću i ako netko hoće objaviti).

Hoću reći - što se sve može u mojoj situaciji, a da uz prvenstvenu odluku (ja sam domaćica) osiguraju i neki drugi benefiti kao što su mirovinsko zdravstveno... i što još vrijedi, što još postoji... što se može za sebe učinit u ovom kontekstu...

E, sad da mi netko kaže za upis u x status (po pitanju pisanja, npr. i eventualnog članstva u nekom društvu koje pruža pravni okvir... ili po pitanju zarade...) treba y tekstova, a to nudi z beneficija - ja bih razmislila mogu li ili želim li dati si još malo truda pa ispuniti taj zahtjev u ime višeg cilja...

Jesam li jasnija?!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pisanje x tekstova nije baš precizna odrednica :/ , ali ajmo probati (zadnji put, kaj se mene tiče )

društva i pravni okvir:
    ukoliko se radi o književnom stvaralaštvu (gdje uz književnike ulaze i kritičari, prevodioci...) - kreni od Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika - http://www.hzsu.hr/index.html
    ukoliko se radi o novinarstvu - kreni od Hrvatskog novinarskog društva - http://www.hnd.hr/

kada nešto napišeš, a netko to odluči objaviti - po ugovoru o autorskom djelu isplatitelj nema obveza uplate doprinosa već samo poreza i prireza, ali ti se možeš osigurati po osnovi samostalne djelatnosti slobodnog zanimanja (to nije obrt, ali je izjednačeno sa obrtom po mnogim pitanjima)
    kako se možeš osigurati? http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=383

kad postaneš obveznik doprinosa kako bi osigurala kontinuitet staža - obveznik si dok se ne odjaviš. radila, ne radila. kupio netko, ili ne - doprinosi teku na određenu osnovicu (u tom smislu izjednačeno s obrtom i tu vrijede one opaske na komentare o obrtu), budući da ti je to jedina (a ne druga) djelatnost. postoji tu i priča s porezom (paušalni odbitak, ili vođenje poslovnih knjiga...), priča s odabirom osnovice....ali sve je to predugo za ovaj forum.

druga priča je produženo mirovinsko osiguranje. kako se osigurati u produženo mirovisnko osiguranje - http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=54
    pazi, tu se isto moraš odjaviti ako ti je i ova izdatak too much, da se ne nabire...

poprilično si mi jasna, nadam se i ja tebi

postoji i cijela hrpa poslovnih savjetnika, koji će ti to (uz adekvatnu naknadu) objasniti malo duže i šire.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ifigenija, da bi postala članicom HZSU-a (preko kojeg možeš ostvariti pravo na uplatu doprinosa iz proračuna RH, pretpostavljam da te to zanima), u principu trebaš preporuku "strukovne" udruge. Dakle, Društva književnika, Društva pisaca, Društva književnih prevodilaca itsl. Oni pak preporuke obično daju osobama koje su barem godinu dana njihovi članovi.

Dakle, prvi je korak obično prijava u članstvo udruge (a svaka ima svoje uvjete - broj, vrsta i kvaliteta objavljenih tekstova, prijevoda...).

Ne znam kako to novinari rješavaju, to će zacijelo znati neka članica novinarskog društva.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hvala, uputili ste me na relevantna mjesta, pa ću odavde početi svoju potragu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •