Results 1 to 22 of 22

Thread: zakon o blizancima

Default zakon o blizancima

pozdrav majkama koje čekaju blizance. molim vas da mi malo pojasnite zkon o porodiljinim i rodiljinim naknadama. :? u petak sam razgovarala s kolegicom i došle smo na temu blizanaca i trečeg djeteta. ona ima treče dijete i i ternutačno joj poslodavac zatvara firmu. klinac je star 2 godine. dali ima pravo biti doma do njegove treče godine i dali če normalno dobivati naknadu. a što se tiče mene- čekam blizance i moram roditi u ljpinju. dali ću i ja biti do njihove treće godine doma ili moram ići raditi nakon dvije i pol. :?

vesna72's Avatar

do treće godine si doma. razlika je samo u terminologiji - prvih 6 mjeseci zovu se rodiljni dopust, a na njega se nastavlja 2,5 godine roditeljskog.

marči's Avatar

Default Re: zakon o blizancima

Quote Originally Posted by ivkica05
    pozdrav majkama koje čekaju blizance. molim vas da mi malo pojasnite zkon o porodiljinim i rodiljinim naknadama. :? u petak sam razgovarala s kolegicom i došle smo na temu blizanaca i trečeg djeteta. ona ima treče dijete i i ternutačno joj poslodavac zatvara firmu. klinac je star 2 godine. dali ima pravo biti doma do njegove treče godine i dali če normalno dobivati naknadu. a što se tiče mene- čekam blizance i moram roditi u ljpinju. dali ću i ja biti do njihove treće godine doma ili moram ići raditi nakon dvije i pol. :?

ono što se tiče tebe je da po zakonu imaš pravo biti na porodiljnom do njihove treće godine s naknadom od 1600 kn od navršene prve do navršene treće godine.

marči's Avatar

evo i izvadak iz zakona:
    Rodiljni dopust

Članak 66.

(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.

(2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.

(4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.

(5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

(7) Ako je dijete prerano rođeno, produžuje se rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.

( Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 5. i 6. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust može koristiti djetetov otac.

(9) Ako djetetov otac koristi pravo iz stavka 8. ovoga članka u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust iz stavka 2. i 4. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.

Skraćeno radno vrijeme roditelja

Članak 67.

(1) Kad je obvezni rodiljni dopust iz članka 66. stavka 5. ili 6. ovoga Zakona prošao, radnica ima pravo raditi polovicu radnoga vremena do navršene jedne godine djetetova života, odnosno za blizance, treće i svako sljedeće dijete može raditi polovicu radnoga vremena do navršene treće godine djetetova života.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka može koristiti radnik koji je djetetov otac, ako majka za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.

(3) Nakon što dijete navrši jednu godinu života, jedan od djetetovih roditelja ima pravo raditi polovicu punoga radnoga vremena do tri godine djetetova života, ako je djetetu, prema ocje*ni ovlaštenoga liječnika, zbog njegova zdravlja i razvoja, potrebna pojačana briga i njega.

(4) Ministar nadležan za zdravstvo pravilnikom će propisati uvjete i postupak stjecanja prava na rad u skraćenom radnom vre*menu, radi njege djeteta kojem je potrebna pojačana briga i njega.

vesna72's Avatar

odgovor je točan, ali zakon je krivi. ovo citirano je zor, a prava su sad regulirana zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. oni koji su korištenje započeli po zor-u po njemu ga i nastavljaju, ali ivkica spominje kako čeka blizance i rodit će u lipnju. dakle, "pravi" zakon je na http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...7_85_2727.html

ivkica05, ne znam kakav je tvoj radni status, ali s obzirom na citiranje zor-a pretpostavljam da si zaposlena.

članci kojima je reguliran rodiljni i roditeljski za blizance su:

Članak 12.
    (1) Zaposlena majka ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta ako ovim Zakonom nije drugačije propisano
    ....
    Članak 13.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, nakon proteka rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona, ima pravo na roditeljski dopust.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može koristiti roditeljski dopust do osme godine života djeteta na način i u trajanju propisanom člankom 14. ovoga Zakona.
    (3) Pravo na roditeljski dopust osobno je pravo oba zaposlena roditelja ili samozaposlena roditelja i koriste ga, u pravilu, u jednakom dijelu, ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.
    (4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka, pravo na roditeljski dopust može koristiti samo jedan od roditelja, ako se o tome pisano izjasne oba roditelja.
    Članak 14.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od:
    – 6 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete,
    – 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete.

6 rodiljnog + 30 roditeljskog = 36 ukupno

ako si nezaposlena, vremensko trajanje prava je isto (ukupno 36 mjeseci), ali članci su drugi...i zove se rodiljna i roditeljska pošteda.

što se tiče kolegice, nastavit će s korištenjem dopusta normalno (i dobivati naknadu) bez obzira na prestanak radnog odnosa za vrijeme roditeljskog dopusta, ali mora se u roku od 30 dana od prestanka r.o. javiti na hzzo i hzz (na zavodu za zapošljavanje će ostvariti pravo na naknadu plaće i po prestanku roditeljskog dopusta)

Quote Originally Posted by vesna72

Članak 14.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od:
    – 6 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete,
    – 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete.

6 rodiljnog + 30 roditeljskog = 36 ukupno
    ono što je meni u novom zakonu dobro, jest mogućnost da majka i otac koriste pravo na rad sa skraćenim radnim vremenom (tj. pola radnog vremena) ISTOVREMENO - dakle, u nekom trenutku možete se odlučiti da jedno od vas radi na 4 sata, a drugi na 8, ili pak jedno na 4 i drugo na 4h. to je zgodno ako se poveže s pravom oca da ostvari dodatna 2 mjeseca ukoliko je na rodiljnom dopusti barem 3 mjeseca. s tim se da kombinirati, npr. tako da otac radi 6 mjeseci po 4 sata, ili 3 mjeseca bude on potpuno doma. dva "nagradna" mjeseca koja onda ostvarite možete koristiti kako vam drago sve do 8. godine života djeteta, tj. djece. fora je u tome da radeći npr. na 4 sata neko vrijeme i ukoliko ostvarite ta dodatna 2 mejseca, može se do 3 godine uštedjeti dovoljno mjeseci za nekoliko pristojnih ljetnih odmora.

tako ja trenutno radim na 4 sata, mm također (jest da para kronično fali, ali dobro), i koliko god dana si do ljeta kad dečki pune 3 godine prištedimo, tolko nam ostane za budućnost.
    meni je samo šteta što je ovaj zakon došao sad kad smo mi pri kraju s rodiljnim dopustom....

Duplice znaš li možda kako se ostvaruje to pravo da tata bude istovremeno na roditeljskom s mamom. Mene zanima ova varijanta da tata ide na 3 mjeseca, ali ako može dok sam ja na porodiljnom dakle dok su bebe male (trojke). Zvali smo HZZO ali još su zbunjeni oko ovog zakona. Ima li netko svježiji primjer korištenja tatinog ISTOVREMENOG roditeljskog dopusta?
    E da, i koliko tada dobivamo novaca?
    Eto, možda sam malo "upala" u drugu temu, pa oprostite

Dakle, to pravo ostvarujete jer tako piše u zakonu. Ako želite da tata bude na 4 sata porodiljnog, a mama na 4h, to znači da oboje trebate raditi po pola radnog vremena, tj. za početak imati poslodavce koji će vam to omogućiti. mjesec dana prije nego to želite početi koristiti, najavite to pismeno HZZO-u, i oni izdaju riješenje.
    naš je primjer svjež vrlo, a ti slobodno reci svojima u HZZO-u da pitaju pravnicu u Rijeci, jer je to već radila.

Novaca se u tom slučaju dobije otprilike kao i da majka koristi puni porodiljni, ali to je ovisno o vašim primanjima - ako radi 4 sata, svaki roditelj tada dobiva pola plaće i pola naknade. ukupno vam dođe jedna plaća i jedna naknada. npr. u našem slučaju sada dobijemo svaki 800 kn naknade (jer su klinci stari pre 2 godine i već nakon 1 godine naknada je 1663kn), i svaki pola svoje plaće.

Hm, da, ali mene ne zanima pola radnog vremena nego istovremeni rodiljni (tj. roditeljski) u trajanju od 3 mjeseca. Dakle, mama i tata zajedno.
    Ima li takvih primjera?
    Nazvat ću u Rijeku. Treba mi netko iz HZZO-a tko zna o čemu govorim. Ovi s kojima sam do sad razgovarala se nisu baš snalazili.

mislim da po zakonu to može. a ako je predviđeno - nek to i ostvare! ti tražži dok ne dobiješ....s kolko bi to starosti djece išli?

Oprosti zbog dugog nejavljanja.
    Mislila sam da bi on išao na taj dopust kad djeca navrše 4 mjeseca, ali u međuvremenu smo zvali više HZZO- djelatnika i službi (na žalost, jer ne zna svatko odgovor na tako komplicirano pitanje) i ispada da ne može nego tek kad navrše 6 mjeseci tj. kad počinje roditeljski dopust.
    Mislim, meni je od početka jasno da je to Zakon tako definirao, ali u praksi je strašno nepraktično i nelogično. Npr. nama su djeca upravo sada, u prvih 6 mjeseci najviše okolo po liječničkim pregledima, vježbicama i slično i skoro svaki tjedan moramo zbog toga putovati. NAravno da ja to ne mogu sama - mislim, sa 3 bebe sjesti u auto i voziti se 100km... Ma mislim... oni koji su pisali zakon opet nemaju veze sa životom.
    Zašto bi tata imao pravo biti ISTOVREMENO s mamom na roditeljskom SAMO OD NAVRŠENOG 6.MJESECA života djece a ne prije? Kao da prije nije potreban? Da mi je znati po kojoj je to logici išlo....

Eto cure, nadovežite se ako koja ima slučne potrebe. Možda bi ovakve nelogičnosti trebalo prijaviti tvorcu ovog zakona a to je Ministarstvo dugog imena gđe. Kosor.

imaš pravo!
    ono što bi po meni tu trebalo definirati,
    jesu i prava iz zdravstvenog osiguranja - tj. da onda otac može na bolovanjae BEZ OBZIRA na to što je majka na porodiljnom.

tara01's Avatar

A naknada je fiksna neovisno o broju djece?

pa da. naknada je za majku, ista bez obzira jesi li rodila jedno dijete, dvojke, trojke ili četvorke.

bok cure,evo ja sam u 5 mj.trudnoće saznala da nosim blizance! još se vodim kao redovan student,pa me zanima da li mi ko može reći da li imam pravo na višu naknadu od 1660kn. s obzirom da se radi o dvoje dijece,ili je to nebitno u ovoj državi?

nope.
    nebitno.
    ne znam kakvu naknadu imaju studenti inače, ali ista je bez obzira na broj djece.

hvala na odg. Tako sam i mislila,bilo bi čudo da daju više u ovoj državi,njima su dvoje djece kao jedno! Prastrašno!!!!!!

ali raspitaj se ti za svaki slučaj koja su ti prava, da budeš sigurna. i ne brini, i bez pomoći države ćete bit okej.
    drugdje je i mnogo gore.

ma znam da će sve biti ok. Samo me razočaravaju naši zakoni! raspitat ću se pa možda bude kakvih novosti

curka's Avatar

Moja situacija je slijedeća:
    do sada sam u školi imala punu satnicu ( pola sam stručna i primljena za stalno, a pola nisam stručna pa radim na ugovor 5mj) . Ovaj mj. mi taj ugovor ističe. Od sada do kraja moram bit na čuvanju trudnoće - žena u socijalnom kaže da oni uzimaju prosjek zadnjih 6 mj ( dakle pune satnice ) i prema tome isplačuju naknadu za čitavo vrijeme bolovanja.
    Jel to sigurno tako ??
    A što kad ću na porodiljni ?

ana-'s Avatar

curka aj to pitanje postavi na pdf rodini pravni savjeti oni če ti najbolje moči odgovoriti.

U mom slučaju kolko sam saznala imam pravo na tih 1600 kn od kad rodim pa sljedeće 3 godine ( ukoliko se ne zaposlim u međuvremenu)s obzirom da imamo pravo na 3 god.porodiljnog! te ima nekakva naknada od 2.328 kn kao pomoć za opremu! Za to se treba podnjet zahtijev nadležnoj ispostavi HZZO-a uz dječje izvode iz matice rođenih,svoju osobnu i zdravstvenu (preslik)