daje cjepljen ko dijete, sad bi bio u istom problemuewa prvotno napisa
jer cjepivo ne štiti doživotno kao preboljevanje
prvo bi se treba testirati da li je imun, možda ih je imao u blagom obliku, pa se nije ni skužiol
daje cjepljen ko dijete, sad bi bio u istom problemuewa prvotno napisa
jer cjepivo ne štiti doživotno kao preboljevanje
prvo bi se treba testirati da li je imun, možda ih je imao u blagom obliku, pa se nije ni skužiol
:? Ne kuzim ja tebe?!MGrubi prvotno napisa
Napisala sam da ja nisam preboljela kozice a niti ih je imala moja kcerka.Cijepljenje nisam spominjala ali ne, malena nije cijepljena. I sad 3 tjedna moram cekati da vidim da li nas je sestricna zarazila jer toliko moze trajati period do izbijanja simptoma.
kaže sveki da nije..nisam rekla da cijepivo štiti doživotno nego samo da ako je cijepljen može dobiti neki blagi oblikMGrubi prvotno napisa
MM je ljenčina po pitanju doktora :/
Moze, ali ne mora kao i xy drugih stvari. Mm je prebolio kozice u lipnju 2003. s fibrom do 41,2 i upalom kompletne koze kao komplikacijom a 2006. je rodena K .anchie76 prvotno napisa
![]()
Da zagarantirano uzrokuje sterilitet, onda bi vec sigurno postojalo cjepivo kojim bi se MORALI cijepiti svi muskarci u fertilnoj dobi![]()
da se ubacim u raspravu (uvijek kasnim):
kao mala nisam imala kozice, a kako sam htjela opet biti trudna (a mala je krenula u vrtić) odlučila sam se cijepiti (u 33. g.). prvo sam napravila test da se vidi jesam li ih možda imala, imam li urođeni imunitet ...(ni mama mi nije imala kozice). kako je sve bilo negativno, odlučila sam se cijepiti. primila 2 doze, čini mi se u razmaku od 2 mj. (zaboravih, bilo je to davne 2007.!), platila oko 850 kn. sve napravljeno u HZJZ. kao što je već netko napisao, nisam smjela ostati trudna neka 3 mj. nakon primanja zadnje doze. inače, MM ih je u 25. g. dobio i jedva preživio.
trenutno ne razmišljamo o cijepljenu djece protiv navedenih beštija
Razmisljam da napravim isto zbog istih razloga-da ne dobijem kada budem ponovo trudna. Jesi imala kakvih nuspojava? Jel se placa odjednom ili svako cjepivo posebno?mrkvica05 prvotno napisa
Moj L je trebao biti cijepljen, no onda me jedna od forumašica pokolebala![]()
Inače, MM se cijepio nedavno jer ih nije prebolio kao dijete.
Sonata: Razmisljam da napravim isto zbog istih razloga-da ne dobijem kada budem ponovo trudna. Jesi imala kakvih nuspojava? Jel se placa odjednom ili svako cjepivo posebno?
Nisam imala nikakvih nuspojava (ili su bile takve da ih ja nisam ni skužila). Ja sam plaćala svaku dozu posebno (znači u 2x).
Moja dr. opće prakse dala mi je uputnicu za gore navedeni test (inače bih i to platila), a kao razlog je navedena sumnja na trudnoću
(moja sestra se isto kad i ja cijepila, a njezin razlog je bio rad u vrtiću).
najbolje da se direktno raspitaš u HZJZ (ipak su prošle skoro dvije godine, možda su nešto mijenjali)
Slažem se s Cvijetom.
Tu se povlače i neke tvrdnje koje baš i nisu točne.
Nije istina da se preblijevanjem stječe doživotni imunitet za razliku od cijepljenja. I jednim i drugim načinom stječe se jednak imunitet i nitko ne može garantirati da je doživotan.
Neki su spominjali docjepljivanje. To je pogrešna informacija. Docjepljivanje nije potrebno. Niti prvo cijepljenje se u načelu ne bi trebalo raditi bez prethodne provjere antitijela, a drugo još manje.
Razlika između prebolijevanja i cijepljenja je u načelu ta što onaj tko je prebolio može nositi oslabljen virus (bezopasan za okolinu), a onaj tko je cijepljen ne.
Ovo je cjepivo zahtjevno za organizam pa dijete mora biti dobro pripremljeno za njega. Imunizacija traje otprilike koliko i sama bolest pa za to vrijeme dijete ne smije biti izloženo drugim infekcijama, a pogotovo ne kozicama.
Ja sam apsolutno za cijepljenje protiv kozica, samo ako se tome ozbiljno i planirano pristupi.
M je cijepljen i znam da je siguran što se toga tiče kao i bilo tko tko je prebolio.
Otkud ti ovolika sigurnost? Daj nam neke infoIvana2 prvotno napisa
![]()
Ako na Google uneseš "cjepivo protiv vodenih kozica", izbaci ti hrpu podataka o tome, uključujući nedoumice, pitanja na koja još nema odgovora i td. Nigdje nisam pronašla podatak da cjepivo nije ili je doživotno, kao što nema (stručne) tvrdnje da je prebolijevanje doživotno.
Osim toga, puno puta sam gnjavila doktore, pedijatre... da mi potvrde kakav je odnos prebolijevanja i cijepljenja i sad sam sigurna da vjerojatnost da moj M dobije koze postoji, ali nije veća od one da ih dobijem ja koja sam ih već preboljela.
Kod naše odluke je prevagnulo to što je M alergičan na penicilin pa uvijek polazimo od toga da je njegov imunitet na prvom mjestu - prebolijevanje kozica ruši imunitet previše da bismo riskirali da poslije dobije neku infekciju koju treba liječiti.
Apsurd naše sredine je taj da starije žene duboko vjeruju da prebolijevanje kozica jača imunitet![]()
Mene jedino brinu ti dodaci u cjepivima, o kojima se puno govori (kao ovo u Bosni). Ako, recimo, isključimo opasnost od tih dodataka, onda ja gledam na to ovako, počevši od najvažnijeg:
1. štediš patnju djetetu,
2. štediš sebi bolovanje,
3. štediš lovu za simptomatsko liječenje koza, koje te može koštati više od tih 400 kuna.
i 4. sprečavaš pojavu herpes zostera u odrasloj dobi - nakon preboljenih kozica virus ostaje doživotno u ganglijima, i posljedično može buknuti kod bilo kakvog stresa. Nakon cijepljenja toga nema.
To me jedino i brine U SVIM cjepivima, kao i dugorocne nuspojave cjepiva (koje se u vecini slucajeva bas i ne znaju :/ )Ivana2 prvotno napisa
Ozbiljno mogu prihvatiti skoro pa samo tocku 4. Sorry al 2 i 3 su mi malo too much da bi bile prednost kod cijepljenja. Pa i cijepljeno dijete moze dobiti kozice (ima slucajeva na forumu), pa onda opet imas tocke i 1, 2 i 3 :/
Jooj Davore, aj normalno komuniciraj. Ili stavi info koja pobija to navedeno ili nemoj nista. Ovo je fakat bezveze ovako diskutirati.
Budem, čim se upoznam s nekime koga je cjepivo iz dječje dobi spasilo od zostera.
Zanimljivo je da zostavax (za odraslu dob) nema neku posebnu moć pa me jako veseli stavljati upravo ovakve komentare. Još je zanimljivije da je redovito konzumiranje voća učinkovitije od zostavaxa (koji je za odraslu dob).
Znaš da mi je umjesto argumenata puno jednostavnije ovako smjestiti bombastične izjave na neko bajkovito mjesto (gdje i pripadaju) nego navoditi argumentaciju. Argumentaciju (za razliku od šume panjeva) nitko ne čita.
ne bih se slozila.Davor prvotno napisa
ja je citam.
za razliku od sume panjeva.
OK. Onda umjesto doline panjeva treba pisati da takva situacija nigdje nije dokumentirana (barem ja na to nisam natrčao), a cjepivo za odraslu dob ima sasvim marginalnu učinkovitost koju s lakoćom premašuje dobra holistička navika svakodnevnog jedenja voća. (obje tvrdnje jesu dokumentirane)
U svim slučajevima ostaje moralna dvojbenost korištenja ovog cjepiva (upitne učinkovitosti).
U djetinjstvu sam imala kozice - dvaput. Prvi put su bile uobicajenog izgleda, drugi put (u to ih je vrijeme dobila mladja sestra) sam pokupila samo malo temperature i jedan do dva plika na ruci. Mamin brat ih je takodjer imao u dva navrata, s time da su njegove bile otprilike istog intenziteta.
Nedavno sam prosla sito i reseto sto se tice cijepljenja i docjepljivanja i, uglavnom, zbog preboljenih vodenih kozica nije mi trebalo cijepljenje protiv zostera.
Iako se po ovom pitanju ne slažem s Davorovom isključivošću, moram priznati da sam više puta pročitala izjave stručnjaka, koji jesu za ovo cjepivo, kako nije potvrđeno da prevenira zoster. To će se valjda znati za desetak godina.
pls virnite ovdje, ako mi znate odgovoriti učinite to. Hvala![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...003291#2003291
Dobila sam kozice (nije herpes z.) od svoje kćeri. Točno dva tjedna kasnije.mrkvica05 prvotno napisa
Krenulo je od kostobolje, pa temp. plus groznica, pa prištići pa glavobolja. Tim redom. Danas je 2.dan. Svrbe.
Divota.
moja dva nećaka su u zadnja tri tjedna pokupila kozice.. mlađi s 7 g prošao odlično, malo ih je imao.. stariji od 9 g puno puno gore.. ima ih po svukud, na licu najmanje 50, a što je najgore i na piši...
isto sam mišljenja da ne bi cjepila svoje dijete protiv kozica..
a što ako vam se mama ne sjeća da ste ih imali(kao npr. moja?!)? :?
možeš se testirati da se vidi jesi li ih imala (svakako probaj preko uputnice jer je skupo)Leni prvotno napisa
Kako znaš? Sorry što malo vraćam raspravu u rikverc, ali važno mi je to. Znaš li (pouzdano) što sve se još dobiva na taj način?Davor prvotno napisa
Već sam o tome stavio dovoljno materijala, ali nije o glavu ponoviti. Najizravniji izvor na tu temu je http://www.geocities.com/titus2birthing/VacProLife.html
Na linku ćeš naći i kratice pod kojima se vode kulture fetalnog tkiva.
Ako ti se čini da je link previše egzotičan i neodređen, škicni ovamo: http://www.imz.hr/proizvodi.htm i slobodno primijeti da se virusna cjepiva skoro odreda rade na humanim diploidnim stanicama (fetusa) a "šminkasta" kultura im je RA27/3.
I što sad? Crkva je "reagirala" još 2005. sa svojim "oštrim" pogledom na problematiku prebacujući teret moralne dvojbe na roditelje i cjepitelje (kojima se živo fućka) i ta strana je očito "mrtav link". Od njih ne možeš očekivati bilo kakvu podršku. Vidi http://www.catholicculture.org/news/...m?recnum=38498
Ali obrat se izgleda događa na drugoj strani (ovo je jako friško): http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/jul/09070611.html
Kampanja protiv cjepiva s fetalnim tkivom smatra da su povezana s autizmom.
Hvala puno. Kako vidiš, nisam dugo ovdje... To da je rezultat takvih manipulacija bolest ili poremećaji u bilo kojem smislu mi je logično kao 2+2=4.Davor prvotno napisa
Da se nadovežem - u krizi su sve institucije, ali nije da se ništa ne može. Makar 1 čovjek nije ništa.