Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: predoziranje lupocetom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno predoziranje lupocetom

Zanima me da li netko zna više o posljedicama predoziranja lupocetom odnosno sličnim paralelnim pripravcima.
    Jučer je Matija navečer imao temperaturu. Ne skačem na prvu loptu, ali na 39 uvijek skidam temperaturu..
    U 6 je imao 39... prije spavanja
    (20:30) temperatura je i dalje bila povišena (38,4) pa sam dala još jednu dozu (na granici je po kilaži, a bio je pred spavanje... pa sam htjela da ima mirnu noć jer obično to bude okrepljujuće za organizam)...
    U 23 je imao 40!!!!! Pobojala sam se da nešto sa sirupom ne valja (konkretno trošimo Panadol baby jer jedini ima Matiji prihvatljiv okus - ostale povraća).. pa sam mu dala lupocet u čepiću (jedino što sam još imala doma)
    Dakle svakih 2,5h je dobio dozu... na kutiji piše ne češće od 4h.. Nisam znala što da radim pogotovo kad sam vidjela 40 na toplomjeru (onom ušnom)... Danas sam saznala da to i nije baš pametno... Da li netko zna više?!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sljedeći put mu probaj dati tableticu - ona bolje djeluje. Ovisno o starosti i kilaži djeteta daj 1/4 ili 1/2 tablete.

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nama su u zaraznoj kombinirali lupocet sa dalsy-em.Prvo jedan pa onda drugi nakon 2-3 sata, ali ja bi to koristila sa dužnom opreznošću i taj ušni toplomjer nije relevantan. U trenucima kada temperatura raste ili pada nije točan, ja sam ga zbog toga potpuno izbacila iz upotrebe i naučila dijete da mjerimo tem. pod rukom. Isprobaj sama sa jednim i drugim mjeriti u nekoliko navrata i vidjeti ćeš razliku. Za temperaturu koristimo i tuširanje i obloge na prsima i to mlaki ručnik i onda omotati dijete suhom plahtom ( tako je radila i sestra na zaraznoj). Konkretno o posljedicama predoziranja bi trebalo liječnika pitati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NanoiBeba nekako imam osjećaj da čepići najbolje djeluju... ali i tableticu smo nekad znali koristiti (zdrobljenu) dok nismo otkrili Panadol baby (sve ostalo je povraćao). Nisam primjetila da djeluje bolje/brže.

grace, znam da ušni nije savršen, ali mislim da je svejedno da li ima 39,8 ili 40.. sve je to previsoko. Matija odbija držati toplomjer pod rukom, a kad ga i namolim da to napravi onda drži loše, pa opet nemam rezultat.. Ovako bar mogu mjeriti svaki čas.
    Naša doktorica ne voli dalsy zbog nuspojava (on je reumatik.. ma što to značilo i povlačilo sa sobom).. a na 20 kg je i doza već veća.
    Kupanje se do sada uvijek pokazalo metodom bez rezultata (u mlakoj vodi temperatura mu samo raste).. Jednom u bolnici su nam dali morku pa suhu pelenu i to sad koristim.. jer se temp. mahom događa noću, omotam ga.. mazim, a on spava i njunja.. kupanje mi je tad totalna gnjavaža...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sirup se ni nama nikad nije pokazao kao najolja opcija, obicno skine vrlo malo i isto tako se temp. vrlo brzo vrati.
    Cepici su nam super, stvarno brzo padne temp i nikad mu nisam morala dati u razmacima manjim od 6 sati.

Sto se tice toplomjera za uho, ni ja nisam zadovoljna, do sad nije ni priblizno tocnu temp pokazao.
    Mjerim mu zivinim, ispod ruke, tako da ga posjednem k sebi krilo, stavim mu toplomjer, rukicu ispod koje je lagano stisnem da ne mase okolo s njom a u ruke mu dam kutijicu od toplomjera s kojom se on onda zabavlja.
    Ispocetka se bunio a sad i sam stavlja npr. kemijsku ispod ruke.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je dr. objasnio da je bitna ukupna dnevna doza koja se da djetetu, ne toliko razmak davanja. MI kombiniramo paracetamol i ibuprufen kada se radi o tim temp. koje perzistiraju i tesko se skidaju (svakih cetiri sata jedan od ta dva lijeka).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod pravog predoziranja paracetamolom, dolazi do ostecenja jetre, ne bezazlenog.

Kod vecih koncentracija paracetamola u organizmu, stvaraju se drugaciji, po jetru vrlo toksicni, metaboliti - u odnosu na situaciju kada se dozira pravilno i kada je put razgradnje tog spoja sasvim drugaciji.

Ne znam sa sigurnoscu kolika je doza toksicna za dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nama je dr. rekla da paracetamol nikako davati češće nego je preporučeno, jer da se njime lako predozira i da posljedice nisu bezazlene. Vjerojatno nisi dala dovoljnu količinu na kilažu djeteta, pa temperatura nije pala. Mi u takvim slučajevima visoke temperature koristimo paracetamol u kombinaciji s voltarenom kako nam je preporučeno. I da, uvijek čepiće.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Enoa, procitala sam na Cybermedu da voltaren nije dobar za djecu, dr. Richter je to napisao. I da lupocet (tj. lijekove na bazi paracetamola) u slucaju potrebe najbolje kombinirati s ibuprofenom (to je npr. Dalsy). Naravno, slusaj pedijatra - mozda postoji neki specifican razlog zasto je tvome djetetu potreban voltaren, samo kazem sto sam procitala kao opcenitu preporuku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o voltarenu i posljedicama koristeja istog je puno pisano na forumu, potrazi malo.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj grace prvotno napisa
    Za temperaturu koristimo i tuširanje i obloge na prsima i to mlaki ručnik i onda omotati dijete suhom plahtom ( tako je radila i sestra na zaraznoj). Konkretno o posljedicama predoziranja bi trebalo liječnika pitati.
    potpisujem

ne znam kako druga djeca reagiraju, ali nama je tuširanje + oblozi + čarapice natopljene octom ISTI EFEKT kao paracetamol, ISTI ISTI...

i isto za pola sata padne temperatura i od jednog i od drugog...
    ma isti EFEKT...

tako da zadnjih par viroza nismo ni takli lijek...

a ovo čudo od toplomjera za uho, prvo bi trebalo jedno uho pa drugo i srednju vrijednost i minus jedan, pa ako je srednja vrijednost 40 to je zapravo temperatura 39.
    Tako piše na uputstvima mojeg toplomjera...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Adrijana, koji ocat? Što, samo natopiš čarapice i obuješ djetetu? Zamotaš ga u mokru plahtu i to je to? Kako djeca podnose to zamatanje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto ocat?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i, kako vasa djeca uopce podnose ta zamatanja. Moja se jako buni, ne mogu zamisliti da joj jos i mokre carapice obujem.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja tako visoku temp. riješavam Voltarenom, ništa drugo ne pomaže. naravno, na preporuku pedijatrice. Lupocet mi na 40 nebi niti palo napamet davati. Ali te fore a octom, krumpirima i druge prirodne metode osim obloga i tuširanja nisam nikad probala pa me baš zanima. Svejedno, opet nebi eksperimentirala na 40 ali na 38 do 38,5 bi probala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zamatanje oblozima radi se zato što onda ta tekućina na oblogu isparava i na taj način hladi tijelo (u biti isti efekt kao kad se znojiš). Ocat bolje isparava od vode. Nekad prije se koristio i alkohol (rakija), jer on pak isparava još bolje, ali očito su ljudi pretjerivali pa to sada doktori izričito ne preporučuju raditi u kućnoj djelatnosti, radi se i dalje u bolnicama.

Nama je uredno stajala temp. na 40 uz obloge oko trupa (bez mokrih čarapica) i uz sirup.. sat i pol ni pomaka.. I inače mu temp. teško pada.

Jučer smo dobili dijagnozu adenoviroze.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    zasto ocat?
    Zato jer hlapi brze nego voda, a nije tako agresivan kao, recimo, alkohol...

Treba nekoliko pari carapa - jedne natopljene u octenu vodu 1:1 koje treba ocijediti da iz njih bas ne curi pa navuci na noge , a druge suhe preko njih. Ako su tanke, moze 2 para. Dobre su frotiraste, ali moraju biti pamucne.

Ocat - bilo koji ocat, moze alkoholni, ali ja obicno u kuci imam samo vinski.

Inace, djeca s temperaturom dobro podnose kupanje u mlakoj vodi, a i zamatanje u plahtu (prvo mokra tanka, a preko nje suha frotir) jer su klonuli. Svi ti postupci imaju istu svrhu, ohladiti tijelo izvana, da ga ne opterecujemo lijekovima iznutra.

Ako nakon sat, sat i pol (cak i 2, ovisno o dobi) nema rezultata, jos nije kasno za paracetamol ili ibuprofen. Moji su djecaci u ranoj dobi najbolje reagirali na cepice paracetamola, ali kad bolje razmislim, nismo ih bas puno trebali.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Alkohol se ne preporucuje za malu djecu jer se mogu otrovati udisuci takva isparavanja, a i kroz kozu ulazi u tijelo. A ne bi malom djetetu dali rakiju.... Odrasli su druga prica, ali to nije tema !

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mi smo već 4 mj. svakih 20 dana bolesni. Ja joj kod visoke temp stavim čepić jer sirup povrati. Svaki. I kao nekad alkoholom, ja natopim platnenu hladnom vodom i zamotam joj oko glavice, po potrebi je i istuširam.
    Ali ova platnena oko glave joj uvijek, ali uvijek u roku pola sata dosta snizi temp. i relativno je lakše podnosi.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, nenaa, baš negdje na forumu sam čitala da se ne smije hladiti glava, samo tijelo. Ja se toga pridržavam, ali nije mi baš u potpunosti jasno zašto, valjda mi intuicija govori da bi tako trebalo, a voljela bih da netko tko zna napiše objašnjenje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Adrijana, koji ocat? Što, samo natopiš čarapice i obuješ djetetu? Zamotaš ga u mokru plahtu i to je to? Kako djeca podnose to zamatanje?
    ja ne motam u plahtu

ocat izvlači temperaturu, namočim čarapice u jabučni ocat i obujem joj i na njih još suhe čarape
    prije toga je stuširam mlakom vodom, zapravo prvo toplija voda i sve više na hladniju, malo po malo...

a kad ima čarapice i leži joj stavljam hladne obloge na čelo i iza na vrat, vratne žile...

temperatura počne padati već nakon nekoliko minuta, a za pola sata padne skroz, dok s lupocetom čekam da uopće počne padati dok se lijek aktivira...

tako da mi je bolje ovo... sigurnija sam

i te čarapice joj ostavim prek noći...

mi nikad nismo imali problema, al ona ima i dosta jaki imunitet... evo stvarno ponavljam, ne znam kako druga djeca...

al nama je ovo učinkovitije... i bolje od paracetamola...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i viruse ubija temperatura, pa kad se stalno skida lijekovima i traje duže...

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Uh, nenaa, baš negdje na forumu sam čitala da se ne smije hladiti glava, samo tijelo. Ja se toga pridržavam, ali nije mi baš u potpunosti jasno zašto, valjda mi intuicija govori da bi tako trebalo, a voljela bih da netko tko zna napiše objašnjenje.
    Znam i za to sam čula, ali to mi je rekla pedijatrica i još mi je jednom med. sestra i okazala, kad je L. imala 40,3. Tada više nije bilo izbora morala sam reagirati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moji uopće nisu reagirali na LUpocet kod visoke temperature..samo na Voltaren
    A kad sam hladila vodom, hladila sam i čelo i potiljak obavezno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kod nas u bolnici daju Voltaren za visoku temperaturu, ne ibuprofen, tako je i meni preporučeno i rekli su ako se daje onako kako piše preporučena doza štetno je isto kao i drugi ljekovi. A ne bi mi na pamet palo niti dati djetetu više nego piše u uputstvima.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

naravno da se ne stavlja led, hladna voda.....

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

nama nikakvi oblozi ne pomazu,niti kupanje,ni skidanje....

nista cak ni jedan sirup vec samo paracetomol jadran sirup nisam ni jedan sirup vidjela da brze djeluje...

ali imali smo jednu sitaciju da nam je doktorica nakon 1h od davanja sirupa preporucila 2cepica jer tura nije htjela pasti,bojala sam se predoziranja ali ona je uvjeravala da joj nece biti nista i neka dam cepice...
    i nije joj fala bogu bilo nista ali NIKAD NIKOME nebi preporucila davanje necega ako nije tocno po uputstvima prije nego pita doktora-ljekarnika...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nenaa, i mi smo imali problem povraćanja sirupa.
    Lupocet je stvarno odvratnog okusa (gorak do boli i onda zašećeren do boli da bi se prikrila ona gorčina, ali se ne prikrije) - aroma je jagoda, ovaj od Jadrana je aroma naranča. Mislim da isto djeluje (paracetamol) eferalgan (šumeće tablete), ali Matija je i to povraćao i odbijao piti jer je isto neukusno.

Jedino što mu je super okus i što ne povraća (osim ako je u pitanju crijevne viroza) je Panadol Baby (isto paracetamol). Što je dijete veće lošije podnosi ideju čepića, iako ih i sad znam ubaciti jer mu djeluju brže.

Što se kupanja tiče, jučer je ušao u kadu s 38,8 a izašao s 39,6. Voda je bila daleko od tople, sav se jadan tresao. Baš me zanima da li je on baš takav freak da mu ne djeluje kupanje u hladnoj vodi ni malo, ili je čisto stvar što mjerimo u uhu (dakle ne pod pazuhom).. jer i njemu sva koža bude hladna.. pa mu je valjda i pazuho hladnije.. ali ušni uredno pokazuje porast temp.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kao sto je vec receno, predoziranj paracetamolom utjece na jetru.

vjerojatno je individualno kako koji pojedinac reagira, ali navodno se utjecaj na jetru moze uociti vec i kod malih prekoracenja doze...

na stranu zastrasivanja, ucinjeno je ucinjeno...

treba imati na umu da zavisno od infekcije ponekad snizavanje temperature ne ide onako kako bi ocekivao roditelj,

treba imati na umu i da povecavanje doze ne poboljsava ucinkovitost lijeka, to sve obicno stoji na kutijici!

ponekad jednostavno treba istrpiti temperaturu uz dijete, ako se vec uzima paracetamol i ne pomaze pretjerano, u kombinaciji sa tusiranjem, kupanjem , ne previse odjece, ne pretoplo u prostoriji boravka...

teba imati na umu da i jednostavni lijekovi u svakodnevnoj upotrebi imaju nezeljenih posljedica!

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Što se kupanja tiče, jučer je ušao u kadu s 38,8 a izašao s 39,6. Voda je bila daleko od tople, sav se jadan tresao. Baš me zanima da li je on baš takav freak da mu ne djeluje kupanje u hladnoj vodi ni malo, ili je čisto stvar što mjerimo u uhu (dakle ne pod pazuhom).. jer i njemu sva koža bude hladna.. pa mu je valjda i pazuho hladnije.. ali ušni uredno pokazuje porast temp.
    Mozda si mu stavila prehladnu vodu, tada tijelo podize temperaturu. Trebalo bi staviti 2-3 stupnja manju temperaturu vode nego je dijete ima a poslije se moze dodati malo hladnije vode.Tako je nama objasnila ped.

ne znam kako druga djeca reagiraju, ali nama je tuširanje + oblozi + čarapice natopljene octom ISTI EFEKT kao paracetamol, ISTI ISTI...
    Vi ste onda stvarno sretni,posebno ako mislis na visoku temp., izmedu 39,5 i 40. Mi smo sve to probali ali djeluje samo kratkorocno,a ponekad ni tako. Kod nas je to pomoc za sirup kad je temp. blizu 40

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

najviša koju je imala je možda 39 - 39,2...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I kupke i obloge je najbolje koristiti dvadestak min nakon davanja antiperitika kao pomoć kad je već termoregulacija krenula (dr.Sears to precizno opisuje kao i doziranje paracetamola odnosno brufena odi na ww.askdrSears.com), a ne prije jer se događa upravo ovo o čemu pišeš, da tijelo još jače zagrijava. Oštećenje jetre je opasno kod paracetamola, ali kod svih antipiretika je još opasnije ako se termoregulacija sruši, moja teta je imala u apoteci slučaj gdje je dijete pothlađeno i palo u komu od predoziranja križanjem antipiretika. Znači uvijek je dobro točno izvagati dijete provjeriti s liječnikom g na kg i razmake, sve to pisati, držati kutije lijekova odvojeno i ako treba dodatno sve zapisati na kutiji, zvati dr ili pedijatrijsku bolnicu za sve nedoumice -ako su jedni neljubazni, nedostupni- zvati dalje. ja ponekad nazovem iako sam 98% sigurna, ali double check je kod mene obavezan kao i za rehidracijske otopine - ni s tim se ne smije pretjerati. Stvari se mjenjaju kilaže, godine, temp i sl. Ja se isto trudim da što kvalitetnije pružim njegu doma da ne moramo u bolnicu ako je ikako moguće, ako ne nosim sve sa sobom, baš kao da idemo u rat. MM je to urenbesno smješno, al ja nosim i vodu i hranu... Nisam jednom zaglavila u hrvatskom zdravstvu :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •