Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 109

Tema: Ima li šanse da vjeronauk bude zadnji ili prvi sat?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Ima li šanse da vjeronauk bude zadnji ili prvi sat?

Jel ima šanse? Mislila sam dati upit u školu no prije toga pitam vas, možda netko zna? Po meni je uopće glupo i bezobrazno što je uopće vjeronauk ušao u školu, no dobro, ne bih sad o tome nego me zanima da li ima nade da će u skorijoj budućnosti (za 4-5 god) taj vjeronauk biti posljednji sat ili prvi sat tako da djeca koja ne idu na vjeronauk ne budu izopćena i marginalizirana zbog toga? Znam - sad će se zagovornici KC javiti kako nisu ta djeca izopćena - ona mogu biti s njima u razredu ili ići u knjižnicu, po meni je i to bezobrazno. Uglavnom mi smo KC izbacili iz našega doma i pozvali živoga Boga u dom i naša srca tako da nam djeca sa Božjim blagoslovima nisu zakinuta sigurna, no voljela bih da mi djeca ne sjede na klupi u hodniku zbog vjeronauka koji je 3 ili 4 sat? Jel ima nade ili to tak mora biti upravo zbog toga da oni koji ne idu na vjeronauk budu marginalizirani izopćenici jedine prave vjeroispovijesti i spasenja?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Teško tehnički izvedivo. Možda u nekoj maloj školi sa malo razreda.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ovo je veeeelika škola sa puuuuuuuno razreda, no dobro, možda za par godine i ukinu vjeronauk u školu, ko hoće nek ide u crkvu na vjeronauk. izborni predmet koji god to bio ne bi NIKAKO smio biti bilo koji sat osim prvog ili zadnjeg. ovako to ispadne kao da se nameće svima i gura svima pod nos.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se samo nadam da se ovo neće pretvoriti u jedan od onih topica.

On topic- tehnički neizvedivo, zamisli radno vrijeme tog profesora.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="DiLala" izborni predmet koji god to bio ne bi NIKAKO smio biti bilo koji sat osim prvog ili zadnjeg. ovako to ispadne kao da se nameće svima i gura svima pod nos.[/quote]
    da u idealnom slučaju. s druge strane velik broj roditelja priželjkuje što veću ponudu izbornih predmeta (nekima je to jedan od kriterija za izbor škole), koje je onda praktično nemoguće sve nagurati u prve i zadnje sate.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma ne mora, ja samo pitam pa ako netko zna nek odgovori - Da hoće - tad i tad. ili neće nikada jer....
    Ali odgovori da budu sa zakonskom težinom, ne emotivni i kako bi to netko htio ili mislio....
    Kad god netko to sazna nek odgovori i to je to. nisam ni pokrenula ovu temu željna rasprave i uvjeravanja ostalih u dobrobit ili nedobrobit vjeronauka. samo sam pital i usput napisala zašto pitam i zašto mene smeta da je vjer. u sredini rasporeda.
    ili ako netko sazna da će ga ukinuti iz škole - isto nek javi.
    znam da je sve to gotovo SF no ja se nadam i vjerujem da je sve moguće....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa
    ma ne mora, ja samo pitam pa ako netko zna nek odgovori - Da hoće - tad i tad. ili neće nikada jer....
    Ali odgovori da budu sa zakonskom težinom, ne emotivni i kako bi to netko htio ili mislio.....
    teško da će ti netko uskoro napisati nešto sa "zakonskom težinom"; ali evo piše se novi kurikulum - prilika za neki prijedlog ili inicijativu da sa vjeronauk dislocira iz škole.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a kome da se obrate oni koji bi neš predložili?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ha, ne znam zapravo je li netko pokušao išta pokrenuti po pitanju diskriminacije tj sjedenja djece na hodnicima za vrijeme vjeronauka preko Ureda pravobraniteljice www.dijete.hr.
    To mi se nekako čini najbrži put. Za sve ostalo bi trebala snažna, glasna politička kampanja.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Ha, ne znam zapravo je li netko pokušao išta pokrenuti po pitanju diskriminacije tj sjedenja djece na hodnicima za vrijeme vjeronauka preko Ureda pravobraniteljice www.dijete.hr.
    To mi se nekako čini najbrži put. Za sve ostalo bi trebala snažna, glasna politička kampanja.
    da to nije loša ideja, mada bi druga strana vjerovatno rekla - pa djeca mogu u knjižnicu, mogu s nama....
    probat ću vidjet. ak se samo šuti - nikad ne budu promjene

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ali odgovori da budu sa zakonskom težinom, ne emotivni i kako bi to netko htio ili mislio....
    jedan sa zakonskom težinom: neće

vjeronauk je "specifični izborni predmet" (glupa formulacija nametnuta od strane Ministarstva početkom 90-ih):
    - "izborni" - nije obavezan za sve, izabiru ga roditelji za svoje dijete (u OŠ), odnosni roditelji i dijete zajedno (u SŠ)
    - "specifični" - za one koji ga izaberu dobiva status obveznog predmeta sa svim pravima i obvazama koje uz to idu uključujući smještaj unutar satnice kao i svi drugi obvezni predmeti

i sudeći prema prijedlogu Nacionalnog obrazovnog kurikuluma (koji je trenutno na popravnom) - vjeronauk se neće ukidati niti izbacivati iz škola (pravno to niti nije moguće bez dozvole Vatikana - vidi Ugovore između RH i Svete Stolice), nego će se od 1. razreda OŠ uvesti nešto tipa religijske ili religiozne kulture. što će biti pandan konfesionalnom vjeronauku kao što je to etika u SŠ

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala, no bilo bi dobro da se biraju vjeroučitelji, jer se svašta može od njih čuti, sram me i napisati neke stvari, inteligencija srednjeg vijeka.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vjeroučitelji se i te kak biraju: dok dobe mandat na neodređeno vrijeme (što je jedan od uvjeta za zaposlenje na neodređeno vrijeme) prođu namanje trostruku provjeru, što državnu što crkvenu

ako imaš (argumentirane) primjedbe na sadržaj onoga što vjeroučitelj uči djecu - nemoj se ustručavati iznijeti ih tamo gdje treba, u biskupijskom katehetskom uredu - bit će sigurno provjerene i ukoliko se pokaže da vjeroučitelj ne radi dobro bit će sigurno sankcija

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Juroslav, drago mi je što postojiš na ovom forumu

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

teško je to za razlučiti, oni se valjda prave pred komisijom a onda djeci sipaju svoja znanja o duhovnosti. kako god.... čist sam se ponadala da će doći neko novo, svijetlije doba, ....jednom bude

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

DiLala, molim te ne generaliziraj, ovo već prelazi u vrijeđanje.
    Ako tvoje dijete ima konkretnih problema s određenim vjeroučiteljem, postupi kako ti je Juroslav predložio.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

inteligencija srednjeg vijeka.
    O, onda mora da su jako inteligentni, jer nas rezultati inteligencije srednjeg vijeka obasjavaju još i danas.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene jako zanima koji je uopće razlog da je vjeronauk uveden u školu?
    Kakve veze ima vjeroanuk sa školom?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

koliko sam ja upucena, osnovna skola npr. u Novom Marofu nema vjeronauk...djeca koja zele pohadati vjeronauk, organizirali su im sat vjer. petkom i subotom u vecernjim satima u prostorijama crkve odnosno samostana....
    meni je to odlicno, puno je roditelja a i dijece koja ne zele biti na vjericu niti visit po skoli ili okolici dok ostak njihovog razreda ima sat vjerica...a oni jadni moraju cekat....

tesko da se moze izorganizirati da sat vjeronauka bude prvi odnosno zadnji sat...skola ima puno razreda a svaki razred bi to ziher htio tako...nemoguca misija...osim ako, kao sto su ti cure rekle, skola ima malo razreda i ucenika....

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

..ili npr. ako su sva djeca u generaciji koja ne idu na vjeronauk stavljena u isti razred, onda bi samo 8 razreda trebalo staviti na pocetak/kraj dana a svi ostali bi mogli biti između

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Mene jako zanima koji je uopće razlog da je vjeronauk uveden u školu?
    Kakve veze ima vjeroanuk sa školom?
    vjeronauk je bio (u jednom dijelu zemalja na zapadu još uvijek je) sastavni dio školskog obrazovnog sustava, kod nas do 1947. ili 1948. (ne znam točno) kad su ga komunisti dekretom maknuli

i to zato kaj su korijeni redovnog sustavnog školovanja u Europi de facto u vjeronauku - prve (a dobar dio vremena i sve) škole organizirala je i držala Crkva

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Leilooa prvotno napisa
    koliko sam ja upucena, osnovna skola npr. u Novom Marofu nema vjeronauk...djeca koja zele pohadati vjeronauk, organizirali su im sat vjer. petkom i subotom u vecernjim satima u prostorijama crkve odnosno samostana....
    ovo je potpuno nelegalno (u smislu nezakonito) i da se netko u Ministarstvu, prosvjetnoj agenciji ili AZOO-u zainati ravnatelj dotične škole bi ostal bez posla u roku jučer - redovna nastava smije se održavati samo u redovno vrijeme u prostorijama škola (uz izuzetak terenske nastave koja je kao takva i planirana)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ovo je potpuno nelegalno (u smislu nezakonito) i da se netko u Ministarstvu, prosvjetnoj agenciji ili AZOO-u zainati ravnatelj dotične škole bi ostal bez posla u roku jučer - redovna nastava smije se održavati samo u redovno vrijeme u prostorijama škola (uz izuzetak terenske nastave koja je kao takva i planirana)
    neda mi se sada prekapati po starim temama, ali upravo si ti juroslave na ovom pdfu pisao kako je vjeronauk u školama "privremeno" zato što RKC trenutno nema dovoljan broj prikladnih grijanih prostorija pri crkvama u kojima bi se mogla održavati nastava vjeronauka (na tzv školski vjeronauk mislim) (?!!?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

vjeronauk je "specifični izborni predmet" (glupa formulacija nametnuta od strane Ministarstva početkom 90-ih):
    - "izborni" - nije obavezan za sve, izabiru ga roditelji za svoje dijete (u OŠ), odnosni roditelji i dijete zajedno (u SŠ)
    - "specifični" - za one koji ga izaberu dobiva status obveznog predmeta sa svim pravima i obvazama koje uz to idu uključujući smještaj unutar satnice kao i svi drugi obvezni predmeti
    Zar nisu i drugi predmeti ako se izaberu obavezni?
    Zašto drugi izborni predmeti nisu u satnici nego učenici dolaze u drugu smjenu?
    Zašto se vjeronauk ne organizira u 2. smjeni?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vjeroučitelji se i te kak biraju: dok dobe mandat na neodređeno vrijeme (što je jedan od uvjeta za zaposlenje na neodređeno vrijeme) prođu namanje trostruku provjeru, što državnu što crkvenu
    ako imaš (argumentirane) primjedbe na sadržaj onoga što vjeroučitelj uči djecu - nemoj se ustručavati iznijeti ih tamo gdje treba, u biskupijskom katehetskom uredu - bit će sigurno provjerene i ukoliko se pokaže da vjeroučitelj ne radi dobro bit će sigurno sankcija
    juroslave, u moj posao u školi spada tzv komunikacija s lokalnom zajednicom, što će reći s raznim institucijama, udrugama i uredima s kojima škola surađuje. kako to već ide s nekima suradnja ide glatko, s drugima malo teže a za komunikaciju nadležnog katehetskog ureda sa školom mogu samo reći da je ispod svakog profesionalnog i uljuđenog nivoa
    (o zagrebačkom uredu se radi)
    također, što se tiče zapošljavanja vjeroučitelja - katehetski ured je već neko vrijeme s obzirom na raspoložive kadrove - u teškoj banani. i to nije generalizcija na malom uzorku, nažalost, već iskustvo iz većeg broja škola.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Super mi je ovo što si napisala, a iz svake tvoje rečenice upravo to iskače

Bilo bi super kada bi se tako moglo organizirati, ali kako misliš da se to tehnički izvede? U tjednu ima 5 radnih dana, tj. 5 prvih i 5 zadnjih sati. Sve da vjeroučitelj i pristane tako raditi - znači- odraditi 1 sat, onda imati nekoliko sati pauze, pa opet raditi 1 sat, kako strpati sve razrede u tu satnicu?

Što se tiče kadra i nastave vjeronauka općenito, tu nitko ne može ništa odlučivati, kao što Juroslav reče, to je stvar na državnoj razini između Vatikana i Republike Hrvatske.
    Vjeroučitelje ne zapošljavaju ravnatelji već ih namještaju biskupi koji isto tako odlučuju hoće li vjeroučitelj dobiti posao na određeno ili neodređeno.
    Ja to gledam malo realnije jer i sama radim u školi pa dosta razgovaram sa svojim vjeroučiteljem i vidjela sam da nije ni njima lako. Oni moraju raditi onako kako biskup zapovijeda ili im ovaj odmah ukida mandat (dakle, čovjek završi na cesti i ne može više dobiti drugi posao), a s druge strane tu su zahtjevi suvremenog društva, djece, roditelja...
    Nije sve crno - bijelo kako se čini. :/

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    U tjednu ima 5 radnih dana, tj. 5 prvih i 5 zadnjih sati. Sve da vjeroučitelj i pristane tako raditi - znači- odraditi 1 sat, onda imati nekoliko sati pauze, pa opet raditi 1 sat, kako strpati sve razrede u tu satnicu?
    amo ne ignorirati moju ideju
    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    ako su sva djeca u generaciji koja ne idu na vjeronauk stavljena u isti razred, onda bi samo 8 razreda trebalo staviti na pocetak/kraj dana a svi ostali bi mogli biti između
    8 razreda - znači tri dana u tjednu prvi i šesti sat ti razredi imaju vjeronauk, plus npr dva dana prvi sat. iako, od 1. do 4. razreda rijetko djeca imaju 6 sati, pa onda znači da se i to može sažet - kod njih peti, pa onda kod starijih 6.
    nije da se ne može, nego se ne želi, a po mom mišljenju bi se na tome trebalo INZISTIRATI.
    jer događa se da škole namjerno raštrkaju učenike koji ne idu na vjeronauk, pa se roditelji nakon jedne takve godine često predomisle, također se događa da vjeroučitelj(ica) priča djeci čudne stvari o kolegi kojeg nema na vjeronauku, pa tako znam jedan primjer kada je govorila djeci da je taj učenik vrag i tako dalje...
    dilala vidim da stravstveno ovome pristupaš ali moraš se malo skulirat da bi te ljudi ozbiljnije shvatili
    i ja bih se na tvom mjestu obratila pravobraniteljici za djecu

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neda mi se sada prekapati po starim temama, ali upravo si ti juroslave na ovom pdfu pisao kako je vjeronauk u školama "privremeno" zato što RKC trenutno nema dovoljan broj prikladnih grijanih prostorija pri crkvama u kojima bi se mogla održavati nastava vjeronauka (na tzv školski vjeronauk mislim) (?!!?
    napisal sam da bih ja htio da je privremeno dok se ne riješi pitanje prostora u župama, samo ne odlučujem ja

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa

Zar nisu i drugi predmeti ako se izaberu obavezni?
    Zašto drugi izborni predmeti nisu u satnici nego učenici dolaze u drugu smjenu?
    Zašto se vjeronauk ne organizira u 2. smjeni?
    stvarno ne znam kako je zakonski riješeno sa satnicom ostalih izbornih predmeta, samo znam da je za vjeronauk zakonsko rješenje da se kod pravljenja rasporeda tretira kao obvezni predmet

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

juroslave, u moj posao u školi spada tzv komunikacija s lokalnom zajednicom, što će reći s raznim institucijama, udrugama i uredima s kojima škola surađuje. kako to već ide s nekima suradnja ide glatko, s drugima malo teže a za komunikaciju nadležnog katehetskog ureda sa školom mogu samo reći da je ispod svakog profesionalnog i uljuđenog nivoa
    (o zagrebačkom uredu se radi)
    također, što se tiče zapošljavanja vjeroučitelja - katehetski ured je već neko vrijeme s obzirom na raspoložive kadrove - u teškoj banani. i to nije generalizcija na malom uzorku, nažalost, već iskustvo iz većeg broja škola.
    reći ću samo da ti vjerujem za obje tvrdnje

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    U tjednu ima 5 radnih dana, tj. 5 prvih i 5 zadnjih sati. Sve da vjeroučitelj i pristane tako raditi - znači- odraditi 1 sat, onda imati nekoliko sati pauze, pa opet raditi 1 sat, kako strpati sve razrede u tu satnicu?
    amo ne ignorirati moju ideju
    ako su sva djeca u generaciji koja ne idu na vjeronauk stavljena u isti razred, onda bi samo 8 razreda trebalo staviti na pocetak/kraj dana a svi ostali bi mogli biti između
    8 razreda - znači tri dana u tjednu prvi i šesti sat ti razredi imaju vjeronauk, plus npr dva dana prvi sat. iako, od 1. do 4. razreda rijetko djeca imaju 6 sati, pa onda znači da se i to može sažet - kod njih peti, pa onda kod starijih 6.
    nije da se ne može, nego se ne želi, a po mom mišljenju bi se na tome trebalo INZISTIRATI.
    jer događa se da škole namjerno raštrkaju učenike koji ne idu na vjeronauk, pa se roditelji nakon jedne takve godine često predomisle, također se događa da vjeroučitelj(ica) priča djeci čudne stvari o kolegi kojeg nema na vjeronauku, pa tako znam jedan primjer kada je govorila djeci da je taj učenik vrag i tako dalje...
    dilala vidim da stravstveno ovome pristupaš ali moraš se malo skulirat da bi te ljudi ozbiljnije shvatili
    i ja bih se na tvom mjestu obratila pravobraniteljici za djecu
    ideja je dobra, samo za njenu provedbu bi trebalo u svakoj školi u svakoj generaciji naći dovoljan broj djece koja neće upisati vjeronauk

mislim da je ovo još sljedećih nekoliko godina za preko 90% škola nemoguća misija - a sve zato kaj postoji relativno velik broj roditelja koji će se izkašnjavati protiv vjeronauka po forumima, u kafićima i po parkovima, a kad dođu na upis onda će potpisati da im dijete ide na vjeronauk "da ljudi ne bi u njih upirali prstom"

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ideja je dobra, samo za njenu provedbu bi trebalo u svakoj školi u svakoj generaciji naći dovoljan broj djece koja neće upisati vjeronauk
    zasto?? pa samo sve one koji nece vjeronauk stavit u isti razred - makar ih bilo troje. ili samo jedan, ma svejedno. sa svrhom da se smanji broj razreda kojima onda vjeronauk treba bit na pocetku ili na kraju nastave.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zasto?? pa samo sve one koji nece vjeronauk stavit u isti razred - makar ih bilo troje. ili samo jedan, ma svejedno. sa svrhom da se smanji broj razreda kojima onda vjeronauk treba bit na pocetku ili na kraju nastave.
    po važećim RH-propisima, ne može se složiti razred s manje od 7 učenika, s tim da se i s manje od 11 slaže samo izuzetno

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma neeeeeeeee... duud!
    krivo si me shvatio... ipak ja ne živim u oblacima da ima dovoljno klinaca za cijeli razred napunit... ne još!
    npr. ima 3 peta razreda
    u ta tri razreda rastrkano je npr. 4 učenika koji ne idu na vjer.
    staviš ih sve u a razred, koji je razred normalne veličine a osim ta 4 učenika svi ostali idu na vjeronauk
    i onda samo jednom petom razredu treba stavit vjeronauk prvi ili zadnji sat
    voila!

...mislim, ovo je totalna topla voda, nisam ja to izmislila... tako su bili organizirani izborni u mojoj gimnaziji, jer su istovremeno rasporedjivali ljude i prema jezicima i prema vjeronauk/etika... ali je nažalost ipak vjeronauk bio 2. sat ali su barem svi "etičari" bili u istom razredu...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Problem je u tome što se onda isprepliću škola i crkva.
    Mislim, ako dijete ide na vjeronauk u školi, to znači da mora ići na vjeronauk u crkvi i na misu svaku nedjelju.
    Ili sam ja nekaj krivo shvatila?

I baš mi je kolegica jednom rekla da njena mala nije jedan dan bila na satu vjeronauka pa je to morala nadoknaditi u subotu u crkvi?????
    Pa kaj onda ako propuste sat, ne znam hrvatskog, taj isti ne moraju odrađivati isto tako negdje subotom???
    Nebulozno!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma neeeeeeeee... duud!
    krivo si me shvatio... ipak ja ne živim u oblacima da ima dovoljno klinaca za cijeli razred napunit... ne još!
    npr. ima 3 peta razreda
    staviš ih sve u a razred, koji je razred normalne veličine a osim ta 4 učenika svi ostali idu na vjeronauk
    voila!

...mislim, ovo je totalna topla voda, nisam ja to izmislila... tako su bili organizirani izborni u mojoj gimnaziji, jer su istovremeno rasporedjivali ljude i prema jezicima i prema vjeronauk/etika... ali je nažalost ipak vjeronauk bio 2. sat ali su barem svi "etičari" bili u istom razredu...
    aaaaaaaaaaa, to si mislila

e, to bi se već dalo
    da ubaciš nekom bubu u uho?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Problem je u tome što se onda isprepliću škola i crkva.
    Mislim, ako dijete ide na vjeronauk u školi, to znači da mora ići na vjeronauk u crkvi i na misu svaku nedjelju.
    Ili sam ja nekaj krivo shvatila?

I baš mi je kolegica jednom rekla da njena mala nije jedan dan bila na satu vjeronauka pa je to morala nadoknaditi u subotu u crkvi?????
    Pa kaj onda ako propuste sat, ne znam hrvatskog, taj isti ne moraju odrađivati isto tako negdje subotom???
    Nebulozno!
    ako dijete ide na vjeronauk u školi NIJE obavezno ići na misu i na župnu katehezu - na misu je obavezno ići kao vjernik-katolik (nema veze s vjeronaukom u školi) a na župnu katehezu je obavezno ići ako želi primiti sakramente
    postoji obrnuta obveza: ako dijete ide na žuonu katehezu i želi primiti sakramente - mora biti upisano i na vjeronauk u školi

a ovo s nadoknađivanjem ŠKOLSKE nastave u crkvi je totalna nebuloza, i to bi tim istim riječima od mene čuo i dotični župnik (ili tko je već to odredio)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

postoji obrnuta obveza: ako dijete ide na žuonu katehezu i želi primiti sakramente - mora biti upisano i na vjeronauk u školi
    Čemu ovo? Zar nije dovoljno da ide samo na ž. katehezu?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa

Čemu ovo? Zar nije dovoljno da ide samo na ž. katehezu?
    nije, jer se uče različite stvari, a i ono malo istih tema se obrađuje na drugačije načine i s drugačijih aspekata

a i takav je propis na razini HBK, tj. Hrvatske

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ok, hvala.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma neeeeeeeee... duud!
    npr. ima 3 peta razreda
    voila!

aaaaaaaaaaa, to si mislila

e, to bi se već dalo
    da ubaciš nekom bubu u uho?
    mislim da ovo ne bi nikako išlo (gimnazije i SŠe su druga priča). naime, razredi u OŠ se slažu po nekim drugim kriterijama (više njih je obično u igri) i mislim da bi se još dodatni kriterij (ne)religioznosti odnosno (ne)izbora vjeronauka tek mogao tumačiti segregacijom nereligioznih odnosno onih koji ne slušaju vjeronauk.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj vjeronak - to je najneiscrpnija tema na cijelom planetu

ne sanjajte o tome da ce se u ovoj drzavi ista promjenit glede vjeronauka tako skoro - zar vam nije dovoljno kad cujete da je javno poduzece skinulo placeni oglas

na milimetar smo od jednoumlja, mi stoka sitnog zuba, mutikase i smutljivci

ono sto svi koji imate nesto protiv vjeronauka u skoli mozete uciniti je sljedece - PA PRESTANITE SE STALNO ZALIT NA OVO ILI ONO I NE PUSTAJTE DJECU DA IDU U SKOLU NA VJERONAUK!

i to je rjesenje, a ne prvi ili zadnji sat
    kada djeca svih onih koji imaju nekaj protiv vjeronauka u skolama, prestanu ici na isti nesto ce se promjeniti

do tad bas nis

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nije to segregacija, iako se možda koristi kao izlika
    to je ne-izolacija od sličnih. njih četvero će se sigurno puno bolje osjećat ako znaju da ih je četvero, nego ako imaju dojam da su jedini u svemiru. a djeca (ni roditelji) obično ne znaju tko iz drugog razreda ide ili ne ide na vjeronauk, i nemaju ništa od toga. velika je razlika da li sam napuštaš razred ili ga napuštaš s kolegama - prijateljima.

ne znam koji su drugi kriteriji ali mislim da bi im ovaj trebao bit ravnopravan.

izolacija od sličnih je moćan alat

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ono sto svi koji imate nesto protiv vjeronauka u skoli mozete uciniti je sljedece - PA PRESTANITE SE STALNO ZALIT NA OVO ILI ONO I NE PUSTAJTE DJECU DA IDU U SKOLU NA VJERONAUK!
    mukice chill

ne mogu ja ni nitko ovdje uvjerit sve koji imaju neš protiv da ne upisuju djecu na vjeronauk
    ali mogu tražit način da se manje roditelja osjeća kao da je to "bolje za njihovo dijete" zbog društvenog pritiska
    pa će posljedica bit manje djece na vjeronauku

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nije to segregacija, iako se možda koristi kao izlika
    to je ne-izolacija od sličnih. njih četvero će se sigurno puno bolje osjećat ako znaju da ih je četvero, nego ako imaju dojam da su jedini u svemiru. a djeca (ni roditelji) obično ne znaju tko iz drugog razreda ide ili ne ide na vjeronauk, i nemaju ništa od toga. velika je razlika da li sam napuštaš razred ili ga napuštaš s kolegama - prijateljima.
    ne znam koji su drugi kriteriji ali mislim da bi im ovaj trebao bit ravnopravan.
    izolacija od sličnih je moćan alat
    više je kriterija prema kojima se u mojoj školi rukovodimo kod slaganja razreda. ali osim njih pokušavamo izaći u susret i željama roditelja ako preferiraju neku učiteljicu.
    uvođenjem (ne)religioznosti kao kriterija slaganja razreda moralo bi se odustati od puno toga. pitanje je naravno i prioriteta želi li netko dobiti za svoje dijete određenu učiteljicu koja mu baš "sjeda" i želi li recimo da mu dijete ide u PB, ili mu je najvažnije da dijete ide u bezvjeronaučni razred a sve ostalo sporedno.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

što je PB?

a je li opcija biranja razreda obzirom na vjeronauk uopće ponuđena?
    i sad više nije segregacija?

opet slično kao u mojoj gimnaziji - u mom razredu su bili jedini etičari "njemci" pa nas je bilo samo troje i vjeronauk u sred nastave, a ostali etičari "talijani" su bili u sve-talijanskom razredu...
    kriterij učiteljice je definitivno kompliciran ali nekome je možda važnije da mu se dijete ne osjeća izolirano (pa zato i upisuju djecu na vjeronauk često!)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

PB je produženi boravak.
    ne znam hoću li biti dovoljno jasna:
    općenito nisu dobra iskustva sa podjelama razreda na klasičare i neklasičare; razrede koji uče 2 strani jezik i razrede koji imaju samo 1 strani jezik; razrede koji biraju informatiku/astronomiju/šta ja znam već i koji ne žele informatiku/astronomiju/šta ja znam već...
    naime u takvoj jednadžbi podjela na "čiste" razrede uvijek su u igri i drugi faktori osim kriterija po kojima se netko rukovodi kod podjele (tj misli da se rukovodi) a koji u prvi mah nisu vidljivi. ti prikriveni faktori itekako utječu na razredno a i školsko ozračje.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ok razumijem, nisu dobra iskustva... ali je li to ikad isprobano sa vjeronaukom? meni je baš ovo drugačije jer dira u uvjerenja i intenzivno privilegira većinu...
    a to hoće li školsko ozračje patit jer su neki klinci našli mjesto pod suncem... ne znam... sorry al imam dojam da će se sve moguće izlike smislit zašto to ne bi bilo dobro i niš ne vjerujem dok se ne isproba...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

općenito nisu dobra iskustva sa podjelama razreda na klasičare i neklasičare;
    OT, ovo mi nije jasno, a čula sam i na jednom drugom mjestu takvo mišljenje - išla sam u klasični razred od 5. razreda OŠ - nije bilo nikakvih "podjela" između nas i realnog razreda. U Klasičnoj gimnaziji bili smo po razredima podijeljeni na "stare" i "nove" klasičare - družili smo se i družili jednako sa svima. Ni u osnovnoj školi ni u gimnaziji nije bilo razlike u uspješnosti između klasičnog i realnog razreda.

Klasičari moraju biti zajedno u razredu - to nije samo učenje dva izborna predmeta više nego jedna drugačija dimenzija odgoja. To nimalo ne odvaja djecu iz klasičnih razreda od one iz realnog. Mislim da bilo strašno u ime ne znam kojih načela (jer o egalitarnosti se tu ne radi) uništiti klasične razrede. Za to sam stvarno spremna ići na barikade.

Mislim da je odvajanje djece po kriteriju pohađanja vjeronauka nešto sasvim drugo - to bi, za mene, značilo getoizaciju djece koja ne idu na vjeronauk. Osim toga, u praksi je neizvedivo, jer, kao što kaže no@, postoji čitav niz kriterija po kojima se slažu razredi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koryanshea, koliko mi je poznato nisu takve podjele isprobane s vjeronaukom (na OŠ mislim).
    Ali kad već govoriš o diranju u uvjerenja imaš takvu podjelu na Istoku HR - po nacionalnom ključu. Vjerojatno ne trebam dodatno pojašnjavati...
    Ja sam protiv takvih artificijelnih podjela koje nemaju veze s relnošću. U realnosti nitko ne živi u (a)religiozno čistom okruženju.
    U školi je dovoljno što provodimo (umjetnu) podjelu po dobi (odnosno) godinama djece po razredima.

Zdenka2, u mojoj školi klasičari ne idu u poseban razred, jednostavno se u 5. razredu opredjele za latinski, a u 7. za grčki i mislim da je to bolje riješenje. Naime, događa se po školama da se u 5. razredu formiraju sasvim novi odjeli po kriteriju učenja latinskog ili drugog stranog jezika i mislim da je to svojevrstan inžinjering i prisila za sve one koji nisu ludi za latinskim/učenjem drugog stranog jezika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •