Results 1 to 13 of 13

Thread: Iz porodiljnog na novu trudnoću?

Default Iz porodiljnog na novu trudnoću?

evo ostalo je još malo da nam mali Tin dođe na svijet...oko 25dana...

ja i žena imamo u planu još jedno dijete, tako da razlika ne bude velika...

ona je bila na komplikacijama, sad je već na porodiljnom.

zanima me,što ako ostane trudna dok prvo dijete ne bude još 1 godinu starosti? (recimo sinčić nam bude 7 mjeseci, a ona ponovno trudna)
    da li može odmah nakon isteka rodiljnog dopusta, produžiti opet na komplikacije, i da li će dobivati mozda kakve manje naknade? :D

vesna72's Avatar

sve se može, ako se mora

u slučaju da mora na bolovanje odmah po završetku roditeljskog dopusta, naknada za bolovanje bila bi 831,50 kn, a za novi rodiljni 1.663,00 kn, iz razloga što bi r-1 bio prazan i osnovica se ne može utvrditi pa se pada na minimalac.

naravno, ovaj odgovor je čisto hipotetski (kao i pitanje)
    pričamo o nečemu što će nekada možda biti, a odgovor se odnosi na stanje kakvo je danas.

Navodno da je prelazak sa jednog porodiljskog na drugi "povoljnija" opcija jer se na pada na minimalac već se uzima u obzir stari prosijek.
    Sretno vam bilo sa planiranjem

(ovo što sam napisala ne smatram protivno pravilima jer je "namjestiti" takav razmak većini nemoguće )

Quote Originally Posted by vesna72
    sve se može, ako se mora

u slučaju da mora na bolovanje odmah po završetku roditeljskog dopusta, naknada za bolovanje bila bi 831,50 kn, a za novi rodiljni 1.663,00 kn, iz razloga što bi r-1 bio prazan i osnovica se ne može utvrditi pa se pada na minimalac.

naravno, ovaj odgovor je čisto hipotetski (kao i pitanje)
    pričamo o nečemu što će nekada možda biti, a odgovor se odnosi na stanje kakvo je danas.
    e vidiš,ovo i mene muči da li se r-1 gleda na normalan način ili može i stari r-1...

a ako ode raditi recimo 2-3 mjeseca, jel joj tih par mjeseci dovoljno za predati r-1? (jer po zakonu treba 6 plača biti za izračun)

Quote Originally Posted by CottonEyeJoe
    e vidiš,ovo i mene muči da li se r-1 gleda na normalan način ili može i stari r-1...

a ako ode raditi recimo 2-3 mjeseca, jel joj tih par mjeseci dovoljno za predati r-1? (jer po zakonu treba 6 plača biti za izračun)
    Na obrazac se upisuje 2-6 mj., ovisno o tome koliko je odrađeno, dakle, dovoljno je i 2 mj. Treba uzeti u obzir da se na obrazac upisuju plaće isplaćene do mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se otvara rodiljni/komplikacije tako da je potrebno odraditi 3 mjeseca.

Evo ovako je meni ispalo s tim prelaskom s porodiljskog na porodiljski: 1,5 mj. "rupa", dakle, minimalac.... pa ću prekinuti stari porodiljski ranije, odraditi koliko treba.... tu se ubraja i godišnji.... ja imam taman koliko mi treba da ne radim..... jupi.... hura za mog poslodavca!!!!! sad sam već počela opasno naoticati, a imam predispozicije za trombozu pa bi mi sjedenje u uredu bilo kobno...

Uglavnom, sretno s planiranjem nove prinove....

Quote Originally Posted by Mirtica
    Quote Originally Posted by CottonEyeJoe

Na obrazac se upisuje 2-6 mj., ovisno o tome koliko je odrađeno, dakle, dovoljno je i 2 mj. Treba uzeti u obzir da se na obrazac upisuju plaće isplaćene do mjeseca koji prethodi mjesecu u kojem se otvara rodiljni/komplikacije tako da je potrebno odraditi 3 mjeseca.

Evo ovako je meni ispalo s tim prelaskom s porodiljskog na porodiljski: 1,5 mj. "rupa", dakle, minimalac.... pa ću prekinuti stari porodiljski ranije, odraditi koliko treba.... tu se ubraja i godišnji.... ja imam taman koliko mi treba da ne radim..... jupi.... hura za mog poslodavca!!!!! sad sam već počela opasno naoticati, a imam predispozicije za trombozu pa bi mi sjedenje u uredu bilo kobno...

Uglavnom, sretno s planiranjem nove prinove....
    znači, da odradi recimo mjesec dana, pa onda ode na godišnji jer ga stvarno ima dosta, dobije 2 plače, i treći mjesec ako i treba još malo odradi do druge plače, pa r-1 i onda na komplikacije?

diči's Avatar

baš tako

Dalm@'s Avatar

CEY, ne moraju se na r-1 vidjeti 2 pune plaće, jer se ionako računa preko satnice.
    To znači da jedna "plaća" može biti i kad se rodilja vrati na posao (ili počne sa godišnjim) makar i zadnji radni dan u mjesecu.

Mirtice, ima li šanse da ostatak ranije prekinutog prvog porodiljnog potrošiš kasnije?
    U smislu da novi zakon dopušta do osme godine djeteta.

Da, to i planiram.... spojit ću sa novim porodiljskim.... bit će taman nešto više od 30 dana.... toliko se može minimalno uzeti po zakonu.... i imat ću više vremena za adaptaciju na jaslice za malce.... :D

Taman sam namjeravao otvoriti zasebnu temu, kad li ugledah nešto već slično.
    Dakle, kod mene doma je situacija sljedeća:
    Supruga se trebala vratiti krajem ovoga mjeseca na posao, nakon što je bila 6 mjeseci na komplikacijama i sad već skoro godinu dana na porodiljnom. Međutim, saznali smo veselu vijest, čeka ju otkaz pri povratku u firmu, ukinuli neka radna mjesta (mala firmica manje od 20 ljudi), ima ugovor na neodređeno. No kako nije sve u životu tako crno, izgleda da smo joj našli potencijalno novo zaposlenje, pa bi nastavila raditi kod novog poslodavca, te na taj način ne bi imala prekid staža. Zašto nam je to bitno? Pa malo smo se zaigrali nedavno i menga joj kasni, tako da je možda ponovno trudna :D
    Ako je tako super, no bojim se da će morati brzo na komplikacije, kao i za prethodnu trudnoću, pa nam baš nije svejedno koja će joj biti naknada na bolovanju, na rodiljnom i na roditeljskom, obzirom da smo do grla u kreditima
    Iz prethodnih upisa zaključio sam da bi bilo potrebno da radi 3 mjeseca i da je to dovoljno za izračun prosjeka potrebnog za naknadu plaće koju bi primala dok je na komplikacijama, kao i za delimitiranu naknadu na rodiljnom i 80 % proračunske osnovice na roditeljskom? Znači upisane dvije plaće na R-1 obrascu? Osim toga zanima me ako će na tom novom poslu imati ugovor na određeno, da li se u praksi po isteku može produžavati ugovor iako je zaposlenik na trud. bolovanju ili porodiljnom, odnosno ako joj ne produže ugovor koje su posljedice?

vesna72's Avatar

ako joj ugovor ne pruže, mora se prijaviti na hzz i hzzo jer naknadu dalje ostvaruje kao nezaposlena osoba.

konkretno:
    ako joj ugovor istekne za vrijeme komplikacija - primat će naknadu plaće prema utvrđenoj osnovicu sve do prestanka bolovanja. iz bilo kojeg razloga. ili da joj bude bolje. ili da otvori rodiljni (kojeg tada otvara kao nezaposlena osoba uz naknadu od 1.663,00 kn)

ako joj ugovor istekne za vrijeme rodiljnog - primat će rodiljnu naknadu prema utvrđenoj osnovci do isteka rodiljnog. roditeljski otvoriti kao nezaposlena osoba.

ako joj ugovor istekne na roditeljskom, odmah po isteku ugovora primat će naknadu kao nezaposlena osoba.

Vesna zahvaljujem na odgovoru.
    Ništa se nisi osvrnula na prvi dio pitanja? :?
    Hm, a i to može biti odgovor

vesna72's Avatar

Quote Originally Posted by tata hiawata
    Hm, a i to može biti odgovor
    volim ljude koji tako razmišljaju

mi smo tu da vam pomognemo da ostvaite svoja prava. i lijepo je kad se netko i zahvali, iako nije da to očekujem

za sve ostalo... nismo.
    eto,to je moj konkretan odgovor na prvi dio pitanja.
    sapienti sat