Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: epi na drugom porodu...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno epi na drugom porodu...

Koliko vas je rezano i na drugome porodu,ako ste bile i na prvom rezane?

To mi je bio najgori dio poroda, i dosta su me rezali i ne bih da se to ponovi baš.... ali opet, rađe nek me režu nego da sama popucam....

Molim vaša iskustva s drugim porodom....jeste li rezane, više ili manje nego 1.put... i slično,...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mene samo zanima zasto bi radije da te rezu nego da sama popucas? sori sto ti uletavam, stvarno me zanima. ne moras odgovoriti ako neces

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Rezana sam oba puta, svaki puta sa druge strane . Kupi si dječji šlauf za plivanje da možeš bolje sjediti (tak sam ja napravila 8) ).

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

prvi put nisam rezana nit sam popucala i nadam se da će tako bit i drugi put

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni ni djecji slauf nije pomogao, nisam mogla sjediti ravno 2 mjeseca nakon epiziotomije. drugi put sam pukla, ali sam mogla sjediti odmah i uopce me nije bolilo, ni najmanje. zato izmedu pucanj i epi uvijek biram pucanje

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni su radili epi oba puta, svaki put s po jedne strane, ali je drugi put rez bio tako mali da ga već za par dana nisam uopće osjećala. I vjerujem da uopće ne bi bio potreban da nije bilo skakanja po trbuhu. Probaj zamoliti primalju da ti čuva međicu, pa ako i dođe do pucanja, ono će biti minimalno i u svakom slučaju manje bolno od reza (koji ide dublje).

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

prvi puta su me recnuli dosta,
    al sam za par dana mogla sjediti na stolici, ne skroz, onako ukoso, nije me ništa previše bolilo, pazila sam da mi šavovi ne odu,

a drugi puta je beba bila dosta manja, pa me nisu rezali već sam popucala (reko doc da skroz malo, i da to ne šivaju al meni hoće, čisto iz estetskih razloga, pošto sam rekla da ću još rađati..)
    i imala svega par šavova, valjda upola manje nego prvi puta i oporavak mi je bio dulji,
    bolilo, svrbilo, konci nikako otpast, ma svašta...
    tak da iz mog iskustva - ja bih rađe da me oba puta epi....

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Probaj zamoliti primalju da ti čuva međicu, pa ako i dođe do pucanja, ono će biti minimalno i u svakom slučaju manje bolno od reza (koji ide dublje).
    ja sam tako napravila i popucala od do Nisam mogla sjediti mjesec dana, patronažna sestra je rekla da tako nešto nije nikad vidjela

stvarno nisam htjela da me režu, a sad se ponekad pitam dal bi bilo bolje da jesu :/

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=73500

Ovdje smo puno pisale o tome.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    meni ni djecji slauf nije pomogao, nisam mogla sjediti ravno 2 mjeseca nakon epiziotomije. drugi put sam pukla, ali sam mogla sjediti odmah i uopce me nije bolilo, ni najmanje. zato izmedu pucanj i epi uvijek biram pucanje
    I ja biram pucanje. Oporavak mi je usprkos 2 šava bio puno brži.
    I nisam se osjećala osakaćeno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    I nisam se osjećala osakaćeno.
    eee, veliki X na ovo.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daisy may i puntica, što je po vašm mišljenju razlog da ste popucale?

(Ja sam tiskala ko luda, svi su se derali "Tiskaaaaaaaj" i uopće nisam čula kada trebam prestati. Primalja nije rekla da prestanem tiskati već je rekla nešto u stilu "Disati", što meni nije niš značilo, ja udri i dalje, samo da više bude gotovo.)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    ja sam tako napravila i popucala od do Nisam mogla sjediti mjesec dana, patronažna sestra je rekla da tako nešto nije nikad vidjela

stvarno nisam htjela da me režu, a sad se ponekad pitam dal bi bilo bolje da jesu :/
    i da su te rezali isto bi popucala tako gadno
    naime, istraživanja su dokazala da % teških od-do pucanja je skoro isti i kod epi i bez epi

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    istraživanja su dokazala da % teških od-do pucanja je skoro isti i kod epi i bez epi
    To je kod mene bio slučaj prvi put. Unatoč epi, pucanje je bilo tako :shock: da je moj dr morao zvati starijega kolegu, s riječima "Ja uopće ne znam odakle da počnem i što da zašijem s čim"

Jedino ne znam je li epi bolja u slučaju "klasičnog" poroda na ležećki, s dignutim nogama, nalijeganjem na trbuh itsl.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam pokorno slušala primalju, nisam tiskala kad nije trebalo. na ctg-u nešto nije bilo ok, jer je dijete htjelo vani a ja se nisam otvorila jer su mi dali drip pa je otvaranje prestalo samo je ostala nenormalna bol i povremeno padanje u nesvijest. kad su rekli da nešto nije ok na ctg-u, i da bi oni mene lijepo na carski osim ako se ne natjeram da rodim u dva truda, sad i odmah

i tako je bilo, u dva truda. popucala sam ko lubenica, nije bilo 2 nego 5 šavova u nekoliko slojeva (tako mi je objasnila dok. koja me pola sata šivala - mislila sam da radi goblen )

na viziti mi je doktor svaki dan ponavljao nek mi ne padne na pamet pokušati vršiti veliku nuždu bez čepića, i to barem 2-3 tjedna jer bi u protivnom lako mogla raditi kirurgija :shock:

nije baš bilo lijepo...

inače, veliki sam protivnik epiziotomije, i dripa i svega što je ne-neophodno za normalan porod. mislim da je porod nešto najnormalnije i najprirodnije, i grozno mi je kako se neke stvari u bolnicama rade rutinski, bez pitanja... I grozno mi je što se kod nas rađa samo u bolnicama , jer sam se tamo osjećala kao pacijent, a ne kao žena koja je upravo postala mama.

zato ću idući put, ako sve bude ok, roditi doma

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jel boli to šivanje??

ja nikad ništa nisam ni šivala

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    jel boli to šivanje??

nakon svega na porodu, šivanje definitivno najmanje boli

našpricaju neku lokalnu anesteziju pa te ništa ne boli, samo osjećaš iglu...zapravo ja nisam ni to je sam se mazila s mojom M pa mi je bilo svejedno što oni rade...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jel boli to šivanje??
    I o ovome je već bilo govora...
    Točno, ne boli, ako anestezija proradi. Ako ne, onda si "obrala bostan" što kažu. Ja drugi put nisam osjetila ni ta dva šavića, ali prvi put sam vrištala više nego cijeli porod na dripu. To šivanje na živo mi je duugo bila tema noćnih mora (doslovno) i ne ponovilo se.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jel boli to šivanje??

našpricaju neku lokalnu anesteziju pa te ništa ne boli, samo osjećaš iglu...zapravo ja nisam ni to je sam se mazila s mojom M pa mi je bilo svejedno što oni rade...
    prvi porod s dripom (par kapi dripa je kapnulo....tak da ja mislim da i nije baš djelovao, :/ ), ali problem je bio u tome da je meni beba doslovno izletila van, bez nekih trudova, ma sama neznam, samo sam najdnom rodila, u dva tri truda, bez prethodnih trudova, i tu su me morali recnuti jer se međica jednostavno nije stigla razvući
    šivanje me nije bolilo...

a drugi porod, manja beba, bez dripa, kao sve budemo išli lagano,
    a na kraju isto tako dijete samo izletilo, popucala sam i
    kod mene je definitivno bolje boljelo šivanje ovoga kaj sam popucala nego porod, jer sam popucala svuda pomalo, po starom šavu, prema anusu, po sminama, i to svuda po šav-dva, ma strašno...
    dulje trajalo šivanje nego porod...

e to je samo moja prča, nemora kod nekog drugog biti tako da nebi ispalo da sam pobornik epi...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vođeni izgon i normalan porod i rezanje i pucanje obično ne idu zajedno. Jučer sam od Linde čula i info da je u VŽ na stolčiću u mislimgodinu dana?! bilo SAMO 3 epizotomije.Toliko ih valjda ima u Petrovoj u 3 minute.

Ja sam imala žestoki drip i dr mi je nalegao svom težinom laktom na stomak, tiskala sam ko manijakuša i izgon je trajao pola minute, u 2 tiskaja. Kako onda neću završit izmasakrirana?TEŠKO.

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prvi porod epi, mai rez, par savova, dobila injekciju kod sivanja, nikakva drama.

Drug porod, popucala uzduz, poprijeko, lijevo, desno, unutra, van, imam osjecaj da imam 100 savova, nisam dobila injekciju kod sivanja vec samo sprej koji nije bas djelovao jer sam sve sve sve osjetila. Bez toga bi porod bio idealan, a ovako sada muku mucim s hodanjem, sjedenjem...

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam rodila prije 3 mjeseca,nisam rezana iako je beba bila velika a ja sva nekako uska,pukla sam i dobila dva mala šava.Sjedila bez problema treći dan od poroda.I da,nisam ni skužila da su me šivala jer sam uživala u malom smotuljku na sebi.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prvi porod, horor, drip + epi + pucanje zbog nalijeganja na trbuh. Bar mjesec dana nisam normalno sjedila.

Drugi put, samo par površinskih šavova jer sam malo pukla. Sjedala sam praktično odmah po porodu, ustajala nakon par sati...uživancija. Kad bih znala da ću opet ovako roditi, ne bi mi bilo teško još par puta

ja definitivno glasam za pucanje umjesto epi (pod uvjetom da je porod bez nalijeganja, dripa i sličnih divotica)

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Asimon prvotno napisa
    ja definitivno glasam za pucanje umjesto epi
    da se razumijemo, ja ne. Ti možeš tako popucati da piškiš i kakiš kroz istu rupu. E sad, velike su šanse da nećeš tako popucati jer se takva popucanja događaju u malom broju slučajeva, ali treba reći da se događaju. Žene toga trebaju biti svjesne, pa ako prihvate tu mogućnost o.k. na njima je. Da li boli ili ne boli nakon epi, da li je opravak dug ili nije nije razlog da se glasa za ili protiv epi. Ja sam za ovakva popucanja znala jer mi je frendica rekla (žena je doktorica) i nakon razmišljanja sam ipak se odlučila za epi jer što ako popucam na taj način. Isto i za carski rez: jest da se komplikacije događaju u 1% slučajeva, ali nije ti svejedno ako si ti taj 1%, a tko ti garantira da nećeš biti.
    Hoću reći, spominjem carski i epi u istom kontekstu jer mi je ovo bila misao vodilja kad sam odlučivala prije poroda.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    da se razumijemo, ja ne. Ti možeš tako popucati da piškiš i kakiš kroz istu rupu. E sad, velike su šanse da nećeš tako popucati jer se takva popucanja događaju u malom broju slučajeva, ali treba reći da se događaju. Žene toga trebaju biti svjesne, pa ako prihvate tu mogućnost o.k. na njima je. Da li boli ili ne boli nakon epi, da li je opravak dug ili nije nije razlog da se glasa za ili protiv epi. Ja sam za ovakva popucanja znala jer mi je frendica rekla (žena je doktorica) i nakon razmišljanja sam ipak se odlučila za epi jer što ako popucam na taj način. Isto i za carski rez: jest da se komplikacije događaju u 1% slučajeva, ali nije ti svejedno ako si ti taj 1%, a tko ti garantira da nećeš biti.
    Hoću reći, spominjem carski i epi u istom kontekstu jer mi je ovo bila misao vodilja kad sam odlučivala prije poroda.
    nisi citirala ono u zagradi, a mislim da to jako utječe na težinu puknuća i/ili potrebu za epiziotomijom!

slažem se da žene trebaju biti upozorene na opasnosti od pucanja.
    Na osnovi različitog iskustva sa moja dva poroda, mislim da imam pravo reći da bih ja, kad bih slijedeći put mogla birati, birala puknuće umjesto epi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

apsolutno si u krivu.al apsolutno.
    sa mnom je u Petrovoj u sobi bila žena koja je baš tako popucala, da više nije praktički imala analni otvor. Ako ćemo ufino, a rezana je na obje strane.
    To je rezanje još više oslabilo međicu i lakše je ispucala na ostalim djelovima. To je bila uistinu jaaaaaako loša liječnička procjena.
    Ženi je bio 3.porod.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam za ovakva popucanja znala jer mi je frendica rekla (žena je doktorica) i nakon razmišljanja sam ipak se odlučila za epi jer što ako popucam na taj način.
    To je klasicni primjer zastrasivanja.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure, nemojte se ljutiti, ja poštujem vaše mišljenje, ali ova frendica je moja najbolja frendica iz srednje škole i žena je doktorica. Ipak između vas i nje biram nju i njoj vjerujem kad mi takvo što kaže jer je stručna. Opet velim, bez ljutnje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

upravo tako. Usporedba s time kako je neusporediovo lakše raskidat krpu koju smo načeli škarama, nego čitavu mi je super usporedba.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ja sam za ovakva popucanja znala jer mi je frendica rekla (žena je doktorica) i nakon razmišljanja sam ipak se odlučila za epi jer što ako popucam na taj način.
    tako ih uče na faksu
    kao i da dojenje je nepotrebno nakon 12mj

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni su nakon 1. poroda (1.mj 2008) šavovi popucali tako da sad imam fini ožiljak. sada sam opet trudna (termin mi je 03.06.) i zanimaju me vaši savjeti da li da inzistiram na tome da me ne režu ili da ih pustim da sami procijene. malo me je strah hoće li ovaj rez od 1. poroda popucati na sve strane, pa da ih ipak pustim da me režu na drugoj strani ili...?
    htjela bih imati još djece, al ak me sad i na drugoj strani razrežu, gdje će me rezati idući put :?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    tako ih uče na faksu
    kao i da dojenje je nepotrebno nakon 12mj
    Samnom u sobi su bile dvije žene koje su rodile bez dripa i inih gore navedenih intervencija i popucale su na sve strane. Jedva su ih zašili.
    Nije sve legenda.
    I ne uče nas da je dojenje nepotrebno nakon 2 godine. O dojenju nas ništa ne uče

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    meni su nakon 1. poroda (1.mj 2008) šavovi popucali tako da sad imam fini ožiljak. sada sam opet trudna (termin mi je 03.06.) i zanimaju me vaši savjeti da li da inzistiram na tome da me ne režu ili da ih pustim da sami procijene. malo me je strah hoće li ovaj rez od 1. poroda popucati na sve strane, pa da ih ipak pustim da me režu na drugoj strani ili...?
    htjela bih imati još djece, al ak me sad i na drugoj strani razrežu, gdje će me rezati idući put :?
    Reže se po starom rezu. Mislim da ako tkivo puca, onda ne puca po ožiljku jer je ožiljak tvrdo tkivo. Ja sam pucala ravno prema dolje.

Inače, rađanje na leđima je najlošija opcija za međicu.
    Ja sam treći put rodila klečeći i nisam popucala. (A imam 2 ožiljka na međici + 35 godina.)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

fidji, ali je malo godina pozitivna stvar?mislim, ja sam skužila da se starije rodilje RIJEĐE reže. :/

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mlađe žene imaju elastičnije tkivo, ali ih svejedno režu jer su najčešće prvorotke. Moja primalja je spominjala da pokušava ne rezati ako ima neku tinejđerku jer da je nevjerojatno kako im je međica mekana.

Višerotke manje režu, kao tkivo se već jednom rasteglo...ali mi to nije logično.
    Kako rasteglo, ako su prvi put napravili epi?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Samnom u sobi su bile dvije žene koje su rodile bez dripa i inih gore navedenih intervencija i popucale su na sve strane. Jedva su ih zašili.
    Nije sve legenda.
    Bez obzira sto nije bilo dripa i intervencija, ako je izgon bio "TISKAJ, TISKAJ, TIIIIIISKAAAAAJ!!", uz skakanje na stomak (nerijetko kod nas), rijetko koja zena nece popucati uz taj ritam (jer se tkivo ne stigne rastegnuti koliko treba).

Ja sam imala drip, a nisam popucala (prvorotka). Samo zato sto je izgon bio odradjen smireno, kontrolirano, malo tiskanja malo pauze (kad je trebalo), tkivo se naravno rastegnulo koliko je trebalo. Ali da su me natjerali da rodim u 2 truda, naravno da bi cijela popucala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, i meni to nema logike, ok mene su rezali jer je epi naslijedovala 10 intervencija i jer je izgon traja 2minute
    a rodila sam M s 22.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    i jer je izgon traja 2minute
    Ako te natjeraju da izgon toliko traje, tijelo nema sanse da stigne odraditi sto treba, pa nije ni cudo da onda govore da "moraju" rezati

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma da,znam ja, svjesna sam toga. Hoću reći da i da moja međica i da je elastična ko gumi nije imala šansu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Mlađe žene imaju elastičnije tkivo, ali ih svejedno režu jer su najčešće prvorotke. Moja primalja je spominjala da pokušava ne rezati ako ima neku tinejđerku jer da je nevjerojatno kako im je međica mekana.

Višerotke manje režu, kao tkivo se već jednom rasteglo...ali mi to nije logično.
    Kako rasteglo, ako su prvi put napravili epi?
    upravo tako
    nema logike niti malo
    izgon treba trajati duže od 2 tiskanja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bilo bi optimalno da traje satima, a u nas žene misle da su dobile jackpot ako izgone dijete u koju minutu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    bilo bi optimalno da traje satima, a u nas žene misle da su dobile jackpot ako izgone dijete u koju minutu.
    isto su uvjereni i doktori

zašto niti jedno mladunče drugih sisavaca nema hematom od poroda - oteklinu na glavi zbog prejakog pritiska u izgonu?

ako su sve žene nesposobne roditi bez gadnog pucanja, onda bi se sve trebale rezati, pa ako hoće rađati 9 puta, to je onda 9 epiziotomija

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eh, pitanje je jesu li uvjereni ili samo slijede lakšu praksu,..ma...
    žene se boje pucanja ko vraga, koda je epi nagrada
    i boje se TRAJANJA poroda..kao da je trajanje jedini problem

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajte, ljudi, aqua (zena prosjecne grade, 170 cm, 60-ak kg kad nije trudna naravno), 32 godine, je rodila bebu od skoro 5 kila i 60 cm s jednim savicem. naravno, doma, gdje ju nitko nije tjerao da obara brzinske i ine rekorde, u pozi koja joj je odgovarala. epiziotomije i pucanja su tzv. "bolnicki paket", jedna od blagodati radanja na traci

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa, da, to smo i zaključili.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam prvi put imala epi..., drugi puta popucala a nijednom mi nitko nije vršio pritisak tipa tiskaj nalijeganje na trbuh i slično...

a sad opet, mislim da nema puno veze s veličinom bebe, jer je moja druga bila skroz sitna ok 2750g.....
    a pokraj mene ležala cura koja je rodila bebu od 4500g bez pucanja i epi....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ima veze sa:
    - brzinom izgona
    -položajem tijela - najgori položaj pri kojem međica najviše strada je ležeći sa nogama podignutim u one držaće noga ka na ginekološkm stolcu
    najblji položaj: čučeći, klećeći, stolčić

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

e, sad, znam i ja da je ležeći položaj najgori za rađanje, ali meni nisu dali da budem u bilo kojem drugom položaju. htjela sam se šetati dok su trajali trudovi, al su rekli ne može, onda sam nakon par minuta rekla da moram na wc, misleći da će me pustiti da se bar do wc-a prošećem (a onda kad sam jednom na nogama nitko me više ne bude dobio na krevet ), al su mi samo stavili kateter! nikakvih komplikacija nije bilo, tak da znate...jedino što sam rodila u predrađaoni jer nisam stigla do rađaone, jer im je valjda bila gužva.
    ako netko ima ideju kako uspješno nagovoriti primalje i doktore na hodanje, čučanje, klečanje, molim vas da mi javi, jer što god ja radila, pričala, nisu me puštali s kreveta...i to onog prastarog (kakvi već jesu u predrađaoni), dakle nema ni podizanja u polusjedeći ili sjedeći položaj...

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prvi put: epi, popucala, šivali me sat vremena da nisam ni osjetila, spavala sam .
    Drugi put: bez epi, par šavića koji su uuuuužasno boljeli.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

fidji: gdje si rodila klečeći, u nekoj bolnici ili doma? i ovo što si napisala da si pukla prema dolje, mene je toga najviše strah, da ne bi na kraju završila piškeći i kakeći kroz istu rupu

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •