Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 75 od 75

Tema: epi na drugom porodu...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    ako netko ima ideju kako uspješno nagovoriti primalje i doktore na hodanje, čučanje, klečanje, molim vas da mi javi, .
    mamina teta je u Šibenskoj bolnici (prije 30-ak god) čučnula kraj radijatora (jer su tako rađale njena mama, i baka, prabaka.. samo bez radijatora) i rekla ima: ja rađam, vi hvatajte!

samo ona je jaka osoba
    čak sam i ja razmišljala o tome, ali sam imala sreču da sam mogla otići u Varaždin, bila sam 2. rodilja na stolčiću
    i hvala im na tome
    jer mi je beba bila leđima uz moja leđa, u klasičnom bolničkom porodu bi je najvjerojatnije vadili vakumom van, i razrezali me od-do da bi to napravili
    beba je bila velika: 4kg, a ja nikad nisam mogla napraviti niti špagu niti preklon više od dlana (ono kad sjedneš na pod, noge ravno ne V , ruke pružiš pa koliko možeš naprijed) , dakle:
    - moja rasteziljivost = 0
    - kondicija = 0
    beba = 4kg + krivi položaj

rodila sam na stolčiću, bez potrebe za vakumom, sa samo 3 šava
    drugi dan sam sjedila oprezno, treći dan sam sjedila bez problema

hvala Varaždinskom dream timu

moja prabaka (sa očeve strane) je bila seoska babica, njena nevjesta tj. moja baka mi je pričala kako joj je asistirala na porodu, rađala je klečeći, polako, smireno... nije popucala

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

to su sve super priče da mi je malo žao što nisam rađala pred 30 godina (iako tada još nisam bila ni svojima u planu ).
    samo što je meni malo riskantno putovati bilo gdje izvan zagreba jer sam Lovru rodila 2 sata nakon što sam došla u bolnicu (sva sreća), al bi mi se sada moglo desiti da rodim negdje na autoputu...
    tako da je za mene jedini mogući izbor neka bolnica u zagrebu (spadam pod SD gdje sam i L. rodila). samo, KAKO IH UVJERITI DA JA NE ŽELIM LEŽATI??!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne moras njih uvjeravati, nego ti moras odluciti. pa nisi u zatvoru da ih moras slusati, uostalom, i u zatvoru se odluke oko tvog tijela ticu samo tebe

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

joj, to sam si i ja mislila prije Lovre-da ću doći tamo, da će svi biti puni razumijevanja, da ću moći raditi što god hoću...ali kako sam bila samo u predrađaoni, mislila sam da moram pitati ako nešto hoću (i zbog drugih rodilja koje su tamo bile, da ih ne bi nekako ometala). samo se nadam da ću sada biti u rađaoni, da će samo MM biti sa mnom i da ću se moći šetati.
    a što za vrijeme samog poroda, ako mi kažu: sad se legnite, a ja bi sjedila ili čučala ili klečala? neko veliko objašnjavanje da je ležanje najgori mogući način pod trudovima baš i ne dolazi u obzir, pa kako da im objasnim da neću ležati? ili da se samo ne obazirem na njihove izjave? iskreno, s obzirom na njihov odnos prema meni prilikom 1. poroda, uopće me ne bi čudilo da me odbiju poroditi ako se ne legnem :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemaju izbora
    nemogu pozvati zaštitara da te polegnu

druga stvar je što takav sukob u trenutku poroda može izazvati podizanje adrealina i zaustavljanje trudova - prirodni obrambeni mehanizam našeg tijela

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma, ni zaštitar me ne bi začudio, MM su skoro pozvali policiju dok sam Lovru rađala
    a samo ga je zanimalo jel sve ok, jer mu nitko ništa nije htio reći - ko da bi ih ubilo da mu u 2 sekunde kažu: sve je ok, smirite se, reći ćemo vam kad se nešto promijeni. naravno da nije smio biti sa mnom (kao što smo planirali) jer nisam bila u rađaoni...
    ah, vidjet ćemo ovaj put bar znam što me čeka i neću se tako lako dati smesti.
    e, i jel netko zna ima li smisla uopće pisati plan porođaja? čula sam da su neke rodilje na Svetom Duhu samo posprdno pogledali, ironično se nasmijali i rekli: znate da vam to niš ne znači?, i da su onda bili još gori prema njima nego ostalim rodiljama koje nisu imale planove. jer kao, šta si one misle, tko su one da nama tu sad daju neke planove porođaja, ko da mi ne znamo porodit dijete?!
    tak da nisam sigurna da li bi mi više štetio nego koristio?

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ako netko ima ideju kako uspješno nagovoriti primalje i doktore na hodanje, čučanje, klečanje, molim vas da mi javi, .
    znam zenu koja je rodila setajuci i na kraju samo cucnula.
    ali ona je poseban slucaj,kako ja kazem "totalno opicena"
    cekala je doma do zadnjeg trena,sama se obrijala(tj.masinom za sisanje skratila na minimalu,jer ako obrije britvicom poslije je svrbi,bocka...),a klistir ne hvala!
    u rodilistu je rekla da nece lezati,a pogotovo na ledja,da ima fobiju od takvog polozaja i da cak ni"misionarski"ne prakticira.
    svadjala se s doktorom da on ima diplomu,tehnicki zna sve o porodu,ali nema pojma sta znaci roditi jer je musko i ne zna sta rodilji odgovara u tijeku trudova i poroda.
    i dok se tako prepucavala s osobljem,vrijeme je prolazilo,na kraju se uhvatila za krevet,cucnula i samo upitala hoce neko prihvatiti bebu kad izleti ili ce sama?
    niti je rezana,niti je popucala,rodila sat i pol vremena nakon dolaska u rodiliste.
    hodala i sjedila isti dan,osjecala se super,isla kuci treci dan naravno na svoju intervenciju i morala je potpisati da ona zahtjeva da se otpusti iz rodilista.
    danas ima troje djece i svi su rodjeni tako. :D

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

M&A uljepšala si mi dan
    moram priznati da je dobra ideja, budem i ja tako probala.
    ponekad previše educiranja vezano uz porod i nije dobro, jer saznaš što sve može krenuti po zlu, pa se možda čak i bespotrebno bojiš, misliš da su doktori alfa i omega svega, a zapravo je porod jedan prirodan čin koji praktički možeš i sama obaviti. ja sam malo paničarka, pa mi definitivno to educiranje i čitanje nije baš koristilo.
    al sad znam kak je to roditi, tak da bum se i ja raspravljala s doktorima između trudova :D

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a što za vrijeme samog poroda, ako mi kažu: sad se legnite, a ja bi sjedila ili čučala ili klečala? neko veliko objašnjavanje da je ležanje najgori mogući način pod trudovima baš i ne dolazi u obzir, pa kako da im objasnim da neću ležati?
    nemoj ti njima ništa objašnjavat
    nego pitaj: a zašto? neka oni objašnjavaju zašto točno su zamislili da bi ti trebala ležat... ili bilo što drugo što ti nema smisla... a onda kaži NEĆU

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

bit ću gospođica neću

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

e, i jel netko zna ima li smisla uopće pisati plan porođaja? čula sam da su neke rodilje na Svetom Duhu samo posprdno pogledali, ironično se nasmijali i rekli: znate da vam to niš ne znači?
    ne znam da li tebi taj plan porođaja kaj znači sa emocionalne strane, ali sa pravne: napiši ga na način da isključiš što ne želiš i uključiš ono što želiš i potpiši se na kraju. Kad dođeš u rađaonu onda im ga predaj, pa ako ti se budu smijali reci im: ja sam vaš pacijent koji ovim papirom svojom voljom isključuje određene medicinske postupke, ja vam drugi ne namjeravam potpisati. Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata oni tebi ne smiju napraviti ništa na što ti nisi pristala, osim ukoliko se ne radi o situaciji život-smrt.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

hvala na savjetu, potražit ću taj zakon na netu pa ga malo proučiti.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da, imaj na umu da sam ovo napisala vezano za epiziotomiju - to spada pod ginekološke operacije (koliko je meni poznato), ne na položaj prilikom poroda i sl. Za operaciju treba tvoj pristanak - zato ti i uvale onaj papir da potpišeš kad dođeš u rađaonu. Jedno su medicinski postupci (u to ulaze i svi medikamenti koje ti daju uključujuću i drip) na tebi kao pacijentu, drugo bolnički red - bolničkog reda si se dužna pridržavati i ti kao pacijent i tvoji posjetitelji. Sretno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

..uopće me ne bi čudilo da me odbiju poroditi ako se ne legnem :/
    imaj na umu i da oni tebe ne poradaju, nego ti radas, a oni su samo statisti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ..uopće me ne bi čudilo da me odbiju poroditi ako se ne legnem :/
    x

nije baš da si došla operirati krivi nos, pa ti mogu reči: dođi drugi put
    kad krene, krene, nema natrag

li bilo bi najbolje naći razumnu osobu tamo i ponijeti plan poroda
    ili otići u razumno rodilište

i opet: ti rađaš
    oni asistiraju
    tvoje tijelo je glavna faca
    oni su samo pripomoć

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

joj, prema ovom zakonu, dužni su mi platiti masne novce
    mislila sam da je Sveti Duh razumno rodilište, ali mislim da sam se prevarila...no, opet idem tamo jer ne vjerujem da je bilo gdje drugdje bolje (osim u RI i VŽ).
    dakle, plan poroda...jel vas mogu zamoliti da mi kažete ili date link gdje mogu naći najkvalitetnije napisan? iako mi kroz glavu prolazi sljedeće: mogu ja njima dati plan poroda u kojem piše da neću drip, neću epi, a da mi oni to svejedno naprave, jer je kao život (moj ili bebača) bio ugrožen...iako možda zapravo nije.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    na mom porodu su fakat bili statisti u punom smislu te riječi, jer uopće nisu skužili da rađam. Vele oni, neće ona do jutra, a ja rodila za 1 sat Kad su skužili, strčalo se u box jedno 10 komada škvadre (valjda svi koji su tamo bili)

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

dakle, plan poroda...jel vas mogu zamoliti da mi kažete ili date link gdje mogu naći najkvalitetnije napisan?
    evo rodin,ako ti odgovara :
    Plan porođaja - put do vlastite odluke

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    evo rodin,ako ti odgovara :
    Plan porođaja - put do vlastite odluke
    A negdje ima i skraćena verzija koju potpisuje Lutonjica, samo treba malo pretražiti po forumu (ja ne stignem, sorry ) Moguće da je na temi "Plan poroda" u rubrici Porod.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

tražila od lutonjice, nisam našla, al ću još malo pogledati.
    našla i ja rodin plan (al hvala M&A) i po postovima žena koje su ga imale, zaključila sam da je nabolje napisati par natuknica što želim, a što ne želim i to je to. neću ih zamarati s brigom oko djeteta, jer će tako i tako cijelo vrijeme bit sa mnom, tako da ga neće imati kad hraniti adapt. mlijekom. pupčana vrpca će isto morati biti prerezana odmah zbog doniranja umbilikalne krvi, tako da će mi popis zbilja biti skroman, al će meni puno značiti (pogotovo ako će ga se pridržavati )
    svašta ću ja naučiti na ovom forumu, do nedavno sam ga samo čitala, al ova interakcija je puno bolji način jer odmah mogu pitati ako me nešto zanima, a ne čekati da se netko sjeti to isto pitati

mali mrav avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne znam što napraviti s obzirom da sam prvi put površinski popucala, ali su mi šavove rašili (možda i još zarezali) jer sam imala jednu komplikaciju,a drugi šavovi su loše zašiveni pa mi je ginekoklog predložio napraviti epi i tako "popraviti" ožiljak. Ja se toga ko vraga bojim, a s obziro na pročitana iskustva izgleda da mogu svašta očekivati, čak i to da jače popucam. jel može pomoći perinealna masaža ako već imam ožiljak? iako nisam sigurna da bi ovaj put uspjela s masažom jer prvi nisam. :?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

tražila od lutonjice, nisam našla, al ću još malo pogledati.
    našla i ja rodin plan (al hvala M&A) i po postovima žena koje su ga imale, zaključila sam da je nabolje napisati par natuknica što želim, a što ne želim i to je to. neću ih zamarati s brigom oko djeteta, jer će tako i tako cijelo vrijeme bit sa mnom, tako da ga neće imati kad hraniti adapt. mlijekom. pupčana vrpca će isto morati biti prerezana odmah zbog doniranja umbilikalne krvi, tako da će mi popis zbilja biti skroman, al će meni puno značiti (pogotovo ako će ga se pridržavati )
    svašta ću ja naučiti na ovom forumu, do nedavno sam ga samo čitala, al ova interakcija je puno bolji način jer odmah mogu pitati ako me nešto zanima, a ne čekati da se netko sjeti to isto pitati
    Na SD dobiješ neki papir na kojem su navedene stvari koje ti mogu raditi. Ti trebaš potpisati.
    Ono što su meni "zaboravili reći" je da ono što ne želiš da ti rade, trebaš prekrižiti s popisa. Tu se nalazi i epi i prokidanje vodenjaka i sl.... Jedini problemčić je taj što je sve navedeno na latinskom pa se informiraj o nazivima (i navedi ovdje podatke ako šta nađeš jer i meni i drugim rodiljama treba )
    Ja sam za to križanje saznala nakon poroda od jedne rodilje
    To ti je, pravno gledano,puno "snažniji" dokument od tvog popisa jer se radi o njihovom dokumentu koji si dužna potpisati

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Zaboravih napomenuti.....

Meni su taj papir dali na potpis tek u drugoj smjeni jer smjena u koju sam došla nije baš bila zainteresirana.... tako da su mi prije ikakvog potpisa već dobar dio tih "procedura" napravili....

Traži papir čim dođeš!!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mirtica - pa to se ne smije :shock: meni su dali papir na potpis, ali sam ja samo potpisala bez citanja, jer su mi rekli da je to ako se nesto zakomplicira, da im dajem pravo na intervenciju - ah, kako sam naivna bila

dakle, na netu sam samo uspjela naci da je prokidanje vodenjaka = AMNIOTOMIJA (eng. ARM - artificial ruptures of membranes), drip bi mogao biti SINTETSKI OKSITOCIN (ili farmakolosko induciranje poroda), a epiziotomija ostaje epiziotomija.

ja navedeno ne bi htjela da mi se radi, ovo prohodavanje trudova, radjanje u sjedecem ili polulezecem polozaju cu ipak napisati na plan poroda i naglasiti im nekoliko puta.

ali definitivno za sva sto se nalazi na njihovom popisu mislim pitati sto znaci (ako ne znam) i tek onda potpisati (nakon krizanja nezeljenih stvari :D ).

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •