Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Podjela roditeljskog dopusta

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Podjela roditeljskog dopusta

30.05.'09 ističe mi rodiljni dopust, a kako se 40 dana prije toga moram odlučiti hoću li iskoristiti i sljedećih max 180 dana roditeljskog dopusta, zanima me jedna stvar:
    - mogu li ja iskoristiti npr. prvih 60 dana roditeljskog dopusta, a ostalih 120 dana otac, ili taj dopust može koristiti samo jedan roditelj?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možete ga koristiti oboje, u kombinacijama po želji. s tim da ako otac koristi min. 3 mjeseca, trajanje roditeljskog se produžuje za 2 mjeseca (traje 8 mjeseci)

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A da li bi njemu naknada bila jednaka kao i meni? Ja sam zaposlena, a on nije.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je sad već čisto drugo pitanje. :/

nezaposleni otac može koristiti roditeljski poštedu od rada (ne roditeljski dopust - to je pravo zaposlenog roditelja) ako majka koja je u istom radnopravnom statusu (nezaposlena) prekine svoju poštedu od rada radi zapošljavanja ili samozapošljavanja, te u još nekim ekstremnim slučajevima koji nisu predmet ovog pitanja.

u tvom slučaju otac ne može koristiti pravo na roditeljsku poštedu od rada.
    teoretski,s obzirom da pričamo o nečemu što će uslijediti kroz nekoliko mjeseci i s obzirom da je za nezaposlenog roditelja pretpostavka da aktivno traži posao - ako on u međuvremenu pronađe posao, mogao bi koristiti roditeljski dopust kao zaposleni roditelj - ali uz minimalnu naknadu od 1.663,00 kn

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A tako! Sve mi je jasno.
    Eh, sada trebamo dobro razmisliti što napraviti. Naravno - prioritet mi je što duže i više vremena provoditi s mojim B, ali s mojih cca 2500 kn na roditeljskom dopustu to neće biti baš lako

Na svu sreću, nono služba je blizu i radi od 0 do 24 - bez naknade

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A ako je obratno?

Majka je nezaposlena i prima 1660 kn a otac im placu oko 7000 kn?

S tim da majka u meduvremenu dobije posao..

Ako bi otac isao na roditeljski dopust nakon navrsenih 6 ili 8 mj djeteta koliku bi naknadu dobivao?

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Ledolin@ prvotno napisa
    A ako je obratno?

Majka je nezaposlena i prima 1660 kn a otac im placu oko 7000 kn?

S tim da majka u meduvremenu dobije posao..

Ako bi otac isao na roditeljski dopust nakon navrsenih 6 ili 8 mj djeteta koliku bi naknadu dobivao?
    Nakon što jedan od vas iskoristi 6mj porodiljnog drugi dio, odnosno roditeljski dopust plaća se po proračunskoj osnovici, odnosno trenutno 2600kn. Puna plaća prima se samo prvih 6mj (ako ti je muž prvih 6mj doma onda on dobiva svojih 7 000 ili manje više,ovisno o broju radnih dana u mjesecu) ali nakon toga samo 2600...znači ne možeš ti koristiti 6mj po punoj plaći pa muž drugih 6 po punoj plaći...kužiš

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da, to sam i mislila. Ima smisla

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je obratno, tati se odbija zahtjev za roditeljskim jer nisu u istom radnopravnom statusu

navodno, prolazi kod žalbe. ali nisam još vidjela novo rješenje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imam pitanje u vezi roditeljskog dopusta....

Ja npr. iskoristim prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta, vratim se na posao, odradim recimo godinu dana - jel se ja mogu onda vratiti na roditeljski dopust u trajanju još 6 mjeseci neprekinuto?

Ako mogu- koliko unaprijed to treba najaviti poslodavcu?

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Shireen- totalno si me sada prepala!

Pa ti si rodila 30.12 i prvih 6 mjeseci ti istice 30.6. a ne 30.5. kako si napisala!!!!!!

ja sam rodila par dana kasnije i sada otvoriv tvoj post i stresem se -pa kak vec 6 mjeseci! :D

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Anatom, oprosti što sam te uplašila

A sada ću ti objasniti i zašto sam napisala taj datum (nije slučajno!). Kada sam poštom od HZZO-a dobila papire za produljenje RD, na njima je pisalo da mi 30.05. ističe rodiljni dopust. Vjeruj mi da UOPĆE nisam razmišljala jesu li u pravu ili ne. Uglavnom, kako sam odlučila vratiti se na posao od 01.07., mislila sam da ću iskoristiti taj 1 mjesec roditeljskog.
    Kad ono, došla ja na HZZO, jedna super cura odmah je utipkala sve moje i Borjanove podatke i kaže - rodiljni mi ističe 29.06. Ja totalno :D jer naravno još 1 mjesec dobivam punu plaću!

Makar mi to nije nikakva utjeha kad se moram vratiti na posao zbog one bijede koju nam daju drugih šest mjeseci

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj nova trudnica prvotno napisa
    Imam pitanje u vezi roditeljskog dopusta....

Ja npr. iskoristim prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta, vratim se na posao, odradim recimo godinu dana - jel se ja mogu onda vratiti na roditeljski dopust u trajanju još 6 mjeseci neprekinuto?

Ako mogu- koliko unaprijed to treba najaviti poslodavcu?
    Drugih 6 mjeseci možeš iskoristiti do 8 godine djetetova života, 2 puta godišnja u trajanju od minimalno mjesec dana. Znači odgovor na tvoje pitanje jest - DA, MOŽEŠ!

I za to moraš barem mjesec dana ranije obavijestiti svoga poslodavca.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da li netko zna kako se za treće dijete koristi roditeljski dopust, da li također može u dijelovima?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    ako je obratno, tati se odbija zahtjev za roditeljskim jer nisu u istom radnopravnom statusu

navodno, prolazi kod žalbe. ali nisam još vidjela novo rješenje.
    a što ako je majka zaposlena, otac nezaposlen (različit radnopravni status), majka želi koristiti čitav roditeljski dopust (svih 180 dana), otac se odriče svog dijela...to smo sve obavili na HZZO i sad čekamo rješenje (već 2 mjeseca). Oće oni nama dopustit to ili će praviti probleme?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nazvala sam HZZO, i kažu da mi je odobreno do 1.god (-4 dana).

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja se planiram vratit radit 4 mjeseca nakon poroda (daj Bože da sve bude u redu pa i da uspijem). odnosno malo prije nego mi istekne ugovor o radu. ako se vratim šanse su mi 50:50 da mi produže ugovor, ako se ne vratim šanse su mi jako male, nažalost.

e sad ide kvaka22: ako prekinem rodiljni dopust, a ne produže mi ugovor ja više ne mogu koristit rodiljni odpust već mogu uzet roditeljski. tih mjesec i nešto bi "popapila" država. gubim pravo na rodiljni dopust-

mm ne može uzet roditeljski (drugih 6 mjeseci) jer je u mirovini :?
    zašto on ne može zamrznit mirovinu i uzet roditeljski dopust ako je već dozvoljeno zamrznit mirovinu i stupit u radni odnos????

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •