Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Kako i da li na porodiljni?

lindich avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Kako i da li na porodiljni?

U dilemi sam te se nadam da ce mi netko moci pomoci! Naime trudna sam 23 tjedana sada, a zaposlena sam na neodređeno 30h tjedno od 10.12. (nešto više od 3 mjeseca). Osječam se super, ginekolog mi kaže da je za sada sve OK ali ako bude potrebno poslati će me na bolovanje. Stvar je u tomu što sad neznam koja su mi prava, odnosno ne želim da me se zakine FINANCIJSKI. Poslodavac mi je spreman smanjit radno vrijeme na 20h tjedno, ali što se mene tice ja MOGU raditi a i želim radi financija (da me se ne zakine poslije). Cujem nešto da od 1.1.2009. moras biti 12 mjeseci u neprekidnom radnom odnosu da bi dobio porodiljnu naknadu u visini plaće?! (Usput, do 12og mjeseca/zaposljenja bila sam godinu i pol na birou)
    Sto se dogodi ako odem prije navrsenih 6 mjeseci staza na bolovanje (komplikacije)? Da li ima razlike ako radim 6h dnevno a ne 8h? Ikakva pomoć ili savjet je na dobrodošlo!
    HVALA unaprijed! [/b]

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Na žalost nema veze

Za komplaikacije isto nemaš 12 mjeseci staža neprekinuto ni 18 mjeseci sa prekidima pa će ti naknada iznositi 831 kn. A na porodiljnom baš zbog tog novog zakona padaš na minimalac.

lindich avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa
    Na žalost nema veze

Za komplaikacije isto nemaš 12 mjeseci staža neprekinuto ni 18 mjeseci sa prekidima pa će ti naknada iznositi 831 kn. A na porodiljnom baš zbog tog novog zakona padaš na minimalac.
    Hvala Zara1 na odgovoru.... idem lupati glavom o zid.....

TOTALNO me ovo deprimiralo.... evo kako da ti sasvim uredna trudnoća u roku od sekunde TOALNO obrne....
    zivila nam drzava... i za ovo imam 8 god radnog staza u knjizici, i za ovo sam placala poreze, i za ovo sam ostala bez posla DAN kad sam se vratila sa porodiljnog nakon prvog dijeteta.... sad sam TOTALNO u bedu.....

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

znam, kod mene je slična situacija i ja sam nezaposlena od kad sam se vratila sa porodiljnog.

planiramo uskoro drugo dijete, tako da isto spadam u ovu skupinu od 1660 kn

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

lindich-ako imaš 8g radnog staža, trebala bi imati pravo na porodiljnu naknadu u visini svoje sadašnje plaće. jer je uvjet da imaš 12mj neprekidnog staža ili 18mj s prekidima (a 8g je definitivno više nego 18mj )
    ali ti je najsigurnije nazvati HZZO , njima ispričati svoju situaciju pa će ti oni najbolje znati reći u koju skupinu spadaš.

lindich avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    lindich-ako imaš 8g radnog staža, trebala bi imati pravo na porodiljnu naknadu u visini svoje sadašnje plaće. jer je uvjet da imaš 12mj neprekidnog staža ili 18mj s prekidima (a 8g je definitivno više nego 18mj )
    ali ti je najsigurnije nazvati HZZO , njima ispričati svoju situaciju pa će ti oni najbolje znati reći u koju skupinu spadaš.
    L&L - Hvala na odgovoru!!! Nisam razmisljala o tomu ali si mozda i upravu! Budem pitala te ostavila odgovor, inace cula sam da je minimum 1663kn te nema manje od toga - znaci da nepuno radno vrijeme je također 1663kn!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj lindich prvotno napisa
    Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    L&L - Hvala na odgovoru!!! Nisam razmisljala o tomu ali si mozda i upravu! Budem pitala te ostavila odgovor, inace cula sam da je minimum 1663kn te nema manje od toga - znaci da nepuno radno vrijeme je također 1663kn!
    na porodiljnom ćeš dobivati minimalac, znači tih 1663kn.
    na bolovanju nećeš dobivati minimalac (onih nekih 800i nešto kuna) nego još manje jer nisi zaposlena na puno radno vrijeme.

a 2 mjeseci mora biti neprekinuto prije otvaranja porodiljnog, ili 18 mjeseci u zadnje 2 godine. žao mi je

pročitaj ovdje, saznat ćeš svašta
    ZAKON O RODILJNIM I RODITELJSKIM POTPORAMA
    Porodiljne naknade po novom zakonu

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kako meni nije trebalo bolovanje, nisam se nista pretjerano raspitivala, tako da ove 2g nisam uzela u obzir, zao mi je lindich, ako je to zbilja istina

no, nazovi HZZO i raspitaj se, jer se ti zakoni oko porodiljnih stalno mijenjaju, a oni su u sve upuceni. drzim fige da ces ipak dobivati malo vise novaca!

znam kako je nama bilo tesko drugih 6mj sa 2500kn, a kako ce tek tebi biti sa ovim minimalcem, ne mogu si ni zamisliti

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja imam jedno pitanje na ovu temu.
    Sada sam na bolovanju a negdje sredinom 5 mj mogu na porodiljni (45 dana) pa me zanima tko to otvara, da li ovi na komisiji , da li doktorica opće prakse ili ginekolog?

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mimolina, vidim da nitko ne odgovara, a ja zbilja ne znam jer nisam bila na bolovanju prije porodiljnog. meni je moj gin dao neki papiric po kojem mi je onda moja dr. opce prakse dala doznake koje sam odnijela u firmu.
    al ti je najbolje da nazoves i pitas, prvo ginekologa, mislim da bi on prvi trebao znati koja je procedura.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

doktorica opce prakse ti otvara porodiljni i to onda nosis na HZZO

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

[quote="malena beba"]doktorica opce prakse ti otvara porodiljni i to onda nosis na HZZO[/quote
    Ja sa m sad na bolovanju i zanima me kad najkasnije moraš k doktoru po doznake,dal može i zadnjeg u mjesecu.Ijoš me zanima što to nosiš za porodiljni na HZZO,isto neke doznake i kad? Isto na kraju mjeseca?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •