cure pomagajte!
ima li medu vama netko tko je bio krsni kum a da ima sve sakramente osim crkvenog vjencanja?
prilicno mi je hitno!
puse i hvala!!
cure pomagajte!
ima li medu vama netko tko je bio krsni kum a da ima sve sakramente osim crkvenog vjencanja?
prilicno mi je hitno!
puse i hvala!!
nisi navela zasto bi trebalo crkveno vjencanje?? nasi kumovi nisu bili vjencani ni jedno ni drugo. sad neznam, ako bi ti uzela nekog ko je vjencan ali ne u crkvi, to ne znam.
takoder,znam za nevjencani par sa djecom a bili su krsni kumovi.
doduse svaki svecenik trazi i ima svoje "uvjete"
Netko tko želi biti kum mora biti crkveno vjenčan,ne može samo civilni brak ako je vjenčan,ako nije bitno je da ima sve sakramente,
mozes li mi molim te reci (ako znas) koja je to zupa ili bar grad!call me mommy prvotno napisa
problem mi je sto prijateljica koja treba biti kuma mojoj Ivi nije vjencana u crkvi a zupnik tvrdi da nemoze biti krsna kuma i odbija dat IKAKVU potvrdu.saznali smo da se to ipak moze, ali svecenik ne uvazava nase argumente!
Javi se Juroslavu.
On će ti reći kako je to službeno regulirano.
Sve, ipak, ovisi o svećeniku :/
Kum na krštenju je svjedok vjere. Kao takav, dužan je živjeti vjeru.
Tvoja prijateljica ne bi smjela biti kuma jer, gledajući nauk Crkve, trajno živi u grijehu. Ipak, u praksi je moguće da pojedini svećenik postupi drugačije, ali on tada krši odredbe katoličke Crkve.
Karlo je imao na krštenju kumu koja je rastavljenasvećenik nam nije pravio nikakve probleme
Da, rastavljena je, ali nije ponovno udata, tj. pred Crkvom je još uvijek u braku s bivšim mužem.mali karlo prvotno napisa
Da to je istina, al isto tako moji roditelji nisu vjenčani u crkvi pa su oboje bili kumovi, i vjenčani i krsni i krizmani :/lucij@ prvotno napisa
A sve je to do svećenika![]()
moja krizmana kuma nije imala sakrament vjencanja, ali svecenik ju zna i jos joj je u sali rekao kako nakon krizme mozemo i vjencanje, subota je![]()
mm i ja cemo uskoro biti krsni kumovi i receno nam je da trebamo biti crkveno vjencani ako zelimo da nas se oboje pise tom bebacu na taj krsni list. ak niste crkveno vjencani, navodno formalno moze biti samo jedan od vas upisan i nema nikakvog problema.
Slažem se... kum se pred Bogom zavjetuje da će odgajati svoje kumče u duhu katoličke vjere, a ukoliko to sam ne provodi neće ni dijete odgajati u tom duhu... logički zaključak.lucij@ prvotno napisa
Ipak ukoliko nema potrebne dokumente mislim da može biti svjedok, a ne kum. Meni je to razlika.
još jedna koja se slaže. Kum na krštenju mora imati sve sakramente.
Nema tu slažem se - ne slažem se. Pravilo se zna: svi sakramenti + ne može vanbračna zajednica/civilni brak.
Svećnici ne poznaju sve ljude u župi. Ako živite u vanbračnoj zajednici i imate sve sakramente i tražite potvrdu za kumstvo, a ne kažete svećeniku da ste u vanbračnoj z, naravno da ćete dobiti potvrdu....
Pravila su jasna i ne razumijem tu potrebu za izvrtanjem....
U našoj župi krsni kum mora imati sve sakramente do vjenčanja ako nije vjenčan da bi bio kum ili kuma.
![]()
Mi bi željeli krstiti svoje dijete, ali osoba za koju bi željeli da bude kuma, nije crkveno vjenčana.
Druga prijateljica također nije ckrveno vjenčana.
Nemam više nikoga tko bi mogao biti kuma ili kum i što sada napraviti?
ja sam bila kuma na krstitkama a imam samo sakrament krstenja i vjencanja. sve ovisi o crkvi jedna nije htjela kumu bez krizme i prve pricesti a druga je sam rekla da cu to naknadno ak hocu obaviti. :D i krstila malu Emicu