Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Gotsko nepce

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Gotsko nepce

Da li netko ima iskustva sa djetetom koje ima ovakvo nepce?
    Jučer (tek) su mi rekli da Lovro ima taj oblik nepca i da će vjerovatno imati radi njega problema pri izgovoru određenih glasova.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam gotsko nepce. usko je i visoko. nemam nekih problema s glasovima, govorim dosta "tecno" ali imam problem sto mi je glas poprilicno nazalan (ne ko nanny fran, ali slicno...)

meni problem predstavlja cijeli niz nezgodancija vezanih uz takvo nepce. prvo, zubi su dosta gusto postavljeni, lagano su stisnuti pa sam morala nositi aparatic za ispravljanje zubi. (nisam ga nosila redovno pa su ostali jos neizravnani do kraja). kako je gornja vilica uska, to je, da bi stali svi zubi, lagano isturena pa imam i nepravilan (otvoren) zagriz. to se aparaticem ne moze ispraviti (a ja mogu plaziti jezik i kroz stisnute zube). dalje. kako je vilica uska, tako mi u stanju mirovanja (elem - spavanja) jezik kad se opusti nema u vilici mjesta, siri je od prostora na raspolaganju pa mi onda otvara vilicu i smjesta se izmedju donje i gornje vilice uzrokujuci daljnje nepravilnosti u zagrizu (pomjeranje i donjih i gornjih zuba), te otvarajuci i usta. kako je nepce previsoko, to imam i u nosnoj supljini nekih nepravilnosti (septum je iskrivljen) sto uzrokuje da mi je otezano disanje na nos i tako po noci disem na usta, nos mi zacepljen, hrcem i tako dalje...

eto. ovo te vjerojatno ako nije bacilo u nesvjest, ono sigurno obeshrabrilo... nemoj se tako osjecati. ja imam 35 godina i nitko nikad nije to pokusao kod mene korigirati (osim onog aparatica kad mi je bilo 9-10 godina i prepustili su meni da vodim racuna o tome hocu li ga redovno nositi). da imam goticko nepce saznala sam ustvari jako kasno, nakon 20-te godine. da je u tome uzrok svih ovih uzrocno-posljedicnih problema, skontala sam polako godinama sama. i dobila lijecnicku potvrdu da je tome tako. ali i porazavajuc odgovor da se u mojoj dobi to prakticki ne moze korigirati. ali kod djeteta se vjerojatno moze puno uciniti.

ja bi ti, iz svoje perspektive, preporucila razgovor s pedijatrom, otorinolaringologom, ortodontom. obavezno sa svom trojicom. pa onda vidjeti sto se moze i kako i najvaznije - kada - uciniti.

sretno tebi i malom gotu

ps. molim te, javi sto si saznala, bas me zanima sto sam u zivotu propustila...

pps. ja svojoj djeci odmah prvi dan virila u usta, samo da vidim da nemaju isto nepce ko mater

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je moj zubar (kojeg bih svakom preporučila) rekao da danas gotovo nema toga što se u stomatologiji i ortodonciji ne može. a kad se tome doda još i brižna mama vjerujem da će sve biti super!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ah, sad mi je malo lakše kad mi netko objasni kako to zapravo ide. To za aparatić su mi rekli, i za zube. Iako Lovro nema jako izdužene desni, prilično su obli. Ma vidjet ćemo. Hvala na info

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •