Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: ugovor o djelu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ugovor o djelu

Imam pitanje za nećakinju koja je diplomirala pred tjedan dana.Radila bi isključivo na ugovor o djelu,koji su najniži doprinosi za zdravstveno i mirovinsko koje mora plaćati da bi joj tekao staž odnosno da li uopće mora plaćati zdravstveno ili ima pravo na to kao nezaposlena osoba?hvala

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: ugovor o djelu

Citiraj telmama prvotno napisa
    Imam pitanje za nećakinju koja je diplomirala pred tjedan dana.Radila bi isključivo na ugovor o djelu,koji su najniži doprinosi za zdravstveno i mirovinsko koje mora plaćati da bi joj tekao staž odnosno da li uopće mora plaćati zdravstveno ili ima pravo na to kao nezaposlena osoba?hvala
    Otišao mi je cijeli post u nepovrat..

Ukratko:
    Ako nećakinja ima prebivalište ili stalni boravak u RH, u roku od 30 dana od dana položenog završnog ispita se mora prijaviti na HZZO kako bi stekla zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba.

Ako želi svoj status registrirati i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, te tražiti posao preko HZZ, u istom roku se treba registrirati i tamo. (sve o prijavi na HZZ )

Želi li uplaćivati produženo (dobrovoljno) mirovisnko osiguranje, više informacija o tome u ovom tekstu: link. Za uplaćivanje staža obratite se službeniku u područnom uredu HZMO-a.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno ugovor o djelu

mamma san ,hvala na odgovoru,to znači da ona iako radi na ugovor o djelu vodi se kao nezaposlena osoba i ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ili..?Koliko bi bilo otprilike uplačivanje mirovinskog staža?Hvala još jednom na odgovoru.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

doprinosi kod ugovora o djelu?
    20% iz osnovice za mirovinsko, 15 % na osnovicu za mirovinsko, 25% poreza na poreznu osnovicu (porezna osnovica = brutto iznos - 20% za zdravstveno), plus eventualni prirez na porez (ovisi o prebivalištu).

obračun poreza i doprinosa je obveza isplatitelja, ali ako dogovara posao nek ima na umu da se dogovara bruto iznos - a računica za zg izgleda ovako: dogovoreni bruto iznos 1.000,00 kn => ukupan trošak ugovora 1.150,00 kn => iznos za isplatu 564,00 kn.

može raditi na ugovor o djelu i voditi se kao nezaposlena osoba.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    doprinosi kod ugovora o djelu?
    20% iz osnovice za mirovinsko, 15 % na osnovicu za mirovinsko, 25% poreza na poreznu osnovicu (porezna osnovica = brutto iznos - 20% za zdravstveno), plus eventualni prirez na porez (ovisi o prebivalištu).

obračun poreza i doprinosa je obveza isplatitelja, ali ako dogovara posao nek ima na umu da se dogovara bruto iznos - a računica za zg izgleda ovako: dogovoreni bruto iznos 1.000,00 kn => ukupan trošak ugovora 1.150,00 kn => iznos za isplatu 564,00 kn.

može raditi na ugovor o djelu i voditi se kao nezaposlena osoba.

Moja kolegica koja, kao i ja, radi na Ug. o djelu dobila je obavijest s HZZ kako se više ne može voditi kod njih jer se Ug. o djelu smatra zaposlenjem od 1.1. 2009. :? :? (meni su još u prosincu na Hzz rekli da se iz istog razloga nema smisla prijavljivati nakon završenog tečaja na kojeg su me poslali).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izbrisala sam svoj post, jer sam komentirajući tvoj pretpostavila da pričaš o HZZO-u, a ne o HZZ-u.

Informacija je točna. Ako se radi temeljem ugovora o djelu, to se isto smatra poslom te osoba ne može biti registrirana na burzi rada (HZZ).

Ona moja prva informacija ide samo kao info što se radi nakon diplome kako se ne bi izgubili rokovi.

Također, prijave na HZZ i HZZO obavljaju se neovisno jedne od druge. To su zasebne institucije sa svojim pravilima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da se nadopunim:

Kad se osoba registrira kao "nezaposlena osoba" na Hrvatskom zavodu za zdravsteno osiguranje (HZZO) to nema veze sa statusom nezaposlene osobe na HZZ (burzi) te naknadama sa burze i traženjem posla preko burze.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče gubitka prava na hzz-u - ugovor o djelu smatra se zapošljavanjem kada su mjesečni primici viši od najniže mjesečne osnovice.

osoba se prestaje voditi u evidenciji nezaposlenih hrvatskog zavoda za zapošljavanje kada
    -...
    - ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili ostvari mjesečni primitak, odnosno dohodak od druge samostalne djelatnosti prema propisima o porezu na dohodak, a koji je veći od najniže mjesečne osnovice na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima
    ponovno se upisuju u evidenciju nakon
    onoliko mjeseci koliko iznosi kvocijent koji se dobije dijeljenjem ukupno ostvarenog primitka, odnosno dohotka s najnižom mjesečnom osnovicom na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima,
    ako se tu i tamo nešto sitno radi, to je ok

s obzirom na to da je pitanje bilo
    to znači da ona iako radi na ugovor o djelu vodi se kao nezaposlena osoba i ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ili.
    ja sam mislila na prava s osnova nezaposlenosti u hzzo-u (na hzz-u ionako nema naknade, jer nema prethodnog staža)
    očito to nisam dovoljno jasno napisala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •