Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Koja hrana se ne preporuča tijekom dojenja?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Koja hrana se ne preporuča tijekom dojenja?

Uskoro ću postati mama (za mjesec i pol) i imam jednu nedoumicu. Koja hrana se ne preporuča tijekom dojenja i zašto? Vidjela sam na netu da jedni tvrde da se nešto smije drugi strogo da ne smije tako da sam zbilja u nedoumici :?
    Unaprijed zahvalna.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne postoji lista namirnica koje bi majke trebale izbjegavati dok doje. Generalna preporuka je da majka smije jesti sve što joj odgovara u razumnim količinama.
    To se ne odnosi samo na slučaj alergije u obitelji. Tada je dobro izbjegavati neke namirnice koje su vrlo često alergene, kao npr. kikiriki.

Na portalu imaš puno korisnih tekstova o dojenju!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ono što pričaju da se moraš nećeg pridržavati je smiješno.

Ja sam jako pazila na to što jedem i pijem, sve ono što može "napuhnuti" dijete nije dobro.

Ja sam se nekih stvari pridržavala i tako mi dijete nije imalo grčeve, međutim znam dosta žena koje su se isto strogo pridržavale svega pa su im dijeca ipak imala grčeve, tako da ne vijerujem više u ta pridržavanja šta jesti tijekom dojenja jer će ti dijete imati grčeve pridržavala se ti ili ne.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemoj jesti onu hranu na koju je netko u bližoj obitelji alergičan: ti, tvoj muž, tvoja mama ili otacilibakailidjed, muževa mama ili otac ili baka ili djed...
    čiso zbog mogućnosti nasljeđivanja alergije

za sve ostalo nema ograničenja, ako primjetiš da bebi smeta (grčevi, prduckanje) sumnjivu namirnicu izbjegavaš

moja je npr. imala probleme samo zbog kravljeg mljeka, pa nisam jela ništa mlječno, ostalo da

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja samo izbjegavam kiselo i jako začinjenu hranu..ostalo sve jedem. Maleni je imao nekoliko dana grčeve,ali ih nikako nisam mogla povezati s nečim što sam tih dana jela...Srećom,nisu dugo trajali i nema ih već 20-ak dana,tako da mislim kako su stvar prošlosti :D

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja jedino prvih mjeseci nisam jela jako začinjenu hranu ili hranu koja napuhuje prevencije radi iako nisam nikad primjetila da mu nešto smeta, a sad jedem sve. Sestra u rodilištu nam je rekla da se prije mislilo da treba izbjegavati brojnu hranu, ali se sada misli da treba izbjegavati samo ono što primjetiš da bebi smeta.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nama su na vježbama naveli toliko hrane koju treba izbjegavati da sam se zapitala šta smijem jesti dok dojim.
    UStvari rekli su sve što napuhuje grah, grašak, kupus, i još dosta povrća,
    jagode radi alergije...više ne mogu da se sjetim...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam jela sve osim što sam prvih možda mjesec dva izbjegavala grah i biže. Sve ostalo uobičajeno

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ok.. evo će biti malo duža priča ali...moja sad skoro 7-mjesečna curica je sa svoji mjesec dana završila u bolnici zbog alergiske reakcije na hipoovu hranu-adaptirano mlijeko. u bolnici su rekli da je alergična na mlijeko -bez ikakvih testiranja su to zaključili-i meni su zabranili da jedem bilo što što u sebi ima mlijeka i u tragovima- a priču da sam teška ovisnica o čokoladi neću ni započinjati..i jučer mi idemo na kontrolu kod pedijatra- inače privatnik koji slovi za jednog od najboljih... i mene je liječio kao bebu.. i mi tako razglabamo o prehrani i pitam ja kad mi nju možemo testirati na mlijeko tj. na alergiju i dali da joj probam dati nekakvo drugo mlije kokozje , i sl. ( inače još uvijek doji). a on pita zašto- jel ti dosadilo dojenje... a ja _- ma ne ..al mi stvarno fali mlijeko, čokolada...a zabranili su mi jesti... a on u čudu, zapanjen , kao tko vam je izvalio takvu glupost::!!!pa ne teće vašim venama mrkva, grašak, kupus , mljeko... sve alergene tvari vaša jetra apsorbira i na dijete nema apslolutno nikakav utjecaj.. e sad da ne duljim....po tome, hrana koju jedete nema nikakv utjecaj na vaše dijete, nego samo na vas... i da sinoć sam se ubila u čokoladi, sladoledu, pizzi sa sirom, mala uopće nije reagirala...pa sad... probajte...

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam prvih par mjeseci pazila šta jedem,nakon toga mala dobila AD pa mi je rečeno ništa mliječno,nikakva čokolada
    i tako je poslušala...
    maloj ništa bolje
    pa počela još dosta toga izbacivati
    na kraju sam jela u večini slučajeva lešo i kompote
    i naravno počela sam se jako loše osjećati i gubiti kile brzo
    i odemo mi na pregled kod alergologa,kaže mi tamo doktorica da se sve može lijepo jest u umjerenim količinama
    i sada jedem skoro pa sve :D
    maloj i dalje više manje isto stanje

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Smijem li dok dojim piti cedevitu i caj od sipka s istom i da li su tresnje dopustene?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

naravno da možeš.
    ne pretjeruj s čajem od šipka, kod nekih mama zna smanjiti produkciju mlijeka.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    naravno da možeš.
    ne pretjeruj s čajem od šipka, kod nekih mama zna smanjiti produkciju mlijeka.
    ok.. prelazim onda danas na kamilicu

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A što je sa bananama?
    čini mi se da je kaja danas od njih imala grčeve...jako ju je smetalo, nekoliko sati, a i nije kakala cijeli dan. To je jedino novo što sam pojela :/

sok od borovnica?
    sok od ribizla?

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moja kci ima blazi oblik AD
    no kad lose reagira na neku hranu, to se obicno vidi po njenoj kakici (sluz, trag krvi), ne toliko po kozi. ja sam zasad utvrdila da joj definitivno smetaju agrumi i celer - dok joj se nije pojavila reakcija nisam ni znala da je cesti alergen. nakon jagoda se nije nista vise zacrvenila, ali sam primijetila da su je suha podrucja puno vise svrbjela. pretpostavljam da je od toga, pa za svaki slucaj necu vise ni s jagodama eksperimentirati.

no cini mi se da mlijeko tolerira u nekoj maloj kolicini, ali cim popijem vise taj dan, javlja se reakcija, je li to moguce?

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sunčica vk prvotno napisa
    sve alergene tvari vaša jetra apsorbira i na dijete nema apslolutno nikakav utjecaj.. e sad da ne duljim....po tome, hrana koju jedete nema nikakv utjecaj na vaše dijete, nego samo na vas...
    dakle, njene su reakcije niz slucajnosti?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no cini mi se da mlijeko tolerira u nekoj maloj kolicini, ali cim popijem vise taj dan, javlja se reakcija, je li to moguce
    da, mlijeko i mliječni proizvodi su NAJČEŠĆI izvor problema, od grčeva i nadusti, do osipa, lišajeva i AD-a.

kad se jave nepoželjne reakcije, savjetuje se prvo izbaciti mlijeko i mliječne proizvode (na minimalno 2 tjedna, toliko treba da se mliječni proteini očiste iz tijela)

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ma to znam, lutonjice, nego je li moguce da tolerira ako konzumiram u manjoj kolicini? (jer tako mi djeluje) posto nema reakcije. ili mislis da je moguce da ima reakcije, ali nije toliko uocljiva pa ju ja ne registriram?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam.
    znam za sebe da imam proljev i grčeve ako popijem mlijeko ujutro na prazan želudac, ali nemam nikakve (očite) reakcije ako ga pijem tokom dana.
    možda je taj njen blagi AD zapravo sam po sebi reakcija na mlijeko?
    znam puno mama koje su bas zbog AD-a prestale konzumirati sve mlijecno - i bilo je bolje.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

znam, moguce
    ali opet, ja ne jedem meso i strah me izbaciti i mlijeko i eventualno cak i jaja (koja bi isto trebala biti alergena). koliko bih joj pomogla izbacivanjem mlijeka, imam osjecaj da bih joj toliko i nastetila. :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moguće je da se alergija manifestira od konzumacije veće količine nečega.
    to je više izraženo kod odraslih, ali je moguće i preko majčina mlijeka.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja imam netoleranciju na laktozu. male količine mlijeka mi ne smetaju (npr. ona količina koja ide u kavu s mlijekom, mliječnu čokoladu, sladoled...).
    ako konzumiram više od 1-2dl mlijeka imam užasne grčeve u želucu.
    ne znam jesam li pomogla, ali samo sam htjela reći da se razlikuje netolerancija na laktozu i alergija na mlijeko (i male količine mogu izazvati probleme).

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

thanx

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    kad se jave nepoželjne reakcije, savjetuje se prvo izbaciti mlijeko i mliječne proizvode (na minimalno 2 tjedna, toliko treba da se mliječni proteini očiste iz tijela)
    Ovo nisam znala da toliko dugo treba da bi se organizam očistio od mliječnih proteina. Inače pijem sojino mlijeko, ali jogurt i sir od kravice ili koze mi je mrak.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

jel ima negdje popis hrane koja napuhuje, i one koja je najcesci alergen?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ledolin@ prvotno napisa
    jel ima negdje popis hrane koja napuhuje, i one koja je najcesci alergen?
    Pa na tu listu "napuhujuće" hrane išla bi brokula, cvjetača, grašak, grah, zelje... Ali, sva ta hrana koja napuhuje nema veći potencijalni učinak da djeluje na dijete nego ostala hrana!

Majčino mlijeko stvara se iz onoga što prelazi u majčinu krv, a ne od onoga što je u njenom želucu i probavnom sustavu.
    Ni plinovi, ni neprobavljeni ugljikohidrati (koji probavom kod majke stvaraju plinove) ne prelaze u majčinu krv, te je nemoguće da ti spojevi prijeđu u miljeko i izazovu plinove kod djeteta.

To ne znači da beba neće reagirati na određenu namirnicu, ali potencijal hrane da utječe na bebu nema nikakve veze s tim da li određena namirnica napuhuje majku ili ne.

Ukoliko netko u obitelji ima alegiju na hranu, dijete ima astmu ili ekcem, tada bi trebalo izbjegavati najčešće alergene, npr. kikiriki.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jučer sam se najela trešanja (oko pola kile) , Kaja je cijelu noć stenjala, napinjala se, grčila se, budila...baš ju je mučilo.
    Sigurna sam da je od toga.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Joj kad se samo sitim koliko je mene izludilo to što jesti a što ne.
    Krenula sam puna samopouzdanja sa onim savjetom : možeš jesti sve.

A onda su mi rekli:
    - ma izbjegavaj prvo vrijeme namirnice koje napuhuju- grah, grašak, kupus, kelj, brokulu, cvjetaču, bob, leću...
    - bilo bi zgodno kad prvo vrijeme ne bi jela sirovo voće i povrće
    (u vrijeme onog čiščenja bebine kože nisam znala da li su mrljice od toga ili nečega što sam ja pojela.

Pa su onda počeli neki kao grčevi (koji uopće nisu bili grčevi nego je 24 sata htio biti prikopčan i to je to)
    -čitala sam da bi mogla biti reakcija na mlijeko i mliječne proizviode pa sam i njih izbacila ( nisam imala pojma do tada u koliko stvari ima mlijeka )
    -onda gljive - nije baš zgodno da ih jedeš
    -agrumi
    -jagode (posebno izdvojene) a uz njih općenito sve što nije sezonsko.
    -morski plodovi....mogu i oni biti alergeni, možda mu to smeta.

Mogla bi nabrajati do jutra.
    Od jedne sigurne i odlučne osobe koja je dojenje shvatila kao nešto prirodno i jednostavno, pretvorila sam se u izbezumljenu muvu bez glave koja više ne zna ni što jesti ni što piti.
    Uz sve to me pucao gadan baby blues.

I onda sam sve lipo poslala k vragu. I počela jesti apsolutno sve (jedino sam tabasco ipak zaobišla da ne ispečem malenome guzu ).
    I prestala sam gledati svaku točkicu i mrljicu.
    Ma baš sam nekako odlučila vjkerovati sebi i svom instinktu. I nisam pogriješila.

Dakle definitivno treba jesti sve. Ali ne pretjerivati apsolutno u ničemu.
    Eto wana da si ti pojela šaku trešanja vrlo vjerovatno malenoj ne bi bilo ništa.

Ali u slučaju kad mama primjeti da baš nešto bebi smeta, onda treba zaobići tu namirnicu neko vrijeme pa probati ponovo.

E, sad sam se sjetila, od svega su mome L smetali lješnjaci i sirove pome ( i to one totalno van sezone).
    Danas mu ( kuc, kuc u drvo) ne smeta ništa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •