Evo mi smo Martinu (20 mjeseci) kupili BeSafe iZi Combi X2 jer, iako hoda već dugo, želimo da se što duže vozi u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Naime, na puno mjesta (medju ostalim i na Rodinom portalu) našli smo preporuke da dijete treba ostati što duže u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Samo zato što je dijete u nekom trenutku moguće okrenuti u smjer vožnje ne znači da je to za njega i sigurniji izbor. Ne treba zanemariti činjenicu kako je djetetova glava u odnosu na tijelo značajno manja nego kod odraslog čovjeka (pogotovo kod tako malog djeteta) i samim time u slučaju trzaja (sudara) stvara veći napor za vratnu kralježnicu. Ako uzmemo u obzir da i odrasli čovjek čak i u manjem sudaru često ima problema s vratnom kralježnicom neko vrijeme - djetetu je taj problem još izraženiji.

Kad smo birali sjedalicu proučavali smo dosta modela i skužili da se u BeSafe kombiniranoj autosjedalici (odnedavno ima za kupiti u Hr) klinac može voziti u suprotnom smjeru skroz do napunjenih 18 kg, dok se ove koje spominjete moraju okrenuti u smjer voznje najkasnije kad dijete predje 13 kg (Jane racing već kad predje 10 kg).

Što se tiče testova, nama je izbor Combi x2 autosjedalice potvrdilo i zadnje ADAC-ovo testiranje, po kojem je, kad je okrenuta suprotno smjeru voznje, dobila najbolju ocjenu za sigurnost (link na test).

Doduše, ruku na srce, malo smo se i dvoumili oko sjedalice zbog cijene. Ovdje takodjer vrijedi "kolko para tolko muzike". Al kolko kuna mi vrijedi to što znam da klinca vozimo u jednoj od najsigurnijih sjedalica.. (i da još spomenem, sjedalica je velika i udobna za klinca, ali time što je velika zauzima i dosta mjesta u autu, dakle nije za male aute, ja bi odokativno rekla bar za neki srednje veliki auto).