Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Što je uopće prirodni pristup trudnoći i porodu?

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Što je uopće prirodni pristup trudnoći i porodu?

Željela bih da zajedno definiramo prirodni pristup trudnoći i porodu.

Ovakav pristup prihvaća trudnoću i porod kao prirodne, fiziološke procese za koje je žensko tijelo prirodno dizajnirano. Na trudnoću i porod ne gledamo kao potencijalnu patologiju, ali se niti ne isključuje korištenje medicine i tehnologije.

Zgodna mi je sljedeća definicija iz knjige " The Natural Pregnancy Book" A. J. Romm:

Prirodni pristup trudnoći znači poštivanje sila u našem tijelu - one koje su omogućile začeće i koje će omogućiti i rast bebe u maternici- i podrazumijeva djelovanje u skladu s tim silama na način da u svom iskustvu trudnoće koristimo i pomoć elemenata iz prirodnog svijeta (npr. hranu u njenom prirodnom obliku i biljke).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Super tema.
    Mozemo i pisati zasto smo se mi odlucili za ovakav pristup trudnoce i porodu?

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    Super tema.
    Mozemo i pisati zasto smo se mi odlucili za ovakav pristup trudnoce i porodu?
    može. može i svoju definiciju

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam se odlučila jer jako dobro znam kako mu izgleda suprotnost...kako izgleda nepridodan pristup

if I could do that, I could do anything
    It's not an illness, it's something that needed to be experienced...

prirodan porod-ja bi rekla da je to samo porod. I točka. Samo porod i trudnoća. Uzbuđenje, stanje, očekivanje....događanje...

ne treba nadzor, liječenje, kontrolu, pomoć...samo se treba...pustit da se događa.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imala sm srecu pa nisam nikad morala birati izmedju nekih alternativa, buduci da se trudnoca ovdje vecinom prati lezerno (malo sam imala i srece, buduci da primalja koju sam odabrala se bavila asistiranjem poroda kod kuce).

nakon sto sam progutala hrpu literature pocetkom trudnoce, najnormalniji mi je odabir bio trudnoca bez ikakvih intervencija i porod kod kuce...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se ne svidja naziv "prirodan", vise mi se svidja holisticki pristup trudnoci i porodu i oznacava mi pristup koji gleda na oboje uzimajuci u obzir ne samo fizicku razinu, nego emocionalnu, mentalnu, duhovnu, socijalnu.

Na primjer, kada se gleda samo fizicka razina mozda se ishod poroda u kojemu je majka ziva, i cini se, zdrava i dijete zivo i, cini se, zdravo, dobar ishod poroda.
    Ako se gladaju ove druge razine, tada taj porod moze istvari imati vrlo los ishod, iako su i dijete i majka zivi (i cini se zdravi)

Zato se ja nikada nisam slagala s onom sintagmom (kada zene govore o traumaticnom iskustvu poroda): "Glavno je da imas zivo i zdravo dijete", jer uvijek gleda samo jednu razinu unutar cijelog spektra razina postojanja.
    Nije glavno samo to. Vrlo je vazno i to da je majka prosla kroz jedan od kljucnih trenutaka svojega zivota (u engleskom ima dobar izraz za to, rite of passage) na nacin da se osjeca mentalno osnazenom, emocionalno zadovoljnom i drustveno uvazenom.

Ako je zena iskusila silovanje, da, vazno je da je na kraju ostala ziva, ne ostala trudna ili ne razvila neku spolno prenosivu bolest.
    Ali, zar je puno manje vazno kako se osjeca emocionalno, socijalno, mentalno?
    "Glavno je da si ostala ziva" nije odgovor koji pogadja bit.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

S druge strane, ja mogu njegovati holisticki pristup trudnoci i porodu i otici (pred kraj trudnoce) na uzv zbog sumnje da dijete nije u polozaju koji je kompatibilan s vaginalnim porodom.

I ako se pokaze da je to tocno i da je dijete, na primjer, u potpunom poprecnom polozaju, tada, imajuci svejedno holisticki pristup, mogu cekati pocetak trudova i onda otici na carski.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hm...stvarno, čini se da bi ustvari naziv "holistički" pristup bolje opisao i ono što je meni pod pojmom "prirodni" pristup...
    naime, meni pojam "prirodni" uključuje i psihološki, emocionalni i duhovni dio...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon nadahnutih Saredadevii i kailash ja ću biti vrlo prizemna.

Za mene je prirodni porod genijalan jer je takav pristup najsigurniji i za majku i za dijete.
    Kao takav podržan je od Svjetske zdravstvene organizacije.

Skrb tijekom normalnog porođaja - praktični vodič

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Fidji upravo sam isprintala taj vodic, da ga podjelim nekim mojim prijateljicama koje su trudne i pred porod.
    *
    shvacam ovo od Saradadevii, ali meni je nekako isto prirodan=holisticki. i pre trudnoce i sada, dok citam na netu trazim holistic aproach to pregnancy ili holistic pregnancy. To je mozda zato sto ne dvojim svoju materijalnu od duhovnu, emotivnu i inu stranu svog karaktera/prirode. Nadam se da nisam zakomplicirala.
    *
    Meni je definicija za prirodni (holisticki) pristup trudnoce i porodu ono sto je iskonsko moje kao zena.
    Mozda zvuci banalno, ali meni je nesto intimno jasno, moje, nesto sto znam, i osjecam i sebi odkad sam pocela razmisljati o sebi kao zeni.
    I sve postupke IvF-a i sve pretrage koje sam prosla nisu bile samo odlazak ka ljecniku i cekanje, vec pristup, sta mogu/imam ja da dam da poboljsam situaciju. Zato sam koristila i neke alternativne ljekove, citala, vezbala yogu i sl. da ne odem sada oftopik.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ok, ne znam zasto mene izras 'holisticki' zulja, ali nasla sam ovo objasnjenje, npr:

http://en.wikipedia.org/wiki/Holistic_health

radi se dakle o cjelokoupnom dozivljaju zivota, ne samo fizicki i prakticki kako je npr trudnoca i porod prosla nego i kakav je dozivljaj i put cijelo to iskustvo bilo...

slazem se da je izjava 'vazno je zivo i zdravo dijete' dobra ilustracija necjelovitosti.
    ne nazivajuci to holistickim pristupom, smatram da je cjelokupni dozivljaj bitan, ali da, mozda da bi se opisala cjelovitost, mozda je 'holisticki pristup' bolji naziv.

ako dobijes dijagnozu raka, npr, nije sporedno kako se osjecas tokom tretmana fizicki i psihicki, i kako se emocionalno nosis sa dijagnozom i tretmanima.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zanimljiva tema. mislim da svi u glavi imamo slican dozivljaj, ali ga razlicito verbaliziramo. termin «prirodni pristup» me u zadnje vrijeme pocinje zuljati jer implicira da se nesto moze odvijati mimo prirode. iako se koristi u najboljoj mogucoj namjeri, izraz je zapravo odraz bahatosti nase kulture koja si zamislja da je moguce izbjeci djelovanju prirode. nedavno sam citala «tihi zov Australije», svojevrsnu biografiju jedne od rijetkih preostalih kultura koje su ostale duboko svjesne svoje nerazdvojivosti s prirodom. ne mogu zamisliti da bi termin «prirodni pristup» mogao imati ikakvog smisla u njihovom govoru. to sto nasoj kulturi uspjeva pojave dijeliti na prirodne i ne-prirodne, nije posljedica izuma novih «neprirodnih» stvari, nego simptom nase otudenosti od nase prave biti.
    primjer: kad se u tijelo unese umjetni oksitocin, priroda ne odlazi na godisnji. to samo mi, pretvarajuci se da smo veci nego sto jesmo, volimo zamisljati da je tako.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam mislila da je ova tema otvorena u svrhu rasprave sto nam ulazi/spada pod taj termin "prirodnog pristupa", "holistickog pristupa" - nebitno je sad kako se zove.

Meni je prirodna/holisticka trudnoca ona u kojoj su intervencije svedene na minimum, ona u kojoj se majka svjesno stiti od izlaganja prevelikom stresu, onaj u kojem majka slavi trudnocu, brdo optimizma i oksitocina, onaj u kojem se majka priprema na porod kao nesto velicanstveno i vrijedno "proslave", onaj u kojem zena slusa svoje tijelo , onaj u kojem zena uziva u cinjenici da je zena i da moze nositi dijete i roditi ga... i jos puno toga sto je tesko pretociti u rijeci, al osjeca se u

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie76 je pogodila jednu temu koja je uvijek nekako po strani - a to je slavljenje trudnoće i poroda. Prvenstveno je potreban pzitivan stav prema sebi, prema svom tijelu i prema djetetu (ne fetusu) koje će izrasti u zdravo i cjelovito biće.
    Prirodni pristup trudnoći i porodu, zvao se on tako ili "holistički" za mene je cjelokupni proces, kako fizički, tako i emocionalno, a prije svega spoznajni i sazrijevajući.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Prvenstveno je potreban pzitivan stav prema sebi, prema svom tijelu i prema djetetu (ne fetusu) koje će izrasti u zdravo i cjelovito biće.
    mislim da je ovo kljucno

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moram reći da je za mene sintagma "prirodna trudnoća i porod" redundantan jer trudnoća i porod su prirodna stanja i fiziološki procesi kao npr. disanje, hodanje, štucanje... pa ih opet na nazivamo prirodnima (ili ih rijetko tako nazivamo).

ali kako nam je naša kultura nametnula doživljavanje trudnoće i poroda "drugačijim stanjima" (meni to zvuči kao "neuračunljivo stanje") razumljivo je da se dogodila potreba da im se vrati ono što im je imanentno-prirodno.

u tom smislu prirodna trudnoća i porod su po mom mišljenju vrhunac ženinog doživljaja vlastitog tijela kao moćnog, suptilnog i intuitivnog mehanizma.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Nakon nadahnutih Saredadevii i kailash ja ću biti vrlo prizemna.

Za mene je prirodni porod genijalan jer je takav pristup najsigurniji i za majku i za dijete.
    Kao takav podržan je od Svjetske zdravstvene organizacije.
    ja to nekako razumjem kao preklapanje ovog "prizemnog" s nadogradnjom.
    ja prirodni (holisticki ili kako ga vec tko zove) pristup trudnoci i porodu zelim vidjeti naprosto kao jedno stanje radosti.
    uvijek se sjecam kad sam bila mala i poslije kao tinejderica onih razgovora mame i ostalih zena, koje smo mi onako naculi: uvijek je to bila neka bol, muka, neke komplikacije, pa onda ono tjesenje nas: ma nema veze, to se ionako odmah zaboravi, vazno je da je dijete zivo i zdravo.... sve to obavijeno nekom koprenom muke i uzasa...
    a onda kad te kao tjese, pa svi su to prosli, nije tako strasno, to ti opet zvuci lazno..

i tako sam ja u svojoj mladosti na svako spominjanje poroda ili trudnoce nesvjesno stiskala noge jednu uz drugu, scene poroda u filmovima su me ispunjavale uzasom...

jako sam sretna, da sam prekinula taj krug. kada ja svojoj curici pricam kako se ona rodila, a jedno vrijeme joj je to bila vrlo cesta tema , naprosto osjecam kako me preplavljuje toplina i kako mi se uvijek nesvjesno pojavljuje osmijeh na usnama.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobar post Seni

Kad bismo mogli prekinuti taj zacarani krug u sto vise slucajeva, to bibila prava revolucija

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako i ja pricam, ali ne svojoj kceri nego svom sinu, kako je bio prisutan kad mu se sestra rodila, i kako je to divno

svaki put me stegne u grlu od ganuca

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •