Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: komplikacije pa zavod za zaposljavanje

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno komplikacije pa zavod za zaposljavanje

Molim Vas za pomoć jer sam u nedoumici. Na komplikacijama sam od 01.02.2009. ovih dana ce mi se zatvoriti ordinacija u kojoj radim. To bi znacilo da sam 2 mjeseca na odrzavanju trudnoce. Sada cu na zavod za zaposljavanje, sto me sada ceka? Sto sa tim bolovanjem? Mogu li uopce vise biti na bolovanju, po cemu mi racunaju prosjek? ja sam sada predala prosjek 6 mjeseci iz firme. Termin mi je pocetak 8. mjeseca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakav ugovor o radu imas?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na bolovanju ćeš ostati do isteka istog. Po isteku ugovora o radu, prijavi se na HZZO (radi zdravstvenog osiguranja) i zatim na burzu. Nemoj dopustiti da ti protekne rok od 30 dana nakon isteka ugovora.

Ne znam kad otvaraš rodiljni dopust. Naime, ako ga otvaraš po nakon isteka ugovora o radu, tad ćeš ga otvoriti kao nezaposlena osoba (1660 kn). Ako ga otvaraš dok će ti ugovor biti još uvijek važeći, otvorit ćeš rodiljni kao zaposlena osoba te će ti naknada biti izračunata kao prosjek isplaćenih plaća, normalno samo ako zadovoljiš uvjet od neprekidnug staža osiguranja od 12 mjeseci.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

imam ugovor na neodredeno, zaposlena sam tamo 4 godine. Dva mjeseca sam na komplikacijama, dakle od 01.02. sam na bolovanju- komplikacije. U HZZO sam vec predala prosjek place zadnjih 6 mjeseci. Zbog bolesti poslodavca firma prestaje postojati sto znaci da se moram prijaviti na Zavod za zaposljavanje i onda automatski vise ne mogu biti na bolovanju. Nista mi nije jasno.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj dasla prvotno napisa
    imam ugovor na neodredeno, zaposlena sam tamo 4 godine. Dva mjeseca sam na komplikacijama, dakle od 01.02. sam na bolovanju- komplikacije. U HZZO sam vec predala prosjek place zadnjih 6 mjeseci. Zbog bolesti poslodavca firma prestaje postojati sto znaci da se moram prijaviti na Zavod za zaposljavanje i onda automatski vise ne mogu biti na bolovanju. Nista mi nije jasno.
    ovo zanima i moju frendicu:

dale, ako ode na održavanje trudnoće (komplikacije-bolovanje) i za to vrijeme firma propadne, što se dešava? koliki prosjek plaće prima (ona im preko 5.000)? kolika je naknada prvih 6 mjeseci od rođenja djeteta?

i... zašto se automatski više ne bi moglo biti na bolovanju, odnosno održavanju trudnoće?

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zaboravih napomenuti: ugovor je na neodređeno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

firma se ne moze samo tako likvidirati, to je proces koji traje, koliko ja znam. a trudnica ne moze dobiti otkaz, zar ne? tako su rekli nasim trudnicama. nasa ce firma najvjerojatnije u likvidaciju, gotovo svi zaposleni dobivaju otkaz osim trudnica i ljudi na bolovanjima. oni ne, do daljnjega, tj do povratka s porodiljnog.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja radim u Ordinaciji opće medicine, dakle samo nas je dvoje zaposlenih. Ja kao sestra i doktorica kao poslodavac. Zbog doktoricinog izrazito lošeg zdravstvenog stanja ambulanta će se zatvoriti. Sestra koja me mijenja će dobiti otkaz, a ja ne znam što će biti samnom. Ako sam na bolovanju moram donositi doznake za bolovanje u HZZO i tamo popunjavam svaki mjesec zahtjev u koji se upisuje naziv poslodavca i brojevi sa knjižice. Ako odem na Biro automatski mijenjam knjižicu koja više nije A(zaposlenik) nego F(nezaposlen). I kako cu biti na bolovanju u firmi koja ne postoji? Ako sam na Birou (nezaposlena) onda mi bolovanje nije potrebno i mogu eventualno primati naknadu sa Biroa koja je upola manja nego sto mi sada treba isplaćivati HZZO. Da čovjek poludi. Sutra cu ići u HZZO naći nekakvog pravnika da mi pojasne ovu izluđujuću situaciju!

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dasla, javi nam što su ti rekli, please...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Vijesti su grozne! S obzirom da sam na bolovanju HZZO će mi i dalje isplaćivati naknadu kao prosjek 6 mjesečne plaće dok sam na bolovanju odnosno najduže do porodiljnog dopusta. Na porodiljni dopust idem sa Biroa i kao nezaposlena naknada mi je jadnih 1660 kn! To je čista nepravda da se mene koja neprekidno radim 10 godina i gospodu koja nikada nisu radila jednako tretira. Pojavila se mogućnost da ambulantu preuzme netko drugi, to znači i mene preuzme. To mi sada nije jasno jer je to novi poslodavac i nova zdravstvena iskaznica! Ja od njega neću moći pokazati prosjek plaće za 6 mjeseci. To ću još sutra ispitati ako uspijem. Ako je netko imao takav slučaj neka mi se javi. Nepravda, totalna nepravda!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vijesti su grozne! S obzirom da sam na bolovanju HZZO će mi i dalje isplaćivati naknadu kao prosjek 6 mjesečne plaće dok sam na bolovanju odnosno najduže do porodiljnog dopusta. Na porodiljni dopust idem sa Biroa i kao nezaposlena naknada mi je jadnih 1660 kn! To je čista nepravda da se mene koja neprekidno radim 10 godina i gospodu koja nikada nisu radila jednako tretira. Pojavila se mogućnost da ambulantu preuzme netko drugi, to znači i mene preuzme. To mi sada nije jasno jer je to novi poslodavac i nova zdravstvena iskaznica! Ja od njega neću moći pokazati prosjek plaće za 6 mjeseci. To ću još sutra ispitati ako uspijem. Ako je netko imao takav slučaj neka mi se javi. Nepravda, totalna nepravda!!!!!!
    Dasla,

ako ambulantu preuzme netko drugi, onda je taj novi poslodavac pravni sljednik onog prijašnjeg. Ti ostaješ i dalje zaposlena i ne ideš na burzu. Tada sa komplikacija nastavljaš rodiljni dopust, a naknada bi ti trebala iznositi prema onom izračunu koji je napravljen prije bolovanja.

Sve ovisi o tvojem radnopravnom statusu.

KAD TI JE TERMIN PORODA? (ne vičem, ali nigdje nisi napisala)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dasla, nadji nekog odvjetnika koji se kuzi u radno pravo, pazi da te ne izigraju, i ne potpisuj nikakav otkaz dok se ne posavjetujes dobro o svojim pravima

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

termin poroda je 04. 08. 2009. Ambulanta je mala tako da je neće niti jedan liječnik jer za nju neće dobiti nekakve velike novce. Ako se smiluje ravnatelj Doma zdravlja on će je preuzeti pa tako i mene. To je sve AKO inače, čim se za moju dr sredi invalidska mirovina ambulanta tj. zakup prestaje postojati. Sada ne znam koliko je to vremena i koliko treba vremenski proći da se firma zatvori. Što se tiče invalidske to pouzdano znam da će ići jako brzo. Imam li šanse da me zaposli neka druga ordinacija?

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

možda tvoja doktorica ima nekog dobrog kolegu koji bi bio voljan prijaviti te dok ne odeš na porodiljni?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

koliko sam danas uspjela saznati kod druge pravnice opcija mi može biti prekid komplikacija, rad kod novog poslodavca i opet komplikacije. Ne smijem imati prekid između dva zaposlenja. Prekid komplikacija i ponovno otvaranje istih mora biti dobro popraćen nalazom u trudničkoj knjižici! Jer kad se ponovno ide na liječničko povjerenstvo oni mogu odbiti bolovanje. Najidealnije bi bilo najmanje jedan mjesec raditi kod drugog poslodavca (ako se može) onda se može otvoriti bolovanje bez da se mora opet ići odmah na povjerenstvo već ovisno o dijagnozi za 30-60-90 dana.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa kaj se ne može promjeniti poslodavca i kad si na komplikacijama? zašto bi ih trebala prekidati :? ?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

po zakonu se ne možeš zapsliti u drugoj firmi ako si na blovanju, to znači da ne radiš a ne da tražiš posao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po zakonu se ne možeš zapsliti u drugoj firmi ako si na blovanju, to znači da ne radiš a ne da tražiš posao.
    točno. pretpostavlja se da kad si na bolovanju nisi sposobna za rad. takav novi ugovori zaključen za vrijeme boloanja može utjecati na prekid bolovanja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nije poželjno niti zatvoriti bolovanje pa ga otvoriti za 5 dana jer po pravilima ako se unutar 1 mjeseca ovori bolovanje po istoj dg odmah se mora ići na LP! Njima će svakako biti sumnjivo zo otvaranje-zatvaranje bolovanja! Pa se može izgubiti pravo na bolovanje.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam u sred komplikacija promjenila poslodavca bez ikakvog prekida, ni staza ni bolovanja, i imala dalje prosjek place i na porodiljnom isto tako. samo to je bilo prije 2 i pol godine pa neznam jeli se sa novim zakonom to mozda promjenilo.

moze usput jedno slicno pitanje: ako mi ugovor na odredjeno istekne tijekom porodiljnog, sta cu onda dobivat drugih sest mjeseci tj. na roditeljskom dopustu? 2500 kn ili manje? cula sam da se u takvom slucaju prije nesto manje isplacivalo

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj majola prvotno napisa
    ja sam u sred komplikacija promjenila poslodavca bez ikakvog prekida, ni staza ni bolovanja, i imala dalje prosjek place i na porodiljnom isto tako. samo to je bilo prije 2 i pol godine pa neznam jeli se sa novim zakonom to mozda promjenilo.

moze usput jedno slicno pitanje: ako mi ugovor na odredjeno istekne tijekom porodiljnog, sta cu onda dobivat drugih sest mjeseci tj. na roditeljskom dopustu? 2500 kn ili manje? cula sam da se u takvom slucaju prije nesto manje isplacivalo
    imala si sreće. u slučaju da nekom upadne u oko promjena zaposlenja, osim gubitka prava na bolovanje, moguća je i kazna, kao i gubitak ostalih prava (u skladu sa zakonom o obveznim odnosima - novi ugovor o radu ti se može proglasiti ništavnim).

ako ugovor o radu istekne tijekom rodiljnog dopusta, roditeljski otvaraš kao nezaposlena. naknada je 1.663,00 kn.
    potraži malo po ovom pdf-u, dosta se pisalo o isteku ugovora - obaveze prijavljianja na hzzo i hzz...(novije teme, to je promjena uslijed primjene zakona o rodiljnim i rodioteljskim. ranije se cijeli rodiljni dopust koristio kao da si zaposlena).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

hvala vesna!

citala sam to o rodiljnim, samo nisam nigdje nasla kako je onda kasnije sa roditeljskim. a kako bi bilo ako muz podje na roditeljski, a ja na zavodu za zaposljavanje, koliko bi on dobivo? stime da je on zaposljen na neodredjeno vec godinama

vidis, nisam znala da to u biti nisam smjela radit prosli put, ali tako mi je bila rekla rodica koja radi u HZZO, ona se raspitala i rekli joj da si nadjem drugog poslodavca (doduse to nije bilo sluzbeno), hajde dobro sam prosla, a ovaj put :/

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

zna li itko ako moju firmu preuzme netko drugi ( mora preuzeti i mene)ima li on zakonsku obavezu meni isto dati ugovor na neodređeno? Kao što sam imala kod poslodavca čiju je firmu preuzeo.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trenutno da. (ako preuzme "firmu" skupa sa svim obvezama i pravima)
    ukratko - da bi ti promijenio ugovor - mora ti ili ponuditi aneks ugovora (koji ne moraš prihvatiti) ili dati otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora (pa ako ne prihvatiš izmjenu slijedi otkaz) a to ne može dok si trudna, na rodiljnom ni 15 dana nakon toga.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

oprostite ali ja ne razumijem ovo što ste mi napisali. Ne trebam li ja potpisati novi ugovor sa novim poslodavcom i dobiti novu zdravstvenu iskaznicu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da bi dobila točan odgovor, moraš postaviti točno pitanje

pitanje je o pravima zaposlenika kod preuzimanje firme. i na takvo pitanje - odgovor je točan.

ali...

kad bi bila firma, i kad bi bila preuzeta - firma ostaje firma.... poslodavac je isti, bez obzira što se vlasnik firme mijenja

naknadno na drugom topicu vidim

ja sam već pisala na ovu temu, i dalje molim pomoć. Firma će mi se zatvoriti zbog smrti poslodavca. Ja sam na komplikacijama 2 mjeseca prema svim najavama firmu će preuzeti drugi poslodavac. Koliko sam shvatila da mora i mene preuzeti. To znači novi ugovor o radu za mene. Kako ću ja s njima potpisati ugovor ako sam na bolovanju, trebam li prekinuti bolovanje? Do sada sam imala ugovor na neodređeno, kakav mi ugovor mora dati novi poslodavac?
    ako se firma zatvara - onda ju nitko ne preuzima (u smislu nasljeđivanja prava i obveza)

novi zakupoprimac ordinacije je novi poslodavac i može ti ponuditi ugovor kakav god želi. ili ti ga ne mora ni ponuditi.

ako se "firma" u kojoj si radila zatvara radi smrti poslodavca - ti si nezaposlena osoba.

obavljanje liječničke djelatnosti moguće je kroz:
    a) osnivanje privatne prakse
    b) osnivanje grupne prakse
    c) osnivanje zdravstvene ustanove
    d) osnivanje trgovačkog društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti

odgovor na tvoje pitanje ovisi da li si zaposlena u a, b, c ili d.

ako se "firma" zatvara, bez obzira na najave kako će netko drugi to sve preuzeti - moraš regulirati svoj status - kako ne bi izgubila sva prava.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

to je privatna ordinacija u zakupu Doma zdravlja. Sada bi ordinaciju trebao preuzeti Dom zdravlja i koliko sam shvatila ja sada s njima moram potpisati ugovor. Ne znam mogu li to s obzirom da sam na bolovanju. Mislila sam da mi moraju dati ugovor kakav sam već imala.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se poslodavac mijenja ugovor ne mora biti isti.
    a o pitanju može li se na bolovanju promijeniti posao - raspravljalo se već na ovoj temi (s tim da ti u slučaju odbijanja naknade možeš dokazivati da se radi o istom poslu - pretpostavljam da bi novi poslodavac preuzeo i tvoju sadašnju zamjenu...)

i upozorenje - ukoliko dođe do prekida u stažu osiguranja rodiljna naknada bit će ti minimalna. (ovo navodim jer si spomenula kako se radi o najavi da će ordinaciju i tebe netko preuzeti)
    to se neće odraziti na naknadu za bolovoanje, budući da će biti priznat stari prosjek.

ista situacija je ako ostaneš nezaposlena za vrijeme trajanja komplikacija. naknadu za bolovanje primat ćeš dok god za istim bolovanjem postoji potreba, a rodiljnu ćeš ostvariti kao nezaposlena osoba.

jedna od osnovnih stvari koja mene smeta - ista je visina naknade za one koji su radili 10 godina i imaju prekid od tjedan dana, i za one koji nikada nisu radili

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Danas sam saznala da će preuzeti i mene i moju zamjenu. Mene za stalno, a nju dok se ja ne vratim. Pitala sam može li me zaposliti s obzirom da sam na bolovanju rekli su da.!!!!!!!!!!!????????? Ugovor ću potpisati bez prekida staža. Sad ne znam što mi je raditi ako oni baš nisu upućeni u to da ja mogu sklopiti ugovor s njima. Ako ja predam sljedeću doznaku na HZZO sa podatcima novog poslodavca što se onda dogadja ako me odbiju da li mi to netko javi? Zadnji puta sam samo na šalteru ostavila novu doznaku bez da ju je itko gledao, trebam li sada nešto reći ?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I ne neću odustati ako imam ikakva prava na žalbu! Ja nisam netko tko nije nikada radio i pokušava prevariti državu, želim samo svoja prava.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super

Zadnji puta sam samo na šalteru ostavila novu doznaku bez da ju je itko gledao, trebam li sada nešto reći ?
    a kaj bi govorila? nek čitaju

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

s obzirom da ja surađujem već godinama sa HZZ-ovcima (kako ih u šali zovemo) vjerujem da će skužiti sa par mjeseci zakašnjenja!!!!! Hvala na svim savjetima i pomoći. Javiti ću kako je završila moja borba. Svakako mi sada u trudnoći ne trebaju ovakvi stresovi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Samo još jedno pitanjce! Dobijem li ja pisanim putem ikakvo rješenje? Sada sam 2 mjeseca na bolovanju nisam dobila nikakvo rješenje o npr. visini bolovanja ili da su prihvatili bolovanje. Isplatu nisam još dobila jer sam predala doznake i zahtjev u krivi područni ured (ja mislila da je HZZO u cijeloj državi jednak :shock: ) No, ovaj mjesec će mi isplatiti za 2 mjeseca . Nitko mi nije rekao za nekakvo rješenje NITI me je itko obavjestio da sam krivo predala doznake. To sam slučajno saznala sljedeći mjesec. To sada nije važno, ali me zanima hoće li mi tako biti i u slučaju njihovog neprihvaćanja doznaka sa brojevima novog poslodavca? U slučaju da me odbiju hoće li mi to napisati?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za bolovanje se rješenje ne donosi, jer se ono koristi prema doznaci

u slučaju odbijanja, mora pismeno.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Molim vas za pomoć ako netko zna nešto više o zatvaranju komplikacija i ponovnom otvaranju unutar mjesec dana. bila sam na komplikacijama kad mi je istekao ugovor o radu, nakon čega mi je hzzo isplaćivao naknadu. Budući da sam dobila priliku da se zaposlim na neodređeno, zatvorene su mi komplikacije. No, nakon 2 tjedna dobila sam trudove i morala ponovno na komplikacije. sada čitam da se to zatvaranje i otvaranje komplikacija unutar mjesec dana ne smatra prekidom i prema tome bi mi naknada trebala ostati ista budući da nemam prekida u stažu. kolika bi mi trebala biti naknada na porodiljnom?Minimalna ili prosjek izračunat prije prvog otvaranja komplikacija?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •