Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: prvi razred

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno prvi razred

Petra ima 5 godina i po belgijskom sistemu u rujnu kreće u prvi razred (sva djeca rođena tijekom 2003.g. kreću u školu u rujnu 2009. bez obzira imaju li u rujnu navršenih 6 godina). Ona je rođena u studenom, tako da će u rujnu imati 5 godina i skoro 10 mjeseci.
    Postoji vjerojatnost da se možda vratimo u Hrvatsku ovo ljeto, a ako smo u Hrvatskoj ona po našim pravilima još ne može u školu. Kako je ovdje cijela u tom filmu prvog razreda, bojim se da ne doživi veliko razočarenje ako mora ostati još godinu dana u vrtiću u Zagrebu, ako se uistinuvratimo preko ljeta doma - tako da to uz promjenu sredine (vraćanje u grad u kojem nikad nije živjela) mi se čini veliki šok za nju.

Postoji li mogućnost da ju ipak upišem u prvi razred u Zagrebu, ako se vratimo ili je to apsolutno nemoguće? Možda ja dramatiziram, ali se stvarno bojim da će se jako razočarati....

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bih ja bila u takvoj situaciji - ne bih je upisivala prije vremena u hrvatsku skolu. iz vise razloga - premala je, druga djeca su starija bar godinu dana. preintenzivan je hrvatski skolski sustav, garant imam jos toga, nisam sad pametna to verbalizirati...

sto bih napravila? pricala joj kako je razlicita skola u belgiji i hrvatskoj. kako u belgiji postoji taj prvi razred koji je "uvod" u pravu skolu, kako toga u hrvatskoj nema i kako tamo tu pripremu djeca obavljaju u sklopu vrtica, pa onda krecu u skolu... mozda povuci paralelu s nekom sestricnom/braticem/djecom od prijatelja, da lakse pojmi kad tko gdje krece u skolu (vidis, marica je isto stara kao ti, ali ona u hrvatskoj nece jos krenuti u skolu, vec iduce godine... u tom stilu...)

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ovako ce joj biti velika promjena. Nek ima tu godinu pauze za prilagodbu

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

litala je posve u pravu, doduše, ti najbolje poznaješ svoje dijete, no bez obzira na to, bojim se da ne poznaješ dovoljno hrvatski sustav školstva (jer si dugo vani)...
    tu ti je samo prvo polugodište malo cici-mici, poslije je "ozbiljnjak"....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam tako dugo vani - 4 godine.
    Kako je ova godina za nju već bila godina velikih promjena, posebice s dolaskom malog brata, malo me je strah učiniti joj i sljedeću punu neizvijesnosti.... povratak u zagreb mi se čini za nju dovoljan šok, ali možda imate pravo, možda bi joj bilo preteško.
    Dodatni je problem što ona ovdje pohađa i dopunsku hrvatsku školu - predškolski razred - u kojoj se također govori kako ona od rujna kreće u prvi razred. Ma cijela je u filmu slova, brojeva (jer na tome u vrtiću sad jako inzistiraju - ovdje se mora znati sva slova i brojke prije prvog razreda).
    ne znam ni sama što napraviti - bojim se njenog stvarno velikog razočarenja. Možda pokušam uzeti dodatnu godinu porodiljnog u ministarstvu i ovdje ostati samo na muževoj plaći, pa se dole vratiti u njen drugi razred - mislite li da bi to bilo pametnije ili bi je još više zeznula.... joj stvarno sam u komi :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možda bi joj stvarno ta godina bila dobra za prilagodbu.
    pojma nemam - samo ne želim da to shvati kao neki svoj neuspjeh - ma ne znam jel me kužite (može biti da stvarno dramatiziram, svi kažu da dramatiziram....)

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da bi joj veći neuspjeh bio biti u razredu s djecom od sedam i pol godina koji gradivo usvajaju bez muke, a ona si ipak mora dati truda.
    Fran će iduće godine biti predškolac i tad će ih u vrtiću pripremati za školu, pa bez obzira na to što se brojevi, slova, razni listići za vježbanje grafomotorike i tko zna što još, ove godine ne rade u njegovoj grupi, on je sav u tome.

Svatko naravno mora odlučiti za svoje dijete, ali da ja mijenjam državu upisala bih ga tamo u onu grupu/razred u koji po dobi pripada.

Ne vidim dobrobit upisa u drugi razred, kad bi onda uz gradivo drugog još morala hvatati i čitanje i pisanje hrvatskog jezika kojg je trebala svladati u prvom razred.

Mislim da bih je upisala u zadnju vrtićku grupu, koja je priprema za školu i nek krene sa svojim vršnjacima od kojih će većina također znati pisati, čitati, računati do nekoliko.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    možda bi joj stvarno ta godina bila dobra za prilagodbu.
    pojma nemam - samo ne želim da to shvati kao neki svoj neuspjeh - ma ne znam jel me kužite (može biti da stvarno dramatiziram, svi kažu da dramatiziram....)
    a odakle ce njoj doci ideja da neodlazak u skolu shvati kao svoj neuspjeh?

od koga?

ti si joj roditelj, ti joj prenesi da je to super truper fora i da je predskolski vrtic jako kul stvar. i da ce ici u skolu kad bude imala tocno onoliko godina koliko imaju djeca koja u hrvatskoj idu u skolu.

i, iskreno - po meni - dramatiziras. ne mislim da nemas razloga, al mislim (i iz svog nedavnog vlastitog vrlo "dramaticnog" iskustava) i smatram da obitelj moze napraviti od svog zivota sve i svugdje i uz minimalan (totalno minimalan) stres - al da je odgovornost za to na - roditeljima.

sretno

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad smo se zadnji puta selili (a nadam se da će nam i stvarno biti zadnji) to je bilo u 4. mjesecu. Tad su nam ljudi govorili da što ćemo djecu prebacivati u drugi vrtić za tih dva tri mjeseca prije ljeta. Ali kako mi je kćer kretala najesen u školu, nisam htjela da tako veliku promjenu kao polazak u školu mora prolaziti istovremeno s prilagođavanjem nepoznatoj djeci i okolini. I to se pokazalo kao dobar potez, nekoliko djece iz te vrtićke grupe je krenulo s njom u istu školu, u isti razred, tako da mi nije u startu bila 'Pale sam na svijetu'.

Nisam sigurna koliko ti svoju malu i možeš samo tako upisati u školu s 5 godina i 10 mjeseci (ako sam dobro shvatila), kod nas sva djeca koja traže raniji upis moraju proći neke stručne preglede i obrade, pa se i oko toga raspitaj.
    Osobno, preporučam da joj se da vremena, pokušaj joj tu godinu dana u vrtiću prikazati kao priliku da još svašta novo sazna i upozna nove prijatelje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imate pravo - when in Rome, do as Romans

so be it...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

S obzirom da poznam tebe sigurna sam da malo dramatiziras , ali isto tako s obzirom da poznam i petricu moram ovdje naglasiti da je to pravo malo čudo od djeteta. Da, u ZG-u bi trebala proći psihologa i pedagoga i 100% sam uvjerena da bi ona testiranja za školu prošla, ali opet s druge strane osobno sam pobornik da se djeca bezbrižno igraju što duže mogu...Definitivno moraš sama odlučit, a ko ti je kriv kad imaš tako pametno i nadareno dijete

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, mi ipak ostajemo i Bruxellesu, još godinu dana. Tako da Petra kreće u prvi razred i strašno se veseli!
    skupa sa cijelom svojom ekipom iz vrtića.
    Da smo se vratili u Hrvatsku bila bi sigurno pričekala da navrši 6 godina, ali kako sam već gore rekla - when in Rome, do as Romans - tako i ona sad kreće.
    S jedne mi je strane strašno drago, jer se cijelu ovu godinu vrtića, skupa s ostalom dječicom pripremala za taj "veliki skok", za prelazak u osnovnu. I bilo me je stvarno strah njene reakcije, da smo se vratili u Hrvatsku i da je morala ostati još godinu dana u vrtiću (što objektivno ne bi bilo loše).
    Ali s druge strane, ona je još uvijek moja mala beba, i imam takav grč u stomku, i strah i ne znam ni ja što. Moja beba kreće u prvi razdred. Ne mogu vjerovati.
    A s povratkom dogodine u Zagreb u drugi... e to će biti druga tema

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sto se tice povratka u zagreb, mozda bi neka "alternativna" skola (npr. montessori) bila fleksibilnija po tom pitanju?

mi smo imali vrlo slicnu situaciju samo sto sam ja svoju kcer na kraju ipak morala "razocarati". u kaliforniji je cijelu godinu isla u grupu s djecom koja su se pripremala za skolu, i upisali smo je u skolu (koja je btw tako divna da bolje da je nije ni vidjela...).

ali na kraju smo se vratili u zagreb gdje je doduse nastavila ici u vrtic koji je isla ranije i kojeg jako voli, pa je time razocarenje bilo manje. zapravo je bila odusevljena kad se vratila medju stare prijatelje.

sad imamo novi problem, a to je da iz tog vrtica gotovo sve njezine prijateljice na jesen krecu u skolu. tako da joj sad pak zbog toga zalosna

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

samo da te pitam, petra, jel taj belgijski prvi razred kao neka mala skola ili je bas pravi prvi razred kao nas, ak kuzis kaj te hocu pitati? da se ne bi desilo da program koji taj razred pokriva u hrv. zapravo spada u podrucje koje ovdje pokrivaju vrtici (ona kao pripremna godina), pa da u hrvatskoj mora "opet" u prvi? koliko u belgiji ima razreda u osnovnoj skoli, 8 ili 9? sori, ne bih te htjela plasiti, i vjerujem da si se to vec raspitala i provjerila, no za svaki slucaj te upozoravam na tu mogucnost. jer meni se cini (davno je to bilo) da mi je pricao jedan covjek koji se sa kceri vratio iz engleske da je morala tu ponovno u prvi razred, a znas da tamo puno ranije krenu u skolu, imaju pripremne razrede i tako. pa se raspitaj ako nisi, da ako se vratite sljedece godine curica bude spremna na to da "opet" mora u prvi. ovo opet sam stavila pod navodnike jer ako se ne pokriva isto gradivo, to su u biti razlicita dva prva razreda. sretno petrici u skoli!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sigurno da ce trebati pripaziti u koju skolu, kod koje uciteljice i na kraju krajeva u koji razred ali zato valjda postoji testiranje na temelju kojega se odluci sto je najbolje za dijete.

i bez obzira petrinu specificnu situaciju cini mi se da djeca ionako u skolu dolaze razlicito pripremljena. vrticki programi se razlikuju, djeca se razlikuju...pa se opet svi nekako uklope.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    sto se tice povratka u zagreb, mozda bi neka "alternativna" skola (npr. montessori) bila fleksibilnija po tom pitanju?
    slažem se. a ako imate u planu ponovno odlazak u inozemstvo za par godina (i ako vam je financijski izvedivo) možda razmisliti i o nekoj od ovih škola:

www.aisz.hr
    www.os-mgubec.hr
    http://ecole.zagreb.free.fr/Nouveausite/index-hr.htm

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E da zaboravih napisati - mislim da sve 3 imaju neki oblik preschool programa, 0 razred ili što već

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bas ti hvala za ove linkove, uopce nisam znala za neke od ovih skola, super!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kopiram s druge teme:
    joj, mi smo na godišnjem, tako da sam se slučajno spojila...
    ovako belgijski je sistem isti kao naš - znači 12 godina školovanja - za razliku od našeg koji je podijeljen u 8 + 4, ovaj je u 6+6.
    Petra u rujnu kreće u prvi razred, nulti razred ovdje ne postoji. Znači radi se o klasičnom prvom razredu.
    S tim da ovdje u prvi razred kreću sva djeca rodena u kalednarskoj 2003.g, bez obzira jesu li se rodila u siječnju ili u prosincu - petra je rodena u studenom, znači bit će među najmladima, alije školski obveznik (ne radi se o izboru hoće li ići ili neće, nego mora)
    ali ona se silno veseli...
    Što se tiče povrtaka u Zagreb, ona se u principu redovito upisuje u drugi razred, bez nostrifikacije, jer je dipl dijete koje paralelno ide u hrvatsku dopunsku školu, u kojoj dodatno pohadja hrvatski i prirodu i društvo, te na kraju godine dobije redovitu knjizicu RH, s kojom se uz belgijsku svjedodzbu redovito upisuje u bilo koju hrvatsku školu.
    mene je najviše zanimalo ima li još dječice koja kreću...
    vjerujem da će joj prelazak u hrvatsku biti težak i istina je da me to brine, ali ona je trenutno toliko vesela i ponosna što postaje đak prvak, da si ni ja ne želim kvariti raspoloženje

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako je to fakat tako, ne vidim razloga za brigu i dramatiziranje... S mojom kćeri je u drugi razred krenula djevojčica koja je prvi razred završila u Americi (tata je Fulbrigtovac, pa je cijela obitelj bila tamo...)... I niš' joj nije falilo... super se uklopila u društvo, pratila je nastavu bez problema... jedino kaj je znala engleski malo bolje od drugih ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    .. I niš' joj nije falilo... super se uklopila u društvo, pratila je nastavu bez problema...
    pa mislim da petra ne brine zbog toga da li ce djevojcica pratiti nastavu nego zbog stresa koje selidba (narocito u drugu drzavu) nosi, zbog kulturoloskog shoka kojeg ce dijete eventualno dozivjeti. nije to nikakvo dramatiziranje. nekome sa strane se moze ciniti da "joj nis nece faliti" ali vjerujem da roditelji trebaju puno truda uloziti da djevojcici transfer bude gladak. znam to jer "I've been there"...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •