Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Veza izmedju novorodjenace zutice i secenje pupkovine

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Veza izmedju novorodjenace zutice i secenje pupkovine

T.j. citala sam (ali trudnicki mozak mi ne radi sada) da je velika povezanost izmedju rano secenje pupkovine i novorodjenacke zutice, a i kasnije anemije. Ako se rano presece pupcana vrpca da je visa statisticka mogucnost da beba dobije zuticu, a kasnije i anemiju.
    Dali je to tacno?
    u planu poroda sam navela da ne zelim da se rano sece pupcana vrpca, vec da se saceka dok ne otpulsira. isto da zbog toga, a i zbog nekoliko drugih razloga ne zelim uzimati maticne stanice iz pupcane vrpce.

Kakav je stav u prirodnom pristupu porodu po tom pitanju?
    moze i neki linkovi da mi date, da opet procitam.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

prvi put čujem za mogućnost ovakve povezanosti :?

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisam upoznata sa tom poveznicom, ali me zanima ( ako nisam krivo shvatila ), šta postoje neke negativne posljedice ili razlozi kod uzimanje matičnih stanica?
    Znam da nije tema, ispričavam se.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo mali isječak iz teksta s portala
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=147&Show=2610

"Neke studije pokazale su da u slučaju odgode presijecanja pupkovine postoji povećan rizik od policitemije (porasta eritrocita u perifernoj krvi) te žutice. Policitemija može biti korisna, s obzirom da više eritrocita znači opskrbu tkiva s više kisika. Rizik da će policitemija uzrokovati prekomjerno zgušnjavanje krvi (sindrom hiperviskoziteta krvi), što se često navodi kao jedan od argumenata protiv odgode presijecanja pupkovine, kod zdravih je beba neznatan.

Žutica je gotovo neizbježna kad novorođenče dobije potpunu količinu krvi. Uzrokovana je prekidom normalnog dotoka krvi koji proizvodi bilirubin, pigment koji uzrokuje žutu boju kože kod beba sa žuticom. Ne postoji, međutim, nikakav dokaz štetnosti blage novorođenačke žutice. Žutica, u određenoj mjeri prisutna kod gotovo sve ljudske novorođenčadi, koju dojenje često i produžuje, može biti korisna zbog svojih jakih antioksidativnih svojstava."

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Postoji TEKST o ranom rezanju pupkovine i posljedicama. objašnjeno je i veza toga i žutice, a dio teksta je i o uzimanju matičnih stanica.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Koliko znam zaista je povecana vjerojatnost zutice kod odgodjenog presjecanja pupkovine, ali je I znacajno smanjen rizik anemije u ranom djetinjstvu zbog tih dodatnih cca 100ml krvi

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još jedan krasni tekst o pupkovini postoji i na stranicama Hrvatske udruge primalja:

Rezanje pupkovine: odmah ili kasnije?

Fascinantno je koliko krvi se djetetu uskrati ranim klemanjem pupkovine.

Što se tiče žutice...

Ono što je najvažnije, a rijetko se spominje, je da je novorođenačka žutica fiziološka pojava. Vidljiva je u oko 60% terminskih beba i 80% prijevremeno rođenih .

Dok je beba u maternici u njenoj krvi (u eritrocitima) se nalazi posebna vrsta hemoglobina, tzv. fetalni hemoglobin. On ima jači afinitet vezanja kisika od, nazovino ga, običnog hemoglobina.
    Bebi je potreban zbog manjeg parcijalnog tlaka kisika u tekućini nego što je u zraku, tj. treba u već afinitet da bi mogao preuzeti kisik iz mamine krvi.

Pred kraj trudnoće u bebinoj krvi raste količina normalnog, a smanjuje se količina fetalnog hemoglobina budući da će beba uskoro početi disati vlastitim plućima.

Kad se dijete rodi i prodiše raspadanje fetalnog hemoglobina se intezivira.

Kako se fetalni hemoglobin raspada, u krvi se povećava količina njegovog metabolita, razgradnog produkta - bilirubina.
    Bilirubin je intenzivno žuti pigment, nastao razgradnjom eritrocitnog hema.
    Nekonjugirani ili indirektni bilirubin cirkulira krvlju vezan za abumine.
    Dolazi i do kože koja postaje žuta.
    Jetrene stanice ga preuzimaju i konjugiraju u direktni u vodi topivi pigment i izlučuje se sa žuči, ulazi u crijeva i beba ga pokaka.

Sve bebe prolaze kroz taj proces, no kod nekih je žutica gotovo nezamjetna, a kod nekih bude dosta izražena.

Ako beba dobije više krvi kasnijim klemanjem pupkovine njena jetra će imati više posla s izbacivanjem bilirubina iz sistema i zato je veća šansa da se razvije žutica, da pigment duže bude u krvi i koži.

Fiziološka žutica nije u principu opasna, no bebe budu uspavane i slabo sišu. A važno je da puno jedu da bi puno kakale i izlučile bilirubin.
    (Tu bi se mogle uključiti i savjetnice za dojenje.)

Uglavnom, dojenje djeluje pozitivno.

UV zrake isto pomažu metaboliziranju bilirubina zato dijete treba držati kraj prozora ili ih u rodilištu "sunčaju".

Ne znam zašto u rodilištu bebama daju infuziju kod žutice, budući da se bilirubin izlućuje putem stolice, a ne urina. Vjerojatno je to povezano s time što ih odvajaju od majke i dojenja, pa da ne dehidriraju, ali sad već lupam, možda netko zna bolje.

Budući da bebina jetra nema još velike količine enzima i veliki kapacitet metaboliziranja, ako se u porodu koriste različiti lijekovi bebina jetra će se zaposliti i njihovim izbacivanjem iz krvi i zato takve bebe imaju jače razvijenu žuticu.
    Novorođenčad također sporije metabolizira i imaju još malo više fetalnog hemoglobina pa je kod njih to još izraženije.

Što se tiče anemije:

Željezo se u organizmu reciklira i zato bebe koje na početku dobiju više krvi, iako imaju veću šansu za žuticu, imaju puno veću zalihu željeza koje se oslobađa raspadanjem hemoglobina.
    Bolje bi bilo reći zapravo da bebe kojima je prerano klamana pupkovima imaju veći rizik anemije jer je to ono što nije fiziološko.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zakomplicirala sam ga.

U prirodnim pristupu ne treba žuriti s presjecanjem pupkovine, preporuka je da se reže nakon izlaska posteljice.
    Žutica je češća, ali je fiziološka.
    Anemija je rjeđa.

Problem sa žuticom je da kod izrazito visokih vrijednosti bilirubina može doći do kernikterusa, odlaganja bilirubina u mozak i time njegovog oštećenja. No, kod zdrave bebe rođene u terminu, bez lijekova u porodu, to je malo vjerojatno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala Fidji
    to sam trazila.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    Postoji TEKST o ranom rezanju pupkovine i posljedicama. objašnjeno je i veza toga i žutice, a dio teksta je i o uzimanju matičnih stanica.
    e da i ovaj tekst. Hvala Kailash

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sve su cure rekle. Ja bih još samo dodala, novorođenačka žutica se događa zbog nezrelosti djetetove jetre.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

da i tu pitam, mozda netko zna odgovor: koja je razlika u rezanju pupcane vrpce nakon sto otpulsira i rezanja nakon izlaska posteljice? imaju li u zg rodilistima uopce volje i zelje cekati da posteljica izadje da tek onda prerezu pupcanu vrpcu ili je dosta cekati samo da otpulsira?

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    da i tu pitam, mozda netko zna odgovor: koja je razlika u rezanju pupcane vrpce nakon sto otpulsira i rezanja nakon izlaska posteljice? imaju li u zg rodilistima uopce volje i zelje cekati da posteljica izadje da tek onda prerezu pupcanu vrpcu ili je dosta cekati samo da otpulsira?
    ne znam u kojem hrvatskom rodilištu dopuštaju fiziološko treće porodno doba. uglavnom se daje drip kako bi se ubrzao izlazak posteljice i još se često povuče pupkovina da bi se posteljica izvukla.
    Kad bi se čekalo da se posteljica prirodno porodi (što bi svakako bilo idealno), trebalo bi čekati pola sata - sat.

Također bi bilo idealno presječi pupkovinu nakon poroda posteljice jer se kontrakcijama koje pomažu posteljici da izađe, dodatno tjera krv iz posteljice prema bebi. Naime, prilikom izgona 60-ak mililitara krvi se zadrži u posteljici, vjerojatno zbog pritiska na pupkovinu. Kad beba izađe taj pritisak popusti i ta se krv, svježa, obogaćena kisikom, vraća putem pupkovine bebi. I događa se transfuzija krvi - svaka nova kontrakcija ponovno tjera krv prema bebi. Taj proces prestane nakon što se postigne idealan volumen krvi kod bebe.

Mislim da je najbolje što možemo dobiti u našim rodilištima da se čeka da prestane pulsiranje :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo mi je sve jako drago čuti...
    U svom planu poroda sam navela da želim kasnije rezanje pupkovine, ali nisam detaljno znala zašto je to bolje.
    Ne znam točno kada je pupkovina prerezana, ali nije odmah.
    Beba je nakon nekog vremena (kad je presala biti plavičasta) poprimila intenzivno crvenu boju (zbog više krvi) i dobila žuticu (nije bila žuta nego crvena). Naravno da nisam bila presretna sa žuticom, infuzijom, odvajanjem od bebe, borenjem za dojenje tijekom sunčanja i kasnijim izlaskom iz rodilišta.

Inače, kad sam kasnije o svemu razmislila.. sve je u biti logično...
    više krvi = više željeza
    više krvi = više hemoglobina u raspadu= više posla za jetru = veća šansa žutice

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Ne znam zašto u rodilištu bebama daju infuziju kod žutice, budući da se bilirubin izlućuje putem stolice, a ne urina. Vjerojatno je to povezano s time što ih odvajaju od majke i dojenja, pa da ne dehidriraju, ali sad već lupam, možda netko zna bolje.

Budući da bebina jetra nema još velike količine enzima i veliki kapacitet metaboliziranja, ako se u porodu koriste različiti lijekovi bebina jetra će se zaposliti i njihovim izbacivanjem iz krvi i zato takve bebe imaju jače
    Bebama kod jako povišenog bilirubina daju antibiotik preko infuzije preventivno zbog sumnje na vrstu patološke žutice (žutica uzrokovana antitjelima zbog neke bolesti koju je majka preboljela). Tako mi je dokt rekao.... meni su testirali krv... neg... i nastavili s kurom preventivno oko 4 dana
    Puno toga rade rutinski.... svima isto... kad bil. pređe određeni iznos.... svima antibiotik...
    Dehidraciju sprečavaju voćnim čajevima... J sam nalazila svog zapovraćanog.... narančasta i ljubičasta boja... to su neki čajevi.... na kutijama piše tek od 6. mj..... :shock:
    A problem smanjenog sisanja povećavaju tako da im redovito daju ad.... svaka 3 sata... ma prestrašno mi je to....
    Ovo se sve odnosi na djecu koja su 24 h pod lampama.... ne na onu koja su po par sati pa ih nose mami u sobu na dojenje (tako bar rade na SD)
    Ja sam bila spremna sjediti pokraj njega na izolaciji i čekati da traži jesti pa da probamo dojiti.... nisu mi dali.... smetala sam im... izdajanje mi nije išlo... 5 ml... jedva... po 45 min.... pa bi me i iz laktarija potjerali...

Ovo svoje iskustvo pišem na ovoj temi da potaknem majke da ne dozvole da im u infuziju špricaju što im god padne na pamet jer tako povećavaju mogućnost kompliciranije žutice....
    Ja ne znam što sam sve dobila.... između jakih trudova sam se gubila... nisam ni glasa pustila pri porodu jer sam se osjećala totalno izgubljeno i kao da nisam u svom tijelu... na otpusnom pismu piše prirodan porod
    Pitam se koliko je to sve pridonijelo činjenici da je J morao mijenjati krv sa 2 dana... zbog visoke žutica.... uzrok nije otkriven.... (kod takvih stanja, najčešće, nađu razlog nemogućnosti prerade bilirubina...)
    Dokt mi je onako usput rekao da će se sve ponoviti i sa svom našom djecom.... javim vam Imam neki osjećaj da ipak neće.... bar ne ovako jako.... neću dozvoliti ni da mi bruonilu stave.... pa neće moći špricati što ih volja bez objašnjenja i upozorenja.... i puno toga još drugačije radim sad.... smanjila sam stres na minimum.... pitam se i koliko stres utječe na jačinu žutice.... prerada bilirubina je fiziološki proces.... povišeni bilirubin je normalan kod svakog djeteta.... koliko stres koji majka doživljava svih 9 mj. kroz trudnoću utječe na fiziološke procese u svom i bebinom tijelu??? Činim što mogu, ostalo je u Božjim rukama

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam citala da prerano rezanje pupkovine utjece na postporodno krvarenje i da otezava porod posteljice, zato sam ja rekla babici da cemo prerezati pupkovinu kad rodim posteljicu.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mirtica

Naravno da emocionalno stanje majke jako utječe na bebu i trudnoću općenito i u idealnom svijetu bi liječnici trebali brinuti kako zaštititi emocionalno stanje majke...Kod nas je često prenatalna "skrb" uzrokom stresa, pa smo primorane same se pobrinuti za svoje emocionalno stanje i razinu stresa.
    I ovo si lijepo rekla - činiš što možeš a ostalo je u Božjim rukama...baš tako. A možeš jako puno

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mirtica , grozno

Ali, vidiš, u Varaždinu, moj sin je bio 24 sata na sunčanju ali nije dobivao ni čajeve ni ad, nego sam ga dolazila dojiti.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kailash - hvala na odgovoru, onda u plan poroda (tj. popis zelja) pisem da zelim rezanje pupcane vrpce nakon izlaska posteljice pa cemo vidjeti hoce li me poslusati
    mirtica
    mikka - vidim da si iz zgb, gdje si se uspjela s babicom dogovoriti za rezanje pupkovine tek nakon izlaska posteljice, na SD ili ?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nažalost, teško da će u bilo kojem rodilištu čekati posteljicu prije klemanja, ali vrijedi pokušati tražiti. Što ćemo više tražiti, više ćemo i dobiti.
    Mikka je rodila kod kuće:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam sada na porodu pitala mogu li čekati da pupkovina otpulsira ali mi je babica rekla da bi ona drage volje (moram je pohvaliti jer mi je stvarno bila super) ali se u mom slučaju ne čeka jer sam ja neg. krvna grupa, objasnila mi je i zašto ali sam zaboravila, nešto u vezi miješanja krvi - nemam pojma je li to 100% točno. :?

Što se tiče žutice, moja L. je bila dosta žuta. Pedijatar nas je otpustio iz bolnice unatoč malo izraženijoj žutici i rekao da je žutica najvjerojatnije zbog naših krvnih grupa (Ja sam 0-, a ona A+), a to sam kasnije pročitala i u knjizi Moja prva godina ("Ponekad krvna grupa 0 majke, ako je dijete krvne grupe A ili B uzrokuje jaču žuticu...").

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Par pitanja i konstatacija:

Znači definitivno je dobro što kasnije klemati i rezati pupkovinu, to sam naučila , ali:

Malo mi je mutno kako je kod carskog: da li moliti doktore da prilikom carskog reza bebu nakon vađenja drže u ravnini vulve i niže, kako bi krv odišla u dijete?
    Ne znam u kojem periodu tj. trenutku porode posteljicu?
    Znači kod carskog mi treba rastumačiti koji je najbolji tijek vađenja bebe, čekanja pupkovine, držanja bebe i poroda posteljice...
    Uzmite u obzir da je ustanova gdje se svakako slušaju majčine želje i prati plan poroda (ukoliko životi nisu ugroženi)

Nedavno sam čitala ona dva članka: kasno rezanje pupkovine/ 3.porodajno doba i porod posteljice/ matične stanice i žutica, i moram priznati da su me te informacije i studije dodatno :/ i zbunile, jer sam shvatila to da ako želimo donirati matične stanice, onda je neminovno da moja beba ostaje BEZ te krvi koja je, kao što već znamo, prijekopotrebna. Znači, moramo odvagati da li uzeti matične koje bi mogle jednog dana spasiti život nekome, a možda i nama te lišiti bebu te bitne umbilikalne krvi pri porodu koje bi bilo odlično da u biti dobije. Uz to biti spremni da će beba dobiti žuticu 99%, i da možda iz tog razloga bude odvojena od mene, primati neke ljekove, biti primorena jesti adaptirano i sl.
    ILI ne uzeti matične stanice za trenutnu dobrobit i zdravlje bebe, ali onda riskirati ne pohranjivanje i eventualnu pomoć za neku bolest u budućnosti?
    To mi je malo teško za odvagati... :/

Svi u medicini "ružno" gledaju na žuticu, nije im drago, pokušavaju je jekovima i sunčanjem srediti, kažu da nije bezopasna, odvoje mamu i bebu jer je beba na lječenju i sve to. A kako da ja onda shvatim da je žutica u biti fiziološka pojava, i zašto onda ustanove rade takvu famu oko nje?

Help . U vezi toga mi je 1000 pitanja u glavi, i što više googlam, manje znam i razumijem .

Hvala!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isabel, teška pitanja...

Što se tiče presjecanja pupkovine kod carskog mislim da postoji razlika u tome da li je anestezija opće ili spinalna.
    Kod opće nema čekanja, beba mora što brže van dok do nje nisu došli lijekovi. Znači nema mogućnosti kasnijeg klemanja pupkovine.
    Kod spinalne ne bi trebalo biti tako, ali to bi to bolje mogla znati princess puffy, nadam se da će vidjeti temu.

Vidjela sam neke linkove, ali nemam sad vremena potražiti, sorry, u kojima se objašnjava tehnika nježnog poroda bebe. Znači, pokušava se kroz rez beba ne izvući naglo već joj se prvo izvuče glavica, pa zatim polako i tijelo kako bi se izbjegao nagli šok izlaska. Da li ima smisla uopće, zaista ne znam, no mislim da je kod nas tako nešto ipak utopija.

Gledala sam na Ekspertizi prilog o privatnom rodilištu gdje je bio prikazan carski rez. Muž je bio prisutan, rodilja je bila nasmješena, sve fensi šmensi, ali nisam primjetila nikakvu posebnu nježnost prema bebi. Odmah su je prebacili na krevetić, kapali, pikali, kupali i kako to sve ide... Prije nego su je pokazali mami. I nije bilo nikakvog kontakta koža na kožu. Zato se nemoj zanositi s planom poroda.

Što se tiče matičnih stanica moje je osobno mišljenje da su one trenutno precjenjene. Nadam se da će se u budućnosti njihova vrijednost biti sve veća i veća kako će znanost napredovati.

Ako se pupkovina treba odmah rezati i ako ih planiraš donirati, super.

Ako ima šanse da pupkovina otpuslira ... meni je ipak dobrobit djeteta na prvom mjestu. A po meni je dobrobit veća ako dobije više krvi, nego ako se matične stanice pohranjuju u privatne svrhe.

Žutica se pak jako lijepo može tretirati i dok je beba uz mamu, pa nemaš beda.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što se tiče matičnih stanica moje je osobno mišljenje da su one trenutno precjenjene. Nadam se da će se u budućnosti njihova vrijednost biti sve veća i veća kako će znanost napredovati.

Ako se pupkovina treba odmah rezati i ako ih planiraš donirati, super.

Ako ima šanse da pupkovina otpuslira ... meni je ipak dobrobit djeteta na prvom mjestu. A po meni je dobrobit veća ako dobije više krvi, nego ako se matične stanice pohranjuju u privatne svrhe.

Žutica se pak jako lijepo može tretirati i dok je beba uz mamu, pa nemaš beda.
    ovo mogu potpisati.
    ja sam ovako odlucila, da je bolje za bebu da dobije krv iz pupkovine. Ostalo mi u sjecanje fragment iz teksta Sarah buckley, zasto od zdravu bebu da pravimo bolesnu.
    *
    sto se tice maticnih stanica, mislim da se moze i iz mljecnih zuba donirati.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mirtica prvotno napisa
    Bebama kod jako povišenog bilirubina daju antibiotik preko infuzije preventivno zbog sumnje na vrstu patološke žutice (žutica uzrokovana antitjelima zbog neke bolesti koju je majka preboljela). Tako mi je dokt rekao.... meni su testirali krv... neg... i nastavili s kurom preventivno oko 4 dana
    A problem smanjenog sisanja povećavaju tako da im redovito daju ad.... svaka 3 sata... ma prestrašno mi je to....
    Ovo se sve odnosi na djecu koja su 24 h pod lampama.... ne na onu koja su po par sati pa ih nose mami u sobu na dojenje (tako bar rade na SD)
    ovo što si ti opisala je bio i kod nas slučaj. identičan. mala završila na 24-satnom "kvarcanju" i antibioticima. bilirubin prešao 385 (nečega). davali joj redovito adaptirano i kad bi je ja došla dojit naravno da nije mogla jest. uz to bi i spavala.
    meni su rekli da je tako jaka žutica zbog neslaganja rh. ja sam 0-, a ona A+.
    antitijela su mi kontrolirali 4 puta tijekom trudnoće i svi nalazi su bili negativni. primila rogam nakon poroda.

i sad sam odradila već tri kontrole antitijela zbog Rh. čeka me još jedno vađenje krvi. vidit ćemo hoće li ova beba imat žuticu (valjda hoće, samo se nadam ne tako jaku ko L.).

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isabel, evo link o carskom koji sam spominjala:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=18782

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nakon što sam porodila posteljicu i nakon što je otpulsirala pupčana vrpca, tata je dobio zadatak da je prereže. (nije hrvatsko rodilište)

Sjećam se da kad smo prije poroda razgovarali s dr. o tome, rekao je da ne brinem i da oni čekaju i kod carskog, ali što, kako, ne znam jer je bio vaginalan, prirodni porod u pitanju.

Glede matičnih stanica, puno smo razmišljali o pohranjivanju, ali sam naletjela na jednu rečenice koje su mi dale odgovor, a glase (parafraziram): Možete pohraniti matične stanice, jer bi možda jednom u budućnosti mogle koristiti. Možda i jednom! To je otprilike da zdravom čovjeku izvadite jedan bubreg, dok je još zdrav, jer bi u slučaju bolesti mogao koristiti.

Ne znam ništa o transplantaciji bubrega i inom, ali sam zaključila da neću coprati. I da će K. i onako biti uvijek zdrava.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Loryblue ne mora biti da će i ova beba imati žuticu.

Ja sam B neg a obojica sinova su pozitivni. Prvi nije imaš žuticu a drugi je imao jaku i bio na sunčanju na ntenzivnoj.

Isabel nisam baš sigurna koliko je ovo što pišeš kod nas izvedivo. A ovo kako piše Fidji da neki paze kako vade bebu van tj da prvo izvade glavicu pa malo pričekaju pa onda ostatak tijela - točno tako je izgledao porod mog Patrika, vidjela sam jer sam tada imala spinalnu. I baš mi je bilo to fascinantno, kako viri samo s glavom vani još onako namršten i sav stisnut, spakiran. A onda su ga izvadili cijelog, primili, podigli iznad i pokazali mi ga

Iako, mislim da nije svima jednako, ipak ovisi u kakvom je položaju beba, pa tako i mogućnost da dodju prvo do glavice ili su ipak recimo nogice tu pa moraju bebu izvaditi tako.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Iako, mislim da nije svima jednako, ipak ovisi u kakvom je položaju beba, pa tako i mogućnost da dodju prvo do glavice ili su ipak recimo nogice tu pa moraju bebu izvaditi tako.
    mog su malca,prema polozaju u kojem je bio,trebali izvuci za guzu.
    ali doktor je rekao da mora prvo glava,okrenuo ga u stomaku i izvukao glavicu,sacekao minut-dva i onda ga izvukao cijelog.
    i onakvog mokrog i sluzavog,stavio meni u zagrljaj

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fascinantno, gdje si rodila?

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Fascinantno, gdje si rodila?
    nazalost nije u lijepoj nasoj.
    sad si mi dala inspiraciju da pisem moju "pricu s poroda" i podijelim je s vama,jer od srca bih svim mamama i bebama zeljela takav tretman bez obzira u kojem rodilistu bili.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svakako napiši!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Ja sam sada na porodu pitala mogu li čekati da pupkovina otpulsira ali mi je babica rekla da bi ona drage volje (moram je pohvaliti jer mi je stvarno bila super) ali se u mom slučaju ne čeka jer sam ja neg. krvna grupa, objasnila mi je i zašto ali sam zaboravila, nešto u vezi miješanja krvi - nemam pojma je li to 100% točno. :? [/i]
    Ovako nešto su i meni rekli. U rodilištu gdje sam rodila je uobičajeno da čekaju s rezanjem, a meni je primalja silom htjela nešto ranije kako bi mogla uzeti ampulu krvi za testiranje (nagodile smo se da čeka maksimalno) jer sam ja Rh neg, pa da se vidi je li beba neg. ili poz. Meni ovo nema smisla, jer je upravo rezanje pupkovine mogući uzrok za probleme, jer je to trenutak kada bebina krv može doći u mamin krvotok i izazvati stvaranje antitijela. Mogli su mi komotno napamet dati inekciju, ionako je to prevencija za sljedeću trudnoću, ne znaju da li su se u mom tijelu stvorila antitijela ili nisu?? Ovo mi je baš ostala enigma, je li to u svim našim rodilištima praksa?

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo, samo da javim, rodila sam pred tjedan dana, pupkovina je prerezana kad je otpulsirala (nije se moglo cekati da posteljica izadje jer je bila guzva ), mala nije dobila zuticu.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala drage moje na odgovorima!

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    evo, samo da javim, rodila sam pred tjedan dana, pupkovina je prerezana kad je otpulsirala (nije se moglo cekati da posteljica izadje jer je bila guzva ), mala nije dobila zuticu.
    Za ovo moram malo :D i reći da se nadam da će i sa nama biti tako!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

isabel - i samo da ti kazem, mala mi je bila malo zuta (nista narocito), ali su djeca cimerica bila vise zuta od moje, a njima je pupcana vrpca prerezana odmah (jedna je donirala umbilikalnu krv, a svima drugima je po defaultu, jer nisu trazile da otpulsira, odmah prerezana). tako da mislim da zbilja nema veze kasnije rezanje sa zuticom.
    u svakom slucaju sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

koliko dugo traje pulsiranje pupcane vrpce?
    pitam se koliko ce imati strpljenja da cekaju kad ima trazim da sacekaju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •