Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Ranije zatvaranje roditeljskog dopusta

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Ranije zatvaranje roditeljskog dopusta

Trenutačno sam na roditeljskom dopustu i sutra idem do hzzo-a da ga zatvorim okruglo 35 dana ranije. Sutra će biti nešto više od 30 dana prije tog datuma s kojim bih htjela zatvoriti roditeljski.

Pitanja:
    Koja mi dokumentacija treba?
    Obzirom da sam rodila 2008., za mene vrijedi stari zakon da se ne može koristiti ostatak roditeljskog do 8. godine, osim ako roditelj (ja) ne zatraži da se primjenjuje novi zakon, zar ne?
    Dakle, po novom zakonu bih trebala dobiti rješenje na kojem stoji da imam pravo koristiti još 35 dana roditeljskog dopusta kad ja, u dogovoru s poslodavcem, to želim?

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Treba ti potvrda od poslodavca da počinješ raditi i od kojeg dana. I formular koji ispuniš u hzzo-u.
    A ovo s novim zakonom je dobro pitanje. Pretpostavila sam da to ide automatski. Nisam pitala, ali sam zaključila da se na mene primjenjuje jer nisam mogla prekinuti rodiljni kad sam htjela (15.2.), nego sam morala ostati do 5.3. jer po novom zakonu (tako mi rekoše) mora biti najmanje 30 dana. Tako su mi rekli, pa onda to valjda znači da i ovo što mi je preostalo, mogu iskoristiti. Meni je rodiljni (dakle drugih šest mjeseci) počeo 3.2.

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam samo potpisala formular u HZZO, ostalo mi je još 4mj......ali još mi nije stiglo riješenje iako sam već 2mj na poslu...plaću dobivam normalno, naknade mi ne sjedaju a kad su moji iz računovodstva zvali da pitaju šta je s riješenjem rekli su im da je sve OK ali da nema trenutno formulara....mislim, koja država :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam isto samo potpisala zahtjev da zatvorim samo 15 dana ranije, prije kraja. nikakva potvrda poslodavca nije trebala.
    a rješenje još nisam dobila, doduše zatvorila sam ga prije nepunih mjesec dana, a počela raditi prije par dana.
    a ovo a propos formulara - mislim baš mi je upalo u oči kad sam ga došla zatvoriti kako su prije imali iskopirane formulare (za otvaranje porodiljnog, komplikacija i sl.) kojima ništa nije falilo i koji su naglo zamijenjeni nekim formularima koji se štampaju negdje, s karbonom da se ne mora pisati dvije kopije. i mislim si kako su napravili dodatni trošak bez ikakvog razloga. al netko je valjda imao nekoga u hzzo-u tko ima nekog tko ima tiskaru i tako to ide. ma neću više...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

bila sam danas u HZZO-u i nisam uspjela riješiti problem jer inzistiraju na potvrdi poslodavca..... tako da sutra opet idem....
    Dobila sam stari kopirani formular i rekla mi je žena da predajem samo jednu kopiju.... nikakva potvrda se ne dobiva o ranijem zatvaranju.... citiram: "Ako ćete htjeti koristiti tih 35 dana, dođite do nas pa ćemo vidjeti da li možete ili ne." :shock: Kao sa ovisi o njenoj dobroj volji... Obzirom da sam trudna i da mi je teško organizirati čuvanje za J, ovo me stvarno naživciralo jer se rok od 30 dana prije datuma zatvaranja bliži, a nisam sigurna da me i sutra neće poslati doma. Također moram donijeti rješenje o roditeljskom dopustu. Kao da nemaju podatke u kompu.... A rekla mi je i da tih 30 dana ranije nije toliko bitno.... kao svejedno kad dođem.... a znam da su ljudima odbijali zahtjeve zbog tih 30 dana....
    Usput budi rečeno, mlada dama se šminkala i zjevala dok sam razgovarala s njom

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a ja sam se čula jučer s njima opet vezano uz riješenje i veli meni žena "Možda vam pošaljemo u 4mj, nismo sigurni kad će doći formulari" :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Evo jase vratila s hzzo-a i potvrda koju mi je poslodavac poslao mailom ne vrijedi, može isključivo original. Tako da znate, da se ne prešetavate kao ja.....
    Ja sam napisala 2 ista zahtjeva i jedan predala, a na drugi sam tražila žig i potpis i to ću poslati poslodavcu jer im nešto moram dati, a rješenja kasne pa bolje išta nego ništa.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mene zanima slijedeće:
    Željela bih ostati s djetetom do 1. god. života,ali nisam sigurna da ćemo si to moći priuštiti. Mogu li nakon 6 mj. izabrati ostanak na porodiljnom,pa ga prekinuti ako više tako ne ide, odnosno ako budem primorana ići raditi?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možeš. s tim da o prekidu moraš 30 dana ranije obavijestiti poslodavca i hzzo. poslodavac se mora složiti. morao bi se složiti.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Od roditeljskog dopusta iskotistit ću samo mjesec dana, što znači da mi ostaje 5 neiskorištenih mjeseci. A tek sam sada vidjela da ja ne mogu koristiti to do 8 godine djetetova života.
    Imam li ja ikakvo pravo iskoristiti to, ne mora to čak niti biti svih 5 mjeseci, ali barem 50% od tih neiskorištenih dana.
    Kakve su mi šanse da zatražim da se i na mene primjenjuje novi zakon, budući sam rodila 30.12.'08.?
    Ako je od ikakve važnosti - radim u javnoj službi, točnije u obrazovnoj ustanovi.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam rodila u 05/08 i mogu koristit preostali roditeljski dopust kako je utvrđeno novim zakonom :D
    Na sve rodilje se odnosi promjena zakona, osim ako nije povoljnije za roditelja koji je dobio dijete u 2008. da se na njega primjenjuje stari zakon.... to ti je moje laičko tumačenje zakona.... neki u hzzo ne znaju, a neki znaju za to....

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ajme Mirtice, baš si me razveselila!
    Hvala ti

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Shireen prvotno napisa
    Od roditeljskog dopusta iskotistit ću samo mjesec dana, što znači da mi ostaje 5 neiskorištenih mjeseci. A tek sam sada vidjela da ja ne mogu koristiti to do 8 godine djetetova života.
    Imam li ja ikakvo pravo iskoristiti to, ne mora to čak niti biti svih 5 mjeseci, ali barem 50% od tih neiskorištenih dana.
    Kakve su mi šanse da zatražim da se i na mene primjenjuje novi zakon, budući sam rodila 30.12.'08.?
    Ako je od ikakve važnosti - radim u javnoj službi, točnije u obrazovnoj ustanovi.
    možeš iskoristiti sve dane s tim da imaš pravo najviše dva puta godišnje uzeti po dio i to minimalno 30 dana u komadu (možeš naravno i više, samo ne manje), ali pazi kako si ih kombiniraš jer ako ti ostane 29 dana na kraju te ćeš izgubiti...kužiš?

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Leeeaaa, hvala na savjetu, dobro ću paziti kako ću ih iskoristiti.
    Nego, zanima me još jedna sitnica - hoće li moja naknada za korištenje roditeljskog dopusta biti ista koristim li ga npr. u 11 mjesecu ove godine, ili za godinu dana?
    Da preformuliram pitanje - postoji li neki određeni period koji moram neprekidno raditi da bi mi roditeljska naknada bila nešto viša, ili je ona uvijek ista (cca 2660 kn)?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne može biti viša, jer je to trenutno gornji limit (80% proračunske osnovice)
    dok se to ne promijeni... ništa od povećanja bez obziora koliko radila i koliku plaću imala

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

A, L i K su rođeni 5.10. 2007., 35 dana prije termina. Ja bih se ttrebala vratit na posao 5.10.2010. Znam da imam pravo na produljenje rodiljnog dopusta za tih 35 dana. Radim u školi. Ako ja prekinem rodilteljski dopust npr.15.7.2010. imam li pravo iskoristit tih 2,5 mjeseca npr kad krenu u školu ( bar mjesec dana. Kako mi je to najpametnije iskombinirat i kako u sve to uklopitt onih 35 dana?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čini mi se nikako.

da bi uklopila 35 dana produljenja - trebaš ostati korisnica po starom (ali onda nema dijelova)
    a da bi imala dijelove, moraš zatražiti da ti se odobri korištenje u skladu sa novim propisima. onda nemaš produljenja, jer se produljuje prvih 6 mjeseci odnosno rodiljni, a ne roditeljski dopust.

a što će i kako biti do 2010.... danas ne zna nitko.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zaboravimo tih 35 dana. Znači da bi barem dio mogla iskoristit kad krenu u školu ako zatražim od HZZO? A kad bi to trebala napravit?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod ranijeg prekidanja rodiljnog trebalo bi zatražiti da ga prekineš tad i tad, te ostatak koristiš naknadno sukladno čl. 60, st. 2 zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

zahtjev se na hzzo podnosi najmanje 30 dana ranije, a prilaže se i odobrenje poslodavca (suglasnost s namjerom ranijeg povratka - poslodavca si također dužna obavijestiti 30 dana ranije. po starom zakonu samo obavijestiti, a po novom i pribaviti njegovu suglasnost)

isti postupak je za kasnije korištenje preostalog dijela roditeljskog - najkasnije 30 dana prije početka korištenja zahtjev hzzo-u, s odobrenjem poslodavca u prilogu zahtjeva.

pravilnika koji bi to regulirao još nema, no bit će do 2010

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •