Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 229

Tema: Kaj je ovom Papi? :roll:

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Potpisujem Mariju i posebno ovo:
    Ne umiru ljudi u Africi jer im Papa brani kondome

Papine izjave mogu biti smijesne u nekim drugim dijelovima zemaljske kugle, no crkva vidi rjesenje africkog problema s povecanjem broja zarazenih od AIDS-a upravo u apstinenciji, koja i odgovara njezinim naucavanjima.
    Takodjer moramo Papu na neki nacin uzeti i kao politicara - ovo bez pokusaja nanosenja uvrede Papi kao osobi i instituciji, s obzirom na mogucnost negativnih konotacija u rijeci: politicar. Papina je duznost, izmedju ostalog, i obrana "stranackih stavova i uvjerenja", vrlo svjetovno receno.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nije to sve bas tako jednostavno za razumjeti izvana - ja sam prije tri mjeseca bila na malo duljem boravku u africi, ne turistickom, i tek sam nakon razgovora sa stotinama ljudi koji ili imaju sidu ili je ima netko iz njihove obitelji ili se boje da je ne dobiju shvatila neke stvari, koje se ovdje skoro nikad ne prikazuju u medijima

primjer - u keniji je odnos muskaraca i zena 1:4. To znaci da bi vecina zena bila potpuno sama, bez ikakve mogucnosti partnera u zivotu, kad bi tamosnji stanovnici upraznjavali seks iskljucivo u braku. Obzirom na patrijarhalnost koja tamo vlada - sama zena ne vrijedi nista, ona njima nije dobra ni za sluskinju jer je zenina najveca zadaca radjanje. To u praksi znaci da svaki muskarac (ukljucujuci i vjernike katolike - upoznala sam puno takvih slucajeva) ima dvije ili tri zene (svaka zivi sama na drugom mjestu) ali niti s jednom nije u sluzbenom braku. Do vjencanja (pogotovo onog u crkvi) obicno dolazi tek kad dodju do neke 40-50 godine zivota i odluce se za jednu od tih zena. To je realnost. To isto znaci da je najveci broj ljudi koji u keniji i susjednim drzavama imaju sidu u braku. Njima govoriti da ne koriste kondome je isto kao i dati im pusku da ubiju svoje partnere.

Ali najveci problem nije u tome nego u necem drugom. Naime, iako svi zarazeni hiv-om dobijaju besplatne lijekove, postoji uzano velika nepoznanica i predrasuda prema toj bolesti, bez obzira na sve dugogodisnje napore zdravstvenih organizacija. Jedan od razloga zasto se sida jos uvijek toliko siri je cinjenica da ce obitelj onu osobu koja oboli ostaviti da umre od gladi - smije ostati u kuci, ali mu vise ne daju hranu. (toliko o krscanskoj ljubavi prema bliznjemu). Stoga su vrlo rijetki oni koji priznaju da su zarazeni i koriste zastitu nego jednostavno nastavljaju po starom iz straha da ih se ne odbaci i na taj nacin sire zarazu.

U sklopu krizme, koja se obavlja u otprilike 12-13 godini zivota, unutar katolicke crkve vrsi se obrezivanje djecaka, zbog starog plemenskog rituala koji su djecaci morali proci da bi postali muskarci. Crkva je dakle inkorporirala neke tradicijske obicaje, kako bi privukla ljude, ali stavom o kondomima pokazuje da uopce nije shvatila njihov mentalitet.

U crkvi se ne govori protiv obrezivanja zena, ne govori se o strahotama silovanja djevojcica, ne govori se o potlacenosti zena niti okrutnostima prema ljudima iz obitelji, ne govori se protiv ubojstava na plemenskoj osnovi, protiv korupcije, kradje i jos milijun drugih stvari koje su tamo normalne, a u potpunoj su suprotnosti s krscanstvom, ali se stalno govori protiv kondoma.

Uzevsi u obzir da vjernici tamo svakog mjeseca moraju placati desetinu svojih prihoda, sto znaci da doslovno svojoj djeci otimaju iz usta da bi svecenik mogao biti jedina debela osoba u selu koja ima vodu i struju te kucu opasanu s tri zida i strujnom zicom te sluge koje sve rade za njega,
    najzalosnija i najpotresnija stvar za mene bila je upravo vrlo tuzna i potresna cinjenica da je crkva u slucaju afrike potpuno fulala svoje poslanje

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajme, pujice. zanimljivo je to sto pises, ali i uzasno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

htjedo napisat isto što i azakaj.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam bila u soku tjednima, a i sad svaki put kad se sjetim krenu mi suze, s jedne strane, a s druge strane budem jako, jako bijesna na crkvu

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

pujica-ja znam puno misionara osobno-kućni prijatelji,i nikada nisam vidjela debelih svečenika u Africi ili časnih sestara,najbolja prijateljica je u Ruandi i znam iz njenog iskustva...Tamo svečenici nikada ne traže tih 10%,jer ljudi nemaju šta jesti,oni skupljaju po župama novce od vjernika za hranu,traže sponzore po Hr,skupljali smo tel. kartice stare,markice.....
    To su požrtvovne osobe koje svojim trudom djeluju maximalno nekad čak i po cijenu vlastitog života(raspitaj se koliko je svečenika,časnih sestara, pobijeno i mučeno u zadnjih par godina jer su spašavali živote )...
    Druga stvar je da je Kat.crkvi i svim Kršćanskim granama koje su u Africi jako teško uklopiti njihove plemenske običaje,i to je gadno...Ne ću suditi i pričati o nekim stvarima samo zato jer je rekla kazala...

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U tvome postu generaliziraš crkvu...
    Ti znaš u kojim su gradovima govorili protiv obrezivanja djevojčica?Bila si u crkvi...?Slušala si Mise na njihovim jezicima...razgovarala s ljudima..Moji roditelji su ugostili svaka 2mj jednu osobu iz Afrike koja je došla na usavršavanje i pomoć za svoje sunarodnjake od Zagr.nadbiskupije,i tako je još i danas nakon 15godina,tako da sam upoznata sa ljudima iz različitih dijelova Misija u Africi...

Ja znam da u Etiopiji,Ruandi,Zimbabeu ljudo koji su tamo,su izričito protiv toga-obrazivanja,i to naglašavaju kao mučenje,ali to je nešto što je u narodu ukorijenjeno,i što se ne dešava u crkvi,kao i obrezivanje dječaka(koje se i danas vrši u večini bolnica SAD-a-bez da te netko pita želiš li to za tvoje dijete ili ne)ne prisustvje svečenik obrezivanju,to se radi unutar sela,unutar kuće....

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

oprostite-.obrezivanje...

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    u keniji je odnos muskaraca i zena 1:4.
    Odakle ti ovo? U Wikipedijinom clanku Demographics of Kenya pise sledece:

0-14 years: 42.6 % (male 7,454,765; female 7,322,130)
    15-64 years: 55.1 % (male 9,631,488; female 9,508,068)
    65 years and over: 2.3 % (male 359,354; female 432,012) (2006 est.)

iz cega sledi da cak ima nesto vise muskaraca nego zena u populaciji mladjoj od 65 godina.

To u praksi znaci da svaki muskarac (ukljucujuci i vjernike katolike - upoznala sam puno takvih slucajeva) ima dvije ili tri zene
    Mislim da ni ovo nije tacno. Mnogozenstvo zaista nije neobicno u Africi, ali nije toliko ucestalo - vise zena imaju samo bogati muskarci. Vecina moze sebi da priusti samo jednu suprugu.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bez obzira na eventualne netočne pujičine podatke, meni je ovaj njen post bio jako zanimljiv i potresan...
    Ovo je slučaj u kojem izabirem vjerovati osobnom dojmu prije no statističkim podacima-Wikipedijinim ili bilo kojim

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pujice, strašno. Što samo pokazuje da su i svećenici (pa time i cijela Crkva) samo ljudi, skloni i podložni grijehu...(naravno, ne svi).
    Inače, mislim da nema ništa loše u tome što papa propovijeda u vezi kondoma. Apstinencija izvan braka bi bila neki ideal, kojim bi se zbilja mogao dosta riješiti problem aidsa, zašto ne bi bilo u redu težiti tome?
    A s druge strane, stanje "na terenu" je drugačije, ideal baš ne prolazi, sad, trebalo bi odvagnuti što je važnije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj A zakaj prvotno napisa
    ajme, pujice. zanimljivo je to sto pises, ali i uzasno.
    x

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dajte, molim vas, u 21. stoljecu, govoriti da nema nista lose u borbi (crkve) protiv kondoma? Mislim heloooou? :shock:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ot: di su fritule?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ot: di su fritule?
    Ko je jamio - jamio je, nema vise.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Bez obzira na eventualne netočne pujičine podatke, meni je ovaj njen post bio jako zanimljiv i potresan...
    Ovo je slučaj u kojem izabirem vjerovati osobnom dojmu prije no statističkim podacima-Wikipedijinim ili bilo kojim
    Pujice, ne znam odakle si izvukla te priče, ali to stvarno nema veze s istinom. Uvijek ima nekih izgrednika, kako u Crkvi, tako i bilo gdje, ali to su postotci valjda manji od 1 posto... i to se sankcionira.

I ja znam za svećenike i časne koji hrane djecu i sebe SVAKI DRUGI DAN jer nemaju za svaki dan (Kongo). Znam svećenika koji je živio u šupi, koja je bila i crkva i ured i njegova soba (dva sa tri metra, tako nešto).

Njihov rad tamo nije samo uvođenje kršćanstva, oni organiziraju škole da obuče ljude u zanatima, poljoprivredi, pismenosti, da se mogu prehraniti. I ne biraju po religijskom opredjeljenju koga školuju, a koga hrane. Ljudi prelaze na kršćanstvo ne mačem nego valjda privučeni onim što kršćanstvo nudi.

A drugo - jednom sam (ne u kršćanskoj literaturi, mislim u National Geograficu) čitala kako se autor koji je boravio godinama u Africi uvjerio kako vudu kultovi i ostale poganske religije imaju učinka. Drže ljude u strahu, sprečavaju svaki napredak i koče ljude u tome da se odmaknu od bijede i propasti. Kad to tako gledaš, uvođenje kršćanskih vrednota je itekako važno.

Znam i priču o bogatoj ženi koja je negdje u Africi otvorila svoju dnevnu sobu da bude bolnica... i takve stvari. To radi Crkva koju poznajem.

Nemojmo lupat bezveze!

Za sve vas koji niste načisto s Crkvom i njezinim djelovanjem preporučam stranicu zenit.org gdje svakodnevno objavljuju sadržaje Papinih govora, izjave crkvenih glavara, izvještavaju o djelatnostima Crkve, tumače pojedine vjerske istine, pišu o svjedočanstvima ljudi. Tamo možete detaljno čitati što Papa radi i govori u Africi.

Pa ak se diskutira, da imate informaciju iz prve ruke

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da pujica ne lupeta bezveze
    ni inače, a niti ovdje
    i njezine su informacije iz prve ruke
    koliko sam skužila, bila je tamo i prenijela nam ono što je vidjela

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nisam od nikud izvukla te price - bila sam u keniji nekoliko tjedana i sve to dozivjela i vidjela osobno

ne znam za ostale zemlje, ali obzirom da je kenija druga najrazvijenija zemlja nakon JAR-a, pretpostavljam da je jos i gore

jedna vazna opaska, koju nisam istaknula u prvom postu - ja ne govorim o misionarima bjelcima, ja govorim o domacim, lokalnim svecenicima crncima, koji su danas tamo ipak vecina (i da, to je ogromna razlika, naravno da netko tko dolazi iz europe ima drugacije stavove). Sto mislite zasto oni imaju toliko kandidata za svecenike (u Nairobiju npr. vise od 800 svake godine)? Ne zato sto su tako jako veliki vjernici, za razliku od zapada, nego zbog materijalnog statusa. Ja sam to vidjela na svoje oci, cula iz njihovih usta i ne pisem ovo zato da bi nekome davala krive podatke nego zato sto je to za mene bilo jako bolno i sokirajuce iskustvo.

sto se tice skolstva - znate li da se tamo sve skole placaju, pa i one u vlasnistvu crkve? da, roditelji ne mogu slati svoju djecu u skolu jer nemaju za skolarinu i onda mi nemojte pricati o tome kako smo mi divni i pozrtvovni - nitko mi ne moze tvrditi da sveopca crkva nema dovoljno pa da usmjeri dio svojih para tamo i organizira besplatno skolstvo (kako mogu npr. muslimani, u istoj zemlji)

i meni bi bilo puno draze da sam bila na nekom lijepom safariju, vidjela samo divote afrike i pokupila informacije iz turistickih vodica ili sa wikipedije (i dopustam da neka brojka moze biti kriva kad se uzme u obzir cjelokupni prosjek, moji podaci su iz Nairobija i sjeverne poljoprivredne regije). ja se cijeli zivot bavim medijskim poslom i jako dobro znam kako se nesto moze preuvelicati, prikazati ljepsim ili boljim nego sto je, ali vjerujte mi, tuznijeg primjera crkvenog djelovanja u zivotu nisam vidjela i uz svu dobru volju neke stvari ne mogu opravdati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

miožeš seljaka dovest u grad, al nemoš selo izvaditi iz njega

zlouporabe crkve su bile vrlo raširene u srednjem vijeku na našim prostorima, od trenutka davanja slobode, Afrika je u srednjem vijeku ..

Afrika, Indija, Kina, Sj. Koreja ... sve područja gdje je najjeftiniji ljudski život

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    A drugo - jednom sam (ne u kršćanskoj literaturi, mislim u National Geograficu) čitala kako se autor koji je boravio godinama u Africi uvjerio kako vudu kultovi i ostale poganske religije imaju učinka. Drže ljude u strahu, sprečavaju svaki napredak i koče ljude u tome da se odmaknu od bijede i propasti. Kad to tako gledaš, uvođenje kršćanskih vrednota je itekako važno.

Nemojmo lupat bezveze!
    Meni je to jednoteisto, zamjena jedne religije drugom, ne kužim otkada je to kršćanstvo jedina prava i istinska religija...??

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

od 0 g.n.e.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne mislim da pujca lupeta bezveze, osim onoga sa 1:4 za žene što ju je Zoranova draga pobila u potpunosti (samo se udar te teorije čuo). Što se svega ostalog tiče - gledala sve to u dokumentarcima, osim onog sa svećenicama, ali i to je vjerojatno istina budući tako žive i ovdje (odnosno bogatstvom odskaču od domicilnog stanovništva). Afrika ima veliki problem sa AIDS-om (ne znam više o kojoj se zemlji radi, ali rečeno u jednom od dokumetaraca koji sam gledala da četvrtina stanovništva boluje od AIDS-a). Međutim, sa druge strane, ne mislim da će taj problem nestati samo uporabom kondoma, jer kondom nije 100% zaštita. Jedina 100% zaštita, kako KC dobro kaže, zaista jest apstinencija.
    Međutim, ajmo na problem AIDS-a u Africi: uz kondom mislim da bi bilo dobro razvijati odgovornost prema drugima, a ne samo reklamirati kondom. Jedno bez drugoga ne ide. K vragu, i ja se bojim mnogočega, ali mi ne pada na pamet raditi nešto protivno mojoj savjesti. I znam da ovo što ću sada reći je možda neprimjereno: ti ljudi nemaju savjesti, niti sažaljenja prema drugima, samo ja pa ja i ja - ne sviđa mi se takva vrsta kukavičluka i nisam ih spremna niti žaliti.To nije neupućenost - pa i sami vide da ljudi od AIDS-a umiru, vide da je AIDS zarazan, znaju i kako se prenosi, nego jednostavno biraju sebe. To je žalostno i ružno.
    Da, i biti siromašan ne znači biti i gad.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nisam od nikud izvukla te price - bila sam u keniji nekoliko tjedana i sve to dozivjela i vidjela osobno

ne znam za ostale zemlje, ali obzirom da je kenija druga najrazvijenija zemlja nakon JAR-a, pretpostavljam da je jos i gore

jedna vazna opaska, koju nisam istaknula u prvom postu - ja ne govorim o misionarima bjelcima, ja govorim o domacim, lokalnim svecenicima crncima, koji su danas tamo ipak vecina (i da, to je ogromna razlika, naravno da netko tko dolazi iz europe ima drugacije stavove). Sto mislite zasto oni imaju toliko kandidata za svecenike (u Nairobiju npr. vise od 800 svake godine)? Ne zato sto su tako jako veliki vjernici, za razliku od zapada, nego zbog materijalnog statusa. Ja sam to vidjela na svoje oci, cula iz njihovih usta i ne pisem ovo zato da bi nekome davala krive podatke nego zato sto je to za mene bilo jako bolno i sokirajuce iskustvo.

sto se tice skolstva - znate li da se tamo sve skole placaju, pa i one u vlasnistvu crkve? da, roditelji ne mogu slati svoju djecu u skolu jer nemaju za skolarinu i onda mi nemojte pricati o tome kako smo mi divni i pozrtvovni - nitko mi ne moze tvrditi da sveopca crkva nema dovoljno pa da usmjeri dio svojih para tamo i organizira besplatno skolstvo (kako mogu npr. muslimani, u istoj zemlji)

i meni bi bilo puno draze da sam bila na nekom lijepom safariju, vidjela samo divote afrike i pokupila informacije iz turistickih vodica ili sa wikipedije (i dopustam da neka brojka moze biti kriva kad se uzme u obzir cjelokupni prosjek, moji podaci su iz Nairobija i sjeverne poljoprivredne regije). ja se cijeli zivot bavim medijskim poslom i jako dobro znam kako se nesto moze preuvelicati, prikazati ljepsim ili boljim nego sto je, ali vjerujte mi, tuznijeg primjera crkvenog djelovanja u zivotu nisam vidjela i uz svu dobru volju neke stvari ne mogu opravdati
    strašno. I sličnu priču sam čula.
    A OT, ali uvijek mi je fascinantno kako par forumašica uvijek zna bolje / više / pametnije od osobe koje je bila negdje i osobno doživjela to iskustvo.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Afrika, Indija, Kina, Sj. Koreja ... sve područja gdje je najjeftiniji ljudski život
    i sve područja gdje Kršćanstvo nije većinska religija.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj nanuška prvotno napisa
    Strašna scena , a tek kada određuju koja će djeca taj dan ručati
    meni je najbolja scena kad opatice počnu plesati uokolo radeći zvjezdu i salto Fakat su bolesni ti Monty-jevci.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Koliko ja znam AIDS se ne prenosi samo preko sexualnih odnosa tako da apstinencija mi je non sens, mislim stvarno samo apstiniras i op AIDSa nema vise

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj marti_sk prvotno napisa
    Koliko ja znam AIDS se ne prenosi samo preko sexualnih odnosa tako da apstinencija mi je non sens, mislim stvarno samo apstiniras i op AIDSa nema vise
    transfuzije krvi više nisu način prenošenja AIDS-a budući se skužilo (prije 20 godina) da postoji zaražena krv, pa se krv za transfuziju provjerava. Isto kao i ostali bolnički materijal (to se dobro pazi). Danas je zaista ostao samo sexualni odnos.
    Postoji i mogućnost slinom i ostalim izlučevinma, ali izrazito minoran - mislim da imaš više šanse da te gorm pogodi na stepenicama u kući.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali, elin, govorimo o Africi. Jesi li sigurna da u seoskim bolnicama postoji takvo što? Ja ne znam, nisam bila, samo mi je u glavi ostao prizor odjela pedijatrije u čini mi se Somaliji, gdje više djece leži po krevetima, bolesni sa zdravima, ma nešto strašno... Tako da nisam sigurna da se krv testira i da postoje uopće elementarni uvjeti higijene, a kamoli što drugo...
    Nadam se da sam u krivu

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    transfuzije krvi više nisu način prenošenja AIDS-a budući se skužilo (prije 20 godina) da postoji zaražena krv, pa se krv za transfuziju provjerava. Isto kao i ostali bolnički materijal (to se dobro pazi). Danas je zaista ostao samo sexualni odnos.
    Postoji i mogućnost slinom i ostalim izlučevinma, ali izrazito minoran - mislim da imaš više šanse da te gorm pogodi na stepenicama u kući.
    Hm a narkomani i uporaba zajednickih igala? Iili u Africi nema narkomani...ne znam samo pitam

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i sve područja gdje Kršćanstvo nije većinska religija.
    bingo

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hm a narkomani i uporaba zajednickih igala? Iili u Africi nema narkomani...ne znam samo pitam
    a eto vidiš zaboravila na tu jednu sitnicu. Da točno je, nije da nisam znala, samo sam zaboravila na to. Da, to u Africi vjerojatno nije problem, pa sam zato i to potpuno smetnula sa uma.
    Iako, i svimbalo je u pravu što se tiče ovih medicinskih materijala u Africi.
    U principu, gledala sam jedan dokumentarac o AIDS-u u Africi - oni problem AIDS-a najviše vežu upravo za jedan plemenski običaj po kojem kad dječak dođe u pubertet se odrasli ukućani (muški) pobrinu da ne uđe u brak kao djevac, pa onda upute dječaka kod onih najstarijih obrnica na svijetu. Ne vežu niti za medicinsku skrb (zarazni medicinski materijal) jer je tamo medicinska zaštita gotovo nepostojeća (kao i ovdje uostalom, jer kog će ti vraga zdravstveno osiguranje kad možeš doći na red kod specijaliste tek za 6 mjeseci - ako do tada ne krepaš onda ti niš nije i ne moraš se niti naručivati).

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

elin, majketi, kad ti stigneš sve te dokumentarce pogledati? :shock:

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jer je tamo medicinska zaštita gotovo nepostojeća (kao i ovdje uostalom, jer kog će ti vraga zdravstveno osiguranje kad možeš doći na red kod specijaliste tek za 6 mjeseci - ako do tada ne krepaš onda ti niš nije i ne moraš se niti naručivati).
    Off topic, ali ovo je neistina - zdravstvena skrb u Hrvatskoj postoji, daleko je od idealne, ali zbilja je neprimjereno usporedjivati nase liste cekanja (koje jesu koma) sa zemljama Treceg svijeta.

Govorim iz pozicije pacijenta s kronicnom dijagnozom, nisam medicinar niti sam zaposlena u zdravstvu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    elin, majketi, kad ti stigneš sve te dokumentarce pogledati? :shock:
    prije poroda - sad sam na Fifi, Tomici i Pocoyo. Sorry, mogućno se nekaj od onda do sad promijenilo.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Off topic, ali ovo je neistina - zdravstvena skrb u Hrvatskoj postoji, daleko je od idealne, ali zbilja je neprimjereno usporedjivati nase liste cekanja (koje jesu koma) sa zemljama Treceg svijeta.

Govorim iz pozicije pacijenta s kronicnom dijagnozom, nisam medicinar niti sam zaposlena u zdravstvu.
    frendica naručuje malu (11 godina) danas na specijalistički pregled kod kardiologa - vele joj nema ništa prije 9. mjeseca. E sad, nisam stručnjak, ali ako djetetu nekaj je sa srcem neće li to biti malo-puno prekasno. E sad, o.k. prihvaćam ovo kaj si napisala jer moja frendica ima novaca da dijete naruči privatno i plati, ali kaj da nema :? Do 9 mjeseca si mrtav i pokopan ako ti nekaj fakat je, a nema da ćeš se pregledati prije. Ako ti znaš za neku foru kako da ona dođe do kardiologa prije 9 mjeseca o.g. daj podijeli, dobro će joj doći da ne plaća. Može i na pp da ne offtopičarimo.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa

strašno. I sličnu priču sam čula.
    A OT, ali uvijek mi je fascinantno kako par forumašica uvijek zna bolje / više / pametnije od osobe koje je bila negdje i osobno doživjela to iskustvo.
    A mene uvijek fasinira Icyoh kako ona je najpametnija,najbogatija,najljepša,i uvijek sve zna 8)

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Šalu na stranu,uvijek se nekako uvatim za njene postove....

Bila sam u Alžiru,Tunisu živjela preko 15godina,znam koliko se katol.svečenici trude,i jako su omiljeni među muslimanima kao i katolicima
    najjače su katoličke škole u AL i Tunisu
    Što Vas šokira taj izraz da je kat.vjera jedina i prava,pa to je naravno za katolike,kao što muslimani tvrde da je njihova vjera jedina i prava..

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A ti si se pupy registrirala zato da bi komentirala druge forumaše?
    Nisam primijetila neki doprinos s tvoje strane ovoj diskusiji osim ovog upućenog icyoh
    Ne znam za nju, ali meni ideš na jetarca

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Postala isto kad i pupy drugi post
    Djelomično povlačim tvrdnju iz gornjeg posta

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pupy_23 prvotno napisa
    najjače su katoličke škole u AL i Tunisu
    i ne samo tamo. Stare misionarske škole - svugdje su najjače. Držali ih Isusovci. I fakulteti isto.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa pujica nije rekla da nisu, nego da koštaju, odnosno da nisu besplatne. a trebale bi biti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

frendica naručuje malu (11 godina) danas na specijalistički pregled kod kardiologa - vele joj nema ništa prije 9. mjeseca. E sad, nisam stručnjak, ali ako djetetu nekaj je sa srcem neće li to biti malo-puno prekasno. E sad, o.k. prihvaćam ovo kaj si napisala jer moja frendica ima novaca da dijete naruči privatno i plati, ali kaj da nema :? Do 9 mjeseca si mrtav i pokopan ako ti nekaj fakat je, a nema da ćeš se pregledati prije. Ako ti znaš za neku foru kako da ona dođe do kardiologa prije 9 mjeseca o.g. daj podijeli, dobro će joj doći da ne plaća. Može i na pp da ne offtopičarimo.
    Gle, reci da Hrvatska nema zdravstvenu skrb jednako kao sto je nemaju ni africke zemlje uvreda je ljudima u Africi.

Napisala sam da sustav kod nas ne funkcionira dobro, ali nije istina da zdravesvena skrb ne postoji.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa njeno je pravo biti protiv Crkve
    ali ja nisam vidila da je nesto narocito protiv, ja sam vidila da je iznjela svoja iskustva i informacije koje je skupila iz prve ruke. pa ako te informacije ne idu u prilog Crkvi, sta cemo, spalit pujicine postove na lomaci?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

zdravesvena
    zdravstvena

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pupy_23 prvotno napisa
    Što Vas šokira taj izraz da je kat.vjera jedina i prava,pa to je naravno za katolike,kao što muslimani tvrde da je njihova vjera jedina i prava..
    Ma uopće me to ne šokira ali me nervira ta potraba naglašavanja i uvjeravanja druge u ispravnost samo jedne vjere.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Svatko ima pravo na svoje stavove.Slažem se.Ali mi je smišno pričati preko rekla kazala,ili stvari koje jedino može znati osoba koja je aktivni vijernik,ili stvari koje ne drže vodu na prisiljavanju djece nakon dolaska hdz-a na vlast,da moraju ići na vjeronauk.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Gle, reci da Hrvatska nema zdravstvenu skrb jednako kao sto je nemaju ni africke zemlje uvreda je ljudima u Africi.

Napisala sam da sustav kod nas ne funkcionira dobro, ali nije istina da zdravesvena skrb ne postoji.
    nisam to rekla, nego frendica treba za malu, a ne može dobiti, kaj joj znači da na papiru ima pravo ako to u stvarnosti ne može dobiti. I opet, ako znaš kako da ostvari pravo koje ima na papiru molim te na pp, dalje ne mislim sa tobom (nemoj se ljutiti, ali niti sa tobom niti sa bilo kim drugim) o tome raspravljati jer će nas zaključati, a tema nije loša.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ti meni argumentiraj odakle ti znaš da npr.ljudi koji su isto pričali o Africi,i barataju podacima tu na ovoj temi ne govore istinu?
    Npr.Elin ili netko drugi?
    Zašto bi npr.vjerovala pujici ili kome drugome što piše kontra?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

elin, izrekla si ovo sto pise dolje:

jer je tamo medicinska zaštita gotovo nepostojeća (kao i ovdje uostalom, jer kog će ti vraga zdravstveno osiguranje kad možeš doći na red kod specijaliste tek za 6 mjeseci - ako do tada ne krepaš onda ti niš nije i ne moraš se niti naručivati).
    I nisi u pravu - u Hrvatskoj medicinska zastita NIJE nepostojeca, i nije istina da postoji samo na papiru. Ako se bojis zakljucavanja, onda pazi sto pises.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sama si napisala da si tako nešto čula.Nisi vidjela,nisi živila doli-ja jesan.I onda popljuješ ostale forumašice i napišeš da se prave da su popiple svu pamet svijeta,ako se napiše oprečno mišljenje?

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •