pujica prvotno napisa
nisam od nikud izvukla te price - bila sam u keniji nekoliko tjedana i sve to dozivjela i vidjela osobno
ne znam za ostale zemlje, ali obzirom da je kenija druga najrazvijenija zemlja nakon JAR-a, pretpostavljam da je jos i gore
jedna vazna opaska, koju nisam istaknula u prvom postu - ja ne govorim o misionarima bjelcima, ja govorim o domacim, lokalnim svecenicima crncima, koji su danas tamo ipak vecina (i da, to je ogromna razlika, naravno da netko tko dolazi iz europe ima drugacije stavove). Sto mislite zasto oni imaju toliko kandidata za svecenike (u Nairobiju npr. vise od 800 svake godine)? Ne zato sto su tako jako veliki vjernici, za razliku od zapada, nego zbog materijalnog statusa. Ja sam to vidjela na svoje oci, cula iz njihovih usta i ne pisem ovo zato da bi nekome davala krive podatke nego zato sto je to za mene bilo jako bolno i sokirajuce iskustvo.
sto se tice skolstva - znate li da se tamo sve skole placaju, pa i one u vlasnistvu crkve? da, roditelji ne mogu slati svoju djecu u skolu jer nemaju za skolarinu i onda mi nemojte pricati o tome kako smo mi divni i pozrtvovni - nitko mi ne moze tvrditi da sveopca crkva nema dovoljno pa da usmjeri dio svojih para tamo i organizira besplatno skolstvo (kako mogu npr. muslimani, u istoj zemlji)
i meni bi bilo puno draze da sam bila na nekom lijepom safariju, vidjela samo divote afrike i pokupila informacije iz turistickih vodica ili sa wikipedije (i dopustam da neka brojka moze biti kriva kad se uzme u obzir cjelokupni prosjek, moji podaci su iz Nairobija i sjeverne poljoprivredne regije). ja se cijeli zivot bavim medijskim poslom i jako dobro znam kako se nesto moze preuvelicati, prikazati ljepsim ili boljim nego sto je, ali vjerujte mi, tuznijeg primjera crkvenog djelovanja u zivotu nisam vidjela i uz svu dobru volju neke stvari ne mogu opravdati