Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 229

Tema: Kaj je ovom Papi? :roll:

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj pupy_23 prvotno napisa
    Zašto bi npr.vjerovala pujici
    a zašto ne bi? zato što ti ne paše ono što je ona napisala? nije istina zato što Kc nije pozitivno prikazana? nema veze što je pujica DOŽIVJELA ono što je napisala, mora da samo priča uprazno i bezveze, i da tebe provocira.

daj se saberi.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ti meni argumentiraj odakle ti znaš da npr.ljudi koji su isto pričali o Africi,i barataju podacima tu na ovoj temi ne govore istinu?
    Npr.Elin ili netko drugi?
    Zašto bi npr.vjerovala pujici ili kome drugome što piše kontra?
    Ja konkretno ne vjerujem 100% ničemu što vidim na netu - no priču sličnu Pujicinoj sam čula od našeg doktora pa sam sklona uzeti to kao vjerodostostojno. Osim toga, ako žena kaže da je osobno bila tamo i vidjela neke stvari (idem pod pretpostavkom da smo svi zreli ljudi i zaista napišemo svoja iskustva) onda valjda nije niti bedasta niti slijepa niti nepismena da prenese svoje viđenje situacije. I valjda netko (tko je na svoje oči vidio neke stvari) može bolje komentirati od npr. osobe koja tu stvar izvlači s neta.
    To je moje jedino mišljenje o temi - nit znam što je papa rekao, nit me briga što tko misli o tome što je papa rekao.
    Evo ti argumenta - valjda nije teško tako komunicirati?
    To što si ti u cijelu priču uvukla sve i svašta zaista nije moj problem. I tko je koga popljuvao? Molim točan citat gdje piše da sam ja najpametnija, a sve ostale su popile svu pamet svijeta.
    Ajde molim te, komunikacija ti je zbilja na razini.
    I ako mi imaš potrebe još nešto reći možeš na pp ili na drugoj temi jer ne želim da radi našeg djetinjastvog prepucavanja zaključaju temu. Iako da se razumjemo ja se ne želim dopisivati s tobom (da još i ovo ne iskriviš pa zaključiš da te zovem na druženje) 8)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ruza prvotno napisa
    pujica-ja znam puno misionara osobno-kućni prijatelji,i nikada nisam vidjela debelih svečenika u Africi ili časnih sestara,najbolja prijateljica je u Ruandi i znam iz njenog iskustva...
    Debelih misionara nema jer su oni zaista samo misionari: pokrštavaju i sele ih dalje. Na njihovo mjesto dolaze drugi (ovi opisani u pujicinim postovima). Ili je barem tako bilo 70-ih i 80-ih godina u vrijeme kad je kao misionar-Isusovac radio moj stric. Upravo iz tog razloga nezadovoljstva kako KC tretira taj problem čovjek je napustio Crkvu, danas je činovnik i živi građanskim životom. Proveo je više od 20 godina u Africi: mislim da je imao prilike uvidjeti u čemu je problem.

Svatko ima pravo na svoje stavove.Slažem se.Ali mi je smišno pričati preko rekla kazala,ili stvari koje jedino može znati osoba koja je aktivni vijernik
    Ako Isusovac napusti svoj red (a znamo kakav je i ne može se negirati da čovjek koji provede u misionaskom poslu 20-ak godina nije aktivni vjernik) zbog nezadovoljstva Crkvom i njenim ustrojem onda je to malo više od "rekla-kazala". Ili je tebi i taj argument premalo?? :/

(OT fakat mi ide na živce kad netko kao krvoslijednik prati sve postove ateista i na njih uvijek ima kaj za reći. Pupy_23 sam upravo po tome zapamtila )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zene vracajte se na temu ili cemo brisati ove sve off topic postove

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sorry anchie

Stojim i dalje iza toga da se ne može tvrditi i obuhvaćati cijelu Afriku.
    Nisu svi dijelovi Afrike isti,niti rasno,niti vjerski.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

apsolutno, ali im je svima zajedničko siromaštvo, veliki dio populacije obolio od AIDS-a i mito i korupcija.
    A sad, budući me fakat zanima čitava problematika, molim mim ako joj je stric pričao da napiše.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    apsolutno, ali im je svima zajedničko siromaštvo, veliki dio populacije obolio od AIDS-a i mito i korupcija.
    A sad, budući me fakat zanima čitava problematika, molim mim ako joj je stric pričao da napiše.
    Priča je starija pa ne stojim iza toga da je i danas tako, ali problematika se svodi na mito i korupciju (a najviše na ambiciju i hijerarhiju) unutar same Crkve te još niz problema. Naime, problem misionara je taj što nakon n pokrštenih sela i dosta godina rada (a to je često uključivalo opasnost, vijećanje kod seoskog "vrača", sjedenje na rubu sela danima dok se dotični ne udostoji primiti svećenika....) taj isti misionar očekuje da će dobiti župu i ostati tamo. No, na njegovo mjesto dolazi novi koji se sa seljanima nije sprijateljio (jer se jedino tako moglo pokrštavati) i zbog prijateljstva ne može provoditi strahovladu koja je itekako prisutna. Zato dolazi novi koji je itekako dobro plaćen da obavlja posao iza zidova (sve o čemu piše Pujica bilo je i prije tako), a misionar odlazi dalje u "misiju". Problem onog tko ga zamjenjuje je taj što narod u njega nema povjerenja, drže se svojih običaja iako su pokršteni, civilizacijski ostaju gotovo na istom nivou, ali je važan postotak vjernika i osnivanje župe na tom području. O ljudima nitko poslije ne brine i zato se događa ovo što se trenutno događa. Iskrenom vjerniku u ulozi misionara takav način "rada" jednostavno prisjedne. Dovoljno je reći kako mi stric, od kad je "dao otkaz", ni jednom nije bio na misi. Šteta, bio je divan u svom poslu. Danas govori barem desetak nekih afričkih narječja, ima iskustva za tri života i priče koje rado priča sve do jednog trenutka: do onog kad one počinju imati veze s institucijom Crkve. Više detalja ne znam jer ih nerado priča, a budući da ne živi u Hrvatskoj nemam ga prilike ispitati potpunu političku pozadinu svega toga. I kad pišem protiv istitucije Crkve na moj stav često ima utjecaj i njegov slučaj jer iz njega raspolažem s više podataka o Crkvi nego što to raspolaže netko drugi tko nije imao priliku vidjeti toliko back stagea.
    Naravno da nisu. Samo...prosječni čovjek tamo obično obitava u gradskoj sredini koja je jaaaaako daleko od onih sredina u kojima su, unatoč vjeri, običaji ostali isti.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da, mito i korupcija u Africi je poznati problem - to sam gledala u dokumentarcu (nije bio o AIDS-u) i na taj način dolaze velike korporacije iz Europe i SAD-a i iskorištavaju prirodna bogatstva afričkih zemalja bez da od toga stanovništvo tih područja ima koristi. Osim toga, ako ti je stric bio Isusovac (a mislim da si navela da jest) to je opet poseban problem, jer koliko sam skužila iz priča nekih prijatelja koji se u to kuže, isusovački red nije baš omiljen u hijerarhiji KC (valjda su prepametni - mislim ne znam, kehnjam).
    Ali, s druge strane, problem tog kontinenta neće i ne može riješiti razumijevanje nas ovdje niti stanovnika bilo koje europske zemlje - oni to moraju rješavati unutra.
    Poseban je problem i način na koji su nastale određene zemlje u Africi - to nije prirodni i spontani nastanak zemalja, već je linija razgraničenja utvrđena u kolonijalno doba, pa se dešava da u jednoj zemlji se nalazi nekoliko plemena koji se doslovno mrze.
    Oni zapravo životare od našeg milosrđa što nije dobro. Njima fali svijest o njima samima i o ljudskom biću kao svetinji. KC je tu imala priliku puno napraviti - nije i to je veliki promašaj KC.
    Brojke nisu važne, kvaliteta je važna. Milosrđe i kršćanske vrijednosti (ako ih se pridržavaš) te čine boljim čovjekom i to treba njegovati.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Svatko ima pravo na svoje stavove.Slažem se.Ali mi je smišno pričati preko rekla kazala,ili stvari koje jedino može znati osoba koja je aktivni vijernik
    tako je, svatko ima pravo na svoje stavove. Ono sto sam ja napisala je iz osobnog dozivljenog iskustva. I to bi isto tako dozivio i ateist i musliman i budist, kao i aktivni vjernik jer su to nazalost cinjenice, sto eto potvrdjuje i prica strica od mim (mim hvala sto si se javila, zao mi je covjeka koji je ulozio toliko godina ljubavi i truda, a na kraju se toliko razocarao, ali ga u potpunosti razumijem). Da je pupy ikada pratila moje pisanje po ovom forumu bilo bi joj kristalno jasno da ja nikada ne pisem nesto zato da bi napala bilo koju vjersku zajednicu kao takvu.

Btw. tunis, alzir i zemlje sjeverne afrike su neusporedive s ekvatorijalnom i subsaharskom afrikom (nisam zivjela tamo, ali sam bila u tunisu, maroku i egiptu), a ja sam navela da pisem o keniji

mito i korupcija su posebna prica - mi smo za njih najsredjenija zemlja na svijetu, ako cemo o tome, ali tema su kondomi i aids

i jos jednom, kao sto sam vec napisala, za mene nije najgore to sto crkva propagira apstinenciju i vjernost (samo sto ja podrazumijevam uz to i koristnje kondoma naravno) nego to sto primjerice ne reagira na cinjenicu da obitelji hiv pozitivne osobe ostavljaju da umru od gladi, sto od jadnih ljudi uzima i ono malo sto imaju i sto se u cijeloj prici ponasa krajnje licemjerno (nije da toga nema i drugdje, pa i kod nas, samo je tamo zbog vecih razlika jos puno vidljivije i strasnije)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obrisala sam svadjalačke postove.

I brisat ću svaki sljedeći offtopic post.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram priznati da nisam išla podrobnije čitati, pa ću možda zvučati kao padobranac, ali ovo sa apstinencijom sam i prije čula, pa evo kaj ja mislim:
    KC ne dozvoljava uprabu kondoma, abortus, sex prije braka kao niti sex sa bilo kime tko nije tvoj muž/žena. Govore da je to grijeh.
    Moje mišljenje: ona osoba koja je vjernik poštovati će ova pravila KC, ona koja ne poštuje ta pravila neka ne govori da je vjernik jer to nije.
    Meni je situacija vrlo jednostavna: KC je u pravu, oni to govore svojim vjernicima, ne idu okolo i hvataju ljude druge vjere i govore im da trebaju apstinenciju. Pošteno, imaju pravila i vjernici ih se imaju pridržavati.
    evo samo sam pročitala pola prve stranice pa bi ovo potpisala......inače potaknuta ovom temom danas sam u DM-u išla pročitati što piše na kondomima, a to je DA NE ŠTITE 100% OD SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI NI OD TRUDNOĆE!!!!

Mislim da je Papa upravo zbog specifičnosti sredine u kojoj je, htio reći da nije rešenje u kondomima ( a ne da ih osuđuje ako koriste dotične iako KC ne zagovara iste) da je problem Afrike i HIV-a puno veći, da bi trebali ljudi biti nekako obrazovaniji po tome pitanju, manje promiskutetni radi sebe, zdravlja, a ne samo zbog vjernosti Bogu i KC-u. Da bi trebali razmisliti s kime dijele svoju intimu, dušu i tijelo-i ne vidim što je u tome loše, jer istina je grozna, u Africi je toliko oboljele djece od HIV-a da je to poražavajuće i zastrašujuće i mislim da je stvarno taj problem neozbiljno stavljati u kontekst lako rešavajučih samo putem kondoma, taj problem zahtjeva puno dublju analizu i rešenj;, u odgoju, spolnom odgoju,odgovornosti prema sebi i drugima, edukaciji, socijalnim prilikama, kulturi toga naroda itd.
    Da se HIV može spriječiti samo kondomima, zar bi ga još bilo u svijetu??????

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    DA NE ŠTITE 100% OD SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI NI OD TRUDNOĆE!!!!

da bi trebali ljudi biti nekako obrazovaniji po tome pitanju, manje promiskutetni radi sebe, zdravlja, a ne samo zbog vjernosti Bogu i KC-u. Da bi trebali razmisliti s kime dijele svoju intimu, dušu i tijelo-
    Durexova sigurnost je 97%

nda, obrazovaniji... t je problem tu kod nas na pragu EU , pogledaj Veliku Britaniju... očekivati to u anarhiji Afrike sa jakim korjenima starih običaja... to ti je utopija

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ivana zg mislim da bi ipak trebala pročitati sve tri stranice, jer je tema otišla poprilično u dubinu problema.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

odličan komentar

spominjanje kondoma je stvorilo mogućnost odvlačenja fokusa javnosti
    to je iskorišteno
    papa je triba shvatiti postojanje te zamke, i jednostavno ne izreći
    može se uvjek govoriti o krščanskom braku i preljubu, bez detalja zvanog kondom

i fokus bi ostao na 9 miljuna mrtvih i nebrizi Zapada

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

PAPA Benedikt XVI. je na svom putovanju u Afriku rekao kako prezervativi nisu odgovor na širenje HIV-a i AIDS-a na "crnom kontinentu", te da oni samo povećavaju problem.

Papa je ovo izjavio na svome putu prema Kamerunu, a u tjedan dana posjetit će i Angolu. Papa je istaknuo kako su HIV i AIDS "tragedija koja se ne može savladati samo s novcem, a ne može se prevladati niti distribucijom kondoma, koji čak mogu i povećati problem".

Za njega, rješenje stoji u "buđenju duhovnog i ljudskog" i "u prijateljstvu s onima koji pate", pišu svjetski mediji. On će tijekom svog posjeta Africi, mladima promovirati "kulturu apstinencije" kao najbolji izlaz iz epidemije. Susrest će se i sa političkim vođama dviju zemalja koje se često optužuje za korupciju i iskorištavanje prirodnih bogatstava
    http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=425778

ne volim ga, al je u pravu
    samo neće biti novaca za Afriku, sve dok se ima šta izvući iz nje

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i fokus bi ostao na 9 miljuna mrtvih i nebrizi Zapada
    ja ovo ne volim. Zakaj mi "veliki, bijeli, pametni, ma naj naj ljudi "uvijek moramo nekome pomagati. Pa nisu ti ljudi debili. U konačnici, ne znam točno tko je ovo rekao, ali istina je da gladnim ljudima ne treba dati ribu da bi se najeli nego ih naučiti pecati. Osim toga, naša pomoć uvijek za sobom vuće neke konotacije - hoću reći, nije besplatna. Treba te ljude već jedanput ostaviti na miru.
    Ovo mi se čini da sam vidjela u još jednom dokumentarcu (sad će opet svimbalo kak imaš vremena): postoji jedna vrsta majmuna koja prenosti ovu bolest. Da li je to istina ili sam nekaj fulala?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zato što smo mi "bijeli" uvalili "crnu" Afriku u ovo
    "mi" smo im zemlju podjelili na države neovisno o plemenskim granicama, "mi bijeli" smo ih pretvorili u roblje na vlastitoj domovini, uzeli im slobodu, ljudska prava i sad se očekuje od njih odgojenih bez prava, bez ravnopravnosti ljudskog života , očekuje se da budu na nivou Zapada
    oni su u srednjem vijeku, ali naoružani do zuba oružjem zapada

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a kao, mi smo ih usosili pa ih amo spašavat
    ali da, što se hrane tiče daje im se riba a oduzima ribički štap, tj. donacijama u hrani se uništava domaća poljoprivreda... za koju se ni ne zna da postoji... i onda im dostaviš ne znam koliko tona besplatne, humanitarne riže, a seljacima zbog toga propadnu usjevi kukuruza, npr.
    ta afrika je tako komplicirana da mi se čini potpuno uzaludno nabadati što bi se moglo bolje učiniti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sve je na njima
    oni moraju proći kroz pakao da bi došli do demokracije i samostalnsti
    mi smo to prošli

ono šta im možemo dati jest: Znanje
    ako žele čuti

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Zakaj mi "veliki, bijeli, pametni, ma naj naj ljudi "uvijek moramo nekome pomagati.

:shock:
    A zakaj ne?
    :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jer smo došli na taj stupanj razvoja gdje nam je stalo i do drugih

osim toga, stabilna Afrika = manji pritisak imigracije u EU

gledala sam neki dokumentarac, jedna od Afričkih zemalja, sada pod epidemijom smrti od gladi, je bila žitnica Afrike za vrijeme vladavine europljana

razvoj civilizacije Afrike je bila prekinuta porobljavanjem, nisu prešli stoljetni put ka formiranju i ustrojstvu države, ka države , kroz carstva, republike do demokracije (kak već ide)
    njih se jednostavno odjednom iz plemena prebacilo na demokraciju
    ni mi, koji smo u Evropi ne možemo tek tako skočiti iz socijalizma u kapitalizam i demokraciju
    pogledaj rusiju, stabilizirala se tek pod željeznom rukom jedne osobe - nisu spremni na demokraciju

tako je i sa Afrikom, ta zemlja umire od gladi jer je razaraju unutarjni ratovi
    naše se stranke prepucavaju rječima i skandalima, njihove raketama i mecima, uz to su još plemenski podjeljeni ...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zato što smo mi "bijeli" uvalili "crnu" Afriku u ovo
    "mi" smo im zemlju podjelili na države neovisno o plemenskim granicama, "mi bijeli" smo ih pretvorili u roblje na vlastitoj domovini, uzeli im slobodu, ljudska prava i sad se očekuje od njih odgojenih bez prava, bez ravnopravnosti ljudskog života , očekuje se da budu na nivou Zapada
    oni su u srednjem vijeku, ali naoružani do zuba oružjem zapada
    u potpunosti si u pravu i sad bi bilo vrijeme da ih više ostavimo na miru. Neka ti siroti ljudi više nađu sami svoj put - kakav bio bio njihov je i nije ničija milostinja, snaći će se oni bez nas, pa ljudi su i stoga dovitljivi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

teško je stati po strani i gledati kako nevini pate

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jer smo došli na taj stupanj razvoja gdje nam je stalo i do drugih

osim toga, stabilna Afrika = manji pritisak imigracije u EU

gledala sam neki dokumentarac, jedna od Afričkih zemalja, sada pod epidemijom smrti od gladi, je bila žitnica Afrike za vrijeme vladavine europljana

razvoj civilizacije Afrike je bila prekinuta porobljavanjem, nisu prešli stoljetni put ka formiranju i ustrojstvu države, ka države , kroz carstva, republike do demokracije (kak već ide)
    njih se jednostavno odjednom iz plemena prebacilo na demokraciju
    ni mi, koji smo u Evropi ne možemo tek tako skočiti iz socijalizma u kapitalizam i demokraciju
    pogledaj rusiju, stabilizirala se tek pod željeznom rukom jedne osobe - nisu spremni na demokraciju

tako je i sa Afrikom, ta zemlja umire od gladi jer je razaraju unutarjni ratovi
    naše se stranke prepucavaju rječima i skandalima, njihove raketama i mecima, uz to su još plemenski podjeljeni ...
    u ovom postu je i odgovor za Mony zakaj bi trebali prestati im "pomagati" jer mi zapravo njima više odnemažemo nego pomažemo. I by the way, meni je stalo i MGrubi je stalo i još ima cura na ovom forumu kojima je stalo, ali kad kažem "veliki, bijeli, naj naj" onda mislim da države Europe i SAD kojima nije stalo. Jest, stalo im je da njihove korporacije tamo pljačkaju te zemlje pod krinkom humanitarne pomoći.
    Opet dokumentarac: u Afričkoj zemlji (nisam zapamtila kojoj) bukti građanski rat, pod krinkom humanitarne pomoću ulaze Europske zemlje i SAD, a sa njima i njihove kompanije. E sad, zemlja je u totalnom kaosu, ali rudnici dijamanata su zaštićeni - iskorištavaju ih na način da novcem plaćaju i jednu i drugu stranu da se međusobno ubijaju i onda opet plaćaju vojsku da im čuva rudnike.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

oni se razdiru jer prije svega jos uvijek funkcioniraju prema plemenskom sustavu, a razlicita plemena su prisiljena zivjeti zajedno, iako se ne podnose

tesko je tu reci sta je pametno - pomagati ili ne pomagati - ali prije svega treba biti svjestan da oni imaju drugaciji mentalitet. afrikanci nisu prije svega poljoprivrednici, oni su prije svega nomadi, jos uvijek u svojim glavama. osim toga, oni imaju drugaciji pojam vremena, kod njih nema stresa i trke da se nesto napravi, oni sve rade prema svom ritmu koji za nas sa zapada izgleda kao sporost i lijenost. I logika im je drugacija - oni ce razmisljati samo o danasnjem danu, bez nekih planova za buducnost, jednostavno cekaju sto ce zivot donijeti pa se onda postavljaju prema tome.

al ima nesto u tome da zapadnjacko "pokazivanje milostinje" dugorocno ne cini dobro, cak i neki africki ekonomisti smatraju isto, evo vam jedan zanimljiv clanak na tu temu http://www.nytimes.com/2009/02/22/ma..._r=3&ref=books

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

teško je stati po strani i gledati kako nevini pate
    je istina je i meni je teško kao i tebi, ali je upravo ta naša (ne naša na ovom forumu nego općenito ljudi u Europi i SAD-u) samilost ono što te vlade koriste da bi stjecale što veće bogatstvo na grbači tih ljudi. Van sa njima i ja sam sigurna da bi možda imali nekoliko godina ratova, a onda bi se smirili jer bi vidjeli da to nigdje ne vodi.
    A Švicarska, znate li vi da je ta zemlja u srednjem vijeku bila u totalnom kaosu, a vidi je sad - najuređenija zemlja. Zato što se nitko nije petljao i oni su došli do spoznaje da to više ne ide tako. Treba tim ljudima dati šansu. Svi van i šlus, neka se sami pobrinu za sebe - mogu oni to.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

negdje sam pročitala izreku da je humanitarna pomoć oduzimanje od siromašnih da bi se dalo bogatima. i tako vjerojatno najvećim dijelom i je - novac ide od poreznih obveznika, da bi završio u rukama korumpiranih vlada i pojedinaca. :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    oni se razdiru jer prije svega jos uvijek funkcioniraju prema plemenskom sustavu, a razlicita plemena su prisiljena zivjeti zajedno, iako se ne podnose

tesko je tu reci sta je pametno - pomagati ili ne pomagati - ali prije svega treba biti svjestan da oni imaju drugaciji mentalitet. afrikanci nisu prije svega poljoprivrednici, oni su prije svega nomadi, jos uvijek u svojim glavama. osim toga, oni imaju drugaciji pojam vremena, kod njih nema stresa i trke da se nesto napravi, oni sve rade prema svom ritmu koji za nas sa zapada izgleda kao sporost i lijenost. I logika im je drugacija - oni ce razmisljati samo o danasnjem danu, bez nekih planova za buducnost, jednostavno cekaju sto ce zivot donijeti pa se onda postavljaju prema tome.
    apsolutno si u pravu što se tiče plemenskog funkcioniranja.
    Ovo što se tiče mentaliteta nisi. Puno sam putovala (doduše ne Afrika) međutim skužila sam da su ljudi svugdje slični, razlika je jedino u nijansama. Neka imaju taj mentalitet koji imaju, nije to grijeh, promijeniti će ga kad za to budu spremni i uvide da ne ide tako, kao i logiku, kao i nomadstvo. I mi Europljani smo nekad bili nomadi i lovci, pa kaj onda, promijenili smo to jer smo uvidjeli da je ovo bolje. I oni će. Ili će napraviti nekaj svoje, što je svojstveno samo njima - još bolje. Tko to kaže da mi znamo najbolje i da smo najpametniji i da znamo kako svijet treba funkcionirati. Meni je nejasno da se u ama baš sve moramo petljati. Neka ti ljudi naprave kako oni smatraju da će im biti najbolje, zakaj mi uvijek nekog vraga moramo sugerirati, gdje piše da smo u pravu. I gdje piše da oni ne mogu imati drugi sustav nego što je naš. Aristotel je smatrao da je demokracija nerazumna. I kaj sad, možda i je i možda uopće nije za njih.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa ja i kazem da im je mentalitet i logika drugacije bas zato sto mislim da ih ne treba forsati da se presaltaju na nas nacin razmisljanja, nego zato sto ih treba pustit da sami nadju najbolje nacine razvoja za sebe.

u kenijskoj poljoprivrednoj regiji svako kucanstvo ima kravu. krava stoji do koljena u svojim govnima jer oni smatraju da uopce nije vazno da se to cisti. uzimaju mlijeko, popiju sta mogu, ostatak bacaju, jer ne znaju radit jogurt ili sir. drugi primjer - govedina je najjeftinije meso, piletina najskuplje i najcjenjenije. obitelj ima tri kokosi i svoja polja kukuruza - dakle mogli bi uzgajat i hranit pilice i na taj nacin zaradit pare koje im trebaju. njihov odgovor na pitanje zasto to ne rade je bio - kad imas pilice onda moras puno cistit. oni ce posadit biljke oko kojih nema puno posla, ali se nece oznojit od pretjeranog rada, imaju jednostavno neki skor drugaciji stav, vise u smislu - sto bude, bit ce i mi tu ne mozemo puno promijenit tako da njihov mentalitet je bitno drugaciji (mene je zderalo puno toga jer bi nasom logikom oni sami sebi na vrlo jednostavne nacine i bez para mogli poboljsati znacajno uvjete zivota, ali oni jednostavno ne razmisljaju na taj nacin)

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

većina zemalja Afrike ima jedna od najvećih prirodnih bogastava svijeta. Ako je to njihov način, kako ga pujca opisuje, a nemam razloga sumnjati, pa prema tome držim da je, neka bude. Smatram da je pomaganje ljudima koji su zdravi i pametni grijeh i njima medvjeđa usluga. Na taj način oni ne žele ništa sami za sebe učiniti - pretvarš ih u debile, a oni to zapravo nisu. Stoga, ja kažem, neka se izvole izboriti za sebe, a osim toga će im do dati ponos. Ovako ga nemaju i samo tonu.
    A osim toga, smatram da je stvar i u načinu na koji nekaj radiš. Banalan primjer: netko ti skuha ručak i ti ga kritiziraš kako je puno masti, soli, papra, paprike i stoga vrlo nezdrav. Kaj točno očekuješ da će ti ta osoba reći koja je taj obrok vjerojatno naučila spravljati od svoje mame? Kaj točno očekuješ da će ta osoba napraviti - promijeniti svoju prehranu jer ti to kažeš. Ili možeš šutiti, pristojno pojesti, pozvati je iz kurtoazije k sebi na ručak i pripraviti joj jedan fini obrok. Nek si razmišlja, možda će i on/ona poželjeti tako spraviti, pa će te pitati. Općenito smatram izrazitom nepristojnošću sugerirati drugim ljudima što da oni učine ili ne učine ako me ta osoba nije pitala. Afrikanci nisu nikakav izuzetak od tog mog pravila - ljudi su kao i mi i nismo mi ništa bolji niti lošiji od njih. Zapravo jesmo lošiji - nepristojni smo jer oni nas nisu pitali kako da žive svoj život i kog im onda vraga imamo nekaj sugerirati ili govoriti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo.. nije samo u pitajnu kako živjeti, nego je i pitanje kako da uopće prežive

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

samo.. nije samo u pitajnu kako živjeti, nego je i pitanje kako da uopće prežive
    nemoj se ljutiti, ali ovo rade svi bjelci - primjetila to u SAD-u. Kako smo mi preživjeli, preživjeti će i oni. To je ono kad duboko u sebi misliš da si bolji od tih ljudi i sve na kartu samilosti i onda izjavljuješ ovo. Opet, bez uvrede.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

procitajte ovaj clanak koji sam vam stavila - tip prica upravo o tome - razlika kako se npr. kina razvija u gospodarsku silu jer nije pod kontrolom humanitarne pomoci sa zapada

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

procitajte ovaj clanak koji sam vam stavila - tip prica upravo o tome - razlika kako se npr. kina razvija u gospodarsku silu jer nije pod kontrolom humanitarne pomoci sa zapada
    ja procitala. odlican je intervju.
    al nije tip nego zenska

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pročitala i baš sam htjela napisati: apsolutno se slažem sa gđom Moyo, potpisujem je i rukama i nogama. I još jedna stvar: evo nade za Zambiju i ona nije u našoj samilosti, nego u ljudima Zambije kao što je gđa Moyo.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

tip prica upravo o tome
    kak tip :? da nisam nekaj fulala - to je žena i to prekrasna.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tip prica upravo o tome
    kak tip :? da nisam nekaj fulala - to je žena i to prekrasna.
    ma da, sori, lapsus u brzini

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pujice, da li si dok si bila u Africi osim što si vidjela loše stvari koje čine misionari i crkva, vidjela ili čula nešto na što možeš biti ponosna. Da li si s odmakom osjetila jasnije razlku između kultura baziranih na monoteističkim religijama izraslih iz Ne ubij! i deset zapovijedi Božjih? Svi smo mi ljudi i svima treba pomoći, ali tako da onajkome se pomaže ima slobodnu volju i samopoštovanje, slažem se. Bez obziro koliko km nas razdvajalo.
    Mislim da se oni koji se hvataju ljudskih prava pokušaju sjetiti izvora tih ljudskih prava. Prije Krista.
    Zapadnu civilizaciju određuje upravo kršćanstvo i iz njega proistekle tekovine obogaćene i izrasle na predkršćanskim visokorazvijenim kultiviranim filozofskim sustavima Grčke i Rima.
    Kad uzimamo te tekovine zdravo za gotovo zaboravljamo one koje su pojeli lavovi zbog njih, koji su trunuli u zatvorima, da bi spasili čovjeka druge vjere i uvjerenja samo zato što je čovjek. to ne treba uzimati zdravo za gotovo, to treba njegovati i poštovati.
    A što se tiče Aristotelove kritike demokracije - toga će se mnogi sjetiti kad bude kasno - bio jeto pametan gospon i vjerojatno bi i mi čučali u kravljem d... da Arapski filozofi, pa kršćanski svećenici nisu prepisali knjigice nakon pohoda barbara . Niti jedno društveno uređenje ne bi smjelo postati ideologija jer tako nastaje sekta, ali to je druga tema.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    da Arapski filozofi, pa kršćanski svećenici nisu prepisali knjigice nakon pohoda barbara . Niti jedno društveno uređenje ne bi smjelo postati ideologija jer tako nastaje sekta, ali to je druga tema.
    da nisi ovo krivo postavila: arapski filozofi su prepisali sva znanja Grčke i Rima koja nisu uništili barbari, nego Crkva braneći svoju dogmu. Kasnije su ih iskopali renesansni naučinici i počeli ih čitati, prepisivati i slijediti.
    Meni je naša kultura milosrđa lijepa i dobra za nas, pa čak i za druge, ali milosrđe prema ljudima koji su bolesni, kljasti, psihički bolesni itd. koji si ne mogu sami pomoći. Prepotencija je, da ne kažem i goru riječ, pomagati onima koji si pomoći sami mogu. To ponižava njih, a nama laska. U milosrđu uvijek postoji ona druga kategorija: ja sam bolji od tebe i zato nam milosrđe imponira. Afrikanci ne trebaju naše milosrđe, to su ljudi koji mogu i znaju si sami pomoći.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pikula, hoces reci da se u Africi ubijaju zato jer im kultura nije zasnovana na monoteizmu ili da kulture zasnovane na monoteizmu ne poznaju ubijanje?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vi ste (elin, zorana) barem nekako skužile pikulu, ja nisam nikako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa, ustvari ne razumijem ni ja. Tocnije receno, ne uklapa mi se prica o spasavanju covjeka druge vjere jer je covjek u ovaj koncept misionarenja i preobracanja na "jedinu pravu vjeru".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nemoj se ljutiti, ali ovo rade svi bjelci - primjetila to u SAD-u. Kako smo mi preživjeli, preživjeti će i oni. To je ono kad duboko u sebi misliš da si bolji od tih ljudi i sve na kartu samilosti i onda izjavljuješ ovo. Opet, bez uvrede.
    pa kad mi nije svejedno

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    vi ste (elin, zorana) barem nekako skužile pikulu, ja nisam nikako
    pa žena je bila jasna: naša civilizacija stoji na tekovinama Grčke i Rima, a nakon rođenja Krista na kršćanskom praštanju i milosrđu. Samo, ova njezina teorija da je prije Krista bilo ubij ili budi ubijen jer je eto bila mnogobožanska mi ne drži vodu kao što Zorana kaže (ajde, da i ja nju jednom potpišem), a isto ovo i sa uništavanjem tekovina Grčke i Rima od strane barbara. Nije istina niti jedno niti drugo. Dapače, Rimljani su bili, iako mnogobošci, izrazito tolerantni spram drugih religija i najvažnije, nisu se mješali, a bez obira da li se smatra da je okrutno ili ne gladiatori su bili današnji ekvivalent nogometaša Lavovima su bacani kriminalci i oni koji su se ogriješili o cara i Rim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s elin po pitanju ovih ego-zamki u koje se upada prilikom pruzanja pomoci nekome, ali ne mislim da se dogadja svima. Drugim rijecima, sigurna sam da postoje oni koji pomazu "od srca", ne trazeci pritom nista za sebe.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    i preobracanja na "jedinu pravu vjeru".
    da, i meni je to nekaj totalno fuj. To smo radili i sa indijancima u J.Americi. Joj, Bože, kad se samo sjetim kako smo mi grozni ljudi, ne mogu tisućljeća stvarnog i istinskog milosrđa izbisati sve grozote koje smo radili i dalje radimo u ime istog tog milosrđa. Mislim da trebamo naučiti biti tolerantni.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sad sam se samo malo podsjetila zašto ne volim KC (mislim sad će opet napad, ali neka) iako su neki svećenici koje poznam stvarno divne osobe i ljudi kojima se treba diviti u svakom pogledu, ali ta naša prepotencija - to mi je nekaj grozno.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    i preobracanja na "jedinu pravu vjeru".
    da, i meni je to nekaj totalno fuj. To smo radili i sa indijancima u J.Americi. Joj, Bože, kad se samo sjetim kako smo mi grozni ljudi, ne mogu tisućljeća stvarnog i istinskog milosrđa izbisati sve grozote koje smo radili i dalje radimo u ime istog tog milosrđa. Mislim da trebamo naučiti biti tolerantni.
    i da dodam, isto smo ih pod izlikom pokrštavanja i milosrđa pljačkali kao i Afrikance. I tko je tu sad okrutan.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Pujice, da li si dok si bila u Africi osim što si vidjela loše stvari koje čine misionari i crkva, vidjela ili čula nešto na što možeš biti ponosna. Da li si s odmakom osjetila jasnije razlku između kultura baziranih na monoteističkim religijama izraslih iz Ne ubij! i deset zapovijedi Božjih? Svi smo mi ljudi i svima treba pomoći, ali tako da onajkome se pomaže ima slobodnu volju i samopoštovanje, slažem se. Bez obziro koliko km nas razdvajalo.
    Mislim da se oni koji se hvataju ljudskih prava pokušaju sjetiti izvora tih ljudskih prava. Prije Krista.
    Zapadnu civilizaciju određuje upravo kršćanstvo i iz njega proistekle tekovine obogaćene i izrasle na predkršćanskim visokorazvijenim kultiviranim filozofskim sustavima Grčke i Rima.
    Kad uzimamo te tekovine zdravo za gotovo zaboravljamo one koje su pojeli lavovi zbog njih, koji su trunuli u zatvorima, da bi spasili čovjeka druge vjere i uvjerenja samo zato što je čovjek. to ne treba uzimati zdravo za gotovo, to treba njegovati i poštovati.
    A što se tiče Aristotelove kritike demokracije - toga će se mnogi sjetiti kad bude kasno - bio jeto pametan gospon i vjerojatno bi i mi čučali u kravljem d... da Arapski filozofi, pa kršćanski svećenici nisu prepisali knjigice nakon pohoda barbara . Niti jedno društveno uređenje ne bi smjelo postati ideologija jer tako nastaje sekta, ali to je druga tema.
    ne kuzim bas tocno sta si htjela pitati - ako mislis jesam li vidjela neki aspekt djelovanja KC na koji mogu bit ponosna - ne bas, nazalost. bolje je jedino u muslimanskim sredinama - tamo nema kradje ni korupcije i ima vise socijalnih projekata (ali su u keniji muslimani fakat mala manjina pa toga nema puno). protestantske crkve se tuku za sto vise vjernika i kod njih se pojavljuje puno sekti koje opet samo od ljudi izvlace novac. tako da religija tamo, monoteisticka ili ne, nema bas neki veliki utjecaj na drustvo u tom moralnom smislu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •