Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 229

Tema: Kaj je ovom Papi? :roll:

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Točno tako, dakle kad usporediš zemlje u kojima ima ili je barem stoljećima imala utjecaj i mjesta gdje nema, da li ti se nemeće neki zaključak? Stvarno nemam nikakve svadljive namjere. Zanima me.
    Mislim da treba osuditi sve što itko krivo napravi - za nasilna pokrštavanja i inkviziciju se Crkva pokajala i tražila oprost. No mislim da ne treba s tim popljuvati i sve dobro, pogotovo šte je usprkos svim tim ogromnim greškama, naša civilizacija sa svim humanističkim vrijednostima izgrađena na tim temeljima.
    Crkva je imala faze - kad je pisala preko Aristotela i kad je istog umnažala i njime obogaćivala svoje sustave. U vrijeme kad su neuki barbari u crkvenim redovima spaljivali te knjige mnogi su svećenici skrivali te vrijedne knjige - znaju im se i imena, kao i Arapi koji su u sred.vijeku bili civilizacija u odnosu na Europu.
    Bojim se ako nastavimo rušiti temelje na kojima nam je izgrađena kuća da ćemo i mi uskoro pinklec na rame. Još će Afrikanci sažaljevati nas.
    Od ne ubij! pokušavamo učiniti ne ubij ako nije još rođen, star ili bolestan - onda može, od braka u kojem jedan muškarac i i jedna žena postaju jedno, napravili bismo pa ne ma veze tko i s kim i koliko njih samo ako kažu da se vole ili čak ni to, samo nek navuku gumicu ili uzmu čarobno cijepivo...
    Šteta, velika šteta se radi. Ako se zauzimamo za takve vrijednosti nemojmo se čuditi kad se i krvna osveta pokaže logičnom. u tom slučaju čini se razumno posaditi blitvu i ne raditi ništa. Jer nema nade.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Od ne ubij! pokušavamo učiniti ne ubij ako nije još rođen, star ili bolestan - onda može, od braka u kojem jedan muškarac i i jedna žena postaju jedno, napravili bismo pa ne ma veze tko i s kim i koliko njih samo ako kažu da se vole ili čak ni to, samo nek navuku gumicu ili uzmu čarobno cijepivo...
    Proizvođači i distributeri gumice i razne udruge koje durex sponzorira će i dalje tvrditi da je gumica univerzalno rješenje za sve probleme. Onda se pojavi cjepivo koje traži svoj udio na tržištu pa se plasira priča kako ipak nije ta gumica tako čarobna. I tako prosječan čovjek živi od dojma do dojma, od priče do priče koja mu se plasira...i sve više se udaljuje od Istine (znam da će ovo mnoge iziritirati, ali nije mi to namjera, to je jednostavno moje čvrsto uvjerenje).
    Pikula

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Od ne ubij! pokušavamo učiniti ne ubij ako nije još rođen, star ili bolestan - onda može, od braka u kojem jedan muškarac i i jedna žena postaju jedno, napravili bismo pa ne ma veze tko i s kim i koliko njih samo ako kažu da se vole ili čak ni to, samo nek navuku gumicu ili uzmu čarobno cijepivo...Šteta, velika šteta se radi.
    u kontekstu ovog topika meni je užasno čitati ovakve postove. od svih ratova, bezrazložnog ubijanja i grozota, pa i ovog ovdje opisanog - ostavljanja oboljelih da umru od gladi (nije li i sve to nekako suprotno zapovjedi Ne ubij?), nada nestaje zbog prava na pobačaj, kondoma i istospolne zajednice? i to nas udaljuje od istine?
    eto, iziritiralo me, ljiljana, ne zamjeri.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Proizvođači i distributeri gumice i razne udruge koje durex sponzorira će i dalje tvrditi da je gumica univerzalno rješenje za sve probleme. Onda se pojavi cjepivo koje traži svoj udio na tržištu pa se plasira priča kako ipak nije ta gumica tako čarobna. I tako prosječan čovjek živi od dojma do dojma, od priče do priče koja mu se plasira...i sve više se udaljuje od Istine (znam da će ovo mnoge iziritirati, ali nije mi to namjera, to je jednostavno moje čvrsto uvjerenje).
    Pikula

Love
    Kakva Istina?
    Istina je da milijuni ljudi na svijetu boluju od aidsa pa ako ce ta gumica spasiti samo jedan zivot - itekako je rjesenje.
    A propovijedanje o moralnim vrijednostima, o apstinenciji, o duhovnom prosvjecenju izgladnjelom i bolesnom africkom narodu koji zivi na rubu svih rubova mi je ruzno i licemjerno u ovom trenutku, a bojim se koliko negativnih posljedica moze sa sobom povuci.
    Zar je bitnija crkvena dogma i naukovanje od spasavanja golog zivota? :/

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mene zanima dal je ikad ta priča o apstitenciji upalila? mislim kroz povijest? mislim, ne pali ni u vlastitim redovima, svećenici su kako se kaže prije svega ljudi pa velika većina njih ne uspije izdržati taj zavjet celibata, mene zanima zašto bi bilo tko pomislio da će to uspjeti običnom čovjeku?

i ako svećenik "zastrani" dal da koristi gumicu ili ne? :?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pikula ti stvar gledas kroz prizmu krscanskog odnosno religijskog morala, a ja mislim da je to krivi put zakljucivanja

ja ne mislim da su oni amoralni - njihove civilizacije i plemena svakako su imala svoje moralne kodekse ponasanja - ja mislim da je problem u tome sto su dosli zapadnjaci i poceli sa svog gledista govoriti sto je pravo, a sto nije i zeznule stvar jer se sad oni nalaze u procijepu

njima je primjerice amoralno seksanje za novac, ali istovremeno dugogodisnje zivljenje i imanje nekoliko partnera nije. na zapadu bi vecina vjerojatno zakljucila obrnuto, zar ne?

ne bih rekla da se krscanska civilizacija ni dan danas nazalost previse iskazuje svojim humanistickim stavovima i postupcima (a u povijesti pogotovo, to je uopce bespredmetno pisati) a najveca je zamka ako upadnemo u misljenje kako smo mi eto nesto veliko naucili pa cemo sad malo "milosti" spustiti na "tamo neke pogane". svako pokrstavanje dosada je pokazalo da je krivi put, a ne pravi

ja se slazem s elin da njih treba jednostavno pustiti da zive svoj zivot, da pronalaze najbolja rjesenja u skladu sa svojim vrijednostima i mentalitetom, pomoci im u onome sto je nuzno, ali nikako se postavljati s visoka, kako mi zvuce tvoji postovi (sori ako sam krivo shvatila, ali eto takav su mi okus ostavili)

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    mene zanima dal je ikad ta priča o apstitenciji upalila? mislim kroz povijest? mislim, ne pali ni u vlastitim redovima, svećenici su kako se kaže prije svega ljudi pa velika većina njih ne uspije izdržati taj zavjet celibata, mene zanima zašto bi bilo tko pomislio da će to uspjeti običnom čovjeku?

ne misliš da bi umjesto boldanog bilo prikladnije "dio njih"? jer to bi onda bilo pravo stanje stvari

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije li sad Afrika savršen poligon za testiranje novih ljekova protiv AIDS-a, bez mogućnosti tužne, i to na živim ljudima

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, mogućnost je tužna

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Elin, ak se pitaš zašto su izostali moji komentari na dokumentarce , pogledaj na adminu moj najnoviji post
    Inače, ON topic, baš su me tvoji postovi nagnali na razmišljanje, i tvoj stav o nepomaganju koji mi se isprva učinio preradikalnim, sad mi fino sjeda, i ustvari te potpisujem

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bojim se ako nastavimo rušiti temelje na kojima nam je izgrađena kuća da ćemo i mi uskoro pinklec na rame. Još će Afrikanci sažaljevati nas.
    Šteta, velika šteta se radi. Ako se zauzimamo za takve vrijednosti nemojmo se čuditi kad se i krvna osveta pokaže logičnom. u tom slučaju čini se razumno posaditi blitvu i ne raditi ništa. Jer nema nade.
    ma kakva šteta, draga moja, mi ćemo jednostavno lijepo zatražiti oprost za naše gadosti kao što to čini KC i nema problema. U principu, nama je super, radimo što hoćemo i onda malo molim oprost - evo ti i ti novi čovjek. Možeš opet raditi gadosti - oprost ne možeš potrošiti. Ako mene pitaš temelji te kuće su truli odavno. Naš problem je u oholosti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

trebaš povući crtu:
    a) šta je Bogu kajanje - isključivo ono iz srca što tjera čovjeka da se mjenja nabolje
    b) šta je ljudima kajanje - obaviš potreban protokol

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Citiraj betty blue prvotno napisa

ne misliš da bi umjesto boldanog bilo prikladnije "dio njih"? jer to bi onda bilo pravo stanje stvari
    vjerovatno si u pravu. al nekako sam pod dojmom da svećenici koji rade s ljudima su u većem iskušenju od onih koji žive u samostanima, odvojeni od svijeta. Nekeko mislim da je celibat održiv samo u drugom slučaju

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    drugi primjer - govedina je najjeftinije meso, piletina najskuplje i najcjenjenije. obitelj ima tri kokosi i svoja polja kukuruza - dakle mogli bi uzgajat i hranit pilice i na taj nacin zaradit pare koje im trebaju. njihov odgovor na pitanje zasto to ne rade je bio - kad imas pilice onda moras puno cistit. oni ce posadit biljke oko kojih nema puno posla, ali se nece oznojit od pretjeranog rada, imaju jednostavno neki skor drugaciji stav, vise u smislu - sto bude, bit ce i mi tu ne mozemo puno promijenit tako da njihov mentalitet je bitno drugaciji (mene je zderalo puno toga jer bi nasom logikom oni sami sebi na vrlo jednostavne nacine i bez para mogli poboljsati znacajno uvjete zivota, ali oni jednostavno ne razmisljaju na taj nacin)
    nego, pujca,nekaj sam razmišljala vezano za ovaj tvoj primjer. Ti veliš različit mentalitet, a ja kažem nijanse.
    Primjer: RH majka (fiktivna) ima klinca od 2 godine i radi 6 sati na dan za 5.000,00 kuna. Pruži joj se šansa za novi super posao, ali 10 sati dnevno za 10.000,00 kuna. E sad, ta nova plaća bi stvarno poboljšala egzistenciju cijele obitelji, ali majka odlučuje ne prihvatiti taj posao da bi mogla provesti više vremena sa djetetom. Da ta fiktivna mama to podijeli sa nama na fourmu, smajlići bi išli ovako: . Dakle, pitam zašto bi to po tebi bio drugačiji mentalitet: taj Kenijac je odlučio ne robovati, nego živjeti ugodno bez stresa. Jesu li gladni - nisu, jesu li žedni - nisu, imaju li krov nad glavom - imaju. Kao što rekoh oholi smo zato što razmišljamo na način da čovjek treba imati auto, tv, sve kućanske aparate i sl. Čovjeku, zapravo, osim hrane, vode, sexa, obleke, društva i krova nad glavom ništa drugo ne treba. Doduše, ja ne bi mogla tako jer sam navikla, ali ne smatram da je ovo kaj je Kenijac iz tvoje priče izabrao lijenost - čovjek živi kako njemu paše i uopće mi nije šokantno. Pa kršćanski svetci su živjeli još i gore, pa se njima nitko ne isčuđava. A osim toga, jedino što naša djeca zaista trebaju smo mi: naše vrijeme, pažnja, ljubav i sl. Stvari su sporedne, moja se i sa štipalicom sasvim dobro igra.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elin

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa iz zapadne perspektive bi ljudi rekli da su oni lijeni - oni tamo naravno ne misle tako nego imaju svoj ritam - u tome je za mene razlika u mentalitetu

najlakse je doci tamo, zgroziti se na sve sto nama nije nekako uobicajeno prihvatljivo i otici doma sav sretan sto ja eto ne pripadam tom svijetu - u tu je zamku ful lako upasti i vecina zapadnjaka ce razmisljati bas tako

ja ih kroz navedene primjere uopce ne pokusavam prosudjivati, stavljati u neke kategorije i moralizirati nad njihovim zivotom nego samo posvjedociti da oni razmisljaju drugacije i da bas zato nametanje nekih zapadnjackih normi ponasanja i razmisljanja ne pali

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja ih kroz navedene primjere uopce ne pokusavam prosudjivati, stavljati u neke kategorije i moralizirati nad njihovim zivotom nego samo posvjedociti da oni razmisljaju drugacije i da bas zato nametanje nekih zapadnjackih normi ponasanja i razmisljanja ne pali
    kužim kaj hoćeš reći: ti vidiš kao i ja - meni to nije lijenost nego njihov izbor i njihov načni života. Ovo drugo sam boldala jer kad to čujem totalno popizdim - ide mi na živce ta naša oholost zato i kažem da kog se drehka imamo u sve petljati, pa zar baš svi na ovom svijetu moraju biti naši klonovi.
    I ovo kaj si napisala u dijelu posta kaj ga nisam citirala: da ljudi sa zapada tamo dođu, zgražaju se i odu doma sretni što ne pripadaju tom svijetu je točno - to je upravo ono kad kažem da je naše milosrđe motivirano nečim drugim, motivirano je našom ohološću. Ružno je to od nas i okrutno. Ti ljudi to ne zaslužuju, nitko to ne zaslužuje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam baš pokušala vidjeti i drugu stranu priče. Nisam niti pokušala opovrgnuti da KC radi mnogo loših stvari uz mnogo dobrih u svojim misijama -ne bih ulazila u omjere jer nisam upućena. Samo sam postavila pitanje pujici, da li joj razmišljanje na ovu temu otvara i neke svjetle perspektive. Ja sam daleeeko od želje da pokrštavamo Afrikance - ja sam SAMO za to da im idemo ponizno pomagati oko najosnovnijih stvari, ali i za to da kad nas pitaju što nas je na to nagnalo- da ne odgovorimo čarobni dragulj ili zmajevo jaje - nego istinu - dakle - kršćansko milosrđe ili barem humanisitičke vrijednosti proizašle iz toga.
    Gle moji su s Kosova i iz Zagorja i tamo su partizani na konjima ulazili u crkve odnosno trgali ženama feređe na cesti i bile su sretne ako su samo tako prošle itd. Zlo i nasilje uvijek nađu izgovor. Može se tako nabrajti unedogled.
    Osim toga mislim da je ovaj papa izrazito netalentiran za PR i javne nastupe i ja se svaki put primim za glavu (već je svašta dohvatio muslimane, židove, holokaust, sad kondome :/ ). Na žalost, nasljedio je pozornost medija od uskoro svetog pape Ivana Pavla ll koji je imao ista uvjerenja, ali toliko više ljubaznosti i poniznosti.
    Ipak ja vjerujem da KC još uvijek čuva i pronosi kršćansku Istinu najbolje što ljudi koji je čine mogu. A obzirom da nije na meni da sudim, ne osuđujem, ali voljela bih da je s više ljubavi i takta.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dakle dogme ostaju nepromjenjene i ja stvarno vjerujem da su samo na dobro ljudima, ali način upoznavanja s njima može biti puno bolji. Samo ako ja tu ne mogu doprinjeti, ne mislim da će samo isticanje lošeg nešto bitno pomoći.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ipak ja vjerujem da KC još uvijek čuva i pronosi kršćansku Istinu najbolje što ljudi koji je čine mogu. A obzirom da nije na meni da sudim, ne osuđujem, ali voljela bih da je s više ljubavi i takta.
    hoćeš reći voljela bi da je sa više uvjerenja i poniznosti. Ljubav i takt sa time nemaju previše veze - radi se o brojevima, čista matematika, nažalost: veći broj vjernika snažniji utjecaj Crkve u svjetskoj politici.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

za mene je vazno naglasiti da ja mislim kako aspekt price, koji je u africi posebno vidljiv, to da krscanska istina (ili muslimanska ili bilo koja druga) i moral proizasao iz religijskog shvacanja cesto nemaju veze s humanistickim ponasanjem

primjer -krscanski moral ce reci da je koristenje kondoma (pa i kod hiv pozitivnih) grijeh. s humanistickog stajalista nemoralno je nekoristenje kondoma u toj situaciji.

krscani ce reci da je homoseksualizam grijeh, humanisti ce reci da gej populacija ima ista ljudska prava kao i svi ostali.

katolici ce reci da je mpo grijeh, ostali krscani nece, a humanisti ce reci da je plemenit uspjeh znanosti koji pomaze parovima da dobiju dijete

dakle jako je vazno s kojeg stajalista moralnog zakljucivanja netko govori jer, iako mozda pretpostavlja da je jasno, stvari ipak nisu iste

tako da sirenje krscanske istine, kako ju ti nazivas pikula, uopce ne mora znaciti i sirenje humanizma, dapace, u ime te istine i danas si jedna grupacija uzima za pravo suditi drugima i obrnuto (to sad vrijedi za sve religije)

point - ja mislim da svaka religija naravno ima pravo na svoje naucavanje prema moralnim pitanjima, ali ih nema pravo nametati kao univerzalne moralne vrijednosti za sve ljude na planeti

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pujice, za post!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za mene je vazno naglasiti da ja mislim kako aspekt price, koji je u africi posebno vidljiv, to da krscanska istina (ili muslimanska ili bilo koja druga) i moral proizasao iz religijskog shvacanja cesto nemaju veze s humanistickim ponasanjem

primjer -krscanski moral ce reci da je koristenje kondoma (pa i kod hiv pozitivnih) grijeh. s humanistickog stajalista nemoralno je nekoristenje kondoma u toj situaciji.

krscani ce reci da je homoseksualizam grijeh, humanisti ce reci da gej populacija ima ista ljudska prava kao i svi ostali.

katolici ce reci da je mpo grijeh, ostali krscani nece, a humanisti ce reci da je plemenit uspjeh znanosti koji pomaze parovima da dobiju dijete

dakle jako je vazno s kojeg stajalista moralnog zakljucivanja netko govori jer, iako mozda pretpostavlja da je jasno, stvari ipak nisu iste

tako da sirenje krscanske istine, kako ju ti nazivas pikula, uopce ne mora znaciti i sirenje humanizma, dapace, u ime te istine i danas si jedna grupacija uzima za pravo suditi drugima i obrnuto (to sad vrijedi za sve religije)

point - ja mislim da svaka religija naravno ima pravo na svoje naucavanje prema moralnim pitanjima, ali ih nema pravo nametati kao univerzalne moralne vrijednosti za sve ljude na planeti
    Potpisujem 100 puta, odlicno si to napisala Pujice.
    I jako je zanimljivo citati te dok pises o svojim dozivljajima iz Afrike.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja se pitam o čemu mi pričamo na ovom topicu. Pitam se i što mene tjera da sudjelujem u raspravi. Sve se bojim neki nečisti motivi; potreba za važnošću ili nešto takvoga; al lako za to( (ljudski je osjetiti se važnom dok pišeš o tako važnim stvarima, kad si svakodnevno sama doma, pomalo izolirana i tako...) - nego se prepucavamo na račun čega - toga da na određenom kontinentu milijuni ljudi umiru od gladi i bolesti, a mi salonski ovdje diskutiramo o tome jel kondomi ili ne, pa se bijemo iz dva ili tri tabora riječima. Oko kondoma... Kao da je stvar u kondomima.

Užasno mi je žao svih tih ljudi, i te djece. I iskreno, i od sveg srca se nadam da će svi ljudi koji rade na tome da pomognu imati puno, puno uspjeha. Nadam se većoj sreći, blagostanju i prosperitetu tog kontinenta i tih ljudi

Moja nada, kao kršćanske vjernice, je da će Papina poruka, i poruka svih vjerskih učitelja doprijeti do ljudi i da će ideja vjernosti, ljubavi, vezanosti seksualnosti uz ljubav i poštovanje s vremenom uroditi plodom. I da će se ljudi iz zaraćenih plemena, iz kultova koji ih straše, ujediniti u jedino važnoj stvari - a to je da rade na općem interesu svojih zemalja i naroda. Drugim riječima, a to je i Papa rekao onima koji su ga poslušali uzduž i poprijeko - da će ljudsko dostojanstvo, ljubav prema sebi samome, i osjećaj samopoštovanja izgraditi i spasiti Afriku (i sve nas skupa koliko nas ima na Zemlji) izgraditi bolji svijet... Iz dobrog osjećaja prema sebi, iz samosvijesti i samopoštovanja niču dobre stvari; o tome se radi. Iskrena ljubav, vjernost, obitelj i brak - to je tlo zdravog pojedinca; i o tome se radi. Ne o kondomima. Ne o nastavku samomrzećeg ponašanja upgradeanog kondomima. To ništa ne mijenja, onako dubinski.

I nadam se da će bolesni, koji su već bolesni, dobiti nježnu i temeljitu skrb. Mora da je strašno teško o njima skrbiti. Tu vjerujem treba stvarno veliko srce, i velika vjera u Boga...

Dirljiv je članak na koji vas upućujem; radi se o izjavi Afričke povjerenice za AIDS; pročitajte. Tako toplo, ljudski, istinito; s tako zdravim uvidom; a i slaže se s Papom, pročitajte zašto.

http://zenit.org/article-25480?l=english

Mali preview:

At the root of the spread of HIV," she explained, "there is a behavior, there is a way of being." She added, "And then let's not forget that the great emergency is to take care of the people who have already contracted the disease and for whom condoms are useless."

Offering an example of the occasional lack of comprehension of the situation in Africa, Busingye spoke about a group of journalists who had come to report on the activities of Meeting Point. Seeing the condition of the HIV-positive women, they were moved. They decided to make themselves useful and do something for the women: they gave them a small box of condoms.

Seeing this, the director reported, one of the women at the center, Jovine, looked at them and said: "My husband is dying and I have six children who will soon be orphans. What use are these boxes you are giving me?"

"What that woman and many other women like her need," Busingye affirmed, "is to have someone who looks at them and says: ‘Woman, don't cry!'"

"It is absurd," she added, "to try to respond to her need with a box of condoms, and the absurdity is in not seeing that man is love, and affectivity."

She said that in the current situation in Africa the use of condoms "can seem a bit ridiculous" since before using them one must first wash their hands, keep all dust away and store them at a certain temperature -- all things which Busingye said are rather difficult for the women she cares for to do.

Thus, she asserted, many who talk about using condoms in Africa do so without the slightest knowledge of the problem and the conditions of the continent.

Evo i filmići o HIV-u u Africi.

http://www.catholicportal.co.za/AIDS...ange_Is_On.htm

Ukratko, suočeni s boli drugog čovjeka svi mi najradije dajemo nekakva brza rješenja; da ne bismo i sami osjetili, suosjećali s njegovom boli; valjda osjetili koji ponori nesreće i boli u životu postoje; i mogu susresti i nas. Metode, quick-fixevi, tri koraka do onoga, pet dana do ovoga - mi smo ta, instant kultura. Primjećujem da smo i s djecom ponekad takvi...

A u stvari - razumjeti problem drugoga znači suosjećati, pa onda iz toga - iz milosrđa prema drugome - i pomoći koliko se može. Ponekad se ne može ništa... osoba mora sama sebi pomoći. I tu pomaže samo podrška, ustrajnost ljubavi koja će osobi s vremenom dati krila da se zavoli, da odluči čini sebi (a onda i drugima) dobro.

Vjerujem da se kondomi nude zato da se umiri savjest. Kao, evo vam, i sad nas pustite na miru. Tko želi gledati kako ljudi umiru, kako djeca ostaju siročići, ili se i sami muče s HIV-om? Evo, na, kondomi, pa se snađite, pustite nas! To je prilično nervozna reakcija, ne čini vam se?

Ne znam kako vi, ali ja ću svoju djecu učiti kako je njihovo tijelo, kao i njihova duša, privilegija, nešto dragocjeno, i nešto što pripada Bogu, njima i jednoj osobi za koju se odluče; nadam se da njihova glad za ljubavlju neće biti tolika da će jedva čekati supstitut u vidu neobaveznog seksa (jer što je to nego instant-toplina, instant-ljubav, ili snažna razonoda koja na časak tjera sumrak života u koji se zapelo), i nadam se da će dovoljno cijeniti sebe da pričekaju, propitaju kome se daruju umjesto da ko ćorave koke nabadaju u serijskoj monogamiji; i da će dovoljno cijeniti drugoga, pa da će se uzdržati od toga da zavitlavaju nekoga kome ionako ne misle dati cijelu svoju ljubav, i cijeloga sebe. Mi vjernici valjda svoju vjeru temeljimo upravo na tome - da smo tako jako dragocjeni - jer smo Božiji - da zaslužujemo samo vrhunski, samo najbolje - čistu, pravu, temeljitu ljubav. I u nju cijelim srcem vjerujemo. I kad je teško, i kad se ne razumijemo, i kad se čini bezizlazno... biramo voljeti, i kad nas se ranjava, i vjerujemo kako je ljubav jedino što će promijeniti drugoga. Kao što neće silina vjetra skinut čovjeku kapu - nego nježna toplina sunca... A svo zlo i jad dolazi iz toga što je čovjek povjerovao da nije dovoljno dobar, i da ne zaslužuje pravu ljubav (to je u osnovi priča o izgonu iz Raja), pa je prostituira, i s njom se igra, i odbacuje.

Nema HIV-a kad ljudi žive u skladnim obiteljima, i nema siromaštva kad svi zajednički upru raditi; a vjera se sastoji u tome da vjerujemo da skladne obitelji mogu postojati, da su one cilj svima nama, da brakovi mogu biti čvrsti i trajni, i da ljudski rad iz čistog srca provocira Božije milosrđe i ljubav, i za svaki naš uspjeh Bog će podariti još tri. Ako nije tako - bit će da smo u - grijehu; tako nas uči Crkva. Nije tako jednostavno; nije vjera quick-fix; u osnovi jest tako; samo što je grijeh dio cijelog ovog svijeta, i svakoga od nas, pa svatko od nas mora istrpiti svoje; da podnese drugoga i time mu pomogne, i da se sam očisti, da se istrenira (čista duša traži trening, baš kao i jaki mišići, princip je isti - postoje teškoće i krize i nevolje, al ustraješ, pa bude dobro).

I na koncu - disclaimer - moj post je možda bezobrazluk vizavi Afrike... štojaznam. Ali ako uplatim u Misije, ili neki drugi oblik pomoći, možda sam opravdala svoje pravo da se ovdje razmećem riječima...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

1.krscani ce reci da je homoseksualizam grijeh, humanisti ce reci da gej populacija ima ista ljudska prava kao i svi ostali.

2.istine, kako ju ti nazivas pikula, uopce ne mora znaciti i sirenje humanizma, dapace, u ime te istine i danas si jedna grupacija uzima za pravo suditi drugima i obrnuto (to sad vrijedi za sve religije)

3. point - ja mislim da svaka religija naravno ima pravo na svoje naucavanje prema moralnim pitanjima, ali ih nema pravo nametati kao univerzalne moralne vrijednosti za sve ljude na planeti
    1.Grijeh v. ljudska prava :? Svi ljudi griješe ovako ili onako i svi ljudi moraju imati zagaranitrana ljudska prava. Ne vidim suprotnost niti sam ikad čula ili pročitala da grješnicima treba oduzeti ljudska prava.
    2. Danas netko u tvoje ili moje ime može učiniti nešto loše, da li to mijenja mene ili tebe?
    3. nametati :? ja uporno govoirm protiv nametanja ičega. Kažem da bih voljela da budemo ponosno na svoje korjene i svoje vrijednosti jer čovjek koji ne cijeni sebe isvoje ne može cijeniti odnosno prepoznati ni vrijednosti drugog.
    Ja imam osjećaj da se u zadnje vrijeme uvriježilo prepucavanje po taborima i više se niti ne čitaju postovi pojedinačno nego se "vraća" onim drugima - kao da razgovaramo Borg1 i Borg2. Smiješno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ukratko, suočeni s boli drugog čovjeka svi mi najradije dajemo nekakva brza rješenja;
    Aids se jako brzo siri.

Ponekad mi se cini da Papa (zajedno s vjernicima koji razmisljaju na nacin kao Ifigenija) zivi na jednom sasvim drugom planetu koji nema veze s stvarnim zivotom obicnih ljudi na Zemlji.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ifigenija, hvala ti što si uzela vremena i ovako temeljito i strpljivo uz puno argumenata odgovorila.
    Nakon tvojeg posta mogu staviti samo veliki potpis i nemam više što dodavati. (da sam ga vidjela ne bih ni pisala prethodni, istovremeno, što ćeš)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ifigenija, post ti je lijep za čitati, pogotovo onima koji vole pjesničke figure, i posebno ovaj dio
    Ne znam kako vi, ali ja ću svoju djecu učiti kako je njihovo tijelo, kao i njihova duša, privilegija, nešto dragocjeno, i nešto što pripada Bogu, njima i jednoj osobi za koju se odluče; nadam se da njihova glad za ljubavlju neće biti tolika da će jedva čekati supstitut u vidu neobaveznog seksa (jer što je to nego instant-toplina, instant-ljubav, ili snažna razonoda koja na časak tjera sumrak života u koji se zapelo), i nadam se da će dovoljno cijeniti sebe da pričekaju, propitaju kome se daruju umjesto da ko ćorave koke nabadaju u serijskoj monogamiji; i da će dovoljno cijeniti drugoga, pa da će se uzdržati od toga da zavitlavaju nekoga kome ionako ne misle dati cijelu svoju ljubav, i cijeloga sebe. Mi vjernici valjda svoju vjeru temeljimo upravo na tome - da smo tako jako dragocjeni - jer smo Božiji - da zaslužujemo samo vrhunski, samo najbolje - čistu, pravu, temeljitu ljubav. I u nju cijelim srcem vjerujemo. I kad je teško, i kad se ne razumijemo, i kad se čini bezizlazno... biramo voljeti, i kad nas se ranjava, i vjerujemo kako je ljubav jedino što će promijeniti drugoga. Kao što neće silina vjetra skinut čovjeku kapu - nego nježna toplina sunca... A svo zlo i jad dolazi iz toga što je čovjek povjerovao da nije dovoljno dobar, i da ne zaslužuje pravu ljubav (to je u osnovi priča o izgonu iz Raja), pa je prostituira, i s njom se igra, i odbacuje.
    ali čini mi se da takav stav pripisuješ samo vjernicima, a ja ti odmah mogu reći da ću svoje dijete pokušati naučiti nečem sličnom...
    I nekako ne mogu pobjeći od dojma da su za tebe stvari previše jednostavne, prelako objašnjive, a stvarnost je ipak drugačija...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Ifigenija, post ti je lijep za čitati, pogotovo onima koji vole pjesničke figure, i posebno ovaj dio
    ali čini mi se da takav stav pripisuješ samo vjernicima, a ja ti odmah mogu reći da ću svoje dijete pokušati naučiti nečem sličnom...
    I nekako ne mogu pobjeći od dojma da su za tebe stvari previše jednostavne, prelako objašnjive, a stvarnost je ipak drugačija...
    Svimbalo, drago mi je da dijelimo ideju o odgoju djece, tj. o vrednotama Ma ne mislim ja da su ljudi podijeljeni u tabore - vjernici - nevjernici - nego je ovdje takva neka diskusija, pa sam htjela pojasnit koja je to stvar s tim kondomima, i zašto vjernici ne vide rješenje u kondomima, nego u goreopisanom odgoju.

Što se tiče jednsotavnosti ili kompliciranosti života... nemam pojma... zašto misliš da prejednostavno vidim život?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Ukratko, suočeni s boli drugog čovjeka svi mi najradije dajemo nekakva brza rješenja;
    Aids se jako brzo siri.

Ponekad mi se cini da Papa (zajedno s vjernicima koji razmisljaju na nacin kao Ifigenija) zivi na jednom sasvim drugom planetu koji nema veze s stvarnim zivotom obicnih ljudi na Zemlji.

Pa možda i jest problem u tome što vjernici, s Papom na čelu (a vidim to i u drugim monoteističkim religijama... sad će me napast jer sam politički nekorektna prema mnogobožačkim religijama ) ne vide običnih ljudi na Zemlji.. vide samo predragocjenu djecu Božiju koja zaslužuju najviše i najbolje, nikakvo mazanje očiju ili palijativne mjere.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifigenija, hvala ti što si uzela vremena i ovako temeljito i strpljivo uz puno argumenata odgovorila.
    Nakon tvojeg posta mogu staviti samo veliki potpis i nemam više što dodavati. (da sam ga vidjela ne bih ni pisala prethodni, istovremeno, što ćeš)

Imam sinusitis. Besposlena sam.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ifi-prejednostavno u smislu-sve je objašnjivo biblijskim motivom izgona iz raja, svo zlo nestat će ako obitelji budu složne i sretne-znam, sama si stavila disclaimer, ali ipak čini mi se da su tvoja rješenja problema nekako...idealistična, neprovediva u praksi
    Malo se spetljah, tako to biva kad na poslu pokušavam reći nešto smisleno

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Crkva i popovi mi se gade. Ima hiljadu razloga za to. Zlo društva u prošlosti i sadašnjosti i budućnosti gdje god gurnu svoj licimjerni izopačeni nos i sve im prolazi nekažnjeno. Točka.
    Časna sestra s kojom sam dolazila u kontak samo jer smo radile skupa je imala tolko drskosti da mi kaže da bi ona mene upoznala s isusom i da mi nije pametno da sam u vezi s muslimanom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifi-prejednostavno u smislu-sve je objašnjivo biblijskim motivom izgona iz raja, svo zlo nestat će ako obitelji budu složne i sretne-znam, sama si stavila disclaimer, ali ipak čini mi se da su tvoja rješenja problema nekako...idealistična, neprovediva u praksi
    Pa, baš sam nedavno rekla mužu kako je divno biti vjernik
    Puno toga ti je na pladnju servirano, samo se trebaš poslužit .
    No, to što je jednostavno ne znači da je lako. Dapače. Izdržljivost, upornost, jednostavnost... to je težak dio. Kad bi se jezikom moglo dolaprdat do sretne obitelji, čvrstog braka, kvalitetno odrađenog posla (umjesto što lajem na forumu) - ja bih bila uspjeh samo tako. Al nije lako...
    Provedivo je u praksi, al nije lako... e, i ne kažem ja da sam ja išta od ideala provela u praksi 8) Imam jezičinu, al baš disciplinu i tako neke druge vrijednosti - slabo to meni ide. Teoretičarka. Al se trudim, i to je to.
    Nema ezoterije u životu, ako gledaš vjernički... to je istina. Krv znoj i suze

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da je u praksi to puno kompliciranije.
    Jer imamo i nešto što se zove" slobodna volja".

Tako da svaki član obitelji sam može odlučiti ono što on misli da je ispravno.I svi prolaze put koji moraju proći...To ne mora nužno biti isti put.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nema ezoterije u životu, ako gledaš vjernički... to je istina. Krv znoj i suze
    pa kad smo već s afrike prešli na naše živote, ne mogu ne primijetiti kako ti i pikula svako malo spominjete krv, znoj, suze, patnju...
    vjeruj mi, ja ne živim ništa manje kreposno od tebe, i s ništa manje ljubavi oko sebe, koju dajem, i primam. no, uopće se ne patim zbog toga.

i još imam i čistu kuću. 8)

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da dodam, da zapravo nemaju veze sa njihovim shvaćanjem. I čemu onda pokrštavanja kad ti ljudi to u stvarnosti ne razumiju. To je kao da ja pređem na budizam: ne kažem da je loš, ali ne razumijem takav način razmišljanja. I onda se događa sve ovo što smo pisale sa apstinencijom i sl. - ti ljudi to u stvarnosti ne razumiju, oni imaju svoje tisućljetne moralne zasade koje se meni ne čine ništa lošijim od naših.

Demi, i meni isto što si napisala u svom postu, međutim volim slušati prave vjernike (koji zaista vjeruju u kršćanske vrijednosti) kao If - nećeš vjerovati daje mi nekakav mir koji u zadnje vrijeme teško nalazim.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

1.Grijeh v. ljudska prava :? Svi ljudi griješe ovako ili onako i svi ljudi moraju imati zagaranitrana ljudska prava. Ne vidim suprotnost niti sam ikad čula ili pročitala da grješnicima treba oduzeti ljudska prava.
    2. Danas netko u tvoje ili moje ime može učiniti nešto loše, da li to mijenja mene ili tebe?
    3. nametati :? ja uporno govoirm protiv nametanja ičega. Kažem da bih voljela da budemo ponosno na svoje korjene i svoje vrijednosti jer čovjek koji ne cijeni sebe isvoje ne može cijeniti odnosno prepoznati ni vrijednosti drugog.
    Ja imam osjećaj da se u zadnje vrijeme uvriježilo prepucavanje po taborima i više se niti ne čitaju postovi pojedinačno nego se "vraća" onim drugima - kao da razgovaramo Borg1 i Borg2. Smiješno
    1. ovo je pod dojmom gledanja filma Milk i cinjenice da su jos prije nepunih trideset godina neke crkve u americi trazile da se homoseksualnim osobama zabrani zaposlajavanje u javnim instuticijama, a sve s argumentom da je homoseksualizam protiv Boga. Pa zar to nije krsenje ljudskih prava u ime religije? Ima takvih primjera i danas, ne samo na temu ove skupine i ne samo iz krscanskog miljea - religija si uzima za pravo da svojom moralnom kvalifikacijom i u svijetu zeli odredjivati tko je ili nije podoban za nesto
    2. ne kuzim
    3. kao sto rekoh - da, svatko ima pravo na svoja uvjerenja i naravno da treba biti ponosan na njih, ali Afrika nije kontinent s dvije tisuce godina krscanstva niti je ono oblikovalo njihovu kulturu, ono je doslo kasnije i uvelo svoje vrijednosti

i disclaimer - ja se ne bih svrstala niti u tabor Borg 1 niti Borg 2 niti se zelim s bilo kime prepucavati, ali za mene cinjenica da sam vjernik ne znaci da moram zivjeti sljepih ociju i bezpogovorno vjerovati papi, pogotovo kad u pitanju nisu vjerska naucavanja nego drustvene stvari.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj elin prvotno napisa

1. I čemu onda pokrštavanja kad ti ljudi to u stvarnosti ne razumiju.

2. oni imaju svoje tisućljetne moralne zasade koje se meni ne čine ništa lošijim od naših.

3. volim slušati prave vjernike (koji zaista vjeruju u kršćanske vrijednosti) kao If - nećeš vjerovati daje mi nekakav mir koji u zadnje vrijeme teško nalazim.
    1. Pokrštavanje ne ide mačem. To ide otprilike ovako. Misionari odlaze proslijediti kršćansku ljubav, milosrđe i konkretnu pomoć u određeni kraj. BTW i kod nas ima katoličkih misionara jer je i cro-katolicizam slabašan (svaki, i u svakoga od nas, osim u svetaca)... pa trebamo malo jakih igrača iz drugih zemalja
    Ljudima se dopadnu drugi ljudi, način na koji žive i djeluju, pa ih pitaju o tome. Ovi im pričaju. Neki se zainteresiraju, pa idu slušati katekizam. Neki se odluče krstiti. Sami od sebe. Neki ne.
    Ne sumnjam da ima preuzetnih misionara koji malo guraju ljude jače nego što treba... ipak je kršćanstvo prije svega religija slobodne volje... eto, to je zamka u koji oni mogu upasti.
    Ipak, većina ljudi koja se krsti krsti se svojom voljom. Koliko će ustrajati - ovisi o puno faktora. Imaš prispodobu u Bibliji - neko zrno padnje u trnje, pa niš od njega. Neko na kamen - opet ništa. A neko na plodno tlo - pa izraste. Ovisi valjda i tko je donio vjeru; koliko je sam razumije, i koliko je sam za sebe iznutra obasjan vjerom. Jer ne obraća čovjek. Čovjek je sredstvo. Obraća Bog. ali nikad bez velike i žarke čovjekove želje, molitve, sudjelovanja u životu Crkve, čitanja, meditacije. Nije vjera za slabiće.

2. ?! Ovo je česta predrasuda izrasla iz ideologije političke korektnosti i relativizma. Njihove moralne zasade uključuju ljudožderstvo (ponekad), genitalnu mutilaciju, mnogoženstvo, klanjanje zaklanim životinjama, i štojaznam. To nije jednakovrijedno Isusovom nauku Ljubavi.

3. Poturica gori od Turčina. Pišem jer znam koliko je meni, kao teškom nevjerniku i ateistu (iz takve obitelji) značilo biti u blizini ljudi koji su sa mnom dijelili svoju vjeru. Istina je. Samo Ljubav pruža mir. Peace and love

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

za mene cinjenica da sam vjernik ne znaci da moram zivjeti sljepih ociju i bezpogovorno vjerovati papi, pogotovo kad u pitanju nisu vjerska naucavanja nego drustvene stvari.
    Slijepih očiju ne, ali bojim se stara da vjerovat Papi moraš... to ti ulazi u opis vjere...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

1. ovo je pod dojmom gledanja filma Milk i cinjenice da su jos prije nepunih trideset godina neke crkve u americi trazile da se homoseksualnim osobama zabrani zaposlajavanje u javnim instuticijama,
    Neke crkve u Americi su sekte i kultovi. Oni mogu osnovat crkvu tako da KUPE kapelicu, i prozovu se pastorom, i propovijedaju. Skupljaju pastvu po sistemu mrežnog marketinga.
    No, ne znači to da su loši; ili da nemaju neki kontakt s Duhom Svetim. To samo znači da prema neovisnim crkvama u Americi treba biti oprezan; pogotovo ih ne izjednačavati s Katoličkom Crkvom.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ifigenija, ne radi se o sekti, radi se o crkvi s kojom i KC ima ekumenske odnose i koja je jedna od vecih i jacih protestantskih crkvi. ali to nije bitno - poanta je u tome da si vjerske zajednice takve stvari uzimaju za pravo.

danas se to samo ne radi javnim lincevima (u civiliziranim drzavama, kod nas ima i toga) nego lobiranjem pri politickim institucijama

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

2. ?! Ovo je česta predrasuda izrasla iz ideologije političke korektnosti i relativizma. Njihove moralne zasade uključuju ljudožderstvo (ponekad), genitalnu mutilaciju, mnogoženstvo, klanjanje zaklanim životinjama, i štojaznam. To nije jednakovrijedno Isusovom nauku Ljubavi.
    ovo je čista netolerancija. Sorry, kakav kanibalizam u Africi nisam za to čula. Genitalna mutilacija - koliko znam ima i u SAD-u i u Europskim zemljama zove se obrezivanje, a što bi tek Afrikanci rekli na našu epiziotomiju (meni je i to genitalna mutilacija i strašno me muči). Mnogoženstvo - stvar tvoje percepcije, oni sa tim nemaju previše veze niti to smatram nemoralnim (samo drugačijim i baš ne bi htjela probati, ipak sam ja kršćanka, bez obzira na sve). Klanjanje zaklanim životinjama - npr. Indijanci upotrebljavli da bi tražili oprost od ubijene životinje jer su je ubili da bi se prehranili (mi sa druge strane imamo farme, hranimo ih, one nas vole, onda ih koknemo i pojedemo meso bez grižnje savjesti jer eto nismo mi živinu ubili).
    Povlačim ovaj post sa tobom i pravim vjernikom, pravi vjernik ima razumijevanja i tolerancije.
    Što se tiče dobrovoljnosti pokrštavanja: pitaj Srbe da li je za vrijeme NDH njihov prelazak ("dobrovoljni") imao veze Isusovom prispodobom o zrnu i tlu ili sa potrebom preživljavanja.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

1. ovo je pod dojmom gledanja filma Milk i cinjenice da su jos prije nepunih trideset godina neke crkve u americi trazile da se homoseksualnim osobama zabrani zaposlajavanje u javnim instuticijama, a sve s argumentom da je homoseksualizam protiv Boga. Pa zar to nije krsenje ljudskih prava u ime religije? Ima takvih primjera i danas, ne samo na temu ove skupine i ne samo iz krscanskog miljea - religija si uzima za pravo da svojom moralnom kvalifikacijom i u svijetu zeli odredjivati tko je ili nije podoban za nesto
    2. ne kuzim
    1. Nemoj se ljutiti, ali tak meni tata nakon što gleda film prepričava događaj kao da se njemu jučer dogodio . Meni je slučajno to struka, pa znam kako se lijepo i lako može poigrati činjenicama, ako misliš da radiš "pravu" stvar.
    2. To što netko u ime Krista ili Muhameda ili Tita čini zlo ne prebacuje odgovornost s onog tko čini zlo na onog kojeg nosi na zastavi ili knjižici. Tako netko može sutra reći da smo ga ja ili ti inspirirale da okrade trafiku, ali to ne znači da smo je ja i ti obile. Da li sam uspjela biti jasnija? Ne zamjeri, trudim se.
    Inače opaska nije bila tebi osobno upućena. Činjenica je da se na forumima kompleksne teme pojednostavne na za i protiv pa samim tim izgube smisao.
    Krv, znoj i suze - meni je to dio života - kao i radost, smijeh, čistoća i zmazanoća. Moja kuća nije uvijek savršena, ali su mi prioriteti redovno pročišćeni. Kad ne bude važnijih stvari, s radošću ću polirati kvake. Ne znam čemu osobno vrijeđanje, Maria71?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bože, kak sam fulala Cvijeta73 umjesto Maria71. Soori.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pravi vjernik ima tolerancije za drugu vjeru...Ifigenija daj malo otvori oči ili se informiraj ako još ne znaš kako je išlo pokrštavanje a vjeruj mi ništa bolje nije ni danas...čitajući tvoj dugački post pomislila sam da si ironična i da se šališ a kad tamo...
    a to da je crkva pod okriljem vladajuće stranke, uglavnom desničara, kao kod nas HDZ-a pa zato popovi govore po misama za koga da glasaju...od toga mi je muka....zbog njihovog šurovanja je npr kod nas MPO u takvom stanju kakvom je.
    Ti divni misionari po Africi, ma tko su oni da onim neškolovanim ljudima tupe u uplašene glave kako ne smiju koristiti kondome, sad crnci više ne služe kao robovi pa ih valjda treba potamaniti na taj opaki način...umjesto da im se pomogne ili ih puste na miru, samo ih se uništava.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    i još imam i čistu kuću. 8)
    blago ti se. kod mene opet (još) rumpl.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa
    pravi vjernik ima tolerancije za drugu vjeru...Ifigenija daj malo otvori oči ili se informiraj ako još ne znaš kako je išlo pokrštavanje a vjeruj mi ništa bolje nije ni danas...čitajući tvoj dugački post pomislila sam da si ironična i da se šališ a kad tamo...
    a to da je crkva pod okriljem vladajuće stranke, uglavnom desničara, kao kod nas HDZ-a pa zato popovi govore po misama za koga da glasaju...od toga mi je muka....zbog njihovog šurovanja je npr kod nas MPO u takvom stanju kakvom je.
    Ti divni misionari po Africi, ma tko su oni da onim neškolovanim ljudima tupe u uplašene glave kako ne smiju koristiti kondome, sad crnci više ne služe kao robovi pa ih valjda treba potamaniti na taj opaki način...umjesto da im se pomogne ili ih puste na miru, samo ih se uništava.
    Da kod Fidela je puno bolje. Tamo ne govore ljudima za koga da glasaju. Kao ni u Jugi, SSSR-u... Those were the days... Bojim se da su naši svećenici predugo živjeli u komunizmu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da kod Fidela je puno bolje. Tamo ne govore ljudima za koga da glasaju. Kao ni u Jugi, SSSR-u... Those were the days... Bojim se da su naši svećenici predugo živjeli u komunizmu.
    Sorry, ovo pak ne kužim. Kaj hoćeš reći, eto isprika im je u diktatorskim režimima koji su to radili. Nije isprika takvo ponašanje. Demi je u pravu, osim onoga sa potamaniti - ne mislim da to rade namjerno, nego iz vlastite oholosti, nerazumijevanja i netolerancije.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pikula, a zasto stalno mijesas religiju i politiku, ja valjda naivna budala mislim da smo vec davno presli ono hrvat=katolik iz devedesetih, a kad ono mi jos na partizanima...

meni je struka religija pa ne solim pamet o tome koja je prava/kriva i cije su vrijednosti vaznije i jace nego pokusavam stvari sagledati u trenutku u kojem zivimo, s problemima s kojima se afrika danas susrece i sa otvorenim stavom za postivanje drugogga onakvog kakav on je

al bitno da mi ifigenija objasnjava sta je sekta, jer me to nisu ucili na faksu

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •