Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 229 od 229

Tema: Kaj je ovom Papi? :roll:

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa da elin sad nam je suuuper, jel tako???? glavno da popovi vladaju. stvarno je bio loš socijalizam, zato je npr VV napravljen u lošem socijalizmu u lošoj Jugoslaviji a poslje niko nije dao ni lipe da se nešto modernizira....sve je to maslo crkve i otimača kapitalista. daj ne brkaj komunizam i socijalizam.
    I sigurna sam da to crncima rade namjerno....baš kao što ameri "oslobađaju" svijet.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sorry elin, mislila sam na pikulu...lapsus

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Citiraj pujica prvotno napisa
    za mene cinjenica da sam vjernik ne znaci da moram zivjeti sljepih ociju i bezpogovorno vjerovati papi, pogotovo kad u pitanju nisu vjerska naucavanja nego drustvene stvari.
    Slijepih očiju ne, ali bojim se stara da vjerovat Papi moraš... to ti ulazi u opis vjere...

Papi se mora vjerovati kad naučava ex cathedra, inače se ne mora vjerovati svakoj riječi koja izađe iz njegovih usta. Dakle, ako papa navija za Bayern Munchen i kaže da vjeruje da je to najbolji klub na svijetu, mi ne moramo to vjerovati 8)

ali može se, Ifigenija, biti vjernik, i ne vjerovati i ne slušati Papu. i biti sretan i zadovoljan i pun ljubavi. i razumijevanja.

moj je život postao još i bolji, istinitiji, autentičniji i kvalitetniji kad sam se odmakla od megakorporacije. ne moram se više sramiti i pravdati zbog zajednice kojoj pripadam. lagana poput leptira, bez posrednika između mene i Boga. i zaista nije potreban.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sladjanaf, jesi se i sluzbeno makla?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa
    pa da elin sad nam je suuuper, jel tako???? glavno da popovi vladaju. stvarno je bio loš socijalizam, zato je npr VV napravljen u lošem socijalizmu u lošoj Jugoslaviji a poslje niko nije dao ni lipe da se nešto modernizira....sve je to maslo crkve i otimača kapitalista. daj ne brkaj komunizam i socijalizam.
    I sigurna sam da to crncima rade namjerno....baš kao što ameri "oslobađaju" svijet.
    da 'popovi' vladaju sasvim sigurno ne bi imali onakav (naliberalniji u Europi) zakon o diskriminaciji (ili kak se već zove)

a kad čuješ nekog svećenika da s propovjedaonice govori za koga treba glasovati, slobodno ga prijavi njegovom biskupu - bit će smijenjen samo tak
    jedino moraš uzeti u obzir da se u Crkvi anonimne prijave bacaju u koš (za razliku od nekadašnjih režima - i onog prije 1941., i onog eNDeHazijskog, i onog poslije 1945.)

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pikula, a zasto stalno mijesas religiju i politiku, ja valjda naivna budala mislim da smo vec davno presli ono hrvat=katolik iz devedesetih, a kad ono mi jos na partizanima...

meni je struka religija pa ne solim pamet o tome koja je prava/kriva i cije su vrijednosti vaznije i jace nego pokusavam stvari sagledati u trenutku u kojem zivimo, s problemima s kojima se afrika danas susrece i sa otvorenim stavom za postivanje drugogga onakvog kakav on je

al bitno da mi ifigenija objasnjava sta je sekta, jer me to nisu ucili na faksu
    1. Ispričavam se za miješanje religije i politike - ovaj zadnji post je bilo ružno prepucavanje s Demi, koju ću od sad ignorirati. To je po mojem mišljenju i jedini put da sa mto napravila.
    2. Ja sam albanka - katolik od svoje 23 godine obraćenjem, a ne zbog domovnice. Takve hrvat =katolik sam jako dobro osjetila na svojoj koži i ne pada mi na pamet da ih branim. Eventualno sebe od njih
    3. Na različitim fakultetima se iste stvari možda uče iz druge perspektive. Ne mora to biti odmah omalovažavanje. u udžbeniku iz sociologije za sr.školu stoji jedna definicija, na filozofiji na faksu druga. Mislim to je tu negdje, ali glavno da nije zasnovana na kogičkoj grešci, kao one da je žena čovjek koji se osjeća kao žena itd.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Papi se mora vjerovati kad naučava ex cathedra, inače se ne mora vjerovati svakoj riječi koja izađe iz njegovih usta. Dakle, ako papa navija za Bayern Munchen i kaže da vjeruje da je to najbolji klub na svijetu, mi ne moramo to vjerovati 8)
    Ovo moram potpisati. Mene su osobno mnoge izjave ovog pape zabolile iako vjerujem u nauk koji on predstavlja i kad cijeli Vatikan revidira encikliku to je stvarno čisto kao suza, ali njegovi nastupi :/ . On meni nije čovjek za javne nastupe i isto mislim da zbunjuje ljude i da će ih udaljiti od KC, na žalost. Trebamo moliti da papa Ivan Pavao ll postane svetac i da bude nadahnuće svim sljedećim papama. Sjetim se uvijek onog Papinog skupa svih religija svijeta i fotke kako ih on dočekuje i pozdravlja svakog baš prijateljski, zahvalan što su mu došli u goste... Eto rasplakala bih se nad tim prizorom. To je Dobro, nema tu teorija, taj način, ta ljubav... Eto kad bi svaki svećenik i kršćanin s tim poštovanjem odlazio u misije, ne bi bilo nikakvog problema. Sve teorije padaju pred ljubavlju - sjetite se Majke Tereze, napadali su je svi, pa su je zavoljeli svi, jer je ona njih sve voljela i u svakom od njih vidjela Krista.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je struka religija pa ne solim pamet o tome koja je prava/kriva i cije su vrijednosti vaznije i jace nego pokusavam stvari sagledati u trenutku u kojem zivimo, s problemima s kojima se afrika danas susrece i sa otvorenim stavom za postivanje drugogga onakvog kakav on je

al bitno da mi ifigenija objasnjava sta je sekta, jer me to nisu ucili na faksu
    Isus je oko sebe okupljao carinike i grešnike, oni su mu bili puno bolji materijal i sredstvo za ono što je htio objaviti svijetu od učenih ljudi koji su iznadprosječno poznavali teologiju i prilike ondašnjeg vremena.

Vjera je daleko više od teologije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa

ali ovdje se ne raspravlja o ničijoj vjeri, nego o instituciji, o Crkvi. a tu onda potkovanost znanjem iz teologije pomaže, ne? :/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

stvarno ne želim sve čitati jer vidim u kojem je smjeru ova tema otišla :?
    mene zanima nešto drugo, oprostite ako ste to već raspravila, pa ako netko ima strpljenja neka mi odgovori

sama sam trebala ići u misije u Južnu Ameriku, imala sam dosta prilike razgovarat s talijanskim,hrvatskim pa i afričkim katoličkim svečenicima koji su bili po 20 godina u misijama u Africi, ne spominjem one koje su tamo ubili ili koji su oboljeli od raznih bolesti i željeli umrijeti tamo, a ne u svojoj Domovini.
    Vjerujem da ima svega u KC, sto ljudi sto ćudi, ali nisu svi loši.

Uglavnom mene nešto u Africi fascinira. Afričke zemlje su živjele pod raznim kolonijalistima, kao i mnoge druge zemlje, koje su isto tako bile pljačkane, nametao im se strani jezik, nisu se smijeli školovati, bili su drugi red društva, poslije bijelaca itd..... znamo koji se sve problemi vežu uz kolonijaliste, a ni danas su oni tu samo pod nazivom UNICEF, UNPROFOR, spasimo djecu Afrike itd. među njim sigurno ima i dobrih i iskrenih ljudi i namjera kojima nije samo cilj zaraditi, ali oni su nemoćni i u manjini...no opet ne upitah....

U većini ostalih kolonija stanovništvo se kliko toliko "socijaliziralo" krenulo "napretku" dok u Africi toliko izmučenoj usprkos svemu još uvijek imamo plemena????

(ne želim navoditi loše primjer Aboriđana i američkih indijanaca koji su u rezervatima, ali opet i oni su se nekako vjerovatno na silu, ali ipak, "modernizirali", dok u Africi su ta plemena nakon toliko stoljeća još aktivna, živa i u svijesti ljudi koji su u gradovima.

Mene to fascinira, na pozitivan način, jer su se usprkos svemu ipak održali, pokazuje koliko je to "tvrdoglav", jak narod, a opet s mog "zapadnjačkog" stajališta to me žalosti, ne zato što žive u plemenskom sustavu i što se ne cijepe, već što imaju npr. jako rune obrede poput "kastriranja djevojčica".
    Ima takvih primjera i kulturi Bliskoga Istoka koji je puno naprediji od tih plemena a opet se drži te neke tradicije, ali eto mene fascinira postojanje tih plemena i danas, i ako mi može tko objasniti taj fenomen s nekog stručnog gledišta bila bih mu zahvalna.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj ljiljan@ prvotno napisa

ali ovdje se ne raspravlja o ničijoj vjeri, nego o instituciji, o Crkvi. a tu onda potkovanost znanjem iz teologije pomaže, ne? :/
    bas tako.

a tebi ljiljana - ne sudi jer ces jednakom mjerom biti sudjen

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

odličan komentar inoslava beškera na izazovima. Za neke dvojbe oko crkve čini mi se jako primjeren Soul Survivor: How 13 unlikely mentors helped my faith survive church 2001., Philip Yancey. Doduše radi se o jednoj vrlo radikalnoj protestanskoj denominaciji (promiče rasizam isl.) u kojoj je autor odrastao, ali čovjek jako normalno i nadahnuto piše, pa mislim da se mnogi mogu pomoći njegovim iskustvom u ovakvim dvojbama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a tebi ljiljana - ne sudi jer ces jednakom mjerom biti sudjen
    Nisam sudila.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    odličan komentar inoslava beškera na izazovima. Za neke dvojbe oko crkve čini mi se jako primjeren Soul Survivor: How 13 unlikely mentors helped my faith survive church 2001., Philip Yancey. Doduše radi se o jednoj vrlo radikalnoj protestanskoj denominaciji (promiče rasizam isl.) u kojoj je autor odrastao, ali čovjek jako normalno i nadahnuto piše, pa mislim da se mnogi mogu pomoći njegovim iskustvom u ovakvim dvojbama.
    iskustvima jednog rasiste?
    i Main Kampf je knjiga jako dobro sročena i nadahnuto napisana

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:? Halo :? Ne to je knjiga čija je vjera preživjela USPRKOS takvoj crkvi j koji je PROTIV toga. Dajte ljudi, stvarno ....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

post ti je nejasan
    govoriš o tipu odgojenom u rasizmu bez da ga ogradiš od toga

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E daj fakat si mi sad digla živac DA čovjek je odgojen u katastrofi i onda je uspio se iščupat iz toga i sad priča kakse izvlačio iz tog. Kaj ti nije jasno :? Kak uopće možeš pretpostaviti da ja sad tu iz čista mira propagiram rasizam. Stvarno, ali stvarno si me uvrjedila.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da prevedem naslov . "Preživljavanje/ spašavanje duše: kako je 13 nevjerojatnih mentora pomoglo mojoj vjeri da preživi Crkvu" ja sam samo dodatno objasnila iz koje je on to crkve spašavao dušu i eto mi sad. Ma, kad se netko baš hoće svađati, možeš ti objašnjavati koliko god hoćeš, na žalost.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ti muku je si uvredljiva
    ja sam komentirala njega ne tebe
    engleski ne poznam dovoljno da razumin naslov

mada, opet u tom naslovu i dalje ne vidim ogradu od rasizma

jep, vani je teško jugo (juina) i tada sam svadljive naravi
    neovisno o tebi osobno

izvinjavam se zbog toga šta sam te uvrijedila
    inače te ne razumijem, pa nije ni čudo što sam ti krivo protumačila post

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

isprika prihvaćena
    ne mogu se svi razumjeti, ali mogu biti dobronamjerni
    nema veze, sve 5.
    Još jednom još jednostavnije: čovjek se u knjizi bavi time kako se osloboditi utjecaja loše crkve (zbog rasizma i sl. stavova), a ne izgubiti vjeru. Cijelo vrijeme je siguran da je to loše i ne dovodi to u pitanje - kao ni ja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sad te razumin, a i njega
    kad sam odvojila Crkvu-instituciju od krščanstva ja sam počela prihvačati i razumjeti krščanstvo

da se vratimo na Afrku
    neki kažu: pustimo ih da se sami snađu, to je njihovo pravo, da žive u kolibama itd...
    pa, to ne bi bio naš problem da oni hoće ostati tamo
    gledala sam dkumentarc o pritisku na EU - imigracija pa i po cjenu života

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo off topic, problem Afrike je puno dublji. Razvijene zemlje su itekako odgovorne za pomoć, u smislu "učenja loviti ribu", budući da su se, inter alias, razvijale upravo temeljem resursa iz tih zemalja. U tom smislu razvijene zemlje imaju moralnu odgovornost pomoći.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja o Africi ne znam puno pa ću, stvarno bojažljivo reći svoj stav, a to je da je civilizacijski problem Afrike što se tamo upleo Zapad, što se nije pustilo da se razvija na svojim temeljima. Misli se da Africi treba tutor. Mislim da su to izmislili zapadnjački profiteri koji Afričkim zemljama kradu dragocjenosti i prodaju oružje.
    Svugdje je neprihvatljivo misionarenje, jedino u Africi nije - valjda jedino tamo žive poluljudi-polumajmuni. Africi ne treba dovoditi Boga nego obrazovanje i pomoć. S druge strane, zahvaljujući misijama, u Africi je velika zajednica katolika, i to je činjenica koju treba poštovati, a njima je papin dolazak golema utjeha - utjeha nije mala stvar kad ti je teško.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

da se vratimo na Afrku
    neki kažu: pustimo ih da se sami snađu, to je njihovo pravo, da žive u kolibama itd...
    pa, to ne bi bio naš problem da oni hoće ostati tamo
    gledala sam dkumentarc o pritisku na EU - imigracija pa i po cjenu života
    da, mislim da je i to jedan od naših sebičnih razloga zašto "pomažemo" tim ljudima, a to je vrlo ružno.

Inače, MG, nemoj mi zezati pikulicu ako nisi pročitala knjigu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne tamo daleko , engo tu blizu, kad si mali i ranjiv:
    http://www.nacional.hr/clanak/55679/...ao-djecu-u-bih

Jagoda Savić tvrdi da su djeca u BiH bila pokusni kunići i za cjepivo euvax B protiv hepatitisa B, koje je UNICEF realizirao u BiH u sklopu projekta imunizacije 2002. s ministarstvima zdravstva. "Svjetska zdravstvena organizacija dopustila je u BiH upotrebu tog cjepiva od 2002. do 2007. za zdravu novorođenčad, bez prethodnih testova", istaknula je Jagoda Savić
    a šta mislite kako je sa nezaštičenom Afrikom :/

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a što mislite o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    a što mislite o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji?
    iskreno, nemam dovoljno informacija o toj organiziciji da bi imala mišljenje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sve čekam kad će netko neš pametno odgovoriti, pa u nedostatku boljeg, potpisujem elinin post

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Elin ,
    UN i WHO imaju putra na glavi, barem koliko i KC, a puno kraće postoje
    Ipak poklonjenom konju se ne gleda u zube, kaže narodna.

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •