Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 229

Tema: Kaj je ovom Papi? :roll:

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kaj je ovom Papi? :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=lhxqvVmgEbg

ak i vi mislite da je gsp. Benedikt prolupao potpisite peticiju

To His Holiness Pope Benedict XVI: We appeal to your compassion to consider the men, women, children - and the poor - who are at grave risk from the spread of HIV/AIDS. We urge you to exercise care in your public statements, and refrain from undermining life-saving public education and AIDS prevention programs on the use of condoms.
    http://www.avaaz.org/en/pope_benedic...3308436&v=3048

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas sam se nasmijala kad je frajer predlozio da se sirenje aids-a zaustavi apstinencijom. u africi, yeah right :/

bez uvrede svim vjernicima, ali mislim da ta parodija ide malo predaleko :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo potpisah peticiju.
    Papu necu i ne smijem komentirati . Do sada mi bas i nije puno uradio za ovaj svijet pa eto dajem mu jos malo vremena da mogu komentirati njegove misije i sl.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Reko mm Papa je umro!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da se neko ne uvrijedi,.....ipak je I.Pavao II bio jedan i jedini, koji se itekako trudio poboljšati svijet i učiniti ga onakvim kakav bi trebao biti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne sjećam se da je Ivan Pavao podržavao kondome :?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda nije podrzavao, al je bar nije dosao u Afriku i pricao ovo sto prica Benedikt

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, mislim da je.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a dobro
    nema veze, tj. tak svejedno
    obadvojica pricaju bedastoce
    to je poanta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Hm, mislim da je.
    Ipak, ne.
    Ovakve gluposti nije pricao sigurno,.......poznajem rad

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim, daleko od toga da je podržavao kondome, ali je znao kako AIDS i šta AIDS.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj bebelina prvotno napisa
    Reko mm Papa je umro!
    Slažem se, točno to.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

obzirom da sam često neshvaćena ne bih baš pisala nešto što bi se moglo protumačiti kao da sam 'protiv' pape Ivana Pavla. Pa, ono, ako nekog zanima njegovo stajalište o AIDSU i kondomima nek potraži (npr. ključna riječ Mwanza 1990)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čekala sam ovu temu i čudila se, tj. pitala se zar sam doista samo ja primijetila tu...glupost, da je ne nazovem drugačije
    Ali u konačnici-čemu se i čuditi? Pa njegov lik i djelo cijelo vrijeme idu u tom smjeru, ne može se očekivati neki zaokret u stavu čovjeka tih godina, a sama crkva kojoj je vrhovni poglavar se već stoljećima jedva pomakla od teze da je Zemlja ravna ploča...A za neke stavove vjerujem da bi i dalje rado spaljivali na lomačama-ili barem izopćavali silovane devetogodišnjakinje koje abortiraju (mislim da prvi put koristim ovaj smajlić, onaj do mi izgleda više simpatično naljućen, ili ozlojeđen, a ja sam baš doista ljuta!)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam to sazela u jednu kratku recenicu

Citiraj mikka prvotno napisa
    mislim da ta parodija ide malo predaleko :/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Yes, miks

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Čekala sam ovu temu i čudila se, tj. pitala se zar sam doista samo ja primijetila tu...glupost, da je ne nazovem drugačije
    Ali u konačnici-čemu se i čuditi? Pa njegov lik i djelo cijelo vrijeme idu u tom smjeru, ne može se očekivati neki zaokret u stavu čovjeka tih godina, a sama crkva kojoj je vrhovni poglavar se već stoljećima jedva pomakla od teze da je Zemlja ravna ploča...A za neke stavove vjerujem da bi i dalje rado spaljivali na lomačama-ili barem izopćavali silovane devetogodišnjakinje koje abortiraju (mislim da prvi put koristim ovaj smajlić, onaj do mi izgleda više simpatično naljućen, ili ozlojeđen, a ja sam baš doista ljuta!)
    Moj osobni stav vezano za koristenje kondoma sasvim je drugaciji od papinog, ali ovo o izopcavanju devetogodisnje silovane curice potpuna je neistina.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dozvoljavam da sam krivo informirana, molim pravu informaciju, ako je imaš

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj nanuška prvotno napisa
    Da se neko ne uvrijedi,.....ipak je I.Pavao II bio jedan i jedini, koji se itekako trudio poboljšati svijet i učiniti ga onakvim kakav bi trebao biti.
    x

bez obzira za njegovo mišljenje o kondomima

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa kako bih napisala da je nesto neistina, ako nemam informaciju?! Tek tako, da ti kontriram sporta radi?!

Pisalo se o tome i na ovom forumu, davali su izjave i hrvatski teolozi po novinama, itd itd
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...0231&start=150

Uglavnom, NIJE ekskomunicirana zrtva silovanja, nego su kaznjeni lijecnici i majka zrtve (NE MAJKA-TRUDNICA tj. curica-zrtva, nego NJENA MAJKA), s tim da se radi o automatskoj kazni (latae sententiae) koja je zatim ponistena jer se tim cinom spasavao zivot zrtve.

Usput, iznenadila me tako mlaka reakcija onih koji su povjerovali da je curica ta koja je bila kaznjena.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Oprosti, Danka, ako sam dala naslutiti da mislim da mi kontriraš sporta radi, ovo s "informacijom ako je imaš" bilo je rečeno bez zle namjere (stoga i smajlić), problem riješen, naime ne zalazim na topic o odgoju u duhu vjere, stoga mi i je promakla ta rasprava
    U svakom slučaju, hvala na pojašnjenju

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sve pet

Sto se tice topika o odgoju u vjeri, mislim da je koristan za citanje i onima koji ne odgajaju djecu u vjeri upravo zbog informacija iz prve ruke koje se tamo mogu naci. Mislim, kad se vec ide raspravljati o papi i Crkvi...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U pravu si.
    Idem čitati

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moram priznati da nisam išla podrobnije čitati, pa ću možda zvučati kao padobranac, ali ovo sa apstinencijom sam i prije čula, pa evo kaj ja mislim:
    KC ne dozvoljava uprabu kondoma, abortus, sex prije braka kao niti sex sa bilo kime tko nije tvoj muž/žena. Govore da je to grijeh.
    Moje mišljenje: ona osoba koja je vjernik poštovati će ova pravila KC, ona koja ne poštuje ta pravila neka ne govori da je vjernik jer to nije.
    Meni je situacija vrlo jednostavna: KC je u pravu, oni to govore svojim vjernicima, ne idu okolo i hvataju ljude druge vjere i govore im da trebaju apstinenciju. Pošteno, imaju pravila i vjernici ih se imaju pridržavati.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Moram priznati da nisam išla podrobnije čitati, pa ću možda zvučati kao padobranac, ali ovo sa apstinencijom sam i prije čula, pa evo kaj ja mislim:
    KC ne dozvoljava uprabu kondoma, abortus, sex prije braka kao niti sex sa bilo kime tko nije tvoj muž/žena. Govore da je to grijeh.
    Moje mišljenje: ona osoba koja je vjernik poštovati će ova pravila KC, ona koja ne poštuje ta pravila neka ne govori da je vjernik jer to nije.
    Meni je situacija vrlo jednostavna: KC je u pravu, oni to govore svojim vjernicima, ne idu okolo i hvataju ljude druge vjere i govore im da trebaju apstinenciju. Pošteno, imaju pravila i vjernici ih se imaju pridržavati.
    X

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Potpis. To su pravila/vjerovanja KC. Papa (bez obzira kako se zvao, Ivan pavao ili Benedikt) ih samo iznosi. Ne znam cemu svaki put cuđenje i zgražavanje.

Papa je o apstinenciji govorio ljudima koji su došli njega slušati i čija to vjera propovjeda.

I da, mislim da u onome što je rekao nema ništa tako strašnog i da se moramo svi kolektivno čuditi: pozvao je na apstinenciju, i na sex samo sa bračnim partnerom, kao jednu od mjera sprječavanja epidemije HIV-a.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Pa kako bih napisala da je nesto neistina, ako nemam informaciju?! Tek tako, da ti kontriram sporta radi?!

Pisalo se o tome i na ovom forumu, davali su izjave i hrvatski teolozi po novinama, itd itd
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...0231&start=150

Uglavnom, NIJE ekskomunicirana zrtva silovanja, nego su kaznjeni lijecnici i majka zrtve (NE MAJKA-TRUDNICA tj. curica-zrtva, nego NJENA MAJKA), s tim da se radi o automatskoj kazni (latae sententiae) koja je zatim ponistena jer se tim cinom spasavao zivot zrtve.

Usput, iznenadila me tako mlaka reakcija onih koji su povjerovali da je curica ta koja je bila kaznjena.
    Iz Vatikana su reagirali na ta izopćenja (liječnika i majke) i rekli su kako je izopćenje neadekvatna vjera. Ton praštanja i milosrđa i istinske brige za djevojčicu možete pročitati u ovom tekstu http://www.zenit.org/article-25402?l=english gdje se prenosi stav kongregacije za život (valjda se tako kaže, nisam sigurna). Mislim da je brazilski biskup reagirao mimo tona, stava i učenja Crkve.

Što se tiče Papinog pohoda Africi, meni je skroz jasan njegov point. Kondomi su vezani uz ideju slobodnog seksa, koji pak ima veze sa promiskuitetom, koji pak prenosi AIDS. Za Vatikan jedini način borbe protiv AIDS-a je trajna i vjerna ljudska zajednica utemeljena na ljubavi i međusobnom poštovanju, i tu, naravno, nema ni odstupanja ni vrdanja...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako je bračni partner zaražen HIV-om, da li onda može se dobiti crkveni razvod?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ispada da je preljubništvo počelo tek sa upotrebom kondoma
    a najstariji zanat na svijetu je =?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ako je bračni partner zaražen HIV-om, da li onda može se dobiti crkveni razvod?
    ne može, u Crkvi ne postoji razvod braka

može se dobiti proglašenje ženidbe ništavnom, ako je bio zaražen prije stupanja u brak, znao za to i zatajio budućem supružniku (to je jedan od slučajeva kada se ženidba proglašava ništavnom)

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kondomi su se pojavili prije AIDS-a

i nemaju nikakve veze s preljubništvom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

šija ili vrat

razvod ili poništenje ženidbe
    isti rezultat

mislim da ništa neće pomoći u borbi protiv HIV-a u Africi

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Africi, gdje nedostaje hrane, gdje tisuće ljudi umiru zbog kolere, jer nemaju pitke vode, niti lijekova, gdje liječnica vidi 4-godišnje HIV pozitivno dijete koje se zarazilo spolnim putem jer vlada praznovjerje da se AIDS liječi spolnim odnosom s djevicom

nije (samo) kondom nikakvo čarobno rješenje koje će zaustaviti epidemiju.
    Niti ga ljudi mogu kupiti u DM ili na blagajni u dućanu, kad nabavljaju špeceraj.
    Ne umiru ljudi u Africi jer im Papa brani kondome.

Razne organizacije pokušavaju tamo educirati ljude i provoditi ABC program (Abstain Be faithful Condomise) - naglašava se upravo taj redoslijed

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da, vidim provokatorica si gora od mene. Ja kad želim zbuniti vjernike postavim ovo pitanje: da li Bog može stvoriti brdo koje ne može pomaknuti?
    A sad na ovo tvoje: nije stvar u kondomu, već u tome što KC negira postojanje sexa radi zadovoljstva, već samo radi razmnožavanja. Tako je, može ti se sviđati ili ne, ali je to stvar vjere, a budući nisam vjernik ne ulazim dalje, da jesam poštovala bi.
    A osim toga, teško da će ti se ove najstarije zanatkinje na svijetu naći na svetoj misi.
    Opet, kažem, nisam vjernik, ali ne shvaćam čuđenje i snebivanje: KC je jasno izrazila svoja stajališta, jasno je rekla da ih se vjernici imaju pridržavati. Ta pravila nisu prisilne prirode, već je na bazi dobrovoljnosti (odnosno, neće te kamenovati ako ih se ne pridržavaš, samo će te ekskomunicirati, a iskreno, ako ih se nisi pridržavao nisi vjernik, pa ti ekskomunikacija ne bi trebala teško pasti).
    Dodatak: nitko te ne prisiljava da budeš prakticirajući katolik, a ako jesi katolik, pravila su jasna.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

šija ili vrat

razvod ili poništenje ženidbe
    isti rezultat

mislim da ništa neće pomoći u borbi protiv HIV-a u Africi
    krivo čitaš: nije poništenje ženidbe, jer se u Crkvi ista ne može poništiti (ženidba je u Crkvi sakrament, a ni jedan sakrament se ne može poništiti)

radi se o utvrđivanju da ženidba nije bila valjana jer nije bio zadovoljen jedan od uvjeta za valjanost ženidbe, tj. ženidba i brak nisu niti postojali

i slažem se da neće pomoći u borbi protiv AIDS-a u Africi, samo sam ti odgovoril na pitanje

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

KC negira postojanje sexa radi zadovoljstva, već samo radi razmnožavanja
    imaš malo zastarjele podatke

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    KC negira postojanje sexa radi zadovoljstva, već samo radi razmnožavanja
    imaš malo zastarjele podatke
    moguće, kao što sam već napisala - nisam vjernik.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tnx na odgovoru
    ne vidim fine razlike u izrazima

nije mi jasan stav Crkve prema kondomu , nikako
    razumin protivljenje svim aborativnim kontracepcijskim srestvima (dođe do začeča, ali kontr. sredstvo sprečava ugnježđenje embrija)
    ali mi halabuka oko kondoma nikako nije jasna

- ne dolazi do začeća
    di je problem onda?

ako je prohvatljivo kontrolirati plodne dane i tako sprečavati začeće, di je problem to isto napraviti sa kondomom?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ako je prohvatljivo kontrolirati plodne dane i tako sprečavati začeće, di je problem to isto napraviti sa kondomom?
    a ti nisi gledala Monty-jevce u epizodi Every sperm is sacred? 8)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

tnx na odgovoru
    ne vidim fine razlike u izrazima

nije mi jasan stav Crkve prema kondomu , nikako
    razumin protivljenje svim aborativnim kontracepcijskim srestvima (dođe do začeča, ali kontr. sredstvo sprečava ugnježđenje embrija)
    ali mi halabuka oko kondoma nikako nije jasna

- ne dolazi do začeća
    di je problem onda?

Pa ako te stvarno zanima, pročitaj u Katekizmu.
    http://www.hbk.hr/katekizam/iii/17-pre1.html#RTFToC9
    Posebno onaj dio o šestoj zapovijedi.

Ovdje je dio o sprečavanju zečeća:

Iz opravdanih razloga, supruzi mogu zeljeti rasporediti radjanje svoje djece. Na njima je da i provjere da njihova zelja ne dolazi iz sebicnosti, nego da je u skladu s pravom velikodusnoscu odgovornog roditeljstva. Osim toga oni ce uskladiti svoj postupak prema objektivnim moralnim mjerilima:

Stoga, kad je rijec o uskladjivanju bracne ljubavi s odgovornim prenosenjem zivota, moralnost postupanja ne ovisi samo o iskrenoj nakani i o procjeni motiva nego je treba odrediti prema objektivnim mjerilima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih cina, mjerilima koji, u okviru iskrene ljubavi, postuju puni smisao uzajamnog darivanja i radjanja koje odgovara covjeku. To se pak ne moze postici ako se iskreno ne njeguje krepost bracne cistoce.

2369. "Ako se cuvaju oba dva bitna vida - vid sjedinjenja i vid radjanja - bracni cin u cijelosti zadrzava smisao uzajamne i istinske ljubavi kao i svoju usmjerenost prema uzvisenoj zadaci roditeljstva, na koju je covjek pozvan."

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a ti nisi gledala Monty-jevce u epizodi Every sperm is sacred? 8)

Strašna scena , a tek kada određuju koja će djeca taj dan ručati

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i ja bih te potpisala, kad stvarnost ne bi bila ipak malo drugačija. :/ zanimljiv bi bio podatak koliko pripadnika katoličke vjere boluje od aidsa u africi. bilo bi lijepo kad bi oni mogli biti primjer učinkovite borbe protiv aidsa, bez kondoma. mislim da je ipak najmanji postotak oboljelih u africi, ne u državama s najviše katolika, nego u državama, koje su po naputku STRUKE, svjetske zdravstvene organizacije, najviše uradile po pitanju propagiranja kondoma.
    i upravo iz tog razloga, smatram da je to izuzetno licemjerno izjaviti u Africi, gdje je utjecaj katoličke crkve veliki, a brojke porazne.
    no, par puta sam naletila na članak u novinama koji govori o tome kako je upravo katolička crkva puno učinila na suzbijanju aidsa u africi, i to svećenici i vjernici koji ... dijele kondome. :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ovdje je dio o sprečavanju zečeća:

Iz opravdanih razloga, supruzi mogu zeljeti rasporediti radjanje svoje djece. Na njima je da i provjere da njihova zelja ne dolazi iz sebicnosti, nego da je u skladu s pravom velikodusnoscu odgovornog roditeljstva. Osim toga oni ce uskladiti svoj postupak prema objektivnim moralnim mjerilima:

Stoga, kad je rijec o uskladjivanju bracne ljubavi s odgovornim prenosenjem zivota, moralnost postupanja ne ovisi samo o iskrenoj nakani i o procjeni motiva nego je treba odrediti prema objektivnim mjerilima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih cina, mjerilima koji, u okviru iskrene ljubavi, postuju puni smisao uzajamnog darivanja i radjanja koje odgovara covjeku. To se pak ne moze postici ako se iskreno ne njeguje krepost bracne cistoce.

2369. "Ako se cuvaju oba dva bitna vida - vid sjedinjenja i vid radjanja - bracni cin u cijelosti zadrzava smisao uzajamne i istinske ljubavi kao i svoju usmjerenost prema uzvisenoj zadaci roditeljstva, na koju je covjek pozvan."
    i dalje ne vidim ništa kontra kondoma
    ako se neplodni mogu sexati, zašto se ne bi mogli sexati plodni sa kondomom
    rezultat je isti
    uzajamno poštivanje, ljubav, darivanje ... sve je tu
    i kondom za odgovorno roditeljstvo tj. kontroliran broj djece, a ne da se množe ka zečevi, pa šta bude

roditeljstvo je veliki komplet, začeti dijete nije niti 5% toga

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

"Takodjer Crkva, koja se "opredjeljuje za zivot", uci da "svaki bracni cin mora ostati otvoren za prenosenje zivota". "Uciteljstvo je ovu nauku izlozilo u vise navrata, i ona se temelji na neraskidljivoj vezi izmedju dvojakog znacenja bracnog cina: znacenja sjedinjenja i radjanja. Tu je povezanost Bog ustanovio, i covjek je ne smije samovoljno raskinuti."

MGrubi, mislim da ovo tražiš

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    i ja bih te potpisala, kad stvarnost ne bi bila ipak malo drugačija. :/ zanimljiv bi bio podatak koliko pripadnika katoličke vjere boluje od aidsa u africi. bilo bi lijepo kad bi oni mogli biti primjer učinkovite borbe protiv aidsa, bez kondoma. mislim da je ipak najmanji postotak oboljelih u africi, ne u državama s najviše katolika, nego u državama, koje su po naputku STRUKE, svjetske zdravstvene organizacije, najviše uradile po pitanju propagiranja kondoma.
    i upravo iz tog razloga, smatram da je to izuzetno licemjerno izjaviti u Africi, gdje je utjecaj katoličke crkve veliki, a brojke porazne.
    no, par puta sam naletila na članak u novinama koji govori o tome kako je upravo katolička crkva puno učinila na suzbijanju aidsa u africi, i to svećenici i vjernici koji ... dijele kondome. :/
    o.k., mislim da nije katolička vjera (nemoj biti megaloman) nego kršćanska, a crkva je katolička.
    Afrika je problem ne zbog katolicizma, nego zbog starih plemenskih običaja koji sa katolicizmom nemaju nikakve veze. Zato se i KC trudi da pobijedi te plemenske običaje svojim utjecajem (pretpostavljam).
    Najveći adut KC su njezine dogme i pravila jer daju ljudima sigurnost, a osim toga oni to ne skrivaju. Niti jedan katolik (imao AIDS ili ne) ne može reći: kaj :shock: pa ja nisam znao da je zabranjen sex van braka? Kaj :shock: zakaj mi prije niste rekli da je preljub grijeh.
    Ono što mene najviše fascinira da ljudi koji su vjernici krše ta pravila KC - ja to ne kužim. Po meni ili jesi vjernik ili nisi, ako jesi zar se ne bojiš božje kazne (i da se razumijemo ne mislim da je AIDS božja kazna, nego više božja kazna tipa Danteove Božanske komedije gdje se preljubnici nalaze u 6 krugu pakla - ptice koje nose vjetrovi i udaraju u stjenu pećine)?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    "Takodjer Crkva, koja se "opredjeljuje za zivot", uci da "svaki bracni cin mora ostati otvoren za prenosenje zivota". "Uciteljstvo je ovu nauku izlozilo u vise navrata, i ona se temelji na neraskidljivoj vezi izmedju dvojakog znacenja bracnog cina: znacenja sjedinjenja i radjanja. Tu je povezanost Bog ustanovio, i covjek je ne smije samovoljno raskinuti."

MGrubi, mislim da ovo tražiš
    kondom nije 100% zaštita, ostaje 3% mogućnosti začeća
    svemogućem Bogu bi to trebalo biti dovoljno, ako zatreba koju dušu poslati baš u tu obitelj

svjesna sterlizacija (podvezivanje ili rezanje) spada u istu grupu sa kondomom, zar ne?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

elin, o čemu ti?
    griješiti je ljudski
    ali i pokajati se i krenuti nanovo

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    i mislim da je ipak najmanji postotak oboljelih u africi, ne u državama s najviše katolika, nego u državama, koje su po naputku STRUKE, svjetske zdravstvene organizacije, najviše uradile po pitanju propagiranja kondoma.
    najmanji postotak oboljelih od aids u Africi je u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništom, gdje je mnogo manji promiskuitet.

JAR, npr, koja ima manje od 10% katolika, ima preko 20-30% hiv pozitivnog stanovništva
    Zimbabve isto nema veliki broj katolika, a ima ogroman broj zaraženih i oboljelih

Problem je puno kompleksniji od odluke o korištenju/nekorištenju kondoma

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

elin, o čemu ti?
    griješiti je ljudski
    čekaj, kaj ti točno pričaš, možeš raditi kaj hoćeš, kršiti pravila ljevo i desno, pokajati se i ideš dalje jer je ljudski? Ne znam, nisam vjernik, ali sam stekla dojam da je to ipak malo kompliciranije.
    A evo kaj ja nevjernik znam: bludnost je smrtni grijeh, nema tu pokajanja i kretanja nanovo.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

elin, o čemu ti?
    griješiti je ljudski
    čekaj, kaj ti točno pričaš, možeš raditi kaj hoćeš, kršiti pravila ljevo i desno, pokajati se i ideš dalje jer je ljudski? Ne znam, nisam vjernik, ali sam stekla dojam da je to ipak malo kompliciranije.
    A evo kaj ja nevjernik znam: bludnost je smrtni grijeh, nema tu pokajanja i kretanja nanovo.
    elin, pokajanje i oprost su osnova kršćanstva

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •