Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: ništa mi nije jasno - prijave za vrtić

Datum pristupanja
    May 2005

Početno ništa mi nije jasno - prijave za vrtić

Naivno sam mislila da su prijave za vrtić u travnju, svibnju - natječaj i to, da bi danas preko nekih kontakata čula da "kaj se nismo još prijavili za vrtić u koji želimo upisati dijete?!" jer da to ljudi rade i po dvije godine unaprijed i da je to bitno za upis :? . MM će danas otići do vrtića raspitati se, ali me zanimaju vaša iskustva i spoznaje po tom pitanju. Hvala

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nisam unaprijed prijavljivala.
    Prijavila sam ih u svibnju, jedne godine jednu, druge godine drugu. Za jesen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: ništa mi nije jasno - prijave za vrtić

Citiraj hrčkić prvotno napisa
    Naivno sam mislila da su prijave za vrtić u travnju, svibnju - natječaj i to, da bi danas preko nekih kontakata čula da "kaj se nismo još prijavili za vrtić u koji želimo upisati dijete?!" jer da to ljudi rade i po dvije godine unaprijed i da je to bitno za upis :? . MM će danas otići do vrtića raspitati se, ali me zanimaju vaša iskustva i spoznaje po tom pitanju. Hvala
    Za upis u državne institucije natječaji i jesu u svibnju (i to bude oglašeno u novinama, ali najbolje se raspitati). Zaista se ne smije zakasniti...

Eh, sad... U praksi - velike su gužve, pa ljudi često prijave dijete u jaslice ranije nego ga zaista misle onamo poslati (ako prođe-prođe), upišu ga po mogućnosti i plaćaju "čuvanje mjesta" tj. 80 kn mjesečno u Zagrebu, da bi dijete imalo osigurano mjesto kad krene. S druge strane, takva djeca imaju osigurano mjesto za slijedeću godinu. Druga varijanta je ulazak na listu čekanja - isto razumljiv postupak. To je s jedne strane shvatljivo, a s druge :/ mnogi su roditelji koje znam ostali bez mjesta za djecu koja bi inače išla u vrtić. I to roditelji koji su već imali starije dijete u istom objektu.

Nema tu baš prostora za "muljaže" ili slično - u mnogim kvartovima zaista nema mjesta. Vrtića je jednostavno premalo. Treba se raspitati u kvartu. Prijava sada, u ožujku, ništ ne znači jer nije ni moguća - treba se prijaviti baš u roku. Jedino bi (teoretski) došlo u obzir ovo prijavljivanje za iduću godinu. Ono što dolazi u obzir je, recimo, prijaviti dijete u različita 2 vrtića - za svaki slučaj. To se događa... pa se onda pri upisu brzo skrate liste čekanja kad sva takva djeca budu upisana samo u odabrani vrtić.

Kakva je pak situacija u privatnim ustanovama - nemam pojma ni iskustva. Kako god bilo, preporučljivo je skupiti sve dostupne informacije. Mi nismo imali ama baš nikakvih problema s upisom (upisali djecu u svibnju da bi oni u rujnu krenuli u jaslice) ali to je bilo prije nekoliko godina. Sad je ipak malo teže...

Sretno!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Hvala puno na info. MM je bio tamo i kažu da nema potrebe/smisla prije prijavljivati, a vjerojatno je ta žena mislila valjda na te prijave godinu prije, pa čuvanja mjesta, mada meni je to suludi princip, ali dobro... Ništa, pokušat ćemo s 2 vrtića i vidjeti kaj bu bilo!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad bude otvoren upis, to će biti nekoliko dana ranije objavljeno ovdje:

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=508

Sad nema - bit će oglašeno krajem travnja (poseban link - obično napišu "Upis u pedagošku godinu 2009/10") , a tu onda sve piše - koji su rokovi za prijavu, koja dokumentacija je potrebna itd.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

U praksi - velike su gužve, pa ljudi često prijave dijete u jaslice ranije nego ga zaista misle onamo poslati (ako prođe-prođe), upišu ga po mogućnosti i plaćaju "čuvanje mjesta" tj. 80 kn mjesečno u Zagrebu, da bi dijete imalo osigurano mjesto kad krene. S druge strane, takva djeca imaju osigurano mjesto za slijedeću godinu.
    ... i onda to dijete zauzima mjesto nekome kome stvarno treba, zar ne?
    Ništa protiv tebe, Peterlin , znam da toga ima.
    Naša je ravnateljica rekla na sastanku da toga ne bi više trebalo biti, čuvanja mjesta mislim. Velik je pritisak na vrtićke kapacitete.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    U praksi - velike su gužve, pa ljudi često prijave dijete u jaslice ranije nego ga zaista misle onamo poslati (ako prođe-prođe), upišu ga po mogućnosti i plaćaju "čuvanje mjesta" tj. 80 kn mjesečno u Zagrebu, da bi dijete imalo osigurano mjesto kad krene. S druge strane, takva djeca imaju osigurano mjesto za slijedeću godinu.
    ... i onda to dijete zauzima mjesto nekome kome stvarno treba, zar ne?
    Ništa protiv tebe, Peterlin , znam da toga ima.
    Naša je ravnateljica rekla na sastanku da toga ne bi više trebalo biti, čuvanja mjesta mislim. Velik je pritisak na vrtićke kapacitete.
    Naravno da ništa protiv mene! Jako JAAAKO sam glasno vikala kad smo to otkrili kod nas. I nije trebalo za mene, nego za kolegu (nebitno). Stvar se zaista razriješila kad su otpali klinci koji su bili prijavljeni na više mjesta, ali da je bilo natezanja - bilo je...

Razumijem obje strane. Takve situacije treba iskoristiti i gradskim ocima OSVIJESTITI koliko se vrtića/škola moglo sagraditi samo od krova velebne Arene...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da... Čuvanje mjesta - ne mora to imati nužno negativne konotacije. Znam slučaj da je dijete krenulo, pa bilo mjesec dana, pa se razboljelo na dulje... pa nije išlo u vrtić recimo 3 mjeseca. Za takve slučajeve je smišljeno "čuvanje mjesta" i to je ok. Ali ljudi su se od muke dosjetili i kako da si (za nikakve novce) osiguraju mjesto za podmaldak godinu dana unaprijed. To je išlo neko vrijeme dok pritisak nije postao prevelik.

Uostalom, program javnih potreba ne radi se u svibnju za rujan - gradske strukture dobro su znale po broju novorođene djece I PRIJE koliko se očekuje za upis u vrtićima... A nije ni svejedno gdje su smješteni. Nova naselja puna su mladih obitelji, a ne bi me iznenadilo da vrtići u nekim "starijim" (generacijski) dijelovima grada zjape prazni, isto kao i škole. Nije to lako rješivo...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Nova naselja puna su mladih obitelji, a ne bi me iznenadilo da vrtići u nekim "starijim" (generacijski) dijelovima grada zjape prazni, isto kao i škole. Nije to lako rješivo...
    Neki zjape, ali svejedno ne zele upisati djecu pod izlikom da su puni. Jednostavno im vise odgovara raditi s manje djece.

Ne znam iz svog iskustva, vec je prijateljica, samohrana majka, pokusala upisati dvogodisnje dijete u nekoliko vrtica u centru grada van redovnih upisa. Nista od toga.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Nova naselja puna su mladih obitelji, a ne bi me iznenadilo da vrtići u nekim "starijim" (generacijski) dijelovima grada zjape prazni, isto kao i škole. Nije to lako rješivo...
    Neki zjape, ali svejedno ne zele upisati djecu pod izlikom da su puni. Jednostavno im vise odgovara raditi s manje djece.

Ne znam iz svog iskustva, vec je prijateljica, samohrana majka, pokusala upisati dvogodisnje dijete u nekoliko vrtica u centru grada van redovnih upisa. Nista od toga.
    To se moze (teoretski) jedino preko Gradskog ureda koji je osnivac svih javnih vrtica Grada Zagreba. Ako nije pitala na pravom mjestu, naravno da su joj rekli da to ne ide, jer to i ne mogu, niti smiju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih reci - trebali su zenu UPUTITI na pravo mjesto.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prijave su u svibnju, a koliko znam više nema čuvanja mjesta.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zaboravih reci - trebali su zenu UPUTITI na pravo mjesto.
    Rekli su joj da preda papire u vrtic i to je ucinila.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

cure jel se u svaki vrtic mora dati orginal papiri ili mogu imati fotokopije

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

To se moze (teoretski) jedino preko Gradskog ureda koji je osnivac svih javnih vrtica Grada Zagreba. Ako nije pitala na pravom mjestu, naravno da su joj rekli da to ne ide, jer to i ne mogu, niti smiju.
    Ja sam zvala Gradski ured i rekli su mi da mjesta nema nigdje, eventualno mogu provjeriti na Savici (DV M. Sachsa, ako se ne varam); zvala tamo i mjesta nije bilo.

Inače, neki imaju praksu da će dokumente izvan roka bez problema uzet iako nemaju mjesta, ali se možda dogodi čudo pa se otvori koje mjesto (vrtić u Krajiškoj, na Savici), a drugi samo otpile da su upisi u svibnju. Ovisi o vrtiću.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

MM je bio u vrtiću i razgovarao s mjerodavnom osobom koja tvrdi da nikakve prijave godinu ili dvije unaprijed ne igraju ulogu i da se najnormalnije prijavimo u svibnju, a za svaki slučaj da ipak damo papire u 2 vrtića.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

a šta od papira treba za prijavu u državni vrtić? i da li imaju kakvu prednost djeca hrv.branitelja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, našla sam na hd svoj STARI zahtjev za upis djeteta u vrtić:

http://www.sendspace.com/file/b7u4gf

Ovo vrijedi za javne vrtiće u Zagrebu (osnivač Grad Zagreb).

Novi slični formular bit će uskoro objavljen na službenim stranicama Grada Zagreba. Moguće je da bude nekih izmjena, ali većina stvari je ista.

Branitelji su imali povlasticu, ali kako je sada, ne znam.

Sretno svima!

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam, u gradskim vrtićima nema prijava po 2 godine unaprijed, ali koliko sam čula, ako dijete jedne godine nije primljeno, druge godine ima prednost pred djecom koja prvi put predaju papire (kao na listi čekanja je već godinu dana) - e sad - koliko u tome ima istine, ne znam...

u vjerskim vrtićima postoji praksa da se dijete prijavi na listu čekanja čim se rodi (tako je napravila naša frendica)

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ahh...vec sam mislila da sam sasava jer nikakvih linkova nema nigdje za nove upise, a mrzim to obavljati zadnji tren.
    ne znam, zna li netko, da li moramo nositi izvadak iz matice rodjenih ako je dijete rodjeno u drugom gradu? naime, koliko znam od prosle godine svi su umrezeni pa mogu vrtici dizati direktno te izvatke, ali ne znam da li imaju vezu na cijelu HR ili samo na grad (moje cudo je rodjeno u Vz)
    e da, i da li potvrda o prebivalistu mora biti ne starija od 6mj? ili moze ona stara koju smo dizali kad je rodjeno cudo (sad ima 8mj)

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi smo predali papire u 7 vrtica, nigdje nije bio primljen, nego na listi cekanja. liste cekanja se ne smanjuju drasticno (ako racunate da svi ljudi prijavljuju djecu u vise vrtica), u vrticima gdje smo mi lovru prijavili smo prvo bili cca 110 na listi, a nakon otpadanja djece cca 70.

i rekli su mi da nije istina da djeca koja su vec na listi cekanja imaju prednost pred novom djecom.

iskreno, jako sam ljuta na organizaciju cuvanja nasih kikica - ako nemas dobru vezu, mozes se pozdraviti sa mjestom u vrticu (mozda, ali samo mozda ti dijete dobije mjesto kad ce imati vec 3 ili 4 godine, a tko ce ga do tada cuvati :? )

moj savjet ako su vam jaslice zbilja nuzne (kao sto su nama bile)- iskopirajte hrpetinu primjeraka svih potrebnih papira i odnesite ih u sve vrtice u gradu zagrebu (ili u kojem ste vec gradu ako je svugdje to problem), valjda ce vam negdje primiti dijete.

drzim vam fige!

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mene zanima, sta se radi ako zelim da mi dijete krene u vrtič usred godine, tj. u martu jer onda puni 3 godin i tako nam odgovara? prijavljujem ga sada?i dal onda ide u vrtićku ili jasličku skupinu? i kako plaćam ovih nekoliko mjeseci do tada?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u državnim vrtićima plaćaš "čuvanje mjesta" 160 kuna mjesečno (40% cijene)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa
    mene zanima, sta se radi ako zelim da mi dijete krene u vrtič usred godine, tj. u martu jer onda puni 3 godin i tako nam odgovara? prijavljujem ga sada?i dal onda ide u vrtićku ili jasličku skupinu? i kako plaćam ovih nekoliko mjeseci do tada?
    da, moras ga prijaviti sada u svibnju
    mislim da ce to biti vjerojatno jaslice (jer marge ce i dalje spadati u jaslice a oni su vrsnjaci), tako da ces placati 80,00 kn mjesecno
    saska7, mi smo prosle godine morali donijeti rodni list, ali smo dali fotokopiju (originale čuvamo ko oči u glavi )

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Lutonjica
    ja sve originale cuvam kao oko u glavi , a predajem samo fotokopije. kad predajem, nosim originale na uvid , ali ih ne dam nikome!

samo me zanimalo da li moram ponovno u MUP po potvrdu o prebivalistu...kak moram nesto jos obaviti i za sebe, mislim da ce ta potvrda biti nova

dakle, upisi su od 4-15.5. ali jos nema obrasca...

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi smo u svakom vrticu dobili poseban obrazac, jer je svaki vrtic u zaglavlju napisao svoju adresu, ime... tak da nismo mogli koristiti univerzalni. tak da mislim da je najbolje sve ostale papire prikupiti, a po obrazac otici u sam vrtic na pocetku prijava.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Citiraj sasa prvotno napisa
    da, moras ga prijaviti sada u svibnju
    mislim da ce to biti vjerojatno jaslice (jer marge ce i dalje spadati u jaslice a oni su vrsnjaci), tako da ces placati 80,00 kn mjesecno
    saska7, mi smo prosle godine morali donijeti rodni list, ali smo dali fotokopiju (originale čuvamo ko oči u glavi )
    Potpis.
    Mi smo krenuli sa točno tri godine u siječnju. To je tada još bila jaslička grupa. Slijedeću jesen, dakle sa njegove 3,5 postali su vrtićarci.
    E, da i upisali smo se u svibnju prethodne godine, i do siječnja smo plaćali 80kn mjesečno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •