Results 1 to 18 of 18

Thread: Moj nalaz hormona

mašnica's Avatar

Default Moj nalaz hormona

S voju 1. menstr. dobila sam sa 17 godina, nikada nisam imala redovite cikluse, jedino kada sam nekoliko godina pila diane i cilest. Hormonska slika je uvijek bila loša i to se reguliralo navedenon terapijom.

Redovito sam radila pauze, nakon nekoliko godina zbog određenih problema prekinula sa cilest tabletama.

Menstruacija dođe u prosjeku svaki 2,3 mj.

Nakon što sam nedavno promijenila ginekologa krećemo u akciju...
    izvadila sam hormone 3.-i dan ciklusa i koliko se razumijem u to, svi hormoni su u granicama od-doevo kako slijedi:

T3 (trijodtironin) 1.4 (1.1.-2.8.)
    T4 (tiroksin) 82.5 (60-165)
    TSH (tirotropin) 1.12 (0.4-4.0)
    LH 2.2 (1.9-8.0)
    FSH 4.5 (2.4-9.3)
    ESTRAD 145 (93-367)
    FT 2.6 (0.19-8.9)
    DHEAS 4.56(0.95-11.67)
    PRL 4.8 (2.0-30.0)

Tamo gdje sam vadila ove hormone, ne rade androstendion, da li on može pokazati da nešto ne štima? (onda moram u 2. bolnicu još to vaditi)

Isto tako od početaka imam policistične jajnike, nedavni ultrazvuk je to isto pokazao.

Kako kroz godinu dvije planiram trudnoću, nadam se da ćemo to uspjeti riješiti....

I još mi nije jasno ako su hormoni u granicama, zašto je onda ciklus neredovit?

Hvala

bebelina's Avatar

Ja imam primarnu oligomenoreju.Oce rec stalni produzeni menstrualni ciklus koji kod mene traje 35-40 dana, iako je normala nekih 28. Kad sam pila anti bebi , takoder mi se ciklus"normaliziro" na 28 , po prestanku uzimanja kontracepcije opet se vratio na svoj stari period.
    Koliko pouzdano pratis razmake izmedu mjesecnica? Zapisuj ih redovito.

melange's Avatar

Default Re: Moj nalaz hormona

Quote Originally Posted by mašnica
    I još mi nije jasno ako su hormoni u granicama, zašto je onda ciklus neredovit?

Hvala
    ako saznaš odg na ovo, obavezno mi javi

mašnica's Avatar

Quote Originally Posted by bebelina
    Koliko pouzdano pratis razmake izmedu mjesecnica? Zapisuj ih redovito.
    Vrlo redovito pratim, već niz godina zapisujem, zapravo od samih početaka M.

bebelina's Avatar

Sipak , onda se pridruzujem Melenge.

melange's Avatar

a mašnice, meni nešto nije jasno.

veliš da su ti hormonski nalazi ok, ali baš i nisu.
    omjer lh i fsh bi ti trebao biti 1:1, a kod tebe je fsh povišen
    (znam da inverzija lh/fsh ukazuje na pcos, kod tebe je fsh povišen,
    ne znam koje probleme to uzrokuje ali pročačkaj na ovom topicu)

veliš i da ti je dijagnosticiran pcos - ultrazvučno?
    imaš li još nekih simptoma vezanih uz to, pojačana dlakavost, problemi s kožom, debljina?

melange's Avatar

oprosti, sad sam vidjela da si napisala da je potvrđeno i uzvom.

a što tvoj doktor kaže na sve to?

jel ti testosteron povišen?

Shiny's Avatar

I ja sam imala (i još uvijek imam) neredovite menstruacija, znala sam "preskočiti" isto 2-3 mjeseca....rekli mi da imam PCOS (nakon porođaja to opovrgnuli)...
    ..bitno je samo da imaš ovulaciju...

vikki's Avatar

Ja sam imala izvanmenstrualna krvarenja za koja su ginići rekli da je disbalans hormona, no svi su bili u granicama referentnih vrijednosti (dvije kontrole u godinu dana) :/

mašnica's Avatar

Testosteron samo slobodni -FT, piše gore na popisu.

Ostali simptomi ne bih rekla da sam nešto pojačano dlakavija nego inače, dok sam pila hormone sam se udebljala 5kg, do prije pola godine sam bila na normali, ali u zadnje vrijeme mi opet kilaža počela opadati, možda zbog nervoze, krećem se puno, možda malo neredovitije se hranima, ali jedem dosta, pa nadoknadim.
    Sada me brine taj pad kg, visoka sam 172cm, uvijek sam imala oko 61,62kg, s hormonima 66,67, a danas mi vaga pokazuje 59kg

Melange, nisam znala za ovaj omjer (ne kužim se baš u ovu tematiku, hvala za link na topic).

U petak idem kod ginekologa da čujem što će reći dalje...

Sami smo zaključili da hormone ne smijem piti, kako će dalje ići, vidjet' ćemo.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by vikki
    Ja sam imala izvanmenstrualna krvarenja za koja su ginići rekli da je disbalans hormona, no svi su bili u granicama referentnih vrijednosti (dvije kontrole u godinu dana) :/
    Ja također... ali doktor je rekao da stres i preopterećenost poslom/drugim stvarima vrlo često uzrokuju te stvari. Nismo strojevi - ljudi smo...

I tako, moje prvo dijete došlo je tek u mojoj 38. godini.
    Ciklusi su me povremeno zafrkavali od mladosti pa evo do dan danas...

vikki's Avatar

Peterlin
    Budući da sam 38. upravo napunila, vrijeme je da i moje prvo dođe 8)

mašnica's Avatar

Doktor je pogledao nalaz i rekao da je sve ok s hormonima što zapravo ne bi trenao piti problem kod začeća, istina je ta da su ciklusi produljeni i zato se ne zna na koja dane mi pada ovulacija.

Kada počnemo planirati trudnoću, odnosi će morati biti intenzivniji.

Pitao me za kontracepciju, to ne želim jer onda imam drugih problema.

Intenzivnije ću piti čaj s kojim mi se koliko toliko ciklus dovede u red.

Peterlin's Avatar

Moje je iskustvo takvo da su nalazi hormona jako varijabilna i zapravo ne odviše pouzdana stvar. Moji su oscilirali i "raspametili se" pri svakom duljem letu avionim (a prije sam silom prilika često putovala), pri svakom malo duljem boravku u inozemstvu i svakom odstupanju od uobičajenog načina života.

Doktor mi je rekao da vodim računa o tome da mi život/dnevna i godišnja dinamika mora biti bez velikih oscilacija... Nikad neću zaboraviti kako me savjetovao da odemo na godišnji i da se opustimo. Sina nismo zamijesili prvog ljeta kad smo si napokon priuštili neophodan odmor, ali jesmo drugog!

Sretno svima!

florijanka

Default menopauza

Drage moje, ja sam nova i valjda sam na dobroj temi. Meni je naime ustanovljena uranjena menopauza. Moji hormoni to dokazuju, čak sami ih radila umjetno, bez ciklusa,(inače onako kako se to radi 3- 5 dana). Meni nisu mogli izazvati uopće menzis ni sa femostonom ni sa estradiolom. Imam 36 godina, a u menopauzu po doktorima sam ušla sa 33. Nedavno sam bila kod doc. Pavičić-Baldani i ona mi je to isto sve potvrdila. Inače žena je sjajna, jako je brižna i voli se razgovarati. Dala mi je activelle tablete, hormone i vaginalne tablete vagifem. Recite mi da li imate kakva iskustva s tim, da li ste se šta udebljale, ja sam baš sklona debljini

Pozz.. Cure molim Vas za pomoć..
    Danas 4. dan ciklusa sam vadila hormone i nalaz je slijedeći:
    LH 6,4 (2,4-12,6)
    FSH 7,3 (3,5-12,5)
    ESTRADIOL 14,0 ( 12,5-166)
    PROLAKTIN 2352 ( 127-637)
    T3 1,69 (1,30-3,10)
    T4 109 (66-181)
    TSH 2,65 (0,27-4,20)

Ljubazno Vas molim da mi malo prokomentirate nalaz jer mi se ne čini baš dobar. Moram napomenuti da su mi ciklusi redovoti 28-31 dan svaki mjesec u trajanju 5-7 dana pračene slabijim bolovima prva dva dana.. Ali ovaj se mjesec dogodilo to nešto jako čudno a to je da sam u 17 dana dobila dva puta menstruaciju, i to 10.04. pa opet 27.04. i to su oba dvije bile baš prave menstruacije kakve uvijek imam, još uvijek traje.
    Molim Vas da mi malo pomognete oko mog problema.
    Zahvaljujem.

vikki's Avatar

Koliko vidim, sve je o.k. osim visokog prolaktina. Trebat ćeš terapiju, mislim bromergon. Visok prolaktin ometa začeće.

vikki's Avatar

A što se tiče dvaju ciklusa u kratkom razmaku, dogodilo mi se to par puta otkad imam m. (iznimno, daljnji ciklusi su bili o.k. i nisam tome pridala neko značenje, a ni ginići).