Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Intervju za posao

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Intervju za posao

moilim vas da budem spremna kad dođem na intervju, pitanja o bračnom stanju i porodičnim prilikama, dali imaju zakonsku osnovu! meni to izgleda ko čista diskriminacija! majka sam 13-mjesečne bebe i ovakva pitanja mi sigurno nedaju prednost pred drugim muškim kandidatima!
    http://www.korcula.hr/index.php?opti...id=9&Itemid=50

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fakat :shock:
    4/ Na intervju se kandidati poglavito ispituju o dosadašnjem radnom iskustvu, razlozima prijave na ovaj natječaj, o bračnom stanju, o porodičnim prilikama, provjeravaju se podaci iz životopisa, o postojanju eventualnih zapreka za prijam u službu, da li je kandidat negdje kod drugih poslodavaca dao otkaz ili ga je dobio od strane poslodavca i zbog čega.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pitanja nemaju zakonsku osnovu, ali....ja npr. nikad ne bih odbila odgovoriti na sl. pitanja pozivajući se na zakon nego bih iskreno odgovorila. Pa, ako im to smeta kaj imaš dijete, onda bolje da tam ni ne ideš raditi.

Ja sam isto počela raditi kad mi je dijete imalo 13 mj. Na razgovoru za posao nisu me puno ispitivali o obiteljskoj situaciji nego samo zašto nisam radila godinu i pol, pa sam rekla da sam bila na porodiljnom i da imam bebu. I na pitanje da li bi mi bio problem otputovati na par dana u inozemstvo rekla sam da bi jer dojim. Svejedno sam dobila posao.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja bih isto odgovorila na to. Pa i tako će to znati kad (ako) me prime, npr.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ne radi se o tome odgovoriti ili ne, normalno da nebih lagala, nego ovo je država služba, bar bi oni trebali biti neko ogledalo za druge!

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

isto mislim da se ne trebaš uzrujavati oko takvih pitanja.

rađe se usredotoči na to kako to što imaš dijete pretvoriti u prednost, jer to zaista i je prednost u određenim stvarima. majke s djecom su često stabilnije, motiviranije da se zadrže na dotičnom radnom mjestu, smirenije u komunikaciji, tolerantnije.

imaš li organizirano čuvanje djeteta? bilo bi dobro da i to napomeneš, jer to je zaista bitno.

stavi se u poziciju poslodavca i razmisli kako bi reagirala da ti se netko zapjeni na bilo koje pitanje.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    stavi se u poziciju poslodavca i razmisli kako bi reagirala da ti se netko zapjeni na bilo koje pitanje.
    nepjenim se ja, nego kao što rekoh to je državna služba, to jesam li ja bez djece ili ih imam 10-tero nebi smjelo utjecat na njihovu odluku!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se zakonske osnove tiče, zor veli da je
    Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje i osobe koja se zaposli (radnik, namještenik, službenik ili drugi radnik (u daljnjem tekstu: radnik) na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnoga stanja, po*ro*dičnih obveza, dobi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvje*re*nja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođe*nja, društvenog položaja, članstva ili nečlanstva u političkoj stran*ci, članstva ili nečlanstva u sindikatu te tjelesnih ili duševnih poteškoća.
    izravna diskriminacija bila bi kad bi tražili bjelca, katolika, muškog spola, oženjenog i s dvoje djece (karikiram, naravno )

neizravna bi bila ako to ne traže, ali zapošljavaju samo takve, ili ako traže osbu m/ž ali s reguliranom vojnom obvezom i sl...

izuzeci od diskriminacije postoje (uvjetovano prirodom posla; te zaštita žena, trdunica, invalida, starijih... - pozitivni propisi ne smatraju se diskriminacijom)

nije zabranjeno postaviti pitanje o bračnom stanju na intervjuu, u smislu dobivanja podataka o osobi u cijelosti (ne smiju te disktiminirati ni zato što si žena, pa iako ne pitaju to vide na prvi pogled )ili ako poslodavac na taj način recimo prikuplja podatke za administraciju... ali zabranjeno je bodovati odgovor na to pitanje i odlučivati na temelju njega,
    tipa "muškarac = 5 bodova, žena = 1 bod; oženjen/udana = 3 boda, rastavljen/a = 1 bod; neudana/neoženjen = 5 bodova...

s obzirom da se radi o intervjuu, a ne to blitz testu sa zaokruživanjem, uvijek ti ostaje mogućnost da pokažeš diplomatske sposobnosti. odgovoriš, ali ujedno i pokažeš da pitanja nemaju veze s poslom:

"da, udata sam, ali moj bračni status nema nikakve veze s mojom karijerom. " "da, imam dijete, ali već sam dogovorila čuvanje djeteta za vrijeme dok sam na poslu.", "organizirana sam osoba i moje obiteljsko stanje neće utjecati na obavljanje posla"...
    ... ili protupitanje - "možete li mi objasniti važnost ovog pitanja u kontekstu posla za koji sam se kandidirala?"
    zadnje je ono - "na ovo pitanje radije ne bih odgovorila" ili "pozivom na zakon o radu - ovo pitanje smatram diskriminatornim..."

odgovore na škakljiva pitanja ponekad možeš pretvoriti i u svoju veliku prednost

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ili "da, imam dijete i ne pada mi na pamet raditi prekovremeno"

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

teško da u lokalnoj samoupravi ima baš tak puno prekovremenih
    pa u tom kontekstu izjava kako ti se privatni život i karijera vole.... i nije daleko od istine

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

vesna72 puno ti hvala, baš sam tako nekako i mislila odgovarat! Molim te samo još ako znaš, dali su oglasi za posao u državnim službama obavezni se oglašavat u narodnim novinama ili nisu? I provjera bivšieg zaposlenja, naime traže me da od bivšeg poslodavca tražim pismenu izjavu poslova koje sam radila, jer kako je gđa. rekla; ako vama piše u knjižici konzum mi neznamo dali ste radili tamo ko prodavač, računovođa... Meni je to skroz glupo da ja sad nakon dve godine što ne radim u firmi zovem tamo da mi se šalje nekakva njhova pismena izjava, pa ako žele provjerit informacije tj. moju vjerodostojnost nek zovu sami. Puno hvala

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    ... ili protupitanje - "možete li mi objasniti važnost ovog pitanja u kontekstu posla za koji sam se kandidirala?"
    ovo je strategija koju sam ja za sebe izabrala ovako unaprijed još nisam imala iskustva sa razgovorima za posao, radim na završavanju faksa ali bila sam na par nekakvih "radionica" o intervjuu i uvijek su nam rekli da na takva privatna pitanja ne moramo odgovoriti i da čak ne bi smjela biti postavljena. samo je pitanje kako se najbolje izvući iz njih a bez ofenzive.

printemps, provjera bivseg zaposlenja ima smisla da skuze sta si ti tocno naucila radit na svom prethodnom poslu. nije njihov posao tebe istrazivati, tebi je u interesu da znaju tvoje sposobnosti i ti im ih trebas servirati.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa

printemps, provjera bivseg zaposlenja ima smisla da skuze sta si ti tocno naucila radit na svom prethodnom poslu. nije njihov posao tebe istrazivati, tebi je u interesu da znaju tvoje sposobnosti i ti im ih trebas servirati.
    ima smisla

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ostalo ti je odgovorila koryanshea

a što se tiče objavljivanja u narodnim novinama - da, postoji obveza objavljivanja nateječaja u nn, ali ovaj slučaj (zamjena za porodiljni) je iznimka kad to ne trebaju napraviti.

btw, sve ti to piše u zakonu na temelju kojeg ćeš pristupiti provjeri znanja
    brzo nn u ruke

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače u prošloj godini usvojen je i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji kaže sljedeće:

Izravna i neizravna diskriminacija
    Članak 2.
    (1) Izravna diskriminacija je postupanje uvjetovano nekim od osnova iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona kojim se osoba stavlja ili je bila stavljena ili bi mogla biti stavljena u nepovoljniji položaj od druge osobe u usporedivoj situaciji.
    (2) Neizravna diskriminacija postoji kada naizgled neutralna odredba, kriterij ili praksa, stavlja ili bi mogla staviti osobe u nepovoljniji položaj po osnovi iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona, u odnosu na druge osobe u usporedivoj situaciji, osim ako se takva odredba, kriterij ili praksa mogu objektivno opravdati zakonitim ciljem, a sredstva za njihovo postizanje su primjerena i nužna.

...

Segregacija
    Članak 5.
    (1) Diskriminacijom iz članka 1. ovoga Zakona smatra se i segregacija.
    (2) Segregacija u smislu ovoga Zakona predstavlja prisilno i sustavno razdvajanje osoba po nekoj od osnova iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona.

a predmetni čl.1.st.1. je

Članak 1.
    (1) Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •